Nieuws & updates

New tools @ CabFabLab

Sinds een paar weken heeft het CabFabLab de beschikking over een medium size cnc portaalfreesmachine met een netto werkoppervlak van 600 x 1000 x 100 mm. De freesmachine heeft een 1000 watt freesspindel waarvan het toerental regelbaar is van 5000 tot 25000 toeren per minuut.

CNC Milling machine almost ready for a test drive

Met behulp van deze machine kunnen veel verschillende soorten materialen worden bewerkt die niet geschikt zijn voor verwerking op onze laser cutter. Enkele voorbeelden zijn houtsoorten zoals multiplex, mdf en hardhout. Kunststoffen zoals Lexan (polycarbonaat), geschuimd PVC, acrylaat (plexiglas), POM, PU schuim (chemisch hout) en polystyreen (EPS / Piepschuim). Daarnaast kunnen ook diverse metaalsoorten bewerkt worden, denk hierbij aan dunne platen staal/RVS (tot +/- 3mm) en dikkere stukken koper, messing en aluminium (tot +/- 50 mm voor 2.5D freeswerk). Ook het dubbelzijdig frezen en boren van printplaten behoort tot de mogelijkheden. Surf voor een impressie van de installatie en ingebruikname even naar onze Flickr photostream.

Daarnaast is ook onze traditionele werkplaats aangevuld met professioneel handgereedschap van o.a. BMI, Heyco, Felo en Heytec.

New tools!

Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de inrichting van de hout- en metaalwerkplaats in unit 73, maar met de CNC freesmachine en het nieuwe gereedschap zijn we al een aardig eind op weg. Komende tijd worden o.a. de werkbanken en gereedschapborden in orde gemaakt, daarna gaan we op zoek naar diverse stationaire machines zoals een zaagtafel, vacuumvorm machine, vlampolijster, kunststof buigbank en een lintzaagmachine.

(UN)Limited Design Contest

Van 13 augustus t/m 12 oktober kan iedereen in de Nederlandse FabLabs terecht om mee te doen aan de (UN)LIMITED Design Contest. Ontwerp een produkt voor de categorie form, food of fashion en deel het met iedereen via www.unlimiteddesigncontest.nl.

(UN)LIMITED Design Contest

Tijdens de wedstrijdperiode kan iedereen gratis terecht in het CabFabLab om een fysiek produkt te maken. Als tegenprestatie vragen we je om je ontwerp, werkwijze, blueprints, foto’s en/of screenshots toe te voegen aan de contest website.

Per categorie (Food, Form en Fashion) is er een winnend product. De winnende producten zullen verkocht worden in de winkel en op de site van 0900-Design in Den Haag. Ook zullen de winnaars geholpen worden met het introduceren van hun product in de markt.

Als afsluiting van de contest zal er tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven een presentatie te zien zijn van de beste ontwerpen, worden er Fablab workshops gegeven en vindt de prijsuitreiking plaats met als afsluiting een feest op 23 oktober in het Gaslab (TU Eindhoven) in samenwerking met Design|LAB.

Bel wel even van te voren als je langs wilt komen, dan kijken we even welke dag het beste uitkomt. Om te zien welke dagen er nog plaats is kun je onze LabSchedule raadplegen:  http://labschedule.cabfablab.nl

FabLab report: Hacking at Random 2009

Voor het Hacking at Random festival in Vierhouten is er in de bikeshed op het terrein een volledig functioneel FabLab opgebouwd in verband met de lancering van de (UN)LIMITED Design Contest. Bezoekers van het evenement konden in het FabLab terecht om kennis te maken met de mogelijkheden van de computergestuurde apparatuur.

Hier volgen een aantal links met een impressie van het festival, het fablab en de lancering van de (UN)LIMITED Design Contest:

HAR2009 photo set by FabLab Amsterdam

Timelapse FabLab movie & live registratie van de lancering van de (UN)LIMITED Design Contest:
CabFabLab on Vimeo

HAR2009 photo set by CabFabLab

Consumptiemunten printen met een 3D printer

Tijdens het festival ontstond het idee om te kijken of het festival ook fysiek gehackt kon worden. Een paar gasten zijn toen met de vers geprinte consumptiemunt op stap gegaan om te kijken of ze ermee konden betalen bij de bar. Zie inflation through technology voor een movie van deze actie.

