Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

«Ακρίτεια 2008» από την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης

Οι διήμερες ετήσιες εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου «Ακρίτεια 2008» πραγματοποιήθηκαν από το Ποντιακό Σωματείο της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης το Σάββατο και την Κυριακή 20 και 21 Σεπτεμβρίου, παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων της πολιτικής και τοπικής ηγεσίας.Οι διήμερες εκδηλώσεις περιελάμβαναν το Σάββατο την ομιλία του πρώην δήμαρχου Καλαμάτας κ. Παναγή Κουμάντου, ο οποίος και αναφέρθηκε στο Ποντιακό Ζήτημα και τη Δημοκρατία του Πόντου και συνεχίστηκαν την επομένη με μνημόσυνο και επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ακρίτα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και δήμαρχος Ελλησπόντου Κώστας Σανίδης είπε μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε αυτό το θεσμό που έχει καθιερωθεί στην Κοζάνη εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια, τα Ακρίτεια, με διήμερες εκδηλώσεις». Ο ίδιος αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη μειωμένη προσέλευση κόσμου σε αυτή τη σημαντική ομιλία και αφού παρατήρησε ότι η προσέλευση του κόσμου σε πολιτιστικές και λαϊκές βραδιές είναι μεγάλη είπε πως «χρειάζεται κάτι να αλλάξει για να μπορέσουμε να τραβήξουμε τον κόσμο και σε αυτές τις εκδηλώσεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές. Από δω ξεκινάμε και προσπαθούμε τη νεολαία μας να ακούει». Ο κ. Σανίδης προανήγγειλε την ολοκλήρωση του κτιρίου που θα στεγάσει «της πίκρες και τις χαρές του ποντιακού λαού» όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, της στέγης της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης.

Ο κ. Κουμάντος αν και νοτιοελλαδίτης, είχε έντονη ενασχόληση με το ποντιακό ζήτημα, κάτι που ο ίδιος δικαιολόγησε αφενός λόγο της καταγωγής της συζύγου του και αφετέρου στην γνωριμία του με το εξέχοντα μέλος της ποντιακής κοινότητας, τον Σάββα Ιωακειμίδη. «Αυτή η γνωριμία αποτέλεσε την αφορμή για να ασχοληθώ με μια έρευνα σε ότι αφορά την προσπάθεια που έγινε, ειδικότερα μετά το 1919, για τη δημιουργία μια αυτόνομης Ποντιακής Εστίας, ενός αυτόνομου Ποντιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα.

Η ομιλία του κ. Κουμάντου ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος. Στο πρώτο έκανε μια συνοπτική αναφορά του ποντιακού ζητήματος ενώ στο δεύτερο μίλησε εκτενέστερα στην προσπάθεια που έγινε για τη δημιουργία της δημοκρατίας του Πόντου. Ο κ. Κουμάντος αναφέρθηκε στους λόγους και τις αιτίες για τους οποίους δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια. Μέσα από την έρευνα, τις επαφές και ταξίδια που χρειάστηκε να κάνει σε Ελλάδα και εξωτερικό για την αναζήτηση στοιχείων, ο κ. Κουμάντος είπε πως βρέθηκε κοντά στους Πόντιους Αδελφούς.

Την επομένη στο μνημείο του Ακρίτα στη Νέα Χαραυγή Κοζάνης πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Νέας Χαραυγής και ακολούθησε Μνημόσυνο υπέρ πεσόντων Ελλήνων του Πόντου και Επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο της Ευξέινου Λέσχης και τον νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή. Στις διήμερες εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ. Νομού Κοζάνης Νίκος Τσιαρτσιώνης, οι αντινομάρχες Γιάννης Σόκουτης και Γιάννης Τσαρδακλίδης, ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Βαγγέλης Καραπάτσιος, ο αστυνομικός διοικητής Κοζάνης Γιώργος Κολτσίδας κ.α.