Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

«Kουκλίστικη» έκθεση με παραδοσιακές στολές και παραδοσιακά μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Η λαογραφία και η μουσική παράδοση βρέθηκαν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΑ 2008 μέσα από τα εγκαίνια - στο φιλόξενο πολιτιστικό κέντρο της Ένωσης Ποντίων- δύο αξιοπρόσεκτων εκθέσεων.

Πρόκειται για την έκθεση παραδοσιακών φορεσιών σε μικρογραφία της Μαρίας Βαχαβιόλου - Ιωαννίδου και για την έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Μανώλη Παργεντάκη. Το ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες εκθέσεις είναι μεγάλο και αυτό το συμπέρασμα προκύπτει τόσο από την πολυπληθή προσέλευση κοινού στα εγκαίνια των εκθέσεων, όσο και από τις προγραμματισμένες επισκέψεις δεκάδων σχολείων όλων των βαθμίδων.

Τα εγκαίνια των εκθέσεων έγιναν από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Άννα Αθανασάκη και την Πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Ζαΐρα Λαζαρίδου, παρουσία του Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Οικονομίκου, εκπροσώπων τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης η κυρία Αθανασάκη συνεχάρη την Ένωση για την άψογη διοργάνωση και τους δημιουργούς για το μεράκι και την αγάπη τους για την παράδοση. Από την πλευρά της η κυρία Λαζαρίδου χαρακτήρισε ποιοτικό το φετινό πρόγραμμα των Αικατερινίων, ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης που συμπεριέλαβε την Ένωση στα δρώμενα και περιέγραψε την ταυτότητα των εκθέσεων.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τα χέρια της Μαρίας Βαχαβιόλου - Ιωαννίδου ντύνουν με ιδιαίτερη φροντίδα κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, περίπλοκα κεφαλοδέματα, χρυσοποίκιλτα ζωνάρια. Η δημιουργός ασχολείται σχεδόν πενήντα χρόνια με παραδοσιακές φορεσιές σε μικρογραφία επενδύοντας όλη της την αγάπη και το μεράκι.

«Ξεκίνησα το έργο μου το 1962. Όλες οι φορεσιές είναι πιστά αντίγραφα αυθεντικών στολών και τις κατασκεύασα μετά από επισταμένη έρευνα που πραγματοποίησα συλλέγοντας μαρτυρίες σε ταξίδια μου στην Ελλάδα ή μέσα από βιβλιογραφία», ανέφερε στο περιθώριο των εγκαινίων η 78χρονη δημιουργός.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 25 Νοεμβρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται από τις 17:00 έως τις 20:00.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΚΗ ΣΑΡΙΝΤΑ

Αντιπροσωπευτικά μουσικά όργανα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο περιλαμβάνει η συλλογή του Μανώλη Παργεντάκη, μουσικού και δασκάλου παραδοσιακών μουσικών οργάνων: «Στόχος μας είναι να έρθουν οι επισκέπτες σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα διαφορετικών λαών και παραδόσεων, μέσα από την γνωριμία τους με μουσικά όργανα, τα οποία είναι ένα από τα βασικά εργαλεία απόδοσης της μουσικής όλων των λαών» τόνισε περιγράφοντας στους επισκέπτες τα εκθέματά του ο Μανώλης Παργεντάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ταμπουράς των Ελλήνων είναι τοποθετημένος δίπλα από το σάζι των Τούρκων, το Σετάρ του Ιράν, το τσογκούρι από την Γεωργία, το σαράγκι της ερήμου από την Αίγυπτο κ.ο.κ, ούτως ώστε να διακρίνονται καθαρά οι ομοιότητες και οι διαφορές της αισθητικής των λαών που τα χρησιμοποιούν. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 28 Νοεμβρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται από τις 17:00 έως τις 20:00.