polka.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  advertenties

  Bookmark and Share

   
   
  Niet gevonden wat je zocht?
  Vind het met GOOGLE !
   
   
  Google
   
   
   
  Laatste artikelen

  In 1947 bezocht de Nederlander Ben Pon (hoofdinvoerder van VW Nederland) de VW-fabriek in Wolfsburg. Die stond toen nog onder Brits toezicht: het waren immers de Britten die na WO2 het belang van een snelle heropbouw van Duitsland inzagen, en om die reden hadden zij de VW-fabriek opgestart, met het oerontwerp, de Kever. 

  Bij zijn bezoek merkte meneer Pon een ongewoon voertuig op: een kever omgebouwd tot 'bakfiets' deed binnen de fabrieksmuren dienst als vrachtauto. Pon begreep meteen dat het concept niet klopte -de chauffeur zat achter de lading, net als op een vrachtschip- en bedacht in overleg met kolonel Charles Radclyffe van de „Trade and Industry Division“ een busje dat wat op een doos leek, met de chauffeur voorin en de lading (deels) boven op de achter ingebouwd motor. Het begrip 'Kastenwagen' was geboren en zo ontstond de eerste VW Transporter, de T1.

  Van 1950 tot 1967 werd deze 'splitscreen' VW gebouwd, daarna volgde de lichtjes veranderde T2 die het volhield tot 1979, waarna de 'vierkante' T3 zijn intrede deed. De productie van de T2 werd echter vrolijk verder gezet in Brazilië, waar ook decennialang nog VW Kevers van de band bleven lopen.

  Pas eind 2013 diende de productie van de T2 stilgelegd te worden, omdat de nieuwe, strengere veiligheidsnormen niet gehaald konden worden binnen het oeroude concept van de T2. De luchtgekoelde boxermotor had ondertussen al eerder het loodje gelegd, en de laatste versie van de T2 werd geleverd met een watergekoede vier-in-lijn achterin, met een discrete radiatorgrille vooraan.

  Het allerlaatste exemplaar van de (Braziliaanse) T2 werd nu bijgezet in het VW museum van Hannover. En daarmee is voorgoed het doek gevallen over dit legendarische busje. Dit busje komt nooit meer. Jammer voor alle nostalgici.

   

  Reacties

  De Grote Prijs van Maleisië werd gewonnen door Sebastian Vettel. Hij ging zijn teamgenoot Mark Webber voor, maar na afloop van de race leken beide heren alles behalve gelukkig, zelfs een handdruk kon er niet vanaf. Webber had slechts één zinnetje commentaar: "Multi Twenty One".

  Die 'multi-21' is een code die het team gebruikt om aan te duiden dat de 'tweede piloot' van het team voor de 'eerste piloot' moet eindigen. Mark Webber reed het merendeel van de race op kop en hield zich aan de teamorders: hij had de opdracht gekregen om de motor en het brandstofvebruik te sparen en met die code 'mult-21' was hij verzekerd van zijn eerste zege van het seizoen. Sebastian Vettel vond echter dat hij, als regerend wereldkampioen, zich niet aan de spelregels van het eigen team diende te houden, en ging de strijd aan met de Australiër, haalde hem na een gevaarlijke maneuvre in, en stal zo de zege.

  Dat ze er bij Red Bull niet mee opgezet waren was meteen na de race al duidelijk zichtbaar aan de lichaamstaal van de ploegleiding. Dat Webber er al helemaal niet mee kon lachen, is meer dan begrijpelijk.

  Ook voor de derde podiumplaats werden er teamorders uitgevaardigd. Nico Rosberg wilde per sé voorbij zijn nieuwe teamgenoot Hamilton, maar kreeg eveneens uitdrukkelijke orders om zich in te houden. Rosberg hield zich wél aan deze teamorders, en zo haalde Lewis Hamilton in zijn tweede race voor Mercedes het laagste podiumtrapje.

  Het is best te begrijpen dat er in een sport waar er veel op het spel staat (geldelijke belangen, publiciteit, én het leven van de sporters),  teamorders gelden. WIe zo onsportief is om zich daar niets van aan te trekken, heeft geen plaats in deze sport. Zijn flauwe excuses tijdens de persconferentie na de race waren als zeepbellen, de toekomst zal moeten uitwijzen, wat er nu met Vettel gebeurt.

  Reacties

  Op de website van "autokanaal" werd er een bericht geplaatst dat zogezegd tips bevat voor rijden bij winterweer.

  Het bericht is gebaseerd op info van "Touring", een Belgische automobilistenvereniging.

