Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Λυράρηδες από την Τραπεζούντα στο γλέντι του Συλλόγου Ποντιακής Νεολαίας Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα"

Ο σύλλογος διαθέτει οργανωμένα τμήματα νεολαίας και γυναικών, τμήμα εκμάθησης ποντιακών χορών, τμήμα θεάτρου, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών ποντιακών μουσικών οργάνων, τμήμα συγκέντρωσης λαογραφικού και ιστορικού υλικού και τμήμα οικολογίας

Λυράρηδες από την Τραπεζούντα στο γλέντι των Ποντίων

Η μεγάλη προσέλευση νέων ανθρώπων και η μεγάλη ποικιλία των παραδοσιακών οργάνων που ακούσθηκαν όπως λύρα, αγγείο, χειλιάυλι, κλαρίνο, ζουρνάς και νταούλι, χαρακτήρισε τον φετινό χορό του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Βράχος Νο 2» παρουσία εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων από όλη την περιφέρεια και πλήθους κόσμου από όλο το νομό. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Νικολαΐδης, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο, έκανε αναφορά στο χρονικό τις ιδρύσεως του συλλόγου, που ξεκινά την παρουσία του τον Μάιο του 2002 από νέους Ποντιακής καταγωγής του νομού, οι οποίοι ξεκινώντας ως μια παρέα νέων ανθρώπων με κοινά πολιτιστικά ενδιαφέροντα και κοινωνικούς προβληματισμούς αισθάνθηκαν την ανάγκη να προχωρήσουν οργανωμένα μέσα από μια κυψέλη παραγωγής πολιτισμού, το Σύλλογο Ποντιακής Νεολαίας Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα».

Ο σύλλογος σήμερα διοικείται από 17μελες κεντρικό συμβούλιο με οργανωμένα τμήματα νεολαίας και γυναικών, τμήμα εκμάθησης ποντιακών χορών, τμήμα θεάτρου, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών ποντιακών μουσικών οργάνων, τμήμα συγκέντρωσης λαογραφικού και ιστορικού υλικού και τμήμα οικολογίας.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης, στις δράσεις και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το σύλλογο κατά το περασμένο ημερολογιακό έτος με ιδιαίτερη μνεία στην αναβίωση του εθίμου των Μωμογέρων στην Εκτενεπόλ και στην πλατεία της Κομοτηνής, στα κάλαντα της Κυριακής των Βαϊων στις γειτονιές της Εκτενεπόλ, στο ταφικό έθιμο της Κυριακής του Θωμά, στη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων τόσο σε εκδηλώσεις σε όλο το νομό όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης Παρχάρια 2008 και στη συνέχιση των υποδομών στο χώρο μέσω του προγράμματος Θησέας με τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής αλλά και της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στη διοργάνωση των εβδομαδιαίων εκδηλώσεων των περασμένο Αύγουστο στην Εκτενεπόλ με αφορμή την πανήγυρη του ναού Κοσμά του Αιτωλού και τέλος τόνισε τη συνεργασία και στήριξη που παρείχε το Δ΄ Σώμα Στρατού, η 21η Ταξιαρχία, η 29η Ταξιαρχία αλλά και ο 21ος Λόχος Μηχανικού με μηχανήματα έργου για την διαμόρφωση του χώρου όπου λαμβάνει χώρα η εκδήλωση Παρχάρια προκειμένου να συνεχίσουν τα έργα τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Σταμάτης Δημήτριος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα στο κέφι της βραδιάς που σίγουρα οφείλονταν και στους ταλαντούχους καλλιτέχνες αλλά και στην αγάπη της νεολαίας για την παράδοση, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Ν. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής που στάθηκε τόσο στην ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμά μας, αλλά και στο μεγάλο έργο που προσφέρει ο σύλλογος στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Παρόν επίσης ο νομάρχης Ροδόπης Αριστείδης Γιαννακίδης ο οποίος χαρακτήρισε συγκινητική την ενεργή συμμετοχή των νέων στο γλέντι με χορό και με τραγούδι το οποίο θα πρέπει να γίνει μήνυμα ειρήνης για όλο τον κόσμο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του νομαρχιακού συμβουλίου Ροδόπης Μιχάλης Αθανασιάδης ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στον λαμπρό πολιτισμό των ποντίων και την σημαντική προσφορά τους στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας όσο και στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο σύλλογος. Στη βραδιά παραβρέθηκε από νωρίς και κάθισε έως αργά και ο αναπληρωτής νομάρχης Χρήστος Τσαραμπουλίδης Χρήστος, ο οποίος συνεχάρη τη 17μελή διοίκηση για την άψογη διοργάνωση αλλά και όλο τον κόσμο που στηρίζει τις δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων οι οποίες θα πρέπει να δίνουν πάντα το μήνυμα της ενότητας και του εθελοντισμού. Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους και οι δύο ταξιαρχίες της πόλης με εκπρόσωπο η 21η Ταξιαρχία τον αντισυνταγματάρχη κ. Γκαντή και η 29η Ταξιαρχία με εκπρόσωπο τον λοχαγό κ. Παπαδόπουλο.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν παραδοσιακοί οργανοπαίχτες από την Τραπεζούντα, ενώ πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα, προσφορά καταστημάτων της περιοχής μας.

Πηγή: Ο Χρόνος, 21-01-2009