Τη Δευτέρα 21/5/2018 η β” έκδοση

Τη Δευτέρα 21/5/2018 κυκλοφορεί η β” έκδοση του πρόσφατου βιβλίου

του Καθηγητή και Πρόεδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ κ.Αλέξη Μητρόπουλου

 

«Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνική Ασφάλιση

στη σύγχρονη Ελλάδα»

 

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις, εγκύκλιοι, ερμηνείες, με πίνακες και παραθέματα

Το απόλυτο εργαλείο για τα συνταξιοδοτικά

Περισσότερα

Απόφαση-βόμβα από το ΣτΕ!!

        ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

11/5/2018

 

Απόφαση-βόμβα από το ΣτΕ!!

 

 

Υπέρ του επανυπολογισμού και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς ψήφισε απόψε το ΣτΕ!

 

Με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ-12 κατά) απερρίφθησαν οι προσφυγές που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ Ολομέλεια), μετά από επανειλημμένες διασκέψεις και μετά από πολύωρη συζήτηση, σήμερα απέρριψε τις προσφυγές των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου»).

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με οριακή πλειοψηφία μίας (1) μόνο ψήφου (αφού 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών και 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους) αλλάζει με την απόφασή του αυτή όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1-1-2019.

 

Η ΕΝΥΠΕΚΚ παρακολουθεί τις αρνητικές δικαστικές εξελίξεις και επιφυλάσσεται να επανέλθει όταν δημοσιευθεί το κείμενο τής πολύ σημαντικής, αν και αρνητικής, αυτής απόφασης για το σύνολο των συνταξιούχων.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

Περισσότερα

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΝΥΠΕΚΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.                                                                                   

30/4/2018

 

Απαιτείται νέο ξεκίνημα !

 

Τα τρία αίτια της βαριάς ήττας του Συνδικαλιστικού Κινήματος:

α.Η συστημική ενσωμάτωση της Σοσιαλδημοκρατίας,

β.Η συγκυβέρνηση της Αριστεράς με τη Δεξιά το 1989 και

γ.Η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Εκατόν τριάντα δύο (132) χρόνια από τη μαρτυρική Πρωτομαγιά στο Σικάγο (1886), 125 χρόνια από την πρώτη επίσημη αγωνιστική συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς υπό τον Σταύρο Καλλέργη (1893) και 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ (1918). Aλλά και 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ (1818) και 50 χρόνια από τον Γαλλικό Μάη (1968), οι δυνάμεις της οργανωμένης Εργασίας δεν μπορούν να σταματήσουν κανένα μέτρο εργασιακής-ασφαλιστικής απορρύθμισης στην Ευρώπη ούτε την κατάργηση του Κοινωνικού Κράτους, ούτε τη βίαιη ακύρωση του «κοινωνικού συμβολαίου», που το καθεστώς των Μνημονίων εγκαθίδρυσε ως μόνιμη θεσμική «κανονικότητα» στην Ελλάδα.

Η προστατευτική Εργατική Νομοθεσία, το καθεστώς τής πλήρους και ασφαλισμένης εργασίας, οι συνταγματικές εγγυήσεις για τη συνάρτηση Εργασιακού-Ασφαλιστικού, ο πολιτισμός του Κοινωνικού Κράτους, καταργούνται και στη θέση τους υπεισέρχονται τα νέα δεδομένα τού άγριου και καταιγιστικού νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, της εργασιακής ανασφάλειας, της ευελισφάλειας («flexicurity»), των φτωχών εργαζομένων («working poors»), της δημιουργίας των απόκληρων και των νέων στρατιών του «πρεκαριάτου».

Οι συντάξεις -διαρκώς απομειούμενες ΚΑΙ λόγω ραγδαίας μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης ΚΑΙ λόγω χαμηλών αμοιβών ΚΑΙ λόγω προϊούσας κατάργησης των ενδιάμεσων θεσμών της επικούρησης, της πρόνοιας, του εφάπαξ και της εργασιακής αλληλεγγύης-  γίνονται απλό «αντίδωρο». Και με την κατάργηση της επαγγελματικής και οικογενειακής αυτάρκειας που απέρρεαν από τον μικροϊδιοκτητικό τρόπο παραγωγής, οι παροχές του Κοινωνικού Κράτους απομειώνονται σε απλές επιδαψιλεύσεις βικτωριανού τύπου.

Ένας θεσμικός αταβισμός που γενικεύεται σιγά-σιγά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μάς οδηγεί στον υποΠολιτισμό των Μνημονίων, των αυστηρών προγραμμάτων δημοσιονομικής εποπτείας και στον ενταφιασμό των ήδη αποδυναμωμένων θεσμικών εγγυήσεων των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην παντελή αντιστροφή τού νοήματος του αυτόνομου και αγωνιζόμενου για την καλυτέρευση της ζωής συλλογικού κοινωνικού υποκειμένου.

Αυτή την ολοκλήρωση του μνημονιακού «οικοδομήματος» κυβερνητικά στελέχη την ονομάζουν παραπλανητικά «καθαρή έξοδο», αν και γνωρίζουν ότι το νομαδικό αγοραίο κεφάλαιο (που θα δανείζει εφεξής τη χώρα με τα επιτόκια που το συμφέρουν) δεν θα τηρεί ούτε καν τα προσχήματα και τους ευφημισμούς της Ευρωπαϊκής Τεχνοδομής ως προς την αυστηρή εφαρμογή του μνημονιακού υποΠολιτισμού.

Βαίνουμε ολοταχώς προς ένα αναρχούμενο σύστημα προδημοκρατικής εποχής όπου η κυριαρχούσα οικονομική αριστοκρατία της ΕΕ δημιουργεί ομόκεντρους κύκλους, στους περιφερειακούς των οποίων εντάσσονται οι «παρίες» τής οικονομικής και κοινωνικής υστέρησης.

Και η χώρα μας, η ιστορική Ελλάδα, προχωρεί με αβέβαια βήματα στον δρόμο τής απίσχνανσης τού εθνικού φαντασιακού και της κοινωνικής της αυτοπεποίθησης:

-με διαρκή αποστέρηση του διαχρονικού άυλου και υλικού της πλούτου,

-με πρωτοφανή ταχύτητα δημογραφικής γήρανσης,

-με ανεξέλεγκτη αιμορραγία προς τη μετανάστευση των καλύτερων παιδιών της,

-με απονέκρωση των συνειδησιακών και πολιτισμικών μηχανισμών αναπαραγωγής των υπαρκτικών της στοιχείων.

Ο ορίζοντας για τους διορατικούς είχε από πολύ καιρό συννεφιάσει.

Τρία ισχυρά και ασύμμετρα σοκ που δέχτηκε το Ελληνικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, η ιστορική και περήφανη Ελληνική Εργατική Τάξη, είναι:

α.Η συστημική ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας (της δύναμης που υπερασπίστηκε τη μισθωτή Εργασία και δημιούργησε το Κοινωνικό Κράτος) στο νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα. Επιβάρυνε το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και βεβαίως την πατρίδα μας αφού, μέσω της κρατικής ενσωμάτωσης, ελπιδοφόρες κάποτε δυνάμεις αναπαρήγαγαν τις αντιφάσεις και τις προτεραιότητες του καπιταλισμού εντός της πατρίδας.

β.Η συγκυβέρνηση της Αριστεράς (ΚΚΕ-«Ανανεωτική Αριστερά») με τον Κων/νο Μητσοτάκη και τη συντηρητική παράταξη το 1989. Η παραδοσιακή Αριστερά και οι παραφυάδες της, ζαλισμένες από την βαρύγδουπη πτώση τού υπαρκτού σοσιαλισμού, έχασαν παντελώς τον προσανατολισμό τους στην παράδοξη σύμπραξη του 1989 όπου, για ιδιοτελείς-κομματικούς λόγους, η Αριστερά δεν συνειδητοποίησε ότι διευκόλυνε τις συντηρητικές δυνάμεις να προσέλθουν ευθύς αμέσως για να υπογράψουν πλησίστια το Μάαστριχτ, την τελειωτική δηλαδή στροφή της Ευρώπης προς την ανταγωνιστική οικονομία αγοράς νεοφιλελεύθερης απόχρωσης.

Σ’αυτή την τροπή των πραγμάτων έχει τις ρίζες της και η μνημονιακή πολιτική τής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά στελέχη και υπουργοί τής οποίας ήσαν και τότε στην κυβέρνηση και την περιστασιακή πλειοψηφία.

γ.Η απόλυτη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη («θατσεροποίηση») του ΣΥΡΙΖΑ σε ακραίο νεοφιλελεύθερο κομματικό οργανισμό, εκφραστή τού απόλυτου καπιταλισμού και «χρήσιμο μαθητή» της Σχολής του Σικάγο (Μίλτον Φρίντμαν).

Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ:

-με την υποθήκευση και ρευστοποίηση του εθνικού πλούτου και των λοιπών κρίσιμων μορφωμάτων της Κοινωνικής Οικονομίας,

-με τη διάλυση του Εργασιακού Πολιτισμού,

-με τις αλόγιστες και ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις-εξαγορές από ξένα ανταγωνιστικά (κρατικά κυρίως) μορφώματα,

-με την αγνόηση θεμελιωδών συνταγματικών εγγυήσεων και

-με την εκμηδένιση της συνάρτησης Εργασιακού-Ασφαλιστικού,

εγκαθίδρυσε πλέον με τα Μνημόνια ένα νέο πολίτευμα που καθιστά πολύ δύσκολο για τους πολίτες αυτής της χώρας να ξαναβρούν το νήμα της Δημοκρατίας, της αυτονομίας, της αυτοδύναμης ανάπτυξης, της πλήρους και αξιοπρεπούς εργασίας, της επαναρτίωσης των υπηρεσιών και παροχών του Κοινωνικού Κράτους.

Στην ιστορία των εθνών, την εποχή της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, της ετερονομίας και του ετεροπροσδιορισμού, ακολουθεί και η περίοδος της εθνικής και κοινωνικής συρρίκνωσης.

Ας ευχηθούμε, οι εναπομείνασες δυνάμεις τής ενεργού και απόμαχης εργασίας και όλοι οι Έλληνες πολίτες να συνειδητοποιήσουν τον ολισθηρό δρόμο τής πατρίδας και της κοινωνίας, όπως το έκαναν και άλλες γενιές Ελλήνων κατά τη μακραίωνη ιστορία μας!

Και ότι όλες μαζί οι συνειδήσεις που παραμένουν όρθιες, του εγχώριου και απόδημου Ελληνισμού, να συγκροτήσουν ένα Κίνημα ιδεολογικής, κοινωνικής και οικονομικής αναγέννησης της πατρίδας που είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Μόνον έτσι θα αναστραφεί η πορεία τής οικονομικής και κοινωνικής υποβάθμισης και της περαιτέρω εθνικής συρρίκνωσης.

Οι αγώνες, ο ιδρώτας και το αίμα των προηγούμενων γενεών δεν μπορεί να πάνε χαμένα!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

 

Περισσότερα

Οι «ταλιμπάν» του νεοθατσερισμού ξεπουλούν τη χώρα!

Οι «ταλιμπάν» του νεοθατσερισμού ξεπουλούν τη χώρα!

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η «Αριστερά» του απόλυτου νεοφιλελευθερισμού!

 

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4% για το 2017 (εν σχέσει με το 3,5% των μνημονιακών προβλέψεων), η κυβέρνηση πανηγυρίζει λέγοντας ότι η οικονομία …υπερ-αποδίδει! Και αρμόδιοι ευρωπαϊκοί παράγοντες έσπευσαν να ισχυριστούν ότι «έχουμε καλά νέα από την Ελλάδα».

Όλοι όμως παραλείπουν να αναφέρουν από πού προέρχεται το πλεόνασμα αυτό, «το πλεόνασμα του αίματος», σε μια καθημαγμένη χώρα.

Κατ’αρχήν σχηματίζεται από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τού Δημοσίου προς τους ιδιώτες που υπερβαίνουν τα 3,3 δις ευρώ. Δεύτερη πηγή τού πλεονάσματος είναι η παρακράτηση εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων, η έναρξη χορήγησης των οποίων εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια. Το πλεόνασμα αυξάνουν επίσης η μη έγκαιρη καταβολή των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα Νοσοκομεία και άλλους φορείς δημοσίου συμφέροντος και ασφαλώς  η τραγική απομείωση των δημοσίων επενδύσεων και των αμυντικών δαπανών. Σ’αυτά πρέπει να προστεθεί και η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων σε τέτοιο βαθμό που συντρίβει τον μικροϊδιοκτητικό τρόπο παραγωγής και εξαρθρώνει τις κύριες παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας.

Η λεγόμενη …ανάπτυξη του 1,4%, που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, δεν προέρχεται βέβαια ούτε από παραγωγικές επενδύσεις ούτε από τον εκσυγχρονισμό ή την ανασυγκρότηση των παγίων κεφαλαίων τού δευτερογενούς τομέα. Ούτε ασφαλώς οφείλεται στην κατανάλωση αφού, προϊόντος του μνημονιακού χρόνου,  καταγράφεται συνεχιζόμενη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης.

Η λυμφατική αυτή «ανάπτυξη» καταγράφεται λογιστικά κυρίως από το τίμημα των πωλούμενων σε εξευτελιστικές τιμές κρίσιμων μονάδων δημοσίων επιχειρήσεων και άλλων στοιχείων τού εθνικού πλούτου που αγοράζονται από κρατικές (κατά προτίμηση) εταιρίες των δανειστών ή άλλων δυνάμεων (και με δάνεια από τις προβληματικές ελληνικές τράπεζες, αλλά και τη «γραμμή QE»).

