Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/8/e/bibelnerden.no/httpd.www/blog/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/8/e/bibelnerden.no/httpd.www/blog/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/3/8/e/bibelnerden.no/httpd.www/blog/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/8/e/bibelnerden.no/httpd.www/blog/wp-includes/pomo/translations.php:208) in /customers/3/8/e/bibelnerden.no/httpd.www/blog/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 bibelnerden.no http://bibelnerden.no/blog Dette er mer en podcast-feed enn en blogg, men innimellom kan det hende det kommer et innlegg. Wed, 03 Oct 2018 19:38:05 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.3.18 Bibelundervisning på norsk med vekt på historisk bakgrunn og induktiv metode. Lars Olav Gjøra clean Lars Olav Gjøra post@bibelnerden.no post@bibelnerden.no (Lars Olav Gjøra) Dette er mer en podcast-feed enn en blogg, men innimellom kan det hende det kommer et innlegg. bibelnerden.no http://bibelnerden.no/blog/wp-content/uploads/powerpress/rundide2.jpg http://bibelnerden.no/blog Q&A: Spørsmål om King James-oversettelsen (og Textus Receptus) http://bibelnerden.no/blog/?p=1087 http://bibelnerden.no/blog/?p=1087#comments Wed, 03 Oct 2018 19:38:05 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1087 papy46big-343x500På tide med et nytt spørsmål, denne gang om manuskriptgrunnlaget for KJV og forskjeller fra andre oversettelser.

På norsk er det Bibelen Guds Ord fra 1997 som bruker disse manuskriptene (som også kalles Textus Receptus) som tekstgrunnlag, mens Bibelselskapet baserer seg på andre, eldre og færre manuskripter. Og det forekommer noen ulikheter, noe du kanskje har lagt merke til. Så spørsmålet er:

Kva delar Textus Receptus er gode kjeldetekstar og kva for nokre er omsette til gresk frå Vulgata? Altså, om eg vil bruke KJV, kva delar skal eg ta med ei klype salt?

Her er et kort svar:

Jeg har ikke hørt at noen er oversatt fra Vulgata… [den latinske oversettelsen fra ca 400 e.Kr.]  I den norske Bibelen Guds Ord får du opplysninger i teksten om hva som er sene tekster, og det er jo de som kanskje kan tas med en klype salt. Mest kjent er 1 Joh 5:7-8, hvor KJV har en tydelig treenighetstekst som er veldig sen. Denne sannheten finner vi jo andre steder i NT, men ikke like klart formulert.

Ellers er det småvers her og der, men ikke noe farlig. Rom 8:1 er lengre, men henter bare fra vers 4 for å forklare vers 1. Joh 5 har også en ekstra forklaring på hvorfor vannet helbredet,  men som ikke finnes i de eldste manuskriptene. Bibelselskapets 2011-oversettelse har noen ganger disse versene som fotnoter og ikke i teksten. I de tilfellene må du kikke nederst på siden for å se eventuelle forskjeller. Andre ganger står versene som en del av bibelteksten men med et symbol som betyr at du kan kikke i fotnotene for mer info.

Det dreier seg både om hele vers og enkelte ord, men egentlig lite feil teologi. Ingenting av kjernebudskapet berøres av disse ulikhetene.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1087 0
Lukas: Jesus er for alle (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=1080 http://bibelnerden.no/blog/?p=1080#comments Fri, 21 Sep 2018 20:34:09 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1080 Screen Shot 2018-09-21 at 22.37.12

 

 

I del 2 av Lukas ser vi på hvorfor Jesus gjorde mirakler, hvem som er «de fattige» som er så i sentrum i Lukasevangeliet, lignelsene i del 2, bittelitt Sakkeus og til slutt hvordan Lukas sin misjonsbefaling viser Guds plan fra GT til at evangeliet skal ut til alle folkeslag.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1080 0 Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /customers/3/8/e/bibelnerden.no/httpd.www/blog/wp-content/plugins/powerpress/powerpress.php on line 2838     I del 2 av Lukas ser vi på hvorfor Jesus gjorde mirakler, hvem som er «de fattige» som er så i sentrum i Lukasevangeliet, lignelsene i del 2, bittelitt Sakkeus og til slutt hvordan Lukas sin misjonsbefaling viser Guds plan fra GT til at evangeliet ... I del 2 av Lukas ser vi på hvorfor Jesus gjorde mirakler, hvem som er "de fattige" som er så i sentrum i Lukasevangeliet, lignelsene i del 2, bittelitt Sakkeus og til slutt hvordan Lukas sin misjonsbefaling viser Guds plan fra GT til at evangeliet skal ut til alle folkeslag. Lars Olav Gjøra clean 33:21
Lukas: Jesus er for alle (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=1074 http://bibelnerden.no/blog/?p=1074#comments Tue, 18 Sep 2018 12:34:54 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1074 Lukasevangeliet.001

Lukasevangeliet er det lengste av evangeliene og også den lengste boka i NT, og historien fortsetter i Apostlenes gjerninger. Legen Lukas skriver med oss hedningekristne i tankene og går nøye gjennom historien om Jesus (1:3) så både Teofilus og vi kan vite at evangeliet er til å stole på (1:4). Lukas trekker lange linjer fra GT for å vise at dette er fortsettelsen av Guds plan og legger vekt på det universelle ved evangeliet: Jesus er for alle, spesielt samfunnets utstøtte.

Del 1 tar for seg innledende stoff og kap 1-4 (som også egentlig inneholder innledende stoff).

Presentasjon på nettsida.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1074 0 Lukasevangeliet er det lengste av evangeliene og også den lengste boka i NT, og historien fortsetter i Apostlenes gjerninger. Legen Lukas skriver med oss hedningekristne i tankene og går nøye gjennom historien om Jesus (1:3) så både Teofilus og vi kan ... Lukasevangeliet er det lengste av evangeliene og også den lengste boka i NT, og historien fortsetter i Apostlenes gjerninger. Legen Lukas skriver med oss hedningekristne i tankene og går nøye gjennom historien om Jesus (1:3) så både Teofilus og vi kan vite at evangeliet er til å stole på (1:4). Lukas trekker lange linjer fra GT for å vise at dette er fortsettelsen av Guds plan og legger vekt på det universelle ved evangeliet: Jesus er for alle, spesielt samfunnets utstøtte. Presentasjon på nettsida. Lars Olav Gjøra clean 41:58
Haggai (del 2): Søk først Guds rike http://bibelnerden.no/blog/?p=1070 http://bibelnerden.no/blog/?p=1070#comments Fri, 20 Jul 2018 19:51:05 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1070 haggai-600x600-free-bible-iconDenne episoden går gjennom bokas to kapitler og de fire korte budskapene.

1. Avlingene er dårlige fordi folket har bygget sine egne hus men ikke Guds tempel.
2. En oppmuntring til de som husket Salomos tempel og som ble skuffet over det nye tempelet. «Dette nye huset skal bli herligere enn det første.»
3. Avlingene vil bli gode siden de nå har fortsatt byggingen.
4. Nasjoner skal gå under, Messias kommer.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1070 0 Denne episoden går gjennom bokas to kapitler og de fire korte budskapene. 1. Avlingene er dårlige fordi folket har bygget sine egne hus men ikke Guds tempel. 2. En oppmuntring til de som husket Salomos tempel og som ble skuffet over det nye tempelet. Denne episoden går gjennom bokas to kapitler og de fire korte budskapene. 1. Avlingene er dårlige fordi folket har bygget sine egne hus men ikke Guds tempel. 2. En oppmuntring til de som husket Salomos tempel og som ble skuffet over det nye tempelet. "Dette nye huset skal bli herligere enn det første." 3. Avlingene vil bli gode siden de nå har fortsatt byggingen. 4. Nasjoner skal gå under, Messias kommer. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com. Lars Olav Gjøra clean 46:42
Haggai (del 1): Historisk situasjon http://bibelnerden.no/blog/?p=1067 http://bibelnerden.no/blog/?p=1067#comments Wed, 18 Jul 2018 20:17:15 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1067 haggai-600x600-free-bible-iconHaggai kom med sine fire korte budskap i 520 f.Kr., etter at folket hadde vendt tilbake fra eksilet i Babylon for å bygge opp igjen templet. Han oppmuntrer dem til å fullføre dette arbeidet til tross for motløshet og motstand, fordi det templet peker fram mot sprenger alle forventninger.

Del 1 er et kvarters innledning med historisk bakgrunn og situasjon.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1067 0 Haggai kom med sine fire korte budskap i 520 f.Kr., etter at folket hadde vendt tilbake fra eksilet i Babylon for å bygge opp igjen templet. Han oppmuntrer dem til å fullføre dette arbeidet til tross for motløshet og motstand, Haggai kom med sine fire korte budskap i 520 f.Kr., etter at folket hadde vendt tilbake fra eksilet i Babylon for å bygge opp igjen templet. Han oppmuntrer dem til å fullføre dette arbeidet til tross for motløshet og motstand, fordi det templet peker fram mot sprenger alle forventninger. Del 1 er et kvarters innledning med historisk bakgrunn og situasjon. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com. Lars Olav Gjøra clean 16:11
Hvordan skal vi forstå 1. Mosebok kapittel 1? (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=1063 http://bibelnerden.no/blog/?p=1063#comments Mon, 25 Jun 2018 06:56:42 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1063 Ancient Hebrew Cosmology

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del 2 presenterer den 5. tolkningen, som spesielt John Walton setter frem, nemlig at skapelsesberetningen beskriver byggingen av et «kosmisk tempel» for Gud, og hvor skapelse ikke betyr at noe blir til, men at det får sin funksjon.

Presentasjonen finner du fortsatt her: http://bibelnerden.no/onewebmedia/5_tolkninger_av_1_Mos_1.pdf

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1063 0                             Del 2 presenterer den 5. tolkningen, som spesielt John Walton setter frem, nemlig at skapelsesberetningen beskriver byggingen av et «kosmisk tempel» for Gud, og hvor skapelse ikke betyr at noe blir til, Del 2 presenterer den 5. tolkningen, som spesielt John Walton setter frem, nemlig at skapelsesberetningen beskriver byggingen av et "kosmisk tempel" for Gud, og hvor 'skapelse' ikke betyr at noe 'blir til', men at det får sin 'funksjon'. Presentasjonen finner du fortsatt her: http://bibelnerden.no/onewebmedia/5_tolkninger_av_1_Mos_1.pdf Lars Olav Gjøra clean 34:06
Hvordan skal vi forstå 1. Mosebok kapittel 1? (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=1057 http://bibelnerden.no/blog/?p=1057#comments Fri, 22 Jun 2018 19:07:05 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1057 Hvordan skal vi forstå 1 Mos 1.001

1. Mosebok 1 er en grunn til at mange tror at Bibelen er fullstendig irrelevant. Er det mulig å fortsatt tro på skapelsesberetningen i lys av alle vitenskapelige oppdagelser? Hovedproblemet med 1. Mos 1 er at vi ikke er sikre på hva slags sjanger denne teksten er og dermed hvordan den skal tolkes. Den er poetisk, men ikke poesi som ellers i Bibelen. Den har typiske trekk av en fortelling, men har for eksempel gjentatte uttrykk og en struktur som er uvanlig for fortellingene i Bibelen. Mange mener at skapelsesberetningen ligger nærmest ‘teologi’ – framfor myte, vitenskap eller historie – selv om det heller ikke er teologi slik vi vanligvis forstår det.

