Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Tue, 20 Mar 2018 09:48:23 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[Veilig apparatuur kopen en verkopen via Marktplaats - zo voorkom je oplichterij]]> Sat, 17 Mar 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Ga je een objectief kopen? Hier moet je op letten!

Oplichting via neppe betaalapps

Een nieuwe en veelvoorkomende manier van oplichting is het gebruiken van neppe apps. De koper geeft aan om via een mobiele app het geld over te maken. Deze app ziet er exact uit als die van de Nederlandse banken en oogt zeer betrouwbaar. De koper maakt het geld over via de app. De verkoper ziet dat de juiste betaalgegevens worden ingevuld en alles lijkt in orde, waarna de camera wordt meegegeven. Vaak gebruikt de koper een andere bank dan die van de verkoper; aangezien er dan niet direct gecontroleerd kan worden of het geld op de rekening staat. Daar zit ook meteen het probleem. Achteraf blijkt er geen geld overgeschreven te zijn en blijkt dat de app geen officiële app was. De transactie heeft niet plaatsgevonden en de camera is wel weg.

Hoe betrouwbaar de koper ook oogt. Ga er niet mee akkoord dat je spullen meegenomen worden voordat jij je geld binnen hebt. Het is sowieso al verstandiger om de koper via jouw eigen telefoon of laptop te laten betalen; zodat je weet dat er geen vreemde apps geïnstalleerd zijn. Nog slimmer is het om het geld contant te laten betalen. Loop in dat geval samen naar een pinautomaat, of controleer de gekregen biljetten bij een supermarkt of tankstation. Zo voorkom je ook dat je met een stapeltje vals geld opgescheept komt te zitten.

Belangrijke tips

- Stuur nooit een foto van je eigen id-kaart/paspoort/rijbewijs/pinpas. Vaak gebruiken oplichters deze later weer om anderen op te lichten.

- Geef nooit je koopwaar mee, als het geld nog niet op je rekening staat.

- Maak zelf een €0,01 over naar de koper, om te controleren of de rekeninggegevens wel echt bestaan.

- Zoek de naam en het telefoonnummer van je verkoper op op internet. Vaak zijn de telefoonnummers van oplichters al gemeld op fraude- en oplichtingswebsites. De naam die ze gebruiken is ook vaak nep, of het gaat om een 'gestolen identiteit'. In het laatste geval is dit ook meestal wel online terug te vinden.

- Wanneer je een betaalverzoek verstuurt via je eigen bank, kan je zien of het verzoek is voldaan. Het geld staat dan nog niet op je rekening, maar je hebt wel al een kleine bevestiging dat de transactie heeft plaatsgevonden. Marktplaats biedt deze betaalmogelijkheid ook zelf aan op de website!

- Maak altijd een melding bij Markplaats als je bent opgelicht. Zo kunnen de accounts worden verwijderd.

- Bij twijfel ga niet met die koper/verkoper in zee!lukje

Oplichting door 'verzendingsfout

Paypal biedt kopers belangrijke voordelen en enorm veel bescherming. Als koper is het dus zeker slim om via Paypal te betalen. Als verkoper moet je er iets voorzichtiger mee te werk gaan. In sommige gevallen kan een koper bijvoorbeeld vragen om het toch naar een ander adres te versturen. Vaak wordt er een smoes gebruikt als 'het is een cadeautje en de jarige mag er niks over weten'. Als je als verkoper vervolgens de fout maakt en hierin mee gaat, kan de koper later eenvoudig aangeven het pakketje nooit te hebben ontvangen. Er is immers niks verstuurd naar het adres dat bij Paypal bekend is. Paypal boekt dan de transactie terug, waardoor jij zonder geld en zonder apparatuur komt te zitten.

Veilig tweedehands spullen kopen

Als koper zijn er ook verschillende manieren om te voorkomen dat je opgelicht wordt. Het is altijd slim om de apparatuur persoonlijk op te halen bij de verkoper. Niet alleen geeft dat de mogelijkheid om alles goed te controleren, maar je kan ook direct de apparatuur mee naar huis nemen, als je ter plekke netjes de betaling voldoet. Zorg er natuurlijk wel voor dat er iemand met je mee gaat, want dat is altijd veiliger.

Voordat je tot aanschaf overgaat, controleer eerst goed de gegevens van de verkoper. Bekijk ook zijn/haar overige advertenties. Iemand die zestig camera's verkoopt met bij iedere advertentie de reden 'gekregen voor mijn verjaardag', zijn toch wel een beetje verdacht. Accounts die minder dan een jaar actief zijn, zijn over het algemeen een stuk minder betrouwbaar. Google dus ook de naam, het telefoonnummer en overige gegevens van de verkoper. Als mensen al eerder een slechte ervaring met deze persoon hebben gehad, is dat meestal wel online terug te vinden.

Een belangrijke stap voordat je definitief tot de koop overgaat; is het opvragen van een foto en het controleren van de serienummers van de apparatuur. Mocht de apparatuur namelijk gestolen zijn, dan zijn die serienummers online terug te vinden. Op de website stopheling.nl kan je alles controleren en zo voorkomen dat je zelf meewerkt aan heling.

Hoe controleer je tweedehands apparatuur? Je leert het in dit artikel!
]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25362-veilig-apparatuur-kopen-en-verkopen-via-marktplaats---zo-voorkom-je-oplichterij.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Drieluiken fotograferen met een sterke samenhang]]> Fri, 16 Mar 2018 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Van allerlei fotografieonderwerpen kan je drieluiken maken. Bekijk bijvoorbeeld eens deze creatieve straatfoto's!

Focus op de overeenkomsten

Een drieluik is niet simpelweg een verzameling van drie foto's. De foto's moeten samen een verhaal vertellen en dat lukt vaak het beste als er toch bepaalde overeenkomsten zijn. Hoe meer overeenkomsten, des te 'strakker' het drieluik wordt. Je kan bijvoorbeeld een drieluik maken van dezelfde persoon, op verschillende manieren gefotografeerd. Of van verschillende personen op dezelfde manier gefotografeerd. In beide gevallen is er dus een duidelijke overeenkomst tussen de verschillende foto's, waardoor je een mooi geheel krijgt.

duipmans

Laat de beelden elkaar aanvullen

Een andere manier om een sterke drieluik te creëren, is door te kiezen voor beelden die elkaar aanvullen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een reportagestijl, waarbij de drie foto's samen een verhaal vertellen. Daarbij is het dus wel belangrijk dat op het eerste gezicht meteen duidelijk wordt dat de drie beelden bij elkaar horen. Je zal dus minstens in dezelfde stijl moeten werken, zodat daar geen twijfel over kan ontstaan.

azecos

Geschikte onderwerpen vinden

In principe kan je ieder onderwerp gebruiken voor een drieluik. Het is ook een mooie manier om je creativiteit te testen! Zeker wanneer je het resultaat uiteindelijk in huis gaat ophangen, is het wel de moeite waard om extra goed over de sfeer en bijbehorende emotie na te denken. Kille verstilde landschappen zijn bijvoorbeeld erg mooi, maar misschien niet de meest gezellige aanvulling voor je interieur. Zoek naar onderwerpen die dicht bij je staan, zoals familieleden, mooie plekken of spullen met emotionele waarde. Als je die op een bijzondere manier fotografeert, krijg je een prachtig eindresultaat!

canadian

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

jules

Probeer ook nog de vorige expertuitdaging; het experimenteren met bewegingsonscherpte in je foto's!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25361-expertuitdaging-drieluiken-fotograferen-met-een-sterke-samenhang.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[9 tips voor het maken van professionele foto's met je smartphone]]> Fri, 16 Mar 2018 09:26:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Neem de tijd

De smartphonefoto's op Flickr, Facebook en Instagram staan bekend als 'laag niveau', omdat 95% ervan nu eenmaal slecht is. Dat heeft er vooral mee te maken dat 95% van die foto's niet als foto bedoeld is, maar als momentopname. De mensen die deze foto's nemen, gaat het niet om de foto, maar om hoe gaaf het tafereel is dat zich voor hun ogen afspeelt.

Terwijl je met je gewone camera lang nadenkt over je compositie, je inleest in je onderwerp en de foto's rustig nabewerkt, zijn we met de smartphone veel meer geneigd een snel kiekje te maken. Probeer met je smartphone net zo veel aandacht te besteden aan je fotografie als met je grote camera. Je zult zien dat je al snel uitstijgt boven de gemiddelde smartphonefoto.

Je zou toch niet zeggen dat dit met een telefoon gemaakt is?. foto: woofzphotography

Zorg voor goed licht

De sensor van je smartphone is vele malen kleiner dan die van je gewone camera. Dit betekent dat je ook sneller last hebt van ruis bij weinig licht. De mooiste foto's maak je dan ook in het daglicht, het liefst op een beetje zonnige dag. Ben je binnen, zet dan alle lichten aan. Hoe meer licht, hoe beter de kans dat de foto er goed uit komt te zien.

Met daglicht vergroot je kans op een mooie foto. foto: peterboers

Flits nooit

Vooral in de donkere dagen is de verleiding groot om nog meer licht in te zetten en de flits van je smartphone te gebruiken. Zet deze echt altijd uit! De flitser op je smartphone is geen flitser maar een lampje. Het lijkt oogverblindend fel, maar het licht reikt niet ver en veroorzaakt vooral lelijke rode ogen en uitgebleekte gezichten. Neem liever een los zaklampje mee als hulplicht. Hiermee kun je wel een beetje bijlichten

Gebruik al het licht wat je hebt. Bij deze foto is er creatief gebruik gemaakt van de koplampen. foto: vonkruger

Neem een maffe en onaangename houding aan

Smartphones zijn licht, gemakkelijk mee te nemen en zijn voorzien van een groot scherm waarmee je ook in een lastige positie je foto kan samenstellen. Doe daar je voordeel mee en maak je er geen zorgen over dat mensen je raar aankijken. Als je een foto neemt, snappen de mensen het wel. Toch? Ga dus op je knieën zitten, ga plat op je rug liggen of hang ondersteboven terwijl je vol plezier foto's maakt, die je met een normale, zwaardere camera nooit had kunnen nemen.

foto: olafkramer

Stabiliseer je camera

Met je smartphone kun je trillingen voorkomen door het toestel stevig met beide handen vast te houden, je ellebogen tegen je lichaam te drukken en de foto te maken terwijl je heel even je adem inhoudt. Steun zoeken op een tafel of tegen een muurtje kan ook. Er zijn speciale smartphone-statieven als je echt geen trilling wilt. Een goedkopere optie is een elastiekje. Daarmee maak je smartphone bijvoorbeeld vast aan een blik drinken of paal van een bankje. Wees daar voorzichtig mee, je zou uiteraard niet willen dat je telefoon zo van paal in het water glijdt.


Sommige smartphones hebben al een stabilisator, daarmee kun je langer uit de hand fotograferen. foto: boefjesfabriek

Zoomen doe je met je voeten

Waar je met je camera misschien gewend bent aan de zoomlens te draaien, ben je met je smartphone aangewezen op je voeten. Ja, je kunt met een smartphone ook inzoomen met bijvoorbeeld de volumeknoppen maar doe dit niet! Je bent dan aan het digitaal zoomen, wat betekent dat je beeld digitaal uitvergroot en dat gaat altijd ten koste van de fotokwaliteit. Zie het zoomen met je voeten ook als een uitdaging. Je gaat beter nadenken over je standpunt en misschien wordt je foto zelfs nog beter als je een beetje door je knieeën zakt of juist op een bankje staat. Zo worden je foto's nog beter.

foto: mvansluis

Gebruik een externe lens

Externe lenzen zijn het meest geschikt voor vissenoog- of macrofotografie waar de ingebouwde camera's gewoonweg steken laten vallen.
Je kunt ze krijgen voor een paar euro tot het veelvoud daarvan. Ook daarin is het beste te experimenteren. Begin met een goedkoop setje zoals een universele 3 in 1 kit. Vind je het leuk kun je altijd uitwijken naar de creatievere en ook prijzigere modellen zoals een speciale Lensbaby.

Deze foto's zijn gemaakt met de Lensbaby LM-10 voor een bijzondere soort onscherpte in foto's. foto: andrea66

Waterdicht

Er is niet veel dat meer fotogeniek is dan de onderwaterwereld. Ook met je smartphone kun je met een beetje creativiteit de meest kleurrijke vissen vastleggen. Zorg er wel voor dat je het op een veilige manier doet en het toestel niet drijfnat wordt. Een waterdicht hoesje is ideaal. Je telefoon blijft compact en wordt optimaal beschermd. Helaas zijn deze niet goedkoop en ook niet voor elk toestel verkrijgbaar. Een grote glazen pot of bak is een prima alternatief. Leg hem op het oppervlak van het water of duw hem er een klein stukje in. Je hebt nu alle vrijheid om op zoek te gaan naar de mooiste vis.

Gebruik apps van derden

Het mooie aan smartphonefotografie is dat je heel eenvoudig je vastgelegde beeld kunt bewerken. Hoewel zeker niet elke foto er dankzij een filter 'beter' uitziet, worden sommige saaie foto's juist wel een stuk interessanter met een filter. Denk echter niet "O, ik gooi er gewoon een of ander filter overheen en dan is het mooi", maar juist "Wauw, dat zou er met dit en dat filter heel goed uitzien!". Pas dan maak je de foto.De camera van je smartphone is vaak erg beperkt en de eigen fotosoftware is vaak vrij eenvoudig. De apps die bij je telefoon worden geleverd breiden de mogelijkheden al iets uit maar kijk vooral verder in je eigen appstore. Lichtstrepen in het donker, hdr, onscherpe achtergrond, glamourhuid? Bijna overal is een app voor. Ze zullen niet allemaal even goed werken dus probeer vooral uit.
De Samsung Galaxy S5 heeft bijvoorbeeld een verbeterde camera app, waardoor het bewerken van foto's nog gemakkelijker wordt. Over het algemeen zijn de standaard apps nuttig voor 'gewone' momentopnames, maar voor echt bijna professionele resultaten zijn apps van derden onmisbaar.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25356-9-tips-voor-het-maken-van-professionele-foto-s-met-je-smartphone.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de Zoomnl uitdaging: bewegingsonscherpte in je voordeel gebruiken!]]> Fri, 16 Mar 2018 08:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

Foto: Raymond Trienekens

Foto: Lilian Terstappen

i-reen

rpoisso

tanjamilo

jvriens
Een van de meestgebruikte, maar tevens ook ingewikkelde vormen van bewegingsonscherpte is 'panning' Je leert er alles over in deze expertuitdaging!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25360-de-resultaten-van-de-zoomnl-uitdaging-bewegingsonscherpte-in-je-voordeel-gebruiken.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Cameragadget: Pro-mounts Pro-lapse]]> Thu, 15 Mar 2018 13:05:00 +0100 redactie@zoom.nl (Marcia de Keijzer) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321Met de Pro-Lapse kun je een timelapse maken van 360 graden met je GoPro of smartphone. Hij werkt net als een kookwekker. Je kunt opnames maken van maximaal een uur. Wind je hem helemaal op, dan draait hij 360 graden in een uur. Wind je hem half op, dan draait hij 180 graden in een half uur. Het wekkertje draait een kant op, van rechts naar links. Het is een leuke gadget als je horizontale timelapses wilt maken, bij verticale- of slideshots zul je iets anders moeten bedenken. De Pro-Lapse is klein en dus handig mee te nemen op vakantie of tijdens een uitje. En de prijs is ook al leuk.

Omgeving

Als je een timelapse gaat maken, moet je met een aantal dingen rekening houden. Bij het opnemen ben je al snel een uur bezig. Het is zonde als je opname dan minder mooi is geworden dan je gehoopt had en al het werk voor niets is geweest. De locatie en de omgeving zijn belangrijk om op te letten. De Pro-Lapse zorgt ervoor dat je horizontaal meerdere elementen van de omgeving in beeld komen. Als voor een groot deel in die hoek een stilstaand object je beeld verspert, is er al die tijd geen actie in beeld. Omdat de Pro-Lapse zelf niet hoog is en je smartphone of GoPro evenmin, moet je erop letten dat je niet teveel grond in beeld krijgt. Het kan helpen om de Pro-Lapse op een hoger punt te zetten, een statief zoals een Gorillapod kan daarbij helpen. Onder de Pro-Lapse zit een statiefingang. Het tijdstip en het weer zijn tot slot ook nog dingen om rekening mee te houden. Een overgang van dag naar nacht kan zorgen voor prachtige beelden. Denk na over welk effect je wil bereiken. Wolken die door het beeld bewegen zijn wellicht interessanter dan een mooie zonnige dag zonder wolken.

Meer informatie

Prijs: € 34,99
Website: www.pro-mounts.eu

Testvideo

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25359-cameragadget-pro-mounts-pro-lapse.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Op outdoorvakantie naar Oostenrijk met de DSLR camerabackpack van Thule]]> Thu, 15 Mar 2018 11:39:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.Deze winter ben ik de gelukkige en mag ik voor Zoom.nl de Thule DSLR-camera bag Backpack testen tijdens mijn fotomissies in Nederland en tijdens een week lang durende ski trip in de Oostenrijkse Alpen. Afgelopen week was het dan ook zo ver en zijn we afgereisd naar Serfaus-Fiss-Ladis in Tirol om een week lang de strijd aan te gaan met de elementen (letterlijk de kou van -25 °C).

