Сайтът на Bulgaria Air е опасен
Публикувана е на 7 септември 2008 в категориите: България, Технологии и ИнтернетВчера реших да си купя билет за България. Отварям сайта на любимите ми BGAir и ми излиза горното съобщение. Firefox с помощта на Google са открили, че официалния сайт на българските авиолинии съдържа опасен скрипт, който може да зарази всеки компютър. След първите 5 минути смях се опомних и започнах да се ровичкам. За първи път ми се случва да ми изкача такова съобщение и затова прочетох обяснението покрай предупреждението. Изглежда, че в рамките на последните 90 дни е било засечено, че съмнителен скрипт на чужд сайт - най-вероятно вкаран чрез реклама или брояч - е записвал троянци и тракър бисквитки. Независимо дали сега проблемът е оправен, и без това лошата репутация на сайта на BGAir е съвсем разрушена.
В крайна сметка реших да се доверя на страницата (включвайки параноичните защити) и пренебрегнах предупреждението. Въпреки това Firefox настойчиво ми напомняше ето така, че сайта е опасен:

Започнах да си попълвам информацията и реших да видя условията на пътуване. Забележете, че често пътувам с тази компания и че и преди съм виждал следния проблем. Просто сега проблемът с “опасността” ме подтикна да го включа в статията. Когато отворите условията към билета се вижда следния текст:
Мислех да седна и да потърся кой код в сайта им се смята за опасен, но нямам време за това, а и не смятам, че е моя работа. Проблемът не е единичен случай - преди избирането на дати на сайта им беше страшно скапано. В момента има обяви за промоции за полети из Европа, но няма нито период, нито бройка, нито обяснение. Ако питате мен, такива промоции няма и това си е чисто нарушение на правата на потребителите. И проблемите на компанията не свършват тук. Дори в една почти нереалистично положителна статия на Реймънд Хейни в британския “Сънди Мейл”, той отбелязва, че единствено грубите стюардесите на нашата авиокомпания са му направили лошо впечатление. Ако искат да успеят на европейския пазар, отношението им към клиентите и към бизнеса трябва да се промени коренно. Всъщност ако не вървят напред ще фалират и това е реалността в този бизнес. Нека се поучат от компании като WizzAir и поне да си оправят сайта.
И нямам намерение да се линквам към сайта, защото щом е опасен, значи ще ми падне рейтинга в Google. Ако не го знаете, просто напишете “air.bg”.

























8 септември 2008 в 03:17:54
Сайтът на 7 дни спорт беше на същото положение поне месец.
Доколкото прочетох проблемът идваше от това, че от 7 дни спорт въртят банери на някоя фирма, която не се харесва на FF или по-скоро май на google не се харесва. Което ми напомня за този пресен пост.
8 септември 2008 в 10:26:23
Самият банер не може да не се харесва на Google или Firefox. Въпросът е, че сайта, които генерира банера, залага tracker cookies или самият той е белязан като опасен. Вече проблем е на 7 дни и BGAir, че се доверяват на такива сайтове. Аз въобще се чудя какво прави банер на друга фирма на сайта на BGAir.
8 септември 2008 в 11:43:01
Винаги си купувам билетите за Балкан от Оподо.
По-сигурно ми се вижда, а цените са същите.
8 септември 2008 в 11:59:31
Аз пък винаги от сайта на BGAir. Всъщност резервацията и трансфера на парите минават през посредник, защото любимата ни авиокомпания не си е направила труда да си построи собствена система, като всяка нормална авиолиния. Това обаче гарантира сигурността на данните ни.
8 септември 2008 в 12:03:50
Впрочем ето снимка от самолет на BGAir на отражението му в прозорците на летището във Frankfurt a.M.
8 септември 2008 в 15:36:29
И BG Reporter, но го оправиха. Вижте това - http://mishef.edno23.com/view/post:77842
8 септември 2008 в 17:27:19
Изглежда и те са имали такъв банер. Не бих се учудил ако едни и същи хора правят тези проблеми.
1 октомври 2008 в 11:03:25
раз 5 пытался сегодня утром зайти на блог - не пускало. Видать, у твоего хостера были проблемы..
1 октомври 2008 в 12:32:46
Мой хостинг доступен везде. Возможно существуют проблемы со связями между Россией и Болгарией.