Έτσι παρουσιάζεται το πρωτοφανές στην ιστορία του σύγχρονου καπιταλισμού φαινόμενο, που ούτε η Σχολή του Σικάγο και ο «γκουρού» τού απόλυτου νεοφιλελευθερισμού Μίλτον Φρίντμαν ήταν δυνατόν να προβλέψουν!! Δηλαδή, μέσα σε μια οικονομική ένωση ισότιμων (υποτίθεται) κρατών-μελών, κρατικά επιχειρηματικά μορφώματα, κυρίως των δανειστών, αγοράζουν «τα ασημικά» τού δέσμιου με τα Μνημόνια κράτους της ίδιας Ένωσης! Τα όργανα της ΕΕ δεν ενδιαφέρονται πλέον ούτε στα λόγια για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας ως ισότιμου εταίρου. Μετά τη διακήρυξη της Μάλτας πέρυσι για την Ευρώπη των πολλών ομάδων και ταχυτήτων, η Ελλάδα μεταπίπτει στις χώρες της περιφερειακής ζώνης όπου δεν ισχύει το κοινοτικό, θεσμικό, εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο.

Έτσι η νεοφιλελεύθερη τεχνοδομή της ΕΕ «ξεμπερδεύει» με τον εφιάλτη τής εναλλακτικής οργάνωσής της, αλλά και με την Αριστερά, για πολλές δεκαετίες, αφού στην Ελλάδα μια ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία, με κορμό ένα κόμμα που αυτοαποκαλείται ακόμη(!) «Αριστερά», αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που αποτελεί ένα πρωτότυπο μείγμα «βικτωριανού νεοθατσερισμού».

«Νεοθατσερισμού» γιατί, με την απορρύθμιση των Εργασιακών Σχέσεων και την υποβάθμιση της συνάρτησης Εργασιακού-Ασφαλιστικού, αποδυναμώνεται παντελώς η αξία της εργατικής δύναμης και εξανεμίζεται η παρουσία Συνδικάτων και του κοινωνικού χώρου.

«Βικτωριανού» γιατί, με τη διάλυση των μικρομεσαίων, τον εκπλειστηριασμό των ακινήτων, την εξαΰλωση της οικογενειακής περιουσίας και την κατάρρευση των δομών τού σύγχρονου Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, η κοινωνία οπισθοχωρεί αταβιστικά στη «συσσιτοποίηση» του οικογενειακού βίου, την «επιδοματοποίηση» των αμοιβών και των συντάξεων, στην αθρόα μετανάστευση των ταλαντούχων νέων μας («brain drain»)…

Επομένως κανένας στην Ευρώπη δεν πρέπει να επιχαίρει για τη συνδρομή του στα …«επιτεύγματα» των Μνημονίων, τα οποία (συν τοις άλλοις) με τη συμπλήρωση οκτώ (8) χρόνων εφαρμογής τους διόγκωσαν το ελληνικό χρέος στο 180% του ΑΕΠ από 116% που το παρέλαβαν!

Αυτό που συμβαίνει στη μνημονιακή Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο στον πλανήτη.

Ό,τι δίδαξαν στα πλαίσια της Σχολής του Σικάγο ο ιδρυτής της Μίλτον Φρίντμαν και οι νεογιάπηδες μαθητές του, εφαρμόζονται κατά γράμμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ό,τι δεν μπόρεσε να εφαρμόσει η Μάργκαρετ Θάτσερ στη Μεγ.Βρετανία μετά τις έντονες αντιδράσεις των Συνδικάτων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, το πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα: παραίτηση από την ονομαστική διαγραφή του χρέους, καταστολή των κοινωνικών αγώνων, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για δεκαετίες υπέρ των δανειστών, ξεπούλημα όλων των στρατηγικών δημοσίων επιχειρήσεων!

Η «Αριστερά» του απόλυτου νεοφιλελευθερισμού παραδόθηκε άνευ όρων στο πολυεθνικό και νομαδικό κεφάλαιο και στην Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή με στόχο μόνο την παραμονή της στην εξουσία.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Περισσότερα

Ο «νεοθατσερικός» ΣΥΡΙΖΑ ξεπουλά την Ελλάδα!

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

22/4/2018

 

Ο «νεοθατσερικός» ΣΥΡΙΖΑ ξεπουλά την Ελλάδα!