I denne episoden får du ikke nødvendigvis noen fasit, men innblikk i 5 ulike tolkninger av dette kapitlet:

 1. Dagene er seks 24-timers døgn i en bokstavelig uke
 2. Dagene er lange perioder
 3. Dagene er 24-timers døgn men med lange perioder mellom hver dag
 4. Rammeverksynet
 5. Kosmisk tempel

Del 1 tar for seg de 4 første tolkningene. Presentasjonen finner du her.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1057 0 1. Mosebok 1 er en grunn til at mange tror at Bibelen er fullstendig irrelevant. Er det mulig å fortsatt tro på skapelsesberetningen i lys av alle vitenskapelige oppdagelser? Hovedproblemet med 1. Mos 1 er at vi ikke er sikre på hva slags sjanger denne... 1. Mosebok 1 er en grunn til at mange tror at Bibelen er fullstendig irrelevant. Er det mulig å fortsatt tro på skapelsesberetningen i lys av alle vitenskapelige oppdagelser? Hovedproblemet med 1. Mos 1 er at vi ikke er sikre på hva slags sjanger denne teksten er og dermed hvordan den skal tolkes. Den er poetisk, men ikke poesi som ellers i Bibelen. Den har typiske trekk av en fortelling, men har for eksempel gjentatte uttrykk og en struktur som er uvanlig for fortellingene i Bibelen. Mange mener at skapelsesberetningen ligger nærmest 'teologi' - framfor myte, vitenskap eller historie - selv om det heller ikke er teologi slik vi vanligvis forstår det. I denne episoden får du ikke nødvendigvis noen fasit, men innblikk i 5 ulike tolkninger av dette kapitlet: 1. Dagene er seks 24-timers døgn i en bokstavelig uke 2. Dagene er lange perioder 3. Dagene er 24-timers døgn men med lange perioder mellom hver dag 4. Rammeverksynet 5. Kosmisk tempel Del 1 tar for seg de 4 første tolkningene. Presentasjonen finner du på nettsida. Lars Olav Gjøra clean 43:53
Jakobs brev: Hvordan kan vi leve liv med integritet? http://bibelnerden.no/blog/?p=1053 http://bibelnerden.no/blog/?p=1053#comments Mon, 18 Jun 2018 21:05:47 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1053 Jakob.001

Introduksjon og en veldig rask gjennomgang av Jakobs brev: Elsk Gud av hele hjertet, og la troen vises på alle områder av livet.

Presentasjon på nettsida. 

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1053 0 Introduksjon og en veldig rask gjennomgang av Jakobs brev: Elsk Gud av hele hjertet, og la troen vises på alle områder av livet. Presentasjon på nettsida.  Introduksjon og en veldig rask gjennomgang av Jakobs brev: Elsk Gud av hele hjertet, og la troen vises på alle områder av livet. Presentasjon på nettsida. Lars Olav Gjøra clean 44:25
Markus: Hvem er Jesus og hva er en disippel? (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=105 http://bibelnerden.no/blog/?p=105#comments Thu, 14 Jun 2018 11:36:57 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=105  

Markusevangeliet.002

Del 2 av Markusevangeliet: Kapittel 6-16.

Presentasjon på nettsida.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=105 0   Del 2 av Markusevangeliet: Kapittel 6-16. Presentasjon på nettsida. Del 2 av Markusevangeliet: Kapittel 6-16. Presentasjon på nettsida. Lars Olav Gjøra clean 56:48
Markus: Hvem er Jesus og hva er en disippel? (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=103 http://bibelnerden.no/blog/?p=103#comments Wed, 13 Jun 2018 08:34:24 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=103  

Markusevangeliet.002

Markusevangeliet er kanskje det eldste evangeliet, og det er kortere og litt «røffere i kantene» enn de andre. Det er et kall til et disippelskap som krever alt. Markus presenterer Jesus som «Herrens lidende tjener» i Jes 53, og disipler kalles derfor til å etterfølge Jesus i lidelse også. Men først må vi forstå hvem han er og «hva slags Messias» han var.

Del 1 inneholder en introduksjon og en gjennomgang av kap 1-5.

Presentasjonen finner du på nettsida.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=103 0   Markusevangeliet er kanskje det eldste evangeliet, og det er kortere og litt «røffere i kantene» enn de andre. Det er et kall til et disippelskap som krever alt. Markus presenterer Jesus som «Herrens lidende tjener» i Jes 53, Markusevangeliet er kanskje det eldste evangeliet, og det er kortere og litt "røffere i kantene" enn de andre. Det er et kall til et disippelskap som krever alt. Markus presenterer Jesus som "Herrens lidende tjener" i Jes 53, og disipler kalles derfor til å etterfølge Jesus i lidelse også. Men først må vi forstå hvem han er og "hva slags Messias" han var. Del 1 inneholder en introduksjon og en gjennomgang av kap 1-5. Presentasjonen finner du på nettsida. Lars Olav Gjøra clean 44:57
Forkynneren på 14 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=597 http://bibelnerden.no/blog/?p=597#comments Tue, 17 Apr 2018 19:35:02 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=597 ecclesiastes-600x600-free-bible-iconHva har mennesket igjen for sitt strev? I evighetsperspektiv: Ingenting. Så hva er da meningen med livet?

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=597 0 Hva har mennesket igjen for sitt strev? I evighetsperspektiv: Ingenting. Så hva er da meningen med livet? Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Hva har mennesket igjen for sitt strev? I evighetsperspektiv: Ingenting. Så hva er da meningen med livet? Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 14:26
Matteus på 6 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=539 http://bibelnerden.no/blog/?p=539#comments Sat, 24 Mar 2018 21:44:59 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=539 matthew-600x600-free-bible-iconMatteus skriver til et jødisk publikum og henviser gang på gang til profetene for å vise at Jesus var jødenes konge (Messias). Han fremstiller også Jesus som «den nye Moses» og strukturerer evangeliet sitt etter fem store taler av Jesus som en parallell til de fem mosebøkene.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=539 0 Matteus skriver til et jødisk publikum og henviser gang på gang til profetene for å vise at Jesus var jødenes konge (Messias). Han fremstiller også Jesus som «den nye Moses» og strukturerer evangeliet sitt etter fem store taler av Jesus som en parallel... Matteus skriver til et jødisk publikum og henviser gang på gang til profetene for å vise at Jesus var jødenes konge (Messias). Han fremstiller også Jesus som "den nye Moses" og strukturerer evangeliet sitt etter fem store taler av Jesus som en parallell til de fem mosebøkene. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 6:23
Q&A: Spørrekveld http://bibelnerden.no/blog/?p=1032 http://bibelnerden.no/blog/?p=1032#comments Thu, 15 Mar 2018 08:17:59 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1032  

5-Questions-Bible_620

Denne episoden inneholder følgende spørsmål og forsøk på svar:

 1. Hvorfor ble Jesus sendt til jorden akkurat på dette tidspunktet i historien? Hvorfor kunne det ikke skjedd tidligere? Var det kun en respons på at folket hadde kommet bort fra Gud eller var det andre viktige faktorer for at Jesus kom til jorden på akkurat dette tidspunktet.
 2. Hva menes egentlig med Matt 26:11? «De fattige har dere alltid hos dere, men meg har dere ikke alltid.»
 3. Hvem er egentlig disse hellige som ble reist opp fra de døde i Matt 27:51-53?
 4. I 1. Mosebok kapittel 1 står det først om at Gud skapte lyset. Men det var ikke før den fjerde dagen han skapte lys på himmelhvelvingen. Hva er egentlig forskjellen på disse lysene? (Sjekk (den framtidige) episoden «5 tolkninger av 1. Mos 1»)
 5. Ordspråkene 14,12 sier: «En vei som synes å være den rette, kan likevel ende i døden.» Hvordan kan vi vite om vi er på rett vei her i livet?
 6. Bibelvers tas ofte ut av kontekst. Hva tenker du er greit og ikke greit i forbindelse med dette?
 7. Hva tenker du om arvesynd? Det er noen vers i bibelen om at Gud skal lønne og straffe folk i mange slektsledd f. eks. Er det ikke urettferdig om en må stå til ansvar for sine forgjengeres synder? Da vil en jo heller ikke ha noen teoretisk mulighet for å leve et syndfritt liv. ( Sjekk ut Romerne del 2 for mer om arvesynd).
 8. Finnes det bibelske argumenter som kan brukes til å argumentere FOR homofilt samliv? I så fall hvilke, og hvor sterke er de? Kan vi vite hva konteksten er bak utsagnet «menn som ligger med menn»? Det blir ofte nevnt i en remse av andre ting, men sjelden (aldri?) tatt opp som et eget tema. (Sjekk ut 1. Kor 5-7 (del 1) og Bibelens samlivsetikk for mer)
 9. Ef 5:23-25. Hva vil det konkret si å underordne seg mannen? Selv om mannen skal elske kvinnen, hvorfor og hvordan skal kvinnen underordne seg? (Sjekk Ef 5:15 – 6:4, Titus (del 2) og 1 Kor 11 for mer)
 10. Hvis Gud har satt noen moralske standarder, eks ikke drepe, hvordan kan han selv bryte disse standardene når han er definisjonen på kjærlighet?
 11. Når vi ber om helbredelse eller annet er vi ofte veldig forsiktige, med formuleringer som «Gud hvis du vil» eller lignende. Mens andre er mer selvsikre, men det er slett ikke alltid det gir noe resultat likevel. I Bibelen virker det som om disiplene visste at folk skulle bli helbredet før de ble det. Kan vi også bli så trygge i bønn at vi «vet» hva som kommer til å hende?
 12. Hvordan skal vi forholde oss til loven? Eks ikke spise skalldyr, tøy av flere tekstiler osv. Hvorfor ga Gud oss disse i utgangspunktet? Og det virker som vi bryr oss om disse nå i dag, i forhold til 10 bud for eks. (Sjekk episodene om 3. Mosebok for mer)

Jingle fra Starbreather Production.

