Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

«Πισάγκωνα δεμένος»

Σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο "Αργοναύται - Κομνηνοί", τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στις 20.00, στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ (Σταδίου 24) θα γίνει η παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Χρήστου Αντωνιάδη – αφιέρωμα στον Χρήστο Χρυσανθόπουλο - με τίτλο «Πισάγκωνα δεμένος».

Ογδόντα χρόνια μετά, τα εγγόνια των προσφύγων του '22 τραγουδάνε ακόμα ποντιακά. Ο άρρηκτος δεσμός τους με εκείνους που έφυγαν, μονόδρομος! Η πρώτη προσφυγική γενιά αναλώθηκε στη μάχη της επιβίωσης και η δεύτερη σε εκείνη της κοινωνικής καταξίωσης. Στην τρίτη γενιά των προσφύγων δεν μπορεί και δεν μένει άλλος δρόμος όσον αφορά στο «γονιδιακό» της χρέος, από εκείνον της διαιώνισης της πολύτιμης πολιτισμικής παρακαταθήκης που άφησαν πίσω τους οι εκδιωγμένοι του '22 και πριν απ’ αυτούς οι προηγούμενες γενιές του ποντιακού ελληνισμού.

Με τον Κώστα Σιαμίδη στη λύρα και τον Γιώργο Στεφανίδη στο τραγούδι, ο Χρήστος Αντωνιάδης έγραψε -για τον ολοένα διευρυνόμενο κύκλο των μυστών της αυθεντικής ποντιακής μουσικής- τραγούδια που εξακολουθούν να αναβλύζουν ακόμη και σήμερα από την αστείρευτη πηγή της ποντιακής ψυχής. Άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, όμως με κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για την ποντιακή μουσική και την αγωνία τους για την τύχη της. Για την τύχη της αυθεντικής ποντιακής μουσικής και το σημερινό μεταβατικό της στάδιο θα μιλήσουν ο στιχουργός Χρήστος Αντωνιάδης, ο ανθρωπολόγος Νίκος Μιχαηλίδης και ο μουσικολόγος Παύλος Τσακαλίδης. Συντονίζει η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου.

Τη νέα δουλειά του Χρήστου Αντωνιάδη ανέλαβε η δισκογραφική εταιρεία ΠΡΟΤΑΣΙΣ, γνωστή για την ποιοτική της παρέμβαση στα μουσικά δρώμενα της χώρας.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με έναν πυρρίχιο από το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων "Αργοναύτες - Κομνηνοί".

Είσοδος Ελεύθερη