Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής για θέματα των αποδήμων Ποντίων

Θέματα που απασχολούν τους Ποντιακής καταγωγής ομογενείς συζητήθηκαν σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, με τη συμμετοχή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.).

Στους βασικούς άξονες των προβλημάτων των παλιννοστούντων (απελάσεις, γραφειοκρατία στην απόδοση ιθαγένειας, στεγαστική αποκατάσταση) αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης, ο οποίος ζήτησε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την επίλυση τους. Για τα θέματα των Ελλήνων που κατοικούν στις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., ο ζήτησε ενεργότερη παρέμβαση στα εκπαιδευτικά και αποστολή δασκάλων, στήριξη της επιχειρηματικότητας των ομογενών, προστασία των ελληνικών περιουσιών και υποστήριξη των ηλικιωμένων ομογενών που διαμένουν στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. χάρισε στον Πρόεδρο της επιτροπής Νίκο Τσαρτσιώνη το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη «Παρευξείνιος Διασπορά». Μέλη της επιτροπής πρότειναν να αγοραστεί από την Βουλή το βιβλίο και να σταλεί σε όλους τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης υπήρξε συνάντηση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, με την παρουσία του Προέδρου και του Ά αντιπροέδρου της Επιτροπής κ.κ.Νικόλαο Τσαρτσιώνη και Γρηγόρη Νιώτη, και του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα ΜΜΕ, Κώστα Γκιουλέκα. Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. μετά την ανταλλαγή των ευχών με τον Πρόεδρο της Βουλής έθεσε το ζήτημα της έκδοσης των ντοκουμέντων της γενοκτονίας στην αγγλική γλώσσα.