Deel dit artikel
-

Tribler toont YouTube-filmpjes

YouTube-filmpjes kijken in Tribler. Binnenkort wordt het mogelijk. De TU Delft werkt aan een versie die ook live-tv mogelijk maakt. In gesprek met Tribler-voorman Johan Pouwelse.

Haarscherpe televisiebeelden kijken via peer-to-peersoftware. Volgens de makers van Tribler aan de TU Delft wordt het in 2007 mogelijk. YouTube is gewaarschuwd.

Het wordt een nieuwe manier van tv kijken, zegt onderzoeker en Tribler-chef Johan Pouwelse. Tv kijken via internet – live of uitgesteld. Pouwelse kan zijn enthousiasme nauwelijks onderdrukken. 'Wij hebben een werkende versie van een nieuwe vorm van Youtube-kijken.’ Maar het grote publiek moet nog even wachten. ‘Het kost nog ongeveer een tot twee maanden voordat dit verder aangekleed is.'

Volgens Pouwelse heeft p2p-videodistributie de toekomst, vooral ook omdat videodiensten als YouTube en Uitzendinggemist te kostbaar zijn. YouTube zou miljoenen dollars per maand kosten en de videodienst Uitzendinggemist is regelmatig overbelast. Door de distributie te verspreiden over de Tribler-community verwacht Tribler HD-kwaliteit te halen, haarscherp beeld dus. Pouwelse: 'Half januari demonstreren we deze technologie aan omroepen en bedrijven.' In maart van dit jaar kondigde Tribler een samenwerking aan met de Publieke Omroep.

Hoe verloopt de samenwerking met de publieke omroep?
De samenwerking is nog pril. Er is veel wederzijdse interesse. Na een aantal kleinere experimenten succesvol te hebben afgerond verwachten we dat Tribler klaar is voor de testfase waarin wordt geëxperimenteerd met grotere hoeveelheden gebruikers en een groot aanbod van beeldmateriaal. De publieke omroep is technisch zeker een uitdaging door het grote aantal kijkers alleen al. Voor de Publieke Omroep kan Tribler in de toekomst een zeer kostenbesparende oplossing zijn.

Waarom duurt het zo lang?
We willen echt de puntjes op de i hebben staan voordat we het grote publiek benaderen. Met name onze gebruikersinterface moet nog vriendelijker. Ons doel is dat iedereen er mee kan werken, van 8 tot 88 jarigen. Daar wordt nu met veel mensen aan gewerkt.

De Publieke Omroep heeft een test aangekondigd met Tribler. Wat gaan jullie precies doen?
Half-januari demonstreren we het verspreiden van video zonder gebruik te maken van sterke servers. Op dit moment is er nog geen enkel ander p2p-programma dat op deze wijze werkt. Het staat of valt met een goede samenwerking van alle kijkers, zonder dat ze er zelf hinder van ondervinden. Onze oplossing, waarbij samenwerking beloond wordt, is uniek in de wereld.

Hoe staat auteursrechtenbeschermingsorganisatie Brein tegenover Tribler?
We hebben al een aantal zeer constructieve gesprekken gehad met Brein, en samen met hen eveneens ook de aanbieders van media. Op dit moment zijn we in samenspraak met deze partijen op zoek naar technieken om eindgebruikers op betrouwbare wijze kennis te laten nemen van de status van opgehaalde media. Zo zullen in de nabije toekomst gebruikers ingelicht kunnen worden over het feit of bepaalde media al dan niet auteursrechtelijk beschermd zijn. Om dergelijke statusinformatie betrouwbaar te laten zijn vereist echter nader wetenschappelijk onderzoek naar specifieke beveiligingstechnieken.

Jullie zijn bezig YouTube te integreren binnen Tribler. Werken jullie daarvoor samen met YouTube?
Wij hebben geen samenwerkingsverband met YouTube. Dit doen we op eigen initiatief. Iedereen klopt nu bij hun aan. Tribler is misschien wel een van de vierhonderd producten die YouTube probeert te overtroeven. Echter, wij doen al vele jaren onderzoek naar video over internet met p2p. Dat geeft ons een voorsprong. Televisie kijken met p2p-software heeft volgens ons de toekomst. Vergeet niet dat op dit moment al 70 procent van alle bandbreedte gebruikt wordt door p2p-software.

