Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Tue, 25 Sep 2018 06:57:26 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[De vier geheimen voor de perfecte witbalans]]> Mon, 24 Sep 2018 14:07:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De witbalans (WB) bepaalt hoe realistisch de kleuren in je foto terugkomen. Als de kleuren niet correct worden weergegeven, komt dat doordat wit in verschillende lichtsituaties niet 'echt' wit is. Stel je de witbalans in, dan vertel je de camera wat wit is in een bepaalde lichtsituatie. Zo weet de camera hoe die de aanwezige kleurtemperatuur moet compenseren: de camera voegt bijvoorbeeld blauw toe als er sprake is van te veel geel licht.

Schiet in RAW en pas indien nodig later de witbalans aan

Wanneer je nog niet goed weet wanneer je welke witbalans instelt, kan je ervoor kiezen om de camera in te stellen op de automatische witbalans (AWB). Dit gaat meestal goed bij situaties met normaal daglicht, maar in andere lichtsituaties kan de camera nog weleens verkeerd de witbalans gokken. Daarom is het handig om in RAW te fotograferen, zodat je later in Lightroom of Photoshop de witbalans kan bijstellen.

Baal je er achteraf van dat de kleuren niet mooi zijn op je jpg-foto, dan kan je - als er een niet te extreme ingreep nodig is - met een bewerkingsprogramma nog wel de kleur corrigeren. Maar dit gaat vaak ten koste van de kwaliteit. Wanneer je in RAW fotografeert, kan je bij de verkeerde witbalans deze in Lightroom en Photoshop vaak beter aanpassen dan bij een jpg-bestand. Dit kan je doen door de lichtbron te veranderen, een andere Kelvinwaarde in te voeren, de temperatuur en kleurtint te wijzigen, of met het witbalans-pipetje een plek in de foto dat vijftig procent grijs is of wit te selecteren. In RAW de witbalans aanpassen, doe je zonder kwaliteitsverlies, omdat in het ruwe bestand de kleurinformatie was opgeslagen.

Kies naar de lichtsituatie een van de voorgeprogammeerde witbalansinstellingen

Naast de automatische witbalans heb je ook andere instellingen om de witbalans te bepalen. Afhankelijk van de lichtsituatie waarin je je bevindt, kun je kiezen voor de standen daglicht, schaduw, bewolkt, kunstlicht, fluorescerend en flits. Kunstlicht gebruik je bij (gloei)lamplicht, fluorescerend bij TL-licht in kantoren en ziekenhuizen bijvoorbeeld. Voor de rest spreekt het voor zich wanneer je welke instelling gebruikt. Door de camera op de goede witbalansstand te zetten, geef je aan hoeveel kleurcorrectie er moet plaatsvinden.

Maak gebruik van een grijskaart

Met de optie 'custom' kan je de witbalans nog accurater instellen. Voor deze instelling heb je wat meer tijd nodig, omdat je eerst een beeldvullende foto van een grijskaart moet maken. De grijskaart is met 18 procent grijs een neutrale tint, die je vervolgens kan instellen als de witbalans. In de handleiding staat hoe dit bij jouw camera werkt. De camera vergelijkt dan het resultaat met die neutrale tint en zoekt naar de juiste balans. De reden dat er niet voor een witkaart wordt gekozen, is omdat witbalans over kleur gaat en alle overbelichte delen van de foto dan wit worden. Bij gebrek aan een grijskaart kun je ook de binnenkant van je hand fotograferen.

Fotografeer met een kleurtemperatuurmeter

Een professionele fotograaf werkt meestal in de studio met een kleurtemperatuurmeter. Een kleurtemperatuurmeter laat je nauwkeurig zien wat de kleurtemperatuur is en hoeveel kleurcompensatie je nodig hebt om perfect wit te krijgen, waarna je dus de kleurtemperatuur in Kelvin (K) handmatig instelt. Hieronder staan een aantal verschillende voorbeelden van lichtsituaties met bijbehorende kleurtemperatuur:

1200 K: Kaarslicht
2400 K: Zonsondergang
2800 K: Gloeilamp
3200 K: Halogeenlamp
4000 K: TL-lamp
5000 K: Flitslicht
5600 K: Gemiddeld daglicht
6000 K: Middagzon
6500 K: Neutraal wit
7500 K: Schaduw

Een temperatuurmeter is duur en wordt daarom vooral door professionele fotografen gebruikt.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25719-de-vier-geheimen-voor-de-perfecte-witbalans.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Redactie geeft feedback op je foto's]]> Mon, 24 Sep 2018 08:03:00 +0100 redactie@zoom.nl (Wouter Diemer) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De Zoom Academy is zoals je weet de nieuwste loot aan de Zoom-boom en geven we een hoop tijd en liefde. Zo gaven we recentelijk een helikopter-vlucht weg aan twee cursisten, kun je gratis kennismaken met de Zoom Academy en krijg je gratis presets bij de training Landschapsfotografie. Al deze extra aandacht is gelukkig niet voor niets. De trainingen worden zeer goed gewaardeerd en de Academy-klassen zitten goed vol.

Persoonlijke begeleiding bij training

Omdat de Zoom Academy een waslijst aan nog verborgen mogelijkheden biedt, introduceren we stap voor stap iets nieuws. Deelnemers aan de training Macrofotografie kunnen persoonlijk feedback krijgen op hun foto's. We hebben een legertje Zoom Academy mentoren klaarzitten om foto's te voorzien van feedback. Zo krijg je direct feedback op wat jij geleerd hebt tijdens je training. Je leert dus via de Academy en krijgt via een mentor feedback. Uiteraard hebben we ervoor gezorgd dat er experts naar je beeld kijken en je voorzien van handige tips op maat gesneden of je nu beginner bent of gevorderd.

Updates

Wat nog 'onderbelicht' is gebleven is dat we op de Zoom Academy trainingen ook updates zullen geven. Over een aantal weken kunnen deelnemers aan de training Landschapsfotografie enkele nieuwe modules verwachten. Als je meedoet aan deze training, dan krijg je daar automatisch bericht van. Zo is een training niet een eenmalige aanschaf maar blijf je up-to-date en toegang houden tot het materiaal.

Nieuwe online trainingen

Op de achtergrond werken we ook hard aan de productie van nieuwe trainingen. Zo stonden we laatst in de studio voor de training Portretfotografie (coming soon :)) en werken we onder andere aan een training dierenfotografie.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25718-redactie-geeft-feedback-op-je-foto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zoom Academy cursisten volgen masterclass Luchtfotografie]]> Sun, 23 Sep 2018 14:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Om de start van de Zoom Academy te vieren, nodigde Zoom.nl twee cursisten uit, en trakteerde hen op een Masterclass Luchtfotografie. Dit is een spectaculaire en onvergetelijke fotodag geworden.

Stephanie van der Lee en Ivo Mostert hebben eerder een cursus Landschapsfotografie of Reisfotografie gevolgd bij de Zoom Academy. Nu volgden zij een Masterclass Luchtfotografie onder leiding van professioneel luchtfotograaf Roel Ovinge. Vanuit een helikopter hebben Stephanie en Ivo de fijne kneepjes van dit vak geleerd.

Op deze zomerse dag verzamelden Stephanie, Ivo, Roel en twee Zoom.nl-redacteuren bij HeliCentre, een van de weinige échte helikopterbedrijven die Nederland kent. Er zijn namelijk veel helikopterbedrijven die alleen tickets voor rondvluchten verkopen, maar waarbij de vlucht vervolgens door een van die échte helikopterbedrijven wordt uitgevoerd. HeliCentre is een vliegschool, verzorgt zakelijke vluchten en (fotografie)rondvluchten. HeliCentre stelde voor deze dag een helikopter met piloot beschikbaar.

Een volledig verslag van deze dag lees je in Zoom.nl Magazine 09 van 2018.

Fotograferen vanuit een helikopter - Speciale kortingsactie voor Zoomers!


Maak kennis met luchtfotografie! Leuk voor jezelf of om cadeau te geven

Wil jij ook een keer fotograferen vanuit een helikopter en met unieke foto's thuiskomen? Maak dan nu gebruik van deze eenmalige kortingsactie voor Zoomers.

De beste luchtfoto's maak je vanuit een helikopter. HeliCentre zorgt ervoor dat je in overleg met de piloot de beste standpunten kunt uitkiezen zodat je de foto's kunt maken die jij wilt. Mis deze kans niet en neem nu contact op met HeliCentre in Lelystad. Vermeld bij het boeken dat het om de Zoom.nl Actie gaat.

Actie: 30 minuten fotovlucht voor 399,- euro! Ook interessant om te delen met meerdere fotografen!

Kijk voor meer informatie op: www.helicentre.eu

HeliCentre
HeliCentre in Lelystad is een van de weinige helikopterbedrijven in Nederland die deze naam ten volle waarmaken. Met hun moderne helikoptervloot verzorgen zij dagelijks rondvluchten op locatie, controle- en inspectievluchten, foto- en filmvluchten, personen- en vipvervoer, tot complete opleidingen aan toe. Dankzij hun generieke landingsvergunning mogen hun helikopers op vrijwel elke locatie in Nederland landen.
www.helicentre.eu

Aftermovie Masterclass Luchtfotografie

Foto´s Masterclass Luchtfotografie

Foto's Stephanie

Foto's Ivo

Achter de schermen foto's

Zoom Academy - online fotografiecursussen

Wil jij ook beter leren fotograferen op hoog niveau? Bekijk dan ons aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy op www.zoom.nl/academy en start vandaag nog met jouw cursus! Je kunt nu al aan de slag met Macrofotografie, Landschapsfotografie en Reisfotografie.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25609-zoom-academy-cursisten-volgen-masterclass-luchtfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sony FE 24mm f/1.4 GM Preview - Bijzondere nieuwe telg in de Sony-familie]]> Fri, 21 Sep 2018 13:37:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Lichtsterk en lichtgewicht objectief

Het full-frame E-mount objectief heeft een standaard brandpuntafstand van 24mm en een maximale diafragmawaarde van f/1.4, wat de lens perfect maakt voor lichtarme situaties zoals bij zonsopkomst of -ondergang. Het objectief is compact en licht; de filterdiameter is ø67mm, de afmetingen zijn slechts 75,4mm bij 92,4mm en met een gewicht van 445 gram ligt hij erg fijn in de hand. Het objectief past daarmee goed bij de compacte bodies van de A7- en A9-serie.

Sony kon dit lichte design realiseren door de nieuw ontwikkelde Direct Drive SuperSonic Motor. Deze DDSSM maakt een snelle reactietijd, uiterst nauwkeurige positionering en stille bediening mogelijk bij het maken van foto's en video-opnamen.

Bediening

Je kunt ervoor kiezen de lens op de autofocus stand (AF) te gebruiken of op Manual Focus, waarbij je zelf nauwkeurig scherpstelt met de focusring door middel van de Linear Response MF. Daarnaast is er een I/A-ring, waarmee je soepel het diafragma kan aanpassen van f/1.4 tot en met f/16. Hiermee volgt Sony de trend die we ook zien bij de nieuwe Nikon en Canon objectieven voor systeemcamera's. Er bevind zich ook een Focus Hold Button op het objectief. De Focus Hold Button kun je met de camera instellen op bijvoorbeeld Eye Auto Focus.


Hoge G master resolutie

Kenmerkend voor de Sony G Master-serie heeft dit objectief een hoge resolutie, zelfs bij een diafragma van f/1.4. Het is ontworpen uit tien groepen met dertien elementen, waaronder twee XA-elementen (extreem asferisch) en drie ED-elementen (extra lage verstrooiing), zodat bij elk diafragmawaarde het beeld van hoek tot hoek scherp is. Maar ook is het nog steeds mogelijk een bokeh-effect, met zachte, mooie ronde vormen, te creëren.

De twee extreem asferische XA-elementen onderdrukken een sagittale flare, waardoor - aantrekkelijk voor wie een sterrenhemel wil fotograferen - sterren bij avondfotografie een ronde in plaats van een pijlachtige vorm krijgen. Daarnaast heeft de lens een fluorcoating tegen onder andere waterspetters, stof en vingerafdrukken, en een antireflecterende nanocoating voor een grote scherpte en een hoog contrast, en minder schittering en spiegeling. Dit is handig bij landschapsfotografie, waar de stand van de zon vaak problemen oplevert.

Een allround lens

Het lichte design, de gemakkelijke bediening, een maximale diafragmawaarde van 1.4 en tegelijkertijd een enorme scherpte tot in de hoeken van het beeld maken de lens zowel geschikt voor landschaps- en avondfotografie, als voor documentaire, bruilofts- en architectuurfotografie.

Prijs en beschikbaarheid van de FE 24mm f/1.4 GM

De Sony FE 24mm f/1.4 GM-lens is vanaf oktober 2018 verkrijgbaar voor €1600,-. Je zou je kunnen afvragen of je dit bedrag over hebt voor een 24mm met een diafragmawaarde tot f/1.4. Voor de helft van de prijs heb je namelijk al vergelijkbare objectieven als de Sony FE 28mm f/2.0 en de Samyang 20mm f/1.8 ED AS UMC Sony E objectief samen, of kan je de Sigma 24mm f/1.4 DG HSM Art Sony E-mount krijgen. Voor die prijs zou je zelfs verschillende lenzen kunnen combineren. Maar ga je voor perfectie? De Sony FE 24mm f/1.4 GM geeft je wel G Master-kwaliteit.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25717-sony-fe-24mm-f-1-4-gm-preview---bijzondere-nieuwe-telg-in-de-sony-familie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De Tamron SP 24-70mm: review van Roel Metsemakers]]> Fri, 21 Sep 2018 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Testdag
Laat vijf Zoomers samen met een professioneel model los in een loft waar bakken vol met natuurlijk licht binnenvalt en je hebt er uren geen kind meer aan. Zeker als je daarbij ook nog eens de nieuwe lichtsterke Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2 uitgebreid mag testen onder begeleiding van fotograaf Leonie van der Locht-Huijbers. Na een kennismaking tussen de Zoomers en een korte instructie wordt de Tamron lens dan ook snel op de camera geplaatst om de lens aan een uitgebreide test te onderwerpen.


Look & Feel
Mij valt allereerst op dat de Tamron zeer solide en kwalitatief goed aanvoelt. De lens bestaat uit hoogwaardige lenselementen, stevig metaal en hoogwaardig plastic. Daarnaast is hij stof- en spatwaterdicht. Qua bouwkwaliteit zou je dus lang plezier kunnen beleven aan deze lens. Je voelt aan het lekkere gewicht bovendien meteen dat je een lens met beeldstabilisatie in handen hebt (Tamron noemt dit VC: "Vibration Compensation"). Toch is de lens met zijn 905 gram niet overdreven zwaar. Een kleine concessie dus in gewicht dat door zich door de aanwezige beeldstabilisatie dubbel en dwars terug betaalt in beeldkwaliteit. De beeldstabilisatie van deze lens is namelijk 5 stops waardoor je ook scherpe beelden uit de hand schiet bij mindere lichtomstandigheden en de ISO-waarde relatief laag kunt houden.


Verder valt mij op dat de zoomring genoeg weerstand geeft bij het draaien. Iets wat de lens degelijk en professioneel laat aanvoelen. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat de lens uitschuift als de camera naar beneden hangt. Om helemaal zeker te zijn dat de lens niet ongewenst uitschuift, heeft Tamron ook nog in een lock-stand voorzien. Voor sommigen een handige extra optie.


De lens heeft een speciale coating die flare en ghosting verminderd als wordt gefotografeerd met tegenlicht zoals bij deze foto. Hierdoor had ik geen problemen om het model tegen de zonnige achtergrond te plaatsen hier.


Snelheid autofocus en diafragma
De grote meerwaarde die deze lens in mijn ogen biedt is het vaste diafragma van F/2.8 over het gehele bereik van 24-70mm tegen een relatief gunstige prijsklasse. Dit maakt de lens niet alleen veelzijdig in de toepassingsmogelijkheden, maar is daarmee prijstechnisch toegankelijk voor zowel de professional als de serieuze amateurfotograaf die veel met scherpte/diepte werkt.


In deze foto kwam is de haarscherpe autofocus van de lens goed te zien in de contrasterende zwart/wit kleuren. Tevens is dit een goed voorbeeld van de bokeh die deze lens geeft op 70mm met een diafragma van f/2.8.


