<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?><?xml-stylesheet href="http://www.blogger.com/styles/atom.css" type="text/css"?><feed xmlns='http://www.w3.org/2005/Atom' xmlns:openSearch='http://a9.com/-/spec/opensearchrss/1.0/' xmlns:blogger='http://schemas.google.com/blogger/2008' xmlns:georss='http://www.georss.org/georss' xmlns:gd="http://schemas.google.com/g/2005" xmlns:thr='http://purl.org/syndication/thread/1.0'><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179</id><updated>2024-09-01T09:14:59.661-07:00</updated><category term="inorganic"/><category term="Atoms"/><category term="Organic"/><category term="PDF"/><title type='text'>Free Online Objective Chemistry Practice test</title><subtitle type='html'>online Chemistry  MCQ for PMT PET &#xa;online preperation Chemistry &#xa;Chemistry Objective Practice tests &#xa;Chemistry for Exams</subtitle><link rel='http://schemas.google.com/g/2005#feed' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/posts/default'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default?redirect=false'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/'/><link rel='hub' href='http://pubsubhubbub.appspot.com/'/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><generator version='7.00' uri='http://www.blogger.com'>Blogger</generator><openSearch:totalResults>12</openSearch:totalResults><openSearch:startIndex>1</openSearch:startIndex><openSearch:itemsPerPage>25</openSearch:itemsPerPage><entry><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179.post-7420393501050076112</id><published>2015-05-04T07:20:00.002-07:00</published><updated>2015-05-04T07:20:24.875-07:00</updated><title type='text'>Free Online Chemistry Science Practice Test Paper</title><content type='html'>&lt;div dir=&quot;ltr&quot; style=&quot;text-align: left;&quot; trbidi=&quot;on&quot;&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
Free Online Chemistry Science Practice Test Paper&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;1. The element with atomic number 9 resembles in properties with the element having atomic number&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) 19&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) 17&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) 36&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) 27&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (b)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
2.Which one of the following has the smallest size?&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) Al&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) AL+&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Al+2&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) Al+3&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (d)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
3. The number of electrons in the outer shell of the most stable or inert atoms is&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) 1&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) 4&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) 6&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) 8&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (d)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
4. An atom which has a mass number of 14 and has 8 neutrons is an:&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) Isotope of oxygen&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) Isobar of oxygen&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Isotope of carbon&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) Isobar of carbon&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (c)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
5. Members of which of the following have similar chemical properties?&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) Isotope&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) Isobars&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Allotropes&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) Both isotopes and allotropes&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (a)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
6. For an element with atomic number 19, the 19th electron will occupy&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) L-shell&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) M-shell&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) N-shell&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) K-shell&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (b)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
7. A natural phenomenon that supports the experimental conclusion that atoms are divisible is&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) Allotropy&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) Radioactivity&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Cracking&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) None of these&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (b)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
8. The valency of an element is&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) The mass of the element displacing 1 part by the mass of hydrogen&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) The mass of the element combining with 8 parts by mass of oxygen&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) The number of toms of hydrogen combining with 1 atom of the given element&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) The number of atoms in 1 molecule of the given element&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (c)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
9. The fundamental particles not present in the nucleus of hydrogen atom is&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) electron&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) Proton&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Neutron&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) None of these&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (c)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
10. The maximum number of electrons that can be accommodated in M Shell of an atom are&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) 8&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) 32&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) 18&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) 25&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (c)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
11. The oil drop experiment by R.A. Mullikan was performed to find&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) Charge on the neutron&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) Charge on the electron&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Charge on the Proton&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) None of these&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (b)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
12. The experiment which led to the discovery of nucleus was performed by&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) Goldstein&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) J.J. Thomson&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Dalton&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) Rutherford&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (d)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
13. The electronic configuration of the element with Atomic number 19 is&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) 2, 8, 7&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) 2, 9, 8&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) 2, 8, 8, 1&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) 2, 10, 7&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (c)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
14. An element has electronic configuration 2,8,4. It will be classified as&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) Metal&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) Non metal&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Metalloid&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) None of these&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (b)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
15. The element with highest electron affinity in the periodic table is&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) Iodine&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) Chlorine&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Fluorine&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) Oxygen&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (b)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
16. A pH -2 solutions is more acidic than one with pH 6 by a factor of&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) 4000&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) 2&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) 10000&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) 8000&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (c)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
17. Which of these is a pairs of isobar?&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) 6C12, 8O16&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) 6C13, 6C14&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) 20Ca40, 18Ar40&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) None of these&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (c)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
18. In the reaction of Zn + FeSO4 —— ZnSO4 + Fe&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) Zn gets oxidized&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) Fe gets oxidized&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Zn is oxidized in agent&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) Zn and Fe both get oxidized&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (a)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
19. Which of the following is an example of strong electrolyte?&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) NH4OH solution&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) NaOH&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) CH3COONa&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) HCN&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (b)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
20. The element with atomic number 9 resembles with the element having atomic number&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) 8&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) 17&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) 36&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) 27&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (b)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
21. The elements belonging which group called representative elements?&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) gp 1 and 2&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) gp 3 to 12&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) gp 13 to 18&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) Element lying at the bottom of periodic table&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (a)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
