argus - Literatura catalana a Internet http://lletra.uoc.edu RSS de argus. ca Wed, 19 Apr 2017 0:38:23 GMT http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss OMA Technologies lletra@uoc.edu info@omatech.com Instructions for a Bad Day https://www.youtube.com/watch?v=V7OGY1Jxp3o Com un trobador del segle XXI, el poeta canadenc Shane Koyczan es considera un spoken word artist. No només escriu els seus poemes, sinó que els recita com a part substancial del procés d’escriptura i de recepció dels seus textos. Uns textos carregats de dolor, però també d’esperança. Impacta la manera com parla, de tu a tu i de manera directa i descarnada, sobre bullyng, càncer, mort o desordres alimentaris. L’any 2013 va penjar un vídeo del seu poema antibullying To This Day (for the bullyed and beautiful) que, en el dia d'avui, gairebé arriba als 20 milions de visualitzacions. Moltíssima gent li va escriure per donar-li les gràcies, per haver-los donat veu. El poder de la poesia per canviar el món. Mon, 31 Oct 2016 11:25:39 GMT Anna Guitart conversa amb el crític literari Bernard Pivot http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/tria33/20-minuts-amb-el-critic-literari-bernard-pivot/video/5627835/ “La passió és obligatòria” és una de les frases d’aquesta preciosa entrevista que la sensacional Anna Guitart fa a Bernard Pivot, que va estar 15 anys al davant del programa d’entrevistes literàries Apostrophes. Escoltar els escriptors sense interrupcions durant 75 minuts en prime time els divendres, amb entre 1 i 3 milions de telespectadors, gent de tota mena, amb l’objectiu de fer llegir els francesos. Deliciosa l’anècdota de l’entrevista a Nabokov. L’entrevistador entrevistat. Ah, i no us perdeu també l’article de la Mònica Planas al diari Ara sobre aquesta entrevista.
A casa nostra podem trobar també els imprescindibles A fondo de Joaquín Soler Serrano. De visionament obligatori, els de Mercè Rodoreda i Josep Pla.
Mon, 31 Oct 2016 11:36:47 GMT
Catalan Drama http://www.catalandrama.cat/ Una base de dades molt útil que recull informació sobre les traduccions de textos dramàtics catalans a altres llengües. El portal ofereix la possibilitat de sol·licitar les traduccions dels textos via Internet, de manera gratuïta. Actualment hi tenen textos traduïts a 24 llengües. Una eina essencial per a la internacionalització del nostre teatre. Mon, 31 Oct 2016 11:31:31 GMT <strong>En fem 75!</strong><br>L'any 2009 vam crear la publicació digital mensual Argus, que s'ha consolidat com un multivisitat entorn de prescripció del bo i millor que hi ha a la xarxa sobre literatura catalana i literatura en general. <br>Han passat per LletrA alguns dels i les més interessants protagonistes de la nostra literatura, en totes les seves funcions: des de la promoció i difusió de la lectura a la creació; des de la traducció a l'edició en les seves múltiples formes. <br>El mes vinent us parlarem de futur, avui només us volem agrair el vostre acompanyament en aquests set anys d'Argus. <strong>Moltes gràcies per ser a l'altra banda de les pantalles!</strong> http://lletra.uoc.edu/ca/que_es_argus Mon, 31 Oct 2016 12:35:49 GMT Entrevista a la Paula Jarrin, comissària de la Fira de Bolonya 2017 http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1082468-l-exposicio-sera-aire-envoltat-d-il-lustracions.html Aquest any la nostra literatura catalana infantil i juvenil és la convidada d’honor de la fira de Bolonya. És el moment de posar-nos al dia sobre una realitat sovint desconeguda.

La Paula Jarrin, comissària de l’exposició, ens explica en aquesta entrevista com ha estructurat la seva proposta entorn un discurs eficaç: una generació que no llegeix és una generació perduda. És per això que com a llibretera, lectora i mare impulsa múltiples iniciatives destinades a fomentar la lectura dels més joves.

En paraules de Jarrin, l’Institut Ramon Llull ha apostat, després d’anys de diplomàcia, per poder ser el primer país sense estat convidat a Bolonya. Sense cap dubte serà una oportunitat per mostrar al món els nostres llibres de LIJ, els nostres autors i il·lustradors i les nostres editorials. Som un país petit, però amb una immensa voluntat creativa que mira cap al futur.
Fri, 31 Mar 2017 11:08:01 GMT
En Bao i els seus amics http://www.super3.cat/unamadecontes/conte/En-Bao-i-els-seus-amics/catala/2370 Em fa especial il·lusió mostrar-vos la magnífica feina creativa que porta molts anys desenvolupant en Manuel Barrios i el seu equip amb el programa Una mà de contes. Literatura visual, contística popular, rondalles a quatre mans, experimentació plàstica, oralitat, musicalitat i tantes altres possibilitats de classificar aquesta petita joia inclassificable.

Oberts a la contínua experimentació i convidats a la Fira de Bolonya 2017, en aquest conte l’Anna Manso –guionista– treballa conjuntament en el procés creatiu de l’elaboració de la història amb els alumnes de l’Escola Pere Vila de Barcelona que en són, a més, els autors de la il·lustració. Una tasca pedagògica mereixedora dels Premis Jocs Florals de Ciutat Vella que se suma als merescuts reconeixements d’aquest programa. Us convido a visitar la seva web.
Fri, 31 Mar 2017 11:16:01 GMT
Postdates - Especial Fira de Bolonya 2017 http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/cercador/?items_pagina=15&profile=audios&text=Especial%20Fira%20de%20Bolonya Acostumats a les cites literàries dels nostres autors clàssics i contemporanis, resulta curiós sentir per la nostra ràdio fragments de llibres escrits per la Lola Casas, el Jordi Sierra i Fabra, la Teresa Duran o el Miquel Rayó, entre d’altres.