Voorbereiding

Als goede voorbereiding, ben ik bij binnenkomst van de Thule tas, gelijk gaan uitpluizen hoe de tas in elkaar zit. Het gaat om een zeer robuuste tas die opgedeeld is uit twee delen qua inhoud. Het onderste deel bestaat uit diverse vakken waarin vooral camera, lenzen en andere grote accessoires opgeborgen kunnen worden. Dit grote vak is modulair in te delen met de kleine tussenschotjes, waardoor iedere camera of lens altijd goed past en veilig ingepakt zit. De binnen voering van het onderste compartiment is gemaakt van een stofachtig materiaal, wat ervoor zorgt dat er geen krassen op de apparatuur ontstaan. Het onderste vak is heel handig via de zijkant van de tas te benaderen. Het bovenste gedeelte van de tas, welke via de bovenkant kan worden opengeritst, is eigenlijk een heel groot vak waarin je van alles en nog wat kan stoppen. Door de extra opberg vakjes in het grote vak kan je makkelijk je kleine spullen hierin opbergen en blijft er daarnaast nog genoeg ruimte over voor grotere dingen, zoals een muts, handschoenen, skibril of dat vest wat toch nog net te warm was onder die dikke wintersportjas. De tas heeft daarnaast ook nog een handig laptop/iPad vak aan de rugzijde, maar helaas paste hier mijn 17" laptop niet in. De rest van mijn fotografie uitrusting heb ik wel in de tas weten te stoppen. Voor deze trip heb ik gekozen voor het meenemen van een Canon 700D DSLR-camera, een Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM lens, een Canon EF 100-300mm f/5.6 L lens en een GoPro HERO 3+ Black. Met deze aardige variatie aan focus afstanden heb ik dan ook genoeg keuze voor het maken van veel verschillende soorten foto's.

Conclusie

Nooit eerder heb ik eigenlijk mijn spiegelreflexcamera tijdens de wintersport mee op de piste durven te nemen. Vaak was ik altijd veel te bang voor schade aan mijn apparatuur. Met het stevige skelet dat deze Thule tas biedt, durfde ik het dit keer wel aan. En de tas heeft zeer goed werk geleverd, want mijn apparatuur zat heel goed opgeborgen tijdens de actieve dagen in de bergen. Helaas zorgt dit stevige skelet er wel voor dat de tas redelijk groot is. Ik maakte mij vooraf wel een beetje zorgen of dit geen problemen op ging leveren in bijvoorbeeld de stoeltjesliften, waarin ik liever niet mijn tas elke keer af wil doen. De tas was inderdaad naar mijn wens iets te groot, maar uiteindelijk lukte het wel om hem om te houden in de liften. De gehele week heb ik de tas gedragen en door de goed instelbare schouderbanden, heupband, borstband en zachte padding aan de rugzijde, bleef de tas zeer stabiel en comfortabel zitten tijdens de wat ruwere afdalingen. De ritsen aan de tas zijn tevens voorzien van labels, waardoor de vakken zelfs met handschoenen aan makkelijk te openen zijn. Uiteraard is de gehele tas voorzien van een waterafstotend materiaal aan de buitenkant. Ideaal voor leuke activiteiten in de sneeuw, maar een klein beetje regen zal denk ik ook geen kwaad kunnen.

Al met al heb ik ontzettend genoten van het gebruik van deze Thule DSLR-camera bag Backpack en heeft het mij meer gebracht dan alleen op een opbergmogelijkheid voor spullen. Want gelukkig hebben we de foto's nog!!!

Carvende skivriend in actie.
Skivriend in actie in een wonderschoon berglandschap.


Mysterieus bos landschap na een flinke sneeuwbui in Nederland.

Over Ian Segers

Sinds een kleine twee jaar is Ian van het maken van GoPro filmpjes, min of meer overgestapt op het fotograferen van landschap en adventure foto's. Met heel veel plezier gaat hij geregeld op pad in de buurt van zijn woonplaats en neemt hij zijn kit ook altijd mee op vakantietripjes voor het maken van mooie plaatjes! Na het uitwerken van de gemaakte foto's deelt hij ze graag via op zijn Instagram
@DiscooJan

Benieuwd waar de alle tassen van Case Logic en Thule naartoe zijn geweest? Check hier alle reviews

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25346-op-outdoorvakantie-naar-oostenrijk-met-de-dslr-camerabackpack-van-thule.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[7 tips om creatieve foto's te maken met behulp van sluitertijd.]]> Wed, 14 Mar 2018 09:23:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Maakt het water zacht

Foto: zoomerens

Het meest gebruikte sluitertijdtruukje is toch zeker wel het 'zachte' water effect. Dit effect kun je krijgen door je sluitertijd extra lang te zetten, zodat alle druppeltjes water als het ware een lange stroom worden. Natuurlijk kun je hier ontzettend leuk mee spelen, en niet alleen met water. Probeer het bijvoorbeeld ook eens om een leuk effect met wolken te maken in je landschapsfoto. Wel is belangrijk dat als je een hele lange sluitertijd instelt, je ook je ISO naar beneden aanpast.

Tekenen met licht

Foto: jelleschuurmans

We kennen allemaal de lange sluitertijd foto's van auto's op de snelweg. We zien enkel nog streepjes licht van waar hun lampen langs kwamen. Echter met dit in je achterhoofd kun je natuurlijk ook gaan experimenteren. Het leukste is natuurlijk om zelf iets met licht te gaan tekenen. Je kunt teksten schrijven, vormen maken, of een lampje aan je hond vastbinden en hem een rondje door de tuin laten rennen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan.

Toeristen verwijderen


Foto: mirjamo

Heb je op vakantie na een lange wandeling eindelijk dat prachtige kerkje op de bergtop gevonden, staan er een horde toeristen voor. Niet getreurd! Het enige wat je nodig hebt is een statief en wat geduld. Met een lange sluitertijd en een laag ISO zullen de toeristen door hun bewegingen onscherp worden, maar de gebouwen blijven staan. Hoe langer de sluitertijd hoe minder je de bewegende onderwerpen in de foto zult zien.

Een lege snelweg overdag

Met een lange sluitertijd kun je meer dan alleen toeristen verwijderen. Je kunt namelijk ook het hele verkeer weghalen! Deze foto is hier een voorbeeld van. Hierbij is een sluitertijd gebruikt van 27,2 sec. Voor de lens is een ND 1000 filter gezet. Hiermee kun je met 10 stops minder fotograferen. Van een sluitertijd van 1/1000 naar 1 seconde zijn 10 stops.

Actie benadrukken door onscherpte

Foto: stijnluijten

Bij sport of actie is het natuurlijk prachtig om je onderwerp in zijn actie te 'bevriezen'. Dit is vooral mooi bij bijvoorbeeld gymnastiek, maar als je een racewagen 'bevriest' lijkt het net alsof hij gewoon stilstaat. Gelukkig is er een manier om dit op te lossen. (Al vergt dit wel enige oefening) Zet in dit geval je sluitertijd niet al te snel, en volg je onderwerp terwijl je een foto maakt. Hierdoor zal de achtergrond wazig worden, maar je onderwerp scherp blijven, waardoor je de snelheid mooi kunt zien. Natuurlijk kun je het ook andersom doen door je achtergrond te fotograferen, precies op het moment dat je onderwerp langs komt. Al zal in dit geval dus wel je onderwerp wazig worden.

Dubbele portretten


Foto door fritskooijmans

Zoals eerder gezegd worden bewegende mensen door een langere sluitertijd wazig. Normaal is dit iets wat je wil voorkomen, maar het kan natuurlijk ook voor hele leuke effecten zorgen. Zo kun je een bepaalde beweging van een model vastleggen. Ook hier geldt weer, ga vooral lekker experimenteren. Wie bijvoorbeeld met zijn armen zwaait zal zo een soort vleugels krijgen. Een model kan eerst een seconde naar links, en dan een seconde naar rechts kijken waardoor ze twee uitdrukkingen in dezelfde foto kan geven. Of gebruik eens een flits waardoor je een fel en een dof beeld in dezelfde foto kunt verwerken.

Een foto oud laten lijkenDeze foto is gemaakt op het strand en de camera is gericht op het Kurhaus. Bij deze foto heeft de sluiter 170 seconden open gestaan (ISO 200 - F13). Dit is eigenlijk nog te kort. Wat je dan kunt doen is in een bewerkingsprogramma de foto net wat extra korrel geven en iets bruiner maken. Ook is de foto nog wat opgelicht. Het resultaat is heel verrassend. Je bent ineens 100 jaar terug!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25358-7-tips-om-creatieve-foto-s-te-maken-met-behulp-van-sluitertijd.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips om je camera beter te leren kennen - Een overzicht]]> Wed, 14 Mar 2018 09:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Camera functies

Als je nog maar net een camera hebt, is het handig om eerst alle functies te leren kennen. Dat kun je doen aan de hand van deze tips:

De beginnende fotograaf - De P- S- A- en M-stand en andere modus
Fotograferen in de M-, A en S-stand voor beginners
Simpel uitgelegd - Haal alles uit je camerafuncties
Handige camerafuncties die vaak vergeten worden
Simpel uitgelegd: Waarom en hoe gebruik je back button focus?
Simpel uitgelegd - Hoe werkt autofocus?
De beginnende fotograaf - Autofocus
Fotodokter: Snelheid van autofocus
Camerasensoren uitgelegd, hoe werken camerasensoren?

Camera instellingen

Bij het fotograferen in verschillende situaties moet je een camera anders instellen. Lees deze tips en leer alles over verschillende camera instellingen:

Lichtmeting in de camera - Welke instellingen kun je het beste gebruiken?
Fotodokter: scherpstellen
Scherpstellen en scherptediepte gebruiken voor de perfecte focus
Fotodokter: Scherpstelafstand
Autofocus of handmatig scherpstellen - Welke kun je beter gebruiken?
Simpel uitgelegd - Wat is brandpuntsafstand?
Wat is brandpuntsafstand? | Praktische tip voor beginners
Brandpuntsafstand voor beginners - kies je beeldhoek
Kies de juiste brandpuntsafstand voor jouw fotografie
Fotodokter: Nieuwe camera

Camera instellingen per categorie
Fotograferen in de schemering - Wat zijn de beste instellingen?
De juiste camera-instellingen voor sportwedstrijden
Camera instellingen voor concertfotografie
Noorderlicht fotograferen: instellingen, locatie, tips en apparatuur
Tips voor timelapsefotografie
Vijf tips voor het maken van een timelapse-video

Camera's

Deze tips vertellen je meer over de werking van verschillende camera's:

Simpel uitgelegd - Welke camera past bij jou?

Speciale fotostanden op je smartphone - dit kan je er allemaal mee

Systeemcamera vs spiegelreflex: de voor- en nadelen

Simpel uitgelegd - Het verschil tussen een smartphonecamera en een spiegelreflexcamera

Wat zijn de verschillen tussen de Sony A7 systeemcamera's?

Cameratypes
Cameratypes: Nikon cameralijn
Cameratypes: Pentax cameralijn
Cameratypes: Panasonic cameralijn
Cameratypes: Leica cameralijn
Cameratypes: FujiFilm cameralijn
Cameratypes: Canon cameralijn
Cameratypes: Olympus cameralijn
Cameratypes: Sony cameralijn

Video

Hier kun je verschillende video's bekijken die meer verstellen over de werking van je camera:

Meer fotografie tips

Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25357-tips-om-je-camera-beter-te-leren-kennen---een-overzicht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Geef je op voor de Zoom.nl Fotografie Challenge: Natuur!]]> Mon, 12 Mar 2018 16:38:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Na het succes van de eerste Zoom.nl Fotografie Challenge op ons YouTube-kanaal, waarin fotografen Julia de Vries en Niels Kemp streden om de mooiste straatfoto in zwart-wit, organiseren we nu een gloednieuwe Challenge, waar jij aan mee kunt doen!

Zoom.nl Fotografie Challenge - Natuurfotografie

Deze keer staat de Challenge helemaal in het teken van natuurfotografie. Tijdens een dag vullend programma in juni 2018 gaan we op pad in een bijzonder Nederlands natuurgebied. Van de Challenge komt een nieuwe video én de foto's komen in Zoom.nl Magazine.

Geef je nu op

Geef je hieronder op voor de Zoom.nl Fotografie Challenge:


Als je bij de selectie zit voor de Challenge, ontvang je binnenkort van ons een e-mail met verdere informatie. De exacte locatie en datum worden binnenkort bekendgemaakt.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25355-geef-je-op-voor-de-zoom-nl-fotografie-challenge-natuur.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Gaat de Tamron 18-400mm met jou mee op reis?]]> Mon, 12 Mar 2018 15:27:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zoom.nl is samen met Tamron op zoek naar reisfotografen die de uitgebreide mogelijkheden van 18-400mm lens willen testen. Fotografeer je met een Canon of Nikon camera, ga je binnenkort op reis en wil jij een van onze vijf testers zijn? Geef je dan op! Nieuwsgierig wat je met de 18-400 allemaal kunt fotograferen? Wij lichten de lens kort toe.

De 18-400mm is speciaal voor fotografen die uit praktisch oogpunt maar één objectief mee willen op reis, omdat je hiermee toch in staat bent onderwerpen van zowel dichtbij als veraf te kunnen fotograferen door de macro-, groothoek- en telemogelijkheden.

Dit objectief is de eerste ultra-telezoom all-in-one zoomlens voor het APS-C-formaat. Met een zoombereik van 18-400mm en 22,2x zoom heeft het een ultra-telefotobereik dat overeenkomt met 620mm in het 35mm-formaat. Dit brengt onderwerpen op afstand dichterbij en biedt effecten die alleen mogelijk zijn met een extreme telelens. Bovendien biedt deze Tamron-lens buitengewone optische prestaties over het hele zoombereik, van groothoek tot ultra-telefoto. Van prachtige landschappen en neonverlichte steden tot gedetailleerde portretten en macrofotografie: het ultra-telefoto bereik maakt het net zo gemakkelijk om dieren als sporten te fotograferen.


* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie ons privacystatement). Door deelname meld je je aan voor onze nieuwsbrief en voor aanbiedingen van Zoom.nl. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25354-gaat-de-tamron-18-400mm-met-jou-mee-op-reis.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[UPDATE: Onmisbare camera accessoires | VLOG Toine Westen]]> Mon, 12 Mar 2018 15:13:00 +0100 redactie@zoom.nl (Toine Westen) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

UV-filter

Je hebt vast wel eens gehoord van UV-filters, polarisatiefilters en grijsfilters. Toine bespreekt ze allemaal. In deze video legt ze de UV-filter uit:

Filters

In de eerste vlog van Toine besprak ze het UV-filter. In deze video legt ze uit hoe een polarisatiefilter, grijsfilter en een grijsverloopfilter werkt:

Zonnekap

Het gebruik van een zonnekap kan best handig zijn. In deze video legt Toine uit hoe een zonnekap werkt en waar je het voor kunt gebruiken:

Polarisatiefilter

Toine legt je in deze video uit hoe je met het polarisatiefilter refecties kunt versterken of verminderen:In de vlog 'filters' vertelde Toine al wat over een grijsfilter. In deze video gaat ze hier wat dieper op in:
Wil je nog meer uitleg over andere onmisbare camera-accessoires? Abonneer dan op het YouTube kanaal van Zoom.nl om meer te weten te komen.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25300-update-onmisbare-camera-accessoires---vlog-toine-westen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: bewegingsonscherpte in je voordeel gebruiken!]]> Fri, 09 Mar 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Een van de meestgebruikte, maar tevens ook ingewikkelde vormen van bewegingsonscherpte is 'panning' Je leert er alles over in deze expertuitdaging!
Ga deze week aan de slag met de expertuitdaging stillevens en upload je foto's op Zoom.nl of Instagram met de tag zoomnluitdaging!

Bewegingsonscherpte door de camera

Er zijn twee soorten bewegingsonscherpte; onscherpte door beweging van je onderwerp en onscherpte door de beweging van de camera. Ze hebben elk hun eigen effect op je beelden. Vooral bewegingsonscherpte door de camera proberen we vaak te voorkomen. Het zorgt er namelijk voor dat de volledige foto onscherp wordt. Vooral in de creatieve en abstracte fotografie zijn er genoeg mogelijkheden om deze vorm van onscherpte alsnog te gebruiken. De beelden krijgen dan iets onherkenbaars, wat de kijker aan het denken zet.

tschalk

Bewegingsonscherpte van je onderwerp

Wanneer je onderwerp beweegt, maar de camera en de omgeving niet, dan komt de snelheid van het onderwerp heel duidelijk naar voren. Dat is een leuk effect om mee te spelen! Het moeilijke aan de bewegingsonscherpte is echter dat het in sommige gevallen volledig onduidelijk is wat het onderwerp precies is, omdat het volledig onscherp en vervormd is. Als het je lukt om ondanks de bewegingsonscherpte nog altijd een sterk definieerbaar onderwerp neer te zetten, dan spat de snelheid van je foto!

milk

Fotogenieke onderwerpen voor bewegingsonscherpte

Vanzelfsprekend zijn sportonderwerpen, met veel beweging, enorm geschikt om met onscherpte te spelen. Motorsporten, waarbij de snelheid erg hoog ligt, zijn perfect om te experimenteren met het eerder genoemden panning, waarbij je door middel van camerabeweging je onderwerp kan losmaken van de achtergrond. Ook podiumkunsten zijn erg fotogeniek, omdat de belichting daar vaak de beweging erg mooi uitlicht. Veruit de meest populaire manier van bewegingsonscherpte is natuurlijk de beweging van lampjes in het donker. Lightpainting, maar ook nachtelijke stadsfotografie, prikkelen iedere fotograaf om langere sluitertijden te gebruiken!

fizz

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!


glenncornelisse

Liever totaal geen beweging in je foto's? Ga dan aan de slag met de uitdaging stillevens fotograferen!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25352-expertuitdaging-bewegingsonscherpte-in-je-voordeel-gebruiken.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de Zoomnl uitdaging: Sfeervolle stillevens fotograferen]]> Thu, 08 Mar 2018 20:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!