22. Which of the electropositive?&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) H&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) Mg&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Ca&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) Si&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (c)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
23. With the increase in size in a group&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) Metallic character decreases&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) Metallic character increases&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Chemical reactivity decreases&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) Chemical reactivity remains same&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (b)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
24. The elements of group 18 are&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) Halogens&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) Noble gases&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Chalcogens&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) all caline earth metals&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (b)&lt;/div&gt;
&lt;div style=&quot;background-color: white; color: #383838; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18px; padding: 0px 0px 10px;&quot;&gt;
25. The properties of the elements, as well as the formula and properties of their compounds depend in a periodic manner on the atomic weights of the elements. This periodic law was given by&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(a) J. Lothar Meyer&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(b) John A.R. Newlands&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(c) Dobemier&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;(d) D.I. Mendeleev&lt;br style=&quot;margin: 0px; padding: 0px;&quot; /&gt;Ans. (d)&lt;/div&gt;
&lt;/div&gt;
</content><link rel='replies' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/7420393501050076112/comments/default' title='Post Comments'/><link rel='replies' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2015/05/free-online-chemistry-science-practice.html#comment-form' title='0 Comments'/><link rel='edit' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/7420393501050076112'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/7420393501050076112'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2015/05/free-online-chemistry-science-practice.html' title='Free Online Chemistry Science Practice Test Paper'/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><thr:total>0</thr:total></entry><entry><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179.post-3021709283070754209</id><published>2012-11-12T16:31:00.002-08:00</published><updated>2012-11-12T16:31:31.539-08:00</updated><category scheme="http://www.blogger.com/atom/ns#" term="PDF"/><title type='text'>Free PDF Download Chemistry Questions of BHU Medical Entrance </title><content type='html'>&lt;div dir=&quot;ltr&quot; style=&quot;text-align: left;&quot; trbidi=&quot;on&quot;&gt;
Free PDF Download Chemistry Questions of BHU Medical Entrance&lt;br /&gt;
E book&amp;nbsp; PDF&amp;nbsp; Exam Containing 16 Questions&lt;br /&gt;
These Questions were asked in BHU PMT Entrance&lt;br /&gt;
&lt;a href=&quot;https://docs.google.com/viewer?a=v&amp;amp;pid=sites&amp;amp;srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxhbGxmcmVlam9ic2luaW5kaWF8Z3g6NDUxYWY3MGNmNDM1ZTMx&quot; target=&quot;_blank&quot;&gt;Download NOW&amp;nbsp; &lt;/a&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;&lt;/div&gt;
</content><link rel='replies' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/3021709283070754209/comments/default' title='Post Comments'/><link rel='replies' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2012/11/free-pdf-download-chemistry-questions.html#comment-form' title='0 Comments'/><link rel='edit' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/3021709283070754209'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/3021709283070754209'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2012/11/free-pdf-download-chemistry-questions.html' title='Free PDF Download Chemistry Questions of BHU Medical Entrance '/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><thr:total>0</thr:total></entry><entry><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179.post-3936986850901332673</id><published>2012-02-19T06:31:00.001-08:00</published><updated>2012-02-19T06:31:22.743-08:00</updated><title type='text'>10+2 level Chemistry Fully Solved for PMT  PET IIT JEE</title><content type='html'>10+2 level SOLVED PAPER. Chemistry For AIEEE, IIT-JEE, PMT, Other State / National Level Engg / Medical Entrance&lt;br /&gt;
Fully Solved Question Paper Chemistry &lt;br /&gt;
1. Heat of neutralization of strong acid and strong base is constant and equal to:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) 10.7 kcal&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) 13.7cal&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) 23.7 kcal&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) 33.7 kcal&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
2. The first law of thermodynamics is represented by:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) &amp;#x394;E=&amp;#x394;Q÷&amp;#x394;W&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) &amp;#x394;E=&amp;#x394;Q+W&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) &amp;#x394;E=Q+W&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) &amp;#x394;E=Q-W&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
3. The metal that forms a self protecting film of oxide to prevent corrosion is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Al&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Au&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Ag&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Cu&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
4. H&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;O&lt;sub&gt;2 &lt;/sub&gt;is reducing agent in the reaction:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Ag&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;O+ H&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;O&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;   &amp;#x2192;    2Ag+ H&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;O+O&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) 2K1+ H&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;O&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;   &amp;#x2192;    2KOH+ I&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) H&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;O&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;+ SO&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;   &amp;#x2192;    H&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;SO&lt;sub&gt;4&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) PbS + 4H&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;O&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;   &amp;#x2192;    PbSO + 4H&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;O&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
5. The hybridization shown by six carbon atoms in benzene is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) 3sp&lt;sup&gt;3&lt;/sup&gt; 3sp&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) 3sp&lt;sup&gt;3&lt;/sup&gt; 3sp&lt;sup&gt;2&lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) 3sp&lt;sup&gt;3&lt;/sup&gt; sp&lt;sup&gt;2&lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) 6sp&lt;sup&gt;2&lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;sup&gt; &lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
6. The molarity of a solution containing 5 g of NaOH in 250 mL solution:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) 0.5&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) 1.0&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) 1.5&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) 2.0&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
7. A gas expands isothermally against a constant external pressure of 1 atmosphere from a volume of 10 dm&lt;sup&gt;3&lt;/sup&gt; to a volume of 20 dm&lt;sup&gt;3&lt;/sup&gt;. In this process it absorbs 800 J of thermal energy from its surroundings. The ?U for the process in Joule is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) +113J&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) -113J&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) -213J&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) +313J&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
8. The most stable is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) NaH&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) RbH&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) KH&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) LiH&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
9. Nitrobenzene and hydrogen in presence of zinc and HC1 combines to form:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Azobenzene&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Benzene&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Azoxybenzene&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Aniline&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
10. Ethyl alcohol is soluble in water due to:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Acidic nature&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Basic nature&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Formation of hydrogen bond&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Dissociation in water&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
11. In a chemical equilibrium rate constant of forward reaction is 75&lt;sup&gt;9&lt;/sup&gt; x10&lt;sup&gt;-4&lt;/sup&gt; and the equilibrium constant is 1.5. The rate constant of backward reaction is&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) 2.5x10&lt;sup&gt;4&lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) 5x10&lt;sup&gt;-4&lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) 2.5 x10&lt;sup&gt;-4&lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) 5 x 10&lt;sup&gt;4&lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;sup&gt; &lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
12. Conversion of starch into maltose takes place by the enzyme:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Invertase&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Maltase&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Diastase&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Zyrase&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
13. The oxide which forms dimer is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) N&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;O&lt;sub&gt;5&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) N&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;O&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) NO&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) N&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;O&lt;sub&gt;3&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