 

Εθνικό έγκλημα η πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ!

 

 

Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρός του αποκαλούσαν «εθνικό έγκλημα», προ τριετίας περίπου, όταν η τότε κυβέρνηση επιχειρούσε μέσω του σχήματος «της μικρής ΔΕΗ» να πουλήσει -μετά από αξίωση των δανειστών, κατά τις προβλέψεις των Μνημονίων-  ορισμένες μονάδες και να κρατήσει υπό δημόσιο έλεγχο άλλες, συντελείται σήμερα στον χειρότερο δυνατό βαθμό από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Οι Λιγνιτικές Μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης (η τελευταία πολύ σύγχρονη και «οικολογική» αφού λειτουργεί με τον λεγόμενο «ξυλίτη») πωλούνται με διαδικασίες «fast track» και με πρόβλεψη ισχύος εξαιρετικών διατάξεων

Με το Συνδικαλιστικό Κίνημα απονευρωμένο, διασπασμένο και δυσφημισμένο, με τον λαό στον αγώνα τής καθημερινής επιβίωσης και το μνημονιακό μπλοκ σύσσωμο να σπρώχνει την κυβέρνηση στην ενοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, το «εθνικό έγκλημα» προχωρεί, όπως προηγουμένως προχώρησαν με ταχύτατες διαδικασίες οι πωλήσεις των επαρχιακών αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, της ΔΕΣΦΑ κ.λπ.

Κανείς όμως από τους θεωρητικούς διαπρύσιους κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων των δεκαετιών του ’70 και του ’80 δεν είχε προβλέψει το πρωτότυπο ελληνικό νεοαποικιακό παράδοξο: Δημόσιες κρατικές επιχειρήσεις ξένων χωρών (κυρίως των δανειστών) να αγοράζουν «σε τιμή ευκαιρίας» και κάτω από έκτακτες συνθήκες απώλειας της εθνικής μας κυριαρχίας, τα «φιλέτα» τού δημόσιου πλούτου τού «δέσμιου» κράτους!! Το φαινόμενο αυτό βρίσκεται πέραν κάθε ιδεολογικής ταξινόμησης στον χώρο του άκρατου, αδηφάγου, αρπακτικού καπιταλισμού και αποτελεί τη σύγχρονη μέθοδο καθυπόταξης των κάποτε ελπιδοφόρων κι ελεύθερων λαών.

Τώρα οι δημόσιες επιχειρήσεις, ως υπαρκτικά στοιχεία τής πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας, εντάσσονται στους σχεδιασμούς ξένων ανταγωνιστικών οικονομιών και μέσω αυτών αλώνουν και τους άλλους κλάδους της οικονομίας.

Υπ’αυτές τις συνθήκες η όποια …ανάπτυξη δεν θα ωφελεί παρά τις ξένες οικονομίες, στις οποίες εντάσσεται ως μοχλός της παραγωγής ο διαχρονικός πλούτος που απέκτησε ο ελληνικός λαός στο διάβα των αιώνων!

Βρισκόμαστε δυστυχώς στο πιο βαθύ μνημονιακό τούνελ όπου το πνεύμα και το γράμμα της αλλοτρίωσης της κοινωνίας και της οικονομίας γίνονται η καταναγκαστική συνθήκη διακυβέρνησης της χώρας!

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πορεία της γενικευμένης αλλοτρίωσης, κάτι πρωτοφανές στην νεώτερη ιστορία, θα διακοπεί και ο ελληνικός λαός θα περισώσει κάποια από τα στοιχεία τού δημόσιου πλούτου που ακόμη κατέχει.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

 

Περισσότερα

Αυστηρή εποπτεία και μέτρα μετά τον Αύγουστο!

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

 

2/4/2018

Αυστηρή εποπτεία και μέτρα μετά τον Αύγουστο!

Η κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό!

Ιδού η διάταξη!

(Κανονισμός ΕΕ 472/2013, άρθρο 14)

Στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν για άλλη μια φορά τον λαό, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν καθημερινά ότι βαδίζουμε ολοταχώς και ασφαλώς σε καθαρή έξοδο. Και ότι τον προσεχή Αύγουστο τελειώνουμε τάχα με το Μνημόνιο!

Αποκρύπτουν ότι μόλις προχθές ψηφίστηκε και ο 700στός μνημονιακός νόμος 4529/2018, οι διατάξεις του οποίου, μαζί με τις χιλιάδες άλλες μνημονιακές διατάξεις όλων των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων, θα ισχύουν και θα ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό για πολλές δεκαετίες.