Fake plastic coins / tokens / consumptiemunt

Later werd tijdens het festival nog een presentatie gegeven door lockpickers. Deze mannen hebben een 3D bestand (STL file) van de sleutel voor politiehandboeien online gezet. Iedereen met een RepRap of commerciële 3D printer kan nu een sleutel printen waarmee handboeien geopend kunnen worden. What’s next? De voordeursleutel van je buurman? De kluissleutel van de Nederlansche Bank? Houd je sleutelbos voortaan dus goed in de gaten ;-)

FDM 3D Printed Handcuff keys courtesy of http://ke.y.nu

RFID Sniffer workshop 26 juni

Op vrijdagmiddag 26 juni staat het CabFabLab in het teken van de RFID Sniffer. Bouw zelf in een paar uur een kleine electronische schakeling die in staat is om de meest populaire RFID tags te detecteren. Je krijgt een introductie over RFID en daarnaast leer je om met een soldeerbout alle componenten op de juiste plek te bevestigen. Alle details staan vermeld op onderstaande poster, klik erop om een printbare PDF te downloaden (handig voor je school, bedrijfskantine of oma?)

rfid-workshop-26-juni

Kijk voor meer informatie over de sniffer op de website van Marc Boon:
http://rfid.marcboon.com

Succesvolle opening en labwiki online!

We willen graag iedereen bedanken die tijdens onze open dag is langsgeweest, we hopen jullie gauw weer terug te zien in het CabFabLab! Bekijk de foto’s van de open dag op Flickr:  Relaunch CabFabLab

CabFabLab Launch event

Medio juli 2009 hopen we ook onze hout- en metaalwerkplaats te kunnen openen, zo kunnen onze bezoekers naast desktop prototyping ook gebruik maken van diverse (electrische) handgereedschappen voor de vervaardiging van grotere objecten zoals modellen en prototypes van meubels. We krijgen dan ook de beschikking over een grotere freesmachine met een netto werkgebied van 1000 x 600 x 100 mm, waar o.a. hout, plastics en metaal op bewerkt kan worden. Via deze weg willen we dan ook wethouder Kool van sociale zaken, werkgelegenheid en economie (gemeente Den Haag) hartelijk bedanken voor de bijdrage. Zonder zijn steun was deze upgrade van het CabFabLab niet mogelijk geweest.

Hier volgt nog een video waarin diverse productietechnieken voor prototypes worden belicht:

Tot slot willen we iedereen erop wijzen dat onze wiki sinds kort online is. Er moet nog veel toegevoegd worden, maar de basis is er. We vragen al onze bezoekers vanaf nu een korte beschrijving van hun project en werkwijze toe te voegen aan de wiki, zo ontstaat er een helder overzicht van wat er zoal gemaakt wordt in het CabFabLab. De FabLabs in Amsterdam en Utrecht noemen het FabMoments, kijk voor inspiratie op http://fablab.waag.org/fabmoments

De wiki van het CabFabLab is te vinden op http://www.cabfablab.nl/labwiki

Open dag & relaunch FabLab Den Haag

Na 2 maanden proefdraaien in de nieuwe ruimte is het eindelijk zo ver:  op 15 mei gaat het CabFabLab officieël open!

De gehele dag zijn er demonstraties van FabLab machines zoals de lasercutter en 3D printer. Daarnaast zijn er presentaties van projecten die door bezoekers in het FabLab gerealiseerd zijn.

Op deze dag wordt ook het Wallstream project gepresenteerd. Dit is een webapplicatie die tijdens het prototyping weekend op 9 en 10 mei gebouwd zal worden. In het CabFabLab wordt een fysieke interface (met sensors, draaiknoppen, een RFID scanner of iets anders?) voor de applicatie ontwikkeld zodat er op verschillende manieren interactie plaats kan vinden. Kijk voor meer informatie op de Prototyping Weekends blog, een project van Firmhouse.

In de week van 7 t/m 14 mei vindt in de Caballero Fabriek de EU SME WEEK plaats, een evenement rond het thema ondernemerschap. De lancering van het nieuwe CabFabLab is gepland op de laatste dag van deze week. Vanaf 16.00u kunnen deelnemers, huurders en bezoekers onder het genot van een drankje de week afsluiten in unit 74.

cabfablab_invitation_small

Klik op de afbeelding voor een grote versie of klik hier voor een printbare PDF.

Via deze weg willen we iedereen uitnodigen die (nog) geen deel uitmaakt van ons netwerk:

Kom langs op 15 mei, van 9 tot 5 uur, unit 74!

CabFabLab nu ook op Flickr

Het CabFabLab beschikt sinds kort over een Flickr account waar we regelmatig foto’s zullen uploaden van interessante projecten en gebeurtenissen.