14. The hardest naturally occurring substance is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Iron&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Graphite&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Diamond&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Astatine&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
15. Wax belongs to the class:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Alcohol&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Ether&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Ester&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Acid&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
16. The chloramphenicol is an example of:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Antiseptic&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Antibiotic&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Analgesics&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Antipyretics&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
17. The heat of formation of CO&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt; is 95 kcal. The amount of carbon which on burning will evolve 1000 kcal is&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) 12.63 g&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) 17.95 g&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) 126.3 g&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) 179.5 g&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
18. Normality of orthophosphoric acid having purity of 70% by weight and specific gravity 1.54 is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) 11N&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) 22N&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) 33N&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) 44N&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
19. Chloroform and conc. HNO3 reacts to produce:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) CHC1&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;HNO&lt;sub&gt;3&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) CC1&lt;sub&gt;3&lt;/sub&gt;NO&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) CHC1&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;NO&lt;sub&gt;3&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) CHC1NO&lt;sub&gt;3&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;sub&gt; &lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
20. Gold number is associated with:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Protective colloids&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Purple of cassius&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Amount of pure gold&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Electrophoresis&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
21. The number of double bonds in gammexane is&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) 0&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) 1&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) 2&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) 3&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
22. Amino acids are the building blocks of:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Fats&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Vitamins&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Carbohydrates&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Proteins&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
23. The number of atom in 4.25 g of NH&lt;sub&gt;3&lt;/sub&gt; is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) 2.054 x 10&lt;sup&gt;23&lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) 3.034 x 10&lt;sup&gt;23&lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) 3.044 x 10&lt;sup&gt;23&lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) 6.023 x 10&lt;sup&gt;23&lt;/sup&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
24. The conjugate acid of NH&lt;sub&gt;3&lt;/sub&gt; is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) NH&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) NH&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;OH&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) NH&lt;sub&gt;3&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) N&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;H&lt;sub&gt;4&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
25. The first ionisation potential is maximum for:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Lithium&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Hydrogen&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Iron&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Uranium&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
26. Adiabatic process involves:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) &amp;#x394;E=0&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b&amp;#x394;V=0&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c)&amp;#x394;W=0&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) &amp;#x394;q=0&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
27. Which of the following explains the sequence of filling the electrons in different shell?&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Aufbau principle&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Hund’s rule&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Octet rule&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) All of the above&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
28. The rate of reaction depends upon:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Molar concentration&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Atomic mass&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Equivalent mass&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) None of the above&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
29. The purest form of iron is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Pig iron&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Wrought iron&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Steel&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
30. The largest size of the ion is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) CF&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Ca&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) K&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) S&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
31. The empirical formula of a compound is CH&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt;O. Its molecular weight is 180. The molecular formula of the compound is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) C&lt;sub&gt;3&lt;/sub&gt;H6O&lt;sub&gt;3&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) C&lt;sub&gt;6&lt;/sub&gt;H&lt;sub&gt;12&lt;/sub&gt;O&lt;sub&gt;6&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) C&lt;sub&gt;4&lt;/sub&gt;H&lt;sub&gt;8&lt;/sub&gt;O&lt;sub&gt;4&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) C&lt;sub&gt;5&lt;/sub&gt;H&lt;sub&gt;10&lt;/sub&gt;O&lt;sub&gt;5&lt;/sub&gt;&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
32. The Bohr’s orbit radius for the hydrogen atom (n =1) is approximately Q530 Å. The radius for the first excited state (n = 2) orbit is&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) 1.08 Å&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) 2.12 Å&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) 3.24 Å&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) 4.36 Å&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
33. Roasting of an ore is done in:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Presence of air&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Absence of air&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Vacuum&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
34 The dissociation constant of two acids HA&lt;sub&gt;1&lt;/sub&gt; and HA&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt; are 3.0 x 10&lt;sup&gt;-4&lt;/sup&gt; and 1.8 x 10&lt;sup&gt;-5&lt;/sup&gt; respectively. The relative strength of acid HA&lt;sub&gt;1&lt;/sub&gt;: HA&lt;sub&gt;2&lt;/sub&gt; is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) 16:1&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) 1:16&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) 4:1&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) 1:4&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
35. Natural rubber is a polymer of:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) 1, 4-butadiene&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Ethylene&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Isoprene&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Terephthalic acid&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
36. The alkyl halide is converted into alcohol by:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Elimination&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Halogenations&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Addition&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Substitution&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
37. The gas used in air ships is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) He&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Ne&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Ar&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Xe&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
38. An aqueous solution of ammonium acetate is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) Acidic&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) Basic&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) Neutral&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
39. The highest melting halide is:&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) NaF&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) NaCl&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) NaBr&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) Nal&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
40. The pH of a 10’° molar solution of HCl in water is&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(a) 6.0&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(b) 7.0&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(c) 10&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
(d) 14&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
Ans. (b)</content><link rel='replies' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/3936986850901332673/comments/default' title='Post Comments'/><link rel='replies' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2012/02/102-level-chemistry-fully-solved-for.html#comment-form' title='0 Comments'/><link rel='edit' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/3936986850901332673'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/3936986850901332673'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2012/02/102-level-chemistry-fully-solved-for.html' title='10+2 level Chemistry Fully Solved for PMT  PET IIT JEE'/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><thr:total>0</thr:total></entry><entry><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179.post-4729097749136887941</id><published>2011-08-24T04:32:00.000-07:00</published><updated>2011-08-24T04:32:28.532-07:00</updated><category scheme="http://www.blogger.com/atom/ns#" term="inorganic"/><title type='text'>Exam Questions And Quiz Test Inorganic Chemistry</title><content type='html'>Exam Questions And Quiz Test Inorganic Chemistry &lt;br /&gt;