Met name in de range van 50 tot 70mm geeft de lens een mooie bokeh. Hierdoor kun je met deze lens je onderwerp goed isoleren van de achtergrond. Het is dan ook heerlijk fotograferen met de Tamron in de loft waar veel natuurlijk licht binnen komt, waardoor snelle sluitertijden mogelijk zijn bij diafragma's variërend van f/2.8 - f/4 in combinatie met een lage ISO-waarde.


Op 70mm met een diafragma van f/2.8 kan met deze lens ook met objecten op de voorgrond een mooie scherpte/diepte worden bereikt.Ondanks dat op deze foto veel licht binnenvalt in de loft, heeft de Tamron een goede kleurreproductie.


Wat me ook opvalt is dat deze lens een zeer snelle autofocus heeft. Ik heb dan ook weinig last van onscherpe missers, terwijl ik bij het testen van de lens het merendeel van de portretfoto's op een diafragma van F/2.8 heb geschoten. De scherpte die deze lens biedt in combinatie met de mooie bokeh en de snelle autofocus, maakt deze lens wat mij betreft bij uitstek geschikt voor lifestyle- en portretfotografie. Door het veelzijdige zoombereik van 24-70mm is de Tamron daarnaast tevens geschikt voor landschap- en rapportagefotografie.


Deze foto is genomen met enig tegenlicht. Toch blijft de lens een mooi contrast en kleurreproductie houden.


Scherpte en vignettering
Hoewel de Tamron over het gehele zoombereik in het midden ragscherp is, loopt bij een diafragma van F/2.8 de scherpte richting de uiterste hoeken van de foto's ietwat weg en treedt een minimale vignettering op. Dit is echter miniem en niet meer dan normaal bij een 24-70mm lens. De Tamron doet op dit punt in mijn ogen dan ook zeker niet onder voor concurrerende (duurdere) lenzen. Het minimale scherpteverlies in de hoeken van de foto's is bovendien eenvoudig op te lossen door een kleiner diafragma van F/4 te gebruiken. Ook de geringe vignettering is eenvoudig op te lossen in de nabewerking.


Bij deze foto is geen leescorrectie toegepast in de nabewerking. Daardoor is de geringe vignettering te zien aan de randen van de foto. Hoewel dit een klein minpunt is, is dit in de nabewerking eenvoudig op te lossen middels de lenscorrectie-functie.


Deze foto is een crop van een verticale portretfoto. Hier komt de scherpte van de lens en autofocus duidelijk naar voren. Ondanks dat de foto flink in formaat is terug gesneden is nog steeds sprake van een haarscherpte foto.


Conclusie
Een van de meest veelzijdige lenzen is de 24-70mm lens. Zo ook deze Tamron die met een vast diafragma van F/2.8 voor tal van toepassingen kan worden ingezet. Door de bouwkwaliteit, de snelle autofocus, 5 stops beeldstabilisatie en de scherpte die deze lens biedt, heeft Tamron een echt werkpaard op de markt gebracht die op alle fronten presteert en mij in positieve zin heeft verrast.


Ik kan dan ook niet anders zeggen dat dit qua prijs/kwaliteit een zeer interessante lens is voor zowel de professional die niet de hoofdprijs wilt betalen in dit zoomsegment als de amateurfotograaf die op zoek is naar een lichtsterke lens.

Over de fotograaf

Roel Metsemakers (34 jaar) is in 2017 verslingerd geraakt aan fotografie. Sindsdien is hij in de weer als amateurfotograaf en op social media te vinden onder de naam Roel Metsemakers Fotografie. Hij heeft een voorkeur voor portret- en lifestylefotografie en vindt het fantastisch om emoties vast te leggen. Fotografie vormt in zijn vrije tijd een echte uitlaatklep naast zijn werk als advocaat. Inmiddels fotografeert uitsluitend nog in M-stand en in RAW. Zo kan hij het maximale uit een foto halen en er zijn eigen twist aan geven door te spelen met het licht. "Het mooie aan fotografie vind ik dat ik nog ontzettend veel kan leren. Jullie Zoomers zijn en blijven daarbij een grote bron van inspiratie voor mij!"


Wil je meer foto's zien van Roel? Neem dan een kijkje op zijn Instagram profiel.


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25644-de-tamron-sp-24-70mm-review-van-roel-metsemakers.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De Tamron SP 24-70mm: review van Maaike Baggerman]]> Fri, 21 Sep 2018 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Uitnodiging
Een week voor de workshop word ik gebeld, met het nieuws dat ik mee mag doen aan de testdag van de nieuwe Tamon 24-70mm lens. Leonie Huijbers van MUPH photography gaat de workshop geven en ik volg haar al een poosje op Instagram. Haar stijl van fotograferen vind ik heel tof, dus dat zij de workshop geeft, maakt mij gelijk enthousiast. Momenteel heb ik een Nikon 24-120mm f4 lens, maar stiekem droom ik al een tijdje van een f2.8. Maarja, die prijs hè? Als hobby-fotograaf toch een behoorlijke investering, daarom ontzettend leuk om deze lens te mogen testen. En toen was het maandag, de dag van de workshop. Met veel zin vertrek ik van huis. We worden warm ontvangen en krijgen een korte introductie van de workshop.


De lens
Na de toelichting worden de lenzen op de camera's gedraaid en kunnen we ermee aan de slag. De lens voelt meteen goed aan. Hij ligt prettig in de hand, is stil en is niet zo zwaar als ik vooraf dacht. Ik merk geen verschil in gebruiksgemak ten opzichte van mijn Nikon-lens die ik normaliter gebruik. Wel vind ik het diafragma van 2.8 een groot (!) voordeel. De scherpte diepte van deze lens is fantastisch en maken dat het model goed uit de foto springt. Hoewel ik ook regelmatig fotografeer met mijn 50mm f1.8, vind ik het voordeel van deze lens dat in en uit zoomen mogelijk is. Door het diafragma op 2.8 te zetten en volop in te zoomen, ontstaat er net zo goed een mooie scherpte diepte. Het voordeel van deze lens is daarbij dat hij veel veelzijdiger is en steeds wisselen van lens niet meer nodig is. Dat vind ik persoonlijk wel een groot pluspunt.
Kenmerken
Wat vooral opvalt aan het objectief is de mega snelle autofocus. Dit is tijdens de shoot niet direct nodig omdat het model in alle rust poseert, maar ik kan mij voorstellen dat tijdens een lifestyle shoot of bijvoorbeeld een trouwreportage dit zeker van meerwaarde kan zijn. De sterke beeldstabilisatie maakt dat je langer uit de hand kunt fotograferen in het geval een langere sluitertijd nodig is. Ook dit is voor ons geen issue, vanwege de prachtige lichte ruimte. Wat ik zeker een voordeel vind ik de korte scherpstelafstand (van 39 cm), waardoor het ook mogelijk is close-ups te maken. Voor mij maakt dit de lens veelzijdig.
De scherpte is bij 24mm erg goed, maar ik merk dat dit iets minder wordt naarmate ik verder inzoom. Daarnaast valt mij tijdens de bewerking van de foto's op dat vignettering is opgetreden. Op zich is dit te verhelpen met Lightroom of Photoshop, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden voordat je de lens gaat gebruiken.
Conclusie
Dit alles overziend ben ik erg te spreken over de lens. De lens is gebruiksvriendelijk, de scherpte diepte vind ik super mooi en de zoom maakt de lens bruikbaar in veel verschillende situaties. Het nadeel van het verlies van scherpte en vignettering ken ik ook van andere lenzen. Dus al met al - en zeker met oog op de prijs - ben ik enthousiast!

Over de fotograaf

Maaike Baggerman (31 jaar) woont samen met haar vriend en hond in de Betuwe. Ze werkt als beleidsadviseur en houdt zich daarnaast veel bezig met fotografie. Vanwege haar enthousiasme voor de fotografie, heeft ze het afgelopen jaar de basisopleiding aan de Fotovakschool gevolgd. Maaike richt zich vooral op portret- en lifestylefotografie.


Wil je meer foto's zien van Maaike? Neem dan een kijkje op haar Instagram profiel

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25641-de-tamron-sp-24-70mm-review-van-maaike-baggerman.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De Tamron SP 24-70mm: review van Ilya de Milde]]> Fri, 21 Sep 2018 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Tijdens een workshop portret-/lifestylefotografie ga ik, samen met nog vier andere gelukkige en enthousiaste geselecteerde fotografen aan de slag met een nieuw objectief van Tamron. We krijgen de mogelijkheid om alle functies en mogelijkheden van deze nieuwste professionele zoomlens uit te proberen. En zoals zo vaak met een selectie, voel ik mij toch een beetje trots om er bij te mogen zijn. De locatie is: Loft in Arnhem, een pand met prachtig natuurlijk licht.


Leonie van der Locht - Huijbers
De workshop verloopt onder begeleiding van fotograaf Leonie van der Locht - Huijbers. Zij geeft in een korte introductie aan wat alle mogelijkheden van deze lichtsterke Tamron reportagezoom zijn en hoe wij deze kunnen toepassen. Er komen al snel twee grote pluspunten naar voren: de lichtsterkte over het gehele bereik en de snelle AF. Waar ik vooral naar uitkijk is om Leonie te horen vertellen hoe zij te werk gaat en de nuttige tips die zij geeft. Verder vind ik het leuk en leerzaam om ervaringen te delen met de andere fotografen en natuurlijk om aan de slag te gaan met Dian Biemans, een ervaren model.
Na de korte introductie en kennismaking gaan wij om beurten de leuke en spontane Dian fotograferen. Iedereen doet zijn ding, hetzij Dian fotograferen, hetzij lifestyle beelden maken. Het maken van de lifestyle beelden vind ik aanvankelijk lastiger dan gedacht. Gelukkig is Leonie in de buurt. De tips en ervaringen van Leonie op dit vlak zijn wat dat betreft meer dan welkom en geven naast inzicht ook inspiratie.
Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2
Ik fotografeer al jaren met tevredenheid met Tamron objectieven, waaronder de oudere versie Tamron 27-70mm. Ik vind de prijs-kwaliteit verhoudingen van Tamron gewoon geweldig. De objectieven leveren kwaliteit en laten je in principe nooit in de steek. Ik was en ben dus benieuwd naar de verschillen en verbeteringen van de nieuwe versie en bewust of onbewust ga ik die twee objectieven toch met elkaar vergelijken.


Bijzondere kenmerken en erg fraai design
Met name de bijzondere kenmerken zoals de hoge beeldscherpte, natuurgetrouwe kleuren en de snelle en zekere AF vind ik belangrijk en heb ik tijdens de workshop zeker uitgeprobeerd. Daarnaast is er nog de bouw van de lens. Ik beschik ook over de nieuwste versie Tamron 70-200mm F/2.8 en ik vind het design van deze nieuwe lenzen van Tamron bijzonder fraai. Het gaat uiteindelijk om aspecten als bijvoorbeeld scherpte, fraaie bokeh en fijne AF, maar ik wil dit uiterlijk toch even genoemd hebben. Ik kan ervan genieten.
Andere kenmerken zoals een zeer krachtige 5 stop sterkte beeldstabilisatie voor het lang door fotograferen zonder statief, een Fluorine coating die vocht en vuil van frontlens weert, en diverse afdichtingen op de behuizing die zorgen voor goede weerbestendigheid, heb ik niet kunnen testen maar die geloof ik eerlijk gezegd wel. Immers, zoals al zei het design van de lens is geweldig en de degelijkheid en kwaliteit stralen er vanaf.
Testresultaten
Hoewel ik het aanvankelijk best lastig vond om een objectief te testen - waar vergelijk je hem bijvoorbeeld mee - heb ik toch een aardig beeld van deze lens gekregen. Ik vind de scherpstelling inderdaad erg snel en accuraat. Ook de natuurgetrouwe kleuren vind ik met recht een bijzonder kenmerk. Ik zie dat bij de nabewerking van de foto's, ik hoef er vrijwel niets aan te doen. Verder draait het objectief soepel bij het in en uitzoomen. Veel instelmogelijkheden zijn er niet en degene die er zijn -beeldstabilisatie aan/uit en AF of MF- spreken voor zich.

Conclusie
Bijzonder fraai en degelijk ontworpen objectief die qua bouw in ieder geval niet onder doet voor zijn dure tegenhangers. De scherpte is accuraat en de scherpstelling is snel. Daarnaast is de kleurstelling erg natuurgetrouw. De bokeh spreekt mij erg aan, maar die heb ik niet kunnen vergelijken met een ander soortgelijk objectief. Hij beweegt bij in en uitzoomen lekker soepel en met dit bereik kan je in heel veel situaties uit de voeten. Als ik niet vrij recent de oudere versie van deze Tamron 24-70mm F2,8 had gekocht dan zat gegarandeerd de Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2 in mijn fototas.


Over de fotograaf

Ilya de Milde fotografeert al jaren. Eerst alleen vanuit passie en hobby maar sinds drie jaar probeert hij die passie toe te passen in diverse foto-opdrachten en projecten. "Ik beschouw altijd iedere opdracht als niet vanzelfsprekend en probeer altijd het perfecte plaatje of plaatjes bij de opdrachtgever af te leveren. Ik probeer mij altijd te ontwikkelen en beter te maken."


Wil je meer foto's zien van Ilya? Neem dan een kijkje op zijn website.


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25639-de-tamron-sp-24-70mm-review-van-ilya-de-milde.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De Tamron SP 24-70mm getest: review van Djûra Schra]]> Fri, 21 Sep 2018 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Vanuit Zoom.nl en Tamron ben ik samen met nog vier fotografen uitgenodigd om een dag langs te komen om de nieuwe 24-70mm f.2.8 lens van Tamron te testen. We worden verwacht op een prachtige locatie in Arnhem, genaamd Loft. Hier mag ik onder begeleiding van Leonie model Dian Biemans fotograferen. Alles bij elkaar een hele leuke en leerzame ervaring. Zo had ik namelijk nog nooit eerder een professioneel model gefotografeerd.


De eerste indruk
Tijdens de testdag heb ik verschillende onderdelen van de lens kunnen testen en mijn eerste bevindingen van de lens zijn zeer positief. Het is een mooi lichtsterk zoomobjectief met een bereik van 24mm tot 70mm. Door dit bereik is de lens zeer fijn voor verschillende soorten fotografie, zoals portret-, lifestyle-, landschap- en rapportagefotografie. Het diafragma is over het gehele bereik f/2.8, waardoor je zowel op 24mm als op 70mm schitterende foto's kunt maken met een onscherpe achtergrond. Ook heeft het diafragma grote voordelen wanneer je binnen fotografeert, zoals tijdens de testdag. Doordat de lens zo lichtsterk is, kun je de ISO ook binnen vrij laag houden.


Hier is de kracht van f/2.8 nog eens goed te zien in een mooie close up. Een mooie scherptediepte met Iso 200.


Hier is het effect van f/5.6 nogmaals te zien in een close up. Iso verhoogd naar 640.

Uiterlijk

De nieuwe lens van Tamron is naar mijn idee stevig gebouwd en ligt goed in de hand. Een grote verbetering aan deze nieuwe lens vergeleken met de voorgaande lens is de zoomfunctie. Waar je bij de oude variant nog echt kracht moest zetten om in te zoomen, schuif je de zoomfunctie nu vrij gemakkelijk heen en weer. Qua grootte en gewicht is er echter niet veel veranderd. Met een kleine kilo heeft de lens een redelijk gewicht, maar vergeleken met andere lenzen in de f/2.8 categorie valt hij niet buiten de boot.


Diafragma f/2.8 & brandpuntafstand 70mm. Een mooi voorbeeld van de portretfunctie van deze lens.

Beeldkwaliteit & autofocus
Over de beeldkwaliteit ben ik positief. Ik heb veel verschillende standen qua zoom en diafragma kunnen proberen en 'overall' scoort de lens naar mijn mening goed. Je kunt mooie allround foto's maken, maar ook bij portretten doet de lens het goed. Vooral de bokeh van de lens spreekt mij zeer aan. Hierdoor kun je hele mooie portretten en close-ups maken. Een voordeel waardoor je zelfs met een lage sluitertijd nog steeds een scherpe foto kan maken, is de beeldstabilisatie. Tot ongeveer 1/30e sec. kon ik vanuit de hand nog steeds een scherp portret maken. Dit heeft natuurlijk ook te maken met in hoeverre je zelf een vaste hand hebt. Een ander fijn voordeel, dat helpt om met een lage sluitertijd nog steeds een scherpe foto te maken, is de snelle autofocus. Hierbij maakt het weinig verschil of je de zoomfunctie van de lens op 24mm, 50mm of 70mm hebt ingesteld.
Niet alleen is de lens zeer geschikt voor een portret, maar ook voor allround fotografie. Hierboven een aantal shots met verschillende brandpunt afstanden waaronder 24, 32 en 52mm.


