Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ...

του Σάββα Καρακασίδη

Τα τελευταία χρόνια στον χώρο μας άρχισε να δημιουργείται μια διαφορετική γενιά Ποντίων. Το φαινόμενο του επαγγελματία Πόντιου όσο πάει και παίρνει διαστάσεις. Ορισμένοι από την γενιά που μεγαλώνει είναι «προγραμματισμένοι» να ζήσουν από τον Ποντιακό χώρο. Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι το αντίτιμο των οποιονδήποτε υπηρεσιών προσφέρει ο καθένας, το προσδιορίζει ο ίδιος, χωρίς να μπορεί να επέμβει κάποιος άλλος. Από τη διαδρομή του σημερινού Ποντιακού βίου μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα και να ασκηθεί κριτική σε κάποιους, χωρίς την επιβολή των απόψεών μας επάνω τους. Εν αρχή είναι ορισμένοι – λίγοι - από τους καλλιτέχνες οι οποίοι τα ποσά που ζητούν από ορισμένους Συλλόγους είναι απαγορευτικά για αυτούς.

Παραδείγματα εκμετάλλευσης και δη φοιτητικών Συλλόγων είναι πολλά, όπως και για να μην αδικήσουμε την άλλη μεριά και κακομεταχείρισης από τους Συλλόγους σε καλλιτέχνες. Έχει ακουστεί μάλιστα ότι ορισμένοι ζητούν γεμάτο μεροκάματο σε καταστάσεις βροχής και ματαίωσης χορών πριν καν γίνει κατανάλωση και υπάρξουν εισπράξεις. Η εντύπωση μου είναι ότι οι περισσότεροι που τα κάνουν αυτά, δεν έχουν δει πως είναι να τρέξεις για έναν χορό, να καλέσεις κόσμο, να κάνεις διαφήμιση, να ενδιαφερθείς για τα πάντα, να μην πάει καλά ο χορός και να καταλάβεις ότι έτρεχες στην ουσία μόνο και μόνο για να πληρώσεις μια ορχήστρα. Ορισμένοι μάλιστα λένε πως πρέπει να τους δώσεις όλο το ποσό –αν κάτι πήγε στραβά- γιατί από αυτό ζούνε.

Ερώτηση: είναι βιοποριστικό επάγγελμα τελικά το να είσαι Πόντιος; Αξίζει να μεγαλώνει κανείς με το όραμα να τραγουδάει καλά, ή να παίζει λύρα και να παίρνει 400-1000 ευρώ; Υπάρχουν παραδείγματα ηλικιών κάτω από 16 ετών που δεν πηγαίνουν να παίξουν αν δεν πάρουν ικανοποιητικότατο μεροκάματο για την ηλικία τους, πριν καν τελειώσουν την 3η λυκείου. Βλέπουν σαν ινδάλματα αυτούς που «καθαρίζουν» 800 ευρώ την βραδιά και όχι άλλες μορφές που με τον δικό τους τρόπο προσφέρουν πολλά περισσότερα αφιλοκερδώς.

Τελευταία όμως το πράγμα παίρνει διαστάσεις και διογκώνεται επικίνδυνα… Μπαίνουν μέσα στο παιχνίδι ιστορικοί, που προσφέρουν υπηρεσίες έναντι αδράς αμοιβής. Υπάρχουν χοροδιδάσκαλοι (από βιντεοθεραπεία και όχι βιωματικοί) που ζουν από τους συλλόγους, ως ειδήμονες με προσφορά κατώτερη του αναμενομένου, ημιμαθείς, που πληρώνονται ακόμα και στις εκδηλώσεις. Βέβαια η ημιμάθεια και η αμάθεια είναι χαρακτηριστικό της γενιάς μας, η οποία βέβαια εδράζεται πάνω στον ωχαδερφισμό της προηγούμενης γενιάς, χωρίς μελέτες, χωρίς καταγραφές, βασισμένη στην προχειρότητα, την επιλεκτική ανάδειξη αξιών, πετώντας τους θησαυρούς που έμειναν θαμμένοι στην επαρχία και ξεθάφτηκαν πάλι με προχειρότητα δεκαετίες αργότερα, απουσία του οργανωμένου ποντιακού χώρου και χάσει πολύτιμο χρόνο από τους ανθρώπους της παράδοσης που μας άφησαν.

Εμείς οι Πόντιοι θεωρούμε πιο σημαντικό να παινευόμαστε για ένα ταξίδι στο εξωτερικό που πήγαμε, παρά να καταγράψουμε οργανωμένα ένα cd, μία ιστορία ή οποιαδήποτε αυθεντική παρακαταθήκη για το μέλλον της επόμενης γενιάς. Εν αντιθέσει τις όποιες προσφορές μας στον Ποντιακό χώρο τις κοστολογούμε ακριβά με την απαράδεκτη δικαιολογία του «γιατί να παίρνει εκείνος τόσα, να μην πάρω κι εγώ;» Υπάρχει και άλλη χρηματοδοτούμενη φουρνιά, αυτοί που γυροκλώσκουνταν στα συνέδρια, όχι με δικά τους έξοδα, αλλά με συνδρομή συλλόγων, ομοσπονδιών και «τρώγνε και πίνε» άφοβα. Και αναρωτιέσαι: Ατοίν δουλείαν κ’ έχνε; Φυσικά και έχουν. Πρόχειρες υπηρεσίες επ’ αμοιβής αδράς. Τουλάχιστον ορισμένοι παίρνουν πολλά παράδας, αλλά το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Κάποιοι άλλοι…

Στο διά ταύτα επειδή η προχειρότητα στον Ποντιακό χώρο μας χαρακτηρίζει σε ύψιστο βαθμό, πρέπει να δώσουμε την σκυτάλη στους «πραγματικούς» ειδικούς για κάθε τομέα και όχι «περεκεντέδες» και να απορροφήσουμε και να διαιωνίσουμε τις σωστές πληροφορίες στην επόμενη γενιά, γιατί αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεχάσουνε κι αυτά που ξέρανε…

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου σας ενημερώνει ότι ξεκινούν τα μαθήματα ποντιακών χορών για τη νέα διδακτική χρονιά 2008-2009, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στο Πνευματικό κέντρο του δήμου Ανατολής, Κερασούντος 13.

Νέες εγγραφές παιδιών: 4:00 μ.μ.
Νέες εγγραφές ενηλίκων: 6:00 μ.μ,
Τμήμα Γυναικών κάθε Πέμπτη στις 9:00 μ.μ
Τηλ. Επικοινωνίας 2651046901


Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου
Κερασούντος 13
Τ.Κ. 45500
Ανατολή - Ιωάννινα
Τηλ. & Fax: 2651046901

"Το τρένο στο Σταθμό σφύριξε Ευρωπαϊκά"

Με την παρουσία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη στο ετήσιο Μνημόσυνο του δικού μας "Μάνθου" Χρήστου Παπαδόπουλου.

















Με την παρουσία εκλεκτών επισήμων και πλήθος λαού έγινε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στο Σιδηροδρομικό Σταθμό το ετήσιο Μνημόσυνο του δικού μας συμμαθητή, φίλου, του αειμνήστου δάσκαλου Χρήστου Παπαδόπουλου.

Ο Χρήστος, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα υπηρέτησε για πολλά χρόνια τον Ποντιακό Ελληνισμό, ενώ ήταν ο εμπνευστής στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, για την ίδρυση και δημιουργία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης που για πολλά χρόνια βρέθηκε στην θέση του Γενικού Γραμματέα και του Προέδρου της.

Στο κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Σιδηροδρομικού Σταθμού παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής κ. Γιάννης Αμοιρίδης, οι Νομάρχες Πιερίας και Ημαθίας κ.κ. Γιώργος Παπαστεργίου και Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη κ. Χρήστος Γαλανίδης, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων κα Δήμητρα Παπαδοπούλου Sheik με σύσσωμο το Διοικητικό της Συμβούλιο η Αντινομάρχης κ. Αλέκα Καραφυλλίδου, ο Γεν. Γραμματέας της Νομαρχίας Πιερίας κ. Άκης Ελευθεριάδης, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Ποντιακών Σωματείων και πλήθος κόσμου.

Από τον Ποντιακό Σύλλογο Σιδ. Σταθμού

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ποντιακού Συλλόγου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης, σε ειδική εκδήλωση δόθηκε το όνομα του αειμνήστου Χρήστου Παπαδόπουλου στην κεντρική αίθουσα των γραφείων του Συλλόγου.

Η εκδήλωση άρχισε με τελετή αγιασμού από τον π. Κυριάκο ο οποίος στο τέλος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του αειμνήστου "γέννημα θρέμμα" της συνοικίας του Σιδηροδρομικού Σταθμού ενώ λίγο αργότερα ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Φωτιάδης διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συλλόγου να δώσει το όνομά του στην κεντρική αίθουσα των γραφείων του συλλόγου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του έκανε αναφορά στην πορεία της Ομοσπονδίας και τον δεσμό με τον Χρήστο Παπαδόπουλο, λέγοντας: "Σήμερα είναι μια μέρα τιμής, καθώς ο Ποντιακός Σύλλογος του Σιδηροδρομικού Σταθμού έδωσε στην κεντρική αίθουσα των γραφείων στον Χρήστο Παπαδόπουλο ένα σεμνό και άξιο δάσκαλο".

Η σημερινή παρουσία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη και η παρουσία μου εδώ συμβολίζει τον συναισθηματικό δεσμό που είχαμε με τον αείμνηστο και την οικογένειά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σ' όλες τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του και ο συμπολίτης μας μέγας χορηγός των εκδηλώσεων της ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη κ. Αμανάτης Ταγκαλίδης με την σύζυγό του.