Spacemakers verdwijnt. Meldt u aan voor de nieuwsbrief van woonnieuws.nl !

Na 15 jaar zal de naam Spacemakers verdwijnen en opgaan in een beter alternatief: www.woonnieuws.nl.

Spacemakers is een service van Honk, een specialist op het gebied van woningbouwontwikkeling. Om haar relaties op de hoogte te houden van het relevante nieuws op de woningmarkt is zij recent de website woonnieuws.nl gestart. Met de inhoud die u ook bij Spacemakers gewend bent: geen advertorials, geen personalia maar een selectie van zinvolle berichten om u snel bij te praten over ontwikkelingen op het gebied van wonen.

Opnieuw aanmelden is noodzakelijk 
Met de nieuwe site komt er ook een nieuwe, professionelere nieuwsbrief. De nieuwsbrief van Woonnieuws zal twee keer per week - op maandag en donderdag - verschijnen. Als u de gratis nieuwsbrief wilt blijven ontvangen, moet u opnieuw aanmelden. Klik hier om naar het aanmeldingsformulier te gaan. Na aanmelding bent u weer verzekerd van een gratis nieuwsupdate.


Lees verder...

85.000 bezoekers voor Open Huizen Dag

De halfjaarlijkse Open Huizen Dag heeft 85.000 belangstellenden getrokken. Dat blijkt uit onderzoek van de NVM, de het evenement organiseert. Vooral buiten de Randstad was de interesse groot en daar waren ook de meeste huizen te bezichtigen. “In de Randstad, en dan vooral in de grote steden, staan woningen inmiddels zo kort in de verkoop, dat deelname aan de NVM Open Huizen Dag minder urgent is", zegt woordvoerder Roeland Kimman van de makelaarsvereniging. 
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Krapte op woningmarkt is goed voor de dorpen

Met een appeltaart als traktatie heeft makelaar Pieter van Wensen uit Klundert zijn deelnemers aan de NVM Open Huizen Dag deze zaterdag succes gewenst. De huizenmarkt trekt aan en de gemeente Moerdijk is steeds meer in trek merkt Van Wensen. ,,Dorpen zijn niet te vergelijken met steden. Maar we ontdekken wel dat het kopen van een huis in een stad niet altijd leuk meer is. Het komt voor dat mensen drie keer naast een woning pakken omdat er overboden wordt. Die mensen verbreden hun blik, het zoekgebied wordt groter en dan komen de dorpen bovendrijven." 
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Gemiddelde koopsom woningen op hoogste niveau ooit

In de maand augustus is landelijk de gemiddelde koopsom van bestaande woningen op 268.000 euro uitgekomen. Dat blijkt uit onderzoek van Woningmarktcijfers.nl op basis van recente cijfers van het Kadaster. Het is de hoogste gemiddelde prijs die ooit becijferd is, meldt Vastgoed Actueel.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Deze groepen profiteren niet van de bloei op de woningmarkt

De gemiddelde woningprijs blijft maar stijgen en komt inmiddels weer in de buurt van de piek in 2008. En in augustus zijn er weer meer huizen van eigenaar gewisseld. Het gaat dus goed op de woningmarkt. Maar dit merkt lang niet iedereen. Website nu.nl besteedt aandacht van de groepen die juist last hebben van de hoge huizenprijzen.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Deurbellen in seniorencomplex geven al weken geen kik

Een kapotte deurbel leidt al weken tot een hoop geklop en gebons in een seniorenwoningencomplex aan het Plettenburgplantsoen in Utrecht. De bewoners op leeftijd zitten sinds 9 augustus zonder bel en dat zorgt behalve voor ongemak ook voor problemen, zo meldt het AD.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

'Rijksoverheid stopt met verwaarlozen woningmarkt'

De nieuwe regering gaat de teugels in de woningbouw weer in handen nemen. Gasloze nieuwbouw en versnelling van de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad krijgen topprioriteit, laat topambtenaar Chris Kuijpers weten aan Cobouw. "De tijd dat we de woningbouw helemaal aan de markt overlaten, is voorbij", loopt Chris Kuipers, directeur generaal Bestuur en Wonen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, vooruit op het regeerakkoord. Volgens hem komt "iets meer regie aan de orde"."
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Woningbeleggers kunnen hun geld niet kwijt

Honderden miljoenen die zijn gereserveerd voor middeldure huurwoningen worden niet geïnvesteerd, zo meldt het economisch bureau Stec Groep. Zestig procent van de beleggers op de Nederlandse huurwoningmarkt verwacht hun investeringsdoel voor 2017 niet te halen. In totaal hebben beleggers dit jaar ruim 5 miljard euro hiervoor klaar liggen en in de periode 2018-2020 nog eens 16,6 miljard euro. Gebrekkige samenwerking met gemeenten speelt in de optiek van beleggers een belangrijke rol bij het uitblijven van investeringen in middenhuurwoningen. De meldt website NUL20.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

’Hypotheekgarantie is veel te duur'

Starters nemen te vaak een hypotheek zonder Nationale Hypotheekgarantie, omdat de premie voor die NHG ze te duur is. De premie (1% van de hypotheeksom) voor de Nationale Hypotheek Garantie die verzekert tegen restschuld, moet omlaag, vindt vereniging Eigen Huis.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Is aan de daling van de kapitaalmarktrente een einde gekomen?

De economie in grote delen van de wereld draait goed. Dat kwam afgelopen week tot uiting in een stijging van de aandelenbeurzen. Zelfs een nieuwe rakettest door Noord-Korea had, net als die van twee weken terug, nauwelijks invloed op het positieve sentiment onder beleggers. De groei van de verschillende aandelenindices, zoals de AEX, zorgde voor een hogere rente op de kapitaalmarkt. Hiermee lijkt de dalende trend, die begin juli werd ingezet, doorbroken. De vraag is volgens De Hypotheekshop voor de komende tijd is of deze stijging verder zal aanhouden.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

’Helft sociale huurders kan meer betalen’

Bijna de helft van de mensen met een sociale huurwoning betaalt te weinig huur, in verhouding tot hun inkomen en de waarde van de woning. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een onderzoek van Deloitte. Het adviesbureau vergeleek de huidige huren, de marktwaarde en het inkomen bij sociale huurwoningen.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Een huurder kan niet meer sparen voor een koopwoning

Starters hebben volgens makelaarsvereniging NVM "voldoende kansen" op de woningmarkt, maar de krapte neemt snel toe. Op de huurmarkt zijn weinig alternatieven. De woonlasten voor een huurwoning zijn volgens de makelaarsvereniging ruim 85 procent hoger dan kooplasten. Ook zijn de inkomenseisen voor een huurwoning vaak hoog. "De gedachte dat starters eerst kunnen huren om straks te kunnen kopen, is daarmee een illusie", aldus de NVM.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Aedes wil puntenstelsel doortrekken tot 900 euro

Woningcorporaties zien met lede ogen aan dat mensen met een middeninkomen geen betaalbare huurwoning kunnen krijgen. Zo verklaarde Aedes-voorzitter Marnix Norder volgens website NUL20 in de Tweede Kamer in een gesprek over de problemen van starters op de woningmarkt. Corporaties kunnen middeninkomens alsnog een betaalbaar huis bieden. Bovendien wil Aedes het puntenstelsel doortrekken tot 900 euro.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Rijksbouwmeester: "Ga leegstand platteland met boerenslimheid te lijf"

"Als Brabant de verpaupering van het platteland wil aanpakken, is boerenslimheid noodzakelijk.' Dat vindt rijksbouwmeester Floris Alkemade volgens het AD. Om ideeën te oogsten schrijft hij vrijdag de wedstrijd 'Brood en Spelen' uit. Hij is op zoek naar boeren die vooruit willen met hun grond en gebouwen. Zij worden gekoppeld aan ontwerpers. "Als mensen hier tijd in stoppen en hun nek durven uit te steken, ben ik bereid daar een proportioneel budget voor vrij te maken"
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Subsidiepot energiebesparing voor appartementseigenaren nog goed gevuld

De pot met subsidiegeld voor het nemen van energiebesparende maatregelen is vrijwel leeg voor de particuliere huiseigenaar, maar voor verenigingen van eigenaars (vve’s) en individuele appartementseigenaren is er nog volop geld beschikbaar. Dat stelt belangenorganisatie VvE Belang. Zij adviseert vve's daarom om op korte termijn gebruik te maken van de subsidiemogelijkheden.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Hypotheekverstrekkers verlagen hun rentetarieven

Bij het rentebesluit van de ECB maakte zij geen plannen bekend voor afbouw van het huidige opkoopprogramma. Het opkopen van obligaties gaat nog zeker tot eind december door, en als het nodig is ook daarna. Het rentebesluit van de ECB zorgde volgens De Hypotheekshop donderdag en vrijdag voor een verdere daling van de rente op de kapitaalmarkt. Voor de vijfde week op rij verlaagden diverse geldverstrekkers hun hypotheekrentes.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Rabobank: Amsterdam is het nieuwe Londen

Goed voor huizenbezitters in Amsterdam, maar slecht voor de woningmarkt aldaar: de woningmarkt in Amsterdam is hard op weg om te concurreren met die van Sydney, Vancouver en zelfs Londen. Beleggers hebben de sleutel in handen om van onze hoofdstad een wereldstad te maken op het gebied van huizenprijzen, schrijft het economisch bureau van de Rabobank volgens De Telegraaf. Eén op de acht aangeboden woningen wordt gekocht door een belegger. De bank maakt zich grote zorgen over de betaalbaarheid van het wonen in Amsterdam.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Nog onvoldoende bouwvergunningen verleend

De stijging van het aantal bouwvergunningen is niet voldoende om het woningtekort weg te werken. Het hoogtepunt in het woningtekort schuift verder op naar 2019 door onvoldoende bouwproductie. Dat blijkt volgens Vastgoedmarkt uit een analyse van Capital Value. Het aantal verleende bouwvergunningen is in het eerste half jaar wel sterk toegenomen ten opzichte van 2016. Volgens het CBS zijn er dit jaar al 31.608 bouwvergunningen verleend.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Het vertrouwen in de landelijke woningmarkt neemt iets af

Het vertrouwen in de woningmarkt is in augustus iets gedaald. De slechtere betaalbaarheid en het beperkte aanbod aan koopwoningen is daar de oorzaak van, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) volgens De Telegraaf
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...

Nibud vindt soepelere leennormen geen oplossing voor starters die misgrijpen op woningmarkt

Verruiming van de leennormen is wat Nibud betreft geen optie om de betaalbaarheid van koopwoningen voor starters te verbeteren. Het instituut voor budgetvoorlichting zal dat volgende week woensdag inbrengen tijdens het rondetafelgesprek 'Starters op de woningmarkt' bij de algemene commissie voor Wonen en Rijksdienst. Het Nibud is volgesn website AMweb eerder een voorstander van om deel van de woningvoorraad exclusief te bestemmen voor starters.
Lees verder bij de bron van dit bericht.
Lees verder...