Aanrader
Zodra ik de financiële middelen heb om over te stappen naar een full frame camera, staat deze lichtsterke allround lens zeker op mijn lijst om aan te schaffen. Ik heb de kans gehad de Tamron lens te mogen testen en mijn bevindingen zijn zeer positief. Zo heb ik geen directe nadelen aan de lens kunnen ontdekken. Er zullen vast en zeker kanttekeningen zijn, maar op dit moment is de kwaliteits- / prijsverhouding van de Tamron voor fotografen zoals ik zeker een aanrader.Over de fotograaf
Djûra Schra (26 jaar) komt uit het dorp Balk in het zuiden van Friesland, vlakbij het IJsselmeer. Al haar hele leven lang is ze geïnteresseerd in fotografie. Zo had ze van jongs af aan al een digitale camera, waarmee ze alle vakanties en uitjes met vrienden en familie vastlegde. Ruim 4 jaar geleden heeft ze haar eerste spiegelreflexcamera aangeschaft en sinds die tijd is ze zich actief gaan verdiepen in fotografie. Eerst heeft ze twee cursussen gevolgd en daarna ging ze al snel met haar fotografie op Facebook. Als communicatiestudente kon ze hiermee mooi ervaring opdoen met een bedrijfspagina. Haar fotografie werd opgemerkt door de omgeving en als snel begon ze haar eigen bedrijf Frames&Design. Hiermee heeft ze al veel verschillende onderwerpen mogen vastleggen zoals families, bruiloften, bands en bedrijven. Sinds maart 2018 is ze klaar met haar de opleiding en wil ze zich graag nog verder gaan verdiepen in fotografie door middel van workshops en cursussen.


Wil je meer foto's zien van Djura? Neem dan een kijkje op haar website

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25638-de-tamron-sp-24-70mm-getest-review-van-djura-schra.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De Tamron SP 24-70mm getest: review van Christa van Gend]]> Fri, 21 Sep 2018 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Op 23 juli was het zover, de testdag voor de Tamron SP 24-70 F2.8 Di VC USD G2. Na een kort voorstelrondje, is het tijd om de lens uit de doos te halen. Mijn eerste indruk is gelijk: was is hij zwaar! De lens ziet er stevig gebouwd uit. Ik heb zelf geen lenzen van Tamron en ik moet even wennen omdat het in -en uitzoomen precies andersom gaat als bij mijn Canon lenzen.
Wat me wel opvalt is dat de ring om handmatig scherp te stellen, een beetje smal is. Ik heb dit niet heel veel gebruikt, en ik denk dat het een kwestie van wennen is. Zowel de scherpstelring, als de zoomring draaien in ieder geval lekker soepel.


Ik ben vooral nieuwsgierig naar deze lens omdat mijn Canon 24-105 F4 trager begint te worden en deze lens mijn Canon lens zou kunnen vervangen. Ook ben ik benieuwd of ik de extra mm die ik gewend ben van mijn lens ga missen.


Lifestylefoto's
Ik begin met het maken van wat lifestylefoto's. We zitten in een prachtig pand in Arnhem, met mogelijkheden genoeg om details te fotograferen. Dit is niet iets wat ik heel vaak doe, normaal gesproken maak ik vooral portretten van kinderen, zowel binnen als buiten. Leonie geeft wat tips en daarna kan ik aan de slag.


Mooie scherptediepte bij f2.8 (70mm f2.8 ss 1/160 iso 640).


Door de ingebouwde beeldstabilisatie kan ik met een sluitertijd van 1/50 nog een scherpe foto maken van een stapeltje boeken. Dit is bij 70mm, dus maximaal ingezoomd. De bokeh van de lens vind ik erg mooi, heel mooi rond. Het is erg fijn om over het hele bereik een opening van F2.8 te hebben. Ik heb ook bijna alle foto's tussen de F2.8 en F4 gemaakt, ik hou van de onscherpte. Ik kan me ook voorstellen dat bij bijvoorbeeld concertfotografie deze lens erg fijn is, omdat hij lichtsterk is over de gehele lengte. Ook bij volledige opening is de lens erg scherp, zeker bij 24mm. Als ik inzoom tot 70mm is het beeld wel iets minder scherpte aan de randen. Dit valt mij vooral op bij de lifestylefoto's. Bij de foto's van Dian, die ik later maak, heb ik dat gevoel wat minder. De autofocus is snel en stil.


Model
Na de lifestylefoto's ga ik aan de slag met het model, Dian. Bij de eerste foto's staan mijn instellingen nog op de instellingen voor de lifestylefoto's. Daardoor heb ik niet gezien dat mijn sluitertijd maar 1/30 was. Maar toch heb ik er een scherpe foto's tussen zitten. Nu moet ik zeggen dat ik wel een redelijk vaste hand heb, maar van 1/30 was ik zelfs onder de indruk. De beeldstabilisatie doet zijn werk dus goed! Door het grote diafragma van F2.8 krijg ik ook bij de portretten een hele mooie scherptediepte.


zelfs bij ss 1/30 nog een scherp portret (70mm f3.5 ss 1/30 iso 250).


Daarna maak ik wat foto's van het model met tegenlicht. De autofocus blijft zijn werk goed doen. Alleen wanneer ik van het middelste scherpstelpunt overstap naar een punt in de hoek, heeft de autofocus soms wel moeite om scherp te stellen. De foto's met tegenlicht vind ik mooi van kleur en contrast. In de nabewerking hoef ik alleen maar wat ruis weg te werken. Op dat punt ben ik erg tevreden over deze lens.


Ook bij tegenlicht mooie resultaten (70mm f3.5 1/60 iso 1000).


De portretten zijn bij zowel 24mm als 70mm goed scherp, maar ik blijf het raar vinden om een close-up te maken op 24mm. Het model ziet er naar mijn idee toch een beetje vertekend uit. Bij een full body op 24mm is dit veel minder het geval. Met de portretten in tegenlicht kan ik aan de latjes van de ramen zien dat er een klein beetje vertekening is. Maar dit is zeker niet storend en zo weggewerkt in photoshop.


Spiegeling, mooie details (70mm f3.5 1/200 iso 1000).


Een fijne lens voor zowel full body als close-up.


Conclusie
De Tamron SP 24-70 F2.8 Di VC USD G2 is naar mijn idee een prima objectief. Ideaal voor allerlei verschillende onderdelen van fotografie: portret, landschap, straatfotografie, concertfotografie.
De lens is stevig gebouwd (wel zwaar) en spatwaterdicht. De ringen draaien lekker soepel. De autofocus is snel bij zowel 24mm als bij 70mm en ook bij tegenlicht werkt hij goed. De beeldkwaliteit is goed, ook bij F2.8. Bij andere lenzen heb ik mindere resultaten gehad bij F2.8. De beeldstabilisatie is super, zelfs bij 1/30 nog een acceptabele portretfoto. Ook bij tegenlicht zijn de kleuren en de scherpte prima in orde. Ik heb tijdens het fotograferen de extra mm die ik normaal bij mijn Canon lens heb, niet gemist. Dus als ik genoeg gespaard heb, is deze lens zeker een mooie opvolger!


Over de fotograaf

Christa van Gend (38 jaar) woont in Nieuwerkerk a/d IJssel. In het dagelijks leven geeft ze aardrijkskunde op de leukste mavo van Rotterdam. Ze heeft een camera sinds haar 12e. Eerder fotografeerde ze vooral landschappen en dieren maar sinds de geboorte van haar zoon in 2012 is ze zich ook gaan verdiepen in kinderportretten.


Wil je meer foto's zien van Christa? Neem dan een kijkje op haar website.


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25637-de-tamron-sp-24-70mm-getest-review-van-christa-van-gend.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Lichtsterke standaardzoom - Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD]]> Fri, 21 Sep 2018 11:43:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD is de eerste lens in een hele serie compacte en betaalbare lenzen voor de fullframe Sony-camera's. Ondanks dat het bereik niet helemaal gelijk is, opereert de nieuwe Tamron in het vaarwater van een serie 24-70 mm-lenzen zoals de Sony Vario-Tessar T* FE 24-70 mm F4 en de Sony FE 24-70 mm F2.8 GM. De eerste is behoorlijk minder lichtsterk dan de nieuwe Tamron en de tweede is flink duurder. Kortom: een goede positie voor de Duitse lenzenbouwer.
Een lichtsterke standaardzoom kan best groot en zwaar zijn. Zo niet deze nieuwe Tamron, die qua uiterlijk, omvang en gewicht perfect in balans is met de compacte fullframe Sony-camera's. Niet zo gek, want de lens is natuurlijk speciaal voor deze serie ontworpen.


Het design van de lens is eenvoudig en zonder opsmuk. Dat geeft een rustig beeld, maar zonder enige knop of schuif moet je om te switchen van bijvoorbeeld autofocus naar handmatige focus het menu induiken. De materialen zien er prima uit, zeker gezien de betaalbaarheid van de lens. De scherpstel- en focusring draaien soepel, met een fijne weerstand. De autofocus werkt snel en bijna altijd zonder twijfel. Tamron heeft voor die klus een geheel nieuwe AF-motor ingebouwd. Deze RXD-motor is daarnaast geruisloos, een groot voordeel tijdens filmen.

Beeldkwaliteit

De gemaakte beelden zijn helder, scherp en hebben een fijne 'krisp'. Bij F 2,8 loopt de scherpte aan de hoeken iets weg, maar dat is eenvoudig te corrigeren en daarnaast niet erg, omdat je die randscherpte bij F 2,8 vaak helemaal niet nodig hebt.


Met het grote diafragma van F 2,8 over het hele zoombereik kun je een onderwerp mooi van de achtergrond isoleren. Dat levert in combinatie met de goede scherpte mooie plaatjes op. De achtergrondonscherpte is krachtig van karakter; een kwestie van smaak of je dat kunt waarderen. Los daarvan: de bokeh-bollen zijn mooi rond. Chromatische aberraties zijn prima onderdrukt, maar bij invallend licht komt er weleens een flare het beeld binnenvallen. Dit kan sfeerverhogend werken, al is dat natuurlijk ook een smaakkwestie.

De Tamron is een goede keus voor Sony-fotografen die op zoek zijn naar een lichtsterke compacte standaardzoom. De beeldkwaliteit is bovengemiddeld goed en de compacte maten en het bescheiden gewicht maken het een fijne lens voor de Sony fullframe-modellen. Daarnaast is de prijs gunstig. Tamron kan hier weleens een bestseller aan hebben.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25716-lichtsterke-standaardzoom---tamron-28-75mm-f-2-8-di-iii-rxd.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Meer evolutie dan revolutie - Sony RX100 VI]]> Fri, 21 Sep 2018 11:28:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321De opvallendste verandering aan de RX100 V is het grotere zoombereik. Kwam de RX100 V tot 70 mm, de nieuwe RX100 doet daar een flinke schep bovenop met zijn 24-200 mm-lens. Dat geeft je in de praktijk veel nieuwe mogelijkheden en het maakt de RX100 VI een echte superzoom. Neem je deze camera mee op reis, dan heb je eigenlijk alles bij je wat je nodig hebt. Er zit wel een kleine adder onder het gras, want de lichtsterkte van de lens is afgenomen De vijfde generatie gaf je F 1,8-2,8, bij de Mark VI is dat F 2,8-4.5. Overigens is er wel een verbeterd stabilisatiesysteem om die afgenomen lichtsterkte enigszins te compenseren.

Touchscreen

Een welkome toevoeging aan deze RX100 VI is het scherm achterop: dat is voortaan een touchscreen. De beeldkwaliteit van deze zesde generatie is erg goed, maar dat zijn we gewend van Sony's RX-serie. De 1 inch-sensor zorgt voor genoeg detail, een prima dynamisch bereik en goede ruisprestaties. De camera blijft bijzonder snel, net als bij de voorganger kun je met de RX100 VI maar liefst 24 bps maken. Uiteraard is er ook weer 4K-video. De autofocus werkt meer dan uitstekend en is razendsnel.

Aan het uiterlijk is evenmin getornd, de RX100 VI lijkt als twee druppels water op zijn voorganger en de andere RX-camera's van Sony. De body is ietsje dieper geworden, maar daar merk je in de praktijk niets van. Wel handig is de - overigens fijne - elektronische zoeker die nu in één keer uitklapt, in plaats van in twee fases.


De veranderingen zijn niet wereldschokkend, maar dat was ook helemaal niet nodig. Behalve de toevoeging van het touchscreen dan, want daar zaten veel fotografen wel degelijk op te wachten. De zesde generatie betekent meer een evolutie dan een revolutie. De prestaties van de camera liggen nog steeds op een erg hoog niveau en de compacte maten blijven gewaarborgd. Ben je in de markt voor een dergelijke camera, overweeg dan of de extra zoomrange opweegt tegen de afgenomen lichtsterkte. Zo ja, kies dan voor de RX100 VI. Heb je toch liever meer lichtsterkte of hecht je bijzonder aan een ingebouwd ND-filter en de microfooningang, kijk dan naar de RX100 V, want de eerdere RX100-camera's blijven in goede Sony-traditie gewoon verkrijgbaar.


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25715-meer-evolutie-dan-revolutie---sony-rx100-vi.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Alles in één - Panasonic Lumix TZ200]]> Fri, 21 Sep 2018 11:14:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Tien jaar geleden had een allround fotograaf verschillende camera's en lenzen nodig: een body met fatsoenlijke sensor, macrolens, eentje om mee te zoomen, eentje voor vakantie en dan nog een compactcamera voor erbij, die in je jaszak past.

Panasonic is al een tijdje bezig om met de Lumix TZ-serie al deze eigenschappen in één allround superzoom te stoppen. Panasonic bouwt nu verder aan de TZ-serie met de Lumix TZ200, de opvolger van de TZ100, die overigens gewoon verkrijgbaar blijft.


Om te beginnen is de ingebouwde Leica-zoomlens langer geworden. Die was al 25-250 en is nu een indrukwekkende 24-360 mm met 15x optische zoom. Die extra lengte gaat gepaard, met een iets geringere lichtsterkte. Het grootste diafragma is F 3,3; bij de TZ100 was dat F 2,8. Gelukkig heeft de camera een goed werkend vijf-assig stabilisatiesysteem, zodat je ook met langere sluitertijden nog scherpe foto's maakt.

Ontwerp

Het ontwerp is in grote lijnen gelijk gebleven, met subtiele verschillen, zoals twee extra grippen, voor houvast. De ergonomie is ruim voldoende en het touchscreen hoort bij de fijnste in zijn soort, zoals we gewend zijn van Panasonic. Jammer alleen dat het scherm niet draait of kantelt. De camera voelt goed, zoals je verwacht van een high-end compact, en is gemaakt van mooie en degelijke materialen.

De Lumix TZ200 beschikt over een grote 20,1 megapixel 1 inch-sensor. Die belooft mooie plaatjes en voor dit formaat camera is de beeldkwaliteit inderdaad indrukwekkend. Foto's zijn helder, scherp en goed van kleur. Verder ingezoomd wordt het contrast natuurlijk minder. Toch zijn ook de telebeelden goed bruikbaar. Bij hogere isowaarden wordt ruis zichtbaar in delen van de foto. Het AF-systeem kennen we uit de recente GX9 en voldoet goed.


De TZ200 filmt in 4K met 30 fps en met de 120 fps-functie in Full HD maak je fijne slow-mo's. De autofocus werkt ook bij het filmen vloeiend en accuraat. De bekende Panasonic-functies 4K Photo en Post Focus ontbreken niet in deze TZ200.

De Panasonic Lumix TZ200 is een waardige opvolger van de populaire TZ100. Een nieuwe lens met nog meer zoom, een verbeterd AF-systeem en ook op andere vlakken presteert deze TZ200 weer een paar streepjes meer dan de TZ100. De camera is compact, veelzijdig en levert een goede beeldkwaliteit, kortom, een interessante allround compactcamera.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25714-alles-in-een---panasonic-lumix-tz200.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Degelijke instapper - Fujifilm X-A5]]> Fri, 21 Sep 2018 11:05:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De Fujifilm-kenner zal meteen opvallen dat de bekende X-Trans-techniek van de Japanse fabrikant ontbreekt. In de X-A5 vind je een 'gewone' aps-c cmos-sensor met een Bayer-filter. Dat was overigens ook bij de voorgangers al zo. De sensor is overigens wel nieuw en komt met een primeur voor de X-A-lijn: fasedetectie-autofocus. De camera heeft in totaal 91 autofocuspunten, waarvan er 35 op basis van fasedetectie via de sensor.