Aquesta iniciativa de Catalunya Ràdio, en paral·lel a la publicació de les postdates en format postal, està destinada a promocionar la nostra literatura infantil i juvenil amb ocasió del proper esdeveniment de la Fira de Bolonya 2017.
Fri, 31 Mar 2017 11:23:48 GMT
<strong>L'acte darrer, de Joan Vinyoli</strong><br />Aquesta ha estat la darrera poesia dibuixada que hem publicat durant el mes de març. Gaudiu-ne mentre mireu d'endevinar quina serà la propera, la de Sant Jordi... http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/poesia-dibuixada/videos Mon, 03 Apr 2017 20:16:37 GMT <strong>Busquem els millors booktrailers!</strong><br />Aquest any ens hem aliat amb les Biblioteques de Catalunya per trobar els millors grups de realitzadors de booktrailers. El nivell dels nostres estudiants és altíssim, només cal que mireu els vídeos presentats els anys anteriors! http://www.booktrailers.cat/ Mon, 03 Apr 2017 20:14:52 GMT La música d’Hayao Miyazaki per als estudis Ghibli en piano https://www.youtube.com/watch?v=UVJ4l5B-LLU He escrit La memòria de l’arbre amb Miyazaki als auriculars; era la música que em feia entrar en l’ambient de la novel·la de seguida que sonava. Un dia va sonar una peça de Miyazaki en un centre comercial i vaig sentir un pessigolleig als dits! El piano de Miyazaki té el to d’alegria i malenconia justa que necessitava per a la veu del meu protagonista, en Jan. Mon, 27 Feb 2017 20:23:23 GMT Oh Willy... https://guic.cat/oh-willy/ Recomanaria tot el que solen penjar la Sala Guic, però hi ha un curt, Oh Willy…, que m’agrada especialment pel contrast que hi ha entre el que explica i el com, és una història dura i crua però te la presenten feta de feltre, molt tova de tacte.
Mon, 27 Feb 2017 20:21:30 GMT
Babar republicano, Elmer liberal http://www.revistadossier.cl/babar-republicano-elmer-liberal-a-lomos-de-los-elefantes-que-encarnan-la-historia-de-la-literatura-infantil-del-siglo-xx/ No recomano tant el text de Gerchunoff pel que diu, que també, com per la manera com llegeix dos clàssics de la literatura infantil, perquè els analitza com el que són, és a dir, com a literatura, i l’etiqueta «infantil» no el priva d’aprofundir fins al moll de l’os dels dos personatges, els dos famosos elefants. Calen més articles com aquest, llegint la literatura infantil com a literatura. Mon, 27 Feb 2017 20:15:50 GMT <strong>Poesia amb noms de dona</strong><br />Avui celebrem el 8 de març amb una nova #poesiadibuixada i el talent de tres dones: la poeta Clementina Arderiu, l'actriu Sílvia Bel i la dibuixant Marta Bellvehí. http://lletra.uoc.edu/ca/tema/poesia-dibuixada Wed, 08 Mar 2017 11:25:37 GMT <strong>Dia de la poesia catalana a internet</strong><br />La setmana vinent celebrarem el Dia de la poesia catalana a Internet (17 de març) i, uns dies més tard, el Dia mundial de la poesia. Us convidem a celebrar-ho amb nosaltres amb les etiquetes: <a href="https://twitter.com/hashtag/jollegeixo" title="" class="" target="_blank">#jollegeixo</a>, <a href="https://twitter.com/hashtag/diapoesia" title="" class="" target="_blank">#diapoesia</a>, <a href="https://twitter.com/hashtag/poesiacatalana" title="" class="" target="_blank">#poesiacatalana</a>, <a href="https://twitter.com/hashtag/piulempoesia" title="" class="" target="_blank">#piulempoesia</a> i <a href="https://twitter.com/hashtag/dmpoesia" title="" class="" target="_blank">#dmpoesia</a>. I, si us han agradat, teniu ja una dotzena de poesies dibuixades per mirar, escoltar i compartir! http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/dia-de-la-poesia-catalana-a-internet Wed, 08 Mar 2017 11:24:13 GMT Tornarem https://mesdemil.bandcamp.com/track/tom-s-de-los-santos-borja-penalba-tornarem-3 El 2014 Tomàs de los Santos i Borja Penalba van gravar un CD enlluernador amb el títol Dones i dons. Hi havia cançons tan magnífiques –unes cançons que celebren l’amor, o els amors, amb alegria i sense embuts- com “Leire Llei” o “Les rutes del teu cos”. L’acoblament tan reeixit entre lletra i música, i la qualitat de totes dues, cridaven molt l’atenció. La darrera cançó del CD és “Tornarem”, una composició emocionant i èpica, que comença així: “Baixarem des d’Elx i els Ports/ d’Ontinyent, des de Mequinensa i Maó./ Baixarem des de Perpinyà. / Baixarem de La Seu d’Urgell i el Besòs. / Baixarem nus i sense por.” Amb un crescendo que fa estremir, és un com un himne, un cant a la llibertat i a la redescoberta alliberadora del poble que som: “Tornarem i en serem milions... i serà poble el nostre nom”. Val a dir que Borja Penalba és un músic de vàlua i Tomàs de los Santos un compositor i intèrpret que si no el coneixeu, us el recomano de cor. La lletra i la música de “Tornarem” és de Tomàs de los Santos, que darrerament fa duo amb Mireia Vives, un altre valor en alça, en concerts i actuacions. Fa molt poc, el 2016, Tomàs de los Santos ha publicat el CD Segona mà, que pot ser una altra descoberta, una mostra de la força i la creativitat dels nostres cantants. Sat, 28 Jan 2017 12:07:58 GMT <em>Ser Joan Fuster</em>, el documental https://www.youtube.com/watch?v=8iQ9Nl2N7C4 Com van veure Joan Fuster els seus contemporanis? A través d’entrevistes amb una gran quantitat d’amics i coneguts de Fuster, en aquest documental es viu en directe l’impacte d’un pensador, d’un intel·lectual, que no va deixar indiferent ningú i que va marcar l’esdevenir cultural (i d’alguna manera polític) del País Valencià i de la resta de Països Catalans al llarg de la segona meitat del segle XX. El debat sobre el gran llegat cultural de Fuster, més enllà de les concrecions o les frustracions de les aspiracions en l’àmbit institucional, és obert, quan fa 25 anys de la seua mort. En aquest documental realitzat pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València, hi trobem les veus de gent tan diversa com Josep Iborra, Doro Balaguer, Andreu Alfaro, Albert Manent, Max Cahner, Josep Maria Castellet, Josep Fontana, Raimon, Lluís Llach, Lola Badia, Antoni Seva o Enric Sòria, entre molts altres. L’editorial de la Universitat de València publicà a més la transcripció íntegra de les entrevistes, un total de 33 “visions sobre l’escriptor” en un llibre amb el mateix títol: Ser Joan Fuster (PUV, 2008). Un document de primera mà que ens apropa a la personalitat i l’obra de Joan Fuster. Sat, 28 Jan 2017 11:54:15 GMT Eurozine http://www.eurozine.com Eurozine té base a Viena i és un organisme que rep ajudes públiques tant del municipi de Viena i d’altres institucions austríaques com de la Unió Europea. Fa ja anys que funciona i és un portal de les revistes culturals europees, és a dir, de les revistes que enriqueixen el debat i l’esfera pública del continent, més enllà dels reductes acadèmics, perquè s’adrecen a la polis, a la ciutadania, com una prolongació del projecte il·lustrat. Hi trobareu molta informació i articles en obert sobre els temes més candents del nostre temps, sobre els debats de caire social, polític i d’idees que més poden interessar. La intenció de fons n’és la creació d’una opinió pública europea, i per això connecta, més enllà de diferències de tota mena, els nuclis de debat cultural a escala del continent: del nord al sud, de l’est a l’oest. La revista L’Espill és membre d’aquesta xarxa cultural. Sat, 28 Jan 2017 12:03:44 GMT Celebrem els <b>15 anys de LletrA</b> i ho fem amb una col·laboració amb Catorze, que va rebre el Premi LletrA 2015: <b>POESIA DIBUIXADA</b>, un projecte multimèdia on la poesia, el dibuix, la veu i l’audiovisual es fusionen per oferir una experiència lectora innovadora a partir de la creació transmèdia.<br /> Cada setmana publiquem una <b>poesia dibuixada</b>, un vídeo que integra un poema d’un autor o autora clàssic o contemporani, la veu de Sílvia Bel i les il·lustracions de Marta Bellvehí, que hi posa el color amb pinzellades d’aquarel·la i línies a llapis.<br /> El projecte només acaba de començar... Els propers mesos posarem en marxa diverses iniciatives adreçades a estudiants i lectors que s'hi relacionen. En sentireu a parlar! http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/poesia-dibuixada Thu, 02 Feb 2017 00:00:00 GMT IntraText Digital Library http://www.intratext.com/ Concordances en xarxa de literatura llatina, italiana, francesa, espanyola, alemanya... llàstima que no hi ha encara literatura catalana. Aquí sabrem que la paraula més utilitzada en les obres de Virgili és arma, que hi apareix 153 vegades, la segona més freqüent és Aeneas en 152 ocasions, la tercera pater en 126. Si sumem a arma les 124 ocurrències del mot armis (el seu datiu/ablatiu plural) potser arribarem a la conclusió que Virgili va escriure sobretot literatura bèl·lica, és a dir èpica, és clar. I és que l’inici de l’Eneida fa: arma virumque cano... Thu, 12 Jun 2014 11:01:21 GMT World Digital Library http://www.wdl.org/en/ Que no ens interessen les estadístiques i les freqüències dels mots de les obres de Virgili, sinó que el que volem és gaudir del text, escrit a mà i bellament il·luminat per un artista del segle XV? Cap a WDL. Manuscrits, atles, llibres d’anatomia, tractats de botànica, plànols de monuments, de la Xina o d’Austràlia, en japonès o en polonès, de la Yale University Library o de la Biblioteca d’Alexandria, pàgina a pàgina, lletra a lletra, els podrem gaudir de casa estant. Thu, 12 Jun 2014 11:07:29 GMT Diccionari de la llengua catalana http://dlc.iec.cat/ Vet aquí les columnes que sostenen la nostra llengua, la nostra literatura, el nostre país: les paraules. I n’hi ha per donar i per vendre en el Diccionari de la llengua catalana, elaborat per la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, l’acadèmia de la llengua catalana. Trieu i remeneu que la collita és feraç. I, si en voleu més, sempre podeu visitar el Diccionari català-valencià-balear, conegut entre amics com l’Alcover-Moll, que també tenim a la xarxa. Thu, 12 Jun 2014 10:55:34 GMT <strong>Darrers dies per a la presentació de candidatures!!!</strong> <br /> El Premi LletrA augmenta la seva dotació econòmica i s'actualitza per tal de promoure l’ús innovador i creatiu de les TIC en la promoció de la lectura en català i del coneixement dels autors i obres catalanes. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2014 Mon, 16 Jun 2014 11:57:51 GMT Desconhort, per Antoni Rossell https://www.youtube.com/watch?v=_QfWzKvD4Aw Llull va escriure el Desconhort a Roma, l’any 1295. En aquest poema hi fa aparició, per primera vegada, el personatge literari de Ramon, alter ego del Llull històric, que tant de recorregut tindrà en els anys posteriors. Encara que no hem conservat la melodia amb què devia cantar-se en temps de Llull, en la gravació que proposem el professor Antoni Rossell assaja una reconstrucció de la forma com devia interpretar-se el poema. És gravada a l’església de Sant Pau del Camp, de Barcelona. Mon, 26 Sep 2016 16:54:27 GMT EnLLULLa't http://enllullat.cat/ Llull no és un personatge que es deixi tancar en un clos determinat. En la seva obra tracta els temes i les qüestions més diversos. Ens permet, doncs, acostar-nos-hi des de perspectives molt diferents. El projecte educatiu Enllulla’t, impulsat conjuntament per les fundacions Carulla i Catalunya-La Pedrera, posa èmfasi en el Llull més polièdric i proposa als joves una aproximació al personatge des dels àmbits més sorprenents. Mon, 26 Sep 2016 17:02:44 GMT Perles del Llibre Amic e Amat http://www.verdaguer.cat/programa/poemes/perles-del-llibre-amic-e-amat/14 La literatura de Llull, d’una originalitat fora del comú, sovint ha circulat al marge de la resta de la tradició literària del país. Hi ha, però, algunes excepcions, alguns escriptors que l’han convertit en un estímul per a la pròpia creació. Això és el que va fer Jacint Verdaguer.
En plena crisi personal, va reescriure, gairebé com si d’un personatge borgià es tractés, el Llibre d’amic e amat, i en les seves Perles ens ofereix un text personalíssim, però on continuen bategant amb força les paraules de Llull.
Mon, 26 Sep 2016 16:58:18 GMT
L’entorn digital transmèdia <strong>UN MÓN DE POESIA</strong> ha rebut el <strong><a href="http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2016" title="" class="" target="_blank">Premi LletrA 2016</a></strong>, per posar en el centre del projecte digital els infants i les seves pràctiques lectores amb dispositius mòbils, cada cop més habituals i a les quals creiem que no s’han abocat prou esforços editorials fins ara. El jurat ha volgut destacar la necessitat d’afavorir les noves pràctiques de lectura transmèdia dins de les polítiques culturals catalanes, a més de la idoneïtat de donar suport a totes les iniciatives de promoció de la lectura que fan quotidianament els mediadors, el professorat i les famílies. http://www.uoc.edu/portal/ca/uoc-news/actualitat/2016/187-premi-lletra-2016.html Tue, 27 Sep 2016 09:17:12 GMT <strong>Obert el termini d’inscripció a la <a href="http://www.viquilletra.cat/Viquilletra" title="" class="" target="_blank">Viquilletra 2016-17</a></strong><br/><br/> La <a href="http://www.viquilletra.cat/Qu%C3%A8_%C3%A9s_la_Viquilletra" title="" class="" target="_blank">Viquilletra</a> és un projecte col·laboratiu per al treball de la lectura i la literatura amb l’alumnat d’ESO i Batxillerat, organitzat per Lletra-UOC en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. <br/><br/> El <strong>termini d’inscripció</strong> per participar en el projecte Viquilletra està obert fins al proper <strong>10 d’octubre</strong>. El professorat de Catalunya s’hi pot inscriure via l’XTEC (participació certificada pel Departament); els docents del País Valencià i les Illes ho podeu fer mitjançant el formulari que trobareu al web de la Viquilletra.<br/> <br/> Si ets docent i vols treballar la lectura d’obres literàries de manera col·laborativa, activa i creativa no dubtis a participar-hi amb els teus alumnes; ben segur que et sorprendran amb activitats com aquesta que va realitzar un grup d’estudiants de Tavernes Blanques (País Valencià):<br/><br/> <iframe width="300" height="157" src="https://www.youtube.com/embed/t7LCCxwsOYI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> http://www.viquilletra.cat/Viquilletra Fri, 30 Sep 2016 15:24:45 GMT aprendre sobre literatura navegant per la Viquilletra http://www.viquilletra.cat/Viquilletra La Viquilletra és una viqui de personatges literaris que des de l’any 2010 es nodreix de les anàlisis multimodals que grups d’alumnes de secundària hi pengen. Els adolescents exploren la literatura creant continguts per a la xarxa: entrevistes o cartes a personatges, noves versions de capítols, anuncis dels llibres, històries musicades, etc. Per exemple, el grup Buscant a Júlia aporta un resum de Júlia, d’Isabel Clara-Simó, amb la tècnica Draw your own life. Us recomano que escolteu i mireu i llegiu el que els joves poden fer amb la literatura quan se’ls deixa apropiar-se dels textos literaris amb la seva llengua, el seu repertori de recursos expressius i les seves sensibilitats retòriques, al marge del comentari de text acadèmic, que encotilla forma i contingut. Per a mi, aquest projecte demostra que llegir pot ser una activitat social, que internet permet fer moltes “coses” amb els textos literaris i que el món digital és clau per a repensar l’educació literària a les aules. Mon, 30 May 2016 17:23:37 GMT un taller de rimes contra el racisme https://www.youtube.com/watch?v=0XLqQLsNm-c Qui relacioni la música rap només amb tribus urbanes, violència i argot, segurament no coneix les reflexions crítiques i la cultura que teixeixen les cançons del grup At Versaris. Ni tampoc els tallers de rima que un dels seus vocals, Pau Llonch, fa amb alumnes de secundària: tallers de rap per expressar-se en català, per potenciar l’escriptura, la creativitat artística i la reflexió crítica sobre el món. El que trobo fascinant d’aquests tallers, després d’haver-ne estudiat alguns, és l’“espai” d’expressió —entre el ritme i la lírica, entre l’oralitat i l’escriptura, entre el bolígraf, el gest i la paraula— que el rap ofereix als joves per ordenar els seus pensaments, i la força que de retruc els dóna per alçar el cos i la veu a dins les aules. Per això us recomano aquest videoclip sobre els seus tallers contra el racisme. Canvia el punt de vista! Mon, 30 May 2016 17:30:25 GMT un article de recerca sobre joves traductors de còmic manga a la xarxa http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042815056384 (1) Escanejar una novel·la gràfica. (2) Traduir-la. (3) Penjar-la a la xarxa. Aquestes són les accions que vertebren la tècnica scanlation, de scan (escanejar) i translation (traduir). Els scanlators són fans del manga que treballen col·laborativament per a què altres lectors puguin gaudir d'aquestes històries. Són comunitats organitzades de lectors apassionats i altruistes que voluntàriament practiquen l’ofici de la mediació entre llengües. D’això ens parla aquest estudi, que descriu els reptes textuals i socioculturals als quals s’enfronten aquests traductors literaris amateurs: l’aprenentatge lingüístic, la construcció multimodal dels significats (al Japó el còmic s’escriu de dreta a esquerra i de dalt a baix), l’ús de recursos (diccionaris, traductors, fòrums) i la traducció d’un text complex, amb marques de l’oralitat, com onomatopeies o argot. Quins professionals! Hi posarien la mateixa passió si els demanéssim un exercici de scanlation a l’aula...? Mon, 30 May 2016 17:16:12 GMT Obert el termini de presentació de candidatures al <strong>Premi LletrA 2016</strong> destinat a guardonar projectes digitals de i sobre literatura catalana. </p>Valorem especialment els projectes que aposten per la promoció de la lectura en català i/o amplien el coneixement dels autors i obres catalanes gràcies a les noves oportunitats de les TIC (en català o en qualsevol altra llengua).</p> Les candidatures poden presentar-se fins al dia 5 de setembre. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2016 Sun, 03 Apr 2016 00:00:00 GMT Escoltar poesia cantada https://www.youtube.com/playlist?list=PLiGafQJDh6yKq-HCVpnDCioBTEpWTTV__ El cantautor Carles Dénia va publicar l'any 2011 El paradís de les paraules, un disc on versiona poetes àrabs valencians, dels segles X al XIII, traduïts per Josep Piera i Josep R. Gregori: Ibn Khafaja, Ar-Russafí, Ibn al-Abbar, etcètera. En aquesta llista se'n poden escoltar interpretacions en directe, per a mi estremidores.
Thu, 28 Apr 2016 17:18:27 GMT
Expressar les emocions amb el cos http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Catherine-Allard-coreografia-La-muixeranga-dAlgemesi-de-Joaquim-Serra/video/3094230/ Si assumim que el sentiment identitari d'un poble s'expressa a través d'un himne, molts valencians ens sentim identificats amb La Muixeranga d'Algemesí. La ballarina i coreògrafa belga Catherine Allard hi expressa, amb la plasticitat del cos, la connexió amb els sentiments més pregons d'un poble. Thu, 28 Apr 2016 17:25:01 GMT Una entrevista que colpeix http://www.teheran.ir/spip.php?article898#gsc.tab=0 Una entrevista, ja antiga, a l'escriptor afganès Atiq Rahimi. Em serveix per fer referència a la poeta, també d'Afganistan, Nadià Anjoman, assassinada pel seu marit l'any 2005. Anjoman havia publicat un llibre titulat Gul-e-dodi i organitzava col·loquis a la universitat d'Herat. Intolerable per a la mentalitat integrista del moment. Fa alguns anys que participe en un projecte musical, poètic i artístic titulat 'Un cant a l'esperança', construït sobre alguns poemes d'Anjoman traduïts al català. Thu, 28 Apr 2016 17:16:27 GMT Obert el termini de presentació de candidatures al <strong>Premi LletrA 2016</strong> destinat a guardonar projectes digitals de i sobre literatura catalana. </p>Valorem especialment els projectes que aposten per la promoció de la lectura en català i/o amplien el coneixement dels autors i obres catalanes gràcies a les noves oportunitats de les TIC (en català o en qualsevol altra llengua).</p> Les candidatures poden presentar-se fins al dia 5 de setembre. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2016 Sun, 03 Apr 2016 00:00:00 GMT "Ai, fresca", de Josep Pedrals http://www.musicadepoetes.cat/app/musicadepoetes/servlet/org.uoc.lletra.musicaDePoetes.Titol?autor=464&titol=2035 Quantes vegades ballem al so d’una música sense saber de qui és la lletra? Em meravella que al mateix temps que, en general, és ben acceptat rebutjar la literatura i especialment la poesia pel prejudici de trobar-la avorrida, ens puguem trobar saltant i cantant un poema d’algun dels grans poetes catalans. Molts grups i artistes han musicat obres d’autors clàssics com Verdaguer, Riba, Brossa o Espriu, però he triat Pedrals perquè fa una poesia en consonància amb el món del segle XXI. Ell mateix ha sabut incorporar-la en àmbits poc habituals. Tue, 29 Mar 2016 10:39:56 GMT Phantasticus. El cant de Ramon https://www.youtube.com/watch?v=Lmp9ZFL5EnM Aquest és l’any Ramon Llull, de qui se’n commemora el set-cents aniversari de la mort. He volgut recuperar aquest documental que el 18 d’octubre de 2013 vaig poder veure al Canal 33 perquè em va agradar especialment la relació directa i desinhibida de la realitat de Llull amb la nostra. Perquè, a més dels especialistes acadèmics, hi intervenen, entre altres, Palau i Fabre, Antoni Tàpies i Biel Mesquida, que assegura que Llull «escriu des del present i amb el present» i el compara amb Goethe, Cervantes o Shakespeare. Perquè Albert Soler explica que Llull escampa molts i molts manuscrits com a únic mitjà per garantir-ne la difusió i Anthony Bonner planteja l’anàlisi de les còpies dels manuscrits i de les edicions posteriors com un exercici amb metadades infinites. Però sobretot em va fascinar que la veu i la imatge de Llull es personifiquin en una noia. Tue, 29 Mar 2016 10:35:50 GMT Entrevista a Joaquim Molas http://www.lavenc.cat/index.php?/cat/content/download/48358/743659/file/Entrevista%20Joaquim%20Molas2.pdf Al març va fer un any de la mort de Joaquim Molas, per això proposo recordar-lo mitjançant l’entrevista que Josep M. Muñoz i Manuel Llanas li van fer amb motiu dels seus setanta anys. Aquí, Molas repassa la cultura catalana des de començament del segle XX fins al moment present i ho fa a partir de l’experiència personal vinculada a una família de procedència popular, amb un avi i un pare culturalment molt actius, que el van determinar i que, per a ell, esdevenen gairebé paradigma de l’evolució cultural catalana. Trobem un Molas amb voluntat de construcció als anys 60. Una construcció completa sense compartiments estancs en la qual convivien les diferents estratègies polítiques sense segmentació sectorial. Hi són presents els seus moments clau: les revistes, les relacions intel·lectuals, la UAB, la MOLC (els criteris de planificació) i la MOLU... La necessitat de deixar per escrit les experiències pròpies que giraven entorn el seu absolut compromís polític sempre des de l’acció cultural i sense formar part de cap partit. Tue, 29 Mar 2016 10:26:05 GMT Obert el termini de presentació de candidatures al <strong>Premi LletrA 2016</strong> destinat a guardonar projectes digitals de i sobre literatura catalana. </p>Valorem especialment els projectes que aposten per la promoció de la lectura en català i/o amplien el coneixement dels autors i obres catalanes gràcies a les noves oportunitats de les TIC (en català o en qualsevol altra llengua).</p> Les candidatures poden presentar-se fins al dia 5 de setembre. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2016 Sun, 03 Apr 2016 00:00:00 GMT Conferències de Ferrater a la UB http://www.catedramariustorres.udl.cat/materials/fonoteca/_autors/ferg/index.php Les conferències sobre Riba, Carner i Foix que Ferrater va pronunciar a la Universitat de Barcelona, disponibles a la Fonoteca de la Càtedra Màrius Torres, han estat, per a mi, una eina fonamental per acostar-me a aquests tres poetes. I també recomano perdre's una mica pels arxius d'aquesta fonoteca, perquè hi ha gravacions de poetes catalans del XX i el XXI, i és emocionant escoltar-los, dient i dient-se. Mon, 29 Feb 2016 11:07:47 GMT 'Cor pelut', de Les Sueques https://www.youtube.com/watch?v=wPUQi2B4glQ Són un dels meus grups de música catalans preferits, i aquesta cançó —per la qual tinc debilitat especial, perquè duu el nom d'un fanzín que autoeditem plegades, el Cor pelut— em sembla una broma fantàstica, perquè fa befa dels tòpics melindrosos sobre l'amor de la música pop. Mon, 29 Feb 2016 11:28:53 GMT L'última lliçó de Joan Solà http://www.ub.edu/ubtv/video/ultima-llico-de-joan-sola-construccio-duna-sintaxi-normativa-criteris.-exemples Joan Solà va ser un dels lingüistes catalans més importants del s. XX, junt amb Fabra i Coromines, i els seus articles, junt amb les Converses Filològiques de Fabra, són els textos amb què més he après sobre llengua catalana. Mon, 29 Feb 2016 11:10:56 GMT <strong>Març és el nostre mes més poètic</strong> <p></p><p></p> <p></p> El 17 celebrem el <strong>Dia de la poesia catalana a internet</strong>; el 21 la UNESCO l'ha definit com el <strong>Dia mundial de la poesia</strong>, amb milers de recitals arreu del món. Nosaltres, des dels nostres perfils a <a href="https://twitter.com/lletra" title="" class="" target="_blank">Twitter</a> i <a href="https://www.facebook.com/deLletrA" title="" class="" target="_blank">Facebook</a>, compartirem els versos que més ens agraden i us convidem a fer el mateix amb etiquetes com #jollegeixo, #piulempoesia, #poesiacatalana, #diapoesia... </p> Per anar fent boca, us recomanem l'antologia <a href="http://lletra.uoc.edu/ca/tema/poetes-joves/poetes" title="poetes joves" class="" target="_blank"><strong> 33 poetes de menys de 35</strong></a>, editada per Josep Pedrals amb motiu del Dia de la poesia catalana a internet (2014). http://lletra.uoc.edu/ca/tema/poetes-joves Mon, 29 Feb 2016 11:33:05 GMT Entrevista de Montserrat Roig a Amat-Piniella http://www.memoria.cat/amat/content/amat-piniella-i-montserrat-roig-0#entrevista Fragments de l’entrevista que Montserrat Roig va fer a l’escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella a principis dels anys setanta, quan preparava el seu monumental llibre Els catalans als camps nazis (1977). Hi sentim la veu de l’autor de la novel·la K.L. Reich, que recorda alguns dels episodis viscuts a Mauthausen, i entenem les paraules de l’autora barcelonina quan diu que “foren els ulls terriblement cansats de l’Amat-Piniella allò que més coses em van saber dir del que havia significat l’infern nazi”. Fri, 29 Jan 2016 10:47:17 GMT Paraula de jazz https://www.youtube.com/watch?v=UZfhxeiK-7Y Dos poetes catalans imprescindibles, Pere Rovira i Joan Margarit, reciten versos propis acompanyats pel Perico Sambeat Trio (piano, saxo i contrabaix), al Jamboree Jazz Club, de Barcelona. Rovira recita “Els dons” i Margarit “Horaris nocturns”. Una demostració excel·lent de la força de la paraula poètica quan està pensada tant o més per ser dita que per ser llegida. I també una mostra perfecta de com fer casar la poesia i la música. Fri, 29 Jan 2016 10:44:19 GMT Escriptors de terra endins http://www.elpuntavui.cat/article/7-vista/8-articles/741685-escriptors-de-terra-endins.html?tmpl=component&print=1&page Antoni Dalmau escriu aquest article arran de la publicació del recull de relats Tot és possible (L’Albí, 2014), on participen 43 narradors de la Catalunya Central (Bages, Berguedà, Anoia, Solsonès).
Dalmau hi fa una reflexió sobre la categoria d’”autor local” i reivindica l’obra dels escriptors que desenvolupen la seva tasca desvinculats de Barcelona i de l’ambient cultural i literari metropolità, la qual cosa, sovint, els aïlla i fa que els mitjans barcelonins, que són també els que tenen més difusió, n’ignorin l’existència.
Fri, 29 Jan 2016 10:39:35 GMT
Gairebé un miler d'estudiants de Catalunya, Balears i el País Valencià s'han organitzat en 209 grups de treball per participar en la <strong>Viquilletra 2016</strong>.</p>El nostre reconeixement a les professores i professors que aporten nou coneixement i milloren, any rere any, aquesta metodologia d'ensenyament-aprenentatge basada en projectes.</p> La Viquilletra rep el suport docent permanent de la UOC i el reconeixement del Pla de formació del Departament d'Ensenyament. http://www.viquilletra.cat/Viquilletra Fri, 29 Jan 2016 12:23:25 GMT Pedrolo Digital http://pedrolodigital.pfdorado.com/wp/ Pedrolo Digital és un projecte de groupsourcing per digitalitzar l’obra completa de Manuel de Pedrolo i situar-la a l’espai literari català de mitjans del segle XX. Va adreçat a centres educatius dins i fora del domini lingüístic, i està pensat per a grups d’estudiants a partir de 4t d’ESO. L’objectiu és dibuixar un mapa literari-històric de les obres de Manuel de Pedrolo que serveixi per explorar la seva relació amb l’espai literari català tal com va desenvolupar-se durant la segona meitat del segle XX, alhora que intenta perfilar les característiques de la seva vasta i heterogènia producció. Wed, 30 Dec 2015 11:38:38 GMT Segon origen https://www.youtube.com/watch?v=v8azsFms1qY S’han dit moltes coses d’aquesta opera prima d’en Carles Porta, com podeu llegir als articles a Núvol per posar un exemple. Però el que cal de debò és anar a veure-la als cinemes, treure’s la disfressa de crític enfurismat i gaudir d’aquest film com si encara fóssim aquells adolescents nascuts amb la Transició que llegien per primer cop el Mecanoscrit. Wed, 30 Dec 2015 11:45:49 GMT Coses nostres http://ceskfreixas.cat/treballs/discografia/tocats-pel-foc/ Encara que en Cesk Freixas ja té un àlbum més recent (el magnífic Protesta), jo em quedo amb el seu anterior Tocats pel foc. A banda de tenir un títol intencionadament pedrolià –fins i tot dedica un tema a la novel·la Acte de violència–, també conté la delicada “Coses nostres”, sense dubte la meva cançó preferida d’aquest cantautor de l’Alt Penedès. Wed, 30 Dec 2015 11:42:13 GMT Us desitgem un bon any nou amb els millors desitjos de la nostra comunitat universitària! https://youtu.be/tg20c7rp6-Y Wed, 30 Dec 2015 12:38:49 GMT La vida lenta http://www.sies.tv/video/xavier-pla-ha-tingut-cura-de-ledicio-de-la-vida-lenta.html El volum, editat i prologat pel filòleg Xavier Pla, aplega, tal com avisa el subtítol, les notes per a tres diaris corresponents als anys 1956, 1957 i 1964 (que s'afegeixen, així, a les que ja coneixíem de 1965, 1966, 1967 i 1968). Redactades en estil telegràfic, aquestes notes aporten informació molt sucosa -molt faceciosa- sobre la vida quotidiana del gran prosista empordanès centrada, especialment, en els viatges, les lectures, les visites que rebia al mas pairal de Llofriu, les tertúlies amb els amics de Palafrugell, la salut pròpia i familiar i el seu humor canviant. Mon, 23 Nov 2015 18:12:31 GMT La plaga https://www.youtube.com/watch?v=KcTsjW0cmaU Rodada en diferents localitzacions del Vallès Oriental, el terròs nadiu de la cineasta, el film entrecreua, en clau molt evocadora, les peripècies agredolces d'un petit grup de personatges senzills i perdedors: un camperol al caire de la ruïna, una immigrant filipina, una vella solitària, una prostituta sense clientela i un lluitador de lluita lliure. L'obra, que alterna tècniques narratives del documental i de la ficció pròpiament dita, ha aconseguit diversos premis nacionals i internacionals (des de 4 premis Gaudí a Barcelona fins a distincions o nominacions en països com França, Croàcia o Colòmbia). Mon, 23 Nov 2015 18:15:41 GMT Alguna cosa se'ns està escapant https://www.youtube.com/watch?v=JVhBHCeG1O0 Aquesta cançó forma part del disc Oxitocina (2012), primera obra de Guillem Roma (Manlleu, 1984), músic virtuós que domina una gran variació de registres. La subtilitat del text, entre filosòfic i poètic, entorn de la vida que no podem controlar obeeix a una sensibilitat molt exquisida que es dóna molt rarament. L'aparició del segon disc, Nòmades (2014), no va fer sinó confirmar el llarg recorregut artístic que podem esperar del seu
autor.
Mon, 23 Nov 2015 18:08:54 GMT
<strong>Hem iniciat la Viquilletra 2015-16!</strong></p>Aquest projecte, adreçat al professorat de llengua i literatura d'ESO i Batxillerat, s'inclou dins del Pla de formació permanent del Departament d'Ensenyament i està avalat metodològicament per la UOC. http://lletra.uoc.edu/viquilletra/Viquilletra Tue, 01 Dec 2015 00:00:00 GMT Dues conferències http://itemsweb.esade.es/wi/research/catedra_liderazgos/Catedra_Lideratge/Projeccio/Xavier_Antich_6-5-2013.mp3 Dues magnífiques conferències: una que va fer Xavier Antich (doctor en Filosofia, professor d’Estètica a la Universitat de Girona i president del patronat de la Fundació Tàpies) a ESADE, "Per què necessitem les humanitats? Conviure amb els clàssics per viure el present" (2013), i una altra de Miquel del Pozo (arquitecte i conferenciant d'art #MA140 a twitter) a Girona Talent, "Per què mirem l’art?" (juliol de 2015).Totes dues són magistrals reflexions sobre la necessitat d’art que té l’ésser humà. Perquè com diu Xavier Antich: “El que anomenem humanitats, en realitat és l’immens cabdal d’imatges, de músiques i de textos, acumulats durant segles, que ens ensenyen allò que som [...]. Perquè tot és llenguatge, i no tan sols verbal”. Tue, 27 Oct 2015 17:21:26 GMT Els nois https://www.youtube.com/watch?v=MLgjpavKiVY Un vídeo elaborat per Rita Alonso i Laura Zayas, alumnes de 1r de Batxillerat del curs 2014-15 de l’escola Jesuïtes Casp, a partir de la lectura de la novel·la Els nois, de Toni Sala. Un exemple d’expressió de l’experiència lectora i la interpretació d’una novel·la d’autor actual fent ús de diferents llenguatges (l’oral, l’escrit, el visual, la veu, la música...) que acosta la literatura a les aules, reinventa la didàctica de la literatura i sobretot mostra el desig de fer-la ben viva. Tue, 27 Oct 2015 17:11:41 GMT "Cançoneta incerta" i "Raspall" https://soundcloud.com/araset/carner Un podcast d'Argentó Raset del poema "Cançoneta incerta", de Josep Carner, i un altre de Guic.cat del conte "Raspall", de Pere Calders. Exemples magnífics de literatura a la xarxa que ens fan ser cada vegada més conscients que les lletres estan emigrant a internet i que el missatge escrit es transforma en audiovisual (la nova oralitat del segle XXI). Tue, 27 Oct 2015 17:17:24 GMT <strong>Comencem la Viquilletra 2015-16</strong>. Si t'hi vols afegir, amb els teus estudiants d'ESO i Batxillerat, tens temps fins al 20 de novembre. Aquesta acció s'inclou dins del Pla de formació permanent del Departament d'Ensenyament i està avalada metodològicament per la UOC. http://lletra.uoc.edu/viquilletra/Viquilletra Tue, 03 Nov 2015 10:07:21 GMT Goldberg Variations https://www.youtube.com/playlist?list=PLCgv34KYzfJ4xdBkQWAxQGHooLfbZOW6x La millor música del món, potser. O, si més no, la millor música del món per als insomnes. Bach la va compondre per alleujar els insomnis del comte von Keyserlingk. J. G. Goldberg, que dóna nom a l'obra, era el clavecinista, deixeble de Bach, que la interpretava cada nit per al comte. Ací la podeu escoltar brillantment interpretada per aquest boig lúcid que era Glenn Gould. Fri, 25 Sep 2015 11:31:48 GMT Um Filme Falado https://www.youtube.com/watch?v=MbnIOxqs-Uk De Manoel de Oliveira m'agraden totes les pel·lícules, perquè allò que me'n sedueix és l'estil, la veu, tan allunyat de la frivolitat i dels efectismes, tan subtil, tan auster i tan profund alhora. Aquest film és especialment punyent. Per fer tertúlia en acabat de veure'l. Fri, 25 Sep 2015 11:19:57 GMT Nosaltres, els valencians http://www.nuvol.com/noticies/nosaltres-els-valencians/ Núvol parla d'alguns dels molts escriptors valencians que ens expressem en català, una espècie que creix i s'enlaira, malgrat la invisibilitat a què hem estat i estem sotmesos pel menyspreu dels mitjans de comunicació i, també, dels nostres propis veïns. Fri, 25 Sep 2015 10:56:24 GMT La nostra col·laboració permanent amb els projectes digitals guanyadors del premi Lletra ens ha portat enguany a donar suport a <a href="http://llegirencatala.cat/" title="" class="" target="_blank">Llegir en Català</a> (premiat l'any 2014) per tal d'impulsar conjuntament el nou <a href="http://llegirencatala.cat/club-de-lectura-online/" title="" class="" target="_blank">Club de lectura a Facebook <strong>cLeC</strong></a>. Cada mes llegirem un llibre i el comentarem al <a href="https://www.facebook.com/groups/532051550270379/" title="" class="" target="_blank">grup que s'hi ha creat</a>. Us convidem a participar-hi i contribuir a la generació de coneixement literari a les xarxes socials. http://llegirencatala.cat/club-de-lectura-online/ Mon, 28 Sep 2015 13:24:29 GMT De què parlem quan parlem d’Estudis Catalans? https://www.pinterest.com/uocuniversitat/de-qu%C3%A8-parlem-quan-parlem-destudis-catalans/ Aquest tauler de Pinterest és una proposta del professorat del Màster d’Estudis Catalans: Llengua, cultura i societat contemporànies. El tauler ens presenta una visió interdisciplinària i complexa de la cultura catalana, amb més de seixanta exemples de les seves diverses manifestacions: des de la llengua fins al cinema, passant per la literatura, les arts visuals, el teatre o la cultura popular. Aquest mosaic pretén no només oferir un calidoscopi de la nostra cultura, sinó també mostrar algunes de les icones que simbolitzen els canvis que ha experimentat la nostra societat en els últims 150 anys i que han fet evolucionar la construcció de la identitat catalana. Com diu el mateix professorat del màster, la visió que aquest tauler vol donar de la cultura catalana és “lliure pel que fa a l’anàlisi, rica en la seva complexitat i pluralitat, però no plena, perquè sempre serà necessàriament parcial i incompleta”. Thu, 30 Jul 2015 11:53:35 GMT Salomé, d'Òscar Wilde http://www.rtve.es/alacarta/videos/arxiu/arxiu-tve-catalunya-lletres-catalanes-salome/1428540/ Una joia de la televisió catalana, de quan encara no existia TV3. La gran Núria Espert, amb un maquillatge antològic, demana el cap d’Enric Majó, en el paper de Joan el Baptista. Sergi Schaaff va dirigir el 1977 aquesta magnífica producció televisiva de l’obra d’Oscar Wilde, un dels textos definidors de la sensibilitat gai moderna. La traducció és de Terenci Moix, un dels grans novel·listes de la literatura catalana contemporània, que a finals dels anys setanta va dur una intensa activitat relacionada amb el món del teatre, i que ja s’havia convertit en una figura d’enorme popularitat. Aquesta producció de Salomé ens mostra un cop més la posició intersticial de Moix entre l’alta cultura i la cultura de masses, i el seu interès per l’estètica camp i la sensibilitat gai.

