2008-07-16

11ο Symi Symposium

Αυτές τις μέρες βρίσκομαι στην Ουρανούπολη, στην Χαλκιδική, όπου γίνεται το 11ο Symi Symposium. Έχω παρακολουθήσει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω video από τις συζητήσεις γιατί η κεντρική ιδέα είναι ότι γίνονται off the record.



Παρόλα αυτά, μπορώ να μεταφέρω λίγο το κλίμα και μερικά πράγματα που μου έκαναν εμένα εντύπωση.

Οι συμμετέχοντες, όπως και πέρυσι, είναι άνθρωποι που ο καθένας τους έχει το δικό του ειδικό βάρος. Από τον J. Stiglitz και τον Gerd Leipold ή τον Toomas Hendrik Ilves μέχρι τον Mats Karlsson και τον Μιχάλη Μπλέτσα και πολλούς άλλους.



Πέρυσι το κεντρικό θέμα ήταν περιβάλλον, φέτος είναι "το σημείο καμπής" και η γενικότερη έννοια της αλλαγής ("A turning point: The courage for change"). Την πλήρη ατζέντα μπορείτε να την δείτε εδώ. Οι συζητήσεις έχουν ενδιαφέρον γιατί ακριβώς είναι off the record κάτι που σημαίνει ότι όλοι μιλάνε πολύ πιο ελεύθερα, χωρίς να έχουν στο μυαλό τους πώς θα μεταφερθούν αυτά που λένε από τα ΜΜΕ. Οι απόψεις είναι συχνά αντικρουόμενες, αφού οι ομιλητές έχουν συχνά διαφορετικές αφετηρίες (ιδεολογικές, γεωγραφικές κ.λ.)

Στις καλύτερες στιγμές ως τώρα θα έβαζα την χθεσινή εξαιρετική ομιλία του Stiglitz στο θέμα της οικονομικής κρίσης ("$200 oil, $10 apples, no credit: how states can respond to global shortages & financial contagion") και την εξαιρετική συζήτηση σήμερα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν θα μπορούσα να παραλήψω την συζήτηση που είχα με τον Μιχάλη Μπλέτσα, χθες, καθώς τρώγαμε μεσημεριανό. Ξεκινήσαμε να μιλάμε για το OLPC, το Linux και τις ελληνικές γραμματοσειρές και καταλήξαμε στο Google Android, το iPhone και τον τρόπο που αλλάζει η τεχνολογία και η στατιστική την αντίληψή μας για τον κόσμο. (οι συζητήσεις αυτές, κατά την διάρκεια του φαγητού και γενικότερα στον "κενό" χρόνο δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στο Symi Symposium και ένα από τα βασικά στοιχεία του)

Περισσότερα (και λίγο πιο συγκεκριμένα) αύριο.

--
[*] οι φωτογραφίες είναι από το papandreou.gr

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Με ενδιαφέρον διαβάζω την «ανταπόκρισή» σου από το Συμπόσιο της Σύμης. Το ενδιαφέρον γίνεται μεγαλύτερο επειδή, αν εξαιρέσεις μερικά χλιαρά ρεπορτάζ των εφημερίδων, είσαι η μοναδική, εκ των έσω, πηγή ενημέρωσης από τις εργασίες μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης.

Πρέπει να γνωρίζεις, ότι έχει προκαλέσει αρνητική εντύπωση η «κλειστή» έως παρεξηγήσεως, παροχή πληροφοριών από τις εργασίες. Από το επίσημο ΠΑΣΟΚ και από το ΙΑΠ το συμπόσιο -ενημερωτικά- απαξιώνεται πλήρως. Δεν γνωρίζουμε ποιοί συμμετέχουν, ποιά είναι τα θέματα που διαπραγματεύεται ο καθένας και κυρίως δεν έχουμε καμία ενημέρωση από την παραγωγή ιδεών που πραγματοποιείται εκεί αυτές τις πέντε ημέρες.

Μάλιστα μια πρόταση στο παραπάνω κείμενό σου έρχεται να επιβεβαιώσει αυτές τις ανησυχίες: «…γιατί η κεντρική ιδέα είναι ότι γίνονται off the record.».

Προσωπικά αντέδρασα με το κείμενο:
«συμπόσιο Σύμης», απών από τις ιστοσελίδες ΠΑΣΟΚ

Ενώ για το ίδιο θέμα σήμερα είδα ότι γράφει και ο stefan στο «Θέλω να πω μια γνώμη»: Υπάρχει "off the record" στην ΑΛΛΑΓΗ?

Ελπίζω να με διαφωτίσεις λίγο στο περί τίνος επρόκειτο.

Ευχαριστώ

δ.

spallantzas είπε...

Ο μόνος που δεν φταίει και ίσως δεν ξέρει για να μπορεί να "διαφωτίσει" είναι ο Παναγιώτης! Απλά ήταν ειλικρινής και μπράβο του!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@doleros:

Είναι ένα ενδιαφέρον θέμα αυτό που θίγεις που άπτεται ουσιαστικά της διαφάνειας. Σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες, μπορείς να δεις τον σύνδεσμο που παραθέτω για την ατζέντα στην οποία αναφέρονται οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) συμμετέχοντες.

Σχετικά με το off the record, καταλαβαίνω ότι δείχνει να είναι αντίθετο στην έννοια της διαφάνειας. Από την άλλη, νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει πως όλοι μας έχουμε ανάγκη στιγμές στις οποίες μπορούμε να μιλήσουμε και να εκφραστούμε πιο άνετα, σε ένα φιλικό κλίμα, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας. Από αυτό δεν μπορούμε να αποκλείουμε τους πολιτικούς.

