ATENTIE!

Puneti oaia pe mute (dreapta jos) sau inchideti boxele. De-acolo vine grohaitul...
paidece?

miercuri, 6 august 2008

Sa ne cunoastem cartierul - Episodul 2: COMITETUL DE BLOC

Sa zic c-am adunat vreo trei-patru nopti dormite in Tei, pina acum. Ieri, in timp ce ne strecuram pe usa blocului (da, am gasit loc de parcare), am nimerit intr-un maldar de vecini, adunati in asteptarea adunarii generale. La mine la bloc, adunarea generala e acea chestie care se convoaca de trei ori ca sa se tina o data sau ca sa voteze doar comitetul, ca nu s-au adunat suficienti membri ai adunarii. Complicat!...

Mai trebuie spus ca blocul meu este o gigantica banca pe verticala in fatza unei porti. Vesnicia nu s-a nascut la sat; s-a nascut in cartierul Tei, pe strada Brasoveni, si este populata de glasurile vecinilor mei care stau acolo - daca e sa te iei dupa declaratiile unora - de dinainte sa se fi construit blocul (!!!!!). Exista si un cartel al puterii, condus de liderul informal care e nenea administratorul si care face si drege in materie de instalari contoare, trasat parcari, gasit femeie de serviciu si prins cu ocaua mica pe furaciosii de apometre. Te doare bila!
Ei bine, aseara se strinsera citi se strinsera ca sa discute "ordinea de zi" si m-am strins si eu cu ei, ca sa-i cunosc, sa vad in ce islaz am nimerit si sa ma prind cam cum merg treburile. A durat 20 de minute pina cind a inceput efectiv sedinta, deoarece fumatorii inca mai fumau in fata intrarii, comitetul de doamne de virsta a treia pornise o discutie aprinsa pe marginea contorizarii de gaze (care se pune la cale), iar presedintele ragusise tot incercind sa le taie maul. Stresata de faptul ca il lasasem sus pe Popescu singur si flamind (lasa, iubita, ca fac pizza cind vii si tu; stai mult la adunare?), am incercat sa contenesc nesfirsita dilema a unui raport de expertiza pentru fosta administratora, care a furat, dar de fapt n-a furat si, oricum, parerile sint impartite, dar expertiza n-a descoperit nimic in neregula:
- Daca extinderea expertizei pe 3 ani ne costa mai mult decit gaurile lasate de ea, nu inteleg de ce mai discutam!!!!! Nu mai prelungim expertiza si gata!
Ochi atintiti spre mine si murmure antagonice (pai asta ziceam si eu, n-are sens / nu, dom'ne, aia sigur a furat! / putem sa trecem la urmatorul punct?). Presedintele incearca sa termine pe concluzie:
- Deci, nu mai prelungim expertiza!
Ei, as! Teribela greseala, monser! O vecina activa din punct de vedere verbal (doamna-cu-basma-,-capot-si-fara-prea-multa-dantura) a scos o hirtie din buzunar si a inceput s-o fluture:
- Da' de ce? Aici sint toate datele la care zice ca a platit facturile, dar de fapt nu le-a platit, le-am notat eu!...
Hiu! Cine-i doamna si de ce noteaza date pe hirtie? Intervine vecina Laura de la parter, mai apropiata de virsta mea, cu care am facut cunostinta la tigara:
- Femeia are niste probleme, e schizofrenica si nu te poti intelege cu ea.
- Pai si de ce nu i se taie macaroana?!?!
- E in comitet...

Hait! Avem bolnavi psihic in comitet? Ma rog... Misto.
Am asteptat cu rabdare sa se termine harababura cu expertiza. Am iesit iar la tigara, cu nenea administratorul si vecina Laura. Unde am aflat ca parcare nexam, cu toate adresele trimise la primarie, ca raminem fara presedinte, pentru ca se muta si-si da demisia, ca o sa punem contoare la gaze, chiar daca babetul face git, si ca, in general, totul e sub control. Ceea ce ma si interesa de fapt.
Intru iarasi in holul blocului. Discutia se mutase la contorizarea de gaze. Cam cit ne costa de apartament? / Cam 10-12 milioane... Trosc! Ati vazut vreodata o turma de curci in panica? Daca nu, vi le prezint pe vecinele mele trecute de pragul pensiei. Desi s-ar fi putut impotrivi legitim cu ocazia pensiilor mici pe care le au, ele au ales drumul spinos:
- Da' de ce sa punem contoare, sa ne fure Distrigazul?
- Pai va convine, doamna, sa va fure vecinii la contor comun?
- Cine fura, domnule?
- Pai cum, cine? Voi toti care asta iarna stateati cu 4 ochiuri deschise la aragaz!!! Si cind am intrebat ce faceti cu toate, mi-ati zis ca vreti "sa faceti un ceai"!!!! Las-o naibii...
- Pai da, dar eu incalzeam si pe cei din jurul meu..
.
Asemenea logica sfideaza orice norma si comentariu. Deci, am ramas cu maxilarul inclestat. L-am destins doar ca sa zic asta e chiar culmea, eu INSIST sa punem contoare, nu ma intereseaza cit costa, pentru incalzire avem calorifere! si am adaugat perfid : cu repartitoare individuale... Vecina s-a uitat urit la mine, iar pe mine m-a durut in dos.

Am iesit la a treia tigara. Se ajunsese la demisia presedintelui. Aici nu s-au curcit prea mult, ca treaba era clara: omul pleca din bloc, ce era sa faca? Sa ne presedintzeze de la distanta?!?! Dupa doua fumuri obidite, administratorul s-a uitat milos la mine:
- Monico, termina-ti tigara aia si du-te sus, ca te-o fi asteptind si baiatul ala... Lasa-i p-astia, c-or sa se certe pina miine dimineata.
Cine eram eu sa-l contrazic? Asa ca am salutat frumos si-am roit-o pe linga preacinstita adunare. Sus, la mine, aveam probleme mai importante: cum functioneaza un cuptor electric si cit timp trebuie sa tii o pizza in el. A descoperit Popescu, care lecturase constiincios tot manualul de utilizare (dupa incalzirea prealabila, necesara primei folosiri a cuptorului): 20 de minute la 250 de grade. Si-a iesit foarte buna.

Azi dorm in Militari.