Foto: eb.photographer_


Foto:Femke Daudeij


Foto: Photo's From EmileWiersum


petter24


ingeernst


bybert


mariezelluf


carolovesmacro

Bekijk onze collectie stilleven!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25351-de-resultaten-van-de-zoomnl-uitdaging-sfeervolle-stillevens-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vermijd deze valkuilen als fotograaf - Wat je vooral niet moet doen als je net leert fotograferen]]> Thu, 08 Mar 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Maak je voornamelijk fouten in je composities? Dan kan dit artikel je daar zeker mee helpen!

Je camera eeuwig op de automaat laten staan

Als je investeert in je camera, je objectieven en prachtige accessoires, dan is het zonde als je vervolgens niet investeert in je eigen kennis. Door simpelweg altijd op de automatische stand te fotograferen, leer je weinig tot niets van fotografie en zal je niveau ook niet groeien. Je haalt dan ook zeker niet het meeste uit je apparatuur, dus het is zonde dat je er zoveel geld in hebt geïnvesteerd. Durf fouten te maken en experimenteer eens met andere instelmogelijkheden. Als je weet wat er 'fout' gaat in een foto en je beheerst de techniek om die fout op te lossen, dan begin je echt een fotograaf te worden.

De camera had hier ongetwijfeld automatisch op het drumstel scherpgesteld. Foto: miss-bleu

Continu het nieuwste en het duurste kopen

Als er weer een nieuwe camera of prachtige reeks objectieven wordt aangekondigd, dan stroomt bij veel fotografen het water in de mond. We spieken al snel op onze spaarrekening, om te kijken of we dat nieuwe juweeltje weer kunnen veroorloven. Het is alleen zo zonde dat we vaak onbewust helemaal geen gebruik maken van die nieuwe mogelijkheden. Een iets snellere autofocus, een paar extra focuspunten en nog wat meer megapixel. In welke situaties mistte je die eigenlijk in je huidige camera? De extreme omstandigheden, waarvoor je deze functies nodig hebt, komen de meerderheid van de fotografen vaak niet tegen. Investeer dan ook pas in nieuwe apparatuur, wanneer je merkt dat de huidige apparatuur je prestaties echt belemmert.

Te vaak denken: 'Ach, dat repareer ik wel in de nabewerking'

Toegegeven; de mogelijkheden op het gebied van nabewerking zijn echt eindeloos. Qua belichting en kleur kan je vaak nog een heleboel redden. Ook kan je je foto nog een beetje bijsnijden, je onderwerp rechtzetten en vlekjes wegpoetsen. Echter beschadigen al die aanpassingen op hun eigen manier toch weer je foto. Door te croppen, tast je de resolutie van je foto aan en belichtingscorrecties hebben vaak ruis tot gevolg. Het scheelt zoveel moeite en gedoe als je gewoon tijdens het fotograferen het maximale eruit haalt en de nabewerking slechts gebruikt als een aanvulling. Zorg dus dat je objectief stofvrij is, zorg voor een sterke belichting en let tijdens het fotograferen al goed op je kaders en compositie.

Te snel genoegen nemen met je resultaat

Soms hebben we geluk en treffen we een prachtige zonsondergang, een bijzonder natuurverschijnsel of een ander fotogeniek moment. Veel fotografen hebben dan de neiging om het snel vast te leggen en zijn dan meteen ontzettend blij met het resultaat. Wanneer je onderwerp zo enorm mooi is, is het juist de uitdaging om als fotograaf daar het maximale uit te halen. Werk dus niet te overhaast, maar neem een moment de tijd om te zoeken naar een beter perspectief, de juiste instellingen en de sterkste compositie. Op die manier til je een bijzonder moment naar een hoger niveau en krijg je, in plaats van hele mooie foto's, waanzinnige foto's.

Het noorderlicht is hier prachtig, maar de rest van het landschap tilt de foto naar een hoger niveau! Foto: sven483

Te weinig afwisselen

Wist je dat je naast landschapsformaat, ook je camera eens kan draaien en foto's in portretformaat kan schieten? Natuurlijk weten we dat, maar we doen het helaas veel te weinig! Ook het regelmatig door de knieën zakken, om eens een ander perspectief te proberen is iets dat er regelmatig bij inschiet. Wanneer we gaan fotograferen, blijven we vaak steken in onze normale aanpak. Door daar juist af en toe vanaf te stappen, leer je het meest!

Niet dat extra stapje durven zetten

Dat extra stapje zetten kan je in sommige gevallen heel letterlijk nemen. We houden soms onbewust een bepaalde afstand tot ons onderwerp en gebruiken lange telelenzen op dichterbij te komen. In veel gevallen werkt het veel beter om juist een kortere brandpuntsafstand te gebruiken en letterlijk dichter naar je onderwerp te lopen. Het extra stapje zetten kan je natuurlijk ook als metafoor zien om net wat meer uit je comfortzone te stappen. Spreek bijvoorbeeld eens iemand op straat aan om te fotograferen, of durf risico's te nemen en met experimentele instellingen te werken!

De fotograaf had ook vanaf een afstand de conducteur kunnen fotograferen, maar heeft dit bewust niet gedaan! Foto: ingemarije9955

Ook bij het aanschaffen van een camera, maken we regelmatig wat fouten. Voorkom deze veelgemaakte problemen!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25350-vermijd-deze-valkuilen-als-fotograaf---wat-je-vooral-niet-moet-doen-als-je-net-leert-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Ultieme Cursus Lightroom Classic CC - Deel 1]]> Thu, 08 Mar 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Thomas Kouveld) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

We gaan aan de slag met Adobe Photoshop Lightroom Classic CC, zoals de oorspronkelijke Lightroom tegenwoordig door het leven gaat. Aan het einde van deze cursus weet je hoe je foto's moet importeren, waar ze belanden op je harde schijf en leer je een basisbewerking uit te voeren op je foto.

Wat is Lightroom en wat doe je ermee?

Lightroom is een krachtig fotobewerkingsprogramma dat afstamt van Adobe's stokpaardje, het veel oudere Photoshop. Hoewel Photoshop veel meer mogelijkheden heeft om beelden te bewerken, zijn veel van die opties niet nodig om je foto's te optimaliseren. Je kunt Lightroom daarom zien als Photoshop 'light', speciaal toegespitst op fotografen. De naam verwijst naar de aloude doka, waarin vroeger analoge filmrolletjes werden ontwikkeld en afgedrukt. Zo moet je de rol van Lightroom ook zien: als de plek waar je digitale fotobestanden ontwikkelt.

Lightroom Classic CC Kosten

Lightroom is op meerdere manieren te verkrijgen via de Adobe Creative Cloud. Voor de meeste fotografen is het fotografiepakket van 12 euro per maand het gunstigst. Dit bestaat uit Photoshop en Lightroom. Meer heb je als fotograaf niet nodig. Overweeg je ook films te gaan monteren, dan wordt het interessant om de complete Creative Cloud aan te schaffen; maar die is met zo'n 60 euro per maand vrij prijzig.Lees meer over de verschillende abonnementen.


Als je Lightroom voor het eerst opstart, maak je een Lightroom Catalog aan. Dit is een algemeen bestand waarin alle informatie over je foto's wordt opgeslagen. Denk aan zaken als de locatie op de harde schijf, maar ook de bewerkingen die je uitvoert. Het is daarmee het belangrijkste bestand voor jouw persoonlijke Lightroom-omgeving.

De Bibliotheek

Vanaf nu kom je elke keer dat je Lightroom opstart in de Bibliotheek terecht. Samen met de Ontwikkelmodule (Ontwikkelen) is dit het hart van het programma. Alle foto's die je importeert, vind je hier terug, keurig gerangschikt op datum. Ook kun je hier alle foto's op groot formaat bekijken, selecties maken, trefwoorden toevoegen en nog veel meer. Zolang je al je nieuwe foto's in Lightroom importeert, maak je dus een almaar uitdijend dossier van je werk, dat ook nog eens makkelijker in te zien is dan de losse bestanden op je harde schijf. Om dit alles in werking te stellen, beginnen we met foto's importeren.

De Bibliotheek, nu nog zonder foto's.

Harde schijf of NAS?

Doorgaans plaatst Lightroom de fotobestanden van je camera op de harde schijf van je computer. Er is nog veel meer mogelijk. Hoe groter je fotoverzameling, des te meer ruimte je nodig hebt. Ook zou het fijn zijn als je je makkelijk back-ups kunt maken van je foto's, want je wil er niet aan denken dat je computer een keer crasht en je al je werk kwijt bent. In die gevallen kan een NAS (Network Attached Storage) interessant zijn.
Deze kleine computers vol harde schijven zijn ervoor gebouwd om opslagruimte beschikbaar te stellen op je lokale netwerk. Daarnaast zijn ze voorzien van software om back-ups te plannen en om verloren bestanden te repareren.

Foto's importeren in Lightroom

We beginnen met het importeren van je foto's. Vaak staan die bestanden op het geheugenkaartje van je camera, maar Lightroom kan ook foto's importeren vanaf smartphones, dvd's, usb-sticks en andere media. Als Lightroom aanstaat en je een geheugenkaart in de computer steekt, zal het dialoogvenster Importeren vanzelf verschijnen. Gebeurt dit niet, druk dan op de knop Importeren linksonder in de bibliotheek.

Het dialoogvenster bestaat grofweg uit drie delen. Je werkt van links naar rechts. Links staat de bron van de foto's, zoals het geheugenkaartje. Zoals je ziet, staat niet alleen het geheugenkaartje daar, maar ook de harde schijf van je computer en eventuele andere aangesloten harde schijven. Dit maakt het mogelijk om ook vanaf die media te importeren.

In het midden van het scherm zie je de foto's die op de geheugenkaart staan. Dit biedt je de mogelijkheid om alvast te selecteren welke foto's je wel of niet wilt houden. Als je niets verandert, worden alle foto's geïmporteerd. Door vinkjes te plaatsen of weg te halen, kun je de selectie veranderen.

Hier importeer je foto's in Lightroom.

Verschillende manieren van importeren

Boven de foto's, ook in het midden, vind je de manier van importeren. Hiermee bepaal je of Lightroom iets bijzonders met de bestanden moet doen. Standaard staat Lightroom ingesteld op Kopiëren, de meest voor de hand liggende keuze. In dit geval doet Lightroom niets met de bestanden, behalve ze kopiëren naar de harde schijf. Kies je voor Verplaatsen, dan gebeurt hetzelfde, maar verdwijnt het originele bestand van de geheugenkaart. De optie Toevoegen wordt maar weinig gebruikt: hiermee blijft het bestand staan waar het staat, maar wordt het wel aan de bibliotheek toegevoegd. Dit is zelden aan te raden, want het komt erop neer dat bestanden overal en nergens op willekeurige plekken op je harde schijf blijven staan en niet netjes geïndexeerd worden.

Dan is er nog de optie Kopiëren als .dng. Kies je hiervoor, dan zet Lightroom het fotobestand om naar het dng-bestandstype (Digital Negative). Adobe ontwikkelde dit formaat om een universele standaard te bieden in de wirwar van formats die fabrikanten zelf specifiek voor hun apparatuur maken. Zo'n standaard maakt het voor software-ontwikkelaars makkelijker om programma's te schrijven. Dng is tot op heden nog geen gigantisch succes, maar veel fotografen vinden het niettemin een prettig idee om de standaard te gebruiken. Het is aan jezelf of je dng wilt gebruiken. Het omzetten heeft geen invloed op het beeld zelf, dus daarvoor hoef je het niet te laten.

Hoe importeer je je foto's?

Locatie bepalen in Lightroom Classic CC

In het rechterdeel van het dialoogvenster bepaal je waar de bestanden moeten worden opgeslagen en of er nog iets mee moet gebeuren. Het onderste deel met de naam Bestemming is hierbij leidend. Verzin een logische opslagplek voor je foto's, zodat je ze straks makkelijk kunt terugvinden. Denk aan C:\Foto's of een plek op een externe schijf. Vervolgens bepaal je nog hoe de bestanden georganiseerd worden. Dit doe je via het menu Organiseren. Ook hier is er geen goed of fout. Het komt het neer op persoonlijke voorkeur. Wil je dat Lightroom mappen aanmaakt op datum of geef je liever een projectnaam aan je foto's? De meeste andere instellingen, zoals Voorvertoningen, kun je laten staan. Druk vervolgens op Importeren en je foto's worden ingeladen!

Sla je foto's op een logische plek op.

Importeren: welke wel en welke niet?

Wil je al je foto's houden of maak je een strenge selectie van je werk? De ene fotograaf wil geen enkel kiekje laten schieten, de ander gaat alleen voor de allerbeste platen. Hoewel het iets meer tijd kost, is het aan te raden om tijdens het importeren te filteren op missers en andere slechte foto's. Je verzameling blijft niet alleen overzichtelijker, maar je went er ook aan om streng voor jezelf te zijn en kritisch naar je eigen werk te kijken. Bovendien spendeer je later niet onnodig veel tijd aan het 'redden' van slechte foto's en bespaar je aanzienlijk veel schijfruimte. Naarmate camera's betere sensoren krijgen, worden raw-bestanden immers steeds groter. Kortom, let goed op je eigen werk en je hebt uiteindelijk een verzameling met topwerk.

Foto's organiseren in Lightroom Classic CC

Nu er een of meer foto's in de bibliotheek staan, komt deze echt tot leven. Je ziet de zojuist geïmporteerde foto's staan, met links bovenin een iets grotere weergave. Dubbelklik je op een foto, dan wordt deze in groot formaat geopend. Rechts in het venster vind je informatie over de foto, zoals histogram en belichtingsinstellingen. Onder Metagegevens vind je de datum waarop de foto gemaakt is.

Dubbelklik op een foto voor een volledige weergave.

Nu wordt het tijd om een beetje orde te scheppen in je groeiende fotoverzameling. Links in het scherm zie je onder het kopje Mappen waar de fotobestanden zich bevinden. In de meeste gevallen is dat de harde C-schijf. Daaronder staat precies hoe de mappenstructuur is opgebouwd en hoeveel foto's elke map bevat. Heb je er tijdens het importeren voor gekozen om je foto's te organiseren op datum, dan zie je hier dus een map met een jaartal en daaronder de precieze data. Let op, de datum betreft het maken, niet het importeren van de foto. Lightroom haalt deze informatie uit de 'exif-data', waarin dit soort informatie wordt opgeslagen tijdens de opname. Let erop dat datum en tijd op je camera juist zijn ingesteld.

De eerste foto's staan in Lightroom!

Verzamelingen

Onder de mappen staat het kopje Verzamelingen en deze zijn erg handig om je foto's verder te organiseren. Een verzameling is eigenlijk een soort map die je kunt gebruiken om verschillende foto's te groeperen. Denk aan een verzameling voor de zomervakantie of voor de foto's die je hebt gemaakt tijdens een fotografiecursus. Je zou zelfs een verzameling met je beste werk kunnen maken, om te laten zien aan anderen. Om foto's aan een verzameling toe te voegen, ga je naar de Bibliotheek en sleep je ze er simpelweg in.

Zo maak je een nieuwe verzameling aan.

Naast de 'normale' verzameling bestaat de Slimme verzameling. In tegenstelling tot de normale verzameling, kun je hier niet zomaar foto's in slepen. Slimme verzamelingen werken op basis van een filter, dat je vooraf moet instellen. Druk weer op het plusteken en vervolgens op Slimme verzameling maken om een idee te krijgen. Aan de hand van verschillende kwalificaties (zoals brandpunt of type camera) vult de slimme verzameling zichzelf. Zo kun je bijvoorbeeld per seizoen een slimme verzameling maken of eentje met alleen maar groothoekfoto's.

Trefwoorden en foto's terugvinden

Een andere manier om je foto's in te delen en ze makkelijk weer terug te vinden, is via trefwoorden. In de rechterkolom van de bibliotheek vind je het kopje Trefwoorden vastleggen. Hieronder bevindt zich een tekstveld waar je trefwoorden kunt invullen. Alles wat je hier invult, verschijnt ook in de Trefwoordenlijst. Zo kun je ze makkelijk aan andere foto's toevoegen en voeg je geen dubbele trefwoorden toe, bijvoorbeeld met of zonder hoofdletter.

Leg trefwoorden vast om foto's snel terug te vinden.

Om die foto's vervolgens weer terug te vinden, gaan we naar de regel boven de foto's, het Bibliotheekfilter. Dit filter stelt je in staat om snel en krachtig te zoeken binnen je verzameling. Dat kan op verschillende manieren: door op het knopje Tekst te drukken, doorzoek je alle tekstvelden die bij de foto's horen. Hier vallen ook trefwoorden onder. Met andere woorden, als je in het zoekvenster een van je trefwoorden typt, komen deze foto's automatisch tevoorschijn. Een andere manier om je trefwoord op te zoeken, is via Metagegevens. Klik hierop en je ziet algemene data om op te filteren. Om ook trefwoorden terug te vinden, druk je naast één van de kolommen op het icoontje met drie streepjes en kies je voor Kolom toevoegen. Hierna klik je op de naam van de net aangemaakte kolom en kies je voor Trefwoord. Een overzicht van alle gebruikte trefwoorden staat nu in een handige lijst.

Gebruik het zoekvenster om je foto's terug te vinden.

Voeg een nieuwe kolom toe.

Stel hem in.

En je bent klaar.

Nu we de Bibliotheek hebben besproken en je in staat bent om je foto's te importeren en te organiseren, wordt het tijd om verder te gaan met het échte werk: foto's bewerken!

