Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Η Λέσχη Ποντίων Καβάλας ξέρει να τιμά, να χορεύει, να προσφέρει


ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ


Μπορεί να άργησαν λίγο, αλλά νομίζουμε πως άξιζε τον κόπο. Για την Λέσχη Ποντίων Καβάλας ο λόγος, που την Κυριακή, 08-02-09, το απόγευμα έκοψαν την καθιερωμένη τους βασιλόπιτα, διανθίζοντάς την βέβαια με ποντιακούς χορούς και τραγούδια. Ο χώρος της Λέσχης Ποντίων επάνω στο Σίγμα, αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει όλους αυτούς που ήθελαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Στην χθεσινή εκδήλωση εκτός από την κοπή της πίτας τιμήθηκαν με αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά τους στην Λέσχη Ποντίων, οι αείμνηστοι Γιάννης Μποσνακίδης δημοσιογράφος, Γιάννης Πενταζίδης παλιός πρόεδρος της Λέσχης και Παναγιώτης Τομπουλίδης σκηνοθέτης και παλιό μέλος για τις προσφορές τους στην Λέσχη Ποντίων Καβάλας. Ακόμη τιμήθηκαν με πλακέτες οι Πυριχειστές, αυτοί δηλαδή οι χορευτές που αναβιώνουν τον Πυρίχειο πολεμικό χορό του Πόντου.

Ακόμη είδαμε τους βουλευτές της ΝΔ Νίκο Παναγιωτόπουλο και του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Τιμοσίδη, τον νομάρχη Θεόδωρο Καλλιοντζή, τους αντινομάρχες Γιώργο Τσαλουχίδη και Θανάση Βαφειάδη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παύλο Γεωργιάδη, τους νομαρχιακούς συμβούλους Κώστα Αντωνιάδη και Κώστα Παπακοσμά, τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Νικηφορίδη και πολλά μέλη αλλά και φίλους της Λέσχης Ποντίων.

Όλοι όσοι χαιρέτησαν εξήραν τις προσπάθειες της Λέσχης και διαβεβαίωσαν ότι θα βοηθήσουν να αναγνωριστεί η γενοκτονία του Πόντου, που όπως είπε συγκινημένος ο πρόεδρος της Λέσχης Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, δεν είναι γιορτή αλλά ημέρα μνήμης.

Αμέσως μετά ανέλαβαν τα χορευτικά της Λέσχης που με την επίβλεψη του χοροδιδασκάλου τους Σίμου Κουλακίδη, χόρεψαν ποντιακούς χορούς από την παράδοση και απέσπασαν τα θερμά χειροκροτήματα του κόσμου. Το παιδικό τμήμα πολλά παιδιά του οποίου για πρώτη φορά εμφανίστηκαν μπροστά σε κοινό, το εφηβικό τμήμα και φυσικά το τμήμα των ενηλίκων. Το θερμότερο χειροκρότημα απέσπασαν οι άνδρες του μεγάλου τμήματος που χόρεψαν τον περίφημο πολεμικό χορό "ΣΕΡΑ" με τον τρόπο που μόνο οι Πόντιοι ξέρουν να χορεύουν.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Αλεξανδρίδης έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Αναφέρθηκε στο πετυχημένο πανελλήνιο συνέδριο νέων από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι, με την συμμετοχή 400 περίπου ατόμων, στη συμμετοχή της στην ίδρυση της Θουκυδίδειας Ακαδημίας αλλά και στην ένωση των προσφυγικών σωματείων που έγινε εδώ και λίγο καιρό, καθώς και στην χορωδία που όπου συμμετέχει αποσπά θετικές κριτικές και φυσικά στα χορευτικά τμήματα. Αυτή την εβδομάδα χορευτές και χορεύτριες της Λέσχης Ποντίων θα συμμετέχουν με τη νομαρχία Καβάλας στην τουριστική έκθεση ΕΜΙΤ 2009 στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα χορέψουν ποντιακά στο περίπτερο της Καβάλας. Με όλες αυτές τις κινήσεις η Λέσχη Ποντίων Καβάλας δείχνει ένα από τα πιο ενεργά κύτταρα του τόπου και μακάρι να βρει μιμητές.


Πηγή: Εφημερίδα "Εβδόμη"