These Objective Solved Questions are very useful for Quiz on Chemistry andjob recruitment exams Like PSC UPSC NDA etc &lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
1. When a little sulphur in a spoon is heated, it burns with a blue flame which slowly disappears after some time and we can feel a pungent odour. This pungent odour is due to&lt;br /&gt;
(a) Carbon dioxide &lt;br /&gt;
(b) Sulphur dioxide&lt;br /&gt;
(c) Sulphur gas &lt;br /&gt;
(d) Sulphuric acid&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
2. The formula of Baking soda is&lt;br /&gt;
(a) Sodium carbonate &lt;br /&gt;
(b) Sodium bicarbonate&lt;br /&gt;
(c) Calcium carbonate&lt;br /&gt;
(d) Sodium hydroid&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
3. Which of the foll6wing is a weak base?&lt;br /&gt;
(a) NaOH &lt;br /&gt;
(b) KOH&lt;br /&gt;
(c) NH4OH &lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
4. A basic salt that is used in daily life is&lt;br /&gt;
(a) Sodium acetate&lt;br /&gt;
(b) Sodium chloride&lt;br /&gt;
(c) Ammonium sulphate&lt;br /&gt;
(d) Sodium carbonate&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
5. Which of the following is spread on icy roads to melt ice in cold countries?&lt;br /&gt;
(a) Sodium bicarbonate &lt;br /&gt;
(b) Rock salt&lt;br /&gt;
(c) Sodium hydroxide&lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
6. Which of the following is a hydrated salt?&lt;br /&gt;
(a) Ca(OH) 4&lt;br /&gt;
(b) MgCO3&lt;br /&gt;
(c) MgSO.7H2O &lt;br /&gt;
(d) BaSO4&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
7. Calcium phosphate can be obtained by reacting calcium hydroxide with&lt;br /&gt;
(a) Phosphoric acid &lt;br /&gt;
(b) Nulphuric acid&lt;br /&gt;
(c) Nitric acid &lt;br /&gt;
(d) Both (b) and (c)&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
8. Epsom salt is&lt;br /&gt;
(a) CuSO4&lt;br /&gt;
(b) CaSO4&lt;br /&gt;
(c) MgSO4 &lt;br /&gt;
(d) Na2SO4&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
9. What happens when hydrated copper sulphate is heated?&lt;br /&gt;
(a) It becomes colourless &lt;br /&gt;
(b) It turns into anhydrous salt&lt;br /&gt;
(c) It loses water of crystallization &lt;br /&gt;
(d) All of the above&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
10. Which of the following statement is correct?&lt;br /&gt;
(a) Only organic acids conduct electricity&lt;br /&gt;
(b) Only mineral acids conduct electricity&lt;br /&gt;
(c) All acid solutions, whether organic acids or mineral acids, conduct electricity&lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
11. Which of the following acid is also known as battery acid that is used in car batteries?&lt;br /&gt;
(a) H2SO4 &lt;br /&gt;
(b) HCI&lt;br /&gt;
(c) HNO3 &lt;br /&gt;
(d) H3PO4&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
12. What happens to the colour of litmus paper when a drop of acid falls on it?&lt;br /&gt;
(a) Colour fades &lt;br /&gt;
(b) From blue it turns red &lt;br /&gt;
(c) From red it turns blue &lt;br /&gt;
(d) Remains unchanged&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
13. The term ‘pH’ comes from &lt;br /&gt;
(a) Hydrogen purity &lt;br /&gt;
(b) Pure Hydrogen &lt;br /&gt;
(c) Hydrogen power&lt;br /&gt;
(d) Purity of Hydrogen&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
14. The pH of 1 x 10-8 M HC1 solution is&lt;br /&gt;
(a) 8 &lt;br /&gt;
(b) 7&lt;br /&gt;
(c) 6 &lt;br /&gt;
(d) None of the above&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
15.While mixing H2SO4 with water which of the• following precautions should be taken?&lt;br /&gt;
(a) Never add acid to water &lt;br /&gt;
(b) Never add water to acid&lt;br /&gt;
(c) Add the lighter heavier liquid&lt;br /&gt;
(d) Avoid sunlight&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
16. Which of the following may be regarded as weak electrolytes?&lt;br /&gt;
(a) NaC1 &lt;br /&gt;
(b) CH3COONa&lt;br /&gt;
(c) HC1 &lt;br /&gt;
(d) CH3COOH&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
17. The pH of three solutions A, B, C is 6, 4, 8 receptivity which of the following is the correct option?&lt;br /&gt;
(a) A&gt;B&gt;C decreasing acidic strength &lt;br /&gt;
(b) C&gt;B&gt;A increasing acidic strength &lt;br /&gt;
(c) B&gt;A&gt;C is decreasing acidic strength &lt;br /&gt;
(d) C&gt;B&gt;A decreasing acidic strength&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
18. An aqueous solution of NaCl is&lt;br /&gt;
(a) Acidic &lt;br /&gt;
(b) Basic&lt;br /&gt;
(c) neutral &lt;br /&gt;
(d) Either acidic / basic&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
19. ‘Alum’ is an example of&lt;br /&gt;
(a) Single salt &lt;br /&gt;
(b) Double salt&lt;br /&gt;
(c) Acids &lt;br /&gt;
(d) None of above&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
20. All salts are&lt;br /&gt;
(a) Strong electrolytes&lt;br /&gt;
(b) Weak electrolytes&lt;br /&gt;
(c) Non electrolytes&lt;br /&gt;
(d) Either weak or strong&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
21. An aqueous solution of CH3COONa is&lt;br /&gt;
(a) Acidic &lt;br /&gt;
(b) Basic&lt;br /&gt;
(c) Amphitricha &lt;br /&gt;
(d) Either Acklic/Basic&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
22. A pH -2 solutions is more acidic than one with pH 6 by a factor of&lt;br /&gt;
(a) 4000 &lt;br /&gt;
(b) 2&lt;br /&gt;
(c) 10000 &lt;br /&gt;
(d) 8000&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
23. Electro refining which is based on phenomenon of Electrolysis where &lt;br /&gt;
(a) Impure metal is made anode and pure metal is cathode&lt;br /&gt;
(b) Impure metal is cathode and pure metal is anode&lt;br /&gt;
(c) Pure metal makes both anode and cathode&lt;br /&gt;
(d) None of the above&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
24. Which of the following is an example of strong electrolyte?&lt;br /&gt;
(a) NH4OH solution &lt;br /&gt;
(b) NaOH&lt;br /&gt;
(c) CH3COONa &lt;br /&gt;
(d) HCN&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
25. The loss of water of crystallization to the atmosphere by a compound is termed&lt;br /&gt;
(a) deliquescence &lt;br /&gt;
(b) dehydration&lt;br /&gt;
(c) efflorescence &lt;br /&gt;
(d) hydrolysis&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
</content><link rel='replies' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/4729097749136887941/comments/default' title='Post Comments'/><link rel='replies' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/08/exam-questions-and-quiz-test-inorganic.html#comment-form' title='0 Comments'/><link rel='edit' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/4729097749136887941'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/4729097749136887941'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/08/exam-questions-and-quiz-test-inorganic.html' title='Exam Questions And Quiz Test Inorganic Chemistry'/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><thr:total>0</thr:total></entry><entry><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179.post-5374108555925126862</id><published>2011-08-24T03:42:00.000-07:00</published><updated>2011-08-24T03:42:13.146-07:00</updated><category scheme="http://www.blogger.com/atom/ns#" term="inorganic"/><title type='text'>Free online Chemistry Test for Exams containing Solved Questions</title><content type='html'>Free online Chemistry Test for Exams containing Solved Questions &lt;br /&gt;
Very useful for medical entrance Tests like PMT as well as Engineering Entrance Tests Like AIEEE&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
1. Noble gases exist as individual&lt;br /&gt;
(a) Atoms &lt;br /&gt;
(b) Molecules&lt;br /&gt;
(c) Ions &lt;br /&gt;
(d) Compounds&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
2. Electropositive atoms tend to form&lt;br /&gt;
(a) Negative ions &lt;br /&gt;
(b) Positive ions &lt;br /&gt;
(c) Covalent bonds &lt;br /&gt;
(d) Metallic bonds&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
3. Electrovalent compounds are usually &lt;br /&gt;
(a) Solids with low melting points solids with &lt;br /&gt;
(b) High melting points &lt;br /&gt;
(c) Volatile liquids&lt;br /&gt;
(d) Organic compounds&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
4. In electrovalence&lt;br /&gt;
(a) Molecules lose electrons forming atoms &lt;br /&gt;
(b) Molecules gain electrons forming atoms &lt;br /&gt;
(c) Atoms share electrons&lt;br /&gt;
(d) Atoms lose or gain electrons forming ions&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
5. A double bond between two carbon atoms is formed by&lt;br /&gt;
(a) The transfer of two electrons from one carbon atom to the other&lt;br /&gt;
(b) The transfer of one electron from one carbon atom to the other&lt;br /&gt;
(c) Two shared electron pairs&lt;br /&gt;
(d) The sharing of two electrons&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
6. Which of the following is a non-polar molecule?&lt;br /&gt;
(a) NH3&lt;br /&gt;
(b) HC1&lt;br /&gt;
(c) CCl4&lt;br /&gt;
(d) H2O&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
7. The bonding in ammonium chloride &lt;br /&gt;
(a) is covalent only&lt;br /&gt;
(b) is electrovalent only&lt;br /&gt;
(c) Consists of three covalent nitrogen- hydrogen bonds and an electrovalent bond between the ammonia molecule and the chlorine atom.&lt;br /&gt;
(d) Consist of four covalent nitrogen-hydrogen bonds and one electrovalent bond between the ammonium ion and chloride ion.&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
8. Which amongst the following has smallest size?&lt;br /&gt;
(a) Na &lt;br /&gt;
(b) Al&lt;br /&gt;
(c) Na+&lt;br /&gt;
(d) Al3+&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
9. Which amongst the following can lose 2 electrons to acquire the configuration of argon?&lt;br /&gt;
(a) N&lt;br /&gt;
(b) Mg&lt;br /&gt;
(c) Ca&lt;br /&gt;
(d) Be&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
10. Two electronegative atoms combine to form &lt;br /&gt;
(a) Ionic bond &lt;br /&gt;
(b) Covalent bond &lt;br /&gt;
(c) Coordinate bond &lt;br /&gt;
(d) Can’t be predicted&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
11. An element with low ionization energy combines with an element having high electron affinity to form&lt;br /&gt;
(a) Ionic bond &lt;br /&gt;
(b) Covalent bond&lt;br /&gt;
(c) Dative bond &lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
12. The actual formula of sodium chloride is&lt;br /&gt;
(a) NaC1 &lt;br /&gt;
(b) Na+ C1-&lt;br /&gt;
(c) (Na+ Cl-)n&lt;br /&gt;
(d) NanCln&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
13. Which of these has a triple covalent bond?&lt;br /&gt;
(a) PH3&lt;br /&gt;
(b) CO2&lt;br /&gt;
(c) A1C13 &lt;br /&gt;
(d) C2H2&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
14. The number of covalent bonds in ethylene is&lt;br /&gt;
(a) 2 double bonds, 2 single bonds&lt;br /&gt;
(b) 2 double and 4 single bonds&lt;br /&gt;
(c) 2 single and 2 double bonds&lt;br /&gt;
(d) 1 double and 4 single bonds&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