Cursus Lightroom Classic CC

Deel 2 van de cursus Lightroom Classic CC komt op 16-03-2018 online

Meer Lightroom Tips

Benieuwd naar meer tips over Lightroom Classic CC en andere versies van dit programma? Bekijk ons YouTube-kanaal:

Of bekijk de hele afspeellijst.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25353-ultieme-cursus-lightroom-classic-cc---deel-1.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips om te fotograferen in de lente - Een overzicht]]> Wed, 07 Mar 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Algemene tips

Om mee te beginnen zijn hier wat algemene tips voor het fotograferen in de lente:

5 Tips voor prachtige lentefoto's
8 tips voor fotograferen in de lente
Fotograferen in het voorjaar

Natuurfotografie tips

De lente is het een mooi moment om de camera te pakken en naar buiten te gaan. Deze tips helpen je de mooiste lentefoto's te maken in de natuur:

Tips: Natuur fotograferen in maart
Tips: Natuur fotograferen in april
Tips: Natuur fotograferen in mei
Tips voor natuurfotografie
Soorten licht in de natuurfotografie
Natuurfotografie: Haal er het maximale uit!
Tips voor druppelfotografie in de natuur

Beginners
Basiscursus patronen in de natuur herkennen
Natuurfotografie voor beginners
Natuurfotografie voor Dummies

Landschapsfotografie tips

Vind je het ook zo mooi om landschappen te fotograferen in de lente? Met deze tips leer je hoe je te werk kunt gaan:

Filters, het geheim van de landschapsfotograaf
8 tips voor Lentelandschappen
Sterke composities gebruiken bij landschapsfotografie
Mist gebruiken voor mysterieuze landschapsfoto's
Rembrandtverlichting in je landschappen

Beginners
8 landschapsfotografie tips voor beginners
Basiscursus Landschapsfotografie in Nederland
Basiscursus landschapsfotografie in de avond
Landschapsfotografie voor beginners

Apperatuur
Waarom je bij landschapsfotografie ook je telelens moet meenemen
Welk statief kies je voor landschapsfotografie?

Macrofotografie tips

In de lente mag macrofotografie niet ontbreken. Hier vind je alle tips!:

Macrofotografie voor beginners
6 tips voor de mooiste macrofoto's
De meest fotogenieke bloemen voor macrofotografie
Fotodokter: Macrofotografie

Apperatuur
Spectaculaire macrofoto's zonder dure apparatuur
Macrofotografie met een omgedraaide lens
Macrofotografie met je iPhone
Laowa 2:1 Ultra-Macro
Tussenringen
Fotodokter: Tussenringen voor macrofotografie
Fotodokter: Macrofotografie met omkeerring
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
Sony FE 50mm f/2.8 Macro
Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM
Macro voorzetlenzen
Super Mag Slider macrorail Velbon
Nikon testpanel 100% Macro
ZEISS Touit 2.8/50M macro 1:1

Canon Macro Ring Lite MR-14EX II

Portretfotografie

Ook is de lente een goed moment om natuurlijke portretten te maken. Lees hier hoe je dat aanpakt:

Tips voor portretfotografie bij natuurlijk licht
4 portretten in ander licht
De 7 meestgemaakte fouten in portretbelichting
Natuurlijke belichting voor portretfoto's - Zonder dure accessoires

Inspiratie

Hier vind je prachtige locaties om te fotograferen in de lente en kun je het werk van andere fotografen bekijken. Genoeg inspiratie dus om de lente mee door te komen!:

Locaties
Waar moet je op letten bij het bepalen van een daglichtlocatie?
Beleef het ultieme lentegevoel in het Hallerbos
De meest Hollandse fotolocaties!
Zeven locaties waar je bloeiende heide kunt fotograferen
Locaties in Nederland om damherten te fotograferen!
Mooiste fotolocaties in Nederland
11 kleurrijke bloemen in de Keukenhof
De tien mooiste fotolocaties op Texel
De 13 mooiste Friese locaties voor landschappen

Portretfotografie in grootse landschappen
Portretfotografie op locatie voor beginners

Fotografen
In de stijl van Henk Meeuwes - Bijzondere macrofotografie
In de stijl van Wim Denijs - Landschapsfotografie
Portretfotografie in grootse landschappen - Elizabeth Gadd
In de stijl van Angela Dekens - Romantische portretten

Nabewerking

Met deze tips over bewerking kun je nog meer uit je foto's halen:

Macro
Zo bewerk je je mooiste macrofoto

Portret
Een krachtig klassiek portret bewerken | Lightroom edit sessie
Een cinematische Hollywood-look geven aan je portret | Lightroom Quick Tip

Fake een dure portretlens | Photoshop Quick Tip
Photoshop portretbewerking
Retoucheren portretten in vijf eenvoudige stappen

Landschap
Fotodokter: de nabewerking van een boslandschap
De basis van belichting corrigeren | Lightroom Quick Tip

Video

Wil je tips aan de hand van tutorials? Bekijk dan deze video's:

Landschap


MacroMeer fotografie tips

Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25349-tips-om-te-fotograferen-in-de-lente---een-overzicht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografie bucketlist - Deze plekken moet je gefotografeerd hebben!]]> Tue, 06 Mar 2018 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Amsterdamse Waterleidingduinen

Een overvloed aan herten en vossen vind je in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De dieren zijn zodanig gewend aan bezoekers, dat ze een stuk minder schuw zijn dan in andere natuurgebieden. Daarnaast is ook het landschap van de AWD erg mooi, vol heidevelden en watertjes.

robsmit

dickvanduijn

Nationaal Park de Meinweg bij Roermond

De Meinweg bestaat uit een terrassenlandschap met een aantal prachtige eiken. Stille vennetjes en uitgestrekte heidenvelden geven het gebied haar unieke karakter.

jhekkie

Het Hallerbos (Vlaams Gewest)

Tussen eind april en half mei wordt de bodem van het Hallerbos volledig gevuld door wilde Hyacinten. Dat zorgt voor een prachtig contrast, tussen een paarse bodem en de frisgroene bladeren aan de bomen.

riabloemendaal

De Reitdiephaven in Groningen

Het is ongetwijfeld een van de meest gefotografeerde plekken die we tegenkomen op Zoom.nl, maar dat is ook met een reden! Door de prachtige weerspiegeling, hebben de weersomstandigheden extra invloed op je foto's. Een indrukwekkende wolkenlucht wordt namelijk net zo indrukwekkend gereflecteerd in het water van de haven. Wil je oefenen met symmetrie en reflecties, dan mag de Reitdiephaven zeker niet op je lijst ontbreken!

rkphotography

Dark Sky park - Terschelling

Dit is de donkerste plek van Nederland. In augustus is de Melkweg vanuit Nederland op haar mooist, terwijl het ook nog eens goed donker is. Houd wel rekening met de (volle) maan!


hns90

Het treinstation van Luik

Ben je gek op architectuur? Dan moet je zeker het prachtige treinstation van Luik fotograferen! De moderne architectuur vol lijnen, laat je in iedere hoek prachtige beelden maken!

jz3

renate-oskam2

Kop van Zuid, Rotterdam

De verlichte gebouwen aan het water vormen s'avond een prachtige skyline van Rotterdam om te fotograferen. Ook de Kop van Zuid is een trekpleister voor veel fotograferen en ook op Zoom.nl zie je veel foto's voorbijkomen.

ronab

Eerder vroegen we jullie naar jullie mooiste fotolocaties in Nederland. Daar kwam deze prachtige lijst uit!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25347-fotografie-bucketlist---deze-plekken-moet-je-gefotografeerd-hebben.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[SHUTR.photo]]> Tue, 06 Mar 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

SHUTR.photo biedt naast de beste fotografie, diensten voor fotografen, zoals verkoop van hun foto's, waarbij de opbrengst aan de fotografen ten goede komt, en mogelijkheden om hun fotografie onder de aandacht te brengen van mogelijke opdrachtgevers, musea en andere instellingen. Eén van die diensten is exposure in een premium fotomagazine van 160 pagina's.

SHUTR.photo biedt zowel online als in print inspiratie, adembenemende portfolio's, oud en nieuw fotografietalent, beeldverhalen, fototrends, -techniek en nog veel meer. Met veel ruimte voor beeld onderscheidt SHUTR.photo magazine zich van de andere bladen. Ook wil SHUTR.photo magazine een verbinding leggen tussen de professionele amateur en de professionele fotograaf en hun werk onder de aandacht brengen van beeldliefhebbers.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25348-shutr-photo.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[12 tips voor betere straatfoto's]]> Tue, 06 Mar 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Weet de regels en ken je portretrechten

Een belangrijk element van straatfotografie, is weten wat je wel en niet op de foto mag zetten. Bij wet heb je toestemming om op straat, of in openbare ruimtes, vrij te fotograferen. Ga je echter een gebouw of winkel binnen, dan ben je gebonden aan de huisregels. Dit is op zich vrij simpel. Het wordt echter een stuk lastiger zodra je portretten van mensen wilt fotograferen. In principe mag je (op straat, en in openbare ruimtes) zo'n portret gewoon maken.

Het publiceren is echter een ander verhaal. Een persoon heeft namelijk altijd het recht om de publicatie van een foto te verbieden, mits hij (zo staat in de wet geschreven) daar een redelijk belang bij heeft. We geven je twee belangrijke voorbeelden: het eerste is bij een foto van iemand die bijvoorbeeld net een stipclub verlaat. Deze persoon kan het publiceren van deze foto bij wet verbieden, aangezien hij hier schade aan kan ondervinden. (Zijn reputatie kan worden geschaad) Nog een voorbeeld: je mag geen foto's publiceren van iemand die plots voor je op straat in elkaar zakt. Buiten dat je in zo'n geval natuurlijk eerst deze persoon hulp moet bieden, zou je een foto maken van een zeer nare en persoonlijke situatie, wat niet voor het grote publiek bedoeld is.

Wees benaderbaar

Natuurlijk zullen dit soort dingen niet zo vaak voorkomen. Toch kan het zijn dat mensen je vragen wat je aan het doen bent of willen weten wat er met de foto's gaat gebeuren. Wees daarom altijd vriendelijk, vertel wie je bent en laat je foto's zien wanneer dat wordt gevraagd.

Foto: janbopz.

(Ook al ben je dat natuurlijk niet verplicht) Mensen vinden het vaak ontzettend leuk als je een mooie foto van ze hebt gemaakt en willen hem soms zelfs ook graag hebben. Neem daarom ook altijd wat kaartjes mee met je contactgegevens erop. Hebben mensen liever dat je hem verwijdert, doe dit dan ook. Er zijn nog veel meer mooie dingen op straat te vinden en zo blijft iedereen gelukkig.

Ga onopvallend te werk

Wanneer mensen opmerken dat je ze fotografeert, zullen ze altijd hun gedrag aanpassen. Ze kijken in de camera, lopen een andere kant op of ze zullen zich wegdraaien. Soms krijg je dan de blik waar je naar op zoek bent, maar bij straatfotografie wil je vaak het ongestoorde gedrag vastleggen. Werk daarom vanaf een flinke afstand met een telelens of kies bewust voor een extra kleine camera. Let op: onopvallend is iets anders dan stiekem! Personen waarvan duidelijk is dat ze niet gefotografeerd willen worden, moet je vooral niet stiekem van een afstandje gaan fotograferen.

Foto: hansmalestein.

Maak een keuze

Straatfotografie kan je op verschillende manieren aanpakken. Al begint het allemaal bij de keuze of je rond gaat lopen, of op een bepaalde locatie blijft staan. Als je rond gaat lopen ga je actief op zoek naar opvallende modellen of situaties. Die zal je dan ook veel sneller tegenkomen dan als je zal blijven staan. In dit geval zal je echter wel snel moeten reageren en kan het soms dus zijn dat je net niet de juiste instellingen gekozen hebt. Je kan er daarom ook voor kiezen om een mooie locatie uit te zoeken en daar rustig af te wachten. In dat geval kan je je instellingen helemaal voorbereiden op de lichtomstandigheden en kan je wachten tot een bijzonder model passeert, of de zon net zo verschuift dat je interessante schaduwen krijgt.


Foto: BobBruyn.

Leg de volledige setting vast

Een straatbeeld kan zich onderscheiden door echt een totaalplaatje te geven. Waar je bij portretfotografie vaak let op één persoon, kan je bij straatfotografie veel meer een verhaal kwijt. Interacties met de omgeving, reacties van andere personen en soms ook onverwachte situaties leveren de mooiste beelden op. Straatfotografie laat zich niet plannen en juist dat onverwachte element maakt het voor veel fotografen een interessante tak van sport.

Let op compositie

Compositie is bij straatfotografie erg belangrijk. Een straatbeeld is namelijk vaak erg vol, waardoor je aandacht alle kanten op wordt getrokken. Ook als er geen mensen rondlopen is er nog van alles te zien. Dit zorgt al snel voor te drukke en onrustige foto's. Kies daarom altijd een duidelijk onderwerp en zorg dat deze ook alle aandacht op zich vestigt. Dit kan door het onderwerp beeldvullend te maken, de achtergrond onscherp of juist een klein detail te fotograferen in plaats van een heel beeld. Gebruik de regel van derden om een mooie, rustige vlakverdeling te creëren.

Foto: Stark.

Leg de sfeer vast

Probeer de sfeer van de straat goed over te brengen in je foto. Dit doe je het beste door bewust na te denken over de instellingen die je gaat gebruiken. Is er een grote afwisseling aan bewegende en stilstaande onderwerpen? Dan kan je dat goed vastleggen door te variëren met je sluitertijd. Wil je liever een onderwerp isoleren van de achtergrond? Kies dan voor een groot diafragma zodat je een kleine scherptediepte hebt.

Foto: Rens123

Gebruik alle weersomstandigheden

Fel zonlicht zorgt voor harde schaduwen en interessante contrasten op straat. Regen laat voorbijgangers zich haasten en creëert fotogenieke reflecterende plassen. Een mistbank heeft iets onheilspellends en een lentedag laat het straatleven wat vrolijker lijken. Bij straatfotografie is het weer dus nooit een reden om niet op pad te gaan.

Karinleek

Experimenteer met je instellingen

Met een langere sluitertijd kan je bewegingsonscherpte creëren die je straatbeeld dynamischer maakt. Een korte sluitertijd zorgt er juist voor dat de tijd in een foto letterlijk stilstaat. Een groot diafragma zorgt voor een rustige achtergrond, waardoor je meer op details kan focussen terwijl een klein diafragma juist het totaalbeeld scherp in beeld geeft. Door te spelen met al je instellingen kan je dus iedere situatie op totaal verschillende manieren vastleggen. Durf hiermee te experimenteren en leg jezelf soms bewust beperkingen op, zodat je onverwachte resultaten krijgt.

Foto: CHRIZ.

Denk na over een ander tijdstip

Zijn je foto's niet helemaal naar wens? Probeer eens op een ander tijdstip terug te komen. Ieder uur is het licht anders, veranderen de contrasten en veranderen de mensen. Het weer slaat om of de straten lopen leeg. De 'sfeer' op straat past zich continu aan en hierdoor kan jij de sfeer in je foto ook blijven aanpassen.

Foto: Merel-Schoneveld.

Maak meerdere foto's

Zet bij straatfotografie je camera op burst-mode. Hierdoor maak je sneller meerdere foto's achter elkaar, als je de sluiter indrukt. Omdat het bij straatfotografie draait om het vastleggen van hét moment, vergroot je voor jezelf die kans wanneer je meerdere foto's maakt van een bepaalde situatie. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld net een arm voor iemands hoofd zit, of dat iemand op dat moment toevallig met zijn ogen knippert.

AnnettevD

Overweeg kleur of zwart-wit

Het valt misschien wel op dat veel straatfoto's in zwart-wit zijn. Dit komt omdat zwart-wit in dit geval wel enige voordelen heeft. Het grootste daarvan is dat een straatbeeld soms behoorlijk onrustig kan overkomen, zeker als er veel personen op te zien zijn. Door je foto's zwart-wit te maken, maak je je beeld rustiger. Soms zijn kleuren echter wel erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een marktkraampje met felgekleurde producten, foto's op de kermis of met graffitikunstwerken. In dit soort gevallen geven kleuren juist weer erg veel sfeer mee aan je beeld. Fotografeer daarom altijd in RAW. Zo kun je achteraf bepalen hoeveel, of welke kleur je foto nodig heeft.

Foto: liesbethvanderwerf

Meer fotografie tips in Zoom.nl

Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25345-12-tips-voor-betere-straatfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sony A7 III Preview - De 'nieuwe standaard' van Sony]]> Fri, 02 Mar 2018 16:44:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Basismodel

Op uitnodiging van Sony waren we bij onthulling van de camera. Tijdens de presentatie vielen we van de ene in de andere verbazing: de A7 III werd aangekondigd als 'basismodel', maar we kregen telkens nieuwe functies te zien, die eigenlijk rechtstreeks uit de veel duurdere cameramodellen komen.

Denk bijvoorbeeld aan een flink verbeterde accu, dubbele SD-kaartsloten, 4K HDR video en het volledige autofocussysteem uit de Sony A9 (693 autofocuspunten), inclusief een nieuwe 24,1 megapixel bsi sensor. Daarbij belooft Sony uitstekende prestaties bij weinig licht. Lees meer over de specificaties van de Sony A7 III.

Praktijk

Na de presentatie kregen alle aanwezige journalisten een A7 III om mee te fotograferen bij de verschillende shooting stations en konden we vrij rondlopen op het prachtige landgoed.

Kenmerkend is dat Sony de ergonomie van de A7 bodies bijna identiek houdt aan elkaar, ondanks de enorme verschillen onder de motorkap. Voor wie eerder met een A7-camera heeft gefotografeerd is dit dus bekend terrein. Het voornaamste verschil met de Sony A7 II is de toevoeging van een kleine joystick, om bijvoorbeeld snel een scherpstelpunt in te stellen. Ook de afdichting tegen vocht en stof lijkt iets beter dan de vorige modellen en is vergelijkbaar met de A9.