Thu, 30 Jul 2015 11:55:21 GMT
Lyrikline http://www.lyrikline.org/ Lyrikline és una web internacional, promoguda per Literaturwerkstatt Berlin amb una àmplia xarxa de socis d’arreu del món, dedicada a promoure la poesia contemporània en tota la seva diversitat i complexitat. Si hi navegueu, hi trobareu textos de 1043 poetes de tot el món, en 63 llengües. Els poemes —inclosos molts de catalans— estan recitats pels mateixos autors, i compten amb traduccions a diversos idiomes. Us convido a perdre-us una estona en aquest frondós bosc d’accents i imatges líriques, i gaudir de les veus dels poetes del món. Thu, 30 Jul 2015 11:54:28 GMT El proper 5 de setembre és el darrer dia per proposar una candidatura al Premi Lletra 2015. Si encara no heu presentat el vostre projecte, encara hi sou a temps. Hi són benvinguts tots els projectes digitals de i sobre literatura catalana impulsats els anys 2014 i 2015. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2015 Mon, 31 Aug 2015 00:00:00 GMT Nanourisma https://www.youtube.com/watch?v=-XeoaUF9ibc Tinc una debilitat inexplicable –no entenc ni un borrall de grec– per la música de Manos Loizos, un dels compositors més importants de la cançó d’autor i de laïkó, actiu des de finals dels 60 fins al 1982, quan va morir prematurament amb només 44 anys. Loizos va escriure cançons per a desenes d’intèrprets. ‘Nanourisma’, interpretada per Haris Alexiou, és una de les meves preferides. Wed, 27 May 2015 17:44:36 GMT Import/export https://www.youtube.com/watch?v=EQh7aBBkuOw La primera pel·lícula que vaig veure d'Ulrich Seidl va ser Paradís: amor, primera part d'una trilogia completada amb Fe i Esperança, totes tres estrenades entre els anys 2012 i 2013. Entre la producció anterior de Seidl destaquen pel·lícules com Hundstage ('Dies de gos', 2001), centrada en diversos propietaris d'animals domèstics, i Import/export (2007), que explica sense concessions dues històries paral·leles d'actualitat. D'una banda hi ha una jove mare ucraïnesa que es dedica a fer striptease per a una pàgina porno per guanyar-se el sou fins que decideix abandonar la criatura i provar sort a Àustria, on assistim a les feines miserables que aconsegueix i a les vexacions a les quals és sotmesa. De l'altra, un jove austríac que perd la feina de vigilant de seguretat i que, des de llavors, ajuda el seu pare a instal·lar màquines escurabutxaques a Ucraïna. El doble viatge dels protagonistes és exposat amb la cruesa i humanisme habituals de Seidl. Wed, 27 May 2015 17:49:23 GMT Chabad.org http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/109851/jewish/Tales-from-the-Past.htm Vaig arribar al pou d’històries de la tradició jueva a través de la novel·la Satan in Goray, d’Isaac Bashevis Singer. D’allà en vaig treure dues idees importants: la desil·lusió derivada del desemmascarament del fals messies i la possessió d’una noia per part de l’esperit maligne d’un antic estudiant que va morir sent ateu. Des de llavors –i a banda de seguir autors israelians actuals com Etgar Keret, Aharon Appelfeld i Amos Oz–, consulto regularment la pàgina Chabad, on hi ha uns quants centenars de narracions i paràboles, adaptades del Talmud, el midraix i de la tradició hassídica. Hi ha contes sobre veïns gelosos, escales que canvien de lloc, esperits malignes, i rabins emblemàtics com ara Baal Shem Tov: entre les seves fites hi ha la de travessar un riu enfilat al damunt d’un mocador. Wed, 27 May 2015 17:38:57 GMT El proper 5 de setembre és el darrer dia per proposar una candidatura al Premi Lletra 2015. Si encara no heu presentat el vostre projecte, encara hi sou a temps. Hi són benvinguts tots els projectes digitals de i sobre literatura catalana impulsats els anys 2014 i 2015. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2015 Mon, 31 Aug 2015 00:00:00 GMT Ja hem lliurat el premi Baldiri Reixac - UOC al projecte <strong>Itinerari idea, projecte d'emprenedoria i creativitat</strong>, presentat per l'INS Ronda de Lleida. Felicitats per la bona feina! http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-experiencia-docent-tic-2015 Sun, 31 May 2015 10:49:04 GMT Tertúlia de petits editors independents http://mvod.lvlt.rtve.es/resources/TE_SMATIR4/mp3/5/2/1426595092125.mp3 En aquest àudio de Ràdio 4 explicàvem la intensa setmana sobre "El valor d'editar" que va organitzar La Calders. Parlem de la complicitat de llibreters i editors independents, de risc en la literatura, d'experiències, anècdotes i les xerrades que van tenir lloc durant aquella setmana a la llibreria La Calders. Thu, 30 Apr 2015 13:02:05 GMT Agraïment d'Ursula Le Guin https://www.youtube.com/watch?v=Et9Nf-rsALk No necessitem escriptors que ens recordin què era la llibertat, necessitem escriptors que diferenciïn entre productes de mercat i la pràctica d'un art. Thu, 30 Apr 2015 12:57:37 GMT Un mundo común http://www.ed-bellaterra.com/php/llibresInfo.php?idLlibre=731 Sembla que la generalització del mirar, com a relació privilegiada amb el món, no ens ha conduït a un millor repartiment de la veritat sinó a una entrega massiva a l'imperi de la mentida. Thu, 30 Apr 2015 12:52:10 GMT Ja s'ha obert el termini de presentació de candidatures al <strong>Premi LletrA 2015</strong> per a iniciatives digitals de literatura catalana, que té per objectiu promoure l’ús innovador i creatiu de les TIC en la promoció de la lectura en català i del coneixement dels autors i obres catalanes.</br> Les candidatures poden presentar-se fins al dia 5 de setembre a través del formulari de la pàgina del Premi LletrA. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2015 Fri, 27 Mar 2015 16:51:25 GMT Gargots http://gargotsrevistaliteraria.blogspot.com.es/ Gargots és una revista literària que té com a objectius promocionar i fer visibles els nous joves escriptors del País Valencià. Està organitzada en distintes seccions, Poesia, Narrativa, Assaig, Teatre i Curiositats literàries. També compten amb la secció Entrevistes, en què gent del sector literari, com ara editors, escriptors o crítics, aporten la seua visió sobre el panorama actual. Thu, 26 Mar 2015 13:13:30 GMT Oh, Calcuta! https://www.youtube.com/watch?v=604x-kWe3cA De l’espectacle Estellés, de mà en ma, on Francesc Anyó i Borja Penalba perpetren, diuen, riuen, canten, ploren i mengen Estellés; una barreja de veus i músiques amb una senzilla posada en escena, on els veritables protagonistes són els versos de Vicent Andrés Estellés. Ací en teniu un tast: el poema "Oh, Calcuta!". La gravació és d’una actuació en directe en la Nit Estellés a la Plaça del Mercat de Bétera, Camp de Túria, on van estar superbs. I al fons podeu sentir les campanes, que s’escolen en tots els recitals i presentacions que es fan a l’Ateneu de Bétera, un espai de trobada i cultura. Thu, 26 Mar 2015 13:09:02 GMT Girem amb l'Ovidi http://www.ivoox.com/girem-amb-l-ovidi-el-mural-9-fragment-audios-mp3_rf_4162991_1.html Aquest monogràfic sobre la figura del cantant, actor i rapsode alcoià Ovidi Montllor ens fa sentir durant una estona que l’Ovidi ha tornat de les seues vacances. El programa l’ha realitzat El Mural, una iniciativa d’Escola Valenciana realitzat per un equip de treballadors i treballadores de l’extinta RTVV. Està dirigit per la periodista Amàlia Garrigós i es completa amb periodistes, tècnics i productors amb una llarga trajectòria en el món radiofònic, que el realitzen de manera altruista i voluntària. També us recomane El Mural, plantejat com un programa radiofònic mensual d’una hora de durada. El propi nom del programa és una declaració d’intencions: un mural de veus, de geografia, de cultura, de política, de música i de col·lectius. Thu, 26 Mar 2015 13:01:50 GMT Ja s'ha obert el termini de presentació de candidatures al <strong>Premi LletrA 2015</strong> per a iniciatives digitals de literatura catalana, que té per objectiu promoure l’ús innovador i creatiu de les TIC en la promoció de la lectura en català i del coneixement dels autors i obres catalanes.</br> Les candidatures poden presentar-se fins al dia 5 de setembre a través del formulari de la pàgina del Premi LletrA. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2015 Fri, 27 Mar 2015 16:51:25 GMT Demà serà un altre dia http://demaseraunaltredia.blogspot.com.es/ Sempre m'he perdut en la immensitat del món de les webs i dels blogs, però n'hi ha un que conec molt i que és el meu. Un bloc que es diu "Demà serà un altre dia", que em va muntar el meu fill a propòsit del meu llibre que porta el mateix nom i que en principi era per a què la gent hi digués la seva.

Finalment ha servit pel que volia el meu fill, però també per penjar-hi els diferents escrits que de vegades faig per a publicacions, imatges que m'agraden o muntatges que he fet, i al mateix temps hi penjo escrits d'altra gent que m'interessa i que escriu el que jo moltes vagades penso o escriuria.
Sat, 28 Feb 2015 10:13:16 GMT
Cien años de soledad http://youtu.be/ZQiWBEUdudo Una novel·la que em va impressionar, emocionar i sorprendre... i que mai he oblidat. La vaig llegir per primera vegada l'any 1972 en la seva primera edició de l'Editorial Sudamericana. L'he llegida dues vegades més, en èpoques diferents de la meva vida, i cada vegada m'ha atrapat més. Sat, 28 Feb 2015 10:29:14 GMT Canción mixteca http://youtu.be/M3iWpp_52sA La cançó "Canción mixteca", que va composar el 1915 l'oaxaqueño José López Alavez, és una cançó plena de nostàlgia, però també d'amor i sentiment.

N'he arribat a recopilar 22 versions diferents. La que us proposo que escolteu és la versió que va fer servir el director de cinema alemany Wim Wenders per a la seva pel·lícula París, Texas (França-Alemanya, 1984), interpretada per Natassja Kinski i Harry Dean Staton.
Sat, 28 Feb 2015 10:20:24 GMT
Març s'ha convertit en el més més poètic gràcies a iniciatives d'abast internacional, com el <strong>Dia mundial de la poesia</strong>, patrocinat per la UNESCO, i d'altres de promogudes pels lectors i lectores catalanes des de fa anys, com el <strong>Dia de la poesia catalana a Internet (17 març)</strong>.<br /> Tant de bo se'n sumin de noves i, cooperativament, emplenem de versos tota la Internet literària catalana, aquest març! http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/dia-de-la-poesia-catalana-a-internet Tue, 03 Mar 2015 09:27:21 GMT Melancholia. Pel blog gros https://pepvalsalobre.wordpress.com/ Un web farcit d’anotacions interessants, que poden anar des de l’«exabrupte o atzagaiada» irònics fins a la reflexió i l’anàlisi rigoroses d’algun fet o aspecte relacionat amb la cultura catalana, sempre amb el rerefons de la literatura i amb especial atenció a la de l’Edat Moderna, sobretot la del Barroc. Wed, 28 Jan 2015 18:44:55 GMT The potter https://www.youtube.com/watch?v=PLPk5va1ygg The potter [El terissaire] és un vídeo que m’ha recomanat fa poc l’amic Xavier Macià i que descriu artísticament, sense paraules però amb una exactitud absoluta, el procés de la creació artística. Una petita delicadesa que pot servir fins i tot com a recurs didàctic per explicar aquest procés. Sense paraules. Wed, 28 Jan 2015 18:42:56 GMT Walt Whitman Archive http://www.whitmanarchive.org/ El Walt Whitman Archive, que recull la versió digital de documents del patrimoni literari del poeta, com ara primeres edicions, manuscrits i quaderns de notes, com també de documents relatius a la seva vida (correspondència, fotografies, etc.) i estudis sobre la vida i l’obra de l’autor de Leaves of grass, permet escoltar la veu de Whitman recitant els quatre primers versos del seu poema "America", conservada en un cilindre de cera que va passar per diverses vicissituds de còpies en diversos suports fins que es va digitalitzar i ara es pot escoltar força net de sorolls. Una delícia que recorda el famós enregistrament de Verdaguer, de la mateixa època. Wed, 28 Jan 2015 18:37:45 GMT Amb motiu del 20è aniversari de la UOC, el <strong>premi LletrA-Baldiri Reixac</strong> amplia el seu abast i passa a distingir la millor experiència docent en clau d'innovació, de qualsevol àmbit i nivell educatiu. Encara sou a temps de presentar-vos-hi! http://fundaciocarulla.cat/ca/premis-baldiri-reixac/bases Fri, 30 Jan 2015 10:00:07 GMT Manuel de Pedrolo i la novel·la policíaca en llengua catalana http://www.xtec.cat/~rsalvo/pedrolo/dossier/pedrneg.htm Aquest text és una de les millors anàlisis fetes sobre l’obra de gènere negre de Manuel de Pedrolo, pare de la Cua de Palla i pare de la novel·la negra en llengua catalana, a càrrec d’un dels homes més interessants i intel·ligents de la nostra literatura i un gran divulgador de les literatures de gènere: Jaume Fuster. Un article que es va publicar en paper el 1979 i que ara és consultable perfectament a la xarxa, i que paga la pena llegir 35 anys després. Tue, 30 Dec 2014 13:31:36 GMT Nosaltres, els maresmencs http://www.claraboia.coop/?p=827 Es tracta d’una road-movie de Montgat a Calella, una minisèrie de tres capítols protagonitzada per Albert Calls i Eloi Aymerich i dirigida per Albert Calls i Joan Salicrú on es recorre la comarca a la recerca de la pregunta eterna sobre la seva existència. Un exemple de documental ben fet, amb pocs recursos, molta imaginació i que s’interroga sobre la cultura i la història partint del fet local per parlar de cultura universal. Tot un descobriment. Tue, 30 Dec 2014 13:28:56 GMT En Guàrdia: La Troia històrica http://www.catradio.cat/programa/944/En-guardia-1714-2014 Us recomano, en realitat, tots els programes d’En guàrdia, però aquest molt especialment perquè Troia és un exemple clar de com la literatura motiva una exploració històrica i arqueològica. El programa combina la divulgació i el bon humor amb el rigor. En aquest cas enllaça amb un text fonamental com és La Ilíada d’Homer i un dels mites històrics més interessants i explicats al llarg del temps. Tue, 30 Dec 2014 13:25:29 GMT Us desitgem un bon any nou amb els millors desitjos de la nostra comunitat universitària! http://youtu.be/mu2SKasWDM8 Tue, 30 Dec 2014 13:34:58 GMT "Dada" al Pinterest http://www.pinterest.com/search/pins/?q=dada&term_meta%5B%5D=dada%7Ctyped M’agrada fer cerques una mica inesperades i provar d’aprendre què em diuen els resultats. Aquest exemple és fàcil: buscar el terme «dada» al Pinterest. No és la resposta a cap dubte sobre el dadaisme, però presenta amb elegància què etiqueten d’aquesta manera els seus usuaris. A més de sabates, pòsters i frases ensucrades, els fans del Pinterest acumulen idees etiquetades en calaixos multidimensionals. T’hi pots estar molta estona sense cansar-te’n i si tens sort trobes el bitllet cap a un planeta cyberpunk de Philip K. Dick. Tue, 25 Nov 2014 11:59:33 GMT "Interestellar", un tràlier amb peces de lego https://www.youtube.com/watch?v=uHG1qHDD_2s Els tràilers se suposa que han de convidar a veure una pel·lícula, però de vegades tenen la temptació de resumir-la o, encara pitjor, d’explicar-la. Són un gènere narratiu únic, contundent i susceptible a les imitacions. Les recreacions sempre em fan pensar en la possibilitat de tornar a començar, que és una idea molt temptadora. Aquesta versió del tràiler d'Interstellar reprodueix amb fidelitat les seqüències elegides amb peces de Lego. Tue, 25 Nov 2014 12:02:43 GMT Gabriel Ferrater presenta, cinc anys després d’escriure’l, el "Poema inacabat" http://www.catedramariustorres.udl.cat/materials/fonoteca/visor.php?acronim=teor&acr_autor=ferg&tipus=lectures_ferg&pos=0 Tenim l’oportunitat d’escoltar com Ferrater llegeix el llarg "Poema inacabat", per primer cop, si fem cas a les seves paraules quan declara que no l’ha llegit mai abans en veu alta. Ho diu en la presentació, que no dura més de dotze minuts.

És una mostra, no aleatòria sinó triada per fer-ne dedicatòria a Jordi Cornudella, dels materials sonors que hi ha la fonoteca dedicada a Ferrater en el Corpus Literari Digital. És un lloc de consulta còmoda que val la pena tornar a visitar de tant en tant per trobar-hi manuscrits i correccions, enregistraments de veu i altres rastres d’un passat que es posa a l’abast tal com és, sense distorsions analítiques.
Tue, 25 Nov 2014 11:54:44 GMT
<strong>Aquest mes comença la Viquilletra 2014-2015</strong></p>Si dónes classes a ESO o Batxillerat et convidem a afegir-t'hi. Aquesta edició, a més, hem obert un programa de viquimentors per donar suport al professorat que s'hi incorpora per primer cop. http://lletra.uoc.edu/viquilletra/Viquilletra Mon, 27 Oct 2014 17:55:57 GMT Diccionari català-valencià-balear (DCVB) http://dcvb.iecat.net/ Perquè els qui no parlem català central ens sentim acompanyats amb les paraules amb què vàrem néixer, que ja no ens entén ningú i no surten al DIEC. Mon, 27 Oct 2014 18:12:40 GMT Somos mundos, somos vidas, somos datos, somos votos http://vimeo.com/68370774 Al mateix web explica: "Una revisió sobre el poder d’Internet, inspirada en les conferències de Greert Lovink i Evgeny Morozov al CCCB. Les xarxes digitals enllacen persones i protestes al mateix temps que ofereixen la nostra privacitat als governs i a les empreses. El programa compta amb la participació del consultor Genís Roca, el professor Ismael Peña-López i la periodista Karma Peiró."

En destacaria un fragment de Genís Roca que fa pensar: "Amb el correu electrònic havíem aconseguit discriminar tres identitats diferents: la personal, la professional i la 'boja', i quan ens demanen [les empreses de correu-e, de xarxes socials, etc.] que donem el número de mòbil, ajudem que identifiquin que aquestes tres identitats són la mateixa persona."
Mon, 27 Oct 2014 18:05:25 GMT
Ja he assumit que no puc viure d'escriure http://catorze.naciodigital.cat/noticia/432/eduard/marquez/ja/he/assumit/no/puc/viure/escriure Eduard Márquez ens parla del món literari i/o editorial, de la feina d’escriure i de la doble feina d’escriure bé, de l’autoexigència com a examen permanent i de l’ofici d’editar. En un món on l’aposta per la literatura de consum és, potser, la garantia de supervivència de moltes editorials, el món del llibre tradicional ja mai més no serà allò que va ser. Mon, 27 Oct 2014 18:08:39 GMT <strong>Aquest mes comença la Viquilletra 2014-2015</strong></p>Si dónes classes a ESO o Batxillerat et convidem a afegir-t'hi. Aquesta edició, a més, hem obert un programa de viquimentors per donar suport al professorat que s'hi incorpora per primer cop. http://lletra.uoc.edu/viquilletra/Viquilletra Mon, 27 Oct 2014 17:55:57 GMT APE: Autors i Autores en Perill d'Extinció http://autorslij.blogspot.com.es/ Aquest blog va néixer amb la intenció de fer visible un problema generalitzat a les nostres escoles i instituts: la socialització dels llibres de lectura. Hi som presents més de cent autors i autores de literatura infantil i juvenil. És un espai on expliquem per què la socialització acaba convertint-se en un problema pels i les nostres joves i on també intentem recuperar la importància de la lectura i la biblioteca personal. Tue, 23 Sep 2014 11:56:26 GMT Els primers signes del TEA https://www.youtube.com/watch?v=u2q2PcGZj4k Aquest vídeo pot ser molt útil a les famílies i també al professorat a l’hora de detectar si una criatura necessita exploració psicològica per determinar si pateix o no TEA.

TEA: conjunt de trastorns de l’espectre autista. Són alguns dels trastorns mentals més greus que afecten des de la petita infància i durant tota la vida i tenen com a principals característiques les dificultats en tres àrees: la comunicació, la socialització i la conducta. (Vegeu aquest document).

Se’n reconeixen dos grans subgrups: l’autisme clàssic i la síndrome d’Asperger. L’autisme clàssic està associat a dificultats d’aprenentatge (QI per sota la mitjana) i retard en l’adquisició del llenguatge. La síndrome d’Asperger comparteix característiques amb l’autisme, però sense les dificultats d’aprenentatge associades (QI en la mitjana o superior a la mitjana) i sense cap tipus de retard de llenguatge.
Tue, 23 Sep 2014 11:47:58 GMT
La Independent: agència de notícies amb visió de gènere http://www.laindependent.cat/ Aquesta agència fa quatre anys que funciona i ho fa gràcies a la feina desinteressada de moltes professionals del periodisme i moltes col·laboradores.

Tipes que la premsa tingués un biaix de gènere, és a dir, una visió androcèntrica que porta a mirar les situacions, les conductes, les persones, els fets, amb una òptica determinada i sense tenir-ne en compte d’altres, va sorgir aquest projecte que malda per fer arribar notícies amb una mirada que inclogui també la de les dones.
Tue, 23 Sep 2014 11:51:50 GMT
<strong>L'Argus fa 5 anys!</strong><br />I volem agrair als i les Argus la generositat amb què han compartit el seu extraordinari coneixement de la xarxa, amanit de moltes sorpreses. 55 Argus que també ens han ajudat a conèixer tot tipus de professionals del món del llibre i la lectura en català gràcies a la pluralitat d'interessos i visions de la nostra cultura i les d'altri. <br />Gràcies a tothom... i seguim! http://lletra.uoc.edu/ca/que_es_argus#links Thu, 25 Sep 2014 17:20:35 GMT Robar http://www.llull.tv/poetarium/detall.cfm/ID/27234/CAT/david-castillo-robar.html M'agrada la poesia del David Castillo. Em sento còmode quan llegeixo les constants referències a la rebel·lia, als grans mites del rock'n'roll, al passat llibertari de Barcelona, que apareixen als seus poemes. Però per sobre de tot m'agrada que aquest escriptor i agitador cultural hagi fet de la seva obra poètica un recull de l'imaginari popular dels barris humils de la ciutat: el Carmel, Poble Nou, Vallcarca, la Barceloneta, etc.

La sobrietat i l'austeritat en les formes, alhora que una sinceritat rotunda en els missatges, són característiques de la seva poesia. Aquestes propietats, conduïdes per la mirada sovint aspra i un pèl nostàlgica de l'autor, fan que la seva lectura m'emocioni...
Tue, 09 Oct 2012 00:00:00 GMT
La trista mort del Noi Ostra http://www.angleeditorial.com/la-trista-mort-del-noi-ostra-137 Aquest és un llibre singular en tots els sentits. Està format per 23 històries en vers, acompanyades de bellíssimes il·lustracions del mateix autor, totes elles protagonitzades per infants horribles i encantadors, cruels i tendres, incompresos i solidaris, que busquen l'acceptació dels adults. Criatures entranyables i estranyes com el Noi Ostra, en Llàntiaman, en Bastó i la Cerilla, en Robotet, el noi amb claus als ulls, la noia de molts ulls, el Tòxic Noi, el Nen Brie, l’Hereu Mòmia, la Noia Rampoina, la Reina Coixinet d’Agulles, en Socarrim, etc.