Όμως και τα άλλα μνημονιακά κόμματα αποκρύπτουν ότι ψήφισαν τον ν.4270/2014 «Για τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ)-Δημόσιο Λογιστικό και άλλες διατάξεις» που μαζί με τον ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»,  έχουν δεσμεύσει την πατρίδα μας να τελεί υπό αυστηρή (ενισχυμένη) εποπτεία και νέα μέτρα και μετά τον Αύγουστο του 2018 που τυπικά μόνο λήγει το τρίτο Μνημόνιο!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το άρθρο 14 του Κανονισμού 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21-5-2013 «Για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ, τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με την χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» γιατί στόχος μας είναι η αλήθεια στον λαό.

Αποκαλύπτουμε τον εμπαιγμό του από το σύνολο του μνημονιακού πολιτικού τόξου που σκοπίμως και τεχνηέντως μέχρι και σήμερα αποκρύπτουν τις δεσμεύσεις με τις οποίες έδεσαν τη χώρα και την παραδίδουν στους δανειστές.

 

Ιδού η διάταξη

 

Άρθρο 14: «Άσκηση εποπτείας μετά το πρόγραμμα»

«1.Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75 % της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ. Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους μέλους. Η πρόταση της Επιτροπής θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο, εκτός αν το Συμβούλιο αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία να την απορρίψει μέσα σε 10 ημέρες από την έγκρισή της από την Επιτροπή.

2.Μετά από αίτημα της Επιτροπής, το κράτος μέλος που παραμένει υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του άρθρου 3 παράγραφος 3 του παρόντος κανονισμού (σ.σ. ενισχυμένη εποπτεία) και παρέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013.

3.Η Επιτροπή πραγματοποιεί, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να εκτιμήσει την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική του κατάσταση. Κοινοποιεί ανά εξάμηνο την εκτίμησή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ΟΔΕ, καθώς και στο κοινοβούλιο του οικείου κράτους μέλους, και εκτιμά ειδικότερα αν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα.

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να προσφέρει στο οικείο κράτος μέλος και στην Επιτροπή τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την πρόοδο που επιτυγχάνεται στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

4.Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να συστήσει σε κράτος μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα να λάβει διορθωτικά μέτρα. Η πρόταση της Επιτροπής θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο, εκτός αν το Συμβούλιο αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία να την απορρίψει μέσα σε 10 ημέρες από την έγκρισή της από την Επιτροπή.

5.Το κοινοβούλιο του οικείου κράτους μέλους μπορεί να καλέσει εκπροσώπους της Επιτροπής να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα.».

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Περισσότερα

«Ταφόπλακα» στα αναδρομικά των συνταξιούχων!

 

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

 

21/3/2018

 

«Ταφόπλακα» στα αναδρομικά των συνταξιούχων!

 

Τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν να ΜΗΝ εφαρμόσουν

τις αποφάσεις του ΣτΕ!

Ιδού το κείμενο της συμφωνίας!

Απόρησαν ορισμένοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ με την προχθεσινή δήλωση της Υπουργού Εργασίας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σύμφωνα με την οποία «έγιναν λάθος κρατήσεις αλλά δεν μπορούμε να τις δώσουμε πίσω αν δεν το εγκρίνει η τρόικα». Μάλιστα υπήρξαν και πρωτοσέλιδα αθηναϊκών εφημερίδων που ανέδειξαν το ζήτημα.

Φαίνεται να αγνοούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί γραπτώς και αμετακλήτως να μην καταβάλει στους συνταξιούχους τις αναδρομικές διαφορές από την περικοπή των συντάξεών τους, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο της από 3/12/2017 Συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση («Supplemental Memorandum of Understanding: Greece, Third Review of the ESM Programme» Chapter. 2.5.1, page 14), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα έθεσαν οριστικά «ταφόπλακα» στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και των άλλων Δικαστηρίων που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές και παράνομες τις περικοπές των συντάξεων του β’ Μνημονίου (ν. 4046/2012) και των εφαρμοστικών του νόμων.

Μάλιστα, με περίσσεια θράσους, κυβέρνηση και δανειστές αποτιμούν σε 2 μονάδες του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ) την …ωφέλειά τους από την οριστική και αμετάκλητη άρνηση εφαρμογής των αποφάσεων των Ελληνικών Δικαστηρίων, ποσό που αντιστοιχεί στις απώλειες των συνταξιούχων!

Σήμερα η ΕΝΥΠΕΚΚ δίνει στη δημοσιότητα στα αγγλικά και μεταφρασμένο στα ελληνικά το κείμενο της ντροπής που υπέγραψε η «αριστερή» κυβέρνησή μας με τους «Θεσμούς» και αποκαλύπτει τον εμπαιγμό τους εις βάρος των συνταξιούχων και ολόκληρου του πολύπαθου λαού μας!

 

Παραθέτουμε το κείμενο στην αγγλική (σελ. 14).

«2.5.1 Pensions. The Authorities have adopted a comprehensive reform of the pension system, to strengthen long-term sustainability while targeting savings of around 1 percent of GDP by 2018, mostly from the expenditure side, on top of the full absorption of the impact of the Council of State ruling on the pension measures of 2012, around 2 percent of GDP.».

 

 

και στην ελληνική:

«2.5.1 Συντάξεις. Οι Αρχές έχουν υιοθετήσει μια συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αντλώντας περίπου 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, κυρίως από περικοπές συντάξεων, πέραν της αποφυγής της εκτέλεσης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές του 2012, ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ.».

 

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση:

-Να ακυρώσει την κατάπτυστη αυτή ρύθμιση της τρίτης αξιολόγησης

-Να σεβαστεί την Ελληνική Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της

-Να αποδώσει στους συνταξιούχους τα οφειλόμενα, εφαρμόζοντας τις δικαστικές αποφάσεις.

-Να προτάσσει το Συνταγματικό, Ασφαλιστικό και Εργατικό Δίκαιο της χώρας, αλλά και το δίκαιο του καθημαγμένου μας λαού, έναντι των άδικων και παράλογων απαιτήσεων των δανειστών που εκβιάζουν και πιέζουν για την εφαρμογή αρχών και αξιών τού καζινο-καπιταλισμού!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

 

Περισσότερα

«Μαύρος Φεβρουάριος» για την αγορά εργασίας

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

20/3/2018

 

«Μαύρος Φεβρουάριος» για την αγορά εργασίας

 

1.081.060 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Φεβρουάριο του 2018 (ΟΑΕΔ)!

Στο 56% η μερική απασχόληση (ΕΡΓΑΝΗ)!

Θλιβερή πρωτιά στους «φτωχούς εργαζόμενους» (Εurostat)!

 

 

Στοιχεία σοκ για την αγορά εργασίας περιλαμβάνονται στις πρόσφατες Εκθέσεις του ΟΑΕΔ και του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Φεβρουάριο του 2018.

Τα άκρως αποκαλυπτικά και σοκαριστικά στοιχεία από τις δύο επίσημες Εκθέσεις του Υπουργείου Εργασίας διαψεύδουν τις ελπίδες της κυβέρνησης για ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς εργασίας και βάζουν βίαιο τέλος στο τεχνητό …αφήγημα της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για (δήθεν) θεαματική μείωση των στατιστικών μεγεθών τής ανεργίας κατά τη διάρκεια της δικής της διακυβέρνησης.

Ειδικότερα:

α)Στο 23,1% εκτοξεύτηκε η ανεργία τον Φεβρουάριο του 2018!

Όπως διαπιστώνουμε από τον πίνακα 1 με τίτλο «Εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ» της από 20-3-2018 Έκθεσης του ΟΑΕΔ για τον μήνα Φεβρουάριο 2018, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων εκτοξεύτηκε στο πρωτοφανές ύψος των  1.081.060, ήτοι σε ποσοστό 23,1%! Εξ αυτών οι 898.672 αναζητούν εργασία, ενώ οι 182.378 είναι οι μη αναζητούντες εργασία (σύνολο 1.081.060).

 

Άνεργοι αναζητούντες εργασία Άνεργοι ΜΗ αναζητούντες εργασία
Εγγεγραμμένοι πάνω από 12 μήνες 501.460 43.244
Εγγεγραμμένοι λιγότερο από 12 μήνες 397.222 139.134
Σύνολο 898.682 182.378

 

 

Αποκαλυπτικός είναι και ο επόμενος πίνακας (σελ. 4) στον οποίο καταγράφεται ότι το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων είναι μόνο 191.776 άνθρωποι.

 

Κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων Εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων Σύνολο Δικαιούχοι που πληρώ-θηκαν και συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι Νέες αιτήσεις ανέργων για επιδότηση
Επιδοτούμενοι 112.715 79.061 191.776 122.964 17.857

 

 

β)Κατά 21.719 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο του 2018 σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2017 και κατά 3.531 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018!

Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του ΥΠΕΚΑΚΑ, τον Φεβρουάριο 2018 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 150.345, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν 172.064 και τον Ιανουάριο του 2018 153.876. Επομένως οι θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο του 2018 σε σχέση με τον μήνα Δεκέμβριο 2017 μειώθηκαν κατά 21.719 και σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018 κατά 3.531, όπως φαίνεται και από τον πίνακα IV (σελ. 8) της «ΕΡΓΑΝΗΣ»!

 

 

ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ  ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2017 ΕΩΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ  2018
ΠΛΗΡΗΣ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    ΜΕΡΙΚΗ

    ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ

 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΣΥΝΟΛΟ

  ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 73.312 71.893 26.859 172.064
ΣΥΝΟΛΟ 2017 1.083.418 981.758 335.222 2.400.398
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 71.943 61.950 19.983 153.876
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 65.659 62.406 22.280 150.345
ΣΥΝΟΛΟ

 1/1/2017 – 28/2/2018

1.221.020 1.106.114 377.485 2.704.619

 

 

γ)Απόλυτη κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (ποσοστό πάνω από 56%)!

Αναφορικά με την κατανομή των νέων προσλήψεων ανά είδος σύμβασης τον μήνα Φεβρουάριο, τα στοιχεία του παρακάτω διαγράμματος (Διάγραμμα ΙΧ, σελ. 10) της «Εργάνης», είναι απογοητευτικά.

Ειδικότερα από τις 150.345 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018, οι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας  ανέρχεται στο ποσοστό του 56,33% (41,51% η μερική απασχόληση και 14,82% η εκ περιτροπής), ενώ η πλήρης απασχόληση σε ποσοστό 43,67%, όπως φαίνεται από το διάγραμμα που παραθέτουμε.

ix

 

δ)Θλιβερή πρωτιά στους φτωχούς εργαζόμενους («working poors») σε ολόκληρη την ΕΕ

Σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση της Eurostat για το 2016 μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, η χώρα μας είναι πρώτη μετά τη Ρουμανία σε ποσοστό φτωχών εργαζομένων με ποσοστό 14,1%!

Screenshot_3
Από όλα τα παραπάνω συνάγεται ότι η κυβέρνηση, παρά τους όποιους πανηγυρισμούς, έχασε οριστικά τη μάχη για τη μείωση της ανεργίας, αφού κατά τη διάρκεια της δικής της διακυβέρνησης οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η φθηνή πλήρης απασχόληση έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα για ευρωπαϊκή χώρα, ενώ τον τελευταίο καιρό επανέρχεται στα προηγούμενα υψηλά ποσοστά και η ανεργία, κυρίως η ανεργία των γυναικών και των νέων .

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Περισσότερα

Κυκλοφορεί τις προσεχείς ημέρες η β’ έκδοση του βιβλίου του Προέδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξη Μητρόπουλου

Κυκλοφορεί τις προσεχείς ημέρες η β’ έκδοση

του βιβλίου του Προέδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξη Μητρόπουλου

«Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνική Ασφάλιση στη σύγχρονη Ελλάδα»

 

 

 

Το πρόσφατο βιβλίο του καθηγητή και Προέδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξη Π. Μητρόπουλου «Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνική Ασφάλιση στη σύγχρονη Ελλάδα», που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, έτυχε σπουδαίας ανταπόκρισης από την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία.

Τις προσεχείς ημέρες κυκλοφορεί η δεύτερη συμπληρωμένη και εμπλουτισμένη έκδοση.

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο μνημονιακό, εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο, η β’ αυτή έκδοση ήταν επιβεβλημένη, κυρίως μετά την ψήφιση του Ν. 4512/17-1-2018 που ενσωμάτωσε τα περισσότερα προαπαιτούμενα της «δομικής» τρίτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονιακού προγράμματος.

Στις 700 σελίδες της β’ έκδοσης, εκτός από την ανάλυση των βασικών ασφαλιστικών νόμων 4336/2015 και 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου»), των εφαρμοστικών Νόμων 4472, 4475, 4488 και 4499/2017, αλλά και του πρόσφατου Ν. 4512/2018, περιέχονται προσθήκες, αποσαφηνιστικές εγκύκλιοι, διατάξεις και ΚΥΑ, χρήσιμοι πίνακες και παραδείγματα ορισμένων ζητημάτων, αλλά και οι συχνά εμφανιζόμενες στην καθημερινή ζωή ερωταπαντήσεις επί τη βάσει των προσφάτως ψηφισθέντων νομοθετημάτων.

Ελπίζουμε και η β’ έκδοση του βιβλίου να τύχει μεγάλης ανταπόκρισης από το αναγνωστικό κοινό.

 

Περισσότερα