Fujifilm heeft bij het ontwikkelen van de X-A5 hetzelfde recept aangehouden als bij de voorgangers. Dat houdt in: een klassieke en tegelijkertijd moderne body zonder elektronische zoeker, een gebruiksvriendelijke interface, veel functies en een prettig prijskaartje. Dat prijskaartje komt natuurlijk ergens vandaan en bij de X-A5 zijn dat de gebruikte materialen. De camera is degelijk gebouwd en goed voor jarenlang plezier, maar de gebruikte plastics voelen en zien er goedkoper uit dan bij de andere Fujifilm-producten. Het kantelbare touchscreen voelt overigens wel goed aan en dat is fijn voor een onderdeel dat je zo intensief gebruikt.

Framerate

Veel camera's in het instapsegment kunnen filmen in 4K en daar is deze X-A5 geen uitzondering op. Dat is mooi, toch is de 4K-modus ietwat teleurstellend, omdat je slechts met 15 bps kunt filmen. Full HD is dan een betere keus: daarmee maak je door de hogere framerate wel vloeiende beelden.


De camera produceert bijzonder fraaie beelden. Je zou denken dat de camera zonder X-Trans-techniek minder goed presteert, maar dat is geenszins het geval. De camera maakt indruk met z'n beeldkwaliteit en past daarmee precies in het rijtje van de andere (duurdere) Fujifilm-camera's. Kleuren, scherpte, dynamisch bereik en ruisprestaties zijn allemaal ruim voldoende, zeker gelet op het gunstige prijskaartje van de X-A5. De autofocus, die ook via het touchscreen werkt, is adequaat en snel, maar mag iets accurater. Soms mist hij precies het punt waarop je scherp wilt stellen en dat is jammer. Uiteraard heeft de camera de X-lensvatting, waarmee hij voor de enthousiaste beginner een prima startpunt kan zijn op weg naar andere Fujifilm-camera's.

De camera biedt al met al een verrassend goede beeldkwaliteit en is daarbij leuk om te zien. Wel zijn er een paar minpunten te noemen: de autofocus kan (nog) beter en de 4K-modus is met 15 bps niet top. Zet je de pro's en con's af tegen de fijne prijs, dan beklijft een positief gevoel. De X-A5 is een prima camera voor de beginnende fotograaf.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25713-degelijke-instapper---fujifilm-x-a5.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Goed prijskwaliteitkaartje - Canon EOS 4000d]]> Fri, 21 Sep 2018 09:16:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Laten we deze keer maar eens starten met de prijs, want deze Canon is ontzettend betaalbaar. Voor slechts 300 euro heb je een heuse dslr plus lens en daarmee is het de goedkoopste spiegelrelfexcamera op de markt. Dat is toch al snel een paar honderd euro minder dan dat je voor een mooie instap-systeemcamera betaalt.

Eerder hebben we de iets duurdere EOS 2000d al voor jullie getest. Het is goed om te weten dat het bijna dezelfde camera's zijn. Het grootste verschil is de sensor. De EOS 2000d heeft een nieuwere 24-megapixelsensor aan boord, deze EOS 4000d schopt het tot 18 megapixel. Dat is minder, maar nog altijd genoeg voor dagelijks gebruik. Verder hebben beide camera's dezelfde processor, negen autofocuspunten, 3 fps en 1920x1080-filmresolutie. Verschillen zijn er ook: het beeldscherm achterop is iets kleiner, de EOS 4000d heeft geen NFC aan boord (wel wifi) en de accu gaat wat sneller leeg.

436 gram

De camera heeft een robuuste plastic body met op de grip een lederlook-afwerking. Wat opvalt is het gewicht: slechts 436 gram. Daar heb je tijdens een dagje uit geen zware dobber aan. De ergonomie is verder prima in orde, knoppen zitten waar je ze verwacht en bovenop vind je een draaiwiel met alle beschikbare scènestanden zoals 'Portret', 'Landschap', 'Close-up' en 'Voedsel'. Dat is ideaal, want zo zijn ze voor iedereen snel en makkelijk te vinden. Natuurlijk zijn de bekende M, Av, Tv en P-standen ook aanwezig voor als je meer controle over je beelden zoekt.


De Canon EOS 4000d is geen innovatieve of vernieuwende camera. De gebruikte techniek is bekend. De camera doet gewoon wat je van hem verwacht, niets meer, maar ook niets minder. De beelden die je met de camera maakt, zijn voldoende van contrast, kleur en scherpte. De camera ligt goed in de hand en is gemakkelijk mee te nemen door zijn lage gewicht. De bediening is eenvoudig en toch zitten alle functies en technieken die je nodig hebt als beginnend fotograaf op en in de camera.

De Canon EOS 4000d is geen opzienbarende camera. Maar toch, een heuse spiegelreflexcamera inclusief kitlens die precies doet wat-ie moet doen voor zo'n bescheiden bedrag, dat is gewoon een erg goede aanbieding.]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25712-goed-prijskwaliteitkaartje---canon-eos-4000d.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nu in de winkel: Zoom 09 van 2018 + making of van de cover ]]> Tue, 18 Sep 2018 13:16:00 +0100 redactie@zoom.nl (Theske Slijkerman) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Rob Gipman: "Onderweg naar een plek waar haviken zouden broeden, kwam ik langs een korenveld waarin dit jaarling ree stond te grazen. Dit ree keek een mij een tijdje aan en ging vervolgens rustig door met eten zoeken tussen het koren. Snel mijn camera gepakt, die de 420 mm er al op had zitten. Telkens als dit ree eten ging zoeken, zette ik een paar stappen dichterbij. Het ree keek een aantal keer op en keek me dan aan, maar ging door met eten zoeken. Ondertussen wat foto's gemaakt natuurlijk. Al snel stond ik op nog geen paar meter van dit ree. Ik bleef staan en wachtte af wat dit ree zou doen. Kennelijk was ik geen probleem voor dit dier, dus kon ik meerdere close-ups maken en wachten tot de ondergaande zon een mooie lijn over het koren naar het ree trok. Tot slot vond ik het genoeg (ik hoorde een havik-jong) en draaide me om en liep terug naar mijn fiets. Het ree bleef gewoon doorgaan met eten zoeken toen ik wegreed."

Rob Gipman is al jaren actief op Zoom.nl, bekijk zijn profiel op http://gipukan.zoom.nl en nog meer beelden op zijn eigen site www.rgphoto.nl.

Bekijk hieronder een preview van de nieuwste editie van Zoom.nl:

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25710-nu-in-de-winkel-zoom-09-van-2018-plus-making-of-van-de-cover.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Festivalfotografie met Rein Kooyman]]> Tue, 18 Sep 2018 11:59:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321Rein Kooyman is documentaire fotograaf en is geïnteresseerd in alles wat met cultuur te maken heeft. Een van zijn specialismen is eventfotografie. Hierbij is vooral muziek een grote aantrekkingskracht voor hem. "Zonder muziek zou er een hele hoop inspiratie wegvallen voor mij," vertelt Rein. "Ik ben dan ook heel gelukkig dat ik de afgelopen twee jaar met Hardwell mee heb mogen touren als zijn vaste fotograaf waarbij ik veel nieuwe muziek heb leren kennen." Verder vertelt Rein hoe hij begonnen is met fotografie, hoe hij te werk gaat en wat zijn toekomstdromen zijn:

Rolmodel

"Mijn broer is iemand waar ik altijd tegenop gekeken heb. Een enorm muzikale jongen die vol passie zijn muziek schrijft voor commerciële en vrije doeleinden. Ik had het gevoel iets te moeten bewijzen en ook iets creatiefs te moeten doen. Ik begon gitaar te spelen, te tekenen en te dichten maar toch had ik nog niet het gevoel dat dit was wat ik zocht. Pas toen ik van mijn vader een camera kreeg, had ik het gevoel dat alles op zijn plek viel; een gevoel van rust.
Toen ik begon met fotograferen was ik een jaar of 13/14. Destijds woonde ik in Santpoort Noord, een klein dorp omgeven door mooie natuur. Hier wandelde ik vaak en dan bracht ik eigenlijk ook altijd mijn camera mee. Naarmate ik meer van fotografie begon te begrijpen groeide ook mijn interesse.
Vanaf mijn 16e jaar mocht ik met mijn broer mee naar clubs waar hij draaide als DJ. Dit waren mijn eerste ervaringen met club-/eventfotografie. Ook nam ik af en toe vrienden mee die ik portretteerde op door mij gekozen locaties. Ik vond het heel fascinerend dat je een moment en een gevoel samen in een foto kunt vastleggen, iets wat niemand meer van mij kon afnemen.

Het moment vereeuwigd

Wat mij vroeger al aantrok in fotografie is wat mij nog steeds het meest fascineert en bezighoudt: de mogelijkheid om het gevoel van een moment vast te leggen zodat je dit gevoel kunt herbeleven wanneer je naar de foto kijkt. Dit geldt helemaal als je een foto afdrukt, dan heb je echt een herinnering vereeuwigd. Een ander aspect van fotografie dat ik zo mooi vind is dat je het overal en elk moment kunt uitoefenen. Of je nou gelukkig, ongelukkig, euforisch of bedaard bent, je kunt jouw volledige gevoel in een foto stoppen.
Rein Kooyman

Werkwijze

Ik probeer altijd te denken dat overal waar ik werk mijn eerste werkdag is. Ik geef de volle 100% en ben niet met tijd bezig maar met de productie. Het is vaak de kunst om een samenspel te creëren tussen mijn eigen visie en die van de opdrachtgever.

Op festivals probeer ik naast de wensen van de opdrachtgever ook mijn eigen gevoel en sfeer neer te zetten, die soms wat rauwer en oprechter is misschien. Ook is het belangrijk bij festivalfotografie dat je niet alleen goed kunt fotograferen maar daarnaast ook goed bent in communiceren. Je hebt dan bijvoorbeeld te maken met een stage manager of tour manager. Je moet zo min mogelijk in beeld zijn natuurlijk maar toch altijd op het juiste moment het juiste gevoel weten vast te leggen.

Cameratas

In mijn cameratas zitten twee Nikon D4 bodies. Ik gebruik graag twee bodies zodat ik niet continu van objectief hoef te wisselen. Voor mijn vrije documentaire werk gebruik ik het liefst mijn Nikon prime lenzen. De 35 mm, 50 mm en 85 mm F1.4 zijn hiervoor perfect. Als ik op grote events sta werk ik het liefste met de 70-200 mm F2.8 en de 14-24 mm F2.8 van Nikon. Al vanaf het allereerste begin fotografeer ik met Nikon apparatuur. Het werkt prettig, de camera's liggen goed in de hand en het merk is betrouwbaar en fijn. Ik zou niet meer willen ruilen met een ander merk.

Rein Kooyman

Fotografie als lifestyle

Door erin te geloven, door wilskracht en geduld ben ik gekomen waar ik nu ben. In het begin nam ik alles aan, ook om te kijken wat ik absoluut niet kan en wil doen. Inmiddels filter ik de opdrachten die het beste bij mij passen eruit. Dit werkt ook het fijnst omdat je het beste iets unieks kunt creëren voor een opdrachtgever als je dicht bij jezelf blijft. Fotografie zie ik niet meer als baan, het is een lifestyle geworden waar ik 24/7 mee bezig ben en aan denk.

Blijven leren

Mijn doel is om dankbaar te blijven voor elke nieuwe dag en deze nuttig te gebruiken; om te blijven leren, te reizen en uit mijn comfortzone te stappen. Ik wil in mijzelf investeren en in de liefdevolle mensen om mij heen. Ook wil ik iets betekenen voor deze planeet op een positieve manier. Tot slot streef ik ernaar om mezelf af en toe wat meer rust te gunnen.

Wat ik andere fotografen aanraad?

Werk zonder flitser en schiet documentair. Blijf uniek, blijf jezelf. Probeer een beeld te maken die jouw unieke visie op de wereld om je heen weergeeft, een beeld waar mensen echt naar kijken in plaats van er snel doorheen scrollen."

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25711-festivalfotografie-met-rein-kooyman.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Maakt jouw natuurfoto kans om de WWF-Frans Lanting Photo Award te winnen?]]> Sat, 15 Sep 2018 08:01:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De winnaar van 2017, Koen Hoekemeijer, reisde samen met jurylid en natuurfotograaf Jasper Doest af naar het project van het Wereld Natuur Fonds op de bijzondere Galapagoseilanden. Bekijk hier een videoverslag (link naar het verslag op www.wnf.nl/photoaward Dit jaar mag de winnaar van de categorie 18+ mag voor het Wereld Natuur Fonds de natuurbeschermingsactiviteiten van het project in Zambia vastleggen. De winnaars van de publieksprijs, de categorie Young Talent en de categorie Kids worden ook beloond met bijzondere fotoprijzen.

Waar is de jury naar op zoek?

De jury, bestaande uit Frans Lanting zelf, Humberto Tan, Jasper Doest, Marieke Wiegel, Kim Feenstra en Christiaan van der Hoeven, zoekt naar foto's die laten zien hoe mooi de natuur is, of juist hoe kwetsbaar. Daarbij mag de invloed van mensen ook worden getoond. Je hoeft hiervoor niet ver op reis, want Wereld Natuur is ook in Nederland te vinden. De Photo Award is opgedeeld in drie categorieën: Volwassenen (18+), Young Talent (13-17) en Kids (6-12). Wil je tips? Deze bekijk je hier

Meedoen?

Houd je net zo veel van de natuur als van fotograferen? Je kunt nog tot 17 september 2018 foto's insturen via wwf.nl/photoaward. Het is belangrijk dat je foto een verhaal vertelt. Wat zie je? Het gedrag van een dier, een natuurverschijnsel, de invloed van mensen op natuur? Elke deelnemer kan maximaal 5 foto's insturen. Per categorie kiest de jury de beste 10 foto's. De jury bestaat uit Frans Lanting, Jasper Doest, Humberto Tan, Kim Feenstra, Marieke Wiegel en Christiaan van der Hoeven. Op de in totaal 30 foto's die door de jury zijn genomineerd kan in de stemperiode (najaar 2018) gestemd worden voor de publieksprijs. De in totaal 4 winnaars worden vervolgens eind 2018 door de jury bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking in het Fotomuseum.

Wat kun je winnen?

De winnaar van de categorie Volwassenen wordt beloond met:
• De WWF-Frans Lanting Photo Award
• Een projectreis naar Zambia om het werk van het Wereld Natuur Fonds te fotograferen
• Foto wordt getoond in expositie
• Een publicatie in het WWF-Fotoboek
De winnaars van de categorie Kids, Young Talent en de Publieksprijs worden beloond met:
• De Photo Award passend bij de categorie
• Foto wordt getoond in expositie
• Een tocht boven Nederland met de WWF-luchtballon
• Een publicatie in het WWF-Fotoboek
• Een meet & greet met Jasper Doest
• Een verblijf in Center Parcs
Kun je nog wel wat tips & tricks gebruiken voor het maken van een mooie foto? Kijk dan hier voor advies van onder andere Frans Lanting himself!

Zoom.nl is mediapartner van de Frans Lanting Award en daarom zul je hier regelmatig iets lezen over deze award.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25709-maakt-jouw-natuurfoto-kans-om-de-wwf-frans-lanting-photo-award-te-winnen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nieuw in de lucht - DJI Mavic 2 Pro en Mavic 2 Zoom]]> Fri, 14 Sep 2018 11:24:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De beide nieuwe DJI Mavic 2 drones ogen vergelijkbaar met de vorige DJI Mavic modellen en de verbeteringen zitten hem dan ook vooral onderhuids. Ze kunnen allebei video opnemen met een maximale bitrate van 100 Mbps met H.265 compressie, 4K video tot 30fps en HD video tot 120fps. Een 8GB intern geheugen is standaard aanwezig. De vluchttijd van een half uur is eveneens voor beide drones identiek, maar dan houden de gelijkenissen op.