 

 

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1032 0   Denne episoden inneholder følgende spørsmål og forsøk på svar: Hvorfor ble Jesus sendt til jorden akkurat på dette tidspunktet i historien? Hvorfor kunne det ikke skjedd tidligere? Var det kun en respons på at folket hadde kommet bort fra Gud eller v... Denne episoden inneholder følgende spørsmål og forsøk på svar: 1. Hvorfor ble Jesus sendt til jorden akkurat på dette tidspunktet i historien? Hvorfor kunne det ikke skjedd tidligere? Var det kun en respons på at folket hadde kommet bort fra Gud eller var det andre viktige faktorer for at Jesus kom til jorden på akkurat dette tidspunktet. 2. Hva menes egentlig med Matt 26:11? "De fattige har dere alltid hos dere, men meg har dere ikke alltid." 3. Hvem er egentlig disse hellige som ble reist opp fra de døde i Matt 27:51-53? 4. I 1. Mosebok kapittel 1 står det først om at Gud skapte lyset. Men det var ikke før den fjerde dagen han skapte lys på himmelhvelvingen. Hva er egentlig forskjellen på disse lysene? (Sjekk (den framtidige) episoden "5 tolkninger av 1. Mos 1") 5. Ordspråkene 14,12 sier: "En vei som synes å være den rette, kan likevel ende i døden." Hvordan kan vi vite om vi er på rett vei her i livet? 6. Bibelvers tas ofte ut av kontekst. Hva tenker du er greit og ikke greit i forbindelse med dette? 7. Hva tenker du om arvesynd? Det er noen vers i bibelen om at Gud skal lønne og straffe folk i mange slektsledd f. eks. Er det ikke urettferdig om en må stå til ansvar for sine forgjengeres synder? Da vil en jo heller ikke ha noen teoretisk mulighet for å leve et syndfritt liv. ( Sjekk ut Romerne del 2 for mer om arvesynd). 8. Finnes det bibelske argumenter som kan brukes til å argumentere FOR homofilt samliv? I så fall hvilke, og hvor sterke er de? Kan vi vite hva konteksten er bak utsagnet "menn som ligger med menn"? Det blir ofte nevnt i en remse av andre ting, men sjelden (aldri?) tatt opp som et eget tema. (Sjekk ut 1. Kor 5-7 (del 1) og Bibelens samlivsetikk for mer) 9. Ef 5:23-25. Hva vil det konkret si å underordne seg mannen? Selv om mannen skal elske kvinnen, hvorfor og hvordan skal kvinnen underordne seg? (Sjekk Ef 5:15 - 6:4, Titus (del 2) og 1 Kor 11 for mer) 10. Hvis Gud har satt noen moralske standarder, eks ikke drepe, hvordan kan han selv bryte disse standardene når han er definisjonen på kjærlighet? 11. Når vi ber om helbredelse eller annet er vi ofte veldig forsiktige, med formuleringer som "Gud hvis du vil" eller lignende. Mens andre er mer selvsikre, men det er slett ikke alltid det gir noe resultat likevel. I Bibelen virker det som om disiplene visste at folk skulle bli helbredet før de ble det. Kan vi også bli så trygge i bønn at vi "vet" hva som kommer til å hende? 12. Hvordan skal vi forholde oss til loven? Eks ikke spise skalldyr, tøy av flere tekstiler osv. Hvorfor ga Gud oss disse i utgangspunktet? Og det virker som vi bryr oss om disse nå i dag, i forhold til 10 bud for eks. (Sjekk episodene om 3. Mosebok for mer) Jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 1:01:14
Q&A: Dommen i Matt 25:31-46 http://bibelnerden.no/blog/?p=1022 http://bibelnerden.no/blog/?p=1022#comments Tue, 06 Mar 2018 20:24:43 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1022 Av og til kommer det noen spørsmål via Facebook eller på andre måter. Jeg tenkte å begynne å legge ut noen av disse i tilfelle det kan være interessant for andre også. De av dere som har sendt dem inn forblir selvfølgelig anonyme (siden jeg ikke har spurt om lov :)), men det er altså bare å komme med spørsmål – så kan jeg i alle fall prøve å komme med et svar.


Spørsmål:
I Matt 25:31-46 er dommen beskrevet der sauene skilles fra geitene. Og det er to ting jeg legger merke til: 

1) Det ene er at det ikke snakkes om tro her, men gjerninger. Dette kan minne oss om det Jakob skrev i sitt brev om at en tro uten gjerninger er død (Jak 2:26). Hvorfor nevnes ikke tro her, og er arven det tales om her himmelriket/paradis? 

2) Det andre, som for øyeblikket er det vanskeligste, er at de rettferdige ikke skjønner når de gjorde godt mot Jesus, mens de urettferdige ikke skjønner når de ikke gjorde godt mot Jesus. Jeg kan jo forstå det Jesus sier: at grunnen er at det dere gjorde mot en av disse mine minste det gjorde dere mot meg. Men jeg og alle andre som har lest dette skriftordet vet jo at det vi gjør mot en av Guds minste, det gjør vi også mot ham. Så hvordan kan jeg forstå dette? Er gjerningene som er nevnt billedlige for en mer åndelig omsorg, eller er det de faktiske fysiske behovene som det står?

Svar:
Den vanligste tolkningen i dag er nok å forstå “disse mine minste brødre” som enhver person i nød. Da kan du ende opp med en gjerningsbasert frelse, eller i det minste med en vanskelig tekst å få til å henge sammen med resten av evangeliet hvor tro er helt sentralt. Men du nevner Jakob, så ja, det er mulig samme tanken er inne i bildet her, at troen er død uten gjerninger, og at en som har en frelsende tro vil naturlig hjelpe alle fattige han kan.

Men den tolkningen som har vært mest vanlig tidligere i kirkehistorien er å forstå “disse mine minste brødre” som Jesu disipler. “Brødre” brukes ellers i Matteus bare om Jesu disipler, og ellers i NT som regel om åndelige brødre, dersom ikke biologiske søsken er konteksten. Det brukes aldri som at alle mennesker er “brødre” og “søstre”, så vidt jeg kan huske. Og “minste” knyttes da sammen med 10:42, 11:11, 18:6, 10, 14, som bruker lignende uttrykk om Jesu disipler. (Ordet som brukes i kap 25 er superlativen av ordet som brukes i 10:42 og i kap 18. Altså enda mindre :)) Da handler avsnittet om hvordan verden har behandlet de kristne. De situasjonene som nevnes er typiske opplevelser for omreisende misjonærer (1 Kor 4:10-11, 2 Kor 6:5, 11:23-27, 3 Joh 5-6, Apg 16:23, Flm 9).

Det er ikke forsvarlig å konkludere med at dommen ikke skal baseres på tro, slik resten av Bibelen sier. Den må være implisitt på et vis. Noen mener det betyr at folk som ikke har hørt om Jesus blir frelst likevel, basert på hvordan de har behandlet de fattige. Det er mulig, men ikke helt overbevisende i min mening. Hvis det dreier seg om Jesu disipler, så vil jo de som har behandlet dem bra, gjort det fordi de tok imot budskapet, og da kommer jo troen inn i bildet. Men arven det snakkes om er nok den vanlige arven med Himmelriket, ja. Jeg tror også gjerningene som nevnes er ment bokstavelig.

Overraskelsen ligger i at de har gjort disse tingene mot Jesus, og ikke bare mot de personene de har hjulpet. De blir ikke overrasket over at de er frelst, eller ikke, men at det dreide seg om Jesus. Se konteksten rundt 10:42 for hvor Jesus sier noe av det samme. Sauene er mennesker som med sine gjerninger viser at de har respondert på rett måte til Jesu utsendinger og dermed til hans budskap.

Vi er uansett kalt til å hjelpe fattige i verden, uansett om de er kristne eller ikke, men vi skal spesielt hjelpe andre troende (f.eks. Gal 6,10).

6052391843_0f826d8fde_b
]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1022 0
Titus (del 2): Innprenting av evangeliet => gode gjerninger http://bibelnerden.no/blog/?p=1019 http://bibelnerden.no/blog/?p=1019#comments Sun, 04 Mar 2018 22:37:30 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1019 I del 2 går vi mer inn på hvordan Paulus knytter sammen teologi og formaninger, og hvordan han hele veien tenker at evangeliet er drivkraften til de gode gjerningene og livsstilen som forventes av kristne. Gode gjerninger er også ment å gjøre evangeliet mer attraktivt, og dermed fungere som evangelisering. Og det er interessant å lure på om dersom vi sliter med å leve rett, så er det kanskje ikke bud og regler vi trenger, men en dypere forståelse av evangeliet og hva Jesus har reddet oss fra.

Vi er også inne på om kvinnene må være hjemmeværende ut fra Tit 2:4-5 :)

PS. Når det etter ca 6 minutter kommer «kritikk» av alle norske bibeloversettelser i 2:10, er det på grunnlag av den greske teksten. Dette kom ikke tydelig nok frem.

Titus images.010Videoen av Peter Mead kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=1lVxHyVnYBQ

 

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1019 0 I del 2 går vi mer inn på hvordan Paulus knytter sammen teologi og formaninger, og hvordan han hele veien tenker at evangeliet er drivkraften til de gode gjerningene og livsstilen som forventes av kristne. Gode gjerninger er også ment å gjøre evangelie... I del 2 går vi mer inn på hvordan Paulus knytter sammen teologi og formaninger, og hvordan han hele veien tenker at evangeliet er drivkraften til de gode gjerningene og livsstilen som forventes av kristne. Gode gjerninger er også ment å gjøre evangeliet mer attraktivt, og dermed fungere som evangelisering. Og det er interessant å lure på om dersom vi sliter med å leve rett, så er det kanskje ikke bud og regler vi trenger, men en dypere forståelse av evangeliet og hva Jesus har reddet oss fra. Vi er også inne på om kvinnene må være hjemmeværende ut fra Tit 2:4-5 :) PS. Når det etter ca 6 minutter kommer "kritikk" av alle norske bibeloversettelser i 2:10, er det på grunnlag av den greske teksten. Dette kom ikke tydelig nok frem. Videoen av Peter Mead kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=1lVxHyVnYBQ Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 29:05
Titus (del 1): Innledning, krav til eldste og bibelbruk http://bibelnerden.no/blog/?p=1017 http://bibelnerden.no/blog/?p=1017#comments Thu, 01 Mar 2018 21:12:43 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1017 Titus er et kort brev som det ikke henvises til så ofte, men her er det (selvfølgelig) mye bra å oppdage. I denne første delen ser vi på den historiske bakgrunnen og på strukturen for brevet (som faktisk har en teologisk funksjon). Deretter snakker vi om kravene som Paulus setter til eldste i en menighet (1:6-9), og om hvor tidløs denne listen er. (Er det f.eks. bare gifte menn med troende barn som kan være eldste?) Dette fører oss til slutt til noen store spørsmål om hvordan vi bruker Bibelen generelt.

Titus images.010

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1017 0 Titus er et kort brev som det ikke henvises til så ofte, men her er det (selvfølgelig) mye bra å oppdage. I denne første delen ser vi på den historiske bakgrunnen og på strukturen for brevet (som faktisk har en teologisk funksjon). Titus er et kort brev som det ikke henvises til så ofte, men her er det (selvfølgelig) mye bra å oppdage. I denne første delen ser vi på den historiske bakgrunnen og på strukturen for brevet (som faktisk har en teologisk funksjon). Deretter snakker vi om kravene som Paulus setter til eldste i en menighet (1:6-9), og om hvor tidløs denne listen er. (Er det f.eks. bare gifte menn med troende barn som kan være eldste?) Dette fører oss til slutt til noen store spørsmål om hvordan vi bruker Bibelen generelt. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 47:47
Filemon og metode (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=292 http://bibelnerden.no/blog/?p=292#comments Tue, 27 Feb 2018 18:57:20 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=292 Filemon og metode.007Andre og siste del av denne introduksjonen til induktive bibelstudier.

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=292 0 Andre og siste del av denne introduksjonen til induktive bibelstudier. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Andre og siste del av denne introduksjonen til induktive bibelstudier. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 30:52
Filemon og metode (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=290 http://bibelnerden.no/blog/?p=290#comments Mon, 26 Feb 2018 08:26:30 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=290 En introduksjon til induktiv metode ved bruk av Filemon som eksempel. Paulus’ korteste brev, men et retorisk mesterverk om kristne prinsipper i praksis.

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=290 0 En introduksjon til induktiv metode ved bruk av Filemon som eksempel. Paulus’ korteste brev, men et retorisk mesterverk om kristne prinsipper i praksis. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. En introduksjon til induktiv metode ved bruk av Filemon som eksempel. Paulus' korteste brev, men et retorisk mesterverk om kristne prinsipper i praksis. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 28:38
Apostlenes gjerninger (del 7): Paulus’ forsvarstaler (kap 22-28) og litt anvendelse http://bibelnerden.no/blog/?p=1004 http://bibelnerden.no/blog/?p=1004#comments Mon, 12 Feb 2018 23:13:46 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=1004 acts-600x600-free-bible-iconI siste del av Apg blir det mange forsvarstaler av Paulus (som det tydeligvis går an å være geek og le en del av…), før han endelig kommer seg til Roma og verdens sentrum på den tiden. Til slutt ser vi på hva vi kan trekke ut av dette fascinerende historieverket.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=1004 0 I siste del av Apg blir det mange forsvarstaler av Paulus (som det tydeligvis går an å være geek og le en del av…), før han endelig kommer seg til Roma og verdens sentrum på den tiden. Til slutt ser vi på hva vi kan trekke ut av dette fascinerende hist... I siste del av Apg blir det mange forsvarstaler av Paulus (som det tydeligvis går an å være geek og le en del av...), før han endelig kommer seg til Roma og verdens sentrum på den tiden. Til slutt ser vi på hva vi kan trekke ut av dette fascinerende historieverket. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 33:19
Apostlenes gjerninger (del 6): Paulus’ 2. og 3. misjonsreise (kap 16-21) http://bibelnerden.no/blog/?p=998 http://bibelnerden.no/blog/?p=998#comments Thu, 08 Feb 2018 22:57:03 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=998 Del 6 ser på hvor Paulus dro på misjonsreise 2 og 3, så det lønner seg nok å kikke på presentasjonen for å henge med denne gangen.

 

Jingle fra Starbreather Production.
Apg.040

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=998 0 Del 6 ser på hvor Paulus dro på misjonsreise 2 og 3, så det lønner seg nok å kikke på presentasjonen for å henge med denne gangen.   Jingle fra Starbreather Production. Del 6 ser på hvor Paulus dro på misjonsreise 2 og 3, så det lønner seg nok å kikke på presentasjonen for å henge med denne gangen. Jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 27:01
Apostlenes gjerninger (del 5): Kap 12-15 http://bibelnerden.no/blog/?p=987 http://bibelnerden.no/blog/?p=987#comments Wed, 31 Jan 2018 09:00:47 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=987 Del 5 er innom Paulus’ 1. misjonsreise og apostelmøtet i Jerusalem. På samme måte som Lukas presenterte paralleller mellom Jesus og Peter i del 4, gjør han det samme i overgangen fra Peter til Paulus – som jo nå skjer på dette punktet i boka.

 

 

Apg.021Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=987 0 Del 5 er innom Paulus’ 1. misjonsreise og apostelmøtet i Jerusalem. På samme måte som Lukas presenterte paralleller mellom Jesus og Peter i del 4, gjør han det samme i overgangen fra Peter til Paulus – som jo nå skjer på dette punktet i boka. Del 5 tar for seg Paulus' 1. misjonsreise og apostelmøtet i Jerusalem. På samme måte som Lukas presenterte paralleller mellom Jesus og Peter i del 4, gjør han det samme i overgangen fra Peter til Paulus - som jo nå skjer på dette punktet i boka. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 30:14
Apostlenes gjerninger (del 4): Kapittel 5-11 http://bibelnerden.no/blog/?p=983 http://bibelnerden.no/blog/?p=983#comments Thu, 25 Jan 2018 09:44:35 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=983 acts-600x600-free-bible-iconDel 4 går raskt gjennom kap 5-11 og er innom historien om Ananias og Saffira, Paulus’ omvendelse og Peters avgjørende opplevelse hos Kornelius. Vi ser også på hvordan historien om Tabita på en finurlig måte viser at Peter (og apostlene) fortsetter Jesu gjerning.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=983 0 Del 4 går raskt gjennom kap 5-11 og er innom historien om Ananias og Saffira, Paulus’ omvendelse og Peters avgjørende opplevelse hos Kornelius. Vi ser også på hvordan historien om Tabita på en finurlig måte viser at Peter (og apostlene) fortsetter Jesu... Del 4 går raskt gjennom kap 5-11 og er innom historien om Ananias og Saffira, Paulus' omvendelse og Peters avgjørende opplevelse hos Kornelius. Vi ser også på hvordan historien om Tabita på en finurlig og måte viser at Peter (og apostlene) fortsetter Jesu gjerning. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 25:48
Apostlenes gjerninger (del 3): Er det noe mønster for når og hvordan Den hellige ånd gis? http://bibelnerden.no/blog/?p=979 http://bibelnerden.no/blog/?p=979#comments Mon, 22 Jan 2018 14:41:31 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=979  

Del 3 tar for seg 6 hendelser hvor mennesker blir «fylt av Ånden» i Apg. Hva betyr dette i Lukas sin fremstilling, og hva betyr det for karismatikk og misjon i dag?

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.

Apg.011

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=979 0   Del 3 tar for seg 6 hendelser hvor mennesker blir «fylt av Ånden» i Apg. Hva betyr dette i Lukas sin fremstilling, og hva betyr det for karismatikk og misjon i dag? Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Del 3 tar for seg 6 hendelser hvor mennesker blir "fylt av Ånden" i Apg. Hva betyr dette i Lukas sin fremstilling, og hva betyr det for karismatikk og misjon i dag? Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 24:42
Apostlenes gjerninger (del 2): Kapittel 1-2 http://bibelnerden.no/blog/?p=976 http://bibelnerden.no/blog/?p=976#comments Fri, 19 Jan 2018 08:31:12 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=976 Apg.010Denne episoden fokuserer på Åndens komme på Pinsedag i kapittel 2. Hva betyr dette?

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=976 0 Denne episoden fokuserer på Åndens komme på Pinsedag i kapittel 2. Hva betyr dette? Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Denne episoden fokuserer på Åndens komme på Pinsedag i kapittel 2. Hva betyr dette? Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 17:32
Apostlenes gjerninger (del 1): Innledning og overblikk http://bibelnerden.no/blog/?p=968 http://bibelnerden.no/blog/?p=968#comments Tue, 16 Jan 2018 22:23:06 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=968 Apostlenes gjerninger er del 2 av Lukasevangeliet og er samtidig et historieverk som gir oss innblikk i den tidligste kirkehistorie og misjonen i de første tiårene etter Jesus. Lukas viser hvordan evangeliet ble spredt over hele Romerriket helt til hovedstaden Roma.

Denne første delen er en innledning med overblikk over hele boka.

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.
Apg.005

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=968 0 Apostlenes gjerninger er del 2 av Lukasevangeliet og er samtidig et historieverk som gir oss innblikk i den tidligste kirkehistorie og misjonen i de første tiårene etter Jesus. Lukas viser hvordan evangeliet ble spredt over hele Romerriket helt til hov... Apostlenes gjerninger er del 2 av Lukasevangeliet og er samtidig et historieverk som gir oss innblikk i den tidligste kirkehistorie og misjonen i de første tiårene etter Jesus. Lukas viser hvordan evangeliet ble spredt over hele Romerriket helt til hovedstaden Roma. Denne første delen er en innledning med overblikk over hele boka. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 25:55
Krigene i GT: Er dette den «kristne» Gud (lang versjon) http://bibelnerden.no/blog/?p=965 http://bibelnerden.no/blog/?p=965#comments Thu, 14 Dec 2017 22:25:46 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=965 rundide2Krigene i GT er nok noe av det vanskeligste i Bibelen å forstå, men disse tekstene gir oss også noen hint som kan hjelpe oss på vei: Det var alltid en dom som skjedde, det kan ikke kalles folkemord, og språket inneholder «overdrivelser» . Disse grunnleggende punktene må vi være klar over for å få dette til å henge sammen med Guds karakter.

Dette er en lengre versjon av en tidligere episode, og de tre hovedpunktene forklares mer her.

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=965 0 Krigene i GT er nok noe av det vanskeligste i Bibelen å forstå, men disse tekstene gir oss også noen hint som kan hjelpe oss på vei: Det var alltid en dom som skjedde, det kan ikke kalles folkemord, og språket inneholder «overdrivelser» . Krigene i GT er nok noe av det vanskeligste i Bibelen å forstå, men disse tekstene gir oss også noen hint som kan hjelpe oss på vei: Det var alltid en dom som skjedde, det kan ikke kalles folkemord, og språket inneholder "overdrivelser" . Disse grunnleggende punktene må vi være klar over for å få dette til å henge sammen med Guds karakter. Dette er en lengre versjon av en tidligere episode, og de tre hovedpunktene forklares mer her. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 53:55
Kan vi tro på evangeliene når de er så forskjellige? http://bibelnerden.no/blog/?p=958 http://bibelnerden.no/blog/?p=958#comments Wed, 13 Dec 2017 13:47:48 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=958 51FSvf+ZWIL._SX331_BO1,204,203,200_-2

Selv om det er mange likheter mellom våre fire evangelier (og spesielt mellom Matteus, Markus og Lukas), er det også veldig mange ulikheter. Disse kan være problematiske, og for noen har dette hatt betydning for evangelienes troverdighet. Nyere forskning på disse forskjellene viser derimot at man i “oldtidsbiografier” (som er den sjangeren som passer best på evangeliene) brukte mange grep og teknikker som ikke er vanlige i dag – og disse forklarer mange av forskjellene.

Denne episoden er basert på boka ‘Why Are There Differences in the Gospels?’ av Mike Licona, utgitt i 2017.