El formen uns versos que acompanyats d'unes il·lustracions gòtiques i fantasmagòriques van construint un món màgic i original en la tradició "macabra-infantil" que inaugurà Edward Gorey. Aquesta extravagància, combinada amb un agut humor negre, fa que els personatges i situacions tinguin un tractament molt simpàtic que els apropa al lector. Burton ens vol dir que també forma part de nosaltres tot allò macabre i estrany, i que, lluny potser de les nostres convencions, ens hi reconeixem.

Una lectura que pot fer relliscar alguna llàgrima, però que al mateix temps és capaç de no fer-nos perdre el somriure. I tot arrodonit amb una traducció d'ofici i magnífica de Miquel Desclot.
Tue, 09 Oct 2012 00:00:00 GMT
Poc a poc http://grooveshark.com/s/Poc+A+Poc/2Ovfks?src=5 La música dels Pirat's és una de les millors representacions dels sons jamaicans a casa nostra. El primer sound system en català que ha passejat el reggae, el dancehall i el rap arreu del país i fora d'ell. Fan una música ballable i festiva que utilitza la proverbial capacitat del reggae i del hip-hop per donar veu al carrer. Cançons que parlen de la quotidianitat dels joves, de les seves dificultats i alhora de les ganes de combatre-les, sempre amb la base rítmica càlida i compassada del reggae. El seu anunciat i esperat tercer disc Em bull la sang l’estant editant amb micromeceneatge (crowdfounding).

Els Pirat’s sound sistema... existeix una Catalunya tropical?
Tue, 09 Oct 2012 00:00:00 GMT
<strong>Ramon Erra</strong>. Publiquem un "Qui sóc i per què escric" inèdit de l'escriptor vigatà, en una nova pàgina del portal d'autors i obres. http://lletra.uoc.edu/ca/autor/ramon-erra Wed, 10 Oct 2012 11:46:00 GMT La revista <em>El procés</em> http://revistaelproces.files.wordpress.com/2014/06/el-proces-publicar-def-web2.pdf El número 5 de la revista El procés està dedicat a Joan Vinyoli: "Hem llegit i hem fet llegir Joan Vinyoli, entre d’altres, intensament; de manera que aclaparats per la llum de les paraules seguim amatents al panorama íntim del que considerem grans homes", resa l'editorial d'aquest gran recull, a cura de Joaquim Armengol, Jordi Armengol, Quim Cantalozella, Dani Chicano i Marta Negre. Thu, 31 Jul 2014 13:26:12 GMT 232 Antonin Artaud http://www.cipmarseille.com/evenement_fiche.php?id=1052 Una oportunitat única per veure uns documents que a final d'any seran subhastats i dispersats. El Centre Internacional de poésie Marseille acull fins al 20 de setembre la col·lecció de Patrick Dhuisme amb postals, cartes i documents d'Antonin Artaud, un mestre poètic, teatral i necessari molt poc editat en català, però que va copsar l'esperit poètic català dels anys 70. Thu, 31 Jul 2014 13:28:28 GMT 'Ix, 'ixà, elí, elis! http://www.musicadepoetes.cat/app/musicadepoetes/servlet/org.uoc.lletra.musicaDePoetes.Recurs?autor=86&music=689&titol=2086&recurs=1494 Una cançó: "'Ix, 'ixà, elí, elis!", de Salvador Espriu, interpretada i musicada per Dídac Rocher en el seu darrer treball discogràfic El Minotaure i Teseu dedicat íntegrament al poeta de Sinera. Una veu particular i potent interpretant d'una manera nova i fresca aquest poema. Thu, 31 Jul 2014 13:22:24 GMT <strong>Darrers dies per a la presentació de candidatures!!!</strong> <br /> El Premi LletrA augmenta la seva dotació econòmica i s'actualitza per tal de promoure l’ús innovador i creatiu de les TIC en la promoció de la lectura en català i del coneixement dels autors i obres catalanes. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2014 Mon, 16 Jun 2014 11:57:51 GMT Descobrir la Fundació Bodmer http://fondationbodmer.ch/musee/ Hem après a llegir amb un llibre a les mans, per bé que avui ja som capaços de practicar la lectura sobre qualsevol mena de suport. A mesura que anem descobrint els efectes de tot signe que té i tindrà aquesta progressiva desmaterialització de la lectura, val la pena que posem en valor el patrimoni escrit que ens ha fet com som. Ens hi ajuda la Fundació Bodmer des de la vora del llac Léman. Wed, 14 May 2014 17:21:06 GMT Visitar la casa d'Anne Frank en línia http://www.annefrank.org/en/Subsites/Home/ De totes les cases museu, la d'Anne Frank a Amsterdam deu ser la més coneguda i la que amb més certesa commou el visitant i el convida a viure una veritable experiència. Per si de cas no hi podeu anar, teniu a l'abast una visita web simple, fidel i potent, que mostra el bon ús que es pot fer de les eines digitals. Wed, 14 May 2014 17:25:53 GMT Mirar com llegim http://www.miragebookmark.ch/picture-gallery-about-reading.htm La lectura és una experiència rica i diversa, multiforme, personal i amb prou feines transferible, que ens modifica i té la capacitat d'ajudar-nos a créixer més enllà de qualsevol límit. Cada vegada m'agrada més descobrir empremtes d'aquest poder transformador. L'art i la fotografia n'ofereixen incomptables testimonis, una mínima mostra dels quals es pot trobar en aquesta galeria. Wed, 14 May 2014 17:23:33 GMT <strong>Premi Baldiri Reixac-LletrA</strong> </br>El 28 de maig lliurem aquest premi a la millor experiència didàctica d'ensenyament-aprenentatge de la llengua i la literatura catalanes mitjançant les TIC, en el marc de la Festa dels XXXVI Premis Baldiri Reixac 2013-2014, al Palau de Pedralbes de Barcelona. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-experiencia-docent-tic-2014 Mon, 12 May 2014 18:57:22 GMT Com elles / Antologia viva d'algunes grans poetes del segle XX http://www.laseca.cat/ca/obra/65/com-elles--antologia-viva-dalgunes-grans-poetes-del-segle-xx/ Reivindico el valor especulatiu de la intel·ligència del creador per damunt del valor especulatiu de qualsevol mercat. L'art de les paraules, com qualsevol altra forma d'abstracció, sigui en pedra, bronze o pintura damunt la tela, és un mirall del que vol dir ser humà. Malalt com sóc d'assaig i poesia, reivindico la mitja humanitat que bandegem: les dones, i, a més, poetesses. Mon, 14 Apr 2014 00:00:00 GMT El taller d'un geni o d'un boig http://www.youtube.com/watch?v=iq7MABlyIPE Demà farem coses boniques. Que ningú no ho hagués provat abans no és motiu per a no intentar-ho. Són frases de Gaudí. Un home jove dubta de si és boig o té a les seves mans la paüra de ser un geni. La vida el duu a la conclusió i la fita és elevada: assolir la bellesa, però només si ha de tenir finalitat social, obrera i nacional. Bona lliçó per als temps que corren. Mon, 14 Apr 2014 00:00:00 GMT Fra l'ombre e gl'orrori http://www.youtube.com/watch?v=5fdOruWLDWk L'art és fer-nos més civilitzats, vull dir: més ànima mitjançant els sentits del cos. Així com Bach va fer indestriables tècnica i bellesa, o Gaudí ho féu amb la funció i la forma, us proposo escoltar un prodigi d'obra d'art: Häendel posà música a les paraules del cor d'un monstre per a fer-nos estremir de bellesa, aquella bellesa que només l'art ens permet trobar en l'horror aparent que l'amaga. Mon, 14 Apr 2014 00:00:00 GMT <strong>Revetlla de Sant Jordi</strong> <br/>Col·laborem amb les biblioteques catalanes i realitzem conjuntament el mapa que us permet conèixer quines activitats teniu més a prop de casa vostra. http://lletra.uoc.edu/ca/estudis/biblioteques-revetlladesantjordi Tue, 22 Apr 2014 10:11:48 GMT <strong>Sant Jordi 2014</strong><br/>Després de l'extraordinari Dia de la poesia catalana a internet -amb més de 4500 participants via Twitter, Facebook i Instagram- publiquem l'antologia "33 poetes de menys de 35", editada per Josep Pedrals.<br/>Us desitgem bona lectura i una gran Diada de Sant Jordi! http://lletra.uoc.edu/ca/tema/poetes-joves/poetes Mon, 14 Apr 2014 09:28:01 GMT <strong>Els més recomanats a les xarxes</strong><br/>Aquest 23 d'abril farem un seguiment de les vostres recomanacions literàries mitjançant les etiquetes #jollegeixo i #SantJordi per tal de fer-ne un balanç posterior.</br> Ens trobem a Twitter, Facebook i Instagram! http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/dia-de-la-poesia-catalana-a-internet/twitter Tue, 22 Apr 2014 00:00:00 GMT Els ulls / La mirada http://lletra.uoc.edu/ca/autor/blai-bonet Tinc des de fa anys, penjades a la paret del despatx, sis pàgines manuscrites i dedicades d’un dels cants del Teatre del Gran Verd de Blai Bonet: «...perquè la terra / i la vida d’abans de morir, / en lloc de ser vistes i sentides / es comprenen...». És per la devoció que tinc des de sempre al poeta de Santanyí, que recomano que llegiu el volum amb dos dietaris dels anys setanta que acaba de publicar El Gall Editor: Els ulls / La mirada. Fri, 14 Mar 2014 00:00:00 GMT No ho volem http://www.youtube.com/watch?v=SvJEMxT_vpc Tot just s’acabava l’estiu de l’any passat, i les Terres de l’Ebre i el Baix Maestrat van començar a tremolar. Una onada de terratrèmols va fer patir molta gent, i des de llavors miren amb molta —molta— desconfiança la plataforma marina del Castor, que tenen palplantada davant del nas, al mig del mar. Pepet i Marieta van muntar aquest vídeo i van compondre la cançó 'No ho volem' per posar veu i imatges a un desig. Fri, 14 Mar 2014 00:00:00 GMT Slip Away http://www.youtube.com/watch?v=aUyrNPY67HY David Bowie sempre és ell perquè sempre canvia. No crec que s’avanci —allò que diuen— a cap època, sinó que viu sempre la seva, d’època, i en fa la música i la poesia. Com Bernat Metge al Sermó: «Segueixca el temps qui viure vol; / si no, poria’s trobar sol / e menys d’argent». Anàvem tristots perquè ens pensàvem que mai més ens obsequiaria amb un disc nou, però va revifar l’any passat amb una sorpresa: Bowie ha tornat, amb The next day. 'Slip Away', però, és del CD Heathen. No sé quantes vegades he escoltat aquesta cançó i no sé per què m’agrada tant. Fri, 14 Mar 2014 00:00:00 GMT <strong>Avui #jollegeixo i nosaltres compartim poesia</strong> </p> Cada 17 de març celebrem el Dia de la poesia catalana a internet perquè ens estimem la nostra llengua i els excel·lents poetes que tenim. </br>Un any més, la poesia es converteix en tendència a les xarxes! http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/dia-de-la-poesia-catalana-a-internet Fri, 14 Mar 2014 20:09:57 GMT <strong>Josep Pedrals i 33 poetes més s'afegeixen al Dia de la poesia catalana a internet</strong></p>Josep Pedrals, com a editor, i 33 poetes de menys de 35 anys s'han incorporat al web de LletrA per celebrar el Dia de la poesia catalana a internet.</br>Aquí hi trobareu l'antologia de poemes que publiquem avui.</br>Gràcies per la generositat de tothom que ha col·laborat en el projecte! http://lletra.uoc.edu/ca/tema/poetes-joves Fri, 14 Mar 2014 20:15:15 GMT Sunt Lacrimae Rerum https://ia600700.us.archive.org/3/items/SuntLacrimaeRerum/14_sunt_lacrimae_rerum.mp3 El poema “Sunt Lacrimae Rerum” (de Tot és ara i res, 1970), en la veu d’Anna Maluquer i música de Marc Egea, ofereix amb amplitud la descripció del microcosmos del poeta Vinyoli, el seu paisatge, alguns dels seus temes principals. Ara que se celebra el centenari del seu naixement és bo llegir-lo, parla de l’experiència humana, també en la línia de Rilke, a qui va traduir esplèndidament. Mon, 10 Feb 2014 00:00:00 GMT Un berenar a Ginebra http://vimeo.com/63559162 La pel·lícula de Ventura Pons posa en primer pla un dels moments àlgids de la literatura catalana del XX: la situació d’exili de Mercè Rodoreda, la visió del país, de l’escriptura. Parteix dels records d’una visita que el 1973 li va fer el crític Josep M. Castellet a Ginebra. A destacar la confluència d’elements: escriptura, crítica, filmografia i interpretació. Vagi com a record i homenatge a l’amic Josep M. Castellet. D’altra banda, Vicky Peña fa una interpretació magnífica de l’escriptora, entre enigmàtica i escàpola quan no l’interessa respondre; també són de destacar Joan Carreras i Cristina Plazas en els papers de Castellet i la seva muller Isabel Mirete. Mon, 10 Feb 2014 00:00:00 GMT De què parlem quan parlem d’Estudis Catalans? http://estudis.uoc.edu/ca/masters-universitaris/estudis-catalans/presentacio La reflexió sobre la cultura catalana és fonamental per saber què som i on volem anar. En aquest sentit, la proposta del Màster d'Estudis Catalans de la UOC aposta per un enfocament interdisciplinari de les diferents manifestacions artístiques, de la literatura al teatre i la dansa, de la música a la història recent, les arts visuals o la llengua, la poesia o la cultura popular en un mosaic obert sobre la construcció de la identitat. Sempre movible i canviant, la interacció permet conèixer-nos, explicar-nos, és a dir: narrar-nos. Val la pena llegir el tauler de Pinterest en què trobareu algunes de les icones emblemàtiques d’aquest recorregut. Mon, 10 Feb 2014 00:00:00 GMT Premi Teresa Rovira a la innovació http://vimeo.com/79305049 Si em demanen que en sis minuts il·lustri la bona feina que estan fent moltes biblioteques públiques d’aquest país, ara ja tinc una eina meravellosa: el vídeo guanyador del Premi Teresa Rovira a la innovació en biblioteques, elaborat per la Biblioteca de Castelldefels.

Crec fermament que el principal element d'èxit per al bon funcionament d'una biblioteca pública és la implicació del seu equip. En aquest vídeo es mostra com un equip cohesionat és capaç de sortir de les quatre parets de la biblioteca i conxorxar-se amb equipaments públics i privats del territori per fer-se útil i crear serveis i possibilitats a la gent a qui serveix.
Fri, 10 Jan 2014 00:00:00 GMT
Els homenots de Josep Pla. Un to general http://revistaelproces.files.wordpress.com/2013/09/elproces41.pdf#page=14 Com a bona palafrugellenca, recomanaré Josep Pla. Toni Sala ens ofereix un tastet dels homenots en la seva tria i magnífic pròleg a Dotze homenots, editat a La Butxaca l’any passat. Amb aquest inici no podreu resistir la temptació de tirar-vos de cap a la recerca dels altres 48 homenots que Pla va escriure entre 1969 i 1975. No us perdeu per res del món, per exemple, els retrats d’Andreu Nin, Josep Miró i Folguera o Joan Crexells. Feu-ho i penseu quins homenots retrataria ara Pla, com es documentaria, imagineu-vos-el conversar... i tragueu-ne les conclusions.

A la revista El procés –aprofito per recomanar la lectura dels quatre números publicats fins ara– hi trobarem un fragment del pròleg de Toni Sala.
Fri, 10 Jan 2014 00:00:00 GMT
Disneylandia http://www.youtube.com/watch?v=0QoN7a3rSK4 Un bon resum de l’època que ens ha tocat viure i un enfocament compartit de la filosofia de vida. Quan escoltes el cantautor uruguaià Jorge Drexler, les fibres queden tocades.

Uruguai és també el bressol del meu poeta preferit, Mario Benedetti. Uruguai, que ha sigut escollit país de l'any per The Economist gràcies al coratge d'un president atípic. Un país amb moltes possibilitats i talent per exportar. M'agrada molt escoltar els cantautors: em fixo molt amb les lletres de les cançons. A en Drexler, a més, tenim la sort de poder escoltar-lo de tant en tant a Catalunya, ja que n'és un enamorat.
Fri, 10 Jan 2014 00:00:00 GMT
Festival FLIC http://flicfestival.com/ El Flic és un festival de literatures i arts infantil i juvenil que visita diverses poblacions i espais culturals de tot el territori. L’objectiu del Flic és apropar la creació a partir de la literatura per a infants i joves i fomentar-ne lectura, apostant per la innovació i l’experimentació en la transmissió i promoció literàries. El Flic promou la creació al nostre país i porta iniciatives internacionals a les nostres terres a través del crossing art literari. Wed, 11 Dec 2013 10:46:21 GMT Bestiari(o) Familiar(e) http://www.youtube.com/v/JZEwqPcRJhI És el darrer disc d’Alessio Arena, jove napolità que escriu novel·les, teatre i cançons. La seva veu és capaç de seduir a l’enemic. En el seu darrer disc, Bestiari(o) Familiar(e), hi trobem cançons en català, italià i castellà. Acaba de sortir dels estudis de gravació. En sentirem a parlar. Wed, 11 Dec 2013 00:00:00 GMT Entrevista a Joan Margarit http://amoralart.cat/portfolio/joan-margarit/ En el blog d’Amor a l’Art s’hi poden trobar entrevistes amb profunditat, delicadesa i professionalitat. Margarit obre les portes de casa seva per parlar del paper que té avui la poesia i del seu procés de creació. Wed, 11 Dec 2013 00:00:00 GMT <strong>Bones festes amb lletra!</strong><br /><br /> Les properes setmanes compartirem, com fem cada any, els millors versos per tancar aquest 2013 i iniciar el 2014 amb la millor companyia. El lloc: el compte de Twitter <a href="https://twitter.com/lletrA" title="" class="" target="_parent">@lletra</a> i els espais socials de <a href="https://www.facebook.com/deLletrA" title="" class="" target="_parent">Facebook</a> i <a href="https://plus.google.com/u/0/108786156836862540616/posts" title="" class="" target="_parent">Google+</a>. <br /><br />Si també voleu compartir els vostres textos preferits, ja sabeu que usem l'etiqueta <a href="https://twitter.com/search?q=%23jollegeixo&src=hash" title="" class="" target="_parent">#jollegeixo</a>! Sat, 14 Dec 2013 10:40:19 GMT Poètiques http://stel.ub.edu/mimesi/poetiques Mimesi és un projecte d'investigació sobre el pensament literari durant el Renaixement, el Barroc i la Il·lustració en l'àmbit català. Una de les seccions, la que destaco, permet capbussar-se en els elements principals dels textos teòrics que van definir el pensament literari en l'edat moderna. A través d'un cercador, podem fer un recorregut per les idees clau de l'època. Al portal de Mimesi també hi ha disponibles alguns estudis dels membres del grup sobre el tema i la literatura moderna europea. És una bona eina per entendre els conceptes literaris de la literatura catalana moderna i l'evolució literària en uns segles encara molt desconeguts pel gran públic. Thu, 14 Nov 2013 00:00:00 GMT Identitats: Salvador Espriu http://www.anyespriu.cat/l-autor/mediateca/mediaitem/52-identitats-salvador-espriu Per celebrar que som a punt d'acabar l'Any Espriu i que per fi podrem tornar a llegir Espriu amb tranquil·litat, recomano l'entrevista amb Espinàs a TV3 el 1994, una de les últimes que li van fer. L'entrevista no val gaire, al meu parer, però hi ha un detall que em fascina: quan comença a explicar com escriu (tot amb majúscules), amb quina eina (llapis ben esmolat) i en quina mida (tan petit com pot). És un moment ben delirant però que demostra una de les obsessions més personals de l'autor. Thu, 14 Nov 2013 00:00:00 GMT Lyrikline http://www.lyrikline.org/ Lyricline és un portal que des de 1999 recull poemes de poetes d'arreu del món en la seva llengua original i traduïts a diversos idiomes. La característica del portal és que pots escoltar la veu de tots els poetes inclosos. Cada any incorporen nous autors i la secció de poesia catalana és prou important. Una bona eina per descobrir poetes actuals i, sobretot, per escoltar-los i llegir-ne la traducció alhora. Thu, 14 Nov 2013 00:00:00 GMT <strong>La Viquilletra 2013-2014, a punt</strong><br /><br />El proper 20 de novembre comença la tercera edició de la Viquilletra. Aquest curs, una comunitat de gairebé 900 estudiants i professors empraran aquesta metodologia d'ensenyament-aprenentatge col·laboratiu a les aules de llengua i literatura catalanes de Catalunya, Balears i País Valencià.<br /><br />Com a novetat, aquest any oferim <strong>l'opció de provar la metodologia de la Viquilletra lliurement</strong>, adaptant-la a les pròpies necessitats de cada curs o professor, amb una assessoria tècnica i metodològica personalitzada, oberta a tot el professorat que ens ho demani (<a href="https://docs.google.com/forms/d/1-MC-hp9NHVucqB_RtNRaxJzgfYYcrjSiGg-a1w3XINw/viewform" title="" class="" target="_parent">aquí</a> teniu el formulari de petició d'informació). http://lletra.uoc.edu/viquilletra/Viquilletra Fri, 15 Nov 2013 11:24:01 GMT Toe Jam http://vimeo.com/8862318 Un enllaç al videoclip del tema 'Toe Jam', una cançó del grup Brighton Port Authority, una ficció històrica creada per FatBoy Slim i una colla d’amics seus (entre els quals hi ha David Byrne o Iggy Pop). El videoclip és fantàstic!!! Mon, 14 Oct 2013 00:00:00 GMT Preceptives literàries catalanes http://www.catedramariustorres.udl.cat/materials/biblioteca/preceptives/index.php Vet aquí un catàleg magnífic amb les principals preceptives literàries catalanes des del segle XIII fins a principis del XX. És molt divertit veure com la poètica es va codificant i crea uns determinats dogmes. És a dir, la tradició genera un estil a partir de fórmules extretes de l’anàlisi de l’escriptura dels primeres espases (el 'classicus', a l’antiga Roma, era el soldat de primera) de cada escola estètica i, així, va assentant una mena de veritats estilístiques canòniques. La idea de tradició literària es pot entendre com un seguit de continuïtats formals. Mon, 14 Oct 2013 00:00:00 GMT Action Poetry http://www.bcactionpoet.org/ La web d’acció poètica de Billy Collins conté alguns muntatges d’animació en vídeo dels seus poemes. N’hi ha de molt bonics. Mon, 14 Oct 2013 00:00:00 GMT Posem en línia, amb els Premis Baldiri Reixac, un banc de bones pràctiques docents per al professorat català http://www.bonespractiquesbaldiri.cat/ Wed, 16 Oct 2013 09:16:33 GMT Donem suport a la campanya de micromecenatge en favor de l'escola catalana http://www.impulsemelsbaldiri.cat/ Wed, 16 Oct 2013 09:17:21 GMT We teach life, sir http://www.amara.org/en/videos/SZ1JMCtYZyTL/info/rafeef-ziadah-we-teach-life-sir-london-121111/ La primera vegada que vaig veure aquesta dona dient ‘Nosaltres ensenyem vida, senyor’ vaig plorar d’emoció. Retrata la tragèdia del seu poble amb tanta passió que després no podia deixar d’escoltar-la ni d’estudiar els seus moviments. El millor és que, malgrat tot, és encoratjador. Thu, 05 Sep 2013 00:00:00 GMT Vestida de nit http://youtu.be/OfEXHeYvIeY Suposo que es pot interpretar de moltes maneres però a mi m’agrada pensar que és una cançó que fa referència a la mort i al desig de viure eternament, ni que sigui transformada en escata i amagada a la platja... Thu, 05 Sep 2013 00:00:00 GMT El parèntesi més llarg http://www.llibresperllegir.cat/lectura-colectiva/el-parentesi-mes-llarg Una prosa fresca, amb personatges barcelonins prototípics que estan retratats amb els adjectius i les imatges justes. Amb un toc fantàstic i irònic que encaixa amb la tradició caldersiana i, és clar, també amb l’escriptura de grans contistes contemporanis com Sergi Pàmies o Monzó. Molt recomanable.