Χωρίς να είμαι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσω, έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι το Symi Symposium βασίζεται ακριβώς σε αυτή την λογική. Οι, περίπου 30 αν δεν κάνω λάθος, συμμετέχοντες μιλάνε χωρίς να ασχολούνται με την εικόνα τους, το ντύσιμό τους, κ.λ.

Προσωπικά όταν μιλάω σε ένα φίλο μου, μιλάω τελείως διαφορετικά σε σχέση με το όταν μιλάω δημόσια στο blog μου. Ο λόγος είναι ότι με ένα φίλο ή γνωστό ή στενό συνεργάτη έχω δημιουργήσει ένα κώδικα επικοινωνίας πολύ πιο βαθύ. Μία φράση μου που ένας φίλος γνωρίζει να ερμηνεύσει όπως ακριβώς την εννοώ, αν την πώ δημόσια θα πρέπει ή να την διατυπώσω διαφορετικά ή να φροντίσω να δώσω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να μπορεί να την ερμηνεύσει ο οποιοσδήποτε με τον σωστό τρόπο. Σκεφτείτε πόσα άρθρα γράφονται με θέμα το ποιος κάθισε δίπλα σε ποιον σε ένα συνέδριο, ποιος χαιρέτησε ποιον και ποιον όχι, τί ακριβώς κρύβει η Α ή Β φράση, μήπως η κριτική ή η υποστήριξη μίας ιδέας κρύβει κάτι άλλο.

(Σε ένα βαθμό, το παραπάνω σχετίζεται και με αυτό που συχνά ονομάζουμε "ξύλινο πολιτικό λόγο", αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση :-)

Για να επιστρέψω στο Symi Symposium. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι άνθρωποι που μιλούν και εμφανίζονται δημόσια πολύ συχνά. Το Symi Symposium τους δίνει μία ευκαιρία να βρεθούν μαζί, να ανταλλάξουν απόψεις και να κάνουν κριτική ο ένας στον άλλο, ακόμη και αυτοκριτική, πιο ελεύθερα.

Όσο και αν ζητούμε διαφάνεια (και είμαι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της), άλλο τόσο νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι (όταν δεν μιλάμε για θεσμικού χαρακτήρα συναντήσεις), ακόμη και οι πολιτικοί έχουν ανάγκη κάποια στιγμή να μιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις χωρίς μία κάμερα μπροστά τους.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Διαβάζοντας και την κριτική στα blog σας, νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία ενδιάμεση λύση, αυτή της παρουσίασης των ιδεών και των θέσεων που συζητήθηκαν, εκ των υστέρων.

Είναι ίσως κάτι που πρέπει να δουλέψουμε.

spallantzas είπε...

για να μην παρεξηγηθώ : δεν μέμφομαι το "κλειστόν" αυτού καθ' αυτού του συμποσίου χρόνια τώρα! Αλοίμονο ... και συμφωνώ απολύτως με τη λογική που ανέπτυξες μόλις τώρα στο σχόλιο σου! Μέμφομαι ευθέως τον αποκλεισμό του απλού πολίτη απο τα συμπεράσματα, τις προτάσεις και τις προτεινόμενες δράσεις που καταλήγουν οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο! Δεν κατανοώ γιατί το ετήσιο ντοκουμέντο ομιλιών και συμπερασμάτων βγαίνει στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά!
Δεν κατανοώ σε τελική ανάλυση γιατί το θέμα - και όχι οι άνθρωποι - "θάρρος για την αλλαγή" είναι θέμα για λίγους και καλούς και όχι υπόθεση όλων!

spallantzas είπε...

Έχω και μια ένσταση ακόμη! Δεν μπορώ να δεχθώ ότι μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται 13χρόνια τώρα με την θεσμική παρουσία ενός Προέδρου κόμματος εξουσίας (και δη προοδευτικού) και υπο την αιγίδα ένός επίσης θεσμικού ιδρύματος ενός πρώην ηγέτη και "θεσμικού" πρωθυπουργού ΔΕΝ είναι μια θεσμικού χαρακτήρα συνάντηση!
Αν δεν είναι αυτή, τότε ποιά είναι?

spallantzas είπε...

και κατι ακόμη φίλε! πολύ ταλαιπωρία αυτά τα ορνιθοσκαλίσματα για την επιβεβαίωση των σχολίων στο blog σου ! :-)

Ανώνυμος είπε...

@ vrypan

Δεν διαφωνώ με το σκεπτικό σου.

Σίγουρα πέρα από τα φώτα των καμερών οι συζητήσεις είναι πιο χαλαρές, πολλές φορές και πιο ουσιαστικές. Εξάλλου εδώ έρχεται η χρόνια κακή χρήση και «εκπαίδευση» των ανθρώπων (κοινών, πολιτικών, στοχαστών, πνευματικών) απέναντι στη στυλιζέ άποψη για τη δημόσια εικόνα τους.

Δεν έχω καμία μανία να μάθω τι λέγεται στο συμπόσιο, ή τι συζητούν οι συμμετέχοντες μεταξύ τους.

Θεωρώ όμως ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο, κάποιες πιο επίσημες εισηγήσεις και φυσικά τα αποτελέσματα του συμποσίου να κυκλοφορούν, να δημοσιοποιούνται (με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων). Κι ενώ κάτι (στο περίπου) γίνεται από το SymiSymposium από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΙΑΠ πλήρης συσκότιση.

Αν, λοιπόν, συμφωνείς κι εσύ, με τη δεδομένη και αδιαμφισβήτητη ευαισθησία σου στα θέματα διαφάνειας, θα μπορούσες ίσως να βοηθήσεις προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Για να αποκτήσει επιτέλους και ο stefan τα πρακτικά που 12 χρόνια τώρα ψάχνει... (μαζί του κι εγώ) :-)