Sony A7 III Functies

De nieuwe functies zijn indrukwekkend en werkten in onze prototype camera's al heel soepel. De camera voelt als een soort samensmelting van de A9 en A7R III; the best of both worlds. 4K HDR video is een fijne toevoeging en ook de aanwezige S-LOG profielen en mogelijkheid om tot 100 fps in 1080p te filmen, zorgen ervoor dat ook videografen goed met deze camera kunnen werken.

De autofocus is pijlsnel en werkt heel goed in combinatie met eye-af, waarbij de camera automatisch scherp blijft stellen op een oog van het model. Ideaal voor portretfotografie. Hoewel de autofocus bij weinig licht toch nog af en toe wat moeite leek te hebben, is hij wel zeer indrukwekkend en is de camera zelf verrassend snel; 10 beelden per seconde is een keurige snelheid om bijvoorbeeld tijdens een dans shoot heel veel verschillende portretten kort achter elkaar te schieten.

Prestaties bij weinig licht

Aangezien we de gemaakte foto's nog niet uitgebreid in een raw-converter kunnen bekijken, is het nog moeilijk om te bepalen hoe goed hij precies presteert bij weinig licht. Wel kan de ISO tot een indrukwekkende 204800. We zullen hier uitgebreid naar kijken in onze definitieve review van de camera.Sony A7 III Preview - Conclusie

Met de nieuwe Sony A7 III zet het bedrijf een hele nieuwe standaard neer voor fullframe systeemcamera's. De functies zijn indrukwekkend en de camera is een stuk betaalbaarder gepositioneerd dan de vorige modellen A7R III en de A9.

Voor fotografen die veel minder waarde hechten aan de grootte van de sensor (en geen behoefte hebben aan de zwaardere fullframe objectieven), zijn er echter wel wat modellen van de concurrent beschikbaar met soortgelijke functies, voor soms net iets minder geld. Toch kunnen we gemakkelijk concluderen dat Sony het de concurrentie wel erg moeilijk maakt!

Bekijk hier de Sony A7 III Preview video:

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25344-sony-a7-iii-preview---de--nieuwe-standaard--van-sony.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[7 nieuwe Sigma ART objectieven voor Sony FE ]]> Fri, 02 Mar 2018 14:43:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe objectieven zijn technisch vergelijkbaar met de fullframe Art-modellen voor Canon, Sigma en Nikon-vatting. De E-mount versies hebben echter een nieuw algoritme voor de autofocus waardoor ze ook compatible zijn met Sony's Continue AF (AF-C) en high-speed autofocus. Ook zijn de objectieven geschikt voor het beeldstabilisatiesysteem in de camera's en voor Sony's aberratiecorrectie-functionaliteit.Zeven nieuwe objectieven

Sigma gaat behalve de nieuwe 105mm f/1.4 en 70mm f/2.8 de volgende zeven Art-objectieven leveren in E-mount:

 • Sigma 14mm F1.8 DG HSM | Art
 • Sigma 20mm F1.4 DG HSM | Art
 • Sigma 24mm F1.4 DG HSM | Art
 • Sigma 35mm F1.4 DG HSM | Art
 • SIGMA 50mm F1.4 DG HSM | Art
 • Sigma 85mm F1.4 DG HSM | Art
 • Sigma 135mm F1.8 DG HSM | Art


Dit betekent dat in één klap het gros van de Art-objectievenlijn nu dus ook beschikbaar komt voor Sony Alpha 7-bezitters. Alleen de zooms zijn (vooralsnog??) niet leverbaar in E-mount.Prijs en beschikbaarheid

De leverdatum voor de nieuwe Art-versies is nog niet bekend, de prijsstelling zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met de bestaande varianten.
www.sigmabenelux.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25343-7-nieuwe-sigma-art-objectieven-voor-sony-fe.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Sfeervolle stillevens fotograferen]]> Fri, 02 Mar 2018 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Ga deze week aan de slag met de expertuitdaging stillevens en upload je foto's op Zoom.nl of Instagram met de tag zoomnluitdaging!

Het verzamelen van je onderwerpen

Waar bestaat een stilleven precies uit? Je kan natuurlijk beginnen met het fotograferen van de klassieke fruitschaal. Dat is ook meteen een goede manier om bewust te leren werken met licht en schaduw. Je kan de verschillende vormen van het fruit namelijk meer een 3d-effect geven, door heel nauwkeurig hooglichten en schaduwen aan te brengen. Een appel extra oppoetsen, zodat er een mooie lichte plek op ontstaat, maakt het beeld veel tastbaarder. Zo deden de schilders dat vroeger ook!

Als je de belichting onder de knie hebt, dan is het tijd om mooie en sfeervolle settings te creëren. Waar haal je je onderwerpen vandaan? Duik eens je lokale kringloopwinkel in, op zoek naar bijzondere voorwerpen of speur de zolder af naar sfeervolle vergeten objecten. Vergeet niet dat een stilleven niet per se 'ouderwets' hoeft te zijn. Ook met moderne designvoorwerpen kan je een hele sterke sfeer neerzetten!

stilting

De aankleding

Nadat je de hoofdonderwerpen hebt uitgezocht, is het belangrijk om minstens evenveel tijd in de aankleding te steken. Een stilleven is namelijk een typisch beeld waar de blik van de toeschouwer veel langer bij blijft hangen. Als de details dan niet mooi zijn, dan gaat dat alsnog opvallen. Zorg er dus voor dat je goed nadenkt over je onder- en achtergrondkeuze, kleinere extra voorwerpen die je plaatst mogen niet afleiden en zorg dat er nergens vervelende kreukels of vlekken zichtbaar zijn.

carolinewirtz

Het juiste licht gebruiken

Met je lichtkeuze bepaal je voor een groot deel de sfeer die de foto uiteindelijk gaat uitstralen. Je kan heel subtiel één onderwerp uitlichten, of juist volledig uitpakken met een high-key beeld. Onthoud dat lichtwerking heel erg bepalend is voor de sturing van de blik door de foto. We kijken namelijk automatisch als eerste naar de lichtere delen in het beeld en volgen dan de lijnen tot we in de schaduwen terechtkomen. Probeer dus te experimenteren met verschillende lichtopstellingen en bepaal wat voor jouw beeld en sfeer het beste werkt.


jeroenadema

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

reflectionsfromwithin

Inspiratie opdoen?

Bekijk onze collectie stilleven!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25342-expertuitdaging-sfeervolle-stillevens-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De 10 belangrijkste architectuurfotografie tips voor beginners]]> Fri, 02 Mar 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Voorbereiding

Architectuurfotografie heeft veel overeenkomsten met portret- en landschapsfotografie. Je portretteert in feite de gebouwen en legt hun karakter bloot of je toont het gebouw in z'n bredere context. Een sterke compositie, een doordacht perspectief en een weloverwogen belichting zijn belangrijk om je foto's goed uit de verf te laten komen. Dit vereist vooronderzoek, kennis en inzet. Bereid je daarom altijd goed voor en weet vooraf welke gebouwen je wilt vastleggen.

Giovanna82

Beste tijd

De beste fotomomenten zijn aan het begin en einde van de dag. De oranjerode kleur van het vroege en late zonlicht geven zelfs het meest koude en strakke gebouw een warme uitstraling. Vroeg en laat op de dag is het licht bovendien zacht. Oftewel: het contrast tussen door de zon beschenen gedeelten van het gebouw en de schaduwen is veel kleiner dan midden op de dag. En dat levert minder uitgebeten hooglichten of schaduwen zonder tekening op. Ook ná zonsondergang kun je nog aansprekende foto's maken. Tot een uur na zonsondergang zit er opvallend veel kleur in de lucht. Van geel, oranje en rood verandert de lucht langzaam in een prachtig kobaltblauw voor het zwart wordt. Het blauw van het schemerlicht is fantastisch te combineren met het geel van straatverlichting en de spetterende kleuren van neonreclames.


wimdenijs

Apparatuur

Je neemt natuurlijk een camera mee op je shoot. Stel de fotokwaliteit van je camera in op maximaal. Hoe groter je foto's, des te meer detail ze kunnen bevatten. Bovendien kun je uit grote foto's vaak nog stukken wegsnijden of details croppen. Foto's wissen tijdens je shoot is af te raden, omdat het lcd-schermpje op je camera te klein is om de foto's goed te beoordelen. Neem ten slotte altijd een driepootstatief mee. Een statief dwingt je namelijk om langzamer te werken en minder snapshots te maken. Je moet je statief met camera zorgvuldig opstellen en daardoor neem je gas terug en ga je beter kijken. Uiteraard kun je vanaf statief met veel langere sluitertijden werken en dat geeft je meer creatieve mogelijkheden en scherpere foto's. Een statief is dus net zo belangrijk als een camera. Naast je camera en statief zit er een groothoekobjectief in je tas. Een objectief dat het beeld 'breed trekt', hoort bij je standaarduitrusting. Denk aan een brandpuntsafstand van 15 tot 24 mm op de meeste digitale camera's. Met een groothoek kun je hoge gebouwen volledig op de foto zetten en in krappe ruimtes werken. Wissel je overzichtsfoto's af met detailfoto's die je met je een teleobjectief maakt (70 tot 200 mm). Teleobjectieven zijn uitermate geschikt om patronen, lijnen en vormen te accentueren.

Niezen

Filters

In tegenstelling tot een zwaar statief wegen filters bijna niks. Die neem je dus gemakkelijk mee, waardoor je foto's al snel een professionele uitstraling krijgen. Meest gebruikt bij exterieurarchitectuur is het polarisatiefilter. Draai het in een bepaalde hoek voor je objectief en je kunt lichtreflecties makkelijk wegfilteren. Bij water- en ruitreflecties zie je dit het duidelijkst terug, maar ook bladeren aan een boom of reflectie van water worden keurig weggewerkt. Door de reflectievermindering krijg je ook veel meer kleur in je foto's.

Neutral density filters, ook wel grijsfilters genoemd, werken als zonnebril voor je objectief. Je kunt bij aanschaf kiezen hoeveel stops licht het filter tegenhoudt: 1, 2, 3, 5, 10 of zelfs 16 stops. Meest gebruikt is de 10-stops. Als je sluitertijd zonder filter 1/30 is, ga je met het filter erop ineens naar 30 seconden.
Wat kun je daarmee? Met dertig seconden (of nog veel langer) worden bewegende onderwerpen wazig. Wolken bewegen in beeld, water krijgt een soort zijdeachtige vervaging. Het zorgt voor cleane, trendy architectuurfoto's.

Boudini

Waterpas

Het lijnenspel is een van de belangrijke gereedschappen van de architectuurfotograaf. Belangrijke keus daarbij: zet ik mijn camera waterpas of niet? Je camera waterpas zetten heeft grote voordelen. Je mag ervan uitgaan dat alle gebouwen (behalve een enkele toren in Italië) waterpas gebouwd zijn. Als je camera ook waterpas staat, lopen alle lijnen dus recht. En dat ziet er direct strak uit.

Het is niet altijd mogelijk om je camera waterpas te zetten en toch alles in beeld te hebben. Veel gebouwen zijn hoger dan de statiefhoogte. Om in dat geval alles in beeld te krijgen, ben je gedwongen de camera naar boven te kantelen. Deze perspectiefvertekening kan heel mooi werken. Vooral als je het extreem doet, bij hoge wolkenkrabbers bijvoorbeeld, werkt het indrukwekkend.

Een klein stukje omhoog fotograferen ziet er vaak uit als een willekeurig gemaakt kiekje. Er is een speciale lens bedacht om dit probleem te verhelpen. Met een 'tilt shift'-objectief kun je de camera omhoog richten en daarna je lens aan de voorkant weer waterpas terugdraaien. Zo heb je een onvertekend beeld, ondanks dat je camera niet waterpas staat. Nadeel is de speciale - dure - lens, die je weinig gebruikt. Je kunt het effect ook opheffen door in de nabewerking de vertekening te verwijderen, waarbij je dan vaak wel een deel van je kader moet inleveren.

Perspectief en compositie

Perspectief is een manier om de diepte (die je in de werkelijkheid ziet) weer te geven in een plat vlak. Dat doe je met lijnen, patronen en vormen. Het best zie je dit effect door onder een hoge flat of toren te gaan staan en naar boven te kijken. Het gebouw lijkt ineens te verdwijnen in de hemel. Door gebouwen vanuit diverse hoeken te fotograferen kun je spelen met het perspectief en letterlijk telkens een andere kijk op het gebouw geven. Van onderen gefotografeerd met een groothoek lijkt de Dom van Utrecht nog hoger, imposanter en dreigender. Van bovenaf naar beneden gefotografeerd suggereer je ook hoogte, maar dan in omgekeerde richting (alles wordt namelijk klein). Door details van de Dom vast te leggen, laat je zien dat het gebouw bestaat uit een complexe serie lijnen, patronen en vlakken. Doorkijkjes geven een gevoel van diepte en intimiteit.
Door met perspectief te spelen kom je al snel uit bij compositie: het ordenen van de beeldelementen in je foto, zodat er boeiende beelden ontstaan. Tijdens je shoot ben je feitelijk constant aan het zoeken naar de beste compositie. Loop rond het gebouw, zoek naar interessante beelden en zoek de beste hoek. Je zult zien dat 'recht van voren' vaak niet werkt. Het levert fantasieloze beelden zonder impact op. Door vanuit een hoek te fotograferen suggereer je diepte en een sterker perspectief. Wissel dus vaak van standpunt en beeldhoek en bekijk welk effect dit heeft op je foto's. Gebouwen staan meestal niet geïsoleerd, maar maken deel uit van een architectonisch geheel. Een plein, een straat of een wijk. Fotografeer het gebouw daarom niet alleen vrijstaand, maar betrek ook de omgeving in je foto's. Hierdoor laat je zien wat de functie is van het gebouw, wie er werken, wonen of gebruik van maken en wat de bedoeling van de architect met het gebouw is.

EenWasbeer

Techniek

Er gebeurt veel in een gemiddelde architectuurfoto. Dat zorgt voor nogal wat technische uitdaging. Allereerst heb je - vooral met groothoek - elementen dichtbij en veraf, die je allebei scherp wilt hebben. Het is handig om hiervoor een klein diafragma (groot getal) in te stellen. F 11 of F 16 is een mooi streven. Hierdoor loopt de scherptediepte door van dichtbij tot oneindig. Een klein diafragma kun je zonder problemen gebruiken, omdat er geen bewegende objecten in beeld staan en je sluitertijd dus lekker lang kan zijn. Secondenlang belichten is geen enkel probleem. De iso kan dan ook laag blijven, iso 100 levert veel dynamisch bereik en amper ruis op. Met deze instellingen is het wel zaak goed steady te werken. Dit kun je - naast een statief - doen door met een draadontspanner te werken. Zo zit je niet aan de camera zelf tijdens de opname. Heb je geen draadontspanner? Stel de camera dan in op de zelfontspanner van tien seconden, zodat je zeker weet dat er geen beweging door jouw toedoen in de foto terechtkomt.


martijnvandernat

Hdr

Een veel voorkomend probleem, met name in een interieur, is het grote dynamisch bereik. De zon schijnt door de ramen, kaarslicht en spotjes zorgen voor onoverbrugbare contrasten voor de camera. Althans in een enkele opname.
Als je meerdere belichtingen van hetzelfde onderwerp maakt, grijp je het hele dynamische bereik. Achteraf kun je dan deze beelden combineren tot een hdr-beeld (high dynamic range). Hoeveel beelden je maakt, is afhankelijk van het onderwerp. Soms zijn drie opnames met twee stops verschil genoeg. Als je op safe wilt spelen, maak je negen opnames met één stop verschil. Zo heb je in 99% van de gevallen genoeg speelruimte. Als je achteraf met minder opnames toe kunt, pik je die er gewoon uit. Better safe than sorry...

GuyenMarleen

Nabewerking

Als je met een groothoek werkt dan is het een vervelende bijkomstigheid dat rechte lijnen krom worden weergeven. Je krijgt die hoge flat dus wel helemaal in beeld, maar de verticale muren lopen rond. Hiervoor is een speciaal gereedschap in Photoshop: Filter-Lenscorrectie. Je selecteert je eigen objectief, waarna de tool vervorming corrigeert. Met de optie Verticaal perspectief kun je vallende lijnen corrigeren tot dat ze weer recht staan.
Vervorming is redelijk simpel te verhelpen in Photoshop of Lightroom. Wil je nog meer mogelijkheden? Gebruik dan een gespecialiseerd pakket als PTLens, DXO Optics Pro of DXO Viewpoint. Een alternatief is een tilt-shiftobjectief. Daarmee corrigeer je het perspectief en de vertekening zodat het gebouw op wonderbaarlijke wijze toch recht op je foto komt. De objectieven zijn echter erg duur en erg specialistisch. Als je net begint, is vertekening corrigeren in Photoshop een stuk goedkoper.


martijnvandernat

Conclusie

Ten slotte: laat je niet afschrikken door alle regeltjes, tips en informatie. Ga gewoon aan de slag! Oefen én experimenteer zoveel als je kunt en wees kritisch op je resultaten. Probeer de volgende keer altijd je vorige resultaten te overtreffen. Veel succes!

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:
www.zoom.nl/nieuwsbrief

De belangrijkste fotografie tips voor beginners

Wil je meer handige tips voor beginners? Bekijk dan dit overzichtsartikel

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25341-de-10-belangrijkste-architectuurfotografie-tips-voor-beginners.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De resultaten van de Zoomnl uitdaging: Winterlandschappen fotograferen]]> Thu, 01 Mar 2018 14:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De expertuitdaging teruglezen? Je vindt het artikel hier!

De resultaten van de expertuitdaging 'Winterlandschappen fotograferen'


Foto: Annette van Oudheusden


Foto: Fred van der Tak


Foto: Paul Bootsman


Foto: Cecile Smeets


Foto: walvisch

Zelf ook winterlandschappen fotograferen? Je leert er in dit artikel alles over!
]]> http://zoom.nl/artikel/community/25340-de-resultaten-van-de-zoomnl-uitdaging-winterlandschappen-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Systeemcamera vs spiegelreflex: de voor- en nadelen]]> Thu, 01 Mar 2018 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
De nieuwste aanwinst in het systeemcamerasegment is de zeer indrukwekkende Sony A7III!