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=958 0 Selv om det er mange likheter mellom våre fire evangelier (og spesielt mellom Matteus, Markus og Lukas), er det også veldig mange ulikheter. Disse kan være problematiske, og for noen har dette hatt betydning for evangelienes troverdighet. Selv om det er mange likheter mellom våre fire evangelier (og spesielt mellom Matteus, Markus og Lukas), er det også veldig mange ulikheter. Disse kan være problematiske, og for noen har dette hatt betydning for evangelienes troverdighet. Nyere forskning på disse forskjellene viser derimot at man i “oldtidsbiografier” (som er den sjangeren som passer best på evangeliene) brukte mange grep og teknikker som ikke er vanlige i dag - og disse forklarer mange av forskjellene. Denne episoden er basert på boka 'Why Are There Differences in the Gospels?' av Mike Licona, utgitt i 2017. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 58:17
Nahum på 8 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=942 http://bibelnerden.no/blog/?p=942#comments Sun, 03 Dec 2017 22:41:23 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=942 nahum-600x600-free-bible-iconNahum har ingen «kjente» vers og siteres aldri i NT, men med litt historisk bakgrunn blir den en oppmuntrende liten bok som viser oss mer av Guds karakter.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=942 0 Nahum har ingen «kjente» vers og siteres aldri i NT, men med litt historisk bakgrunn blir den en oppmuntrende liten bok som viser oss mer av Guds karakter. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Nahum har ingen "kjente" vers og siteres aldri i NT, men med litt historisk bakgrunn blir den en oppmuntrende liten bok som viser oss mer av Guds karakter. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 8:04
1. Mosebok på 10 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=894 http://bibelnerden.no/blog/?p=894#comments Fri, 01 Dec 2017 21:08:24 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=894 genesis-600x600-free-bible-icon1 Mosebok handler om begynnelsen av universet, Israel og frelsen i Jesus. Kap 1-11 handler om Gud og verden og kap 12-50 om Gud og Abrahams familie. 12:1-3 er nøkkelversene som forklarer hvordan Gud planlegger å bruke Abrahams familie til å velsigne hele verden.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=894 0 1 Mosebok handler om begynnelsen av universet, Israel og frelsen i Jesus. Kap 1-11 handler om Gud og verden og kap 12-50 om Gud og Abrahams familie. 12:1-3 er nøkkelversene som forklarer hvordan Gud planlegger å bruke Abrahams familie til å velsigne he... 1 Mosebok handler om begynnelsen av universet, Israel og frelsen i Jesus. Kap 1-11 handler om Gud og verden og kap 12-50 om Gud og Abrahams familie. 12:1-3 er nøkkelversene som forklarer hvordan Gud planlegger å bruke Abrahams familie til å velsigne hele verden. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 10:28
Judas på 8 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=892 http://bibelnerden.no/blog/?p=892#comments Fri, 01 Dec 2017 19:32:22 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=892 jude-600x600-free-bible-iconDe falske lærerne i 2 Peter har nå kommet, og de misbruker nåden og fornekter Jesus. Judas oppfordrer leserne sine til å kjempe for troen.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=892 0 De falske lærerne i 2 Peter har nå kommet, og de misbruker nåden og fornekter Jesus. Judas oppfordrer leserne sine til å kjempe for troen. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. De falske lærerne i 2 Peter har nå kommet, og de misbruker nåden og fornekter Jesus. Judas oppfordrer leserne sine til å kjempe for troen. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 8:28
2. Johannes på 5 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=887 http://bibelnerden.no/blog/?p=887#comments Thu, 30 Nov 2017 21:54:00 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=887

2-john-600x600-free-bible-iconJohannes har to hensikter med å skrive dette korte brevet:

1) Minne dem om å elske hverandre og leve etter Guds bud (v. 5-6).

2) Passe på at de ikke er gjestfrie mot falske lærere og dermed blir medskyldige i det onde de gjør med å spre falsk lære (v. 10-11).

 

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=887 0 Johannes har to hensikter med å skrive dette korte brevet: 1) Minne dem om å elske hverandre og leve etter Guds bud (v. 5-6). 2) Passe på at de ikke er gjestfrie mot falske lærere og dermed blir medskyldige i det onde de gjør med å spre falsk lære (v. Johannes har to hensikter med å skrive dette korte brevet: 1) Minne dem om å elske hverandre og leve etter Guds bud (v. 5-6). 2) Passe på at de ikke er gjestfrie mot falske lærere og dermed blir medskyldige i det onde de gjør med å spre falsk lære (v. 10-11). Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 5:21
Johannes på 8 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=884 http://bibelnerden.no/blog/?p=884#comments Wed, 29 Nov 2017 20:10:49 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=884 john-600x600-free-bible-iconJohannesevangeliet er skrevet senere enn de tre andre evangeliene og er annerledes på mange måter. Johannes strukturerer historien rundt 7 høytider, og han velger ut 7 tegn og 7 «Jeg er»-utsagn for å beskrive hvem Jesus er.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=884 0 Johannesevangeliet er skrevet senere enn de tre andre evangeliene og er annerledes på mange måter. Johannes strukturerer historien rundt 7 høytider, og han velger ut 7 tegn og 7 «Jeg er»-utsagn for å beskrive hvem Jesus er. Johannesevangeliet er skrevet senere enn de tre andre evangeliene og er annerledes på mange måter. Johannes strukturerer historien rundt 7 høytider, og han velger ut 7 tegn og 7 "Jeg er"-utsagn for å beskrive hvem Jesus er. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 8:20
Tro og frelsesvisshet: Kan jeg vite at jeg er frelst? Hvordan kan jeg vandre i lyset? http://bibelnerden.no/blog/?p=880 http://bibelnerden.no/blog/?p=880#comments Fri, 17 Nov 2017 20:46:49 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=880 Tro_og_frelsesvisshet.001

Bibeltime fra Veritaskonferansen 2017 basert på 1. Johannes.

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=880 0 Bibeltime fra Veritaskonferansen 2017 basert på 1. Johannes. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Bibeltime fra Veritaskonferansen 2017 basert på 1. Johannes. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 45:32
Er Bibelen troverdig? (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=875 http://bibelnerden.no/blog/?p=875#comments Fri, 06 Oct 2017 06:30:53 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=875 rundide2Del 2 fortsetter med disse tre punktene:

3) Har vi de riktige bøkene?
4) Forutsigelser av framtiden vitner om Guds inspirasjon
5) Hva sa Jesus?

Presentasjon på nettsiden, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=875 0 Del 2 fortsetter med disse tre punktene: 3) Har vi de riktige bøkene? 4) Forutsigelser av framtiden vitner om Guds inspirasjon 5) Hva sa Jesus? Presentasjon på nettsiden, jingle fra Starbreather Production. Del 2 fortsetter med disse tre punktene: 3) Har vi de riktige bøkene? 4) Forutsigelser av framtiden vitner om Guds inspirasjon 5) Hva sa Jesus? Presentasjon på nettsiden, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 50:43
Er Bibelen troverdig? (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=870 http://bibelnerden.no/blog/?p=870#comments Fri, 15 Sep 2017 13:41:27 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=870 rundide2To episoder som tar for seg noen aspekter med Bibelen og om den er til å stole på:

1) Er den historisk troverdig?
2) Har den blitt endret over tid?
3) Har vi de riktige bøkene?
4) Forutsigelser av framtiden vitner om Guds inspirasjon
5) Hva sa Jesus?

Del 1 svarer på de to første spørsmålene. Presentasjon på nettsiden, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=870 0 To episoder som tar for seg noen aspekter med Bibelen og om den er til å stole på: 1) Er den historisk troverdig? 2) Har den blitt endret over tid? 3) Har vi de riktige bøkene? 4) Forutsigelser av framtiden vitner om Guds inspirasjon 5) Hva sa Jesus? To episoder som tar for seg noen aspekter med Bibelen og om den er til å stole på: 1) Er den historisk troverdig? 2) Har den blitt endret over tid? 3) Har vi de riktige bøkene? 4) Forutsigelser av framtiden vitner om Guds inspirasjon 5) Hva sa Jesus? Del 1 svarer på de to første spørsmålene. Presentasjon på nettsiden, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 40:56
Hva er karakteristisk for GTs historiske bøker? http://bibelnerden.no/blog/?p=867 http://bibelnerden.no/blog/?p=867#comments Wed, 24 May 2017 08:38:28 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=867 rundide2De historiske bøkene i Det gamle testamente er riktignok historie, men ikke som moderne historieskrivning. I stedet er det «teologisk historie», som noen ganger setter teologi foran kronologi og som kan bruke symbolikk og struktur som et teologisk poeng. Det brukes en egen undersjanger med «overdrivelser» til å beskrive militære seiere, irrelevante detaljer kan utelates, repetisjoner har et poeng og Gud kan bli «menneskeliggjort». De er ærlige og beskriver hendelser slik de skjedde, som regel uten noen moralsk kommentar.

Presentasjon på nettsida, jingle av Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=867 0 De historiske bøkene i Det gamle testamente er riktignok historie, men ikke som moderne historieskrivning. I stedet er det «teologisk historie», som noen ganger setter teologi foran kronologi og som kan bruke symbolikk og struktur som et teologisk poen... De historiske bøkene i Det gamle testamente er riktignok historie, men ikke som moderne historieskrivning. I stedet er det "teologisk historie", som noen ganger setter teologi foran kronologi og som kan bruke symbolikk og struktur som et teologisk poeng. Det brukes en egen undersjanger med "overdrivelser" til å beskrive militære seiere, irrelevante detaljer kan utelates, repetisjoner har et poeng og Gud kan bli "menneskeliggjort". De er ærlige og beskriver hendelser slik de skjedde, som regel uten noen moralsk kommentar. Presentasjon på nettsida, jingle av Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 1:03:55
2 Tim på 5 min http://bibelnerden.no/blog/?p=865 http://bibelnerden.no/blog/?p=865#comments Tue, 16 May 2017 18:40:05 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=865 2-timothy-600x600-free-bible-iconDette er Paulus sitt siste brev. De fleste i provinsen Asia har vendt seg fra ham og vil ikke assosieres med ham, og han sitter ensom i fengsel igjen. Han vet slutten nærmer seg og gir her stafettpinnen videre til Timoteus.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=865 0 Dette er Paulus sitt siste brev. De fleste i provinsen Asia har vendt seg fra ham og vil ikke assosieres med ham, og han sitter ensom i fengsel igjen. Han vet slutten nærmer seg og gir her stafettpinnen videre til Timoteus. Dette er Paulus sitt siste brev. De fleste i provinsen Asia har vendt seg fra ham og vil ikke assosieres med ham, og han sitter ensom i fengsel igjen. Han vet slutten nærmer seg og gir her stafettpinnen videre til Timoteus. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 4:44
Johannes’ åpenbaring på 17 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=861 http://bibelnerden.no/blog/?p=861#comments Mon, 08 May 2017 19:27:50 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=861 revelation-600x600-free-bible-iconJohannes’ åpenbaring er en storslagen avslutning på Bibelens historie, men det er likevel den vanskeligste boka i NT å forstå. Dette er fordi den er i sjangeren «apokalyptikk», som vi ikke er veldig kjent med, og i tillegg må vi kunne GT veldig godt for å forstå bildene som brukes. Den var overraskende nok ment som en oppmuntring til forfulgte kristne, og den samme oppmuntringen gjelder også oss: «Hold ut! Jesus vinner!»