15. When an alkali metal combines with halogen, it will form&lt;br /&gt;
(a) Always covalent bond &lt;br /&gt;
(b) Always ionic bond &lt;br /&gt;
(c) May be covalent or ionic &lt;br /&gt;
(d) Will not combine at all&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
16. An element ‘X’ belongs to group 11 while an element ‘Y’ belongs to group 17 of the periodic table. They are expected to form&lt;br /&gt;
(a) An ionic compound with formula X Y&lt;br /&gt;
(b) An ionic compound with formula XY2&lt;br /&gt;
(c) A covalent compound with formula XY2&lt;br /&gt;
(d) A covalent compound with formula X2Y&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
17. Which amongst the following will not conduct electricity?&lt;br /&gt;
(a) NaC1&lt;br /&gt;
(c) CaF2&lt;br /&gt;
(b) MgC12 &lt;br /&gt;
(d) C6H12O6&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
18. Which amongst the following has a polar covalent bond?&lt;br /&gt;
(a) NaC1&lt;br /&gt;
(b) NH3&lt;br /&gt;
(c) O2 &lt;br /&gt;
(d) CaO&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
</content><link rel='replies' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/5374108555925126862/comments/default' title='Post Comments'/><link rel='replies' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/08/free-online-chemistry-test-for-exams.html#comment-form' title='0 Comments'/><link rel='edit' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/5374108555925126862'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/5374108555925126862'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/08/free-online-chemistry-test-for-exams.html' title='Free online Chemistry Test for Exams containing Solved Questions'/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><thr:total>0</thr:total></entry><entry><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179.post-3624959106714605389</id><published>2011-08-24T03:39:00.000-07:00</published><updated>2011-08-24T03:39:27.650-07:00</updated><category scheme="http://www.blogger.com/atom/ns#" term="Atoms"/><category scheme="http://www.blogger.com/atom/ns#" term="inorganic"/><title type='text'>Practice Chemistry Questions on Atoms</title><content type='html'>Practice Chemistry Questions on Atoms &lt;br /&gt;
Chemistry Quiz - Questions &amp; Answers on Atoms &lt;br /&gt;
1. The fundamental particles not present in the nucleus of hydrogen atom is&lt;br /&gt;
(a) electron &lt;br /&gt;
(b) Proton&lt;br /&gt;
(c) Neutron &lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
2. The maximum number of electrons that can be accommodated in M Shell of an atom are&lt;br /&gt;
(a) 8 &lt;br /&gt;
(b) 32&lt;br /&gt;
(c) 18 &lt;br /&gt;
(d) 25&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
3. The oil drop experiment by R.A. Mullikan was performed to find&lt;br /&gt;
(a) Charge on the neutron &lt;br /&gt;
(b) Charge on the electron&lt;br /&gt;
(c) Charge on the Proton &lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
4. The experiment which led to the discovery of nucleus was performed by&lt;br /&gt;
(a) Goldstein &lt;br /&gt;
(b) J.J. Thomson&lt;br /&gt;
(c) Dalton &lt;br /&gt;
(d) Rutherford&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
5. The electronic configuration of the element with Atomic number 19 is&lt;br /&gt;
(a) 2, 8, 7 &lt;br /&gt;
(b) 2, 9, 8&lt;br /&gt;
(c) 2, 8, 8, 1 &lt;br /&gt;
(d) 2, 10, 7&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
6. An element has electronic configuration 2,8,4. It will be classified as&lt;br /&gt;
(a) Metal &lt;br /&gt;
(b) Non metal&lt;br /&gt;
(c) Metalloid &lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
7. Amongst element X (2, 8, 6) and Y (2, 8, 8) which is more reactive and why?&lt;br /&gt;
(a) X because it is a metal &lt;br /&gt;
(b) Y because it is non metal &lt;br /&gt;
(c) Because it has 6 valence electrons &lt;br /&gt;
(d) Y because it is gas&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
8. Which of these is a pairs of isobar?&lt;br /&gt;
(a) 6C12, 8O16 &lt;br /&gt;
(b) 6C13, 6C14&lt;br /&gt;
(c) 20Ca40, 18Ar40 &lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
9. The e/m value for cathode rays&lt;br /&gt;
(a) Varies with the nature of the gas&lt;br /&gt;
(b) Does not vary with the nature of gas&lt;br /&gt;
(c) Could not be determined by J.J. Thomson &lt;br /&gt;
(d) Both (b) and (c) are correct&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
10. Isotopes differ in&lt;br /&gt;
(a) no. of electrons&lt;br /&gt;
(b) no. of protons&lt;br /&gt;
(c) no. of neutrons&lt;br /&gt;
(d) Chemical reactivity&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
</content><link rel='replies' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/3624959106714605389/comments/default' title='Post Comments'/><link rel='replies' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/08/practice-chemistry-questions-on-atoms.html#comment-form' title='0 Comments'/><link rel='edit' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/3624959106714605389'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/3624959106714605389'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/08/practice-chemistry-questions-on-atoms.html' title='Practice Chemistry Questions on Atoms'/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><thr:total>0</thr:total></entry><entry><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179.post-5866156103903831945</id><published>2011-08-24T03:36:00.000-07:00</published><updated>2011-08-24T03:36:09.815-07:00</updated><category scheme="http://www.blogger.com/atom/ns#" term="inorganic"/><title type='text'>Practice Objective Chemistry Test on Periodic Table</title><content type='html'>Practice Objective Chemistry Test on Periodic Table &lt;br /&gt;
Periodic Table of the Elements Quiz - Test Your Chemistry&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
1. An element has 12 neutrons in its nucleus. To which group of the periodic table it will belong?&lt;br /&gt;
(a) 1&lt;br /&gt;
(b) 2&lt;br /&gt;
(c) 6&lt;br /&gt;
(d) Impossible to predict&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
2. The element with atomic number 9 resembles in properties with the element having atomic number&lt;br /&gt;
(a) 19 &lt;br /&gt;
(b) 17&lt;br /&gt;
(c) 36 &lt;br /&gt;
(d) 27&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
3. Atomic number and not the atomic weight is the fundamental property of an element was enunciated by? &lt;br /&gt;
(a) Dalton&lt;br /&gt;
(b) Bohr&lt;br /&gt;
(c) Mosley&lt;br /&gt;
(d) Mendeleev&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
4. Elements in a period have same&lt;br /&gt;
(a) Number of valence electrons&lt;br /&gt;
(b) Valency&lt;br /&gt;
(c) Number of shells&lt;br /&gt;
(d) Volume&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
5. Elements belonging to the same group have similar properties because &lt;br /&gt;
(a) They have similar electronic configuration of the outermost shell&lt;br /&gt;
(b) Their atomic numbers go on increasing as we move down the group&lt;br /&gt;
(c) all of them the metallic elements&lt;br /&gt;
(d) None of the above&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
6. The atoms of elements belonging to the same group of periodic table have the same&lt;br /&gt;
(a) Number of protons &lt;br /&gt;
(b) Number of electrons &lt;br /&gt;
(c) Number of neutrons&lt;br /&gt;
(d) Number of electrons in the outermost shell&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
7. Which of the following is the correct order of relative sizes?&lt;br /&gt;
(a) I-&gt;I+&gt;I&lt;br /&gt;
(b) I-&gt;I+&gt;I+&lt;br /&gt;
(c) I&gt;I+&gt;I- &lt;br /&gt;
(d) I+&gt;I-&gt;I&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
8. On moving horizontally across a period, the number of electrons in the outermost shell increases from- to-&lt;br /&gt;
(a) 2, 8 &lt;br /&gt;
(b) 2, 18&lt;br /&gt;
(c) 1, 8 &lt;br /&gt;
(d) 1, 18&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
9. Which of the following hydroxides is most basic?&lt;br /&gt;
(a) Be(OH)2 &lt;br /&gt;
(b) Ba(OH)2&lt;br /&gt;
(c) Ca(OH)2 &lt;br /&gt;
(d) Mg(OH)2&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
10. The element with smallest size in the 4th period is&lt;br /&gt;
(a) Chlorine&lt;br /&gt;
(c) Fluorine&lt;br /&gt;
(b) Iodine &lt;br /&gt;
(d) Bromine &lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
11. The most metallic element in the fifth period is&lt;br /&gt;
(a) Silver &lt;br /&gt;
(b) Rubidium&lt;br /&gt;
(c) Gold &lt;br /&gt;
(d) Rhodium&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
12. Element ‘A’ has Electronic configuration 2,7 ‘B’ has configuration 2,8,6, ‘C’ has configuration 2,8,8 while ‘D’ has 2,8,7. Which element will show similar chemical properties?&lt;br /&gt;
(a) A and C &lt;br /&gt;
(b) A and D&lt;br /&gt;
(c) B and C &lt;br /&gt;
(d) B and D&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
13. Law of Triad was proposed by&lt;br /&gt;
(a) Newland &lt;br /&gt;
(b) Gay Lussac&lt;br /&gt;
(c) Mendeleev &lt;br /&gt;
(d) Dobereiner&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
14. Third period of the periodic tables contains the following number elements.&lt;br /&gt;
(a) 2 &lt;br /&gt;
(b) 18&lt;br /&gt;
(c) 8 &lt;br /&gt;
(d) 32&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
15. The element with electronic configuration 2, 8,6is&lt;br /&gt;
(a) Metallic with valency 2&lt;br /&gt;
(b) Non-metallic with valency 2&lt;br /&gt;
(c) Metalloid with valency 2&lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
</content><link rel='replies' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/5866156103903831945/comments/default' title='Post Comments'/><link rel='replies' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/08/practice-objective-chemistry-test-on.html#comment-form' title='0 Comments'/><link rel='edit' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/5866156103903831945'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/5866156103903831945'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/08/practice-objective-chemistry-test-on.html' title='Practice Objective Chemistry Test on Periodic Table'/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><thr:total>0</thr:total></entry><entry><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179.post-5336046179479257984</id><published>2011-08-03T07:45:00.000-07:00</published><updated>2011-08-03T07:45:29.567-07:00</updated><category scheme="http://www.blogger.com/atom/ns#" term="inorganic"/><title type='text'>Free Chemistry  mcq questions test</title><content type='html'>Free Chemistry  mcq questions test&lt;br /&gt;
Chemistry Test and Chemistry Quiz&lt;br /&gt;
Practice Multiple Choice Questions in chemistry &lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
1. Identify alkenes from the following&lt;br /&gt;
(a) C2H2 &lt;br /&gt;
(b) C2H6&lt;br /&gt;
(c) C3H6 &lt;br /&gt;
(d) C3H4&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
2. Which of the following salt gets hydrolyzed in aqueous solution? A salt of&lt;br /&gt;
(a) Weak acid and weak base&lt;br /&gt;
(b) Strong acid and weak base&lt;br /&gt;
(c) Weak acid and strong base &lt;br /&gt;
(d) all of these&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
3. Which of the following Hydrocarbon is used as a fuel?&lt;br /&gt;
(a) CO2 &lt;br /&gt;
(b) C4H10&lt;br /&gt;
(c) CH3OH &lt;br /&gt;