Hasselblad camera

De nieuwe DJI Mavic 2 Pro heeft namelijk als enige drone een Hasselblad camera aan boord, wat voortvloeit uit de samenwerking tussen DJI en Hasselblad sinds DJI de Zweedse camerabouwer krap 2 jaar geleden overnam. Al eerder bouwden DJI en Hasselblad een professionele drone, maar de Mavic 2 Pro is een stuk compacter en goedkoper dan dat monster uit 2015. Met de Hasselblad-camera aan boord heeft de Mavic 2 Pro een boost in beeldkwaliteit gekregen: de drone heeft een nieuw ontworpen 1-inch cmos-sensor, een ISO gevoeligheid van 100-6400 en een diafragmareeks van f/2.8-f/11. De 10-bit Dlog-M profielen maken het mogelijk om vier keer zoveel kleurniveaus te behalen als de vorige DJI Mavic Pro. Dit zou moeten resulteren in hoogwaardige 20-megapixel beelden en 4K video van cinemakwaliteit. Ook 10-bit HDR is mogelijk met de nieuwe Pro.

Zoomlens

De nieuwe Mavic 2 Zoom is de allereerste consumentendrone met een zoomlens aan boord, zij het dat het bereik met 2x optische zoom bescheiden is (omgerekend 24mm-48mm), maar je kunt er daarna nog 2x digitale zoom op loslaten waardoor het bereik toeneemt tot 96mm. De DJI Mavic 2 Zoom heeft een 1/2.3-inch cmos-sensor met 12 megapixels. het ISO bereik is 100-3200 en de drone heeft een verbeterde autofocussnelheid. Een interessant extraatje is de mogelijkheid van "Super Resolution", waarbij de drone negen losse beelden maakt en die automatisch tot een 48 megapixel foto stitcht.

Prijzen en beschikbaarheid

De Mavic 2 Pro kost € 1449,- en de Mavic 2 Zoom kost € 1249,-. Ze zijn op zeer korte termijn leverbar
www.DJI.com


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25707-nieuw-in-de-lucht---dji-mavic-2-pro-en-mavic-2-zoom.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Afslankoperatie - Canon 400mm f/2.8 en 600mm f/4]]> Fri, 14 Sep 2018 11:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De Canon EF 400mm f/2.8L III USM en EF 600mm f/4L III USM zijn uniek in hun klasse vanwege hun aanzienlijk lagere gewicht ten opzichte van de vorige versies, wat wel zo prettig is voor sport- en natuurfotografen die dagenlang met deze supertele's onderweg zijn.

Optisch ontwerp

Canon heeft in het optische ontwerp van de EF 400mm f/2.8L IS III USM en de EF 600mm f/4L IS III USM diverse innovaties toegepast die de hoeveelheid glas en daarmee het gewicht aanzienlijk naar beneden brengen. De 400mm weegt daardoor nog slechts 2840 gram (was 3850 gram) en de 600mm is met 3050 gram eveneens bijna een kilo overgewicht kwijtgeraakt. In combinatie met de 5-stops Image Stabilizer is het dus nog prettiger werken, zelfs uit de hand. De witte topcoat dient nu ook als warmte-isolerende laag en niet louter als zonreflector, en de objectieven zijn vocht en stofdicht. Een fluorcoating maakt het reinigen van de frontlens gemakkelijk en de toepassing van fluoriet lenselementen zorgt voor een hoge resolutie en contrast terwijl tegelijk kleurafwijkingen (CAS) ingeperkt worden. Een diafragma met 9 lamellen zorgt voor een mooie bokeh.

EF-M 32mm f/1.4 STM

De nieuwe EF-M 32mm f/1.4 STM maakt duidelijk dat Canon nog niet klaar is met het EOS M-systeem. Deze lichtsterke prime lens is qua beeldhoek vergelijkbaar met een 51mm fullframe objectief en daarmee een perfecte allrounder voor portretten met een zeer kleine scherptediepte en fotografie bij weinig licht. Een gegoten asferisch lenselement zorgt voor vertekeningsvrije beelden en Canon belooft een superieure beeldkwaliteit van hoek tot hoek. De brede scherpstelring maakt handmatig focussen eenvoudig, terwijl de STM-motor de AF geruisloos zijn werk laat doen. Perfect voor filmen met je EOS M.

Prijzen en beschikbaarheid

De Canon EF-M 32mm f/1.4 STM is leverbaar vanaf eind september voor €539,99. De 400mm kost €13.219,99 en de 600mm heeft een prijs van €14.229,99. Beide supertele's zijn vanaf eind december leverbaar.
www.canon.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25706-afslankoperatie---canon-400mm-f-2-8-en-600mm-f-4.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Close-up: de Zoom Academy]]> Fri, 14 Sep 2018 11:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het regende afgelopen woensdag pijpestelen. Maar daar merkten wij nagenoeg niets van. We bevonden ons in Studio 34x in Almere, waar Michiel Fischer door zijn studio stuiterde. Hij voelt zich als een vis in het water tussen de lichtopstellingen. We nemen een kop koffie, of twee, en terwijl Michiel een paar telefoontjes voert, komt model Caroline de Booij met haar vriend binnenlopen. Michiel en zijn stagiaire Amber zetten verschillende lichtopstellingen neer en dan zijn we allemaal klaar om de laatste video's voor de Fotografiecursus Portretfotografie op te nemen voor de Zoom Academy.


Mijn cappuccino wordt vervangen door een camera in mijn handen. Zo is Michiel het gewend: de fotograaf fotografeert en hij zorgt voor de perfecte lichtinstellingen. Na elke shot kijkt hij over mijn schouder mee naar de foto. Het is passen en meten tot het licht mooi op het model valt. Dat is bij elke shoot zo, het is nooit in een keer prijs. Michiel legt uit dat je de lichtinstellingen kan aanpassen, maar soms ook simpelweg het model een stap opzij kan laten doen of zelf een ander standpunt kan innemen.


Het filmen gaat vlot. Terwijl Michiel stap voor stap laat zien hoe je thuis een studio kunt nabootsen met een enkele spot, legt hij duidelijk uit wat hij doet. Hij plaatst de spot aan een kant van het model en laat een witte of zwarte muur het licht weerkaatsen, zodat ook de andere kant van Carolines gezicht zacht wordt belicht. En dan zit het erop, de lichten gaan uit en wij gaan weer de regen in. Wil je het resultaat zien en meer unieke tips van Michiel Fischer krijgen? Binnenkort verschijnt de cursus Portretfotografie op zoom.nl/academy!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25699-close-up-de-zoom-academy.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Volwaardig filmen - Fujifilm XT-3]]> Fri, 14 Sep 2018 10:57:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De X-T3 heeft een spiksplinternieuwe vierde generatie X-trans cmos-sensor met 26 megapixels aan boord, die samen met de eveneens splinternieuwe quad core X-Processor 4 zorgt voor een razendsnelle werking en superkwaliteit stilstaand én bewegend beeld, zo meldt Fujifilm. De native ISO-waarde is verlaagd naar 160 ISO en de camera heeft nu 3,69 megapixels in de zoeker. Bovendien heeft de X-T3 een sportstand van 30 bps met een 1,25x crop en de camera kan in "boost" modus gebruikt worden zonder batterijgrip.

Filmen

Fujifilm heeft zeer veel aandacht besteed aan de filmfuncties van de X-T3, en claimt dat de camera de eerste APS-C systeemcamera is die 4K/60P in 10bit HDMI output kan leveren voor professionele doeleinden. De X-T3 ondersteunt zowel H.264/MPEG-4 AVC als H.265/HEVC. De uitleessnelheid van de sensor is hiervoor verhoogd en het dynamisch bereik bedraagt 12 stops. Een nieuw ruisreductie algoritme zorgt voor brandschone 4K beelden en de minimale gevoeligheid voor F-Log filmen is verlaagd van ISO 800 naar ISO 640. Tel daarbij op dat de oog- en gezichtsherkennings-AF blijven werken tijdens het filmen, en je hebt een zeer complete filmcamera voor allround gebruik.

Autofocus

Fujifilm claimt dat de AF van de X-T3 sneller reageert dan die van de X-T2 aangezien de herberekening van de AF en de lichtmeting tijdens het fotograferen 1,5x verhoogd zijn. Een spannende claim, want dit betekent dat de X-T3 dus ook sneller zou (kunnen) zijn dan de X-H1. De AF is bovendien preciezer geworden bij tracking van snelbewegende onderwerpen en de blackout-tijd is verder verlaagd. Fujifilm heeft 2,16 miljoen fasedetectie pixels aangebracht die 91% van de sensor afdekken en 425 hybride AF-punten die 99% dekking bieden, waardoor je je onderwerp nooit meer uit het oog verliest. Je kunt daardoor nu 20 bps schieten met werkende AF, wat de camera nog geschikter maakt voor sport- en actiefotografie. Bovendien werkt de AF al bij lichtwaarden van -3EV en zijn de algoritmen aangescherpt.

Prijzen en beschikbaarheid

De Fujifilm X-T3 is leverbaar vanaf september en kost € 1499,-.
www.fujifilm.eu]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25705-volwaardig-filmen---fujifilm-xt-3.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nu op de Zoom Academy: Cursus Portretfotografie]]> Thu, 13 Sep 2018 15:23:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Binnenkort beschikbaar

Wil jij meer weten over deze cursus? Binnenkort is deze cursus beschikbaar in de Zoom Academy.

In deze cursus leer je:

* Het leren maken van een bijzonder portret
* Alle technische basiskennis van fotografie, gericht op portretten
* Werken met natuurlijk licht en flitslicht in de studio
* Het zoeken van en het omgaan met een model & visagiste voor de mooiste resultaten
* De voorbereiding van een shoot: van het maken van een moodboard tot het herkennen van lichtopstellingen
* Kennis van de camera-instellingen voor de mooiste scherptediepte en huidtinten
* Verschillende soorten portretten: van een klassiek portret tot een groepsportret
* Het retoucheren van de perfecte portretfoto, van begin tot eind in Adobe Lightroom & Photoshop
* Ruim 45 minuten video

Wil jij meer weten over de fotocursussen van de Zoom Academy? Bekijk dan hier het cursusaanbod van de Zoom Academy.

Veelgestelde vragen over de Zoom Academy Fotografie Cursussen:

Wat is de Zoom Academy?
De Zoom Academy bestaat uit online Fotografie Cursussen. Momenteel kun je de volgende cursussen volgen: Landschapsfotografie, Macrofotografie, Reisfotografie en Smartphonefotografie.
Wij willen dat jij nog beter leert fotograferen op de best mogelijke manier. Door tekst, foto's, video's, vragen en toetsen te combineren bieden we je een leerpad waardoor je zaken beter kunt onthouden.

Hoelang heb ik toegang tot een fotografiecursus?
De Zoom Academy blijft en zolang de Zoom Academy bestaat heb jij toegang tot de Fotografie Cursussen. Af en toe zullen we een cursus updaten of aanvullen. Heb je de cursus gekocht dan ontvang je die aanvullingen automatisch en gratis. Zo blijf je bij en kun je de training er altijd op na slaan en is het voor jou een ideaal digitaal naslagwerk. Je kunt de cursus starten en verder gaan waar je gebleven bent. Ook kun je altijd terug naar ieder hoofdstuk. Heb je de cursus voltooid, dan kun je nog steeds alle hoofdstukken teruglezen.

Hoe koop ik een cursus op de Zoom Academy?
De cursus begin je eenvoudig door eerst een gratis account aan te maken op Zoom.nl. Daarna kun je via iDeal betalen en direct met je cursus beginnen.

Heb je nog een vraag, stuur dan een mailtje naar feedback@zoom.nl.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25708-nu-op-de-zoom-academy-cursus-portretfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nu op de Zoom Academy: Cursus Smartphonefotografie]]> Thu, 13 Sep 2018 14:16:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Direct starten

Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Fotocursus Smartphonefotografie.

Hoe maak je bijvoorbeeld een prachtige foto van jezelf of van een vriend? Of hoe breng je de sfeer van een concert goed in beeld en hoe maak je indrukwekkende reisfoto's? Wij vertellen het je allemaal. Aan de hand van 5 thema's uit hoe je betere foto's maakt met je smartphone. De thema's in deze cursus zijn: vakantie, portret, festival, eten en selfie.

In deze cursus leer je:

* Breng een landschap in Nederland of op vakantie mooi in beeld
* Leer alles over het maken van een perfect portret
* Maak voortaan de tofste foto's op festivals en van concerten
* Specifieke tips voor de mooiste foodfoto's
* Leer selfies maken als een pro
* Wij leggen je stap voor stap uit hoe je bovenstaande thema's fotografeert met je smartphone. Is je telefoon opgeladen? Dan kunnen we meteen starten!

Direct starten


Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Fotocursus Smartphonefotografie.

Wil jij meer weten over de fotocursussen van de Zoom Academy? Bekijk dan hier het cursusaanbod van de Zoom Academy.

Veelgestelde vragen over de Zoom Academy Fotografie Cursussen:

Wat is de Zoom Academy?
De Zoom Academy bestaat uit online Fotografie Cursussen. Momenteel kun je de volgende cursussen volgen: Landschapsfotografie, Macrofotografie, Reisfotografie en Smartphonefotografie.
Wij willen dat jij nog beter leert fotograferen op de best mogelijke manier. Door tekst, foto's, video's, vragen en toetsen te combineren bieden we je een leerpad waardoor je zaken beter kunt onthouden.

Hoelang heb ik toegang tot een fotografiecursus?
De Zoom Academy blijft en zolang de Zoom Academy bestaat heb jij toegang tot de Fotografie Cursussen. Af en toe zullen we een cursus updaten of aanvullen. Heb je de cursus gekocht dan ontvang je die aanvullingen automatisch en gratis. Zo blijf je bij en kun je de training er altijd op na slaan en is het voor jou een ideaal digitaal naslagwerk. Je kunt de cursus starten en verder gaan waar je gebleven bent. Ook kun je altijd terug naar ieder hoofdstuk. Heb je de cursus voltooid, dan kun je nog steeds alle hoofdstukken teruglezen.

Hoe koop ik een cursus op de Zoom Academy?
De cursus begin je eenvoudig door eerst een gratis account aan te maken op Zoom.nl. Daarna kun je via iDeal betalen en direct met je cursus beginnen.

Heb je nog een vraag, stuur dan een mailtje naar feedback@zoom.nl.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25701-nu-op-de-zoom-academy-cursus-smartphonefotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nu op de Zoom Academy: Cursus Landschapsfotografie]]> Thu, 13 Sep 2018 14:14:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Direct starten

Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Cursus Landschapsfotografie.

In deze Fotocursus Landschapsfotografie leer je beter kijken naar een landschap en kom je erachter dat een groot deel van de foto in de voorbereiding zit. Je leert betere landschapsfoto's maken en leert welke apparatuur en accessoires je nodig hebt. Ook leer je wat er komt kijken bij de nabewerking van een foto.

Inhoud cursus Landschapsfotografie:

* De ideale camera-instellingen om de mooiste landschapsfoto's te maken
* Alles over compositieleer, standpunt en perspectief
* Het gebruik van accessoires, zoals statief, verschillende filters en meer
* Specifieke tips voor verschillende landschappen
* Werken met verschillende weersomstandigheden
* Gebruikmaken van het licht voor de mooiste resultaten
* De bewerking van een landschapsfoto, van begin tot eind in Lightroom & Photoshop

Inspirerende beelden

Je krijgt met de cursus landschapsfotografie de beschikking over waardevolle informatie. We inspireren je ook met schitterende beelden. Foto's die jij straks ook kunt maken. Met behulp van informatie over de instellingen en extra uitleg kun je er na de cursus meteen mee aan de slag. Beginnende fotografen helpen we op weg, maar ook de ervaren fotograaf leert nieuwe dingen.

Eigen tempo

In de cursus Landschapsfotografie leren we je om nóg mooiere landschapsfoto's te maken. Je kunt op elk moment instappen en volgt de cursus in je eigen tempo. Deze cursus is geschikt voor elk niveau. Wie extra uitleg nodig heeft krijgt verdieping. En voor de gevorderden is extra informatie.

Interactief

De cursus Landschapsfotografie is met recht interactief! Je leert via video's, tekst en beeld en we toetsen je kennis met oefenvragen en opdrachten. Helemaal klaar? Dan volgt de eindtoets. Met een echt certificaat als beloning!

Direct starten


Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Cursus Landschapsfotografie.

Wil jij meer weten over de fotocursussen van de Zoom Academy? Bekijk dan hier het cursusaanbod van de Zoom Academy.