Wat is het verschil tussen een systeem- en spiegelreflexcamera?

De Engelse term voor een systeemcamera (mirrorless) duidt meteen het grote verschil aan met een spiegelreflex; de systeemcamera heeft geen spiegel.

In een spiegelreflexcamera kijk je door een optische zoeker, waardoor je een beeld ziet dat door de interne spiegel wordt gereflecteerd. Op die manier kan je rechtstreeks door het objectief kijken en zie je hetzelfde beeld als wat de sensor uiteindelijk gaat vastleggen. Wanneer je een foto maakt, klapt de spiegel tijdelijk op, om het licht op de sensor te laten vallen.

Een systeemcamera heeft geen interne spiegel en heeft daarom ook geen optische zoeker. In sommige gevallen hebben de camera's wel een elektronische zoeker, die een live weergave geeft van wat de sensor op dat moment registreert. Vroeger waren elektronische zoekers traag, hadden ze een slecht dynamisch bereik en slurpten ze batterijen. Tegenwoordig zijn de elektronische zoekers (EVF's) zo goed ontwikkeld, dat ze in veel gevallen meer voordelen bieden dan hun optische broers.

Formaatverschil tussen spiegelreflex- en systeemcamera's

Veel fotografen vinden het aantrekkelijke formaat van een systeemcamera al voldoende reden om over te stappen. De camera's zijn namelijk in het algemeen een stuk compacter en lichter dan de grovere spiegelreflexcamera's. Is dat formaat echt een voordeel? Dat valt in de praktijk soms tegen. Alhoewel de body's daadwerkelijk een stuk compacter zijn, zijn de objectieven dat niet. Een teleobjectief op een systeemcamera ziet er soms zelfs wat absurd uit; vanwege het enorme verschil in grootte. Gebruik je voornamelijk pancake-objectieven? Dan past zo'n systeemcamera zeker makkelijker in je jaszak dan een spiegelreflex.

Een grotere camera heeft echter ook zeker voordelen. Zeker op het gebied van balans en stabiliteit, grip en bedieningsmogelijkheden van de knoppen, zullen veel fotograferen een spiegelreflexcamera gebruiksvriendelijker vinden dan de kleine systeemcamera's.

Sensorverschillen tussen spiegelreflex- en systeemcamera's.

Het assortiment aan systeemcamera's is zo ver ontwikkeld, dat ook de sensorgrootte geen doorslaggevende reden meer kan zijn om voor een spiegelreflexcamera te kiezen. Er is een grote hoeveelheid aan micro-four-thirds camera's, zoals de populaire Panasonic GH5-serie. Daarnaast zijn er tal van APS-C, camera's, zoal de prachtige Fujifilm X-H1 en natuurlijk is ook fullframe goed vertegenwoordigd met de Sony A7-serie. De systeemcamera's zijn dus zeker niet alleen bedoeld voor 'de vakantieganger die wat mooiere foto's wil maken'. Het segment is tegenwoordig enorm in opmars onder de professionele fotografen.

De grote verschilpunten tussen systeem- en spiegelreflexcamera's

Wat het belangrijkste is om te overwegen, wanneer je een systeemcamera- wil aanschaffen. Is dat het segment nog volop in ontwikkeling is. Een aantal zaken zijn nog niet op hetzelfde niveau als bij spiegelreflexcamera's. Zo is het aanbod aan accessoires en objectieven voor systeemcamera's op dit moment nog altijd een stuk kleiner. De objectieven zijn vaak ook een stuk duurder. Natuurlijk zijn er verschillende mount-converters beschikbaar, waardoor je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om Canon-objectieven op je Sony systeemcamera te gebruiken, maar ook daar hangt een prijskaartje aan en dit gaat bij goedkopere oplossingen vaak gepaard met verlies van autofocus.

Ook de accuduur van de systeemcamera's is nog een lastig punt. Spiegelreflexcamera's hebben vanzelfsprekend meer ruimte voor grotere en krachtigere accu's. De kleinere accu's van een systeemcamera hebben nog niet dezelfde capaciteit en zullen zeker een frustrerende factor zijn voor fotografen die ook regelmatig gebruik maken van de videomogelijkheden.

Systeemcamera's zijn op dit moment de sector waarin het meest geïnnoveerd wordt. De prestaties op het gebied van autofocus, beeldstabilisatie en videomogelijkheden worden met ieder model steeds indrukwekkender. Het aantal modellen is zo divers, dat er voor iedere fotograaf wel iets interessants tussenzit. Van ultracompacte en eenvoudige consumentenmodellen, tot professionele snelheidsmonsters voor de sportfotograaf. De spiegelreflexcamera lijkt soms met uitsterven bedreigd te worden, maar die modellen zijn zó oerdegelijk dat je daar ook geen miskoop aan kan maken.


Canon komt ook met een gloednieuwe systeemcamera: de EOS M50!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25339-systeemcamera-vs-spiegelreflex-de-voor--en-nadelen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Naar Bardonecchia met de DCB-309-BLACK van Case Logic]]> Wed, 28 Feb 2018 14:01:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Ik ben zelf iemand die voorzichtig met zijn materialen omgaat, echter ben ik tegelijk iemand die graag zo hard mogelijk de berg af racet met vrienden en snelheden haalt van 80 km/uur. Dit levert gigantisch gave foto's op wanneer iemand met zo'n snelheid tot stilstand moet komen en een poederwolk aan sneeuw meeneemt. Het grote probleem waar elke snowboarder tegenaan loopt wanneer dingen als camera's in het spel komen, is dat deze niet van harde stoten en water houden.

Valbestendig

De DCB-309 is wat dat betreft een geweldige tas! Ik heb meerdere malen harde klappen gemaakt, tijdens schansspringen en off-piste. De onderkant van de tas heeft een harde kunststof bodem die ondoordringbaar is voor zowel scherpe materialen en water. Wanneer ik de tas wat hardhandig liet vallen op harde natte ondergronden kon ik erop vertrouwen dat deze niet alleen de klap maar ook het vocht buiten zou houden. Naast de bodem ving de zachte binnenkant de rest van de klappen op.
Elke dag andere bagage? Geen probleem. De binnenkant kan aangepast worden zoals je dat zelf zou willen. De wattering van deze scheidingen zijn van foam met klittenband aan de uiteinden die hechten aan de andere delen. Wat fijn is aan het soort gekozen foam is dat de tas te allen tijde zijn vorm behoudt, zelfs toen ik met mijn volle gewicht hierop viel. Door deze constructie ben ik er zeker van dat mijn camera en materialen niks overkomt.

De tas heeft een extra achter vak voor een laptop, een voor- en zijvak voor batterijen en SD-kaartjes. Wat ik vaak bij tassen mis, is een strap die goed en strak om de tas sluit voor een tripod. Bij deze DCB-309 is deze wel aanwezig, dat vind ik een goed pluspunt van deze tas!

En actie!

Eenmaal aan het boarden maakte ik een harde klap en vloog de tas van mijn rug hard op de grond, ik vreesde voor het ergste, maar er bleek niks aan de hand te zijn. Zelfs mijn crackers en koekjes die in de tas zaten, waren nog heel.
Een ander punt wat ik vaak mis bij cameratassen is om de camera snel uit te tas te halen. Tassen die normaal snel open gemaakt kunnen worden, zijn vaak niet echt diefstalveilig. En ja. Ik heb wel wat dure producten in mijn tas die ik niet kwijt wil, maar ook snel wil kunnen pakken. De DCB-309 is redelijk snel te openen, maar tegelijk best veilig. Een klittenband mechanisme voorkomt dat je de rits in 1 keer open kan trekken. Aan de binnenzijde een extra stuk, voor over de camera, voordat dat je deze in 1 ruk uit de tas kan trekken wanneer de tas open is.

Pasvorm

Een klein minpuntje en dat is de pasvorm van de tas. Ik ben zelf gewend aan hike-tassen, die een goede pasvorm aan de rug hebben en goed af te stellen zijn. De DCB-309 heeft watten in de rug, maar ik mis hier dat je de tas kan afstellen voor een betere pasvorm.

Bovendien, tassen die normaal zwaarder gewicht dragen, hebben ook een band voor de borst en soms voor de heupen. Het toevoegen van deze banden voorkomt dat tijdens het draaien van het boarden of tijdens het lopen de tas gaat zwaaien en goed op de rug blijft liggen. Deze banden heeft de DCB-309 helaas ook niet. Ook is het oppassen bij regen met het buitenmateriaal van de tas, dit is waterafstotend maar regen kan via de rits naar binnen lopen. Het toevoegen van een regenhoes aan de tas zou ook handig zijn, deze zijn los te koop.

Conclusie

Op de pasvorm na, is er goed nagedacht over de binnenkant van de tas, materialen worden hierin goed beschermd. Deze tas is een bunker voor je camera, zonder twijfel! Voor mensen met rugproblemen aan hun rug of die veel in donder en regen rondlopen, zou ik de tas niet aanraden. Maar... Daarentegen is de tas zeer geschikt voor fotografen die actief buiten zijn met goed en/of matig weer, degenen die grote hoeveelheden materialen mee moeten sleuren en zij die niet voorzichtig zijn of onhandig vechten tegen de zwaartekracht (zoals ik).

Over Maurice Heilijgers
Maurice is student Biotechnologie en een hobbyfotograaf. Je vindt hem vaak buiten in de natuur, waar hij planten en dieren fotografeert op zijn "eigen" manier. Sinds is hij begonnen met actie- en portretfotografie.
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25287-naar-bardonecchia-met-de-dcb-309-black-van-case-logic.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Ga gratis met Zoom.nl mee naar Parijs voor unieke Nikon workshop!]]> Wed, 28 Feb 2018 13:16:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Wat gaan we doen?

Als je een objectief echt goed wilt testen, moet je natuurlijk naar een prachtige fotogenieke locatie, en wat is er nou mooier dan de binnenstad van Parijs?! In samenwerking met Nikon bieden we daar een unieke workshop aan van topfotograaf Little Shao, die ons gaat leren hoe je bijzondere portretfoto's maakt:

Foto @ Little Shao

Parijs verkennen

We volgen niet alleen zijn workshop op een prachtige locatie, er is ook ruimte om zelf met verschillende Nikon objectieven rond te lopen in de stad. Zo kun je de nieuwste Nikon objectieven echt goed aan de tand voelen! Uiteraard worden de resultaten van de Little Shao workshop en de reis ook in Zoom.nl gepubliceerd!

Hoe kun je mee?

Om tussen 20 en 22 maart gratis met ons mee te kunnen naar Parijs heb je nodig:

 • - Een Nikon spiegelreflexcamera
 • - Een Zoom.nl account
 • - Enige ervaring met fotograferen
 • - We verwachten een geschreven review van de objectieven die je ter plekke test


Als je wordt gekozen om mee te gaan, ontvang je hier uiterlijk vrijdag 9 maart bericht van. De workshop wordt gegeven in het Engels.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25338-ga-gratis-met-zoom-nl-mee-naar-parijs-voor-unieke-nikon-workshop.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Handige tips voor portretfotografie - Een overzicht]]> Wed, 28 Feb 2018 10:48:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Portretfotografie tips

Lees hieronder wat tips die je op weg kunnen helpen om (nog) betere portretten te maken:

Hoe zoek je een perfecte locatie voor je portretfotografie?
Hoe brandpuntsafstand je portretfoto's beïnvloedt
Het geheim achter goede portretverlichting - Alle soorten op een rijtje
De 7 meestgemaakte fouten in portretbelichting
Tips voor portretfotografie bij natuurlijk licht
4 portretten in ander licht
Natuurlijke belichting voor portretfoto's - Zonder dure accessoires
Belangrijke tips voor portretfotografie
Wat moet je juist wel en juist niet doen bij een portretshoot?
Tips - Mensen op straat benaderen voor een portret
Hoe maak ik een portret van iemand met bril?
Hoe creëer je een moment voor spontane portretten?

Tips voor beginners

Voor wie net is begonnen met portretfotografie, is het slim om eerst wat basistips te lezen. Deze tips kun je hieronder vinden:

Portretfotografie voor beginners

Portretfotografie op locatie voor beginners

Zelfportret maken voor beginners

Wil je meer tips voor beginners? Bekijk dan dit algemene overzichtsartikel.

Tips voor experts

Voor de experts onder ons die op zoek zijn naar een uitdaging hebben we wat tips op een rijtje gezet:

Expertuitdaging: portretfotografie in de regen

Expertuitdaging: een portretfoto van een vriend/familielid op leeftijd maken

Expertuitdaging: Rembrandt portretten maken met raamlicht

Expertcursus groepsportretten

Fotografie tips per categorie

Portretfotografie is een breed begrip en iedere categorie heeft weer zijn eigen uitdagingen. Hier zijn de soorten portretfotografie onder verschillende categorieën ingedeeld:

Sfeer
In de stijl van Rosalie Van den Kerckhove - Emotionele Portretten
In de stijl van Angela Dekens - Romantische portretten
11 Tips voor een indringend portret

Familie
Tips voor leukere familieportretten
10 tips voor een leuk familieportret
De grootste valkuilen bij het fotograferen van familieportretten

Dieren
Tips voor hondenfotografie - Maak prachtige portretten
Kleurrijke portretten van asielhonden!
In de stijl van VivianJolie - Geweldige dierportretten
In de stijl van Monica van der Maden - Bijzondere Dierportretten

Seizoen
Hoe maak je een herfstportret?
Fotografeer de mooiste winterportretten
Vijf tips voor de leukste vakantieportretten

Overig
Een bruiloftsportret met vuur!
5 tips voor het zakelijk portret
Tips! Hoe maak je een zakelijk portret?

Tips voor een zelfportret

Inspiratie

Door te kijken naar het werk van andere fotografen kun je leuke ideeën opdoen en een eigen stijl ontwikkelen. Doe inspiratie op in dit overzicht:

In de Stijl van Ronald Koster - Mozaïek-portretten!
Bekijk de allermooiste buitenportretten
Fotoproject - Bijzondere portretten van daklozen
Altijd andere portretten
Het verhaal achter een (muzikanten)portret
Meekijken op een bodypaint portretshoot
Portretshoot in een kasteel
Portretfotografie in grootse landschappen

Nabewerking

Leer wat de mogelijkheden zijn in portretbewerking:

Lightroom
Een krachtig klassiek portret bewerken | Lightroom edit sessie
Een cinematische Hollywood-look geven aan je portret | Lightroom Quick Tip
Download de Zoom.nl Portret Presets voor Lightroom

Photoshop
Fake een dure portretlens | Photoshop Quick Tip
Photoshop portretbewerking
Quickstart: Van portret tot logo
Cursus portretbewerking voor een professioneel portret
Intense portretten met het Dodge and Burn effect in Photoshop

Overig
Retoucheren portretten in vijf eenvoudige stappen
Portretten retoucheren met Face-Aware Liquifiy - Gaat dit te ver?

Portretfotografie tips - Video

Wanneer je een portret wilt inflitsen wordt het resultaat een stuk mooier als je het flitslicht laat bouncen. Je kunt hier bijvoorbeeld ook een reflectiescherm voor gebruiken.
Fotograaf Jeroen Jazet legt het je uit:
Welke lens gebruik jij voor een goed portret? Jeroen Jazet legt uit wat je allemaal kunt doen met welke lens en welk beeld je ermee bereikt! Zelfs met een lens die je niet zo snel zou inzetten, kun je een effect krijgen dat er zowel creatief als uniek uit ziet:
Bij portretfotografie in de studio werk je met flitsers en is het licht volledig manipuleerbaar. Op locatie kan dit, mits je niet je complete studioset mee wil nemen, een stuk lastiger zijn. Deze cursus laat zien hoe je het licht op locatie kan gebruiken om een mooie portretopname:
Bij het maken van portretfoto's is het belangrijk het juiste standpunt te kiezen, maar ook welke lens je gaat gebruiken. Sta je te dicht op je model dan treedt er vervorming op, wat voor een charmante portretfoto niet geschikt is. Beter kun je verder weg gaan staan en een standaard- of zelfs een telelens gebruiken:
Het voordeel van werken in de studio is dat je totale controle over het licht hebt. Marcel Scholing legt je in deze korte video het verschil uit tussen hard en zacht licht en hoe je dat kunt bereiken. Ook laat hij de werking van verschillende lichtaccessoires zien:
Als je een model gaat fotograferen is het erg handig om voorbeelden van poses mee te nemen. Laat je inspireren door andere modellen en werk van fotografen waarvan je vindt dat ze bij jouw model passen. Je zult merken dat dit heel makkelijk communiceert met je model:
Julia is aan de slag gegaan met het maken van een zelfportret in huis. Benieuwd hoe zij dit aan heeft gepakt? Bekijk het nu in deze video:

Meer fotografie tips

Ben je benieuwd naar meer fotografie tips? In Zoom.nl vind je elke editie een breed scala aan tips voor beginners en experts! Leer meer over Zoom.nl en word abonnee!
]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25337-handige-tips-voor-portretfotografie---een-overzicht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotografeer de mooiste winterportretten]]> Wed, 28 Feb 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Winters kleurgebruik

Door heel bewust met kleur te werken, kan je ervoor zorgen dat de geportretteerde echt van het beeld afspat! Door koele of juist neutrale tinten in de achtergrond te gebruiken, zoals lichtblauw en veel grijs en wit, krijg je al dat winterse gevoel. Daar hoeft niet per se sneeuw of ijs voor te liggen, ook met een andere neutrale achtergrond kom je al heel ver. Vervolgens kan je de geportretteerde aankleden met felle kleuren, zoals een knalgele jas of een opvallende sjaal. Voeg daar nog een mooie dosis kleine scherptediepte aan toe en je geportretteerde knalt uit je foto!

jacquelineuiterloo

Kou uitstralen

Hoe kan je ervoor zorgen dat het winterse gevoel echt van de foto afspat, zonder dat de geportretteerde klappertandend en met blauwe lippen op de foto staat? Natuurlijk kleed de geportretteerde zich sfeervol en warm aan, met een sjaal en een leuke muts, maar het mooiste resultaat krijg je als je subtiel aandacht geeft aan de kleine dingen die ook kou uitstralen. Een blosje op de wangen en een iets roder neusje, of natuurlijk de damp die je ziet bij het uitademen, geven heel sterk dat koude winterse gevoel.

bloempje76

Het gezicht verwarmen

Zeker mensen met een zeer bleke huid, kunnen soms in de winter echt wat wittig op een foto overkomen. Je kan dit heel eenvoudig verhelpen, door te werken met een goudkleurig reflectiescherm. Door licht met de goudkleur wat warmer te maken en met die reflectie het gezicht wat meer uit te lichten, krijg je een warme maar toch natuurlijke gloed!

appiedigi

De juiste instellingen

- Ligt er sneeuw? Probeer dan een klein beetje te overbelichten, zodat wit ook echt wit wordt. Je foto krijgt dan ook een frissere uitstraling.
- Voorkom harde schaduwen en vermijd de felle zon. Fotografeer op een zonnige dag dan ook het liefst in de schaduw.
- Experimenteer met je witbalans. Bij sommige portretten werkt een iets warmere witbalans mooi voor meer kleur in het gezicht. Door in RAW te fotograferen kan je achteraf de perfecte witbalans instellen.
- Houd bij daglicht je iso-waarde laag, om ruis te voorkomen.
- Fotografeer met een open diafragma voor een kleine scherptediepte. Ga niet tot het maximale diafragma, maar kies voor 2-3 stops lager om een betere scherpte te krijgen. Je zit dan dichter bij de sweetspot van je objectief.
- Houd je sluitertijd kort, om scherpte te garanderen.
- Stel altijd scherp op de ogen!

eliane00

Maar er een leuk en gezellig uitstapje van!