  Tot mijn stomme verbazing staan er een hoop bedenkelijke tips in de opsomming, lees eerst even mee:

   • "Nooit kort afremmen en snelheid aanpassen"
    men had beter geschreven "snelheid aanpassen en nooit hard remmen"
    nu lijkt het wel of je nooit de snelheid moet aanapssen...
   • "Nooit plots aan het stuur trekken"
    Tenzij je in en vligtuig zit, heeft het "trekken" aan het stuur geen enkel effect...
   • "Gaat de auto aan het slippen, geef dan nooit gas bij...etc"
    Een voorwielaangedreven auto zal eerder over de voorwielen schuiven ('onderstuur')
    een achterwielaangedreven auto zal eerder achteraan uitbreken ('overstuur')
    Wie bij een oversturende slip plots de voet van het gaspedaal haalt kan een 'tankslapper' krigen
    d.w.z. de achterkant van de auto kàn plots naar de andere kant slingeren en de auto volledig laten rondtollen.
    In geval van overstuur moet je tegensturen en gas minderen, maar zeker niet abrupt gas lossen!
   • "Gaan de wielen blokkeren, rempedaal lichtjes indrukken, ... enz"
    Indien je wielen blokkeren moet je de rem eerst loslaten, niet "lichtjes indrukken"!
   • "Anticipeer. Een vooruitziende rijstijl houdt in dar er voldoende afstand wordt."
    Afstand wordt gehouden, zal men wel bedoelen?
   • "Op een gladde ondergrond in tweede versnelling vetrekken (sic) om te verhinderen dat de wielen gaan slippen."
    Behalve dat 'vet-rekken' eerder op een bezigheid uit een slagerij lijkt, is het niet gebruiken van de eerste versnelling alleen maar in zéér uitzonderlijke omstandigheden aan te raden.
    Om te beletten dat de motor stil valt bij het vertrek in 'tweede', zul je meer gas moeten geven, zodat je wielen mogelijk nog meer gaan doorslippen.
    Bovendien belast je de koppeling er zwaarder mee, met risico op een (peperdure) verbrande koppeling tot gevolg.
    Deze tip lijkt eerder op een gebruik uit de (vorige) vorige eeuw, toen vele auto's nog geen synchromesh hadden op de eerste en tweede versnelling, je moest dan met 'dubbele ontkoppeling' schakelen om gekraak te voorkomen.
   • "Bij een auto met automatische versnelling tijdens het remmen de hendel in "neutraal". In "drive" stand blijven de aangedreven wielen lichtjes draaien terwijl de twee andere wielen reeds geblokkeerd zijn, dat verlengt de remafstand."
    Dit is de domste van alle 'tips'!
    Sommige automaten krijgen te weinig smering wanneer je ze al rijdend in neutraal zet, je brengt dan een heel dure bak in gevaar!
    Bovendien heeft een automaat enige tijd nodig om 'in' en 'uit' versnelling te schakelen, je kunt op die manier nooit je wielen onder controle krijgen!
    Dat een automaat de wielen 'lichtjes' zou laten draaien terwijl de niet-aangedrerven wielen geblokkeerd zijn is onzin, en bovendien moet je ten alle tijde voorkomen dat je wielen blokkeren, so what's the point?

  Ook de opmerking dat 'winterbanden geen sneeuwbanden zijn' moet met een korrel (strooi?) zout genomen worden.
  In wezen zijn alle sneeuwbanden winterbanden, zoveel is zeker. Dat er een onderscheid bestaat in profiel is een punt waarover gediscussieerd kan worden.

  Winterbanden hebben meestal en grover profiel dan zomerbanden, en ze hebben in ieder geval een andere rubbersamenstelling, waarbij het loopvlak zachter blijft bij temperaturen onder de 7°C.

  Echte open-profielbanden, de z.g. M+S banden, zijn misschien beter in de sneeuw, maar ze maken meer lawaai bij het rijden, zorgen voor een hoger verbruik, bieden minder grip op droog en nat wegdek en zijn bovendien niet in alle bandenmaten verkrijgbaar. Dit type band is eerder bedoelt voor voertuigen die vaak off-road gaan en niet voor de eerste de beste personenauto. Een  'gewone' winterband is in ieder geval veiliger bij winterweer, sneeuw of geen sneeuw, dan een zomerband!

   

  Zoals bij alles is er ook maar één goed advies bij sneeuw en ander ongemak: voorzichtig rijden en vooral afstand houden!


  Reacties

  Toen ik vandaag over de E40 richting Frankrijk reed, haalde ik een auto in die als landkenteken "AX" op de achterkant had kleven. Nu ben ik geen leek wat auto's betreft, en verbaast het me al lang niet meer wanneer ik een "SK" of een "LT" voor m'n neus zie rijden. Maar een "AX"???