Veelgestelde vragen over de Zoom Academy Fotografie Cursussen:

Wat is de Zoom Academy?
De Zoom Academy bestaat uit online Fotografie Cursussen. Momenteel kun je de volgende cursussen volgen: Landschapsfotografie, Macrofotografie, Reisfotografie en Smartphonefotografie.
Wij willen dat jij nog beter leert fotograferen op de best mogelijke manier. Door tekst, foto's, video's, vragen en toetsen te combineren bieden we je een leerpad waardoor je zaken beter kunt onthouden.

Hoelang heb ik toegang tot een fotografiecursus?
De Zoom Academy blijft en zolang de Zoom Academy bestaat heb jij toegang tot de Fotografie Cursussen. Af en toe zullen we een cursus updaten of aanvullen. Heb je de cursus gekocht dan ontvang je die aanvullingen automatisch en gratis. Zo blijf je bij en kun je de training er altijd op na slaan en is het voor jou een ideaal digitaal naslagwerk. Je kunt de cursus starten en verder gaan waar je gebleven bent. Ook kun je altijd terug naar ieder hoofdstuk. Heb je de cursus voltooid, dan kun je nog steeds alle hoofdstukken teruglezen.

Hoe koop ik een cursus op de Zoom Academy?
De cursus begin je eenvoudig door eerst een gratis account aan te maken op Zoom.nl. Daarna kun je via iDeal betalen en direct met je cursus beginnen.

Heb je nog een vraag, stuur dan een mailtje naar feedback@zoom.nl.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25703-nu-op-de-zoom-academy-cursus-landschapsfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nu op de Zoom Academy: Cursus Reisfotografie]]> Thu, 13 Sep 2018 14:14:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Direct starten

Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Cursus Reisfotografie.

Wie op reis gaat wilt natuurlijk ook de mooiste foto's maken. Ook jij kan jezelf ontwikkelen tot een echte reisfotograaf. Met de nieuwste Zoom Academy-cursus stoomt onze redactie je razendsnel klaar. Je kunt op elk moment instappen, de cursus in je eigen tempo volgen én het allermooiste: deelname aan de volledige cursus kost slechts € 24,95!

Wat krijg je?

43 modules met leervideo's, naslaginformatie en opdrachten voor onderweg. Plus gratis presets voor Lightroom om je foto's automatisch te verbeteren. In de cursus slaan we de essentiële voorbereiding niet over: wat is op vakantie de gulden middenweg tussen noodzakelijke apparatuur én lichte bepakking. Leer over geldende wetten, regels, normen en waarden. Over verzekeringen, back-ups ter plaatse en handige apps voor onderweg. Kortom: alles wat je moet hebben geregeld voordat je vertrekt.

+ Meer dan 50 voorbeeldfoto's ter inspiratie
+ Gratis Lightroom en Photoshop spiekbriefje
+ Ruim 30 minuten video

Onze redactie toont je de ideale camera-instellingen voor onderweg. De belichtingsdriehoek sluitertijd, diafragma en iso ontbreekt natuurlijk niet. Is dit al gesneden koek? Dan sla je dit deel over en ga je direct naar de expertinfo. Je speelt in de opdrachten met sluitertijden en belichting, en past nieuwe technieken toe. Bijvoorbeeld tijdens bijzondere lichtomstandigheden.

Voor iedereen geschikt

Voor elke reisfotograaf wordt iets geboden. Van bijzondere landen tot steden, dichtbij of juist ver weg. Je krijgt tools om fotolocaties te bestuderen, hulp bij speciale situaties zoals fotograferen door ramen, uit bewegende voertuigen of thema's als stadsfotografie, portretten enzovoort. Wie gaat onze uitdaging aan om een reisthema te kiezen? Leer in series te denken of zelfs in thema's: iets dat doorlopend terug komt in je fotografie. Dan kom je thuis met een echt fotoverhaal.

Direct starten


Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Cursus Reisfotografie.

Wil jij meer weten over de fotocursussen van de Zoom Academy? Bekijk dan hier het cursusaanbod van de Zoom Academy.

Veelgestelde vragen over de Zoom Academy Fotografie Cursussen:

Wat is de Zoom Academy?
De Zoom Academy bestaat uit online Fotografie Cursussen. Momenteel kun je de volgende cursussen volgen: Landschapsfotografie, Macrofotografie, Reisfotografie en Smartphonefotografie.
Wij willen dat jij nog beter leert fotograferen op de best mogelijke manier. Door tekst, foto's, video's, vragen en toetsen te combineren bieden we je een leerpad waardoor je zaken beter kunt onthouden.

Hoelang heb ik toegang tot een fotografiecursus?
De Zoom Academy blijft en zolang de Zoom Academy bestaat heb jij toegang tot de Fotografie Cursussen. Af en toe zullen we een cursus updaten of aanvullen. Heb je de cursus gekocht dan ontvang je die aanvullingen automatisch en gratis. Zo blijf je bij en kun je de training er altijd op na slaan en is het voor jou een ideaal digitaal naslagwerk. Je kunt de cursus starten en verder gaan waar je gebleven bent. Ook kun je altijd terug naar ieder hoofdstuk. Heb je de cursus voltooid, dan kun je nog steeds alle hoofdstukken teruglezen.

Hoe koop ik een cursus op de Zoom Academy?
De cursus begin je eenvoudig door eerst een gratis account aan te maken op Zoom.nl. Daarna kun je via iDeal betalen en direct met je cursus beginnen.

Heb je nog een vraag, stuur dan een mailtje naar feedback@zoom.nl.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25702-nu-op-de-zoom-academy-cursus-reisfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nieuwe editie SHUTR.photo magazine! ]]> Thu, 13 Sep 2018 11:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

In deze editie (03 2018)

In de nieuwste editie vind je alles over:
- De finishing touch: Beeldbewerkers van de meesters
- Bruisend festival: BredaPhoto
- De drijfveren van verzamelaars
- Meelopen in Studio34X
- 9 portfolio's met karakter
- De staat van de straat: Nieuwste ontwikkelingen in straatfotografie

SHUTR.photo magazine

SHUTR.photo biedt naast de beste fotografie, diensten voor fotografen, zoals verkoop van hun foto's, waarbij de opbrengst aan de fotografen ten goede komt, en mogelijkheden om hun fotografie onder de aandacht te brengen van mogelijke opdrachtgevers, musea en andere instellingen. Eén van die diensten is exposure in een premium fotomagazine van 160 pagina's.

SHUTR.photo biedt zowel online als in print inspiratie, adembenemende portfolio's, oud en nieuw fotografietalent, beeldverhalen, fototrends, -techniek en nog veel meer. Met veel ruimte voor beeld onderscheidt SHUTR.photo magazine zich van de andere bladen. Ook wil SHUTR.photo magazine een verbinding leggen tussen de professionele amateur en de professionele fotograaf en hun werk onder de aandacht brengen van beeldliefhebbers.

]]> http://zoom.nl/artikel/boeken/25700-nieuwe-editie-shutr-photo-magazine.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Ervaar de magie van Canon tijdens de Canon Experience Days 2018]]> Wed, 12 Sep 2018 15:24:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


De Canon Experience Days biedt voor iedere fotograaf en enthousiaste hobbyist dé kans om inspiratie op te doen in de vorm van workshops en lezingen, gegeven door professionals uit de fotografie- en filmwereld. Van het volgen van een macrofotografie workshop, tot het ontdekken van de wondere wereld van architectuurfotografie en het schieten van portretten; er is voor elk wat wils. Naast begeleide sessies zijn er tevens genoeg leuke en uitdagende "Do It Yourself" opstellingen zodat je ook op eigen houtje de oneindige mogelijkheden en geavanceerde functies van Canon camera's en objectieven kunt ontdekken.

Touch & Try

Bij elke workshop zullen diverse Canon camera's en lenzen beschikbaar gesteld worden voor de ultieme testervaring. Ben jij bijvoorbeeld ook zo nieuwsgierig naar de kracht en kwaliteit van ons nieuwe, revolutionaire EOS R systeem? Dan zijn de Canon Experience Days de uitgelezen kans!

Met een entreeticket voor slechts 25 euro kun je je inschrijven voor twee workshops naar keuze. Ook kun je net zoveel lezingen bijwonen als je zelf wilt en kun je volledig losgaan op de "Do It Yourself" opstellingen. De verschillende workshops worden gegeven door onder andere concertfotograaf Bart Heemskerk, sportfotograaf Pim Ras en bruidsfotograaf Ashvin Ghisyawan. De volledige lijst aan professionals met daarbij het schema van de workshops en lezingen kan gevonden worden op deze pagina.


Benieuwd naar wat je precies kunt verwachten tijdens de Canon Experience Days, hét fotografie-event van Nederland? Bekijk dan onderstaande video.

Reserveer je tickets snel, want het aantal plaatsen voor de workshops is beperkt.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25698-ervaar-de-magie-van-canon-tijdens-de-canon-experience-days-2018.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Spinnen fotograferen doe je zo]]> Tue, 11 Sep 2018 12:06:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Neem de tijd

Spinnen komen nauwelijks van hun plaats. Ze verschuilen zich voor hun prooi. Daarom is een spin een uitstekend onderwerp voor macrofotografie. Je hebt genoeg tijd om met de instellingen te spelen: probeer verschillende sluitertijden, diafragma-waarden en standpunten. Als er dan een prooi in het web vliegt, heb je de mooiste instellingen om de spin en zijn spinsel vast te leggen.

tarivanaartrijk

Gebruik een mini-statief

Door gebruik te maken van een klein statief kan je met langere sluitertijden werken en ervoor zorgen dat de spin mooi belicht wordt. Als je met je neus dicht op je onderwerp zit, is bij een lange sluitertijd elke trilling te zien. De statief geeft de stabiliteit die je nodig hebt.

Adeline

Stel scherp op de (acht) ogen

Het zijn net mensen. Net als bij portretten van mensen is het belangrijk dat ook op de (acht) ogen van een spin scherp gesteld is. De acht ogen van een spin zitten meestal niet op een lijn, waardoor je voor genoeg scherptediepte moet zorgen om ze allemaal scherp te krijgen. De achterste poten van een spin mogen best onscherp wegvallen in de foto, maar onscherpe ogen halen het karakter uit de foto.

Fotografeer op ooghoogte

Door de spin van dichtbij, op ooghoogte of van onderaf te fotograferen krijg je de mooiste foto's. Je ziet dan goed de ogen, kaken en poten van de spin. Als je bang bent voor spinnen zul je dus je angst moeten overwinnen. De foto wordt hierdoor spannender dan wanneer hij van verder weg of bovenaf is genomen.

Iopdenbuijs

Gebruik de unieke vorm van de spin

Ook zonder macrolens is het niet al te moeilijk een spin goed te fotograferen. Maak daarvoor gebruik van de karakteristieke vorm van de spinachtige: het ronde lijf en de acht lange poten. Speel je met contrast, dan heb je niet eens een macrolens nodig.

jolandavlastuin

Let op de achtergrond en wanneer je flitst

Vooral bij een macrofoto kan de achtergrond het verschil maken. Fotografeer uit een net iets andere hoek en je hebt een totaal andere foto. Daarbij moet je er ook opletten dat wanneer je een flitser gebruikt dat je een donkere of zelfs zwarte achtergrond krijgt als die achtergrond te ver van de spin verwijderd is. Je kunt dit oplossen door een tweede flitser te gebruiken of simpelweg van standpunt te veranderen en een mooie achtergrond dichterbij te gebruiken.

Je kunt ook flitslicht gebruiken om glimlichtjes in het spinnenweb tevoorschijn te toveren. Of je past het toe als invulflits. Wanneer je een spin tegen de lucht wilt fotograferen, wordt de spin zonder flits een silhouet tegen een blauwe lucht óf wordt de spin mooi belicht en de lucht overbelicht. Met een juist gedoseerde invulflits kan je beide situaties combineren. Je regelt de sterkte van je invulflits met de flitscompensatie van je camera.

-mus-69-

Fotografeer ook het web

Wanneer de spin niet thuis is, kan je ook het spinnenweb fotograferen. Het spinnenweb is al een kunstwerk op zich. Vooral als er in de ochtend dauwdruppels aan de draden hangen. Meestal fotografeer je een spinnenweb van dichtbij met een groot diafragma en een kleine scherptediepte, zodat de achtergrond wazig is. Wanneer je dan recht van voren het spinnenweb fotografeert, worden zo veel mogelijk druppels in het web scherp. Als je van opzij of van boven het web fotografeert, krijg je minder druppels scherp. Door de kleine scherptediepte krijgen de druppels buiten het scherptedieptegebied een bokeh-effect. Dit kan uiteraard ook als de spin wel in zijn web zit te wachten op zijn volgende prooi.

skortbeek

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25696-spinnen-fotograferen-doe-je-zo.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vakantiefotograaf van het jaar 2018 de genomineerden zijn bekend!]]> Mon, 10 Sep 2018 20:09:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


De genomineerden zijn per mail op de hoogte gesteld.

Ook wordt er een publieksprijs uitgereikt en jij kunt daar je stem voor uitbrengen via de facebookpagina van zoom.nl.


Dit zijn de genomineerden foto's in willekeurige volgorde
Mijn favorite foto
Lekker voetballen op het strand van vlissingen Zeeland
Tegenstelling
Kungsleden Zweden
Sunset 80 mile beach
Siesta
Be a child
You want to take a picture with meSpaanse Kust
Bungelende beentjes op Santorini
Sprookjesbos
Horse trekking
Onze 1 jarige wereldreiziger op Gili air, Indonesië.
Moraira
Zonsopkomst Allgauer Alpen Duitsland
Weerspiegelingen
Wandelen bij Fiss
Vakantie, eindelijk tijd voor elkaar.
Meer van Atitlan
een 6 jarige wil ook weleens rust
Carnaval Curacao
Kamperen onder de melkweg
Zanzibar, Lady in red
Een lekker verfrissend watermeloentje in een zonnig Spanje eet je toch het liefste met je tweelingzusje!
Middag dutje in Vietnam
Even helemaal weg
Surfpret in het prachtige Cornwall, Engeland
De krabbenvangster van kroatie
Lopen door nevel op een zomer hete dag in Frankrijk
Duizend en één nacht
Atlantis
Vuurwerkfestival Scheveningen
Beach basketball
Todays catch
stoere boy vakantie
Kamperen
Ik zie dubbel in Zweden!
Fearless
Lichtshow luchtballonnen
Takkie

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25695-vakantiefotograaf-van-het-jaar-2018-de-genomineerden-zijn-bekend.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe je burlende edelherten fotografeert]]> Fri, 07 Sep 2018 15:55:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

bnn

Wat neem je mee?

Uiteraard neem je je camera mee. Daarbij is het handig een telelens te gebruiken in verband met het houden van gepaste afstand tot het hert. Met een 400mm lens kan je een prima portretfoto maken. Een lichtsterke lens met vast brandpunt is handig, omdat je in een vrij donkere situatie fotografeert. Jammer is dat je dan niet kunt in- en uitzoomen, aangezien je afhankelijk bent van de locatie van de edelhert. Met een teleconverter los je dit probleem op. Een statief is met weinig licht ook geen overbodige luxe.

Geduld hebben is een schone zaak, ook in het geval van edelherten fotograferen. Je zult lang moeten wachten tot je de herten (goed) kunt fotograferen. Neem een stoel of vuilniszak mee voor als je lang (laag op de grond) moet zitten. Neem ook een plattegrond mee, zodat je de weg terug naar je auto weet, en wat te eten en drinken. Maar blijf de natuur respecteren en laat als je weggaat niets achter. Zorg ervoor dat je dieren niet stoort en op afstand blijft.
kasteelheertje

Waar moet je zijn?

Plekken waar je getuige kan zijn van de hertenbronst zijn de Hoge Veluwe, de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Oostvaardersplassen. Win informatie in over de beste plek om de burlende edelherten te spotten bij de bezoekerscentra daar. Het kan zijn dat je niet in een keer die rake foto schiet. Waarschijnlijk moet je een aantal keer het gebied verkennen.
jansint

Wanneer kan je de edelherten het best fotograferen?

's Ochtends en 's avonds heb je de grootste kans om edelherten te kunnen vastleggen. Dan zijn ze namelijk het meest actief. Maak gebruik van de ochtendnevel als dat zich voordoet en experimenteel met het zij- en tegenlicht tijdens het gouden en blauwe uurtje. Zorg ervoor dat je dan stil te werk gaat.
robcbatenburg
gladiola

Hoe stel je je camera in?