Enllaço amb la lectura conjunta que en vam fer i que va quedar súper bé.

I aquí el primer conte, al web o a scribd.
Fri, 13 Sep 2013 00:00:00 GMT
<strong>Llibre i lectura en la Societat de la Informació UOC-Grup62</strong>. Per a saber desenvolupar estratègies creatives i eficients entorn del llibre en temps d'Internet. http://estudis.uoc.edu/ca/masters-postgraus-especialitzacions/diploma-postgrau/arts-humanitats/llibre-literatura-societat-digital/presentacio Fri, 13 Sep 2013 13:37:00 GMT <strong>Màster universitari d'Estudis Catalans</strong>. Estudiant la cultura catalana, entendràs com es construeixen les identitats en el món actual. http://estudis.uoc.edu/ca/masters-universitaris/estudis-catalans/presentacio Sat, 14 Sep 2013 00:00:00 GMT La Creació http://laserpblanca.blogspot.com.es/2010/10/la-creacio.html Hem triat un post del blog La serp blanca escrit per Enric Iborra com a suport per a les classes de Literatura Catalana a l’IES Lluís Vives de València. El post sobre la creació s’inicia amb un potent “Al principi, Déu creà el cel i la terra” i recorda la importància de recuperar els textos fundacionals de la nostra cultura per treballar l’educació literària com a educació cultural. Wed, 12 Jun 2013 00:00:00 GMT Escola de Pares i Mestres per a la lectura http://www.aepv.net/Escola-de-pares-i-mestres-per-a-la-lectura/Escola-de-pares-imestres-per-a-la-lectura_va_15.html L’Escola de Pares i Mestres per a la lectura és un centre de recursos per al foment de la lectura amb conferències i materials sobre la lectura en la web 2.0, entrevistes amb autors, descripcions de projectes de promoció de la lectura, sessions sobre l’àlbum il·lustrat o el pla de lectura de centre. Wed, 12 Jun 2013 10:19:21 GMT Mareta nom faces plorar http://youtu.be/z26GQaiS6TY La cançó “Mareta nom faces plorar” interpretada per Montserrat Figueras em recorda la importància de la veu, la música i la poesia des del bressol. És tan important que cançons com aquestes acompanyen el descans dels nostres infants! Wed, 12 Jun 2013 00:00:00 GMT <strong>En col·laboració amb l'ARA:</strong> Curs d'estiu "Mestresclass. L'autoedició de vídeos educatius" http://www.uoc.edu/portal/ca/institut_internacional_postgrau/programes_oberts/universitat-estiu/art-cultura-digital/autoedicio-videos-educatius/ Wed, 12 Jun 2013 10:26:08 GMT <strong>En col·laboració amb els Estudis d'Arts i Humanitats:</strong> Curs d'estiu "L'aprenentatge/ensenyament de la llengua i la literatura des de les TIC" http://www.uoc.edu/portal/ca/institut_internacional_postgrau/programes_oberts/universitat-estiu/art-cultura-digital/llengua-literatura-tic/index.html Wed, 12 Jun 2013 10:25:16 GMT Àfrica, 11 de la tarda https://www.youtube.com/watch?v=QgDTsbX-43A Quan està tot dit i tot filmat, Quimi Portet continua fent lletres, músiques i vídeos. I sense que es faci llarg. Mon, 13 May 2013 00:00:00 GMT Els jugadors de whist. Tràiler http://www.youtube.com/watch?v=x8Fw9ZUn3HQ S’ha dit sovint que un llibre és com un embaràs. En el cas d’Els jugadors de whist, la gestació va durar cinc anys. La diferència, però, és que quan el llibre està acabat, ja no cal tenir-ne cura tot i que inevitablement hi continues pensant. Què es pot fer amb aquest excedent d’energia? Se’m va acudir fer-ne una mena de resum fotogràfic, o sigui, una manera una mica burda de mantenir-hi el contacte, d’ajornar al màxim la síndrome d’abstinència. El resultat, el vaig titular Tràiler, però ara, vist amb perspectiva, veig que de fet és una mena de servei postvenda, ja que és millor visionar-lo després de llegir el llibre. Hi apareixen llocs, objectes, escenes de films, de grups musicals esmentats al llibre, a vegades relacionats de manera evident, a vegades de manera metonímica o fosca. Per mi, les imatges formen una sola frase que segueix el curs de la novel·la. A les presentacions d’Els jugadors de whist a Girona i a Agullana el vaig projectar, en pantalla gran, i em va fer molta companyia. Mon, 13 May 2013 00:00:00 GMT Diccitionari http://diccitionari.blogspot.com/ La xarxa és propícia a textos breus, contundents, memorables. Aquest web dispara citacions literàries en totes direccions: tastets que poden ser suficients en si mateixos, o que ens poden descobrir llibres que algun dia ens vagarà de llegir. Actualment superen les tres mil, cadascuna amb la imatge i la font d’on s’ha extret. A banda de deixar-nos sorprendre per la pluja de citacions diària, també és possible buscar-ne a partir del nom dels autors. Mon, 13 May 2013 00:00:00 GMT Lliurem els premis <strong>Picasso en lletra</strong> el 3 de juny, al Museu Picasso de Barcelona. Us hi esperem! http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-picasso-2013 Wed, 15 May 2013 11:23:20 GMT Voleu saber quin és el projecte més innovador en l'ús de les TIC a les aules de llengua i literatura catalanes? El <strong>premi LletrA - Baldiri Reixac 2013</strong> es donarà a conèixer el 4 de juny. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-experiencia-docent-tic-2013 Wed, 15 May 2013 11:22:15 GMT Roger Mas i la Cobla Sant Jordi http://coblasantjordi.cat/rogermas/Videos.html M'agraden molt les sardanes, el so de la tenora, el tible, el flabiol m'evoquen estones de festa major i d'estiu. Trobo impressionant com Roger Mas s'atreveix a barrejar el so de la cobla amb cançons com "La bien pagá", "L'àguila negra". I també la seva versió de "La Santa Espina", que aborda sense manies i amb naturalitat, em sembla que sense patriotisme i amb desvergonyiment. Thu, 11 Apr 2013 00:00:00 GMT Una jornada particular http://www.youtube.com/watch?v=Uspw4QMtSAg 1977, amb Sofia Loren i Marcelo Mastroianni. M'hauria agradat poder "reveure" la versió teatral que van protagonitzar la gran Anna Lizaran, morta recentment, i Josep M. Flotats, l'any 1984, al Paral·lel. Va ser la primera vegada que vaig veure aquesta obra, interpretada magistralment, i recordo la tremenda impressió que em va causar. El temes que planen per sobre la història, com són el feixisme, la soledat i la por de dues persones (una mestressa de casa, un home homosexual) considerades de "segona", en una societat masclista i sense llibertats, com la Itàlia de Mussolini l'any 1938, no em sembla que estiguin superats. Recordar és bo. Thu, 11 Apr 2013 00:00:00 GMT Type-ø-tones http://www.type-o-tones.com/ Les noves tecnologies que estan canviant les maneres de llegir no s'escapen (o no s'haurien d'escapar) de la tradició tan ben exemplificada per Type-ø-tones.

Quan vaig començar al món editorial, l'any 1994 a Columna, vaig tenir la sort immensa de poder viure una pràctica artesanal que llavors ja era molt residual: la composició de textos en plom de la col·lecció de poesia "Àuria", que dirigia Àlex Susanna i que comptava amb el luxe de la vigilància de Josep M. Pujol. Pujol, que va morir fa poc, era un dels experts més grans i generosos en l'àmbit de l'ortotipografia. Amb els seus consells i els de l'escriptor Jordi Puntí, que llavors treballava a l'editorial, vaig aprendre les beceroles d'una disciplina sense la qual tots els textos són pitjors.

Avui, malauradament, sovint ens trobem que qualsevol amb un Mac es veu amb cor de compondre un text. Per sort, hi ha grans cases de fotocomposició, com Víctor Igual, per exemple, que cuiden el text amb professionalitat artesanal. Recomano aquest link sobre els Type-ø-tones perquè el trobo estimulant i innovador. El vaig conèixer a través de la feina d'Enric Jardí, un dels grans experts de la composició tipogràfica, i que m'agrada especialment pel seu equilibri entre lo clàssic i lo modern. És autor d'un llibret deliciós, Veintidós cosas que nunca debes hacer con las letras (que algunos tipógrafos nunca te dirán), publicat per Actar el 2007.
Thu, 11 Apr 2013 00:00:00 GMT
<strong>Un Sant Jordi ple de veus 2013</strong> Catalunya Ràdio i la UOC us convidem a compartir i recomanar els vostres llibres de Sant Jordi mitjançant les xarxes socials i les etiquetes #perSantJordiRegalo i #jollegeixo. </br> <strong>I no oblideu que compartir sempre té premi!</strong> Aquest any sortejarem un cap de setmana literari, per a dues persones, amb l'escriptor Jordi Puntí. http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/sant-jordi-2013 Tue, 16 Apr 2013 00:00:00 GMT <strong>Quines històries creieu que hi pot haver darrere de les obres de Picasso? </strong>Fins al 23 d'abril, Diada de Sant Jordi, podeu enviar els vostres microrelats i participar en la quarta edició del <strong>Premi Picasso en lletra</strong>, organitzat pel Museu Picasso i la UOC. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-picasso-2013 Tue, 16 Apr 2013 00:00:00 GMT La palabra más libre http://elpais.com/diario/2008/11/22/babelia/1227314352_850215.html Una reflexió molt lúcida sobre la necessitat de la poesia en un món dominat, cada cop més, pel pragmatisme i la tecnologia. Wed, 28 Mar 2012 00:00:00 GMT Impressions http://www.youtube.com/watch?v=_XLzbMPq9gA John Coltrane tocant «Impressions»: la força i l’esperit d’un innovador irreductible. Wed, 28 Mar 2012 00:00:00 GMT A Larra, con unas violetas http://www.palabravirtual.com/index.php?ir=ver_voz1.php&wid=38&p=Luis%20Cernuda&t=A%20Larra,%20con%20unas%20violetas&o=Luis%20Cernuda La poesia de Cernuda: un exemple de compromís moral i de discrepància encara imprescindible. Wed, 28 Mar 2012 00:00:00 GMT 30 Argus i seguim...! http://www.scoop.it/t/argus Mon, 16 Apr 2012 11:58:50 GMT <strong>Quines històries creieu que hi pot haver darrere de les obres de Picasso? </strong>Encara sou a temps d'enviar els vostres microrelats i participar en la tercera edició del <strong>Premi Picasso en lletra</strong>, organitzat per la UOC i el Museu Picasso. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-picasso-2013 Tue, 10 Apr 2012 12:39:02 GMT The danger of the single story / El perill de la historia única http://www.ted.com/talks/lang/es/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_story.html El que em va sorprendre primer d’aquests 19 minuts de monòleg és el sarcasme, la simpatia i la humanitat de la Chimamanda Ngozi Adichie, una novel·lista nigeriana poc coneguda. Vaig guardar-me el vincle -i encara el recomano ara sovint- perquè defensa una tesi que jo també he raonat, amb arguments ben diferents: la necessitat de contrastar la informació, de consultar diverses fonts i de discutir i reptar la versió única.

Hi trobareu també d’altres coses: com es construeix una veu narrativa, els orígens de la formació d’un lector adolescent, la crua i malentesa realitat subsahariana, una novel·lística interesantíssima... I un bon exemple de com es poden dir moltes coses en pocs minuts, parlant d’un mateix i fent-ho amb humilitat.
Tue, 12 Feb 2013 00:00:00 GMT
Fanfic en català http://www.harrypottercat.cat/fanfictions/?ac=principal&num=2 L’únic espai de fanfic en català, amb més de 80 narracions que desenvolupen l’univers de Harry Potter, escrites per desenes de joves, amb uns registres de participació impressionants, desenes de capítols per cada història i milers de lectures. Val la pena tafanejar una estona els perfils dels autors, la presentació de cada narració (resum, etiquetes d’estil o públic destinatari), la llista de títols o els comentaris dels lectors i les rèpliques dels autors al final de cada capítol. Fixeu-vos, per exemple, en Harriet Potter, un fanfic feminista de 12 capítols i més de mil lectors, en què els alumnes de l’escola de màgia canvien de sexe durant 15 dies i han d’enfrontar-se a les situacions del dia a dia.

No és literatura d’elit, canònica o oficial: és "només" una mostra de literatura al marge de la llei, el que llegeixen i escriuen els joves catalans avui perquè els ve de gust, sense que els ho obligui a fer cap mestre ni cap currículum o catàleg, amb tota la creativitat i la rebel·lia del jovent.
Thu, 07 Feb 2013 00:00:00 GMT
Pascal Comelade reinventa 'Satisfaction' http://www.youtube.com/watch?v=44GMZl6Mb98 Sorprenent versió catalana de l’èxit dels Rolling Stones, amb la veu de Sergi López i els arranjaments, els instruments i la guia espiritual de Pascal Comelade. L’he triat com a mostra emblemàtica d’apropiació cultural, de connexió entre la globalització i l’arrelament local, d’interdisciplinarietat (actors i músics), de cerca de creativitat i d’actitud alternativa enfront dels camins preestablerts.