Een fotoshoot is natuurlijk hartstikke leuk, maar vaak is het veel gezelliger om het als onderdeel van een leuke wandeling, of een uitstapje naar de kinderboerderij te doen. Sleur de familie mee naar buiten en neem je camera mee. De spontane portretten die dan ontstaan zijn vaak de leukste!
isalois

Ga je familieportretten fotograferen? Kijk dan uit voor deze valkuilen!

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25286-fotografeer-de-mooiste-winterportretten.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Cameragadget: Palette Gear]]> Tue, 27 Feb 2018 15:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


De Palette Gear geeft je op drie verschillende manieren de mogelijkheid je muis links danwel rechts te laten liggen en bepaalde handelingen uit te voeren met een druk-, draai-, of schuifbeweging. Zo kun je bijvoorbeeld voor de drukknop de actie 'voor/navertoning' kiezen, voor de draaiknop 'grootte van het penseel aanpassen' en voor de schuifknop 'belichting aanpassen'. Het fijne hiervan is dat je tijdens het aanpassen gewoon naar de foto kunt kijken zonder dat je hoeft te letten op het pijltje van je muis. De draaiknop kun je overigens ook nog indrukken voor het resetten van deze handeling.
Het systeem bestaat uit een basisblokje dat je verbindt met je computer (Mac of Windows). Dit blokje toont op een klein lcd-scherm met welke software je op dat moment werkt. Aan dit basisblok kun je de andere handelingsblokken vastmaken. Dit gaat zeer eenvoudig, omdat het magnetisch werkt. Je hoeft dus ook niet bang te zijn voor breekbare usb-stekkertjes. Het materiaal van de blokje is een combinatie van hard kunststof en aluminium en voelt erg degelijk aan. Je kunt de blokjes vrij plaatsen en dus zelf een indeling bepalen die je fijn vindt.

Kleuren

Zodra je een nieuw blok vastklikt, gaat de lcd-verlichting branden en zie je het blok direct in de software verschijnen. Het mooie is dat de gekozen indeling ook zo verschijnt in de software. Dat maakt het toewijzen van de acties achter de knoppen wel zo inzichtelijk. In de software kun je naast de handeling ook nog de kleur van het lcd-licht op de knop instellen. Zo kun je er een echt circus van maken of voor jezelf een bepaalde groepering van handelingen bedenken en hier een kleur aan toewijzen.
Naast fotobewerkingssoftware is de Palette ook bruikbaar bij andere pakketten van Adobe, zoals Premiere, After Effects en Illustrator, maar ook voor Finalcut Pro en zelfs voor Spotify biedt de software mogelijkheden.
De Palette is verkrijgbaar in drie kits:
Starter Kit (€ 249,-): 1 schuifknop, 1 draaiknop en 2 drukknoppen.
Expert Kit (€ 369,-): 2 schuifknoppen, 3 draaiknoppen 2 drukknoppen.
Professional Kit (€ 619,-): 4 schuifknoppen, 6 draaiknoppen en 4 drukknoppen.
Heb je een van de kits in huis, dan kun je daarna nog zoveel losse blokjes bijkopen als je nodig hebt. Voor een extra schuif- of draaiknop betaal je € 64,95 en voor een extra drukknop € 39,95.

Meer informatie

Website: www.palettegear.com
Verkrijgbaar bij: Diverse (online) camerawinkels

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25334-cameragadget-palette-gear.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Cameragadget: MagMod kit]]> Tue, 27 Feb 2018 14:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Met de accessoires van MagMod, een afkorting van magnetic modifiers, kun je ineens heel veel meer met je standaard reportageflitser doen. Het begint met een magnetisch, elastisch opzetstuk, dat je om het uiteinde van je flitser heen trekt. Het opzetstuk, genaamd MagGrip, zou op de meeste flitsers moeten passen. Hierin verwerkt zitten twee sterke magneten die je gebruikt om alle accessoires te bevestigen. Het slimme aan het systeem is dat je met één kit veel verschillende lightmodifiers kun inzetten. Doordat alle onderdelen van een soort siliconenrubber zijn gemaakt is alles erg degelijk. Volgens de website van MagMod kun je met je auto over het rubber heenrijden, mocht je dat willen.In de basiskit vind je de MagGrid en de MagGel. Met de eerste richt je het licht tot een straal van 40 graden breed. Voeg je nog een tweede toe dan wordt de breedte van de straal zelfs nog smaller. De MagGel is een houder voor verschillende meegeleverde flitsergels. Dit zijn eigenlijk filters voor je flitser. Hiermee kun je kleureffecten toevoegen of kleurcorrecties toepassen in je foto. Standaard meegeleverd zijn een full CTO, wat staat voor color temperature orange , een 1/2 CTO en een 1/4 CTO, daarnaast een 1/2 Straw (geschikt voor huidtinten), een 1/2 Blue, een 1/2 Green, een 8x ND (grijsfilter) en een diffusor voor verspreiding van het licht. Je kunt met deze set dus met leuke kleureffecten spelen, door bijvoorbeeld achteraf de toegevoegde oranje tint weer te corrigeren en zo een blauwe lucht te creëren.
Een laatste accessoire in de basiskit is een Transmitter Band, waarmee je een flitser triggerset aan je flitser kunt monteren wanneer deze geen hotshoe aansluiting heeft bijvoorbeeld.


Buiten de Basis Kit is er ook de MagBounce, voor een gerichte zachte flits, en de MagSphere, voor aan heel zachte flits, verkrijgbaar, of de Snoot en Beam voor juist meer gericht, harder licht. En ook voor de gels zijn nog creatieve alternatieven te koop die het licht van je flits een bepaald motiefje meegeeft.

De MagMod Basic Kit kost je € 99,95. Niet goedkoop, maar je hebt wel een degelijk set modifiers waar je een hoop plezier mee kunt beleven.

meer informatie : www.magmod.com

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25333-cameragadget-magmod-kit.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Het belang van creatief filtergebruik in je fotografie ]]> Tue, 27 Feb 2018 13:22:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Het effect van grijs(verloop)filters

Grijsfilters, ook wel Neutral Density (ND) filters genoemd, zijn filters die een flinke hoeveelheid van het beschikbare licht blokkeren. De mate waarin het filter het licht blokkeert, is afhankelijk van de dichtheid van het filter. Het voelt misschien tegenstrijdig om licht tegen te houden, omdat we meestal op zoek zijn naar de meest lichtgevoelige objectieven en sensoren, maar het grijsfilter heeft verschillende nuttige toepassingen.


Op sommige momenten geeft daglicht je teveel licht om met langere sluitertijden te werken. Als je bijvoorbeeld een sluitertijd van enkele seconden wilt gebruiken, om veel bewegingsonscherpte te creëren, dan is je foto op een klaarlichte dag al snel overbelicht. Een grijsfilter werkt op zo'n moment als een soort zonnebril, om het felle licht af te zwakken en nog maar een klein beetje licht over te laten. Zo kan je dus ook op klaarlichte dag sluitertijden gebruiken van meerdere seconden, tot zelfs enkele minuten. Hetzelfde geldt voor het diafragma. Als je met een open diafragma wilt fotograferen om een kleine scherptediepte te gebruiken, dan kan je met een grijsfilter voorkomen dat je beeld overbelicht raakt.

Grijsverloopfilters, ook wel Gradient Neutral Density (GND) filters genoemd, zijn filters die slechts in een gedeelte van je beeld het licht afzwakken. Ze zijn vooral populair bij landschapsfotografen, die bijvoorbeeld een lichte lucht die fel afsteekt tegen een donker landschap, willen compenseren. Er zijn verschillende varianten die een meer of mindere mate van harde/zachte overgang hebben. NiSi heeft op verzoek van talloze professionele landschapsfotografen een Medium ND filter ontwikkeld dat ook te gebruiken is als er onderwerpen boven de horizon uitsteken. Voor vele fotografen is dit ondertussen hun meest gebruikte GND filter.

Het effect van polarisatiefilters

Polarisatiefilters hebben twee belangrijke toepassingen voor je fotografie. Allereerst zijn ze heel erg bepalend voor de reflecties die zichtbaar zijn in je foto. Alle soorten spiegelingen en reflecties kan je met een polarisatiefilter versterken of juist afzwakken. Zo kan je een wateroppervlakte veranderen in een prachtige spiegeling van je landschap, of juist laten zien wat er zich onder het wateroppervlakte bevindt. Daarnaast hebben polarisatiefilters ook het effect dat ze je kleuren veel meer verzadigen. Blauwe luchten worden door het filter extra blauw, maar blijven er alsnog natuurlijk uitzien.

Het recent geïntroduceerde NiSi "Landscape CPL" polarisatiefilter heeft de sterkste werking van dit moment onder de polarisatiefilters, en dit ook nog eens tot ver aan de randen van het beeld. Dus ideaal voor gebruik met groothoekobjectieven. Het filter neemt ook de heiigheid iets weg wat zorgt voor nog meer details in vergezichten.
Het effect van Natural Night filters

De grootste frustratie van nacht- en astrofotografen is ongetwijfeld wel de lichtvervuiling. In Nederland zien we nog maar relatief weinig sterren, omdat de grote steden en snelwegen zodanig veel licht uitstralen, dat de lichtvervuiling ons zicht vertroebelt. Gelukkig bestaat er sinds kort een Natural Night Filter van NiSi, dat een grote hoeveelheid van deze lichtvervuiling tegen kan gaan! Het filter blokkeert licht met een bepaalde golflengte, dat afkomstig is van lichtvervuiling. Zo voorkom je die typische oranje en gelige gloed, die je zo vaak terugziet in nachtfotografie. Het zorgt ook voor een iets scherper beeld met meer detaillering.
Professionele filters van het merk NiSi

Als je investeert in je apparatuur, dan kunnen kwalitatief goede filters je helpen om je foto's te verrijken/verbeteren. De NiSi-filters zijn volledig afgestemd op de hoogste kwaliteit objectieven. Zo zijn zelfs de donkerste ND en GND filters nog volledig kleurneutraal, waardoor je geen last hebt van een vervelende kleurzweem. De keuze van NiSi voor kwalitatief hoogwaardig optisch glas, in plaats van het goedkopere plastic, zorgt ervoor dat het filter de scherpte van je foto niet vertroebelt. Bovendien zijn de filters voorzien van een klein foam randje, waardoor je geen last zult ondervinden van lichtlekkage bij lange belichtingen. Het is dan ook niet nodig om het filter en objectief "in te pakken" of af te tapen om ongewenste reflecties te voorkomen, zoals bij sommige andere merken.


NiSi-filters zijn ontwikkeld in samenwerking met, en naar de wensen van een grote groep professionele fotografen. Op die manier is niet alleen de kwaliteit verbeterd, maar is er bijvoorbeeld ook gedacht aan slimme coatings, die je helpen het filter gemakkelijk schoon te houden en ook vocht en vuilafstotend zijn. Zo rolt bijvoorbeeld mist of opspattend water gewoon van het filter af tijdens een zeer lange belichtingstijd. De hoogwaardige coating zorgt er ook voor dat er, zelfs bij het gebruik van meerdere filters tegelijk, geen reflecties ontstaan als de zon midden in de opname staat.

Ook de handige NiSi kits met filterhouders in de maten 70, 100, 150mm met 1 bijbehorende én een aantal extra verloopringen en inclusief het NiSi polarisatiefilter met de handige verstelwieltjes, is erg populair. Voor de zeer grote objectieven en bijvoorbeeld middenformaat objectieven heeft NiSi ook nog 180mm filters.

Tot slot is het goed om te weten dat NiSi ook een filterkit heeft voor de DJI Mavic Pro en de DJI Phantom 4 Pro drones. Hierdoor kunnen creatievere video's gemaakt worden en helpen de polarisatie en ND filters ook bij het maken van nog fraaiere foto's. Tot slot is er zeer recent nog los een NiSi Natural Night filter voor beide type drones te koop.
Zelf aan de slag? Lees dan de tutorial lange sluitertijden fotografie.

Wil je nog meer leren over het gebruik van NiSi-filters voor fotografie met lange sluitertijden? Lees dan zeker eens dit online magazine, waarin stedelijk-landschapsfotograaf Martijn Kort je alles zeer duidelijk uitlegt over de mooiste onderwerpen en de beste aanpak! Wil je op de hoogte blijven van alles omtrent het merk NiSi, of je eigen NiSi foto's delen, volg ze dan op Facebook.com/nisifiltersbenelux

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25332-het-belang-van-creatief-filtergebruik-in-je-fotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[nieuwe Zoom.nl app live]]> Tue, 27 Feb 2018 12:03:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De vorige versie van de app was al aardig op leeftijd en werkte niet meer naar behoren, wat we ook van trouwe abonnees te horen kregen. Daardoor was het noodzakelijk een nieuwe app te produceren. Met de feedback die we ontvingen zijn we aan de slag gegaan en hebben deze nieuwe app gemaakt.

digitaal magazine voor abonnees

In de nieuwe app kan iedereen gratis de online artikelen van Zoom.nl lezen en deze ook opslaan. Daarnaast kunnen abonnees - door in te loggen met abonneenummer en postcode - alle edities van Zoom.nl magazine vanaf 2016 tot nu lezen. Ook de eerder verschenen videozines zullen binnenkort weer te lezen zijn in de app.

losse editie voor niet-abonnees

Niet-abonnees die edities los hebben aangeschaft kunnen deze ook in de nieuwe app weer gewoon downloaden.
Ben je geen abonnee dan kun je eenvoudig digitaal abonnee worden via de app, bijvoorbeeld via iTunes. Ook is het mogelijk losse edities aan te schaffen via de app.

download de app

Om de nieuwe Zoom.nl app te downloaden ga je naar de App Store voor iOS of naar Google Play voor de Android tablet of smartphone:
AppstoreGoogle Play

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25329-nieuwe-zoom-nl-app-live.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe werkt de compositieregel Regel van derden - Simpel uitgelegd]]> Tue, 27 Feb 2018 09:38:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De regel van derden

Bij de regel van derden verdeel je het beeld in negen denkbeeldige (gelijke) vlakken. Op je camera kun je vaak ook het raster instellen, welke vaak ook ingedeeld is in deze negen vlakken. Ook de cropfuncties in nabewerkingsprogrammas hanteren vaak hetzelfde raster en dit geeft je ook in de nabewerking de mogelijkheid om de foto zo croppen, zodat het onderwerp op een van de snijpunten van het raster terecht komt.Originele foto: Blackscorpion

Want daar gaat het bij de regel van derden om; het onderwerp van je foto moet terechtkomen op een van de snijpunten van het raster. Door dit te doen worden foto's esthetisch aantrekkelijker. Ook helpt de regel van derden je bij de focus. Leg je de horizon van een landschap op 1/3e, oftewel gelijk aan de onderste horizontale lijn van het raster, dan is er meer aandacht voor de lucht in de foto. Leg je de horizon op 2/3e, dus op de bovenste horizontale lijn, dan is er meer aandacht voor het landschap. Je voorkomt op deze manier dat je de horizon precies midden in het beeld plaatst en dus beide delen, zowel lucht als landschap, 'evenveel' aandacht krijgen en het beeld dus wat saai oogt.


foto: roeliesteinmann · ISO 100 · 4.0 · 1/15 SEC


Door als beginnend fotograaf te kijken naar de regel van derden leer je op een andere manier te kijken naar je compositie. Deze regel dwingt je eigenlijk om enige ruimte te geven aan een onderwerp en deze zit hierdoor nooit aan de rand van de compositie. De regel van derden creëert een rustig beeld en kan in vrijwel iedere situatie toegepast worden.


foto: jjbosma · ISO 100 · 20.0 · 41 SEC
De horizon op 2/3e van het raster.


foto: huubkeulers · ISO 100 · 16.0 · 1 SEC


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25321-hoe-werkt-de-compositieregel-regel-van-derden---simpel-uitgelegd.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sony A7 III - De lachende derde]]> Tue, 27 Feb 2018 02:56:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Met de eerste Alpha 7 gooide Sony in 2013 de knuppel in het hoenderhok van de gevestigde camerafabrikanten, om een jaar later een verbeterde versie met ingebouwde beeldstabilisatie te presenteren. En nu is er de Sony Alpha 7III, die compleet nieuw is in vergelijking met zijn voorgangers en gezien zijn uitrusting een zeer aantrekkelijk prijs heeft.