Je kunt kiezen voor een lange of korte sluitertijd. Bij een lange sluitertijd benadruk je de beweging van een vechtend of burlend edelhert met bewegingsonscherpte. Met een korte sluitertijd leg je de herten haarscherp vast. In de Al Servo-stand bij Canon en de Continuous Focus-stand bij Nikon stelt de camera automatisch scherp. Wat handig is als de mannenherten aan het vechten zijn. Om onscherpte door je eigen bewegingen te voorkomen is een statief aan te raden. Daarnaast kan je de ISO iets omhoog schroeven als het nog te donker is of wordt.
keesie

Het NK Burlen

Het is nu de bronsttijd voor de edelherten. In oktober is het de beurt aan de damherten. Hun gevechten zijn minder fanatiek dan die van de edelherten. Lukt het je niet om een burlend hert in het wild te spotten, dan kun je altijd nog het NK Burlen vastleggen aanstaande zondag 9 september in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar natuurliefhebbers met elkaar de strijd aangaan door de bronstroep van de herten na te bootsen.

Het NK Burlen in 2015:


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25694-hoe-je-burlende-edelherten-fotografeert.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Videopreview: De Canon EOS R]]> Fri, 07 Sep 2018 14:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Nieuw: De Canon EOS R

Met de splinternieuwe EOS R betreedt ook Canon het speelveld van de fullframe spiegelloze systeemcamera's. Behalve de APS-C EOS M voor de hobbyfotograaf is er nu ook een systeemcamera voor de professional.

Prijs van de Canon EOS R en RF objectieven

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25693-videopreview-de-canon-eos-r.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zo gebruik je lijnenspel in je foto's ]]> Fri, 07 Sep 2018 13:28:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Lijnen zijn overal en in allerlei vormen: recht, rond, horizontaal, verticaal, diagonaal. Ze zorgen allemaal voor net een ander effect op de foto. Maar alle lijnen vertellen een verhaal. Bij een goede compositie vestigen ze de aandacht op het onderwerp en bepalen ze de sfeer van een foto.

Horizontale lijnen

Gebruik je horizontale lijnen in je foto, let er dan op dat ze daadwerkelijk horizontaal zijn. Het effect van de lijnen is weg als ze scheef lopen. Gebruik de hulplijnen op je camera om ervoor te zorgen dat ze recht lopen of trek de horizon achteraf recht met een bewerkingsprogramma. Wanneer een horizontale lijn door het midden van de foto loopt, snijdt het de foto in tweeën. Plaats je een horizontale lijn op een derde of twee derde van het beeld, dan benadruk je meer het onderwerp van de foto.
JWil

Verticale lijnen

In de portretstand benadrukken verticale lijnen de lengte van het onderwerp. Je kunt dan bijvoorbeeld een gebouw hoger en imposanter laten lijken. Fotografeer je verticale lijnen in de landschapstand, dan wek je het idee dat er meer is dan op de foto te zien is. Zeker als je halverwege de lijnen afbreekt. Je beïnvloedt op deze manier de uitstraling van de foto.

nak-kos

Diagonale en ronde lijnen

In tegenstelling tot horizontale en verticale lijnen die stabiliteit uitstralen, zorgt een diagonale lijn voor spanning en diepte in een foto. Neem de foto van sdanckaarts. De kettingen die diagonaal scherp en onscherp door het beeld lopen, maken de foto minder statisch. Mede door de close-up wordt je nieuwsgierig naar de omstandigheden waarin de foto is genomen. Net als bij de foto van rovinge vraag je je af waar de lijnen buiten beeld verder naartoe lopen. Ronde lijnen zijn weer sierlijk en creëren ruimte.

sdanckaarts
rovinge
Colourbex

Samenkomende lijnen

Lijnen die op een bepaald punt bij elkaar komen, geven een gevoel van afstand. Het lijkt alsof de lijnen in jacocanons foto oneindig doorlopen. Triple-t speelt met verschillende samenkomende lijnen van een gebouw en de reflectie daarvan. Wat het beeld, samen met het zwart-wit, abstract maakt.
jacocanons
triple-t

Step up the game

Als lijnen op straat of in de natuur niet meteen zichtbaar zijn, kun je ook zelf lijnen creëren door je eigen standpunt aan te passen. Of speel ook eens met het contrast tussen verschillende soorten lijnen.
m1rphotography

dimitri-m


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25691-zo-gebruik-je-lijnenspel-in-je-foto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe mee met de Fotowedstrijd 'Fantastische natuur']]> Fri, 07 Sep 2018 11:34:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Fantastische natuur

Als fotograaf ben je altijd op zoek naar de meest fantastische landschappen, dieren en plekken om te fotograferen. Samen met Xpozer gaat Zoom.nl op zoek naar de meest fantastische natuurfoto's in de breedste vorm. Doe mee en maak kans op een Xpozer 4-Pack t.w.v. €349,95.

Landschappen, dieren, stadsgezichten, onderwaterfoto's, drone foto's... de natuur heeft zo veel moois te bieden. Wij zijn benieuwd naar jullie mooiste foto's van de meest fantastische plekken op deze planeet. Die zijn er immers in overvloed!

Stuur jouw fantastische natuurfoto in en win een Xpozer 4-Pack t.w.v. €349,95.

Wat is een Xpozer 4-Pack?

Als fotograaf maak je meer dan één fantastische foto. Met het Xpozer 4-Pack krijgen al jouw foto's een kans aan de muur.

Je ontvangt 4 fotoprints en één wisselframe waarmee je ze allemaal aan de muur kunt hangen. Zo kan je van al jouw fantastische foto's genieten.

Voor deze fotowedstrijd zijn we op zoek naar foto's met het thema "Fantastische natuur". De sluitingsdatum is 15 oktober 2018.

Doe mee!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25692-doe-mee-met-de-fotowedstrijd--fantastische-natuur.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Close-up: hoe stellen we een collectie samen? ]]> Thu, 06 Sep 2018 09:20:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Een blijk van waardering voor je werk is altijd fijn. Dat ervaren jullie - Zoomers - ook. Bijvoorbeeld wanneer je foto wordt uitgelicht als de Foto van de Dag of wordt geselecteerd in een fotocollectie op Zoom.nl. Een collectie bestaat meestal uit een stuk of twintig foto's die we hebben gekozen uit alle geüploade foto's op Zoom.nl. We vinden je foto dan van goede kwaliteit (o.a. de compositie, scherpte en onderwerp kloppen), origineel en een inspiratie voor anderen.


ruurd1

De collecties moeten jullie inspireren om te gaan fotograferen - als jullie nog niet gemotiveerd waren. Binnen en tussen collecties proberen we te variëren.

Hoe we dan uiteindelijk díe foto van Robertmolenaar uitkiezen voor in de Collectie Studio Inspiratie, of de kikkerfoto van ruurd1 voor de Collectie Coole Kikkers? Uiteraard staan alle foto's op Zoom.nl. Daartussen zoeken we op onderwerpen, tags en categorieën naar geschikte foto's en wegen we af welke we uiteindelijk toevoegen aan de collectie.


Robertmolenaar

Naast de kwaliteit en originaliteit vinden we de eerste indruk van een foto belangrijk, maar ook of een foto onze aandacht vasthoudt. Nu je dit weet, kun je aan de slag en wie weet komt jouw foto in een volgende collectie!

Wil jij graag weten hoe iets er achter de schermen aan toe gaat? Stuur dan een mail naar redactie@zoom.nl onder de vermelding 'Close-up' en misschien wordt jouw vraag volgende keer wel beantwoord.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25689-close-up-hoe-stellen-we-een-collectie-samen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Opnieuw een revolutie - Canon EOS R]]> Thu, 06 Sep 2018 08:46:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het hing al een tijdje in de lucht, maar Canon heeft eindelijk haar nieuwe camerasysteem gepresenteerd. Na Sony en Nikon is Canon nu de derde speler op de fullframe-markt met een systeemcamera: de Canon EOS R met RF-mount. 31 Jaar na de lancering van de eerste Canon EOS is het nieuwe EOS R System opnieuw een revolutie. Destijds wisselde de bajonetvatting en nu gebeurt dat weer, maar verdwijnt bovendien de spiegel.

Nieuw camerasysteem

Canon is bij de ontwikkeling van de EOS R niet over één nacht ijs gegaan. Na de wat aarzelende eerdere stappen op de systeemmarkt met de EOS M is het R-systeem grondig doordacht en volledig nieuw ontworpen om alle voordelen van de huidige EOS-lijn te combineren met de toegevoegde waarde van een spiegelloze systeemcamera. Dit betekent dat je alle bestaande EOS-accessoires en -objectieven probleemloos kunt combineren met Canon's jongste spruit. De nieuw ontwikkelde RF-lensvatting heeft 12 contactpinnen, een 20mm flange back en een grotere bajonet met een diameter van 54mm. Deze specificaties maken een nog grotere flexibiliteit in lensontwerp mogelijk dan met het huidige EOS-systeem mogelijk was, wat betekent dat de EOS R klaar is voor de toekomst.

Indrukwekkende techspecs

De technische gegevens van de EOS R maken een stoel noodzakelijk om even te gaan zitten. De fullframe cmos-sensor heeft namelijk effectief 30,3 megapixels en de modernste DIGIC 8-beeldprocessor. De camera heeft verder een native ISO bereik van 100-40.000(!), wat nog uit te breiden is naar 50-102.400. Licht heb je dus eigenlijk niet meer nodig om te kunnen fotograferen... Wie in RAW werkt kan kiezen tussen 14-bit CRW Raw of het nieuwe C-Raw formaat, dat veel kleinere files oplevert en dus meer ruimte op de geheugenkaart schept. Aangezien er helaas maar één SD cardslot aanwezig is, is dit best een slimme optie. De camerabuffer kan 47 RAW beelden, 78 C-RAW beelden of 100 jpeg's aan als je een UHS-II kaart gebruikt. Wel kun je je afvragen waarom Canon niet gekozen heeft voor de professionelere en stabielere C-fast geheugenkaarten. De accu's zijn de bekende LP-E6N's en met een accu zou je 370 opnamen moeten kunnen maken. Wie dat niet genoeg vindt, kan een BG-E22 batterijgrip monteren.

Autofocus

Daarnaast heeft Canon 's werelds snelste autofocus ingebouwd, aldus Canon, met een reactietijd van slechts 0,05 seconde en de mogelijkheid om bewegende onderwerpen zeer nauwkeurig te volgen met 8 bps bij fixed AF of 5 bps met AF tracking. Qua AF-technologie beschikt de EOS R bovendien behalve over de bekende dual-pixels ook over Touch and Drag AF, waarmee je haast naadloos kunt kiezen uit 5.655(!) AF-punten... Het dekkingsbereik van die AF-punten op de sensor is daarbij 88% verticaal en 100% horizontaal. De AF werkt bovendien tot -6 EV, wat betekent dat je er mee kunt fotograferen bij praktisch volslagen duisternis. De elektronische zoeker heeft 100% dekking en 3,69 megapixels met een hoge refresh rate, waardoor je je onderwerp nooit uit het oog hoeft te verliezen. Duidelijk een camera die niet slechts voor de studio ontworpen is maar waarmee je ook in het (sport)veld uit de voeten kunt.

Andere leuke functies

De EOS R is bomvol gestopt met allerlei leuke functies. Zo kun je uiteraard 4K-videobeelden opnemen met de EOS R, inclusief volledige audiobediening, handmatige focus peaking en werken in 10-bit via HDMI. Het dynamisch bereik is 12 stops bij ISO 400, waardoor je tijdens de nabewerking elke subtiele kleurnuance en schaduwdetail kunt benadrukken. Daarnaast heeft de Canon EOS R een multi-function bar die gepersonaliseerd kan worden door middel van een swipe of een lichte aanraking voor voorkeursinstellingen zoals ISO. Bluetooth zorgt voor communicatie met een smartphone en het vastleggen van GPS-gegevens. Ergonomisch gezien zit het ook wel snor met de EOS R. Vrijwel iedere knop is te personaliseren, waardoor je de camera geheel naar je hand kunt zetten. De comfortabele grip en de vertrouwde lay-out maken de overstap van een "gewone" EOS daarbij zeer gemakkelijk. En voor de buitenwerkers: uiteraard is de van een magnesiumlegering gemaakte EOS R weersbestendig.

Objectieven

Voor een nieuwe camerasysteem met een nieuwe bajonetvatting is ook nieuw glas nodig, vandaar dat Canon direct ook vier nieuwe objectieven aangekondigd heeft die specifiek zijn ontworpen voor het EOS R System. De RF 24-105mm f/4L IS USM en de RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM vormen de instappers voor het systeem, terwijl de RF 28-70mm f/2L USM en de zeer lichtsterke RF 50 mm f/1.2L USM duidelijk een professionele doelgroep voor ogen hebben. De 24-105 heeft een ingebouwde stabiliser die maximaal 5 stops corrigeert, wat hem lekker allround maakt, en de 28-70mm is voor zijn klasse extreem lichtsterk. Daarnaast kun je alle bestaande Canon EF en EF-S objectieven gebruiken dankzij drie nieuwe adapters.

Adapters

Canon maakt het de huidige EOS-gebruikers namelijk gemakkelijk om over te stappen naar het EOS R System, aangezien het door die adapters volledig compatibel is. De basis is de Canon mount adapter EF-EOS R waarmee je bestaande EF en EF-S objectieven op je EOS R kunt zetten. Iets geavanceerder is de Control Ring Mount adapter, waarmee je ook camera-instellingen kunt veranderen, net als met de control ring op de nieuwe R-objectieven. Met de Drop-in filter mount adapter tenslotte, kun je ook een circulair polarisatiefilter of een variabel ND-filter gebruiken. Alle functionaliteit van de objectieven blijft volledig behouden bij gebruik van deze adapters, dus wie "lang glas" bezit, hoeft niet direct te wanhopen of op zoek naar adapters van onafhankelijke leveranciers

Prijzen en beschikbaarheid

Het Canon EOS R system is leverbaar vanaf medio oktober. De EOS R Body gaat €2.539,99 kosten, de RF 50mm f/1.2L USM €2.539,99 en de RF 24-105mm f/4L IS USM €1.219,99. De Mount Adapter heeft een prijs van €119,99 en de Control Ring Mount Adapter €229,99. Eind december volgen dan nog de RF 28-70mm f/2L USM voor €3.299,99 en de RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM voor €559,99. De Canon drop-in filter adapter inclusief drop-in circulair polarisatiefilter A zal naar verwachting vanaf februari 2019 verkrijgbaar zijn voor €339,99.
www.canon.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25690-opnieuw-een-revolutie---canon-eos-r.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Lichtsterkte voor portretten - Samyang 85mm F1.8]]> Wed, 05 Sep 2018 11:32:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Portretobjectieven zijn er in vele gedaanten, maar Samyang maakt er een sport van altijd net even wat interessanter te zijn dan de concurrentie. De handmatige Samyang MF 85mm F1.8 ED UMC CS is daarom ontworpen om maximale beeldkwaliteit te leveren voor een zeer aantrekkelijke prijs. Op een APS-C camera is de opnamehoek vergelijkbaar met die van een 127mm fullframe objectief, op een MFT-camera levert het een 170mm equivalent op. Licht tele met goede portretmogelijkheden dus.

Optische constructie

De optische constructie van de behoorlijk lichtsterke Samyang MF 85mm F1.8 ED UMC CS is opgebouwd uit 9 lenselementen in 7 groepen. Een lensdeel met hoge refractie en een lenselement met extra-lage dispersie zijn gecombineerd met ultra-multi-coating om chromatische aberraties, flare en spookbeelden te verminderen en het objectief zou dan ook al bij volle opening een hoge scherpte van het centrum tot in de hoeken moeten opleveren. Het ronde, 9-bladige diafragma zorgt voor een rustige en zachte bokeh bij portretopnamen. Het enige waar je even rekening mee moet houden is de handmatige scherpstelling, maar de slag is lang en precies, dus dat komt wel goed.

Prijs en beschikbaarheid

De Samyang MF 85mm F1.8 ED UMC CS is leverbaar voor Sony E, Fujifilm X, Canon M, Olympus en Panasonic M4/3 vatting voor € 379,-.
www.samyangbenelux.com


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25688-lichtsterkte-voor-portretten---samyang-85mm-f1-8.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nu ook voor Nikon - Samyang AF 14mm F2.8]]> Wed, 05 Sep 2018 11:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het objectief weegt slechts 484 gram, is weersbestendig en heeft zeven afgeronde diafragmabladen om een mooie bokeh te verkrijgen, iets wat bij een groothoek soms lastig is. Echt een objectief dat in de tas van iedere landschaps- en/of architectuurfotograaf thuishoort.

Professionele beeldkwaliteit

Qua optische constructie is de Samyang AF 14mm voor Nikon vergelijkbaar met de Canon-variant. Om een professionele beeldkwaliteit te garanderen is de nieuwe AF 14mm F2.8 Nikon F opgebouwd uit 15 elementen in 10 groepen. Twee asferische elementen voorkomen vertekening en maar liefst vier HR-elementen én een ED-element zorgen voor een natuurlijke kleurenweergave en gaan chromatische aberraties tegen. De minimale scherpstelafstand is slechts 20 centimeter.

Prijs en beschikbaarheid

Ondanks de indrukwekkende specificaties valt de prijs mee. De Samyang AF 14mm F2.8 voor Nikon F is te koop voor € 789,99.
www.samyangbenelux.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25687-nu-ook-voor-nikon---samyang-af-14mm-f2-8.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe mee met de Fotowedstrijd 'Puur Natuur']]> Wed, 05 Sep 2018 10:05:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Leg je camera alvast klaar, want wij dagen je uit om de mooiste natuurbeelden vast te leggen. Panasonic organiseert in samenwerking met Zoom.nl een toffe en vooral uitdagende natuurfotowedstrijd die je niet mag missen. En door deelname maak je kans op het nieuwste topmodel van Panasonic, de Lumix DC-G9LEG-K!

Tip! Vergroot je kans om te winnen. We zijn opzoek naar pure, rauwe en zo min mogelijk bewerkte foto's.

Meedoen

Voor deze wedstrijd zijn we op zoek naar een serie foto's met het thema 'natuur'. Je uploadt in totaal drie foto's die één serie vormen, hierbij schrijf je een motivatie en je stuurt deze tegelijk in. Wanneer de wedstrijd is afgelopen worden de foto's beoordeeld door Panasonic en de redactie van Zoom.nl. De top 25 wordt uiteindelijk uitgenodigd op een toffe locatie in Nederland voor een feestelijke uitreiking van de winnaars.

Heb je nog geen account op Zoom.nl, registreer je dan eerst gratis op zoom.nl/registreer. Stuur daarna meteen je serie met drie foto's en motivatie in! Deelnemen kan tot 31 december 2018. Zorg dat je de ingezonden foto's met de hoogst mogelijke resolutie bewaart.

Doe nu mee!Een Panasonic Lumix DC-G9LEG-K t.w.v. €2.299,-Een Zoom.nl-pakket met o.a. cameratas, bidon en een abonnement op Zoom.nl t.w.v € 150,-Een jaarabonnement op Zoom.nl t.w.v. € 66,-]]> http://zoom.nl/artikel/community/25684-doe-mee-met-de-fotowedstrijd--puur-natuur.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nu op de Zoom Academy: Cursus Macrofotografie]]> Tue, 04 Sep 2018 15:41:00 +0100 redactie@zoom.nl (Wouter Diemer) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Direct starten

Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Cursus Macrofotografie.

Het allerkleinste groots vastleggen. Levensgrote insecten en huizenhoge paddenstoelen. Dit is dé essentie van macrofotografie. Vaak ligt deze verrassende wereld aan je voeten, in je achtertuin of zelfs in huis. Dat maakt macrofotografie ontzettend leuk! Met de nieuwste Zoom Academy-cursus zorgen we ervoor dat jij de mooiste macrofoto's maakt.

In deze cursus leer je:

* Leren wat macrofotografie precies is
* De juiste camera en een geschikt objectief voor macrofotografie uitzoeken
* Alles over accessoires en flitslicht begrijpen
* Basis-instellingen én macro-specifieke instellingen voor je camera
* Perfecte scherpte creëren
* De compositieregels op de beste manier toepassen
* Variatie in je onderwerpen aanbrengen en je onderwerpen zo goed mogelijk benaderen
* Het afwerken van je foto in de nabewerking, van belichting tot focus-stacking
* Geen vereiste kennis vooraf

Uitleg door een expert

Natuurfotograaf Jeroen Stel brengt je in een aantal video's de fijne kneepjes van macrofotografie bij. Dat is nog niet alles... We zorgen ervoor dat je van A tot Z voorbereid bent, nog voordat je begint met fotograferen. We laten je zien welke instellingen je moet gebruiken, met welke macrolens je optimaal resultaat haalt en hoe je creatief kunt flitsen.

Inspirerende beelden

Je krijgt met de cursus macrofotografie de beschikking over waardevolle informatie. We inspireren je ook met schitterende beelden. Foto's die jij straks ook kunt maken. Met behulp van informatie over de instellingen en extra uitleg kun je er na de cursus meteen mee aan de slag. Beginnende macrofotografen helpen we op weg, maar ook de ervaren fotograaf leert nieuwe dingen.

Fotografie Cursus Macrofotografie

De cursus macrofotografie helpt je verder. Via de onderstaande link schaf je direct de cursus aan en kun je binnen 10 minuten zelf aan de slag. Veel plezier!

Op pad met een expert

Natuurfotograaf en macro-expert Jeroen Stel legt je tijdens de cursus uit hoe je de beste macro's maakt. Daarnaast krijg je uitleg in tekst en vragen en inspireren we je met de beste macro-foto's.

Direct starten

Wil jij meer weten over deze cursus? Bekijk dan hier de inhoud van de Cursus Macrofotografie.

Wil jij meer weten over de fotocursussen van de Zoom Academy? Bekijk dan hier het cursusaanbod van de Zoom Academy.

Veelgestelde vragen over de Zoom Academy Fotografie Cursussen:

Wat is de Zoom Academy?
De Zoom Academy bestaat uit online Fotografie Cursussen. Momenteel kun je de volgende cursussen volgen: Landschapsfotografie, Macrofotografie, Reisfotografie en Smartphonefotografie.
Wij willen dat jij nog beter leert fotograferen op de best mogelijke manier. Door tekst, foto's, video's, vragen en toetsen te combineren bieden we je een leerpad waardoor je zaken beter kunt onthouden.

Hoelang heb ik toegang tot een fotografiecursus?
De Zoom Academy blijft en zolang de Zoom Academy bestaat heb jij toegang tot de Fotografie Cursussen. Af en toe zullen we een cursus updaten of aanvullen. Heb je de cursus gekocht dan ontvang je die aanvullingen automatisch en gratis. Zo blijf je bij en kun je de training er altijd op na slaan en is het voor jou een ideaal digitaal naslagwerk. Je kunt de cursus starten en verder gaan waar je gebleven bent. Ook kun je altijd terug naar ieder hoofdstuk. Heb je de cursus voltooid, dan kun je nog steeds alle hoofdstukken teruglezen.

Hoe koop ik een cursus op de Zoom Academy?
De cursus begin je eenvoudig door eerst een gratis account aan te maken op Zoom.nl. Daarna kun je via iDeal betalen en direct met je cursus beginnen.

Heb je nog een vraag, stuur dan een mailtje naar feedback@zoom.nl.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25686-nu-op-de-zoom-academy-cursus-macrofotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doe de quiz en ontvang gratis de winterspecial!]]> Tue, 04 Sep 2018 12:31:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Klik hier om naar de quiz te gaan en je kunt onderstaande wintergids gratis downloaden!

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25685-doe-de-quiz-en-ontvang-gratis-de-winterspecial.html#source=rss http://zoom.nl <![CDATA[7 tips voor beginnende dronefotografen]]> Tue, 04 Sep 2018 08:42:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Kies een geschikte drone

Een belangrijke eerste stap is het investeren in de juiste apparatuur. Je hebt drones met camera's in verschillende prijsklassen. Voor een paar tientjes kun je een drone die voorzien is van een camera aanschaffen, maar de wat duurdere drones als de DJI Phantom 3, 4 en 4 Pro-series of de Typhoon H van Yuneec (variërend van 600 tot 1500 euro) zijn fijner in de bediening en bieden hogere resoluties. Daarbij heb je geen last van fisheyevertekening zoals bij een GoPro-camera.

Oefen eerst op een leeg terrein

Zorg ervoor dat je het besturen van de drone goed in de vingers hebt, voordat je je waagt aan geavanceerde vliegprogramma's als 'follow me' of 'waypoint vliegen'. Bij follow me vliegt de drone achter je aan, bij waypoint vliegen legt de drone een vooraf ingeprogrammeerde route af. Het is verstandig eerst in een weiland of een verlaten park te oefenen met het opstijgen en landen of bijvoorbeeld het besturen van de drone als de neus naar je toewijst.

SFortuin

Weet wat de regels zijn

Check op www.vliegjedroneveilig.nl van tevoren aan welke regelgeving je je als dronepiloot moet houden. Dit verschilt voor recreatieve en professionele dronegebruikers. Zo mag je niet overal met je drone vliegen; er bestaan zogenaamde 'no-fly zones'. Hier zie je welke gebieden dat in Nederland zijn en via deze link check je wat de no-fly zones in het buitenland zijn.

Met de drone mag je niet het luchtverkeer hinderen en je moet rekening houden met de privacy-wetgeving. Dat betekent dat je uit de buurt moet blijven van luchtverkeer - je moet zo'n 3 kilometer afstand houden van kleine vliegvelden en 15 kilometer van grote luchthavens - en je mag niet boven aaneengesloten bebouwing en mensenmenigte vliegen. De drone mag ook alleen overdag gebruikt worden en niet hoger dan 120 meter boven de grond of water vliegen. Je moet de drone tijdens de vlucht altijd kunnen zien.

vincenze

Richt de camera eens recht omlaag

Soms zou je een statief met poten van tientallen meters willen hebben. Met een drone kun je nu die 'onmogelijke' foto maken. Maak dan ook goed gebruik van de mogelijkheden die de drone biedt. Maak een unieke foto door de camera van de drone eens recht omlaag te richten. Vanaf dit ongewone perspectief worden alledaagse taferelen ineens bijzonder fascinerend.
>
HJFoto

Breng de lijnen en patronen in beeld

Wanneer je fotografeert vanuit de lucht kan je opeens lijnen en patronen blootleggen die vanaf de grond niet zichtbaar zijn, zoals in de foto van Dugu hieronder. Velden en akkers zijn vaak rechttoe rechtaan aangelegd. Speel met deze lijnen voor een unieke compositie.

Yorbendelange

Dugu

Maak in de lucht gebruik van het weer

Met de drone heb je een uniek standpunt, maak daar dus gebruik van. Meestal wordt de horizon op een derde bovenin het beeld geplaatst, maar je kunt hem ook onderin volgens de gulden snede of een derde-regel in beeld brengen, zodat de lucht nog beter uitkomt.

Het weer draagt bij aan de sfeer van de luchtfoto. Wanneer je op een grauwe dag fotografeert, kun je prachtige wolkenluchten fotograferen. De dreigende wolken komen helemaal mooi uit als ze gereflecteerd worden in het water, zoals in de foto van ThomasBartelds. Bewolking levert vaak een mooiere foto op dan een strakke blauwe lucht. Let er wel op dat het niet te hard waait om met de drone de lucht in te gaan.

ThomasBartelds

Fotograferen kort na zonsopkomst en net voor zonsondergang, tijdens het zogenaamde gouden uurtje, levert ook sfeervolle plaatjes op. De laagstaande zon zorgt voor zacht licht, mooie kleuren en lange schaduwen. In de foto van moleneind versterkt ochtendnevel de verstrooiing van het licht.

moleneind

Houd rekening in welk seizoen je fotografeert. Maak gebruik van de herfstkleuren en winterse landschappen in je dronefoto's. Zoek naar mooie structuren en contrasten. Bijvoorbeeld tussen open water en een besneeuwd landschap. Daarbij hoeft er niet per se een dik pak sneeuw te liggen; een dun laagje sneeuw laat de kleuren en vormen van het landschap nog goed zien.

Draai de camera ook eens verticaal

Dronefoto's, en landschapsfoto's, worden meestal horizontaal gemaakt. Draai de camera ook eens verticaal voor een creatieve 'draai' aan de foto. Zo creëer je meer diepte in de foto. Je kunt ook drie of vier horizontaal gemaakte foto's, die boven elkaar zijn genomen, combineren tot een verticale foto.

canipel


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25683-7-tips-voor-beginnende-dronefotografen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Getest: De Tamron 18-400mm op rondreis door Afrika]]> Mon, 03 Sep 2018 14:25:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Ik moet zeggen dat de lens de hele reis op mijn camera is gebleven. Al snel had ik in de gaten dat ik er echt alle kanten mee op kon. De weidse landschappen (mits met het goede licht) met een diafragma tussen de f9 en f13 en een brandpunt van 18 tot ongeveer 50 mm zijn prachtig. En er zijn nogal wat variaties in het landschap te vinden in Afrika. De landschappen heb ik door het weidse van het land goed in de groothoek kunnen fotograferen. De scherpte is goed, de details zijn goed te zien en de kleuren zijn prachtig.Met een statief werken doe ik niet zo graag. Ik voel me dan toch beperkt in mijn bewegingen. Maar met de VC is dit geen probleem en het werkt uitstekend. De lens is ook echt niet te zwaar om uit de hand te kunnen fotograferen.
Als de weersomstandigheden en daarmee ook de natuurlijke belichting echter iets minder zijn, en je wil het diafragma tussen de f9 en f13 hebben, en het brandpuntafstand zit op ongeveer 80mm, dan laat de scherpte nogal eens te wensen over. Ook het inzoomen op een landschap zonder een specifiek scherpstelpunt geeft kwalitatief mindere foto's.

Met de meer 'extreme' omstandigheden, zoals het fotograferen van een zonsopkomst en zonsondergang, de bloedmaan en een nachtfoto komt de lens goed uit de verf. Hier moet natuurlijk wel de ingebouwde stabilisator uitgezet worden, maar op een statief doet de lens goed zijn werk.
Portretten
Het fotograferen van mensen is in Afrika waanzinnig om te doen. Wat een mooie, excentrieke mensen heb je daar met karakteristieke 'koppen'. De lens leent zich hier uitstekend voor, zeg maar uitmuntend. En dat op elk gewenst brandpuntsafstand: van redelijke groothoek naar de uiterste zoom. Het scherpstellen gaat lekker snel en het juiste scherpstelpunt wordt snel gepakt. En met het juiste diafragma heb je een prachtige bokeh met prachtige achtergrondkleuren. Er zijn een aantal portretten die ik op de 400mm heb gemaakt en deze zijn echt loeischerp.
De Big five
De 'big five and more' is natuurlijk het meest fantastische om te fotograferen in Afrika. Ik ben dan ook erg blij dat ik dat heb kunnen doen. Zoals je begrijpt, is het fotograferen met de groothoek hier niet echt een optie. Gelukkig konden wij dicht bij de dieren komen, en waren de dieren op de juiste afstand zeer goed te fotograferen. Het scherpstellen gaat snel, kwomt goed op de juiste plaats en de beelden zijn goed scherp. Het goed positioneren van de juiste brandpuntsafstand gaat soms niet snel genoeg naar mijn zin (de draairing).
Conclusie
Samenvattend ben ik zeer tevreden over de lens. De scherpte is goed (zeg maar uitstekend) op de 400mm, de kleuren zijn mooi, hij is goed handzaam en de VC werkt optimaal. Minder kwaliteit geeft de lens met mindere lichtinval, brandpunt tussen 60 en 150 zonder duidelijk scherpstelpunt.


Ik ben zeer blij dat ik dit objectief mocht testen!


Over Marielle
Marielle de valk is ruim vier jaar geleden begonnen met fotograferen. Tijdens een vakantie met haar zus vond ze de rust en de uitdaging om de mooie omgeving van Turkije vast te leggen. Marielle: "Ik vond het fantastisch om te doen en was over de uitkomsten tevreden (al kan ik me dat nu niet altijd meer voorstellen, haha). Bij terugkomst van de vakantie ben ik dan ook fanatiek door gegaan met fotograferen. Al snel kwam ik er achter dat ik de natuur het mooist vindt om te fotograferen. Met kerst dat jaar kreeg ik mijn spiegelreflex camera.
In de loop van de jaren heb ik mij ontwikkeld in vooral de natuurfotografie: zowel landschappen als macro. Het sec vastleggen cq registreren van een 'plaatje' is niet echt mijn ding. Ik probeer in mijn foto's altijd gevoel en beleving te creëren."


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25681-getest-de-tamron-18-400mm-op-rondreis-door-afrika.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180904194028/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0