(d) CH3COOH&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
4. When SO2 dissolves in water the acid formed is &lt;br /&gt;
(a) Sulphuric acid &lt;br /&gt;
(b) Sulphurous acid &lt;br /&gt;
(c) Sulphonic acid &lt;br /&gt;
(d) Oleum&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
5. Neopentane and Isopentane are&lt;br /&gt;
(a) Allotropes &lt;br /&gt;
(b) Isobars&lt;br /&gt;
(c) Isomers &lt;br /&gt;
(d) Homologues&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
6. CO2 turns lime water milky, due to the formation of&lt;br /&gt;
(a) Ca(HCO3) 2&lt;br /&gt;
(b) CaCO3&lt;br /&gt;
(c) Ca(OH)2 &lt;br /&gt;
(d) CaO&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
7. Which of the following pa are members of a Homologous series?&lt;br /&gt;
(a) CH3O CH3 dH3CH2 - OH&lt;br /&gt;
(b) CH3 - CHO; CH3 CH2CHO&lt;br /&gt;
(c) CH3CH2 COOH; CH3COOCH3&lt;br /&gt;
(d) (CH3)2 CH-OH; CH3 CH2 CH2 - OH&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
8. Ammonium chloride is a salt of&lt;br /&gt;
(a) weak acid and a weak base &lt;br /&gt;
(b) weak acid and a strong base &lt;br /&gt;
(c) strong acid and a strong base &lt;br /&gt;
(d) strong acid and a weak base&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
9. Many salts absorb water from the atmosphere. This property is called&lt;br /&gt;
(a) hydration &lt;br /&gt;
(b) dehydration&lt;br /&gt;
(c) liquescence &lt;br /&gt;
(d) efflorescence&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
10. Carboxylic group is present in&lt;br /&gt;
(a) Ethylene &lt;br /&gt;
(b) Methanoic acid&lt;br /&gt;
(c) Formaldehyde &lt;br /&gt;
(d) Ethanol&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
11. The reaction of metal with acid results in the formation of&lt;br /&gt;
(a) only Hydrogen gas &lt;br /&gt;
(b) only salt &lt;br /&gt;
(c) both salt and hydrogen gas&lt;br /&gt;
(d) none of these&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
12. Which of the following compounds has a double bond?&lt;br /&gt;
(a) C14H28 &lt;br /&gt;
(b) C15H32&lt;br /&gt;
(c) C12H22 &lt;br /&gt;
(d) C16H34&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
13. Which of the following acid does not react with metals?&lt;br /&gt;
(a) Sulphuric acid &lt;br /&gt;
(b) Phosphoric acid&lt;br /&gt;
(c) Carbonic acid &lt;br /&gt;
(d) Nitric acid&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
14. The no. of isomers of C6H14 is&lt;br /&gt;
(a) 4&lt;br /&gt;
(b) 5&lt;br /&gt;
(c) 6 &lt;br /&gt;
(d) 17 &lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
15. Two neighbors of Homologous series differ by&lt;br /&gt;
(a) CH &lt;br /&gt;
(b) CH2&lt;br /&gt;
(c) CH3 &lt;br /&gt;
(d) CH4&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
16. Which of the fol1oing is an organic acid?&lt;br /&gt;
(a) Sulphurous acid &lt;br /&gt;
(b) Nitric acid &lt;br /&gt;
(c) Hydrochloric acid&lt;br /&gt;
(d) Formic acid&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
17. Sodium hydroxide is&lt;br /&gt;
(a) A base&lt;br /&gt;
(b) An acid&lt;br /&gt;
(c) An alkali&lt;br /&gt;
(d) Both base as well as alkali &lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
18. The second Homologue of alkyne is&lt;br /&gt;
(a) CH &lt;br /&gt;
(b) C2H2&lt;br /&gt;
(c) C2H4 &lt;br /&gt;
(d) C3H4&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
19. The reaction of acetic acid and sodium hydroxide results in the formation of&lt;br /&gt;
(a) Acidic salt &lt;br /&gt;
(b) Basic salt&lt;br /&gt;
(c) Neutral salt &lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
20. Which of the following base is used as antacid to neutralize stomach acidity?&lt;br /&gt;
(a) Mg(OH) 2&lt;br /&gt;
(b) KOH&lt;br /&gt;
(c) Ca(OH) 2&lt;br /&gt;
(d) NaOH&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
21. The product formed when the white substance obtained by burning magnesium is dissolved in water is&lt;br /&gt;
(a) Magnesium oxide &lt;br /&gt;
(b) Magnesium carbonate &lt;br /&gt;
(c) Magnesium hydroxide&lt;br /&gt;
(d) Magnesium sulphate&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
22. The reaction of ammonium hydroxide and carbonic acid results in the formation of&lt;br /&gt;
(a) Ammonium chloride and water&lt;br /&gt;
(b) Ammonium carbonate and water&lt;br /&gt;
(c) Only ammonium carbonate&lt;br /&gt;
(d) Only water&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
23. The acidity of soil, which is due to excessive use of fertilizer aminonium sulphate, can be neutralized by adding&lt;br /&gt;
(a) Lime &lt;br /&gt;
(b) Caustic soda&lt;br /&gt;
(c) Washing soda &lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
24. When bitten by ant, the sting causes irritation due to the presence of&lt;br /&gt;
(a) A base in the sting &lt;br /&gt;
(b) Formic acid in the sting&lt;br /&gt;
(c) Poisonous chemicals &lt;br /&gt;
(d) Both (a) and (b)&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
25. When an oxide of a non-meal reacts with water which of the following is formed?&lt;br /&gt;
(a) Acid &lt;br /&gt;
(b) Base&lt;br /&gt;
(c) Salt &lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (a)</content><link rel='replies' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/5336046179479257984/comments/default' title='Post Comments'/><link rel='replies' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/08/free-chemistry-mcq-questions-test.html#comment-form' title='0 Comments'/><link rel='edit' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/5336046179479257984'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/5336046179479257984'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/08/free-chemistry-mcq-questions-test.html' title='Free Chemistry  mcq questions test'/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><thr:total>0</thr:total></entry><entry><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179.post-5460624195845692290</id><published>2011-07-02T03:05:00.000-07:00</published><updated>2011-07-02T03:05:38.522-07:00</updated><category scheme="http://www.blogger.com/atom/ns#" term="Organic"/><title type='text'>Solved objective Questions on hydrocarbons and organic chemistry Sample paper</title><content type='html'>Solved objective Questions on hydrocarbons and organic chemistry Sample paper &lt;br /&gt;
Organic Chemistry Practice Multiple Choice Questions. &lt;br /&gt;
General Organic Chemistry Questions&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
1. Complete combusting of Hydrocarbon produces&lt;br /&gt;
(a) CO + H2O&lt;br /&gt;
(b) CO + H2&lt;br /&gt;
(c) CO2 + H &lt;br /&gt;
(d) CO2 + H2O&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
2. Urea was first organic compound to be synthesized by&lt;br /&gt;
(a) Laminar &lt;br /&gt;
(b) Wohiar&lt;br /&gt;
(c) Beryine &lt;br /&gt;
(d) Haber&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
3. The variety of coal used as old house coal is&lt;br /&gt;
(a) Anthracite &lt;br /&gt;
(b) Peat&lt;br /&gt;
(c) Lignite &lt;br /&gt;
(d) Bituminous&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
4. The process by which smaller molecules combine to give a molecule with a higher molecular weight is known as&lt;br /&gt;
(a) Condensation &lt;br /&gt;
(b) Polymerization&lt;br /&gt;
(c) Catenation &lt;br /&gt;
(d) Isomerisation&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
5. Which of the following have lowest calorific value?&lt;br /&gt;
(a) C3H6 &lt;br /&gt;
(b) C2H5OH&lt;br /&gt;
(c) C3H4 &lt;br /&gt;
(d) H2&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
6. The chemical added to LPG to help detect its leakage is&lt;br /&gt;
(a) Isobutene &lt;br /&gt;
(b) Ethylamine&lt;br /&gt;
(c) Methyl mercaptan &lt;br /&gt;
(d) Ethyl mercaptan&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
7. Incomplete combustion of fuel produces&lt;br /&gt;
(a) CO2&lt;br /&gt;
(b) CO&lt;br /&gt;
(c) H2O &lt;br /&gt;
(d) H2&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
8. Which of the following are not obtained on fractional distillation of petroleum?&lt;br /&gt;
(a) Paraffin wax &lt;br /&gt;
(b) Asphalt&lt;br /&gt;
(c) Coal gas &lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
9. The lowest temperature at which a combustible substance catches fire?&lt;br /&gt;
(a) Critical Temperature&lt;br /&gt;
(b) Absolute temp &lt;br /&gt;
(c) Ignition temp&lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
10. The calorific values of wood, bituminous coal, natural gas and charcoal vary in the order:&lt;br /&gt;
(a) Wood &gt; Bituminous &gt; Natural gas &gt; Charcoal&lt;br /&gt;
(b) Wood &gt; Bituminous coal &gt; Charcoal&gt; Natural gas&lt;br /&gt;
(c) Natural gas &gt; Charcoal &gt; Bituminous coal &gt; Wood&lt;br /&gt;
(d) Natural gas &gt; Bituminous coal &gt; Wood&gt; Charcoal&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
11. The allotrope of carbon which is a good conductor of heat and electricity is&lt;br /&gt;
(a) Diamond &lt;br /&gt;
(b) Sugar charcoal&lt;br /&gt;
(c) Graphite &lt;br /&gt;
(d) Wood charcoal&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
12. The allotrope of carbon used in nuclear reactor is&lt;br /&gt;
(a) Graphite &lt;br /&gt;
(b) Diamond&lt;br /&gt;
(c) Coke &lt;br /&gt;
(d) Sugar Charcoal&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
13. Wood charcoal is used in gas masks because it&lt;br /&gt;
(a) Has good smell&lt;br /&gt;
(b) Dissolves poisonous gases&lt;br /&gt;
(c) Adsorbs poisonous gases&lt;br /&gt;
(d) Reacts with poisonous gases&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
14. The first organic substance ever prepared in the laboratory from inorganic compound is&lt;br /&gt;
(a) Urea &lt;br /&gt;
(b) Ethyl alcohol&lt;br /&gt;
(c) Methane &lt;br /&gt;
(d) Ethane&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
15. The first three members of a homologous series are CH4, C2H6, C3H8 the fifth member of this series will be&lt;br /&gt;
(a) C5H10 &lt;br /&gt;
(b) C5H14&lt;br /&gt;
(c) C5H12 &lt;br /&gt;
(d) C5H8&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
16. Hydrocarbons having double or triple bonds are known as&lt;br /&gt;
(a) Saturated hydro carbons&lt;br /&gt;
(b) Unsaturated hydrocarbon &lt;br /&gt;
(c) Alkenes&lt;br /&gt;
(d) Chalcogens&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
17. Some elements show the property of existing in two or more distinct physical form which shows different physical properties but same chemical properties. These distinct forms of an element are called&lt;br /&gt;
(a) Isomers &lt;br /&gt;
(b) Allotropes&lt;br /&gt;
(c) Compounds &lt;br /&gt;
(d) Isobars&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
18. Graphite is made artificially when a mixture of &lt;br /&gt;
(a) Sand and coke is heated electrically&lt;br /&gt;
(b) Silicon and iron is heated electrically&lt;br /&gt;
(c) Wood and iron is heated electrically&lt;br /&gt;
(d) Bones and iron is heated electrically&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
19. Methane is prepared in the Laboratory by heating a mixture of sodium acetate and&lt;br /&gt;
(a) Water soda &lt;br /&gt;
(b) Lime&lt;br /&gt;
(c) Lime stone &lt;br /&gt;
(d) Sodium carbonate&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
20. The property of self linkage of carbon atoms in called&lt;br /&gt;
(a) Polymerization &lt;br /&gt;
(b) Catenation&lt;br /&gt;
(c) Cracking &lt;br /&gt;
(d) Neutralization&lt;br /&gt;
