Nieuws

Nieuwjaar in Bamako

Geplaatst op 2 januari 2014 onder

20140102Aart van der Heide. Vanmorgen waren de wegen in Bamako al overvol met auto’s en veel brommers. Ik moest naar de bank, dat duurde uren. Op de bank werd ik uiterst plezierig geholpen door Awa, de dochter van de beroemde Malinese zanger Habib Koite. Ik kreeg koffie en een nieuwjaarsgeschenk. Daarna bracht ik een bezoek aan mijn notaris en ook daar was het druk.
Lees verder


Met de bus van Bobo Dialasso naar Segou en terug in Mali

Geplaatst op 28 december 2013 onder

20131228Aart van der Heide. In Burkina Faso vroegen veel mensen mij of het wel veilig is in Mali. Mijn antwoord was heel kort: tot Mopti is er niks aan de hand. Dat heb ik al beschreven in mijn laatste Mali-artikelen op Afrikanieuws.nl. De reis met de bus van Bobo Dialasso in Burkina Faso naar Segou in Mali die ik nu ga beschrijven toont aan hoe normaal de situatie weer geworden is, maar dan wel buiten Bamako en het noorden.
Lees verder


Afrika in 2013: winnaars en verliezers

Geplaatst op 20 december 2013 onder

20131220Fred van der Kraaij. In 2013 waren er conflicten in Afrika die de aandacht trokken, maar wat het meest opvalt als we politiek Afrika in 2013 in vogelvlucht bekijken is de continuïteit. Dit zal misschien verbazen, want veel mensen denken bij ‘Afrika’ aan coups en conflicten. Of deze continuïteit een zegen is, is een andere zaak, maar daarover straks meer.
Lees verder


Ouder nieuws

Vliegtickets boeken via vliegwinkel.nl

Fotoserie

Fotoserie: Op pad met een kudde kapitaal

Geplaatst op 23 december 2013 onder

20131223Foto’s en tekst: Manon Stravens. Peul veehouders in West- en Centraal-Afrika trekken jaarlijks zes maanden lang met hun kuddes op zoek naar water en weiden voor hun vee. Een eeuwenoude bestaanswijze die onder druk staat. Uit nieuwsgierigheid liep Manon Stravens een week mee met de Peul in Benin.
Lees verder


Muziek

Recensie: Pygmee-fluitjes en rumba-gitaren

Geplaatst op 12 december 2013 onder

cd-makasiMichel Vink. Fredy Massamba bracht op zijn debuut Ethnophony een geslaagde mix van typisch Congolese ritmes, polyfonische zang en pygmee-fluitjes, versterkt met rap, r&b en soul. Op de opvolger Makasi doet de artiest uit Congo-Brazaville het nog een stuk sterker door zijn fusie nog meer te doorspekken met Congolese gitaren en Nigeriaanse afrobeat.
Lees verder


Boeken

Recensie: Stikvallei

Geplaatst op 1 november 2013 onder

Miriam Grootscholten. Kameroen 1986. In de nacht van 21 op 22 augustus vindt er een ramp plaats bij het Nyosmeer, dat tot dat moment onder de bevolking bekend stond als het vriendelijke meer. Een groot aantal mensen en dieren komt om, zonder dat er een spoor van verwoesting is. Wat is er gebeurd? Frank Westerman gaat op onderzoek uit.
Lees verder


 
Spotlight

De macht van de duisternis

Geplaatst op 24 november 2013 onder

African Slum Journal. Stroomstoringen zijn er vaak in de Mukuru sloppenwijken en in de rest van Nairobi. Niet alleen gevaarlijk omdat mensen dan met behulp van kerosine-lampen en kaarsen de huizen proberen te verlichten, maar ook slecht voor het bedrijfsleven, omdat winkeliers noodgedwongen vroeg moeten sluiten als gevolg van gebrek aan veiligheid in het donker.
Lees verder


Niemandsland

Geplaatst op 27 oktober 2013 onder

African Slum Journal. Margaret Wangare, 85 jaar oud, was een van de eerste die zich vestigde in de sloppenwijk van Mukuru na de onafhankelijkheid in 1964 en woont daar al bijna vijftig jaar. ‘Er was niets toen we hier kwamen. We deden aan landbouw, er was een bos.’
Lees verder


De groene keuken

Geplaatst op 16 oktober 2013 onder

African Slum Journal. In de sloppenwijken Gatina geeft Celina Apondo bijna 3500 Ksh per maand uit aan houtskool om te koken. Haar oude fornuis gebruikt veel houtskool. Het duurt ook een lange tijd voor het eten klaar is, meer dan anderhalf uur. Meer dan zestig procent van de Kenianen gebruiken houtskool of hout als belangrijkste bron van brandstof. Penina Nabaye Okumu maakt nu gebruik van een nieuw fornuis die minder houtskool gebruikt, sneller kookt en duurt meegaat.


Meer Spotlights →

WNF


Meedoen aan ons korte lezersonderzoek?
Afrikanieuws.nl is als kleine organisatie benieuwd naar hoe de lezers de website ervaren, want dat is belangrijk voor ons. Daarom willen we vragen een korte vragenlijst in te vullen, geheel anoniem. Alvast dank!
Naar het lezersonderzoek