Laser cut Obama by Koen Mostert

Check de CabFabLab photostream via deze URL:

http://www.flickr.com/photos/cabfablab/

Daarnaast hebben we ook meteen een FabLab photo pool aangemaakt. Het idee is dat hier zoveel mogelijk FabLab gerelateerde foto’s aan toegevoegd gaan worden door bezoekers en andere FabLabs.

http://www.flickr.com/groups/fablab/

CabFabLab in de Haagsche Courant!

Tijdens de laatste FabTafel (informele meeting tussen medewerkers FabLabs en allerlei geïnteresseerden) verscheen ook Deevid Wijnands in het CabFabLab. Deevid is journalist voor het AD. Naar aanleiding van zijn bezoek is op 28 april in de Haagsche Courant een artikel over het CabFabLab verschenen. In het artikel wordt onze nieuwe 3D printer uitvoerig besproken.

AD Thumbnail

Klik hier om een PDF van het volledige artikel te bekijken: AD Haagsche Courant 28-04-2009 pag 8-9

Nieuwe meubels en onze 3D printer!

We zijn ondertussen al een beetje gesetteld in de nieuwe ruimte en we hebben niet stil gezeten!

Op de foto’s in de vorige post zijn mintgroene tafels te zien die we tijdens de ingebruikname van onze unit hebben gekregen. Mooi mint groen is niet lelijk, maar qua uitstraling zijn we eigenlijk op zoek naar een ander soort werktafels. Onze keuze is gevallen op doe-het-zelf steigerhouten tafels, deze passen goed in de witte ruimte en de moderne omgeving van de Caballero Fabriek, daarnaast sluit het natuurlijk uitstekend bij aan het FabLab concept!

Hendrik van Atelier Interior Kunst had naast zijn eigen projecten nog wat tijd over om bij ons de meubels te bouwen. Hij heeft afgelopen week een eerste prototype gemaakt van een werk- en vergadertafel. De tafels krijgen een ingebouwde kabelgoot, waardoor alle kabels en stekkerdozen netjes opgeborgen kunnen worden. Daarnaast worden er ook nog een balie, kasten en grote werkbanken van dit zelfde hout gemaakt. De meubels zullen nog worden afgewerkt met een white wash verflaag.

Eerste prototype van de steigerhout tafel

Eerste prototype van de steigerhouten tafel

Afgelopen week is ook de leveringsovereenkomst voor de 3D printer getekend. Maandag 9 maart wordt de Dimension SST 1200 es in het CabFabLab afgeleverd. Deze 3D printer is in staat om volledig functionele 3D modellen in ABS materiaal te printen, denk hierbij aan scharnieren, tandwielen en andere bewegende delen. De printer kan met verschillende kleuren werken door het wisselen van de cartridge tijdens het printproces. Het support materiaal van deze printer is volledig water-oplosbaar, daardoor zijn holle dunwandige modellen geen probleem!

Dimension SST1200 es 3D Printer

Dimension SST1200 es 3D Printer

We hopen de 3D printer in de loop van maart aan onze bezoekers ter beschikking te kunnen stellen. We krijgen eerst zelf een crashcourse 3D printing en we hebben even wat tijd nodig om het apparaat te leren kennen. We laten het via deze weg weten als de machine gereserveerd kan worden, maak je STL bestanden maar vast in orde ;-)

CabFabLab: nieuwe naam, locatie en website!

Welkom op de nieuwe website van het FabLab in Den Haag: het CabFabLab!

Sinds begin 2009 is het FabLab ondergebracht in een zelfstandige stichting, hierdoor is de mogelijkheid ontstaan om het lab uit te breiden en zo stap voor stap een unieke hi-tech werkplaats te realiseren.

Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de inrichting van de nieuwe unit in de Caballero Fabriek. Daarnaast zal de komende tijd ook meer informatie worden toegevoegd aan deze website. Het doel is om alle kennis en informatie m.b.t. de machines en software openbaar toegankelijk te maken.

Alle standaard FabLab machines zijn weer operationeel en binnenkort zullen er een aantal nieuwe werkplekken gerealiseerd worden. Op dit moment zijn we nog in onderhandeling met een aantal leveranciers, maar zodra er ontwikkelingen zijn dan zullen we dat uiteraard via deze weg bekend maken.

Hier volgen nog een een aantal foto’s die tijdens de ingebruikname van de nieuwe unit zijn gemaakt:

installatie afzuigsysteem

installatie van het afzuigsysteem

overzicht van unit 74

overzicht van unit 74 tijdens de verhuizing