Splinternieuwe beeldsensor

De belangrijkste vernieuwingen zitten hem in de splinternieuwe 24,2 megapixel backlit Exmor R cmos beeldsensor en in het autofocussysteem. De nieuw ontwikkelde sensor wordt bijna twee keer zo snel uitgelezen als bij de Alpha 7II dankzij een front-end LSI en een geupdate processor. Daardoor haalt de nieuwe Sony 10 bps in continue opnamestand, inclusief AF/AE tracking. Ook is het nu mogelijk om ISO-waarden te gebruiken tot 51.200 (uit te breiden tot 204.800). Het dynamisch bereik bij lage ISO-waarden is maar liefst 15 stops. Verder heeft Sony 4K video ingebouwd waarbij de gehele sensor gebruikt wordt. Die 2,4x overload aan data wordt vervolgens overgesampled voor 3840x2160 pixel 4K beelden.

Autofocus met 93% beelddekking

Het autofocussysteem van de Alpha 7III is eveneens wezenlijk verschillend van dat van zijn voorgangers. Maar liefst 693 fasedetectiepunten en 425 contrast AF-punten zorgen voor een dekking van 93% van de sensor. Bovendien zijn de reactiesnelheid en de focustracking bijna 2x hoger dan voorheen, waarmee razendsnel scherpstellen op praktisch ieder punt in beeld mogelijk is. Je (zoeker)beeld wordt daarbij gestabiliseerd met een ingebouwde 5-assige stabiliser die 5 stops zou moeten kunnen overbruggen.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony Alpha 7III wordt leverbaar in maart voor € 2300,00. Als kit in combinatie met de FE 28-70mm f/3.5-5.6 is de prijs € 2500,00.
www.sony.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25328-sony-a7-iii---de-lachende-derde.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor fotograferen in de winter]]> Mon, 26 Feb 2018 11:52:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De beste locatie

Om die mooie wintermomenten optimaal te benutten, ga je vooraf op verkenning. Zoek mooie locaties bij jou in de buurt. Wanneer een dik pak sneeuw gevallen is, heeft het geen zin om vele kilometers te rijden. Door in de nabije omgeving te fotograferen, bespaar je niet alleen veel tijd en ellende op de weg; je kent de streek ook als de beste en weet de mooiste hoekjes ongetwijfeld snel te vinden. Voorbereidingen zoals dit doe je meestal overdag of bij slecht weer, wanneer het licht en de omstandigheden minder geschikt zijn voor fotografie. Uiteraard ziet het landschap er tijdens zo'n verkenningstocht heel anders uit. Je moet dus leren inschatten hoe een laagje sneeuw, zacht ochtendlicht en een mooie wolkenlucht het landschap straks zullen omtoveren en voor extra sfeer zorgen. Tijdens de voorbereiding verken je niet alleen de mogelijkheden van het landschap, je denkt ook na over composities en je probeert je in te beelden hoe de foto er straks zal uitzien bij winterse omstandigheden.


foto: mariovisser · ISO 100 · 9.0 · 1/20 SEC

Sneeuw belichten

Wanneer je sneeuw fotografeert, is het belangrijk de belichting van de camera goed in het oog te houden. Eigenlijk probeert de camera alles als een mid­dentoon of 18% grijs weer te geven. De camera heeft dus de neiging om die sneeuw te gaan onderbelichten, zodat die grauw en grijs overkomt. Deze vaak voorkomende fout moet je absoluut zien te vermijden. Raadpleeg dus de belichting van de camera en kijk of het histogram niet teveel in het midden staat. Vaak zul je 1 à 2 stops moeten overbelichten om het histogram naar rechts te verschuiven en de sneeuw goed te belichten, zodat die mooi wit is. Dat doe je door een positieve belichtingscompensatie in te stellen als je in diafragmavoorkeur werkt of een langere sluitertijd te kiezen wanneer je volledig manueel fotografeert. Er zijn uiteraard ook uitzonderingen op de regel: bij fel zonlicht heeft sneeuw eerder de neiging uit te branden. in die gevallen moet je uiteraard niet nog meer overbelichten. bestand die de bewerkingen op de foto bijhoudt. De witbalans correct instellen, doe je door bijvoorbeeld in Photoshop of Lightroom achteraf met het pipetje op een wit punt in de foto te klikken.


foto: constant · ISO 100 · 11.0 · 1/50 SEC

Apparatuur

Door de kou gaan batterijen minder lang mee. Neem dus extra batterijen mee en houd ze warm door ze in je broek- of binnenzak te steken. Als je ze wisselt kun je de koude accu op de warme plek weer wat opwarmen, zodat hij het daarna wellicht nog even doet.
Vermijd condens op je lens en camera wanneer je naar binnen gaat. Zet de cameratas in een niet te warme ruimte en open de rits, zodat het vocht eruit kan. Laat de tas voor de rest dicht en laat het materiaal rustig acclimatiseren. Ga in geen geval lenzen wisselen als je apparatuur nog aan het acclimatiseren is, grote kans dat er vocht in je camera komt.

Kleding

Kleed je voldoende aan, als je het koud hebt zal je niet het beste van jezelf kunnen geven. Muts, sjaal en handschoenen zijn geen overbodige luxe. Onthoud dat je de meeste warmte verliest via je hoofd, belangrijk om deze goed warm te houden dus. Kijk ook eens naar speciale handschoenen of wanten voor fotografen. Hier kun je vaak de vingertoppen met een flapje tijdelijk ontbloten om je camera te bedienen. Ook bestaan er special handschoenen waarmee je een touchscreen kunt blijven bedienen. Met standaard handschoenen lukt dat niet. Het scherm reageert dan niet. Ga je naar echt koud gebied, zorg dan voor schoenen met dikke zool, via de zool trekt de kou snel je lichaam in. Let ook op je voetstappen in de sneeuw. Denk goed na waar je je voetstappen loopt, want misschien verknoei je wel het shot. Als je voetstappen eenmaal in de sneeuw staan, gaan die echt niet meer weg.foto: jannetteb · ISO 0 · · SEC


Lees ook: Hoe bescherm je je camera tegen de kou?

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25327-tips-voor-fotograferen-in-de-winter.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Canon presenteert Canon EOS M50 : 4K en een nieuwe processor]]> Mon, 26 Feb 2018 07:40:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De Canon EOS M50 heeft dezelfde 24,1 Dual pixel cmos-sensor als de Canon EOS M5 en ook de opvallende styling komt bekend voor, maar onderhuids zijn er belangrijke verschillen. Zo is het dankzij de splinternieuwe Digic 8 processor mogelijk om 4K video op te nemen met de M50 en om 4K-timelapses te maken.

Scala aan verbeteringen

Behalve 4K video maakt de rappe processor ook een hoge opnamesnelheid van 10 bps mogelijk en je kunt nu probleemloos ISO 25.600 gebruiken voor opnamen bij weinig licht. Boosten hoeft dus niet meer. Canon zet de DIGIC 8-beeldprocessor bovendien in voor een breed scala aan verbeteringen op het gebied van autofocus, Auto Lighting Optimiser, Digital Lens Optimiser en Highlight Tone Priority, waardoor je zeer goede resultaten zou moeten kunnen bereiken met deze EOS.

CR3 14-bit RAW

De processor in de EOS M50 is niet de enige primeur in het Canon-gamma. Het is ook de eerste camera met het nieuwe CR3 14-bit RAW-bestandsformaat en met een nieuwe C-RAW-optie die RAW-bestanden met maximale resolutie creëert en tegelijkertijd ongeveer 30 tot 40% aan bestandsgrootte bespaart ten opzichte van standaard RAW. Hierdoor kan er meer beeld op je geheugenkaartje.

Belangrijkste specificaties Canon EOS M50

* 24,1 megapixel APS-C-sensor
* 10 fps
* DIGIC 8 beeldprocessor
* 4K-video
* Dual Pixel CMOS AF
* 2K dot OLED elektronische zoeker

Prijs en beschikbaarheid

De Canon EOS M50 wordt leverbaar in maart in de kleuren wit en zwart en kost € 969,00 als kit inclusief 15-45mm.De losse body kost € 579,00.

Meer informatie op de website van Canon.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25323-canon-presenteert-canon-eos-m50--4k-en-een-nieuwe-processor.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Canon presenteert Canon EOS 2000D en 4000D : Tweelingbroertjes]]> Mon, 26 Feb 2018 07:35:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Beide camera's hebben een Digic 4+ processor waardoor ze bruikbaar zijn tot maximaal ISO 12.800 bij weinig licht. Ook kun je er full-HD mee filmen en is er een 9-punts autofocussysteem aanwezig. Behalve de volautomatische belichting hebben ze nog zes beeldinstellingen en een reeks aan creatieve filters aan boord, waaronder handmatige bediening voor de creatieveling. Indien gewenst krijg je hier hulp bij via de in-camera toelichting op het beeldscherm. Starters kunnen bovendien de Canon Photo Companion-app installeren, die nuttige tips geeft om het beste uit je EOS te halen.

Verschillen zijn er ook

De verschillen zitten hem met name in de sensor en de uitrusting. De Canon EOS 2000D heeft namelijk een 24,1 Megapixel APS-C cmos-sensor en de EOS 4000D is voorzien van een 18 Megapixel APS-C cmos-sensor. De EOS 2000D heeft wifi met NFC beschikbaar voor communicatie met de wereld en een 3-inch beeldscherm achterop, terwijl de EOS 4000D het moet doen met gewone Wifi en een 2.7-inch display. Ook is de accu van de 4000D een fractie sneller leeg als je gaat filmen. Allemaal niet wereldschokkend, maar het scheelt wel in prijs.

Belangrijkste specificaties van de Canon EOS 2000D

• 24,1 Megapixel APS-C CMOS-beeldsensor
• DIGIC4+-processor
• ISO-bereik van 100-6.400 (uitbreidbaar tot 12.800)
• Full HD 1080p video tot 30 fps en Video Snapshot modus
• 3 fps continu-opnamen
• 9-punts autofocus
• 3" (7,5 cm) 920k-dot TFT lcd-scherm met ingebouwde Feature Guide
• Scene Intelligent Auto modus
• Creatieve filters
• Wi-Fi- en NFC-connectiviteit

Belangrijkste specificaties van de Canon EOS 4000D

• 18 Megapixel APS-C CMOS-beeldsensor
• DIGIC4+-processor
• ISO-bereik van 100-6.400 (uitbreidbaar tot12.800)
• Full HD 1080p video tot 30 fps en Video Snapshot modus
• 3 fps continu-opnamen
• 9-punts autofocus
• 2,7" (7,5 cm) 920k-dot TFT lcd-scherm met ingebouwde Feature Guide
• Scene Intelligent Auto modus
• Creatieve filters
• Wi-Fi

Prijs en beschikbaarheid

De EOS 2000D body kost € 409,99 en de EOS 2000D kit met EF-S 18-55 IS kost € 509,99. Voor de EOS 4000D kit met de 18-55 mm DC lens betaal je € 409,99. Leverbaar vanaf april.

Meer informatie op de website van Canon.


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25324-canon-presenteert-canon-eos-2000d-en-4000d--tweelingbroertjes.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Canon Speedlite 470EX-AI : Slimme flitser]]> Mon, 26 Feb 2018 07:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe Canon Speedlite 470EX-AI heeft een richtgetal van 47 (100ISO) en een zoomkop met een bereik van 24-105mm. Canon heeft de 470EX-AI ontwikkeld om het voor iedere fotograaf mogelijk te maken professionele flitsresultaten te behalen. Daarom is maximale aandacht besteed aan het bedieningsgemak. De 470EX-AI heeft 19 gebruikersfuncties en je kunt diverse instellingen personaliseren. Dankzij de draadloze optische ontvanger kun je off-camera werken tot 10 meter afstand en op het lcd-scherm zie je precies wat je doet als je de flitser instelt. En er is dus AI bounce aanwezig...

Auto Intelligent bounce

De Auto Inteligent (AI) bounce-functie zorgt voor een automatische bounce door na een testflits de perfecte hoek te berekenen voor een natuurlijke belichting. Vervolgens wordt de gemotoriseerde flitskop automatisch in de optimale stand gezet. En dat gebeurt iedere opname opnieuw, dus je hoeft niet meer met testopnamen te checken of alles goed ingesteld is. Dat scheelt veel tijd en je kunt actief werken zonder dat je bang hoeft te zijn dat je belichting de mist in gaat door een andere opnamehoek of zoominstelling. Indien gewenst kun je ook nog de meegeleverde bounce-adapter op de flitskop zetten voor zachter flitslicht.

Prijs en beschikbaarheid

De leverdatum en prijs van de Canon Speedlite 470EX-AI is nog niet bekend.

Meer informatie op de website van Canon.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25325-canon-speedlite-470ex-ai--slimme-flitser.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fujifilm Experience, gratis fotografie-event, 11 maart in Utrecht]]> Mon, 26 Feb 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit event organiseert Fujifilm voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie. Verschillende fotografen geven workshops, lezingen en doen live-shoots. Ook zijn er verschillende Fujifilm camera's en objectieven om zelf uit te proberen. Tijdens het evenement staan de FUJIFILM X Serie en het FUJIFILM GFX Medium Format Systeem centraal.

Live Shoots

Live Shoots worden gegeven door Ferry Knijn die live een grote commerciële fotoshoot gaat uitvoeren, en door Dirk Bogaerts, lifestyle- en motorsportfotografie.

Workshops

Workshop kun je volgen van deze fotografen:
* Be creative! door Martin Hogeboom, reclame-, portret- en modefotografie
* Natuurfotografie met de GFX50S door Marcel van Balkom, natuur- & landschapsfotograaf
* Maak kennis met de X-H1 en Cambo Actus door Jacques Yasemin, portret- en reclame - bedrijfsfotograaf

Wil je een van deze workshops volgen, zorg dan dat je je op tijd registreert via de website.

Lezingen

Lezingen zijn er van de volgende fotografen:
* Astrophotography (EN) door Eugen Kamenew, expeditie freelance fotograaf
* Reis & reportage door Inge Hondebrink, documentair fotografe
* Light & Silent (EN) door Stefan Finger, freelance fotojournalist
* Meet the Man with the FUJI, Maarten van der Voorde, freelance fotograaf

Check en Clean

Maak gebruik van de 'Check & Clean' mogelijkheid om kosteloos de sensor van uw FUJIFILM camera schoon te laten maken.


Voor het programma en meer informatie: Fujifilm Experience, 18 maart, Utrecht

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25326-fujifilm-experience--gratis-fotografie-event--11-maart-in-utrecht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Rembrandtverlichting in je landschappen]]> Sun, 25 Feb 2018 18:06:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Rembrandtportretten maken met raamlicht? Je leert hier hoe je dat doet!

Een prachtige lichtinval in je landschappen

Natuurlijk hebben we als fotograaf niet zoveel invloed op het licht, zoals een schilder dat heeft. Toch kunnen we van de schilderkunst wel enorm veel leren als het gaat om het vangen van het licht. Door een bepaalde positie in te nemen, een specifieke uitsnede te maken of keuzes in onze nabewerking, kunnen we alsnog een bepaalde schilderachtige stijl laten zien. In deze video laat Photo tom je zien hoe dit precies werkt:]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25322-rembrandtverlichting-in-je-landschappen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Pentax K1 Mark II: Pixelshift en stabilisatie]]> Fri, 23 Feb 2018 15:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Gebleven zijn de waterdichtheid, het unieke beeldscherm achterop en de robuustheid, maar de beeldkwaliteit van de 36 megapixel fullframe sensor is verbeterd door er een nieuwe ingebouwde "accelerator" aan te koppelen in combinatie met de PRIME IV beeldprocessor. Daardoor verbeteren de ruisprestaties en is de maximale ISO-waarde gestegen naar een indrukwekkende 819.200 ISO. Daarnaast is de AF geoptimaliseerd en zijn de AF tracking-algoritmes aangepast, wat uiteraard nog scherpere beelden moet opleveren.

Pixelshift en stabilisatie

Het door PENTAX ontwikkelde Pixel Shift Resolution System, waarbij alle RGB-informatie vastgelegd wordt door de beeldsensor te verschuiven en er dus geen interpolatie plaatsvindt, heeft een upgrade gehad en heet nu Pixel Shift Resolution System II. Het belangrijkste nieuws over dit systeem is dat je het nu kunt gebruiken uit de hand. De vijfassige beeldstabilisatie is bovendien nog wat verder gefinetuned waardoor je zeker weet dat je bij geen enkel objectief meer het risico loopt dat trillende handen je beeld verpesten.

Prijs en beschikbaarheid

De Pentax K1 mark II is eind maart leverbaar voor een bodyprijs van € 1999,00. Digiwebsite DPreview meldt bovendien dat USA-eigenaren van een Pentax K1 hun camera deze zomer zouden kunnen laten opwaarderen naar Mark II specificaties, maar daarover is in het Nederlandse persbericht geen info te vinden.

Meer informatie op de website van Ricoh


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25319-pentax-k1-mark-ii-pixelshift-en-stabilisatie.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20180319121203/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0