Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Στο Θρυλόριο με την «Κυριακή στο Χωριό» της ΕΤ3

Τρεις σύλλογοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ήθη, έθιμα, παραδόσεις και γεύσεις του χωριού τους.

Το Θρυλόριο επέλεξε να προβάλλει η τηλεοπτική παραγωγή «Κυριακή στο Χωριό» της ΕΤ3, τα συνεργεία της οποίας θα βρεθούν την προσεχή Κυριακή στον οικισμό για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ψυχαγωγικής εκπομπής.

Τρεις σύλλογοι, ο σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», ο σύλλογος γυναικών και ο σύλλογος γαμπρών και νιφάδων, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ήθη, έθιμα, παραδόσεις και γεύσεις του χωριού τους. Η «Κυριακή στο Χωριό» πρόκειται για μια παραγωγή η οποία αναδεικνύει της φυσικές ομορφιές της περιοχής στην οποία γίνονται τα γυρίσματα, την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα των κατοίκων της, τις καθημερινές δραστηριότητές, τα ήθη και τα έθιμά αυτών.

Ο τηλεθεατής επισκέπτεται μέσα από ένα «ταξίδι», διάρκειας δυόμισι ωρών, διάφορες περιοχές της Ελλάδας, γνωρίζει έθιμα, ακούει μουσικές, ενημερώνεται για την ιστορία τους, γνωρίζει νέους ανθρώπους, γεύεται τα τοπικά εδέσματα, νοσταλγεί, θυμάται, αναπολεί. Σκηνοθέτες είναι οι Δημήτρης Καραθανάσης και Ιωσήφ Νανάκης και παρουσιάστρια η δημοσιογράφος Μάρνη Χατζηεμμανουήλ.

Οι προετοιμασίες στο Θρυλόριο ενόψει της Κυριακάτικης εκπομπής είναι πυρετώδης. Ήδη μέλη του συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» διαμορφώνουν το χώρο της πρώην κοινότητας, όπου θα προβληθούν οι εκθέσεις φωτογραφίες που φιλοξενούνται εκεί από τον οδοιπορικό στον Πόντο, οι ανέκδοτες φωτογραφίες του Τριλόουαρ για την ιστορία του οικισμού. Στον ίδιο χώρο Πόντιοι θα παρουσιάσουν το έθιμο «Παρακάθ» και τα πανελληνίως γνωστό Μωμογέρια, όπως όμως αυτά αναβιώνουν από τους Πόντιους της περιοχής μας.

Συνεργεία της εκπομπής θα επισκεφτούν τον παραδοσιακό φούρνο του Πέτρου Κακουλίδη και τον κατασκευαστή λυρών Γιάννη Τσούλφα με τους οποίους και θα συνομιλήσουν. Επίσης μέσω της εκπομπής θα προβληθεί η παραδοσιακή παρασκευή τυροκομικών που ακολουθούν κάτοικοι του Θρυλορίου. Φυσικά μεγάλο μέρος των γυρισμάτων θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού, όπου μέλη όλων των συλλόγων θα παρουσιάσουν μοναδικά χειροποίητα εδέσματα της περιοχής με ρίζες από τον Πόντο και τη Θράκη, ενώ τοπικά χορευτικά συγκροτήματα θα δώσουν το ρυθμό.

Η τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ3 μπορεί να αποτελέσει μοχλό για τη παραπέρα τουριστική ανάπτυξη του χωριού γι΄αυτό και η παρουσία των κατοίκων είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Έχουν προγραμματιστεί εκπομπές στη Γρατινή και το καλοκαίρι στη Μαρώνεια και το Φανάρι. Επιπλέον, έχει προβληθεί και μέσα από πλήθος εξωτερικών παραγωγών πολιτιστικού περιεχομένου.

Πηγή: Εφημερίδα "Ο Χρόνος"