  Dan maar thuisgekomen even Google aangesproken en na onder meer de Nederlandse Citroën AX Club tegen gekomen te zijn, leerde ik dat "AX" het officiële kenteken van ... Åland is!!!  Nu wist ik wel dat Åland bestond, en weet ik het ook vrij precies liggen. Ik heb zelfs ooit een poosje gecorrespondeerd met een inwoner van Åland, een fokker van Lundehunds. (zoek dat maar eens op, maar let op want voor je 't weet raak je vertederd...)

  Blijkt nu dat de autonomie van Åland zover gevorderd is dat deze Finse eilandengroep over een eigen landkenteken beschikt, én -heb ik en passant geleerd- dat .ax ook op internet toegepast wordt om Ålandse domeinen mee aan te duiden. (bron: wikipedia)

  Foto: van het net gepikt, een nummerplaat en landkenteken van een auto uit Åland

  Reacties

  Een politie patrouille van de Belgische zone Maasland heeft op de Breeërweg in Maaseik (Limburg) een bromauto achtervolgd, die een constante snelheid haalde van meer dan 60 kilometer per uur. De brommobiel - waarvoor geen autorijbewijs vereist is-  werd eerder reeds geflitst op de Eindestraat.
  De politie nam de opgefokte Ligier van de man uit Dilsen in beslag. Het voertuig werd getakeld, zo maakte de politie bekend. Normaal gezien heeft dergelijk voertuig een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur.

   


  Reacties
   

  Advertenties vol leugens

   
  Wie af en toe gebruikte spullen koop zal het fenomeen wel kennen: de advertentie belooft goud, maar als je ter plaatse gaat kijken blijkt het drek te zijn. Een kleine kleurnuance, die het onderscheid tussen verkoper en koper van mening laat verschillen.
   
  Nu ben ik in het verleden al enige keren mooi genaaid geweest, door te vertrouwen op de verkoper. Zo kreeg ik uit Lokeren, dankuwel meneer Johan P., een incompleet, beroest autostuur toegezonden, dat bovendien vol scheurtjes en sneetjes zat.  De verkoper gecontacteerd, maar die bleef bij hoog en bij laag beweren dat het 'perfect in orde was' en wilde van geen terugname weten.  De website waarop ik het artikel vond 'kon ook niet helpen' en nadat ik een negatieve reactie had geplaatst bij de beoordeling van meneer Johan P. uit Lokeren, kreeg ik -je raad het al- ook een negatieve beoordeling van die bedrieger aan mijn broek gelapt. Bovendien bleken er opeens een aantal 'tevreden kopers' te zijn die dat stuurwieltje bij Johan P. hadden gezien voor hij het aan mij verkocht en die reageerden allemaal met lof en wierook beoordelingen voor hem, waarbij ze mij en passant ook nog eens zwart maakten. Je kan dus maar beter opletten als je gebruikte auto-onderdelen bij ene Johan P. uit Lokeren bestelt...
   
  Soms is de fraude (hoe moet je anders een bedrieglijke advertentie noemen?) gelukkig op tijd te doorprikken. Door o.m. gerichte vragen te stellen en door detailfoto's op te vragen kun je al een hele hoop advertenties naast je neer leggen. Meestal echter trap ik er met open ogen in, en zie ik de leugens pas als ik ter plaatse ben. (Nog altijd beter een nutteloze verplaatsing dan rommel te kopen, denk ik dan maar...)
   
  Zo ging ik eens naar een scootertje kijken, gelukkig niet te ver uit de buurt. De verkoper beweerde 'eerste eigenaar' te zijn, maar toen de documenten schoorvoetend getoond werden, bleek dat niet het geval te zijn. Die verkoper had ook niet vermeld dat het achterlicht stuk was, een deel van het koetswerk beschadigd en de buddyseat gescheurd... Ook bleek de accu defect en kon er (dus) geen proefrit gemaakt worden. Leuk, zo'n verplaatsing voor nop. De Yamaha Majesty uit Langemark-Poelkapelle, die door Peter C. te koop aangeboden wordt (ondertussen vraagprijs gezakt van 1000 naar 500 euro) kun je dus al rustig vergeten.
   
  Een andere schurk, meneer Rafaël D uit Knokke-Heist probeert een Honda Silverwing te verkopen.Hij claimt in zijn advertentie dat de motorscooter tussen 10.000 en 20.000 km op de teller heeft, dat het bouwjaar 2007 is en dat de scooter beschikt over een ABS remsysteem. Na wat heen en weer mailen gaf meneer Rafaël toe dat het bouwjaar 2001 was, hijzelf had de scooter in 2007 gekocht en ingeschreven. Niet alleen een frauduleus bouwjaar, maar ook meteen duidelijk gelogen wat de ABS betreft: Honda introduceerde dat pas in 2003. Geconfronteerd met zijn leugens blijft Rafaël volhouden dat de scooter ABS heeft en wat die kilometers betreft: er staan 21.000km op de teller, dat was dus maar een 'beetje gelogen'.
   
  Ik kan zo nog wel even doorgaan, over advertenties die de hemel beloven. Een dealer in tweedehandsauto's uit 'Brugge' biedt een Suzuki 'Brugman' aan. (waarschijnlijk uniek stuk, want alle andere heten Burgman). Volgens de advertentie heeft de scooter 160.000km, wat me een beetje intrigeerde. Het scootertje bleek in Zuienkerke te staan, 21.000km op de teller te hebben en er waren maar liefst vier verschillende sleutels bij: eentje om te starten, eentje om te tanken, eentje om het zadel open te klappen en eentje voor de topcase. Zo, die kunt u ook al weer schappen van de lijst, tenzij je echt op zoek bent naar een vreselijk verroeste scooter met vier sleutels...

  Zoals gezegd heeft klagen bij de website in kwestie geen zin: onder het motto 'schiet niet op de pianist' wentelen zij zich in onschuld. Ik maakte bv melding van de frauduleuze Silverwing advertentie. Resultaat: het bouwjaar werd aangepast, maar de ABS en 10.000-20.000km bleven staan.

  Er rest ons, koopjesjagers, dan ook niets anders dan heel veel zoeken en verplaatsingen maken. Waar is die  speld in de hooiberg?  Eén tip kan ik geïnteresseerden in een motor met ABS alvast meegeven: vraag een detailfoto van het wiel. Zo'n ABS systeem heeft een soort getande schijf in het wiel. Dat is de sensor van het antiblokkeersysteem. Heeft de geadverteerde motor deze sensor niet in het wiel, dan is er van ABS geen sprake. Zo. Dat bespaart alvast een hoop kilometers ;-)
   
   
  ABS bij BMW (links) en bij Honda Silverwing (rechts)
   
   
   
   
  Lees meer...
   

  6000 fans F1 Francorchamps opgelicht

   
  Minstens 6.000 raceliefhebbers die een ticket kochten voor de Grote Prijs Formule 1 in Francorchamps op 2 september, zullen hun ticket niet krijgen. Het Nederlandse bedrijf dat de tickets via internet verkocht, lijkt op een faillissement af te stevenen.

  De site van bedrijf The Ticket Enterprise functioneert sinds een week niet meer en de directie is onbereikbaar, ook voor de organisatoren van de Belgische GP, evenals voor de afdeling van de Nederlandse politie die zich met internetoplichting bezig houdt. Volgens Nederlandse bronnen zijn bij het meldpunt van deze afdeling al 6.000 klachten binnengekomen.

  The Ticket Enterprise
  verkoopt wereldwijd tickets voor motorsportevenementen en werkt sinds vijf jaar samen met Francorchamps, tot nu toe zonder problemen. Het is volgens de Nederlandse politie nog niet duidelijk of het bedrijf ook strafrechtelijk fouten heeft gemaakt. Een ticket voor de Formule 1-race kost tussen 130 en 550 euro. 

   
   
  Lees meer...
   

  Valentino Rossi terug naar Yamaha

   
   
  Italiaanse wonderboy Valentino Rossi keert voor de seizoenen 2013 en 2014 terug naar Yamaha. De ondertussen 33-jarige Rossi reed zijn eerste wereldtitels bijeen op Aprilia motoren (125cc in 1997 en 250cc in 1999) voor hij zich aan de koninginneklasse gewaagde.
   
  Daar reed 'The Doctor' eerst voor Honda, wat hem de wereldtitels van 2001, 2002 en 2003 opleverde.  Na zijn overstap naar Yamaha werd de erelijst alleen maar langer: ook in 2004 , 2005, 2008 en 2009  werd hij wereldkampioen in de MotoGP klasse.
   
  In 2011 stapte Rossi over naar het Italiaanse Ducati, waarmee hij echter niet meer in de prijzen reed (7de in 2011 en momenteel 6de plaats in de tussenstand)
   
  We kunnen ons voor de komende twee seizoenen dus alvast verheugen op een Rossi die de jacht op titels nog niet heeft opgegeven!
   
   
   
  Lees meer...
   

  Range Rover slechtste auto op de markt?

