Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

"Κοινό των Ποντίων"


Ένα έργο πρωτοποριακό για το νομό Κιλκίς


Ο δήμος Κιλκίς και η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς "Οι Αργοναύτες" παρουσίασαν την Κυριακή 21.09.08 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, την μελέτη για το μεγαλεπήβολο σχέδιο δημιουργίας του "Κοινού των Ποντίων".

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυχώρου σε έκταση, που βρίσκεται δίπλα το υπό ανέγερση κτίριο του ΤΕΙ, με στόχο την γενικότερη προβολή του τόπου, τη συμβολή των Ποντίων και των άλλων προσφυγικών ομάδων του Κιλκίς στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, την παρουσίαση ιστορικών και άλλων στοιχείων απ' τη φυσιογνωμία των προσφυγικών πληθυσμών κ.ά.

Η μελέτη γι'αυτό το πρωτοποριακό για το νομό έργο εκπονήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που αφορά στην εξέλιξη της οικονομίας της χώρας με την παρουσία σ' αυτήν των προσφυγικών πληθυσμών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρόταση για εκπόνηση της μελέτης του "Κοινού των Ποντίων" υπέβαλαν οι "Αργοναύτες" και εκ μέρους του δήμου Κιλκίς ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρόεδρος της ΑΝΚΙ Παύλος Πασσαλίδης.

Μιλώντας για το φιλόδοξο αυτό έργο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22.09.2008, ο κ. Πασσαλίδης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 13.000.000 ευρώ και ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Το "Κοινό των Ποντίων" θα είναι ένας χώρος με αγροτικά χαρακτηριστικά, ο οποίος θα διαθέτει ξενώνα, χώρους αναψυχής και εστίασης, αίθουσες συνεδρίων, εξδηλώσεων και εκθέσεων με στόχο την τεκμηρίωση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών στοιχείων κ.ά. Η κτιριακή υποδομ΄θα χαρακτηρίζεται από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ποντιακού χώρου.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τα λειτουργικά έξοδα του "Κοινού των Ποντίων", τα οποία υπολογίζονται στις 200.000 Ευρώ ετησίως, θα μπορούν να καλύπτονται από έσοδα, που θα προέρχονται από τη ξενοδοχειακή λειτουργία του χώρου, την πώληση παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων κ.ά.


Πηγή: Εφημερίδα "Μαχητής του Κιλκίς", 30.09.2008