Ans. (b)</content><link rel='replies' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/5460624195845692290/comments/default' title='Post Comments'/><link rel='replies' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/07/solved-objective-questions-on.html#comment-form' title='0 Comments'/><link rel='edit' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/5460624195845692290'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/5460624195845692290'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/07/solved-objective-questions-on.html' title='Solved objective Questions on hydrocarbons and organic chemistry Sample paper'/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><thr:total>0</thr:total></entry><entry><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179.post-1792637869353214229</id><published>2011-06-21T05:28:00.000-07:00</published><updated>2011-06-21T05:28:16.848-07:00</updated><title type='text'>Chemistry test for free</title><content type='html'>Chemistry test for free &lt;br /&gt;
Free Chemistry Online Practice Test&lt;br /&gt;
Free Online Chemistry Test Practice and Preparation Test&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
1. Most of the fuels are&lt;br /&gt;
(a) Carbon compounds with sulphur&lt;br /&gt;
(b) Nitrogen compounds with carbon&lt;br /&gt;
(c) Carbon compounds with hydrogen&lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
2. When steam is passed over hot coke, it produces&lt;br /&gt;
(a) Producer gas &lt;br /&gt;
(b) Synthesis gas&lt;br /&gt;
(c) Tear gas &lt;br /&gt;
(d) Coal gas&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
3. Producer gas is a mixture of&lt;br /&gt;
(a) Carbon monoxide and nitrogen gas&lt;br /&gt;
(b) Carbon monoxide and hydrogen gas&lt;br /&gt;
(c) Carbon monoxide and w4r vapor&lt;br /&gt;
(d) Carbon monoxide and nitrous oxide&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
4. The property of an atom to form a bond with itself is known as&lt;br /&gt;
(a) Isomerism &lt;br /&gt;
(b) Catenation&lt;br /&gt;
(c) Allotropy &lt;br /&gt;
(d) None of these&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
5. A hydrocarbon is&lt;br /&gt;
(a) a compound containing carbon, hydrogen and oxygen&lt;br /&gt;
(b) is sodium hydrogen carbonate&lt;br /&gt;
(c) Compound containing carbon and hydrogen only’&lt;br /&gt;
(d) a derivative of benzene&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
6. The formula of tetrachloro methane is&lt;br /&gt;
(a) CC1H3 &lt;br /&gt;
(b) CCl2&lt;br /&gt;
(c) CHC13 &lt;br /&gt;
(d) CCI4&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
7. Which of the following gas is known as illuminating gas?&lt;br /&gt;
(a) Ethane &lt;br /&gt;
(b) Ethene&lt;br /&gt;
(c) Ethyne &lt;br /&gt;
(d) Propane&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
8. Which of the following does not give a positive test with alkaline solution of potassium permanganate?&lt;br /&gt;
(a) GWH &lt;br /&gt;
(b) C6H12&lt;br /&gt;
(c) C10H18 &lt;br /&gt;
(d) C10H20&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
9. The residue left in destructive distillation of coal is&lt;br /&gt;
(a) Charcoal &lt;br /&gt;
(b) Coke&lt;br /&gt;
(c) Coaltar &lt;br /&gt;
(d) Coal gas&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
10. The fraction of petroleum used as jet fuel is&lt;br /&gt;
(a) Petrol &lt;br /&gt;
(b) Kerosene&lt;br /&gt;
(c) Diesel &lt;br /&gt;
(d) Alcohol &lt;br /&gt;
Ans. (b)</content><link rel='replies' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/1792637869353214229/comments/default' title='Post Comments'/><link rel='replies' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/06/chemistry-test-for-free.html#comment-form' title='0 Comments'/><link rel='edit' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/1792637869353214229'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/1792637869353214229'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/06/chemistry-test-for-free.html' title='Chemistry test for free'/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><thr:total>0</thr:total></entry><entry><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179.post-34108164690674064</id><published>2011-06-03T23:40:00.001-07:00</published><updated>2011-06-03T23:40:44.306-07:00</updated><title type='text'>Free Online  chemistry  Practice test</title><content type='html'>Free Online  chemistry  Practice test&lt;br /&gt;
Free online chemistry practice test for all entrance exams&lt;br /&gt;
Free Online Chemistry Sample Papers Practice and Preparation Test&lt;br /&gt;
1. The valency of a phosphate ion is&lt;br /&gt;
(a) —l&lt;br /&gt;
(b) —2&lt;br /&gt;
(c) +3&lt;br /&gt;
(d) —3&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
2. Which of the following is acidic in nature?&lt;br /&gt;
(a) Apple juice &lt;br /&gt;
(b) Soap solution&lt;br /&gt;
(c) Slaked lime &lt;br /&gt;
(d) Lime&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
3. When hydrogen sulphide gas is passed through a blue solution of copper sulphate, a black precipitate of copper sulphide is obtained and the sulphuric acid so formed remains in the solution. The reaction is an example o&lt;br /&gt;
(a) a combination reaction&lt;br /&gt;
(b) a displacement reaction&lt;br /&gt;
(c) a decomposition reaction&lt;br /&gt;
(d) a double decomposition reaction&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
4, Which of the following acids is present in sour milk?&lt;br /&gt;
(a) Glycolic acid&lt;br /&gt;
(b) Lactic acid&lt;br /&gt;
(c) Citrus acid&lt;br /&gt;
(d) Tartaric acid&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
5. Zinc can displace copper from copper sulphate solution because zinc is&lt;br /&gt;
(a) More reactive than copper&lt;br /&gt;
(b) Less reactive than copper&lt;br /&gt;
(c) More stable than copper &lt;br /&gt;
(d) Less stable than copper&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
6. Which of the following is a strong acid?&lt;br /&gt;
(a) Nitric acid &lt;br /&gt;
(b) Citrus acid&lt;br /&gt;
(c) Formic acid &lt;br /&gt;
(d) Lactic acid&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
7. Carbon dioxide reacts with carbon to form Carbon monoxide. This is an example of a&lt;br /&gt;
(a) Displacement reaction&lt;br /&gt;
(b) Double displacement reaction&lt;br /&gt;
(c) Combination reaction&lt;br /&gt;
(d) Decomposition reaction&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
8. The sharp pain caused by the sting of an ant is due to&lt;br /&gt;
(a) Malic acid &lt;br /&gt;
(b) Nitric acid&lt;br /&gt;
(c) Formic acid &lt;br /&gt;
(d) Lactic acid&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
9. Which of the following reactions is not a decomposition reaction?&lt;br /&gt;
(a) Starch is converted to glucose in our body&lt;br /&gt;
(b) Proteins are digested to amino aids &lt;br /&gt;
(c) Magnesium ribbon is burnt in ai&lt;br /&gt;
(d) Electricity is passed through water&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
10. Which of the following acids is used in car batteries?&lt;br /&gt;
(a) Nitric acid &lt;br /&gt;
(b) Hydrochloric acid &lt;br /&gt;
(c) Sulphuric acid&lt;br /&gt;
(d) Carbonic acid&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
11. Which of the following statement is incorrect? &lt;br /&gt;
(a) Metals like Cu, Ag, Au cannot displace H from acids&lt;br /&gt;
(b) In reactivity series metals are arranged in order of increasing reactivity&lt;br /&gt;
(c) Silver cannot displace Cu form Cu(NO3) 2 &lt;br /&gt;
(d) Zinc displaces Cu from CuSO4&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
12. Milk of magnesia is an&lt;br /&gt;
(a) Acid &lt;br /&gt;
(b) Ant acid&lt;br /&gt;
(c) Alkali &lt;br /&gt;
(d) Rock salt&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
13. Which type of salts are stored in air tight containers&lt;br /&gt;
(a) Anhydrous &lt;br /&gt;
(b) Hydrated&lt;br /&gt;
(c) Dehydrated &lt;br /&gt;
(d) Deliquescence&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
14. The substance that looses electrons is called as &lt;br /&gt;
(a) Oxidizing agent .&lt;br /&gt;
(b) Reducing agent&lt;br /&gt;
(c) Catalyst &lt;br /&gt;
(d) None of above&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
15. Which of the following statement is correct?&lt;br /&gt;
(a) Oxidation involves gain of electron&lt;br /&gt;
(b) Substance which is reduced is reducing agent&lt;br /&gt;
(c) Exothermic process involves absorption of heat&lt;br /&gt;
(d) Oxidation involves loss of electrons&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
16. Which of the following reaction is not endothermic in nature?&lt;br /&gt;
(a) Breaking of bonds&lt;br /&gt;
(b) Digestion of food&lt;br /&gt;
(c) Combustion of Carbon&lt;br /&gt;
(d) Evaporation of water&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
17. Basicity of acetic acid is&lt;br /&gt;
(a) 4 &lt;br /&gt;
(b) 3&lt;br /&gt;
(c) 1&lt;br /&gt;
(d) 2&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
18. Which of following is fast reaction?&lt;br /&gt;
(a) Reaction between H2 and O2 to form H2O &lt;br /&gt;
(b) Reaction between acid and base to form salt and water&lt;br /&gt;
(c) Hydrolysis of ester&lt;br /&gt;
(d) Hydrolysis of sugar to glucose&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
19. When marble chips are treated with HCI , which of the following gas is liberated?&lt;br /&gt;
(a) CO2&lt;br /&gt;
(b) O2&lt;br /&gt;
(c) CO &lt;br /&gt;
(d) NO2&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
20. Which of the following is not a property of acids?&lt;br /&gt;
(a) All acids have a sour taste &lt;br /&gt;
(b) Acids turn blue litmus red &lt;br /&gt;
(c) Acids turn red litmus blue &lt;br /&gt;
(d) All acids form H ions in water&lt;br /&gt;
Ans. (c)</content><link rel='replies' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/34108164690674064/comments/default' title='Post Comments'/><link rel='replies' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/06/free-online-chemistry-practice-test.html#comment-form' title='0 Comments'/><link rel='edit' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/34108164690674064'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/34108164690674064'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/06/free-online-chemistry-practice-test.html' title='Free Online  chemistry  Practice test'/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><thr:total>0</thr:total></entry><entry><id>tag:blogger.com,1999:blog-6085456968319528179.post-7510347251882077591</id><published>2011-06-03T22:16:00.000-07:00</published><updated>2011-06-03T22:16:05.983-07:00</updated><title type='text'>Free chemistry  Objective Questions With Answers</title><content type='html'>Free chemistry  Objective Questions With Answers &lt;br /&gt;
10+2 chemistry solved objective MCQ Questions&lt;br /&gt;
Free Chemistry Online Practice Test&lt;br /&gt;
1. Hydrogen has high ionisation energy than alkali metals because it has:&lt;br /&gt;
(a) ionic bond &lt;br /&gt;
(b) covalent bond &lt;br /&gt;
(c) large size &lt;br /&gt;
(d) small size&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
2. The average osmotic pressure of human blood is 7.8 bar at 37°C. What is the concentration of an aqueous NaC1 solution that could be used in the blood stream?&lt;br /&gt;
(a) 0.16 mol/L &lt;br /&gt;
(b) 0.31 mol/L&lt;br /&gt;
(c) 0.60 mol/L &lt;br /&gt;