   
  Uit een onderzoek bij meer dan 50.000 auto's die tussen drie en acht jaar oud zijn door een grote autoverzekeraar en het consumentenblad What Car? blijkt dat Land Rover/Range Rover het slechtst scoort. 71 procent van de wagens van dat merk bleek elk jaar minstens één ernstig mankement te vertonen waardoor de auto gerepareerd moest worden. Honda scoort het best: bij dat merk kreeg slechts één op tien eigenaars jaarlijks af te rekenen met pech waar in de garage moest aan gewerkt worden.
   
  Honda staat al zeven jaar op rij op nummer één bij de jaarlijkse test van het blad. Ook opvallend is dat de Duitse topmerken het er behoorlijk bekaaid van afbrengen. Volkswagen zit nog in de middenmoot, maar BMW, Audi en Mercedes bengelen onderaan. Ook Renault haalt een lamentabele score. Voor alle duidelijkheid: de gemiddelde kilometerstanden op de tellers van de wagens bleken, wanneer per merk op een hoopje gegooid, niet veel te verschillen. Dus het argument dat er met bepaalde merken meer gereden wordt en dat die daarom sneller reparatie nodig hebben, blijkt niet te kloppen.

  De top tien van meest betrouwbare auto's blijkt een Aziatische affaire: Honda (10 %), Toyota (17 %), Lexus (18 %), Suzuki (20 %), Subaru (20 %), Hyundai, Mazda, Mitsubishi (21 %), Chevrolet (22 %) en Nissan (25 %).

  Daarna volgen: KIA (26 %), Ford, Skoda (31 %), Citroën (32 %), Peugeot, Daewoo, Smart (35 %), Mini (37 %), Fiat (38 %) en Seat, Volkwagen, Volvo en Porsche (39 %).

  De onderste regionen dan: Opel (40 %), BMW (41 %), Audi (42 %), Rover, Jaguar (43 %), Mercedes (45 %), MG (48 %), Saab, Chrysler (50 %), Renault, Jeep (52 %), Alfa Romeo (55 %), Land Rover, Range Rover (71 %)

  Bij Land Rover blijken vooral de duurdere modellen en het Range Rover Sport-model probleemkinderen. Want er is immers de Freelander, die met 24 % wél goed scoort, die het gemiddelde van het luxe-merk nog wat opkrikt. 30 % van de keren dat een Alfa Romeo binnegbracht wordt die ouder dan drie jaar is, dan blijkt dat om de ophanging te gaan. Renault blijkt het merk te zijn met de meeste defecten in de categorie 'electrical faults'. Maar liefst 38 % van de keren dat een Renault moet gerepareerd worden in de garage is het probleem van electronica. 
   
   
   
   
   
  Lees meer...
   

  Kom van die stoep af!

   
   
  Motorfietsen mogen in België  niet langer meer op de stoep parkeren. Het koninklijk besluit dat dit mogelijk maakte werd door de Raad van State vernietigd. Het Brusselse Gewest had bezwaar aangetekend omdat het niet was geraadpleegd toen de maatregel tot stand kwam.

  Het koninklijk besluit van 11 juni 2011 was een bedenksel van de vorige federale minister van mobiliteit, Etienne Schouppe, en gaf motorrijders onder meer toestemming om hun voertuig binnen bepaalde omstandigheden op het trottoir te parkeren.

  Nu is België verdeeld in gewesten (er is een Vlaams, een Waals en een Brussels gewest) en als zo een federale wet tot stand komt, en die heeft gevolgen voor de gewesten, dan moet de federale regering eerst met die gewesten overleggen. Dat is met dit Koninklijk besluit niet gebeurd, terwijl mobiliteit ook een gewestelijke bevoegdheid is. Ja, ja, den Belziek is een mooi voorbeeld van kafkaiaans bestuur...

  Het Brusselse gewest was het niet eens met de nieuwe verkeersregel omdat er geen rekening gehouden werd met initiatieven die het gewest voor voetgangers heeft genomen. Het toelaten van motoren op de stoep zou de voetgangers in het gevaar brengen, vinden de Brusselaars.

  Of nu het gehele K.B. van 11/06/11 geschrapt wordt is niet meteen duidelijk, dat zou dan betekenen dat motorrijders voortaan weer geen extra beschermende kledij hoeven te dragen (handschoenen,  een jas met lange mouwen, een broek met lange pijpen en enkelbedekkend schoeisel). Het vernietigen van dit onderdeel van het bewuste K.B. zou in ieder geval een hele hoop motor- en scooterrijders als muziek in de oren klinken.
   
   
  als de bliksem van die stoep af! 
   
   
  Lees meer...
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl