Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ… ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Η Εθνοκάθαρση των Ελλήνων του Πόντου» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Σουρμενιτών Πτολεμαΐδας την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008 στο Πνευματικό Κέντρο, υπό την αιγίδα του Δήμου Πτολεμαΐδας.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου και δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στην επιλογή του θέματος, που έγινε με αφορμή ένα άρθρο ελληνόφωνου Τούρκου από την Τραπεζούντα και φιλοξενείται σε Τουρκική Ιστοσελίδα με θέμα «Τα Ρωμαικά της Ανατολής Πεθαίνουν».

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφερόταν στο χωριό Ότσενα της Τραπεζούντας, όπου ένας πανάρχαιος πολιτισμός – ο ελληνικός – ψυχορραγεί και μία γλώσσα – η ελληνική – αργοσβήνει.

Το επόμενο βήμα ήταν να καλέσει η διοίκηση, αφού εξασφάλισε και την υπόσχεση του Δημάρχου Πτολεμαΐδας, που έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του, τον πλέον κατάλληλο Καθηγητή Ιστορίας κ. Φωτιάδη, ο οποίος αναμοχλεύοντας τη μνήμη θα καλύψει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή και ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο οποίος χαιρετίζοντας την εκδήλωση συνεχάρη τον Σύλλογο για τις αξιόλογες δραστηριότητές του, ενώ εξήρε το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο του κ. καθηγητή, τονίζοντας τη μεγάλη προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό και στην ανάδειξη του μείζονος σημασίας ζητήματος, της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας τόνισε ότι τόσο λαμπρές για το πνεύμα και τον πολιτισμό μας προσωπικότητες θα πρέπει να τιμώνται εν ζωή και να ονοματοδοτούνται οδοί προς τιμή τους. Ο κ. Τσιούμαρης τόνισε ότι θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν, να δοθεί το όνομα του κ. Φωτιάδη σε κάποια από τις οδούς της πόλης.

Αποστάγματα γνώσης και ιστορίας πολλών ετών , όσα ανέφερε ο κ. Φωτιάδης σχετικά με την Εθνοκάθαρση των Ελλήνων του Πόντου.

Δικαιώνοντας την φήμη του κατέθεσε στο πολυπληθές ακροατήριό του άγνωστα στοιχεία από την Γενοκτονία των Ποντίων, τα οποία είναι καταγεγραμμένα σε επίσημα Τουρκικά αρχεία της εποχής εκείνης, γεγονός που υποχρεώνει όχι μόνο τους Τούρκους αλλά και τη Διεθνή Κοινότητα να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο ομιλητής για μία ακόμη φορά αντάμειψε το κοινό του με το παραπάνω.