(d) 0.45 mol/L&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
3. Among the following the dissociation constant is highest for:&lt;br /&gt;
(a) C6H5OH&lt;br /&gt;
(b) C6H5CH2OH&lt;br /&gt;
(c) CH3C = CH&lt;br /&gt;
(d) CH3NH+3Cl-&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
4. The pH of a solution is zero. The solution is:&lt;br /&gt;
(a) M/2HCl &lt;br /&gt;
(b) M/2H2SO4&lt;br /&gt;
(c) M/10H2SO4 &lt;br /&gt;
(d) M/10HCI&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
5. In the reaction of p-chloro toluene with KNH2 in liq.NH3, the major product is&lt;br /&gt;
(a) p-chloro aniline &lt;br /&gt;
(b) p-toluidine&lt;br /&gt;
(c) o-toluidine &lt;br /&gt;
(d) m-toluidine&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
6. The hydration energy of Mg2+  is larger than that of:&lt;br /&gt;
(a) Na+&lt;br /&gt;
(b) Mg3+&lt;br /&gt;
(c) Al3+ &lt;br /&gt;
(d) Be2+&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
7. If the enthalpy of vaporization of water is 186.5 kJ mol-1, the enthalpy of its vaporization will be:&lt;br /&gt;
(a) 2.0 JK-1 mol-1&lt;br /&gt;
(b) 1.5 JK-1mol-1&lt;br /&gt;
(c) 1.0 JK-1 mol-1&lt;br /&gt;
(d) 0.5 JK-1 mol-1&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
8. Which of the following ion is not stable?&lt;br /&gt;
(a) (CH3)3C+&lt;br /&gt;
(b) CH3CH&lt;br /&gt;
(c) (CH3)2CH+&lt;br /&gt;
(d) C6H5CH&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
9. In the crystal of which of the following compounds would you expect maximum distance between centres of cations and anions:&lt;br /&gt;
(a) LiI&lt;br /&gt;
(b) CsF&lt;br /&gt;
(c) CsI&lt;br /&gt;
(d) LiF&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
10. If a is the initial concentration of a substance which reacts according to zero order kinetics and k is rate constant, the time for the reaction to go to completion is:&lt;br /&gt;
(a) k/a&lt;br /&gt;
(b) a/k&lt;br /&gt;
(c) 2k/a&lt;br /&gt;
(d) 2/ka&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
11. Which of the following configuration represents atoms of elements having the highest second ionisation energy?&lt;br /&gt;
(a) 1s22s22p63s2 &lt;br /&gt;
(b) 1s22s22p63s-1 &lt;br /&gt;
(C) 1s22s22p6 &lt;br /&gt;
(d) 1s22s22p4&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
12. The reduction electrode potential, E of 0.1 m solution of M+  ions [E°RP = -2.36V] is:&lt;br /&gt;
(a) + 2.41 &lt;br /&gt;
(b) - 2.41 &lt;br /&gt;
(c) + 4.82 &lt;br /&gt;
(d) -4.82 &lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
13. In some region of space around nucleus, 2 = 0, this region is called:&lt;br /&gt;
(a) orbital&lt;br /&gt;
(b) orbit&lt;br /&gt;
(c) nucleus&lt;br /&gt;
(d) spherical node&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
14. Which of the following is a paramagnetic complex ion?&lt;br /&gt;
(a) [Ni (CN)4]2- &lt;br /&gt;
(b) [NiCl4]2-&lt;br /&gt;
(c) [Co(NH3 )6]3+ &lt;br /&gt;
(d) Fe(CN)6]4- &lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
15. Which of the following has highest entropy?&lt;br /&gt;
(a) Mercury &lt;br /&gt;
(b) Water&lt;br /&gt;
(c) Hydrogen &lt;br /&gt;
(d) Glycerin&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
16. The resistance of 0.1 N solution of a salt is found to be 2.5 x 106 ohms. The equivalent conductance of solution is:&lt;br /&gt;
(cell constant = 1.15 cm-1)&lt;br /&gt;
(a) 3.8 &lt;br /&gt;
(b) 4.6&lt;br /&gt;
(c) 6.4&lt;br /&gt;
(d) 7.6&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
17. The volume strength of 1.5 N H2 O2 solution is:&lt;br /&gt;
(a) 4.8 &lt;br /&gt;
(b) 6.8&lt;br /&gt;
(c) 8.4 &lt;br /&gt;
(d) 8.8&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
18. Grignard reagent on treatment with acetone produces&lt;br /&gt;
(a) acetaldehyde&lt;br /&gt;
(b) acetic acid&lt;br /&gt;
(c) secondary alcohol&lt;br /&gt;
(d) tertiary alcohol&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
19. In the long form of periodic table all the non metals are placed in&lt;br /&gt;
(a) s-block &lt;br /&gt;
(b) p-block&lt;br /&gt;
(c) d-block &lt;br /&gt;
(d) f-block&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
20. The largest number of molecule is in:&lt;br /&gt;
(a) 28 g of CO2 &lt;br /&gt;
(b) 54 g of N2O5&lt;br /&gt;
(c) 34 g of H2O&lt;br /&gt;
(d) 46 g of CH3OH&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
21. Which statement is correct?&lt;br /&gt;
(a) All halogens forms oxyacids&lt;br /&gt;
(b) Only iodine forms oxyacids&lt;br /&gt;
(c) Only chlorine and bromine forms oxyacids&lt;br /&gt;
(d) All halogens except fluorine forms oxyacids&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
22. Which of the following gases will have highest rate of diffusion?&lt;br /&gt;
(a) CO2&lt;br /&gt;
(b) NH3 &lt;br /&gt;
(c) O2&lt;br /&gt;
(d) N2&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
23. Zeeman effect explains splitting of lines in:&lt;br /&gt;
(a) magnetic field &lt;br /&gt;
(b) electric field&lt;br /&gt;
(c) both (a) and (b) &lt;br /&gt;
(d) none of these &lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
24. Tautomerism is exhibited by:&lt;br /&gt;
(a) (CH3)2NH &lt;br /&gt;
(b) (CH3)3CNO&lt;br /&gt;
(c) RCH2NO2 &lt;br /&gt;
(d) R3CNO2&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
25. Philosopher’s wool is:&lt;br /&gt;
(a) ZnCl2 &lt;br /&gt;
(b) ZnS&lt;br /&gt;
(c) Zn (NO3)2 &lt;br /&gt;
(d) Zn0&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
26. Hydrolysis of sucrose is known as:&lt;br /&gt;
(a) inversion &lt;br /&gt;
(b) saponification&lt;br /&gt;
(c) hydration &lt;br /&gt;
(d) estérification&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
27. Which one of the following statement is correct?&lt;br /&gt;
(a) Phenol is more acidic than carbonic acid&lt;br /&gt;
(b) Phenol is less acidic than ethyl alcohol&lt;br /&gt;
(c) Phenol is more acidic than ethanol&lt;br /&gt;
(d) Phenol is more acidic than acetic acid&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
28. Which statement is correct for hydrogen?&lt;br /&gt;
(a) It has a very high IP&lt;br /&gt;
(b) It is always col1ected at cathode&lt;br /&gt;
(c) It can form bonds in + 1 as well as -1 oxidation state&lt;br /&gt;
(d) It has same electro negativity as halogens&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
29. The osmotic pressure at 17°C of an aqueous solution containing 1.75 g of sucrose per&lt;br /&gt;
150 mL solution is:&lt;br /&gt;
(a) 0.08 atm &lt;br /&gt;
(b) 8.1 atm&lt;br /&gt;
(c) 0.8 atm &lt;br /&gt;
(d) 9.1 atm&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
30. Distribution law cannot be applicable for a system in which 12 distributed in between:&lt;br /&gt;
(a) water and alcohol&lt;br /&gt;
(b) water and benzene&lt;br /&gt;
(c) water and chloroform&lt;br /&gt;
(d) water and acetone&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
31. Mullikan’s oil drop method is used to determine:&lt;br /&gt;
(a) velocity of electron&lt;br /&gt;
(b) mass of electron&lt;br /&gt;
(c) charge of electron&lt;br /&gt;
(d) elm ratio of electron&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
21. The common donor atom in ligands:&lt;br /&gt;
(a) nitrogen &lt;br /&gt;
(b) oxygen&lt;br /&gt;
(c) arsenic &lt;br /&gt;
(d) both (a) and (b)&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
33. Steam distillation is used for the purification of:&lt;br /&gt;
(a) covalent compounds&lt;br /&gt;
(b) electrovalent compounds&lt;br /&gt;
(c) co-ordinate compounds &lt;br /&gt;
(d) volatile compounds&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
34. In which of the following co-ordination compounds, the central metal obeys the EAN rule?&lt;br /&gt;
(a) K3[Fe(CN)6] &lt;br /&gt;
(b) K4[Fe(CN)3]&lt;br /&gt;
(c) [Cu(NH4)2]SO4 &lt;br /&gt;
(d) K4[Fe(CN)6]&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
35. Optical glass contains a high percentage of:&lt;br /&gt;
(a) Al2O3 &lt;br /&gt;
(b) CeO2&lt;br /&gt;
(c) PbO &lt;br /&gt;
(d) B2O3&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
36. Which of the following is an unsaturated acid?&lt;br /&gt;
(a) Stearic &lt;br /&gt;
(b) Oleic&lt;br /&gt;
(c) Lauric &lt;br /&gt;
(d) Myristric&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
37. An example of associated colloid is:&lt;br /&gt;
(a) vegetable oil &lt;br /&gt;
(b) milk&lt;br /&gt;
(c) rubber latex &lt;br /&gt;
(d) soap solution&lt;br /&gt;
Ans. (d)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
38. Which of the following is linear polymer?&lt;br /&gt;
(a) Glycogen &lt;br /&gt;
(b) Amylopectin&lt;br /&gt;
(c) Amylose&lt;br /&gt;
(d) Starch&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
39. The acid which reduces Fehling solution is:&lt;br /&gt;
(a) ethanoic acid &lt;br /&gt;
(b) methanoic acid&lt;br /&gt;
(c) propanoic acid &lt;br /&gt;
(d) butanoic acid&lt;br /&gt;
Ans. (b)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
40. Which one of the following can be classified as Bronsted base?&lt;br /&gt;
(a) NO3-&lt;br /&gt;
(b) H3O&lt;br /&gt;
(c) CH3COOH &lt;br /&gt;
(d) NH4+&lt;br /&gt;
Ans. (a)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
41. The mass of 112 cc of CH4 at STP is:&lt;br /&gt;
(a) 0.16g &lt;br /&gt;
(b) 0.8g&lt;br /&gt;
(c) 0.08 g &lt;br /&gt;
(d) 1.6 g&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
42. Which among the following species has the highest ionisation potential?&lt;br /&gt;
(a) B&lt;br /&gt;
(b) Li&lt;br /&gt;
(c) Ne&lt;br /&gt;
(d) F&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
43. The unit of quantity of electricity is:&lt;br /&gt;
(a) ohm &lt;br /&gt;
(b) ampere&lt;br /&gt;
(c) coulomb &lt;br /&gt;
(d) volt&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
44. When 8.3 g copper sulphate reacts with excess of potassium iodide then the amount of iodine liberated is&lt;br /&gt;
(a) 42.3 g &lt;br /&gt;
(b) 24.3 g&lt;br /&gt;
(c) 4.23 g &lt;br /&gt;
(d) 2.43 g&lt;br /&gt;
Ans. (c)&lt;br /&gt;
&lt;br /&gt;
45. One gram equimolecular mixture of Na2CO3 and NaHCO3 is reacted with 0.1 N HCI. The mL of 0.1 N HC1 required to react completely with the above mixture is&lt;br /&gt;
(a) 15.78 mL&lt;br /&gt;
(b) 157.8 mL&lt;br /&gt;
(c) 198.4 mL&lt;br /&gt;
(d) 295.5 mL&lt;br /&gt;
Ans. (b)</content><link rel='replies' type='application/atom+xml' href='http://chem4in.blogspot.com/feeds/7510347251882077591/comments/default' title='Post Comments'/><link rel='replies' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/06/free-chemistry-objective-questions-with.html#comment-form' title='0 Comments'/><link rel='edit' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/7510347251882077591'/><link rel='self' type='application/atom+xml' href='http://www.blogger.com/feeds/6085456968319528179/posts/default/7510347251882077591'/><link rel='alternate' type='text/html' href='http://chem4in.blogspot.com/2011/06/free-chemistry-objective-questions-with.html' title='Free chemistry  Objective Questions With Answers'/><author><name>The Guru</name><uri>http://www.blogger.com/profile/09757035852797755253</uri><email>noreply@blogger.com</email><gd:image rel='http://schemas.google.com/g/2005#thumbnail' width='32' height='24' src='//blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-L7iGiiwhzcIhhgb_IvK10-WNQtbX1FeV96olsLwns3PHA0wsb4je_4yE6csCW8vWCvrvD94W84W12oKI6t3ertSJUEuCN88Sk2nFOPZfohVYYm_whLSRh0rO3R7_GRE/s220/images.jpg'/></author><thr:total>0</thr:total></entry></feed>