Val la pena completar aquesta peça curta amb d’altres “sub-versions” de Comelade dels clàssics roquers dels Stones, o amb l’entrevista que li va fer Vilaweb al 2008 en motiu d’aquest LP.
Thu, 07 Feb 2013 00:00:00 GMT
<strong>17 de març: III Dia de la poesia catalana a internet</strong> Si hi vols participar, aquí et proposem diferents maneres de fer-ho. Una col·laboració de la UOC amb Catalunya Ràdio i el Consorci per a la Normalització Lingüística. http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/dia-de-la-poesia-catalana-a-internet Thu, 14 Mar 2013 20:30:55 GMT Ausiàs March, cor d’acer, de carn i fusta http://valldigna.blog.cat/archives/268585 El falconer del rei, un senyor feudal, un home amb els seus defectes i les seves qualitats, va ser, per sobre de tot, un geni de la ploma que va enfilar molt amunt el llistó de les lletres catalanes. Aquest documental, molt ben realitzat, àgil, poètic, aclaridor i pròxim, l’han fet els de la seva terra. I es nota que se l’estimen tant com se l’estimava ell. Thu, 07 Feb 2013 00:00:00 GMT Curial. Cavalca, riu i enamora http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/-/19-cultura/488099-curial.html Aprofitant una nova edició de Curial e Güelfa el 2011 per Quaderns Crema –amb Lola Badia i Jaume Torró–, m’agrada acostar-vos de nou a aquest article en què la medievalista i consultora de la UOC Antònia Carré aprofita per reivindicar aquesta novel·la enfront d’altres de més sonades de l’època com Tirant Lo Blanc. Un article sobre una obra, Curial e Güelfa, que val la pena mirar amb uns altres ulls, amb els ulls del segle XXI, a través dels suggeriments carregats de saviesa de Carré. Amb l’enigma de l’autoria de l’obra com a cirereta del pastís. Thu, 07 Feb 2013 00:00:00 GMT Això és dramàtic http://www.catradio.cat/programa/1372/Aixo-es-dramatic “Això és dramàtic” és la secció del web de Catalunya Ràdio que recopila l’emissió d’obres que s’han fet de radioteatre en aquesta emissora o a l’antiga Catalunya Cultura. Hi trobareu obres d’autors clàssics i contemporanis, interpretats per grans actors catalans, i dirigits per l’actriu i directora Dolors Martinez. Thu, 07 Feb 2013 00:00:00 GMT <strong>L'any de la lectura de Tísner</strong> Si l'any passat va ser el de l'homenatge, aquest 2013 volem que les obres de l'autor arribin a tots els lectors i lectores. Per començar aquest projecte de col·laboració entre LletrA-UOC i el Corpus Literari Digital de la Càtedra Màrius Torres (UDL) us proposem la lectura de <em>Viure i veure</em>. http://lletra.uoc.edu/ca/obra/tisner-memories Mon, 11 Feb 2013 08:39:18 GMT <strong><em>Viure i veure</em> en versió epub</strong> Des d'aquí podeu descarregar els primers cinc capítols del primer volum de les memòries de Tísner, en format epub i pdf. Gràcies a la generositat dels hereus de l'autor! http://lletra.uoc.edu/ca/obra/tisner-memories/versio-epub Mon, 11 Feb 2013 08:41:01 GMT Ni tan sols mitja vida http://vimeo.com/19858569 Zoë Valls va fundar Copdecap Productions fa poc més d'un any per fer curtmetratges ben curts al seu aire i sense ingerències de ningú. Alguns són cops d'ull a performances que li agraden especialment, incloent-hi les del seu pare, Jordi Valls, un veterà de l'escena underground londinenca des de fa dècades. El meu vídeo preferit és un homenatge a un parent de la Zoë que va morir ben jove. Es diu 'Ni tan sols mitja vida' i no dura ni dos minuts. Wed, 05 Dec 2012 00:00:00 GMT Burn This Town http://www.youtube.com/watch?v=gRIBNeh6mbY Battleme és el pseudònim del músic nord-americà Matt Drenik, el qual vaig escoltar per primer cop, com milions de persones més, a la banda sonora d'alguns episodis de la sèrie Sons of Anarchy. Aquesta cançó em posa els pèls de punta cada cop que l'escolto tot i que no sé per què, ni vull esbrinar-ho, de fet. Wed, 05 Dec 2012 00:00:00 GMT El web negre http://www.nuvol.com/elwebnegre Com que personalment no m'agrada -en absolut- llegir textos de més de tres paràgrafs a la pantalla de l'ordinador, no em costa gens recomanar la secció humorística de la revista cultural Núvol. 'El web negre' és un col·lectiu de ninotaires que ja han contribuït amb un munt de vinyetes a la secció corresponent, algunes de les quals valen molt la pena. Com que surten ben petites a la pantalla, només cal que hi posis la fletxa a sobre i es giraran per oferir-vos una descripció breu del tema que toca cadascuna. De les recents, la meva preferida és 'La democràcia cansa molt'. Fri, 11 Jan 2013 00:00:00 GMT Neix <strong>Mestresclass</strong>, vídeos educatius en català a la xarxa. Una col·laboració ARA & UOC http://mestresclass.cat/ Fri, 11 Jan 2013 10:29:47 GMT <strong>@mestresclass</strong> és el nostre nou canal de comunicació. Allí ens trobaràs sempre que ho vulguis! https://twitter.com/mestresclass Sat, 12 Jan 2013 00:00:00 GMT Fàstic http://fastic.wordpress.com/ Joan Todó és l'autor d'un excel·lent llibre de contes (A butxacades) i dos reculls de poesia, un dels quals s'acaba de publicar, El fàstic que us cega. Des de la Sénia, on viu, manté aquest blog on deixa anar tot de reflexions sobre literatura i sobre cultura catalana. Tue, 27 Nov 2012 00:00:00 GMT Una entrevista amb l’escriptora brasilera Clarice Lispector http://www.youtube.com/watch?v=9ad7b6kqyok La prosa de Clarice Lispector té un aire misteriós, de recerca interior extrema, que sovint es traslladava a la seva biografia. En aquesta entrevista única, del 1977, poc abans de morir, obre algunes portes per entendre millor la seva obra. Tue, 27 Nov 2012 00:00:00 GMT Philip Larkin llegint tres poemes http://www.poetryarchive.org/poetryarchive/singlePoet.do?poetId=7076 M'agrada escoltar Philip Larkin llegint els seus poemes perquè els dóna una entonació diferent, que et fa repensar el sentit. El Poetry Archive, d'altra banda, conté enregistraments de molts poetes anglo-saxons: d'Auden a Graves, de Ginsberg a Sylvia Plath. Tue, 27 Nov 2012 00:00:00 GMT 3751 subscriptors reben l'argus mensualment -amb un augment del 7 % el darrer any. <br>Gràcies a tothom: als esplèndids argus mensuals i als lectors i lectores que els llegiu i comenteu les seves recomanacions a les xarxes socials! http://lletra.uoc.edu/ca/que_es_argus#links Sat, 15 Dec 2012 12:17:56 GMT Germans, gairebé bessons http://germansgairebebessons.wordpress.com/ A partir de la publicació de la novel·la Germans, gairebé bessons, de M. Mercè Cuartiella, Premi Llibreter 2012, aplega interessants reflexions al voltant del concepte germans. Autores i autors, més o menys coneguts, lletraferits diversos, col·laboren en aquesta iniciativa aportant un microrelat amb els germans com a eix argumental. Tue, 30 Oct 2012 00:00:00 GMT La fada Menta http://www.themintfairy.com/ca/2011/07/05/hello-world/ Creada per Gemma Lienas, La fada Menta és una sèrie d’animació 2D entretinguda i educativa. Cada episodi tracta els diferents problemes que els nens afronten en la seva vida quotidiana. La fada Menta, la superheroïna d’aprenentatge emocional, ajuda els nostres protagonistes a entendre i superar cada un d’aquests problemes. Tue, 30 Oct 2012 00:00:00 GMT Coses de la providència http://youtu.be/P9VmEl2Cvr8 Videoclip de la cançó "Coses de la providència", extret del disc Cançons de la veritat oculta (2012), de Judit Neddermann. Imatges originals de Pere Calders realitzades per Raúl Cuevas. Lletra i música de Jordi Lanuza (Inspira). Si de Pere Calders sempre es destaca que els seus contes tenen els peus en la qüotidianitat però s'enlairen sempre cap a l'inesperat, la veu de la Judit és la BSO adient per acompanyar aquesta calderiana. Tue, 30 Oct 2012 00:00:00 GMT <strong>La Viquilletra 2012-13</strong> s'inicia la setmana vinent i només queden <strong>2 places</strong> per al professorat! <br> No saps què és? Mira el vídeo-testimoni del curs passat i afegeix-t'hi! http://lletra.uoc.edu/viquilletra Tue, 13 Nov 2012 00:00:00 GMT Teniu interès per conèixer <strong>els reptes de l'edició digital</strong>? Encara sou a temps d'inscriure-us! http://llibredigital.blogs.uoc.edu/ Fri, 09 Nov 2012 15:12:25 GMT Plomes Orientals http://www.naciodigital.cat/naciogranollers/noticies/352/plomes "Plomes Orientals" és una secció d'entrevistes setmanals del diari digital NacióGranollers.cat, signades pel poeta Esteve Plantada. Cada dijous s'hi publica una entrevista amb un escriptor. Se centra sobretot en aquells que viuen al Vallès Oriental o en són fills, però també hi ha lloc per a altres escriptors que passin per la comarca a fer-hi algun acte. Les entrevistes no són en format de pregunta-resposta, sinó que són redactades, fruit d'una conversa entre Plantada i l'escriptor. Thu, 16 Aug 2012 00:00:00 GMT One art http://player.vimeo.com/video/11303095?title=0&byline=0&portrait=0 Vídeo d'un poema de la poeta nord-americana Elizabeth Bishop (1911-1979). El text està molt ben recitat i la imatge i la música li donen volada. Hi ha els subtítols en català, en traducció de Josep Porcar. El gènere de "videoclips" de poesia em sembla molt interessant i trobo que li podríem treure més el suc. Ara que és cada vegada més fàcil treballar a la xarxa, ens encoratjo a tots plegats a aprofitar totes les seves possibilitats. Thu, 16 Aug 2012 00:00:00 GMT Els nens eutròfics, el grup de Josep Pedrals http://www.myspace.com/elsnenseutrofics Els nens eutròfics són Josep Pedrals, veu principal i clarinet; Roger Puig, segona veu i guitarra; Albert Sagrera, baix i cors; Esteve Plantada, teclats i cors, i Marc Torrent, bateria i cors. Fan un pop eclèctic divertidíssim i de qualitat. Si podeu veure'ls en directe, aprofiteu l'oportunitat. Thu, 16 Aug 2012 00:00:00 GMT El dia 27 de setembre lliurem a Girona el <b>Premi Lletra 2012</b>. Voleu conèixer les candidatures proposades? http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2012/ Thu, 13 Sep 2012 18:23:42 GMT <b>100 anys del naixement de Pere Calders</b>. Un bon moment per tornar a veure "El meu avi", "Material sensible" i "Via llibre" que trobareu a la secció Multimèdia http://lletra.uoc.edu/ca/pere-calders-multi Thu, 13 Sep 2012 18:42:19 GMT Les obres de Paco Candel http://www.fundaciocandel.org/html/ct/candel_03_obres.asp Els altres catalans (1964) de Paco Candel és a punt d'arribar al mig segle de vida. L'autor va ser la veu de la realitat i el sentiment de la immigració de la segona meitat del segle XX a Barcelona. El seus escrits i les reflexions que hi fa són una lectura obligada que ajuda a entendre la història social d'aquest país. Demanen lectura pausada, perspectiva de context i un llapis a la mà.
Pots trobar tota la seua bibliografia referenciada i comentada al web de la seva Fundació.
Tue, 24 Apr 2012 00:00:00 GMT
Per què he plorat? http://www.youtube.com/watch?v=5lTPfO7M90M Mar i cel, basat en l'obra d'Àngel Guimerà, va ser el primer musical fet a Catalunya cantat en català. Encara ara quan l'escolto crec que no s'ha superat ni en qualitat ni en posada en escena. La lletra i la música de totes les cançons són precioses. Però n'hi ha una d'espectacular. Us la deixo perquè en gaudiu un cop més. A mi em continua emocionant.
Enregistrament en directe de l’edició de 1988, sens dubte la millor. Música d'Albert Guinovart, i text de Xavier Bru de Sala.
Tue, 24 Apr 2012 00:00:00 GMT
Veus del món a Barcelona http://www.veusdelmon.cat/video.php?id=117 La nostra veu comparteix l’espai amb les que porten els nous ciutadans catalans que viuen a Catalunya. Compartir les veus i compartir la llengua catalana, aprendre-la i fer-la seua és la base del projecte Veus del món, encetat pel Centre de Normalització Lingüística de Barcelona al 2007. Linguamón va fer possible posar so a les paraules escrites. Seixanta-vuit alumnes adults arribats de fora expliquen en català i en la seua llengua d'origen què han trobat de diferent quan han arribat a Catalunya. Tue, 24 Apr 2012 00:00:00 GMT Tísner a moltes veus: una vintena d'amics i escriptors catalans parlen de l'home i el creador http://lletra.uoc.edu/ca/avelli-artis-gener-tisner-multi Sun, 15 Jul 2012 19:44:06 GMT Busquem el millor projecte web de i sobre literatura catalana 2012. Ens hi ajudes? http://lletra.uoc.edu/ca/formulari-premi-lletra-2011 Sun, 15 Jul 2012 19:43:19 GMT Hablar como Franco http://hemeroteca-paginas.lavanguardia.es/LVE07/HEM/1939/06/08/LVG19390608-001.pdf Per no oblidar. El 8 de juny de 1939, mentre la població catalana malvivia en un estat de misèria material i intel·lectual irrepetibles i una gran part de la intel·lectualitat catalana iniciava ja el penós periple de l'exili, el director de La Vanguardia Española Luis de Galinsoga va publicar l'article "Hablar como Franco". Val la pena llegir-lo amb calma, tant en l'anècdota preparatòria com, sobretot, en la tesi final, totalitària, sobre el "verb" que s'hi defensa. Sun, 13 Nov 2011 21:00:12 GMT Curb Your Enthusiasm - Survivor Contestant vs Holocaust Survivor http://www.youtube.com/watch?v=O01kDSs-xzA Larry David és el cocreador de Seinfeld, una de les sèries televises de la HBO més exitoses dels anys noranta. Després de nou temporades i, com que no té gaire res a fer, decideix tirar endavant Curb your enthusiasm ("Freneu el vostre entusiasme"), una sèrie que combina un divertit humor jueu nord-americà amb la sàtira de situacions extretes de la vida quotidiana, un excel·lent retrat sociològic de com avui s'imposen certs valors socials i de com les persones sensates poden acabar sent víctimes del pensament gregari. Una escena inoblidable: el cas d'un sopar a Los Angeles en què coincideixen un supervivent jueu de l'holocaust amb un altre tipus de supervivent, un concursant d'un programa de televisió titulat Survivor... Sun, 13 Nov 2011 20:58:01 GMT Montserrat Roig parla de Joaquim Amat-Piniella http://www.memoria.cat/amat/content/amat-piniella-i-montserrat-roig-0#2document-sonor Ara que es recorda el vintè aniversari de la desaparició de l'escriptora Montserrat Roig, és bo subratllar el seu vessant periodístic més compromès amb la memòria col·lectiva i la seva reivindicació, en llibres i entrevistes, d'algunes grans figures del periodisme català d'abans de la guerra. Gràcies al contacte i amistat amb l'escriptor Joaquim Amat-Piniella, deportat a Mauthausen i autor de la gran novel·la K. L. Reich (1963), Roig va escriure el seu llibre monumental Els catalans als camps nazis (1977). Sun, 13 Nov 2011 20:46:48 GMT <strong>Memòria personal</strong> El portal neix de la nostra associació amb la UAB i vol convertir-se en punt de trobada de tothom interessat en els escrits personals. http://www.memoriapersonal.cat Wed, 16 Nov 2011 00:00:00 GMT Josep Pla i la natura. Les percepcions ecoliteràries de l'autor de Palafrugell http://www.metode.cat/revistes/article/josep-pla-i-la-natura Una molt interessant aproximació de Martí Domínguez al Josep Pla més ancorat en la contemplació i en la descripció del paisatge empordanès. L'home que es va recloure al seu mas per escriure amb refinament, precisió, humor i ironia sobre el món rural i marítim que l'envoltava. Tue, 08 May 2012 00:00:00 GMT The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore http://www.youtube.com/watch?v=tkJPMsWw6Z8 Un curtmetratge que parla de les persones que dediquen la seva vida als llibres, una reivindicació al·legòrica de la lectura i del poder de les històries. Inspirat en l'huracà Katrina, Buster Keaton i El mag d'Oz. Oscar al millor curt d'animació 2012.
Trobareu més informació aquí.
Tue, 08 May 2012 00:00:00 GMT
Cançó a Mahalta http://www.goear.com/listen/63e06fe/canco-a-mahalta-xavier-monge L'any 2006 el pianista i compositor Xavier Monge va enregistrar el disc Altres cançons a Mahalta (Quadrant Records) on musicava diversos poemes de Màrius Torres en clau de jazz. S'acompanyà de Carme Canela a la veu, Ignasi Gonzàlez al contrabaix i David Xirgu a la bateria. Aquesta "Cançó a Mahalta" és una de les peces incloses al disc, una porta que ens condueix a l'univers líric del poeta amb la màgia d'una de les millors veus contemporànies del nostre país. Tue, 08 May 2012 00:00:00 GMT L'escriptor Francesc Serés parlarà dels seus llibres preferits a l'acte de cloenda de la Viquilletra 2012. http://lletra.uoc.edu/viquilletra/Acte_de_cloenda_2011-12 Wed, 13 Jun 2012 17:51:48 GMT Ja tenim els guanyadors del Premi Picasso en lletra 2012! http://lletra.uoc.edu/ca/premi/picasso-en-lletra-2012 Wed, 13 Jun 2012 17:53:22 GMT 365D365E http://365d365e.com/ Un dels gèneres periodístics més interessants i difícils és l'entrevista directa. L'ambició del projecte augmenta quan, així com varen proposar-s'ho Oriol Rodríguez i Carles Rodríguez, la seva publicació havia de ser diària. Se n'han sortit. Durant un any, han parlat amb escriptors, actors, músics, polítics, cantants afòniques, científics, autors de llibres per triomfar, dibuixants de còmic, esportistes, presentadors de GolTV. El resultat esdevé una referència més per als qui cerquen un nom propi a Internet, com els d'Enric González, Àlex Brendemühl, The New Raemon, Maika Makovski, Toni Soler o Juani de Lucía. Però també és un bon lloc per esbrinar què volia ser de gran el lama Thubten Wangchen, quina relació hi ha entre Pep Guardiola i la crisi, segons Antonio Baños, o quina és la situació entre Israel i Palestina, segons Ricardo Mir de Francia. I així, fins a 365, inclosa la mare del pare de la criatura. Al final, hi ha una relació dels llocs que han estat més recurrents, les entrevistes esborrades, quin ha estat el més jove i el més gran, i d'on prové la majoria de lectors. Un gust. Tue, 24 Apr 2012 00:00:00 GMT Lo popular http://www.youtube.com/watch?v=2VY4W1rOvL8 Dirigida per Jimmy Gimferrer, Lo popular és la segona part de la trilogia francesa encetada per La música de las supercuerdas i, com se'ns indica al final, està dedicada a Léo Ferré. Això és fa palès en la manera com està gravat el pla de Manolo, idèntic al d'una actuació televisada d'On s'aimerà el 1975. L'intèrpret d'Astrud parpalleja exageradament, igual que, en aquell document, fa el compositor de la chanson, potser l'últim poeta maleït.

