Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Παρουσίαση βιβλίου για τον Ποντιακό Ελληνισμό στη Θεσσαλονίκη

Οι λαϊκές παραδόσεις των Ποντίων της Μικράς Ασίας, που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, καθώς και εκείνες των Ποντίων, που μετοίκησαν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και έφτασαν στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, εξετάζονται διεξοδικά στο βιβλίο «Πόντος - Θέματα Λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αλήθεια».

«Πιστεύω ότι το σημαντικότερο και το αμεσότερο δημιούργημα του κάθε λαού, ιδίως του Ελληνισμού και ιδιαίτερα του Ποντιακού Ελληνισμού είναι η λαογραφία του. Είναι η σφραγίδα του λαού, αυτό κληροδοτήθηκε. Οι Πόντιοι το τίμησαν στο σύνολό του, νομίζω ότι και ο Ελληνισμός. Από κει και ύστερα, αυτή η γνώση του παρελθόντος σηματοδοτεί το μέλλον», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης, παρουσιάζοντας στη Θεσσαλονίκη, το βιβλίο.

«Είμαστε Έλληνες», πρόσθεσε ο κ. Κιλτίδης, «με τις παρακαταθήκες των προγόνων μας. Θα πορευτούμε με τη γενναιότητα, με το πολιτισμικό μας περιεχόμενο, με τα ανθρωπιστικά στοιχεία του οικουμενικού ελληνισμού και θα αποδώσουμε ξανά στην ανθρωπότητα αυτά που ο ελληνισμός δημιουργεί: πολιτισμό και ανθρώπινα γνωρίσματα».

Επίσης, όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση, η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου είναι ο καρπός μιας συντονισμένης προσπάθειας 28 ειδικών ερευνητών, επιστημόνων και καθηγητών πανεπιστημίου, οι οποίοι συνεργάστηκαν επί τέσσερα χρόνια, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός τους στόχος.



Πηγή: Καθημερινή 13-10-2008