Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

«Η Βέροια τιμά τα παιδιά της»

Στις 8/12/08 στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας και σε κοινή εκδήλωση της Νομαρχίας Ημαθίας, του Δήμου Βέροιας, του Ομίλου Φίλων Θεάτρου & Τεχνών και της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, τιμήθηκαν όπως τους άξιζε, δυο παιδιά που διαπρέπουν στον χώρο της μουσικής, ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης.

Ο Μακούλης και ο Κωστάκης, όπως τους αποκαλούμε, τα δυο αγαπημένα και αγαπητά αδέρφια, που από μικροί ξεκίνησαν τα βήματά τους στα μονοπάτια της μουσικής, έχουν ανακηρυχτεί διδάκτορες από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δίνοντας χαρά και υπερηφάνεια σε όλους τους Βεροιείς, τους Ημαθιώτες και βεβαίως σ’ όλους τους απανταχού Έλληνες.

Με την έως σήμερα διαδρομή τους, αλλά όπως φαίνεται και στην μελλοντική τους πορεία, θα εκπροσωπούν επάξια την Ελλάδα σ’ όλο τον κόσμο, προβάλλοντας πάντα την ελληνική παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό, διότι διαθέτουν το μεγαλύτερο προσόν: την σεμνότητα, με το ανάλογο ήθος και ύφος.

Η εκδήλωση άρχισε με αναφορές για τα δυο αδέρφια από τον Μητροπολίτη Βέροιας, τον Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη (φίλος και συνεργάτης των παιδιών), τη Δήμαρχο Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου- Γεωργιάδη, τον πρόεδρο του Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών κ. Σιμόπουλο και τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Λάζαρο Ζευγαρόπουλο.

Στη συνέχεια μέσω της ηλεκτρονικής τεχνολογίας (video κ.λ.π.), παρακολουθήσαμε (όλοι εμείς που γεμίσαμε ασφυκτικά την αίθουσα) τα βιογραφικά των τιμώμενων και αναφορές γι’ αυτούς από πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της μουσικής και όχι μόνο.

Η βραδιά συνέχισε και τελείωσε με ένα διεθνές μουσικό ταξίδι, όπου πρωταγωνιστούσε ο Μακούλης με τις λύρες του και συνοδευόμενος από το δάσκαλό του στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου John Baily με το ρεμπάμπ, τη γυναίκα του Veronica Doubleday με το νταϊρέ και το τραγούδι (μελετητές και οι δύο της Αφγανικής μουσικής) και από τους διακεκριμένους μουσικούς: Yusul Mahmood με την τάμπλα, Hussein Zahawy στο νταφ και νταϊρέ, Tigran Aleksanyan με την αρμένικη ντουντούκα και Δημήτρης Μυστακίδης με το λαούτο και το κόντρα μπάσο.

Όλοι μαζί λοιπόν, με μουσικές του Αφγανιστάν, του Λιβάνου, των βυζαντινών συνθέσεων, της ελληνικής μουσικής γενικότερα και βέβαια του Πόντου, με πρωταγωνιστές τον Ματθαίο στη λύρα και τον Κωνσταντίνο στο τραγούδι και στο πιάνο, κατόρθωσαν να καταπλήξουν, να συγκινήσουν και να μαγέψουν το κοινό.

Και η συγκίνηση των δυο ταλαντούχων παιδιών όμως ήταν μεγάλη, καθώς ο κόσμος τους αγκάλιασε με αγάπη και χειροκροτούσε συνεχώς ενθουσιασμένος.

Το Δ.Σ. και τα μέλη της Ε.Λ.Β. έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται πολύ υπερήφανοι, διότι και οι άξιοι γονείς Σταύρος και Φρειδερίκη που τους έφεραν στη ζωή και τα ίδια τα παιδιά είναι μέλη της μεγάλης οικογένειας της Λέσχης απ’ όπου βέβαια ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα.

Η ευχή όλων μας λοιπόν προς τα δυο αγαπητά μας παιδιά είναι υγεία, πολλά μουσικά ταξίδια και ό,τι άλλο έχουν ονειρευτεί να γίνει πραγματικότητα.

Πηγή: Εφημερίδα "Αργοναύτης"