El vídeo, delicat, desconcertant, irònic, estèticament impecable, és ple de referents i en destaca el del cineasta Alain Robbe-Grillet, un dels pares del noveau roman. Referents que inclouen també l'autocita: la noia, el sofà, la veu distorsionada de Genís, resum i xifra, les màscares que interrompen la trama, la seriositat de "no em facis riure", i la broma d'incorporar el director en tercera persona, invisible però omnipresent, perquè és qui mana. En definitiva, un estimulant joc metaliterari, metacinematogràfic i musical "porque lo viejo es lo nuevo. Y lo culto, popular".
Tue, 10 Apr 2012 00:00:00 GMT
La classe d'anglès de Salvador Dalí http://ubumexico.centro.org.mx/sound//Dali-Salvador/Dali-Salvador_Dali-Speaks_1960.mp3 L'obra mestra de Salvador Dalí va ser el seu propi personatge. En una lliçó avançada de tècnica dalingüística, intenta ensenyar-li a l'actor irlandès Edward Mulhare quina és la pronunciació correcta de la paraula butterfly segons el "dalinian method". En el moment de la gravació, Mulhare portava tres anys interpretant a Broadway el professor Higgins que, a My Fair Lady, ensenya una venedora de roses a parlar com una senyoreta. L'entrevista, hilarant, delirant i dalinant, es va publicar originalment a l'ECHO Magazine, el 1960. Enveja de la creativitat sense cotilles. Tue, 10 Apr 2012 00:00:00 GMT <strong>12è Premi Lletra 2012: convocatòria oberta!</strong> Estem buscant el millor projecte digital de l'any. Ens ajudeu a trobar-lo? http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2012 Mon, 14 May 2012 12:51:16 GMT Joaquín Soler Serrano entrevista Rodoreda http://www.rtve.es/alacarta/videos/la-plaza-del-diamante/joaquin-soler-serrano-merce-rodoreda-fondo/457598/ La veritable Mercè Rodoreda s’amaga sota un somriure innocent. Mon, 05 Mar 2012 00:00:00 GMT How Google dominates us http://www.nybooks.com/articles/archives/2011/aug/18/how-google-dominates-us/ Un il·luminador article sobre els avantatges i els perills de l'empresa que ha substituït el Gran Germà. Mon, 05 Mar 2012 00:00:00 GMT Retorn a Catalunya http://www.goear.com/listen/60d164f/retorn-a-catalunya-josep-carner Deia Pere Quart: "Els quatre grans poetes catalans són tres: Riba i Carner". Aquí l'únic gran poeta concentra en pocs versos l'essència d'un país. I al final sentim la veu emocionada. Mon, 05 Mar 2012 00:00:00 GMT Curs d'especialització <b>TECNOLOGIES I RECURSOS PER AL LLIBRE I LA LECTURA </b>UOC-Grup 62-Leqtor http://www.uoc.edu/masters/cat/web/art_cultura_societat/cultura_digital/especialitzacio/tecnologies-recursos-llibre-lectura/ Tue, 13 Mar 2012 11:07:04 GMT Triomf d'alta follia http://minitecnica.upc.edu/poesia/poemes_digitals/fitxa.asp?Id_millennium=b11282496&Inici=No "Qualsevol mot és el bo si és el primer, qualsevol mot pot salvar-te si ve del fons de tot de tu mateix, si l’escups des de la regió visceral del teu ésser". Són reflexions que Palau i Fabre escriví des de París l'any 1971 i que tenim el privilegi de recuperar en el segon volum de la seva obra literària completa. Unes paraules, no cal dir-ho, que caracteritzen la intensitat i autenticitat amb què el poeta ens animava a xuclar i a ésser xuclats per la vida. El poema "Triomf d'alta follia", dedicat a Joan Perucho, n'és un magnífic exemple. Wed, 01 Feb 2012 00:00:00 GMT Green Wing (sèrie britànica) http://www.youtube.com/watch?v=nM4FbkcdI1w Sempre he pensat que els hospitals tenien quelcom de surrealista, però mai no m'hauria imaginat que inspirarien una sèrie televisiva tan original i atrevida com Green Wing (2004-2006). Creada per l'equip de Victoria Pile, no pots evitar deixar-te seduir per l'absurditat de certes escenes, la teatralitat dels esquetxos i agrair, amb perplexitat, la cruesa amb què els seus protagonistes s'entreguen al dia a dia. L'escena que he seleccionat no es va incloure íntegrament, però és un divertit començament per als qui vulguin afegir-se al culte dels humors híbrids. Wed, 01 Feb 2012 00:00:00 GMT Jordi Dauder llegint Joan Salvat-Papasseit http://comradioblocs.com/arxiuhistoric/2011/09/16/jordi-dauder-recita-a-joan-salvat-papasseit/ Jordi Dauder tenia una força interpetativa indiscutible, però personalment el recordo per la seva inconfusible veu. Recitant els versos de Salvat-Papasseit, poesia i veu es fusionen amb la naturalitat més impensable. Wed, 01 Feb 2012 00:00:00 GMT <strong>10 anys de Lletra</strong> Mirar enrere ens ha de servir per reflexionar i assolir la internet literària catalana que volem. http://youtu.be/cAZ0NRlhfjw Mon, 13 Feb 2012 11:07:41 GMT <strong>Festa d'aniversari</strong> Una trobada per agrair el suport dels nostres col·laboradors durant aquests 10 anys. http://youtu.be/T7kXF2mviMM Tue, 14 Feb 2012 11:21:03 GMT Petita antologia xammariana http://www.acontravent.cat/mirador.php Sento una profunda admiració per Eugeni Xammar, tant pel seu periodisme com per la seva insubornable catalanitat. Estudiar-lo em va permetre conèixer de prop una personalitat fascinant, un autèntic "llop", com Montserrat Roig va definir-lo, que feia sentir els seus udols a tot arreu. En aquesta "Petita antologia xammariana" hi ha un tast dels seus millors textos. Sat, 07 Jan 2012 00:00:00 GMT L'italiana in Algeri http://www.youtube.com/watch?v=KhMoUIIBe2s Hi ha qui entra en el món de l'òpera per Puccini; altres, per Verdi; uns pocs, per Wagner. Jo vaig fer-ho gràcies a Rossini, sorprès que l'òpera pogués ser també un joc d'enginy, de rialles i de felicitat. El meravellós final de l'acte primer de L'italiana in Algeri és la meva peça preferida. Sat, 07 Jan 2012 00:00:00 GMT El nàufrag http://www.youtube.com/watch?v=iRq2QJgbPUk L'he escoltat centenars de vegades i cada cop torno a riure com si fos la primera. Què té l'humor de Capri? Potser, com cap altre, és el que millor defineix el sentit de l'humor dels catalans. Posats a fer l'impossible, triar un dels seus mònolegs, escullo "El nàufrag". Sat, 07 Jan 2012 00:00:00 GMT Busquem el professorat de llengua i literatura més innovador! Darreres setmanes per presentar la vostra candidatura al <strong>Premi LletrA / Baldiri Reixac</strong>. Fins al 10 de febrer. http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-experiencia-docent-tic-2012 Fri, 13 Jan 2012 11:59:54 GMT Carta mecanografiada de Joan Sales a Bernard Lesfargues http://ddd.uab.cat/record/43825?ln=ca En una carta datada el 12 de novembre de 1960, fa més de cinquanta anys, Joan Sales s'adreça a l'editor francès d'Incerta glòria, Bernard Lesfargues, per consignar-li unes correccions. Lesfargues s'havia interessat per l'obra de Josep Pla i Sales li respon amb una ambivalència reveladora. La repugnància personal i ideològica que sent envers Pla no són suficients per ofuscar-lo davant l'evidència: la vivacitat de l'estil de Pla, el seu llenguatge saborós, el converteixen en un dels autors més remarcables de les lletres catalanes. Tue, 06 Dec 2011 20:15:08 GMT Changing Education Paradigms http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U Ken Robinson explica en aquest breu vídeo animat per què hem de repensar profundament l'educació. El mass market, que havia exigit l'estandardització industrial del consum per part de persones 'normals', ha donat pas a un món en què la creativitat de les persones, més que la seva adaptabilitat al sistema, serà determinant per al seu futur professional. Tue, 06 Dec 2011 20:13:09 GMT Perles cultivades http://rac1.org/elmon/categories/perles-cultivades/ Cada dimarts, al magazín matinal de Rac 1, Ramon Solsona ens convida a revisitar paraules o expressions que tenim oblidades o que no haurien d'haver caigut en desús. I ho fa amb una espurna d'humor i un sentit de la llengua admirables. Tue, 06 Dec 2011 20:10:31 GMT <strong>Complim deu anys i volem agrair-ho a tothom que ho ha fet possible</strong><br />Si has col·laborat amb nosaltres, ens agradaria molt que ens acompanyessis a la festa d'aniversari. Serà dimarts 13 de desembre, a les 18 h, al Museu Picasso (Barcelona). Wed, 07 Dec 2011 11:09:57 GMT <strong>La Viquilletra: ets docent i hi vols participar?</strong> Donem la benvinguda a tot el professorat de llengua i literatura catalanes. La inscripció acaba divendres 16 de desembre. http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/Viquilletra Wed, 07 Dec 2011 11:11:56 GMT Joan Solà, plantant cara http://www.vilaweb.tv/?video=5734 "El recent Premi d'Honor protagonitza la primera intervenció d'un intel·lectual davant el Parlament. Un al·legat radical, honest i decidit a favor de la llengua catalana i de la dignitat del país". Fri, 03 Jul 2009 15:53:50 GMT Les mil i una nits de Porcel http://www.diariodemallorca.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2009070200_16_480425__Cultura-nits-Porcel-Biel-Mesquida Borges conta en un text sobre Les mil i una nits que en tots els pobles d´Orient hi havia uns homes que ell anomena confabulatores nocturni la professió dels qual era contar contes durant la nit. Aquests homes agafaven les històries conservades des de l´avior per tradició oral i quan les deien les enriquien, les transformaven, les arabitzaven, se les feien seves i les donaven com un encanteri. Crec que la contera de Baltasar Porcel té aquesta arrel fonda catalana i mediterrània que el nin Porcel va sentir... Fri, 03 Jul 2009 15:52:25 GMT Comadira al Pen WorldVoices Festival http://www.pen.org/book/narcis-comadira-reads-from-llast "Comadira ajunta l’eficàcia del rapsode amb l’emoció íntima de l’artista. A Nova York, el dia 1 de maig, amb versions en anglès extremament suggerents". Fri, 03 Jul 2009 15:50:53 GMT TopobioGrafies de l’exili català http://www.topobiografies.cat Fri, 03 Jul 2009 16:03:16 GMT Vicent Alonso http://lletra.uoc.edu/ca/autor/vicent-alonso Fri, 03 Jul 2009 16:02:53 GMT Jaume Agelet i Garriga http://lletra.uoc.edu/ca/autor/jaume-agelet Fri, 03 Jul 2009 16:01:44 GMT “Excloure l'educació digital de l'escola és perdre una gran oportunitat” http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/13-comunicacio/20-comunicacio/397420-excloure-leducacio-digital-de-lescola-es-perdre-una-gran-oportunitat.html Paga la pena seguir de prop les reflexions de Dolors Reig sobre realitat augmentada, xarxes socials i educació 2.0. Si bandegem l’educació digital de les escoles, farem que els joves no es desenvolupin adequadament en un nou món en què cal adquirir competències de filtratge, de compartició i de participació. Wed, 05 Oct 2011 14:51:06 GMT Ruido Blanco http://www.youtube.com/watch?v=5poOgCMKWSk La videodansa d’Arantxa Sagardoy i Alfredo Bravo sempre em remet a les fronteres amb què convivim diàriament des que naixem, a la voluntat permanent i fracassada que té el llenguatge d’explicar la realitat, de quadricular la pell, les emocions i les sensacions. El soroll blanc que es genera per l’acumulació de freqüències em sembla paral·lel al moment en què el silenci és l’única alternativa a l’hora de voler descriure exhaustivament una sensació intensa. Perquè per molt que hi afegim noms, verbs i adjectius (aquesta obsessió definitòria per acumular), el codi no deixa de ser sempre només una aproximació. Wed, 05 Oct 2011 14:58:56 GMT Nova història de l'art http://blip.tv/jordi-abello/new-history-of-art-5460585 El silenci és impactant en la nova obra audiovisual d’un artista genial i molt compromès socialment, Jordi Abelló, perquè, en contrast amb unes imatges de frivolitat, d’hipocresia i d’inconsciència, ens deixa sentir amb claredat totes les morts que l’art porta darrere seu. Wed, 05 Oct 2011 15:07:45 GMT Carles Rebassa diu 'Una escala qualsevol' http://www.youtube.com/watch?v=UgApKSzhCc8 A la xarxa, durant l’agost, com a preludi de la II Nit Vicent Andrés Estellés, hem pogut recuperar textos del poeta valencià, escrits o recitats. Sat, 27 Aug 2011 16:42:30 GMT La Festa de la Poesia a Sitges. Poemes de pell irisada http://www.youtube.com/watch?v=GBM0HJu9va4 Poesia = paraules i imatges irisades de bombolles de sabó. Sat, 27 Aug 2011 16:44:57 GMT Desitjos a crèdit http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/446700-desitjos-a-credit.html Reflexions, amb una nota irònica, sobre alguna de les causes de la crisi i sobre hipotètiques solucions. Sat, 27 Aug 2011 16:43:48 GMT <b>El bloc literari del 2011</b>. L'1 d'octubre, a La Seu d'Urgell, lliurarem el Premi Lletra UOC al millor bloc de i sobre literatura, en el marc de la festa dels Premis Blocs Catalunya. Thu, 15 Sep 2011 13:14:00 GMT Plantem cara http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/136281 Un text de fa cinc anys que, dissortadament, avui continua sent de plena actualitat: «Qui intenta destruir la llengua d’un poble és un enemic d’aquest poble. Tots els governs espanyols han sigut enemics nostres: durant segles i sense treva han intentat destruir la nostra llengua...» Tue, 14 Jun 2011 17:39:34 GMT Com es feien els llibres (fins fa no gaire) http://www.youtube.com/watch?v=hBztGX-2i1M&feature=player_embedded#at=33 «He sentit l’olor del plom i de l’antimoni i he tornat a notar el gust fred del metall a la gola i he evocat el so de les ratlles en dipositar-se al caixetí. L’aroma agra de la tinta de les proves, humides, no el millora el tonner més sofisticat...
He seguit el recorregut dels galerins fins a la compaginació i m’he traslladat a tantes i tantes caixes conegudes (i disfrutades, com un nen disfruta en veure trenets de joguina en moviment): Impremta Juvenil, amb l’inoblidable Ciuró, mestre de caixistes; l’Ariel, amb el gran Adolf Picó (sí, l’oncle del meteoròleg); Talleres Gráficos Hispano-Americanos, amb el Reixach, tipògraf complet: caixista, marcador –1000 fulls a l’hora– ¡a mà!, i maquinista, tant de Minerva com de qualsevol plana (això sí, sempre Tipografia, amb majúscules ("aquesta modernitat de l’offset no s’hi pot comparar..." deia el 1961); Gráficas Diamante i els Rafael’s, pare i fill... i tants i tants altres...» (Jordi Sánchez, tècnic d’arts gràfiques)
Tue, 14 Jun 2011 17:41:01 GMT
Covava l'ou de la morta blanca http://youtu.be/qK-OtNi4EtI Sílvia Pérez Cruz, la veu femenina amb més projecció de futur que ara mateix tenim, canta Maria Mercè Marçal. Estremidora... Tue, 14 Jun 2011 17:38:49 GMT <b>La festa de la Viquilletra</b> Ja hem lliurat el premis als millors projectes dels estudiants! Aquí teniu un reportatge fotogràfic de l'acte. http://www.facebook.com/viquilletra Tue, 05 Jul 2011 00:00:00 GMT <b>11è Premi Lletra: convocatòria oberta!</b> Estem buscant el millor web o projecte digital de l'any 2011. Ens ajudeu a trobar-lo? http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2011 Tue, 05 Jul 2011 00:00:00 GMT Bad Project http://www.youtube.com/watch?v=Fl4L4M8m4d0 Aquest vídeo, paròdia de la cançó de Lady Gaga, ha triomfat entre els investigadors perquè deixa palesa l’angoixa amb què s’enfronten i la incertesa del seu treball. Fri, 10 Jun 2011 10:53:31 GMT Sí al valencià http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/valencia/elpepuespval/20110605elpval_9/Tes S’explica de manera molt clara com l’anticatalanisme feroç del govern de Francisco Camps ha estat dirigit des de Madrid. Es parla de la metamorfosi de Camps: d’un Camps valencianista i autonomista, a un Camps d’un espanyolisme sense escletxes. Fri, 10 Jun 2011 10:46:48 GMT Després del foc http://www.youtube.com/watch?v=5kcVw6uagzY La cançó 'Després del foc' del grup valencià Atzukak. És un bonic homenatge a les serres cremades de la Vall d’Albaida. Fri, 10 Jun 2011 11:00:18 GMT <b>11è Premi Lletra 2011: convocatòria oberta!</b> Estem buscant el millor projecte digital de l'any 2011. Ens ajudeu a trobar-lo? http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2011 Mon, 13 Jun 2011 00:00:00 GMT <b>La festa de la Viquilletra!</b> 286 estudiants participants i més de 450 noves pàgines editades a la Viquilletra són prou motius de celebració. Si voleu, podreu seguir-la en directe el 20 de juny (via Twitter i Facebook) http://lletra.uoc.edu/viquilletra Mon, 13 Jun 2011 00:00:00 GMT <b> II Premi Picasso en lletra</b>. El 28 de juny lliurem els premis. Si ens voleu acompanyar, serem al Museu Picasso, a les 20h. http://lletra.uoc.edu/ca/picasso-en-lletra Mon, 13 Jun 2011 00:00:00 GMT La vida segons Comte-Sponville http://www.catradio.cat/audio/522248/El-plaer-de-viure-segons-Andre-Comte-Sponville Porto sempre a mà les reflexions del francès André Comte-Sponville, el meu filòsof de capçalera. No se sap mai quan necessitarem una dosi de filosofia per tirar endavant. Aquest autor ens ensenya a estimar la vida fins i tot quan la vida fa mal. Mon, 02 May 2011 16:28:29 GMT El compromís de Jaume Cabré http://www.omnium.cat/ca/video/discurs-de-jaume-cabre-en-l-acte-de-lliurament-del-premi-d-honor-de-les-lletres-catalanes-69.html Ja fa gairebé un any, però val la pena tornar a escoltar el discurs de Jaume Cabré (potser el millor escriptor que tenim) en rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. "Per a l'escriptor, la llengua és la seva pàtria. Vull una llengua que no hagi de demanar ni perdó ni permís pel sol fet d'existir". Mon, 02 May 2011 16:26:51 GMT De Nobel a Nobel http://www.ara.cat/mon/Nobel-carta-Barack-Obama_0_478153461.html No tinc gens clar que assassinar Bin Laden fos la millor opció, ni que fos la pitjor. En tot cas, és recomanable llegir aquesta carta oberta d'Adolfo Pérez Esquivel a Barack Obama. Mon, 02 May 2011 16:25:49 GMT <b> Premi Picasso en lletra</b>. Ja fa dos anys que la UOC i el Museu Picasso s'uneixen per premiar el millor microrelat de tema artístic. La recepció de textos acaba el 23 de maig! http://lletra.uoc.edu/ca/picasso-en-lletra Mon, 16 May 2011 00:00:00 GMT <b>#jollegeixo, al Twitter</b> Després de l'excel·lent experiència de Sant Jordi, els usuaris de Twitter segueixen usant l'etiqueta #jollegeixo per compartir i recomanar lectures. A l'OfflletrA les podeu seguir en directe! http://lletra.uoc.edu/offlletra Mon, 16 May 2011 00:00:00 GMT L'aventura http://open.spotify.com/artist/2e1GB6YtJXZ3mBlKTpheIF Cançó de Ramon Muntaner a partir del poema "L'aventura" de Palau i Fabre que recrea el poema "Sensation" de Rimbaud. Palau i Fabre tradueix el poema seguint la vella pràctica retòrica de l'amplificatio. La repetició amb variacions esdevé hipnòtica i Ramon Muntaner l'encerta tot traduint-la en forma de cançó. Thu, 07 Apr 2011 16:02:46 GMT La literatura és un territori de llibertat absoluta http://www.youtube.com/watch?v=8bu8W1ddTW0 Biel Mesquida és un dels meus autors favorits. La seva aportació a les lletres catalanes em sembla excepcional pel risc que assumeix i per la bellesa radical de la seva prosa. Un escriptor que exigeix l'esforç del lector i un esforç que sempre es veu recompensat en la lectura. Thu, 07 Apr 2011 16:01:31 GMT L’alfabet imaginari http://issuu.com/tipoduro/docs/alfabet_imaginari En la relació entre llibre i tecnologia se sol oblidar que ara mateix la tecnologia afavoreix també el llibre de paper. No tan sols en el procés d'edició, sinó també en la difusió. Issuu és una plataforma d'autoedició, però també una eina per seduir els lectors. Thu, 07 Apr 2011 16:00:29 GMT <b>La festa de la Viquilletra</b> Ja hem lliurat el premis als millors projectes dels estudiants! Aquí teniu un reportatge fotogràfic de l'acte. http://www.facebook.com/viquilletra Tue, 05 Jul 2011 00:00:00 GMT <b>11è Premi Lletra: convocatòria oberta!</b> Estem buscant el millor web o projecte digital de l'any 2011. Ens ajudeu a trobar-lo? http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2011 Tue, 05 Jul 2011 00:00:00 GMT <b>11è Premi Lletra 2011: convocatòria oberta!</b> Estem buscant el millor projecte digital de l'any 2011. Ens ajudeu a trobar-lo? http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2011 Mon, 13 Jun 2011 00:00:00 GMT <b>La festa de la Viquilletra!</b> 286 estudiants participants i més de 450 noves pàgines editades a la Viquilletra són prou motius de celebració. Si voleu, podreu seguir-la en directe el 20 de juny (via Twitter i Facebook) http://lletra.uoc.edu/viquilletra Mon, 13 Jun 2011 00:00:00 GMT <b> II Premi Picasso en lletra</b>. El 28 de juny lliurem els premis. Si ens voleu acompanyar, serem al Museu Picasso, a les 20h. http://lletra.uoc.edu/ca/picasso-en-lletra Mon, 13 Jun 2011 00:00:00 GMT <b> Premi Picasso en lletra</b>. Ja fa dos anys que la UOC i el Museu Picasso s'uneixen per premiar el millor microrelat de tema artístic. La recepció de textos acaba el 23 de maig! http://lletra.uoc.edu/ca/picasso-en-lletra Mon, 16 May 2011 00:00:00 GMT <b>#jollegeixo, al Twitter</b> Després de l'excel·lent experiència de Sant Jordi, els usuaris de Twitter segueixen usant l'etiqueta #jollegeixo per compartir i recomanar lectures. A l'OfflletrA les podeu seguir en directe! http://lletra.uoc.edu/offlletra Mon, 16 May 2011 00:00:00 GMT <b>#jollegeixo, al Twitter</b> Aquest Sant Jordi, usarem l'etiqueta #jollegeixo per compartir les nostres recomanacions de llibres, els que comprem, els que regalem, els que voldríem que ens regalessin... Es podran seguir en directe a la nostra seu de Rambla de Catalunya, 6 (Barcelona) i a l'OfflletrA http://www.facebook.com/event.php?eid=141448332590097 Thu, 07 Apr 2011 16:05:51 GMT <b> Premi Picasso en lletra</b>. Per a tothom qui gaudeix amb la pintura i la literatura. Envia'ns el teu microrelat, en format text o multimèdia. http://lletra.uoc.edu/ca/picasso-en-lletra Thu, 07 Apr 2011 16:04:57 GMT <b> El nostre regal de Sant Jordi!</b> Per agrair-vos la vostra companyia, us regalem un taller de lectura digital. http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/taller-lectura-digital Fri, 15 Apr 2011 00:00:00 GMT S'ha acabat la pela! http://la-dansa-de-la-vida.blogspot.com/2010/12/sha-acabat-la-pela.html Josep Puntí, per mi el millor cantant català en actiu. Versió dylaniana del "Blues per Nadal". Pots aprofitar-ho per visitar la web. No em puc estar també de recomanar-te aquest grup americà, imaginatiu i artesanal, Clem Snide, i sobretot una meravella amb totes les lletres, d'Enrique Morente. Mon, 28 Feb 2011 17:57:27 GMT El Cant d'Ulisses http://www.youtube.com/watch?v=6LBwEoOJRp4 Una interpretació clàssica del Cant d'Ulisses. Són instruccions per anar pel món. Aquí hi trobaràs la traducció catalana. Si fos de tu, tampoc no em perdria Els noms de Crist, d'Albert Serra, el nostre millor director, i a distància. Mon, 28 Feb 2011 17:56:45 GMT Rusia in color, a century ago http://www.boston.com/bigpicture/2010/08/russia_in_color_a_century_ago.html Mira aquestes fotografies, per adonar-te'n de com la tècnica condiciona la percepció. Semblen dels setanta, i són de principis del vint. Mon, 28 Feb 2011 17:55:52 GMT <b>17 de març: dia de la poesia catalana a internet</b>. Diversos col·lectius us convidem a emplenar de poesia la xarxa! Publiqueu els vostres versos preferits, si us ve de gust, al mur del Facebook o al Twitter (hashtag #jollegeixo) http://lletra.uoc.edu/offlletra/temes/detall/21-de-marc-dia-mundial-de-la-poesia Sun, 13 Mar 2011 00:00:00 GMT L'home dibuixat http://www.youtube.com/watch?v=mOMi9NlDnh8 Jo sóc l’home dibuixat, / el que no té carn ni cos. / D'homes dibuixats com jo / si mireu en veureu molts". La primera cançó de Sisa, el seu manifest, de llarga història i diferents versions. Feia anys que no la sentia quan es va colar pel seu compte a la meva última novel·la i no em deixa, com una anticipació d'aquests temps estranys: "Penja-li un llaç vermell, / dibuixa-li dents d'or, / i a l'esquena un cartell / que digui: No estic mort". Aquesta versió és del 2003, amb Jaume Sisa, Manel Joseph i Jordi Clua. Tue, 25 Jan 2011 15:47:07 GMT 'Ceba' i 'Prospecte' http://vimeo.com/7435364 La ironia de la poeta polonesa té moltes cares, aquí en tenim dues. En polonès-català, 'Ceba', a Blogs de Lletres. En traducció anglesa, 'Prospecte', de la Poetry Foundation. Per la xarxa podem trobar versions ben diferents de l'un i de l'altre. Delícies d'una autora interpretada de maneres versàtils gràcies a la seva
confortant causticitat.
Tue, 25 Jan 2011 15:43:58 GMT
Es busca <em>Això és Barcelona</em> http://www.barcelonametropolis.cat/ca/page.asp?id=22&ui=365&prevNode=35&tagId=Valeria%20Bergalli Reflexió sobre la Barcelona d'ara mateix i el seu retrat literari. Un punt de vista fresc sobre una ciutat que un i altre cop es debat sobre la seva condició i els seus límits, com en un trencadís d'imatges. L'autora adopta una altra perspectiva i proposa veure-la com a 'capital de tot'. Tue, 25 Jan 2011 15:42:04 GMT Barcelona en la novel·la negra en català http://lletra.uoc.edu/ca/tema/barcelona-en-la-novella-negra-en-catala Tue, 25 Jan 2011 19:05:50 GMT #JOLLEGEIXO: Ens direu què esteu llegint? Poseu-hi l'etiqueta al vostre missatge de twitter i es publicarà a l'offlletrA. http://lletra.uoc.edu/offlletra Fri, 14 Jan 2011 00:00:00 GMT L'amor és Déu en barca http://www.goear.com/listen/097ba99/lamor-es-deu-en-barca-miquel-gil Miquel Gil posa veu i música a uns versos de Casasses. Música i veu que semblen fetes expressament per a aquest text. Es permet, però, una llicència (?) curiosa... Allà on la cançó de Gil canta: "el ritual és la vida, / la vida anar tirant", el poema original de Casasses diu: "el ritual és vida, / la vida anar tirant". Un article gens gratuït...
Jo em quedo, però, amb l'afirmació següent: "la vida és un naufragi en un got de vi blanc."
Salut!
Wed, 12 Jan 2011 13:27:12 GMT
Pier Paolo Pasolini http://ubu.com/film/pasolini_palestine.html Pasolini havia planejat filmar L'Evangeli segons Sant Mateu en la ubicació aproximada a què es refereix en la Bíblia: Natzaret, Jerusalem, Betlem.
Va traslladar-se allà i va visitar també altres parts d'Israel, Jordània i Síria -amb un fotògraf filmant el paisatge i els seus habitants. Pasolini va afegir-hi un comentari improvisat amb reflexions seues sobre Jesús i la seua paraula i sobre la dificultat de trobar llocs adequats per al seu projecte.
Sun, 02 Jan 2011 20:49:17 GMT
Franges. Els Paisatges de la Perifèria http://www.tonisala.net/2010/12/01/paisatge-literatura-i-periferia-1 El novembre passat el seminari que cada any organitza l'Observatori del Paisatge, duia com a títol "Franges. Els Paisatges de la Perifèria". Enmig de les aproximacions geogràfiques, urbanístiques, polítiques, filosòfiques i antropològiques, l'escriptor Toni Sala va "sortir a passejar" amb la mirada de l'escriptor. Sun, 02 Jan 2011 20:45:06 GMT La VIQUILLETRA: Ja hem presentat el projecte al professorat participant... i comencem aquesta setmana! http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/viquilletra Fri, 14 Jan 2011 00:00:00 GMT #JOLLEGEIXO: Ens direu què esteu llegint? Poseu-hi l'etiqueta al vostre missatge de twitter i es publicarà a l'offlletrA. http://lletra.uoc.edu/offlletra Fri, 14 Jan 2011 00:00:00 GMT 'Xocolata desfeta', llibre d'alta cuina de la llengua catalana http://www.youtube.com/watch?v=Fijb_RRNFh8 Reportatge sobre la primera presentació, al “A100metresdelcentredelmón” de Perpinyà, del llibre Xocolata desfeta de Joan Lluís-Lluís, que és un veritable monument a la llengua catalana. Tue, 22 Jun 2010 17:14:52 GMT Llullu http://www.youtube.com/watch?v=kXbsSz3SyhY “Llullu” per Bruno Oro, cançó inèdita que l’actor i cantant va estrenar al concert solidari “Mou-te pels Quiets” celebrat el 14 de juny de 2009 a L’Auditori. Com que aquest juliol es compleix el primer aniversari de la mort del protagonista de la cançó, mon fill Llullu, ja em permetreu l’homenatge. Tue, 22 Jun 2010 17:14:08 GMT “La mètrica com a valor en la traducció poètica” http://www.saltana.org/2/esc/91.htm Una de les figures més ocultes de la transmissió cultural és el traductor. Sense la seva tasca incansable, la connexió entre les diverses tradicions culturals hauria estat molt complexa. En aquest article especialitzat Ramon Lladó, traductor amb Annie Bats de Georges Perec i Raymond Queneau, analitza, des del punt de vista tècnic de la mètrica, dues traduccions poètiques: “Les Quimeres” de Nerval per Sargatal i “El plany de l’excavadora de Pasolini” per Ballester i Salom.
Lladó desmenteix de la millor manera possible aquell excés líric que defineix la poesia com allò que es perd en una traducció.
Tue, 22 Jun 2010 17:13:35 GMT
El cafè de la granota, de Jesús Moncada http://lletra.uoc.edu/ca/obra/el-cafe-de-la-granota-jesus-moncada Wed, 30 Jun 2010 00:00:00 GMT Invasió subtil i altres contes, de Pere Calders http://lletra.uoc.edu/ca/obra/invasio-subtil-i-altres-contes-pere-calders Wed, 30 Jun 2010 00:00:00 GMT Inici del Postgrau Llibre, literatura i lectura en la Societat de la Informació http://www.uoc.edu/masters/cat/web/art_cultura_societat/cultura_digital/postgrau/llibre_literatura_societat_digital/ Fri, 15 Oct 2010 00:00:00 GMT X premi LletrA al millor web sobre literatura catalana ex aequo: <strong> Mapa literari català 2.0 i Endrets. Geografia literària dels Països Catalans</strong> http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2010 Mon, 31 May 2010 00:00:00 GMT Canal-L http://vimeo.com/user1400390/videos Us recomano els vídeos de i sobre literatura que edita el Canal-L. Consulto sovint aquesta pàgina. La fa un amic peruà que viu a Barcelona; hi registra les principals activitats literàries de la ciutat i entrevista la majoria d'autors que passen per Barcelona. Wed, 26 May 2010 17:41:27 GMT Ya no sé qué hacer conmigo http://www.youtube.com/watch?v=y9LlnLTH87U Escolteu 'Ya no sé qué hacer conmigo' i gaudiu del seu videoclip. Un grup uruguaià per al qual els meus amics i jo hem dissenyat una coreografia. Tota una generació! Wed, 26 May 2010 17:40:33 GMT Una variante brutal del catolicismo http://www.elpais.com/articulo/opinion/variante/brutal/catolicismo/elpepuopi/20100407elpepiopi_13/Tes Una carta impressionant de la Sinead O’Connor. Una resposta al Papa sobre els casos i les denúncies fetes contra els capellans i l’abús infantil. Wed, 26 May 2010 17:39:43 GMT El cafè de la granota, de Jesús Moncada http://lletra.uoc.edu/ca/obra/el-cafe-de-la-granota-jesus-moncada Wed, 30 Jun 2010 00:00:00 GMT Inici del Postgrau Llibre, literatura i lectura en la Societat de la Informació http://www.uoc.edu/masters/cat/web/art_cultura_societat/cultura_digital/postgrau/llibre_literatura_societat_digital/ Fri, 15 Oct 2010 00:00:00 GMT Invasió subtil i altres contes, de Pere Calders http://lletra.uoc.edu/ca/obra/invasio-subtil-i-altres-contes-pere-calders Wed, 30 Jun 2010 00:00:00 GMT X premi LletrA al millor web sobre literatura catalana ex aequo: <strong> Mapa literari català 2.0 i Endrets. Geografia literària dels Països Catalans</strong> http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2010 Mon, 31 May 2010 00:00:00 GMT II premi LletrA/Blocs Catalunya al millor bloc literari http://www.stic.cat/premis-blocs-catalunya-2011/ Mon, 31 May 2010 00:00:00 GMT Rosa Leveroni http://lletra.uoc.edu/ca/autora/rosa-leveroni Mon, 31 May 2010 00:00:00 GMT Bruixa de dol, de Maria-Mercè Marçal http://lletra.uoc.edu/ca/obra/bruixa-de-dol-maria-merce-marcal Mon, 31 May 2010 00:00:00 GMT Les Bruixes d'Arnes http://www.youtube.com/grup62#p/u/0/v-Ql9k_c3nA L'èxit de David Martí, supervendes del Sant Jordi 2010 a les Terres de l'Ebre, no té precedents; en una setmana ha aconseguit situar-se dins la llista dels més venuts a Catalunya.
Vaig tenir la sort d'escoltar el primer capítol de les mans/veu del seu autor. Les Bruixes d'Arnes és una novel.la excepcional on el paisatge, el territori, la màgia, els sentiments, l'aventura i les nostres arrels es barregen amb la història de tres dones que aconsegueixen escapar de la inquisició quan la mateixa església es plantejava canviar de ritme per les barbaritats comeses durant molts anys.
Un llibre que recomano amb la mateixa força del seu autor. Gràcies, David, per fer-nos gaudir...
Tue, 27 Apr 2010 16:41:17 GMT
Montse Castellà, el riu i el territori http://www.youtube.com/watch?v=3-5FT2xft_s&feature=related La cantant tortosina Montse Castellà ha enregistrat l'àlbum L'escriptor inexistent, amb un collage de fragments de poemes al voltant del paisatge, el riu, la terra, la guerra i l'exili.
Castellà ha fet un excel·lent treball musical i literari construint un recorregut mitjançant els textos de Gerard Vergés, Desideri Lombarte o Jesús Moncada, però també de Martí i Pol, Machado o García Márquez.
El disc fou fruit d'un encàrrec de la Fira del Llibre i l'Autor Ebrencs, ha estat editat per l'Indi Music i hi incorpora la veu recitada de Montse Llussà i les guitarres de Valen Nieto.
Tue, 27 Apr 2010 16:40:15 GMT
Sant Jordi al Camp de Tarragona i l'Ebre http://www.diaridetarragona.com/043542/lolor/roses/textura/dels/llibres/omplen/els/carres/camp/tarragona/lebre Moltes novetats literàries, també fora de Barcelona... Tue, 27 Apr 2010 16:40:47 GMT Made in Catalunya http://www.youtube.com/watch?v=-AjA6nfyw90 Els poetes i músics Lou Reed i Laurie Anderson donen veu a poetes catalans com Brossa, Casasses, Espriu, Carner i Vinyoli a Nova York dins el programa Made in Catalunya. Wed, 17 Mar 2010 16:59:59 GMT Un tros de conversa amb Jordi Puntí http://www.traces.uab.es/tracesbd/avui/2010/avui_a2010m2d25p3scultura.pdf Ada Castells entrevista Puntí amb motiu de la publicació de la seva primera novel·la, Maletes robades. El “tros de conversa” va des d'una maleta extraviada fins a l'especial experiència de ser fill únic. Puntí promet que seguirà escrivint novel·les... Wed, 17 Mar 2010 16:59:35 GMT Poesia acústica http://www.ide7fold.net/acoustic Escolteu aquesta proposta experimental de poesia acústica, dins del web de l'austriac Christian Ide Hintze, pioner en l'experimentació de les interseccions de la poesia, l'art visual i la música, i les seves aplicacions docents. Wed, 17 Mar 2010 16:58:56 GMT Je t'aime http://www.youtube.com/watch?v=WU6Tv4lXw2k Videoclip dirigit per Lyona d'una cançó d'Anna Roig i L'ombre de ton chien, grup musical català feliçment afrancesat que cita en el seu nom un vers de la cançó del belga Jacques Brel "Ne me quitte pas", una cançó que segons Brel no parlava de l'amor sinó de la barra i l'abjecció dels homes, i que va escriure poc després d'haver deixat la cantant i actriu Zizou. Tue, 23 Feb 2010 15:20:13 GMT Josep Carner (El pla de Bages, 1927) http://www.memoria.cat/planes/content/josep-carner Del periodista Josep M. Planes, director d'El be negre (1931-1936), hem llegit els magnífics articles de Nits de Barcelona i la sèrie Gàngsters de Barcelona, que el van posar en el punt de mira de la FAI. L'any 1927, quan tot just tenia vint anys i publicava en la premsa del Bages, Josep M. Planes va visitar dues vegades Josep Carner i en va fer un retrat concís i molt revelador... Tue, 23 Feb 2010 15:17:13 GMT Coral romput http://www.musicadepoetes.cat/app/musicadepoetes/servlet/org.uoc.lletra.musicaDePoetes.Titol?autor=21&titol=1746 L'any 1979 Ovidi Montllor i Toti Soler van fer un enregistrament memorable del poema "Coral romput" que Vicent Andrés Estellés havia escrit l’any 1957. Dins el web Música de poetes, que ofereix una àmplia antologia de poemes musicats, podem sentir un tast dels primers catorze dels mil dos-cents seixanta-un versos que té el poema. Tue, 23 Feb 2010 15:13:38 GMT Jordi Coca http://lletra.uoc.edu/ca/autor/jordi-coca Tue, 23 Feb 2010 15:08:32 GMT Col·loqui sobre Manuel de Pedrolo http://lletra.uoc.edu/offlletra/coloquis/detall/col-loqui-manuel-de-pedrolo-i-la-seva-obra Fri, 26 Feb 2010 00:00:00 GMT Salvador Espriu (nou espai multimèdia) http://lletra.uoc.edu/ca/salvador-espriu-multi Fri, 26 Feb 2010 00:00:00 GMT Homer & Langley http://www.charlierose.com/view/interview/10586 E. L. Doctorow explica en aquesta entrevista com va concebre Homer & Langley, la seva darrera novel·la. A finals d'aquest mes ha arribat la traducció catalana (Edicions de 1984) a les llibreries. La història del novaiorquès és una de les parades obligatòries de l'any per als lectors que no hagin llegit l'original. Mon, 25 Jan 2010 12:09:21 GMT “No se li pot fer a la gent l’estafada que, si llegeixen, no es diverteixin” http://www.paperdevidre.net/index.php/inici/entrevista/pag/1 La revista digital Paper de Vidre recupera una entrevista radiofònica de Barnils, Monzó i Vendrell a Pere Calders, feta l’any 1985 i publicada per Empúries dos anys després. Llegint-la, descobrim l’àcida visió de l’escriptor sobre la literatura catalana i la vida, en general. De retruc, retrobem un estil de periodisme que avui es troba a faltar. Tue, 26 Jan 2010 17:21:09 GMT Ai, Dolors http://www.youtube.com/watch?v=dhAJPcyID2U Si Mercè Rodoreda escrivís avui La Plaça del Diamant, la Natàlia i el Quimet es coneixerien a la Plaça del Diamant ballant ‘Ai, Dolors’ dels Manel, esperant una rifa de Nespresso, en comptes d’una de cafeteres d’acer inoxidable. Tue, 26 Jan 2010 17:36:12 GMT Josep M. Fonalleras http://lletra.uoc.edu/ca/autor/josep-maria-fonalleras Tue, 26 Jan 2010 17:25:48 GMT Antoni Canu http://lletra.uoc.edu/ca/autor/antoni-canu Tue, 26 Jan 2010 19:13:50 GMT "Un dels llibres de l'any" http://www.tv3.cat/videos/1836059/Vicenc-Pages Els jugadors de whist ha estat un dels llibres de l'any. Els personatges de Vicenç Pagès tanquen el cicle de creixement, arriben a la maduresa i passen el testimoni als seus fills. Nous temps? Nous arguments? Noves vides? Mon, 14 Dec 2009 12:00:59 GMT Au revoir Papa Bongo! http://www.vilaweb.cat/bongoville1 La crònica que Xavier Montanyà ha fet sobre Gabon és una excel·lent manera d’acostar-nos a l’actualitat d’aquest país. Montanyà, que ja va fer una altra sèrie sobre Guinea Equatorial, parla de Gabon, però també de nosaltres, d’Europa i de la difícil relació amb l’altre. Periodisme, en deien. Mon, 14 Dec 2009 11:59:00 GMT Els viatgers de la Gran Anaconda http://www.catradio.cat/reproductor/audio.htm?ID=192770 Recordo Els viatgers de la Gran Anaconda com un dels meus programes de ràdio preferits. Amb pocs mitjans, amb molta imaginació i, sobretot, amb paraules, va aconseguir fer-nos viatjar molt i molt lluny. Mon, 14 Dec 2009 11:56:16 GMT nou RSS de lletrA http://feeds.feedburner.com/LletraLaLiteraturaCatalanaAInternet Thu, 31 Dec 2009 15:35:55 GMT el projecte lletrA a netvibes http://www.netvibes.com/lletra#projecte_lletrA Thu, 31 Dec 2009 15:33:57 GMT canal de lletrA a Youtube http://www.youtube.com/literaturacatalana Thu, 31 Dec 2009 15:26:48 GMT "Cercles", de Joan Vinyoli http://www.youtube.com/watch?v=25hsjBKtA3Q El poeta Feliu Formosa posa veu al poema de Joan Vinyoli que obre el llibre Cercles (1979), i té la mateixa intensitat que el primer poema d'El Callat (1956). La passió i dedicació es mantenen inalterables, però ara amb el guany de la saviesa que dóna l’experiència. El contrast entre les imatges cosmològiques i l’esforç sobrehumà, dramàticament minúscul de la creació, ens dóna aquell grau de misteri que palpita en tota la seva poesia. Fri, 20 Nov 2009 12:40:06 GMT Un pays, deux frontières http://www.transcript-review.org/fr/issue/transcript-8/catalogne-du-nord Sis escriptors i artistes de Catalunya del nord ens parlen sobre la identitat i la situació de la llengua i la cultura catalanes, en un territori on són minoria, i tenen la consideració de regional. A trenta quilòmetres d’una frontera administrativa i també psicològica, que marca la quotidianitat i contribueix al desconeixement amb la resta de territoris catalans. La seva activitat es desenvolupa enmig d’una població en què majoritàriament la llengua catalana ha deixat de ser d’ús familiar i el seu ensenyament a l’escola i a la universitat és insuficient. Fri, 20 Nov 2009 12:44:17 GMT Dona d'aigua http://www.youtube.com/watch?v=1MQXCbh1Ts8 La cançó Dona d’aigua de Josep Sebastià Pons, cantada per Teresa Rebull, ens porta ressonàncies del cançoner popular. Les goges de l’imaginari pirinenc eren molt belles, posseïen riqueses fabuloses i habitaven fonts i rius. La seducció de les goges ha estat font d’inspiració de poetes, Flordeneu a El Canigó de Jacint Verdaguer, la dona d’aigua de Lanós de Jordi Pere Cerdà, etc. Fri, 20 Nov 2009 12:49:42 GMT El bloc d'offlletrA http://offlletra.wordpress.com Fri, 20 Nov 2009 13:09:17 GMT lletrA al facebook http://www.facebook.com/pages/lletrA/321315650244?ref=search&sid=1074905239.3521403137..1 Fri, 20 Nov 2009 13:08:38 GMT lletrA al twitter http://twitter.com/lletra Fri, 20 Nov 2009 13:08:01 GMT El ciutadà desconegut http://www.porcar.net/?p=2311 Els videos de Bloc de lletres són una delícia, amb les seves magnífiques traduccions en imatges dels versos de Plath, Thomas, Blandiana, Rilke, Pessoa, Celan, Marçal... Dels que s’hi han penjat recentment, he triat el poema “El ciutadà desconegut” de W. H. Auden, en el seu punt just de lucidesa, ironia, cruesa i compassió. Sat, 19 Sep 2009 22:50:38 GMT Russia's War on Words http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/10/06/AR2009100602834.html El set d'octubre va fer tres anys de l’assassinat d'Anna Politkòvskaia, la gran periodista, autora de prestigi internacional pel que fa a l'anàlisi de la Rússia d'ençà de la pujada al poder de Vladimir Putin i dels estralls de la guerra de Txetxènia, i ben coneguda a Catalunya arran de les tres visites que va fer al nostre país. Sat, 19 Sep 2009 22:58:27 GMT Dance me to the end of love http://www.youtube.com/watch?v=ujzvZvfm7WE&feature=PlayList&p=DBD74E67F7C9BFA7&index=77&playnext=2&playnext_from=PL És una filmació d’aficionat, imperfecta, i la cançó "Dance me to the end of love" s’interromp abans d’acabar, però recull bé l’emoció del gran trobador que és Leonard Cohen en començar el concert de Barcelona, el dia que celebrava els seus 75 anys. Sat, 19 Sep 2009 23:03:33 GMT premi lletrA 2009 al millor web http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-09 Mon, 28 Sep 2009 17:32:49 GMT Francesc Serés http://lletra.uoc.edu/ca/autor/francesc-seres Mon, 28 Sep 2009 17:32:49 GMT premi lletrA 2009 al millor bloc http://lletra.uoc.edu/offlletra/temes/detall/el-millor-blog-literari-de-l-any-2009-premi-lletra-blocs-catalunya Mon, 28 Sep 2009 17:32:49 GMT La pel·lícula del referèndum http://www.vilaweb.tv/?video=5790 El referèndum d'Arenys de Munt és una iniciativa molt interessant, perquè, a diferència de les moltes opinions que s'han sentit aquests dies tractant d'assenyalar que no som tants el que volem la independència, la veritat és que precisament el poble (és a dir, el que actua per convenciment i no mogut per tendències polítiques) mostra la seva voluntat de ser independent perquè veu clarament que és l'única opció que tenim, ja que sistemàticament ens posen impediments per actuar d'una manera coherent i lliure dins l'estat espanyol, cosa que ara fa que ni desitgem de ser-hi. Sat, 19 Sep 2009 22:50:38 GMT Adéu a un activista literari http://www.traces.uab.es/tracesbd/avui/av090828.htm He escollit aquest article del David Castillo entre els moltíssims que han sortit publicats amb motiu de la mort de l'Isidor Cònsul, que vaig conèixer primer com a secretari del PEN i, després, com a editor dels meus llibres. En aquest article el David, amb molta elegància i intensitat, ha sabut destacar i enumerar les moltes qualitats de l'Isidor, que tots trobarem a faltar. Sempre he admirat l'Isidor per la seva actitud oberta, perquè sempre estava disposat a ajudar i a col·laborar en tots sentits, per la seva capacitat de treball, la seva erudició i el seu amor per la terra i la seva família, i per la valentia amb què va intentar superar la seva greu malaltia. Sat, 19 Sep 2009 22:58:27 GMT Corrandes d'exili http://www.musicadepoetes.cat/app/musicadepoetes/servlet/org.uoc.lletra.musicaDePoetes.Recurs?autor=458&music=256&titol=1082&recurs=360 Pere Quart és un dels poetes catalans més importants del segle XX. Vaig tenir la sort de compartir l'exili amb ell i que em promogués el meu primer llibre. En l'àudio que us proposo sentim la veu potent de l'enyorat Ovidi Montllor i la lletra i el pensament de l'amic Joan Oliver. En aquest poema es destaca la sensibilitat de Pere Quart, el seu amor per Catalunya en encaminar-se a l'exili i la seva fina ironia en els darrers versos: "Una esperança desfeta, / una recança infinita. / I una pàtria tan petita / que la somio completa." Sat, 19 Sep 2009 23:03:33 GMT Rosa Leveroni http://lletra.uoc.edu/ca/autora/rosa-leveroni Mon, 31 May 2010 00:00:00 GMT Mirall trencat http://lletra.uoc.edu/ca/obra/mirall-trencat Mon, 28 Sep 2009 17:32:49 GMT Joan Baptista Xuriguera http://lletra.uoc.edu/ca/autor/joan-baptista-xuriguera Mon, 28 Sep 2009 17:34:36 GMT Gerard Vergés http://lletra.uoc.edu/ca/autor/gerard-verges Mon, 28 Sep 2009 17:35:08 GMT El Minotaure i Teseu http://www.youtube.com/watch?v=_wU2QLi13EU Aquest vídeo inclou un tast de l’espectacle poètico-musical El Minotaure i Teseu representat al cementiri d’Arenys de Mar en l’acte d’inici del Correllengua 2010. El gest esvelt i antic de la dansa de Lucía Coll i la veu i la música plenes d’ànima de Dídac Rocher celebraven i revivien Salvador Espriu d’una manera digníssima i emotiva. Tue, 22 Jun 2010 17:19:44 GMT Un cor intel·ligent, d'Alain Finkielkraut http://www.catradio.com/multimedia/mp3/2/9/1278666982592.mp3?nom%3DUN+COR+INTEL%B7LIGENT+-+09%2F07%2F10%26tematica%3DLlibres%26podcast%3Dy Vull destacar l’enregistrament on Jordi Cervera comenta breument el llibre, interessantíssim, Un cor intel·ligent d’Alain Finkielkraut, filòsof i assagista francès, un dels pensadors europeus actuals més propers a l’humanisme que reivindico i que en aquest llibre fa una defensa convincent del paper essencial que ha d’exercir la literatura en la societat contemporània. Tue, 22 Jun 2010 17:18:10 GMT El full de ruta espanyol http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2010/07/el_full_de_ruta_espanyol_54722.php No és pas un article literari, però sí el d’un escriptor i un pensador lúcid i exigent que s’esforça a entendre i a explicar aquest present convuls i ferit, ple d’indignació i alhora esperançat, que viu el nostre país després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Tue, 22 Jun 2010 17:17:41 GMT 'Ursonate', poesia acústica http://www.youtube.com/watch?v=217uUWZOguw La poesia fonètica, tan reivindicada pels avantguardistes, té el seu màxim exponent en el poema 'Ursonate', de Kurt Schwiters, el poema fonètics més llarg i elaborat de la història, interpretat per Oriol Ponsatí-Murlà. Fri, 01 Oct 2010 10:53:11 GMT Casasses i l’ofici d’escriure http://www.youtube.com/watch?v=RuA75nATBAc&feature=fvsr El poeta i bon recitador Enric Casasses ens desgrana la seva poètica i la seva trajectòria en aquesta entrevista amb motiu del Festival de poesia de Sant Cugat. Fri, 01 Oct 2010 10:50:59 GMT Més enllà del jazz http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/2010/07/07/pagina-2/82416262/pdf.html?search=cecil%20taylor Cecil Taylor no és sols un dels màxims exponens del freejazz, sinó també un músic de paraules i un poeta de la música. Aquest article de Mingus B. Formentor al suplement Culturas ens l'apropa encara més. Fri, 01 Oct 2010 10:49:04 GMT Llegir i editar a l'era digital (Sevilla, 21/10/10) http://www.uoc.edu/colloquia/edicion_digital/programa_es.html Fri, 15 Oct 2010 00:00:00 GMT Inici del Postgrau Llibre, literatura i lectura en la Societat de la Informació http://www.uoc.edu/masters/cat/web/art_cultura_societat/cultura_digital/postgrau/llibre_literatura_societat_digital/ Fri, 15 Oct 2010 00:00:00 GMT El joc literari d’Unai Siset http://lletra.uoc.edu/uploads/20101111/SubsA_l_iCat.mp3 Un correu-e anònim convocà set escriptors de llarga trajectòria per crear una obra literària a partir d’una fotografia presa al metro de París. Un experiment original que busca sorprendre els lectors. Wed, 27 Oct 2010 11:27:28 GMT Escola Valenciana explicada al món http://www.escolavalenciana.com/videos/detall/93/ La federació Escola Valenciana és el principal referent en la defensa de la vitalitat de la llengua pròpia al País Valencià. Conèixer què és, què simbolitza i com actua, dins i fora de l’àmbit educatiu, ajuda a entendre l’estat actual del procés de normalització lingüística, cultural i literària i el camí que queda per recórrer. Wed, 27 Oct 2010 11:26:51 GMT Els editors podrien portar a judici els socis de l'Arc de Berà, si no es desbloca el pagament del deute http://www.vilaweb.cat/noticia/3794396/editors-podrien-portar-judici-socis-larc-bera-desbloquen-pagament-deute.html La fallida de la distribuïdora Arc de Berà posa en risc l’edició independent. El tancament s’explica per la crisi (econòmica i de paradigma del sector) i per una gestió deficient, però també és conseqüència de la concentració del món del llibre en català. Wed, 27 Oct 2010 11:25:40 GMT Joaquim Amat-Piniella http://lletra.uoc.edu/ca/autor/joaquim-amat-piniella Thu, 11 Nov 2010 12:16:48 GMT Eugeni Xammar http://lletra.uoc.edu/ca/autor/eugeni-xammar Thu, 11 Nov 2010 12:15:54 GMT El violí de Rácz Béla http://www.youtube.com/watch?v=TweM4CNalzg Zeni, protagonista de la novel·la de Francesc Trabal Vals (1935), va de viatge a Viena. La seva amiga Teresa li demana un vals i Zeni li porta un disc de Rácz Béla. Thu, 02 Dec 2010 11:11:02 GMT Monty Phyton i Monzó a la duana http://www.youtube.com/watch?v=LHRO7-CKC3U El joc de les comparacions: un sketch dels Monty Phyton sobre un duaner, que fa pensar en “Després del curset”, un dels contes de El millor dels mons (2001) de Quim Monzó. Thu, 02 Dec 2010 11:09:06 GMT Sagarra descobreix Blai Bonet http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/2001/06/15/pagina-5/32752535/pdf.html?search=sagarra blai bonet Un article desconegut de Josep Maria de Sagarra, publicat a La Vanguardia, el 29 de juny de 1958, amb un elogi fervorós de Blai Bonet, que acabava de guanyar el premi Joanot Martorell amb la novel·la El mar. Thu, 02 Dec 2010 11:01:40 GMT #JOLLEGEIXO: Tenim orgull lector i el volem expressar, ara que lletrA fa 10 anys! http://lletra.uoc.edu/offlletra Wed, 15 Dec 2010 00:00:00 GMT La VIQUILLETRA: TIC al servei de la literatura i la lectura: us hi afegiu? http://lletra.uoc.edu/ca/projectes/viquilletra Wed, 15 Dec 2010 00:00:00 GMT Il Sogno http://www.rcoc-orquesta.com/CAT/Discografia/IL%20SOGNO_LA%20DORA-CD.html Un petit extracte del primer enregistrament mundial de les cantates escèniques profanes que es conserven de Vicent Martin i Soler (València, 1754-Sant Petersburg, 1806), Il sogno & La Dora Festeggiante, amb llibrets de Cesare Olivieri i de Lorenzo Da Ponte, realitzades per la orquestra Real Compañía Ópera de Cámara de Barcelona amb el rigor que caracteritza la seva labor de recuperació històrica musical. Wed, 25 Aug 2010 11:18:25 GMT "La millor manera de lluitar per la llengua catalana és treballar a partir de la qualitat" http://www.vilaweb.tv/?video=6193&canal=17 Una reflexió molt recomanable sobre l'edició, l'edició a Catalunya i l'edició en català a partir de la història de Quaderns Crema. En ocasió del 30è aniversari de l'editorial, el seu fundador Jaume Vallcorba enraona sobre la cultura a través de la història del catàleg, un espai on hi dialoguen autors nous amb els clàssics.
Tradició i modernitat, cultura.
Wed, 25 Aug 2010 16:05:50 GMT
"Una coneixença poc corrent" http://ddd.uab.cat/pub/mirador/mirador_a1930m10n90.pdf L'excepcional periodista Francesc Madrid dibuixa un esbós de la vida d'aventures de l'estafador català Antoni Llussià, àlies Mario Pickman i Antoni Caamaño de Bobadilla, entre molts d'altres noms i personalitats; conegut en el món dels hotels, bancs, casinos i vagons llits en la figura de bisbe o de rei, de torero o de comerciant, de coronel d'infanteria o de duc, de banquer o d'aviador. Wed, 25 Aug 2010 11:14:17 GMT Inici del Postgrau Llibre, literatura i lectura en la Societat de la Informació http://www.uoc.edu/masters/cat/web/art_cultura_societat/cultura_digital/postgrau/llibre_literatura_societat_digital/ Fri, 15 Oct 2010 00:00:00 GMT 23.09.2010: <strong>Conversa sobre joves, ensenyament de la literatura i la lectura & TIC</strong>. Diàleg de Daniel Cassany, Anna Pujol i Teresa Fèrriz http://lletra.uoc.edu/offlletra/esdeveniments Tue, 14 Sep 2010 22:46:19 GMT X premi LletrA al millor web sobre literatura catalana ex aequo: <strong> Mapa literari català 2.0 i Endrets. Geografia literària dels Països Catalans</strong> http://lletra.uoc.edu/ca/premi/premi-lletra-2010 Mon, 31 May 2010 00:00:00 GMT