Hoe verhoudt de p2p-technologie van Tribler zich ten opzichte van YouTube en IPTV?
Peer to peer is superieur, dat weet ik zeker. De vernieuwing van YouTube is de samenwerking tussen kijkers. De techniek is niet bijzonder nieuw. Het zelfde geldt voor IPTV. In feite zijn IPTV en YouTube al een aantal jaar mogelijk, maar was de bandbreedte van thuisgebruikers te beperkt. Het evenwicht is nu aan het omslaan. Nu is de beperkte bandbreedte bij de aanbieder het probleem. Zeker als dit een onafhankelijke speler is. Door gebruik te maken van de bandbreedte van alle participanten, zoals Tribler dat doet, omzeil je dit probleem. Bovendien gaan we met Tribler een stap verder door videoverspreiding mogelijk te maken voor iedereen, in full-screen kwaliteit.

Is live-tv via p2p ook mogelijk?

Ja. Wij verwachten dit in 2007 technisch te kunnen realiseren. Dit wil niet zeggen dat het ook voor iedereen bereikbaar wordt aangezien de kwaliteit van de internetverbindingen van de consument in grote delen van de wereld nog te beperkt is. Ook hier in Europa zou het goed zijn als een internetverbinding geschikter wordt voor delen. Nu is de upload-bandbreedte vaak nog heel klein.

Deel dit bericht

7 Reacties

gijsbregt

Ik ben erg benieuwd wat de hollandse nuchterheid kan ten opzichte van de Scandinavische slagkracht van http://www.theveniceproject.com Ook hier P2P, ook gericht op integratie van TV en internet. Erg gehyped, net nu ik een invite heb, ligt de Beta-test-site al 2 dagen plat. Maar stoer schijnt het te zijn.

Marco van der Does

is dit niet exact hetzelfde als Janus Triis (oprichter van Skype) aan het produceren is onder de code naam TheVeniceProject.com? In hoevere wordt er samengewerkt, of is het wiel wederom uitgevonden?

Owen van Dijk

Zover ik weet is Tribler al enkele jaren ( volgens mij al rond 2003/2004 ) een onderzoeksproject aan de TU Delft. The Venice Project is een doorontwikkeling van de technology en het platform wat al in '99 ( Kazaa ) en '03 (Skype ) is bedacht en wordt nu 30 minuten van de TU Delft, in Leiden, ontwikkeld. Waarin een klein landje groot kan zijn 🙂

Pim

"In maart van dit jaar kondigde Tribler een samenwerking aan met de Publieke Omroep" Kan Tribler ook reizen in de tijd? 😉

Edward Laauwen

Er zijn verschillende initiatieven onderweg om P2P-technologie te verenigen met mediastreaming. Denk aan Zudeo van Azureus en The Venice Project van de makers van Skype, maar er zijn er al meerdere geweest in de afgelopen jaren (iedereen kent toch wel PPLive?). Tribbler's P2P-televisie was echter een van de eersten die in de media kwamen, maar tot op heden is er nog niet meer uitgekomen dan persberichten waardoor het nog valt onder de noemer "vaporware". Het is te hopen dat alle subsidies en investeringen die de jongens van de TU Delft uiteindelijk zullen leiden tot een daadwerkelijk product, maar de tijd werkt in hun nadeel.

videofan

Waarom gaan ze youtube promoten dat snap ik dan weer niet. Neem dan een lokale filmpjesite als 123video.nl. Deze site is 2 maand na introductie al razend populair aan het worden. 15 miljoen videos per maand worden er bekeken. (las ik in een persbericht vorige week) Natuurlijk niet zo giga als youtube maar toch. Of denkt de TU Tribler straks aan Google te kunnen slijten en ze daarom dus juist youtube integreren?

Eduard

@ videofan: die stats zijn rijkelijk overdreven. Dat zou betekenen dat vrijwel iedere Nederlander de filmpjes bekijkt. Larie, maar zulke cijfers doen het natuurlijk goed in een persbericht… En ze hebben heel goed gekeken naar filmpjes.nl. Daar hebben ze namelijk de teksten letterlijk van gekopieerd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond