Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

«ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Ο ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς "ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ" παρουσιάζουν την παράσταση "Ποντιακοί Αντίλαλοι" του Στάθη Ευσταθιάδη, σε σκηνοθεσία Κώστα Αλεξανδρίδη, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008, ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων "Αργοναύται-Κομνηνοί"(Δαβάκη 10, Καλλιθέα).

Πρόκειται για ένα πολυθέαμα σαράντα συντελεστών με ντοκιμαντέρ, μουσική, χορό, τραγούδι, θεατρικά δρώμενα αλλά και σπάνιο αρχειακό υλικό, παρουσιάζοντας σκηνές από τη ζωή των Ποντίων στον αλησμόνητο Πόντο στις τέσσερεις εποχές του χρόνου, σε τέσσερα διαφορετικά μέρη του Πόντου.

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τις αξέχαστες εκπομπές "Ποντιακοί Αντίλαλοι" στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας (άλλοτε Ε.Ι.Ρ.) που επί σαράντα περίπου χρόνια ήταν οδηγός των Ποντίων της Μακεδονίας, τις δύσκολες δεκαετίες (΄50,΄60,΄70).

Τα κείμενα και τη λαοφραφική ευθύνη των εκπομπών αυτών είχε ο κορυφαίος λαογράφος μας κ. Στάθης Ευσταθιάδης, ο οποίος και θα παρευρίσκεται στην παράσταση.

Ας σημειωθεί ότι θα ακουστούν και τραγούδια ανέκδοτα από καλλιτέχνες αείμνηστους που αποτελούν τα θεμέλια της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής.