Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν

Ο ομογενής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Παλιννοστούντων Ομογενών.

Ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης, «Ήρωας της Ρωσίας», Φιοντόρ (Θεόδωρος) Γιουρτσίχιν για έβδομη φορά βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματίων Παλιννοστούντων Ομογενών, της οποίας είναι επίτιμος μέλος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομογενής κοσμοναύτης επισημαίνει ότι ετοιμάζεται για τις επόμενες αποστολές στο Διάστημα και δηλώνει «πάντα έτοιμος για αυτά τα υπέροχα μακρινά ταξίδια».

«Για μένα τα ταξίδια στο Διάστημα είναι, θα έλεγα πια, δουλειά ρουτίνας. Ως εκ τούτου δεν ανησυχώ για τα αποτελέσματα του ταξιδιού, παρόλο που για έξι μήνες αφήνω πίσω μου στη Γη, τους αγαπημένους μου ανθρώπους- στη Μόσχα τα παιδιά και την σύζυγό μου και στη Θεσσαλονίκη τους γονείς μου και τα αδέλφια μου», τονίζει ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν.

Οι Έλληνες της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αισθανθήκαν για άλλη μία φορά υπερηφάνεια για τον συμπατριώτη τους Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο, με το χρυσό αστέρι του «Ήρωα της Ρωσίας», που του απένειμε στις 23 Δεκεμβρίου του 2008 ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ειδική τελετή στο Κρεμλίνο. Στο σχετικό προεδρικό διάταγμα αναφέρεται ότι ο Θοδωρής Γιουρτσίχιν τιμάται για «την ανδρεία και τον ηρωισμό, που επέδειξε κατά τη διαστημική πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».

Το παιδικό όνειρο του Γιουρτσίχιν να ακολουθήσει τα βήματα του Γιούρι Γκαγκάριν εκπληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2002, όταν ξεκίνησε για την πρώτη του πτήση στο διάστημα, μαζί με αμερικάνους συναδέλφους του, με το διαστημόπλοιο «Shuttle-Atlantis» (sts-112). Εκεί ο Γιουρτσίχιν παρέμεινε για δέκα μέρες. Μαζί του ο 43χρονος τότε ομογενής είχε την Ελληνική σημαία, σε ένδειξη της μεγάλης και βαθιάς αγάπης του για την ιστορική παρτίδα. «Οι δέκα μέρες στο διάστημα ήταν για μένα βραβείο υπομονής και πίστη για τον εαυτό μου. Μου αρκούσε που είχα την ελληνική σημαία μαζί μου», θυμάται ο Γιουρτσίχιν.

Τη σημαία αυτή ο Γιουρτσίχιν αποφάσισε να την παραδώσει στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, κάτι που έγινε στις 8 Ιανουαρίου του 2003 στην Αθήνα.

Στις 7 Απριλίου του 2007 ο Γιουρτσίχιν πραγματοποίησε το δεύτερο ταξίδι του στο διάστημα με το ρωσικό διαστημόπλοιο "Soyuz-TMA-10", αυτή τη φορά επικεφαλής της 15μελούς αποστολής. Στο ταξίδι αυτό, που κράτησε 197 μέρες, πήρε μαζί του τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία και παρέδωσε στον πρόεδρο Χριστόφια στις 19 Νοεμβρίου 2008 στη Μόσχα.

Οι γονείς του Γιουρτσίχιν, Μικρούλα Γραμματικοπούλου και Νικόλαος Γιουρτσίχιν, μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη, ήλθαν στην Ελλάδα από το Βατούμι πριν από δεκαπέντε χρόνια και έκτοτε ζουν μόνιμα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος πάντα επισημάνει ότι του αρέσει που βρίσκεται στην Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι το να μένουν μόνιμα οι γονείς του εδώ τον κάνει να νιώθει περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