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=861 0 Johannes’ åpenbaring er en storslagen avslutning på Bibelens historie, men det er likevel den vanskeligste boka i NT å forstå. Dette er fordi den er i sjangeren «apokalyptikk», som vi ikke er veldig kjent med, Johannes' åpenbaring er en storslagen avslutning på Bibelens historie, men det er likevel den vanskeligste boka i NT å forstå. Dette er fordi den er i sjangeren "apokalyptikk", som vi ikke er veldig kjent med, og i tillegg må vi kunne GT veldig godt for å forstå bildene som brukes. Den var overraskende nok ment som en oppmuntring til forfulgte kristne, og den samme oppmuntringen gjelder også oss: "Hold ut! Jesus vinner!" Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 16:55
Bibelens samlivsetikk http://bibelnerden.no/blog/?p=855 http://bibelnerden.no/blog/?p=855#comments Thu, 27 Apr 2017 12:15:05 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=855 rundide2Dette er et opptak av første del av en kveld om dette temaet og tar for seg det bibelske grunnlaget. Det er derfor mange andre ting som bør sies (og som ble sagt etterpå) når man tar opp spesielt homofili-spørsmålet som ikke er med her. Denne episoden er innom bibelsyn, ekteskap, samboerskap og homofili (Rom 1:24-27, 1 Kor 6:9, 1 Tim 1:10 og Paulus’ historiske bakgrunn).

Hele talen til Christopher Yuan finner du her: http://resources.thegospelcoalition.org/library/a-christian-response-to-homosexuality

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=855 0 Dette er et opptak av første del av en kveld om dette temaet og tar for seg det bibelske grunnlaget. Det er derfor mange andre ting som bør sies (og som ble sagt etterpå) når man tar opp spesielt homofili-spørsmålet som ikke er med her. Dette er et opptak av første del av en kveld om dette temaet og tar for seg det bibelske grunnlaget. Det er derfor mange andre ting som bør sies (og som ble sagt etterpå) når man tar opp spesielt homofili-spørsmålet som ikke er med her. Denne episoden er innom bibelsyn, ekteskap, samboerskap og homofili (Rom 1:24-27, 1 Kor 6:9, 1 Tim 1:10 og Paulus' historiske bakgrunn). Hele talen til Christopher Yuan finner du her: http://resources.thegospelcoalition.org/library/a-christian-response-to-homosexuality Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 43:55
Job: Hvordan skal vi reagere på lidelse? (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=848 http://bibelnerden.no/blog/?p=848#comments Sun, 02 Apr 2017 21:36:42 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=848 job-600x600-free-bible-iconDel 2 går litt mer inn i teksten og starter med kap 4.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

 

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=848 0 Del 2 går litt mer inn i teksten og starter med kap 4. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.   Del 2 går litt mer inn i teksten og starter med kap 4. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 57:10
Job: Hvordan skal vi reagere på lidelse? (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=846 http://bibelnerden.no/blog/?p=846#comments Sun, 02 Apr 2017 21:26:12 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=846 job-600x600-free-bible-iconJobs bok har et viktig budskap som angår oss alle. Hvordan styrer Gud verden? Hvorfor tillater han lidelse? Hvordan skal vi reagere når livet går galt og Gud er stille? Den får oss også til å tenke over om vi lar Gud være større enn vår teologi, og hva som er vår motivasjon for å frykte Gud.

Del 1 handler mest om innledende spørsmål som: Har Job levd? «Satan» eller «Anklageren»? Hva handler egentlig boka om? Hva er strukturen av boka?

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=846 0 Jobs bok har et viktig budskap som angår oss alle. Hvordan styrer Gud verden? Hvorfor tillater han lidelse? Hvordan skal vi reagere når livet går galt og Gud er stille? Den får oss også til å tenke over om vi lar Gud være større enn vår teologi, Jobs bok har et viktig budskap som angår oss alle. Hvordan styrer Gud verden? Hvorfor tillater han lidelse? Hvordan skal vi reagere når livet går galt og Gud er stille? Den får oss også til å tenke over om vi lar Gud være større enn vår teologi, og hva som er vår motivasjon for å frykte Gud. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 41:48
Job på 9 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=844 http://bibelnerden.no/blog/?p=844#comments Sun, 02 Apr 2017 12:56:26 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=844 job-600x600-free-bible-iconHvordan skal vi reagere på meningsløs lidelse? Jobs bok er en interessant og dyp bok med et viktig budskap, men ikke så lett å forstå.

Denne introen er mer som en «teaser», ettersom introen er satt sammen av klipp fra gjennomgangen som du finner på nettsiden.

Presentasjon med struktur på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=844 0 Hvordan skal vi reagere på meningsløs lidelse? Jobs bok er en interessant og dyp bok med et viktig budskap, men ikke så lett å forstå. Denne introen er mer som en «teaser», ettersom introen er satt sammen av klipp fra gjennomgangen som du finner på net... Hvordan skal vi reagere på meningsløs lidelse? Jobs bok er en interessant og dyp bok med et viktig budskap, men ikke så lett å forstå. Denne introen er mer som en "teaser", ettersom introen er satt sammen av klipp fra gjennomgangen som du finner på nettsiden. Presentasjon med struktur på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 8:40
Esra på 4 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=840 http://bibelnerden.no/blog/?p=840#comments Tue, 28 Mar 2017 19:17:09 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=840 ezra-600x600-free-bible-iconEsras bok dekker perioden 539-458 f.Kr. og forteller om de som kom tilbake fra Babylon for å bygge opp igjen templet.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=840 0 Esras bok dekker perioden 539-458 f.Kr. og forteller om de som kom tilbake fra Babylon for å bygge opp igjen templet. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Esras bok dekker perioden 539-458 f.Kr. og forteller om de som kom tilbake fra Babylon for å bygge opp igjen templet. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 4:05
Apostlenes gjerninger på 8 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=837 http://bibelnerden.no/blog/?p=837#comments Tue, 28 Mar 2017 12:45:31 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=837 acts-600x600-free-bible-iconApg fortsetter der Lukasevangeliet slapp og forteller hvordan det ustoppelige evangeliet spres fra Jerusalem og ut til hele Romerriket.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

 

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=837 0 Apg fortsetter der Lukasevangeliet slapp og forteller hvordan det ustoppelige evangeliet spres fra Jerusalem og ut til hele Romerriket. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.   Apg fortsetter der Lukasevangeliet slapp og forteller hvordan det ustoppelige evangeliet spres fra Jerusalem og ut til hele Romerriket. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 7:44
Lukas på 10 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=835 http://bibelnerden.no/blog/?p=835#comments Mon, 27 Mar 2017 20:29:04 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=835 luke-600x600-free-bible-iconLukas fokuserer på at Guds rike er for alle, spesielt taperne i samfunnet, og at Jesus kom for å lete etter de bortkomne og frelse dem.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=835 0 Lukas fokuserer på at Guds rike er for alle, spesielt taperne i samfunnet, og at Jesus kom for å lete etter de bortkomne og frelse dem. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lukas fokuserer på at Guds rike er for alle, spesielt taperne i samfunnet, og at Jesus kom for å lete etter de bortkomne og frelse dem. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 10:13
Tempel og vann http://bibelnerden.no/blog/?p=829 http://bibelnerden.no/blog/?p=829#comments Fri, 17 Mar 2017 10:58:37 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=829 rundide2Denne episoden følger temaene ‘tempel’ og ‘vann’ gjennom GT og fram til oppfyllelsen i NT. Slike lange linjer lærer oss mye om Guds frelsesplan og hva han har tenkt helt fra starten.

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=829 0 Denne episoden følger temaene ‘tempel’ og ‘vann’ gjennom GT og fram til oppfyllelsen i NT. Slike lange linjer lærer oss mye om Guds frelsesplan og hva han har tenkt helt fra starten. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Denne episoden følger temaene 'tempel' og 'vann' gjennom GT og fram til oppfyllelsen i NT. Slike lange linjer lærer oss mye om Guds frelsesplan og hva han har tenkt helt fra starten. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 47:03
1. Korinterbrev 15-16: Oppstandelsen + avslutning (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=826 http://bibelnerden.no/blog/?p=826#comments Thu, 16 Mar 2017 20:45:47 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=826 1-corinthians600x600Del 2 går fra 15,29 og ut brevet.

Aslans oppstandelse: https://www.youtube.com/watch?v=w0u90NYqTCk

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

 

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=826 0 Del 2 går fra 15,29 og ut brevet. Aslans oppstandelse: https://www.youtube.com/watch?v=w0u90NYqTCk Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.   Del 2 går fra 15,29 og ut brevet. Aslans oppstandelse: https://www.youtube.com/watch?v=w0u90NYqTCk Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 27:11
1. Korinterbrev 15-16: Oppstandelsen + avslutning (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=820 http://bibelnerden.no/blog/?p=820#comments Tue, 14 Mar 2017 20:58:07 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=820 1-corinthians600x600Noen av korinterne mente at de dødes oppstandelse ved Jesu gjenkomst var latterlig og uvesentlig, selv om de trodde at Jesus selv hadde stått opp fra de døde. Paulus understreker at disse to ikke kan skilles, og sier at “hvis Kristus ikke er stått opp, da er deres tro uten mening”, og “hvis vårt håp til Kristus gjelder bare for dette livet, er vi de ynkeligste av alle mennesker.” (v. 17 og 19) Altså avhenger alt av at Jesus stod fysisk opp fra de døde, så det er verdt å også bruke litt tid på de historiske argumentene for dette.

Del 1 går fram til 15:28.

Linker til videoene som brukes:
Jesu grav: https://www.youtube.com/watch?v=nkmx_k9wVs0
Argumenter for oppstandelsen: https://vimeo.com/194037317

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=820 0 Noen av korinterne mente at de dødes oppstandelse ved Jesu gjenkomst var latterlig og uvesentlig, selv om de trodde at Jesus selv hadde stått opp fra de døde. Paulus understreker at disse to ikke kan skilles, Noen av korinterne mente at de dødes oppstandelse ved Jesu gjenkomst var latterlig og uvesentlig, selv om de trodde at Jesus selv hadde stått opp fra de døde. Paulus understreker at disse to ikke kan skilles, og sier at “hvis Kristus ikke er stått opp, da er deres tro uten mening”, og “hvis vårt håp til Kristus gjelder bare for dette livet, er vi de ynkeligste av alle mennesker.” (v. 17 og 19) Altså avhenger alt av at Jesus stod fysisk opp fra de døde, så det er verdt å også bruke litt tid på de historiske argumentene for dette. Del 1 går fram til 15:28. Linker til videoene som brukes: Jesu grav: https://www.youtube.com/watch?v=nkmx_k9wVs0 Argumenter for oppstandelsen: https://vimeo.com/194037317 Aslans oppstandelse: https://www.youtube.com/watch?v=w0u90NYqTCk Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 39:11
Krigene i GT: Er dette den «kristne» Gud? http://bibelnerden.no/blog/?p=420 http://bibelnerden.no/blog/?p=420#comments Wed, 01 Feb 2017 22:35:22 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=420 OT-holy-war-motiff-faith-at-sellersvilleDette er noe av det vanskeligste i Bibelen å forstå. Denne episoden går gjennom tre grunnleggende punkter som vi må være klar over for å få dette til å henge sammen:

 1. Gud brukte Israel til å dømme de andre folkeslagene. (1 Mos 15:13-16, 5 Mos 9:4, 3 Mos 18:24-25)
 2. Det var ikke «folkemord». (5 Mos 20:17-18, 3 Mos 18:28, 2 Mos 12:38, 1 Mos 12:3)
 3. Språket inneholder «overdrivelser». (1 Sam 15:2-3, 8-9, 27:8, 2 Mos 23:23-33, 5 Mos 7:20-26)

I tillegg noen minutter om Jesu syn på GT.

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production.

 

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=420 0 Dette er noe av det vanskeligste i Bibelen å forstå. Denne episoden går gjennom tre grunnleggende punkter som vi må være klar over for å få dette til å henge sammen: Gud brukte Israel til å dømme de andre folkeslagene. (1 Mos 15:13-16, 5 Mos 9:4, Dette er noe av det vanskeligste i Bibelen å forstå. Denne episoden går gjennom tre grunnleggende punkter som vi må være klar over for å få dette til å henge sammen: 1. Gud brukte Israel til å dømme de andre folkeslagene. (1 Mos 15:13-16, 5 Mos 9:4, 3 Mos 18:24-25) 2. Det var ikke "folkemord". (5 Mos 20:17-18, 3 Mos 18:28, 2 Mos 12:38, 1 Mos 12:3) 3. Språket inneholder "overdrivelser". (1 Sam 15:2-3, 8-9, 27:8, 2 Mos 23:23-33, 5 Mos 7:20-26) I tillegg noen minutter om Jesu syn på GT. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 22:44
Amos på 8 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=455 http://bibelnerden.no/blog/?p=455#comments Fri, 20 Jan 2017 11:00:06 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=455 amos-600x600-free-bible-iconAmos var en sauebonde fra Juda som ble kalt til å være profet i Israel på 700-tallet f.Kr. På denne tiden var det velstand og gode tider, noe folket så på som Guds velsignelse og som et tegn på at han var med dem. Men gjennom Amos tordner Gud mot sosial urettferdighet, korrupsjon og tom religion. I denne boka blir det tydelig hvor mye Gud bryr seg om de fattige og hvordan vi behandler dem.

En gjennomgang av hele Amos finner på du nettsida. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=455 0 Amos var en sauebonde fra Juda som ble kalt til å være profet i Israel på 700-tallet f.Kr. På denne tiden var det velstand og gode tider, noe folket så på som Guds velsignelse og som et tegn på at han var med dem. Amos var en sauebonde fra Juda som ble kalt til å være profet i Israel på 700-tallet f.Kr. På denne tiden var det velstand og gode tider, noe folket så på som Guds velsignelse og som et tegn på at han var med dem. Men gjennom Amos tordner Gud mot sosial urettferdighet, korrupsjon og tom religion. I denne boka blir det tydelig hvor mye Gud bryr seg om de fattige og hvordan vi behandler dem. En gjennomgang av hele Amos finner på du nettsida. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 8:04
Jesaja på 15 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=472 http://bibelnerden.no/blog/?p=472#comments Tue, 17 Jan 2017 22:00:41 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=472 isaiah-600x600-free-bible-iconJesaja levde på siste del av 700-tallet f.Kr. og prøvde å få kongene til å stole på Gud i stedet for å inngå allianser med stormaktene rundt. Budskapet hans strekker seg også helt fram til 500-tallet når han forutsier at de vil komme tilbake fra eksilet, og videre fram til Jesus som Herrens lidende tjener som skal ordne det egentlige problemet: Synden.

Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production, ikon fra overviewbible.com.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=472 0 Jesaja levde på siste del av 700-tallet f.Kr. og prøvde å få kongene til å stole på Gud i stedet for å inngå allianser med stormaktene rundt. Budskapet hans strekker seg også helt fram til 500-tallet når han forutsier at de vil komme tilbake fra eksile... Jesaja levde på siste del av 700-tallet f.Kr. og prøvde å få kongene til å stole på Gud i stedet for å inngå allianser med stormaktene rundt. Budskapet hans strekker seg også helt fram til 500-tallet når han forutsier at de vil komme tilbake fra eksilet, og videre fram til Jesus som Herrens lidende tjener som skal ordne det egentlige problemet: Synden. Presentasjon på nettsida, jingle fra Starbreather Production, ikon fra overviewbible.com. Lars Olav Gjøra clean 15:02
Overblikk over GT http://bibelnerden.no/blog/?p=779 http://bibelnerden.no/blog/?p=779#comments Tue, 13 Dec 2016 21:55:04 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=779 Old-Testament-5En innføring i Det gamle testamente hvor vi er innom de fleste bøkene og plasserer dem i sin kontekst.

Presentasjonen finner du på nettsiden. ‘The Old Testament Song’ er skrevet og fremføres av Eine Blume og kan lastes ned gratis fra bibelnerden.no. Jingle av Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=779 0 En innføring i Det gamle testamente hvor vi er innom de fleste bøkene og plasserer dem i sin kontekst. Presentasjonen finner du på nettsiden. ‘The Old Testament Song’ er skrevet og fremføres av Eine Blume og kan lastes ned gratis fra bibelnerden.no. På høy tid å oppdatere denne som faktisk var 8 år gammel. Den ble også halvparten så lang, ettersom den nå utfylles av mange andre snutter som har kommet siden den gang. Presentasjonen finner du på nettsiden. 'The Old Testament Song' er skrevet og fremføres av Eine Blume og kan lastes ned gratis fra bibelnerden.no. Jingle av Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 46:56
1. Korinterbrev 12-14: Nådegaver, kjærlighet og kvinner som skal tie http://bibelnerden.no/blog/?p=775 http://bibelnerden.no/blog/?p=775#comments Fri, 09 Dec 2016 12:54:24 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=775 1-corinthians600x600Korinterne trengte undervisning i nådegavene og hvordan de skulle brukes. Paulus forklarer hvordan de ulike nådegavene gjør menigheten til en enhet (kap 12), men at det er viktigere å ha kjærlighet og at nådegavene faktisk ikke har noen verdi i seg selv hvis ikke den ubetingede kjærligheten ligger i bunnen (kap 13). Han understreker at poenget med nådegavene ikke er å ha åndelige opplevelser, men å bygge opp menigheten, og at de derfor må fokusere mer på profeti enn tungetale uten tydning når menigheten kommer sammen. Og i hvilke situasjoner er det kvinnene skal tie? (kap 14)

Presentasjon på nettsiden, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=775 0 Korinterne trengte undervisning i nådegavene og hvordan de skulle brukes. Paulus forklarer hvordan de ulike nådegavene gjør menigheten til en enhet (kap 12), men at det er viktigere å ha kjærlighet og at nådegavene faktisk ikke har noen verdi i seg sel... Korinterne trengte undervisning i nådegavene og hvordan de skulle brukes. Paulus forklarer hvordan de ulike nådegavene gjør menigheten til en enhet (kap 12), men at det er viktigere å ha kjærlighet og at nådegavene faktisk ikke har noen verdi i seg selv hvis ikke den ubetingede kjærligheten ligger i bunnen (kap 13). Han understreker at poenget med nådegavene ikke er å ha åndelige opplevelser, men å bygge opp menigheten, og at de derfor må fokusere mer på profeti enn tungetale uten tydning når menigheten kommer sammen. Og i hvilke situasjoner er det kvinnene skal tie? (kap 14) Presentasjon på nettsiden, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 50:33
Tok Lukas feil om Kvirinius? http://bibelnerden.no/blog/?p=771 http://bibelnerden.no/blog/?p=771#comments Wed, 07 Dec 2016 21:38:10 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=771 maxresdefault

Lukas 2,2 sier følgende:

Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra keiser Augustus om at hele verden skulle innskrives i manntall. Denne første innskrivningen ble holdt mens Kvirinius var landshøvding i Syria. 

Dette presenterer noen problemer:

 • Vi vet fra andre historiske kilder at Herodes den Store (som var konge i Judea da Jesus ble født) døde i år 4 f.Kr og at Kvirinius ble landshøvding i Syria (som Judea da var en del av) i år 6 e.Kr. Dette året foretok han en folketelling, men det er altså minst 12 år “for sent”.
 • I en romersk folketelling ville ikke innbyggerne beordres til å reise til sine forfedres hjemby.
 • Ingen historiker nevner en slik omfattende folketelling av hele Romerriket under Augustus.

Det har ofte blitt hevdet at Lukas tok feil, men dette er lite trolig ut fra hans troverdighet ellers. Så hvordan kan vi forklare dette? Her følger noen forslag.

 1. ‘Denne første (“prote») innskrivningen’ kan også oversettes ‘denne tidligere innskrivningen’. I så fall sier Lukas at folketellingen i Luk 2 skjedde før den mer kjente folketellingen i år 6 e.Kr. som han også nevner senere i Apg 5,37. Denne siste folketellingen skjedde i forbindelse med at Judea gikk over fra å være en delvis selvstendig stat under Romerriket med Herodes den Store som vassalkonge, til å bli en del av den romerske provinsen Syria. Den romerske skattepolitikken førte til et opprør som altså Lukas nevner i Apg 5.
 2. Selv om Kvirinius ikke ble landshøvding før i 6 e.Kr., så var han konsul fra 12 f.Kr. og var stasjonert i den østlige delen av Romerriket. En person av en slik rang hadde ofte autoritet og plikter som rakk over store områder. Det er derfor ikke umulig at han, som en arm av Cæsar før Judea hadde egen landshøvding som en del av Syria, beordret Herodes til å foreta en folketelling.
 3. Den greske teksten sier bokstavelig at Kvirinius ‘ledet Syria’, dvs. hadde ansvaret for Syria. Han kalles ikke ‘legatus’ (den offisielle romerske tittelen for landshøvding for en hel region). Det er derfor ikke umulig at han “ledet Syria” som konsul før 6 e.Kr.
 4. En folketelling som involverte Judea i Herodes den Stores regjeringstid, ville trolig skje som en jødisk folketelling, ikke en romersk. I så fall er det trolig at jøder ville returnere til sine forfedres hjembyer. I 104 e.Kr. befalte landshøvdingen i Egypt, Vibius Maximus, at det var påkrevd for alle å returnere til sine hjembyer i forbindelse med en folketelling.
 5. Slike folketellinger skjedde ofte rundt om i Romerriket, f.eks. hvert 7. år i Egypt. Det er mulig at Lukas refererer til at Augustus utvidet slike lokale folketellinger til å etterhvert omfatte hele Romerriket. Historikeren A.N. Sherwin-White sier at “…en folketelling eller en skattevurdering av alle provinsene i Romerriket… ble definitivt oppnådd for første gang i historien under Augustus.” (Roman Society and Roman Law in the New Testament, s. 168-69)

Det kan altså være en god forklaring på denne nøtta, selv om vi ikke med sikkerhet kan si akkurat hva Lukas mente. Det er derfor ingen grunn til å begynne å betvile Lukas’ nøyaktighet. Så med dette er det mulig å konsentrere seg om resten av Juleevangeliet og selve poenget med historien :)

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=771 0
Likestilling i 1. Mos 1-3? http://bibelnerden.no/blog/?p=766 http://bibelnerden.no/blog/?p=766#comments Mon, 05 Dec 2016 20:38:53 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=766 gender-equality-330x2421 Mos 1-3 er grunnleggende kapitler for resten av Bibelen. Kan de si oss noe om hvordan Gud mente forholdet mellom mann og kvinne skulle være, og hva som ble endret med syndefallet? Her er noen observasjoner fra disse interessante kapitlene.

Jingle av Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=766 0 1 Mos 1-3 er grunnleggende kapitler for resten av Bibelen. Kan de si oss noe om hvordan Gud mente forholdet mellom mann og kvinne skulle være, og hva som ble endret med syndefallet? Her er noen observasjoner fra disse interessante kapitlene. 1 Mos 1-3 er grunnleggende kapitler for resten av Bibelen. Kan de si oss noe om hvordan Gud mente forholdet mellom mann og kvinne skulle være, og hva som eventuelt ble endret med syndefallet? Her er noen observasjoner fra disse interessante kapitlene. Jingle av Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 28:27
1. Korinterbrev 11: Hodeplagg og nattverd http://bibelnerden.no/blog/?p=760 http://bibelnerden.no/blog/?p=760#comments Fri, 02 Dec 2016 11:21:07 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=760 1-corinthians600x600A. Hvorfor sier Paulus at menn ikke skal ha noe på hodet når de ber eller profeterer i menigheten, mens kvinner skal ha noe på hodet? Og hva har dette å gjøre med hvem som ble skapt først i 1 Mos 2? Hva er kulturelt og hva er tidløst her?

B. Paulus sier at det faktisk ikke er nattverd de har, selv om de tror det. De hadde misforstått noen sentrale punkter, og det var alvorlig. Det er fra dette kapitlet vi får «nattverdsteksten» som leses i kirken, men hva var situasjonen som gjorde at Paulus måtte ta opp dette? Og hva er fortsatt viktig for oss å huske på?

Presentasjon på nettsiden, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=760 0 A. Hvorfor sier Paulus at menn ikke skal ha noe på hodet når de ber eller profeterer i menigheten, mens kvinner skal ha noe på hodet? Og hva har dette å gjøre med hvem som ble skapt først i 1 Mos 2? Hva er kulturelt og hva er tidløst her? B. A. Hvorfor sier Paulus at menn ikke skal ha noe på hodet når de ber eller profeterer i menigheten, mens kvinner skal ha noe på hodet? Og hva har dette å gjøre med hvem som ble skapt først i 1 Mos 2? Hva er kulturelt og hva er tidløst her? B. Paulus sier at det faktisk ikke er nattverd de har, selv om de tror det. De hadde misforstått noen sentrale punkter, og det var alvorlig. Det er fra dette kapitlet vi får "nattverdsteksten" som leses i kirken, men hva var situasjonen som gjorde at Paulus måtte ta opp dette? Presentasjon på nettsiden, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 39:27
1. Korinterbrev 8-10: Frihet vs. kjærlighet (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=757 http://bibelnerden.no/blog/?p=757#comments Mon, 21 Nov 2016 12:27:21 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=757 1-corinthians600x600Del 2 inneholder 9,19 – 11,1.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=757 0 Del 2 inneholder 9,19 – 11,1. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Del 2 inneholder 9,19 - 11,1. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 36:48
1. Korinterbrev 8-10: Frihet vs. kjærlighet (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=753 http://bibelnerden.no/blog/?p=753#comments Wed, 16 Nov 2016 19:34:52 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=753 1-corinthians600x600Restauranter i antikken var “tempelrestauranter”, og kjøttet man spiste hadde dermed en forbindelse til avguder. Noen i menigheten spiser dette kjøttet med god samvittighet, andre har store kvaler med dette. Paulus sier at kristne ikke alltid kan gjøre det vi har “lov” til, men at det hender vi må avstå fra noe og sette andres samvittighet og evangeliets beste foran vår egen frihet.

Del 1 inneholder 8,1 – 9,18.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=753 0 Restauranter i antikken var “tempelrestauranter”, og kjøttet man spiste hadde dermed en forbindelse til avguder. Noen i menigheten spiser dette kjøttet med god samvittighet, andre har store kvaler med dette. Restauranter i antikken var “tempelrestauranter”, og kjøttet man spiste hadde dermed en forbindelse til avguder. Noen i menigheten spiser dette kjøttet med god samvittighet, andre har store kvaler med dette. Paulus sier at kristne ikke alltid kan gjøre det vi har “lov” til, men at det hender vi må avstå fra noe og sette andres samvittighet og evangeliets beste foran vår egen frihet. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 34:08
1. Korinterbrev 5-7: Seksualetikk og kirkedisiplin (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=746 http://bibelnerden.no/blog/?p=746#comments Wed, 02 Nov 2016 21:28:56 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=746 1-corinthians600x600Del 2 inneholder 6,12 – 7,40.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=746 0 Del 2 inneholder 6,12 – 7,40. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Del 2 inneholder 6,12 – 7,40. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 46:59
1. Korinterbrev 5-7: Seksualetikk og kirkedisiplin (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=741 http://bibelnerden.no/blog/?p=741#comments Tue, 01 Nov 2016 09:12:05 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=741 1-corinthians600x600Korinterne trengte virkelig korreksjon på seksualområdet. Paulus har hørt at en mann i menigheten har et forhold til stemoren sin, og at menigheten ikke gjør noe med det. Andre går til prostituerte og synes det er greit. Paulus forklarer dem hvorfor de ikke kan leve slik, og her kommer vi inn på «kirkelig disiplin”, noe som er ganske fremmed for oss i vår individualiserte kultur. Paulus svarer også på spørsmål om ekteskap, skilsmisse og enslig stand som korinterne har sendt ham i et brev, og han gir praktisk veiledning til gifte, ugifte, enker og forlovede. 6,9 og homofilispørsmålet berøres også i denne episoden.

Del 1 inneholder 5,1 – 6,11.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

Hele talen til Christopher Yuan finner du her: http://resources.thegospelcoalition.org/library/a-christian-response-to-homosexuality

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=741 0 Korinterne trengte virkelig korreksjon på seksualområdet. Paulus har hørt at en mann i menigheten har et forhold til stemoren sin, og at menigheten ikke gjør noe med det. Andre går til prostituerte og synes det er greit. Korinterne trengte virkelig en korreksjon på seksualområdet. Paulus har hørt at en mann i menigheten har et forhold til stemoren sin, og at menigheten ikke gjør noe med det. Andre går til prostituerte og synes det er greit. Paulus forklarer dem hvorfor de ikke kan leve slik, og her kommer vi inn på «kirkelig disiplin”, noe som er ganske fremmed for oss i vår individualiserte kultur. Paulus svarer også på spørsmål om ekteskap, skilsmisse og enslig stand som korinterne har sendt ham i et brev, og han gir praktisk veiledning til gifte, ugifte, enker og forlovede. 6,9 og homofilispørsmålet berøres også i denne episoden. Del 1 inneholder 5,1 - 6,11. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Hele talen til Christopher Yuan finner du her: http://resources.thegospelcoalition.org/library/a-christian-response-to-homosexuality Lars Olav Gjøra clean 40:44
1. Korinterbrev 1-4: Splittelser, visdom og dårskap (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=738 http://bibelnerden.no/blog/?p=738#comments Wed, 26 Oct 2016 08:03:57 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=738 1-corinthians600x600Del 2 inneholder kap 2-4.

Pdf på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=738 0 Del 2 inneholder kap 2-4. Pdf på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Det første problemet Paulus tar opp i 1 Korinterbrev er splittelsene. Etter at Paulus var der og plantet menigheten, har både Apollos og Peter vært innom. Korinterne har hengt seg opp i disse forskjellige lederne og laget seg interne partier etter hvem de likte best, og dette har ført til både misunnelse og stridigheter. De ser også ut til å ha blitt altfor opptatt av visdom, retorikk og filosofi som en del av dette, og i den forbindelse kommer vi også inn på bruken av “verdslig visdom” i trosforsvar. Del 2 inneholder kap 2-4. Pdf på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 41:48
1. Korinterbrev 1-4: Splittelser, visdom og dårskap (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=736 http://bibelnerden.no/blog/?p=736#comments Mon, 24 Oct 2016 12:38:45 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=736 1-corinthians600x600Det første problemet Paulus tar opp i 1 Korinterbrev er splittelsene. Etter at Paulus var der og plantet menigheten, har både Apollos og Peter vært innom. Korinterne har hengt seg opp i disse forskjellige lederne og laget seg interne partier etter hvem de likte best, og dette har ført til både misunnelse og stridigheter. De ser også ut til å ha blitt altfor opptatt av visdom, retorikk og filosofi som en del av dette, og i den forbindelse kommer vi også inn på bruken av “verdslig visdom” i trosforsvar.

Del 1 inneholder historisk bakgrunn og kap 1.

Pdf på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=736 0 Det første problemet Paulus tar opp i 1 Korinterbrev er splittelsene. Etter at Paulus var der og plantet menigheten, har både Apollos og Peter vært innom. Korinterne har hengt seg opp i disse forskjellige lederne og laget seg interne partier etter hvem... Det første problemet Paulus tar opp i 1 Korinterbrev er splittelsene. Etter at Paulus var der og plantet menigheten, har både Apollos og Peter vært innom. Korinterne har hengt seg opp i disse forskjellige lederne og laget seg interne partier etter hvem de likte best, og dette har ført til både misunnelse og stridigheter. De ser også ut til å ha blitt altfor opptatt av visdom, retorikk og filosofi som en del av dette, og i den forbindelse kommer vi også inn på bruken av “verdslig visdom” i trosforsvar. Del 1 inneholder historisk bakgrunn og kap 1. Pdf på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 38:03
3. Johannes på 3 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=727 http://bibelnerden.no/blog/?p=727#comments Wed, 29 Jun 2016 08:13:45 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=727

3-john-600x600-free-bible-iconSom i 2 Johannes introduseres forfatteren som “den eldste”, men det er også i 3 Johannes nok likheter med de andre skriftene av Johannes til å anta at han skrev dette brevet også. Den historiske bakgrunnen er den samme som for 2 Johannes, men dette brevet er skrevet til Gajus for å oppmuntre ham til å fortsette å ønske de kristne omreisende evangelistene velkommen, selv om Diotrefes motarbeider Gajus og resten av menigheten.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=727 0 Som i 2 Johannes introduseres forfatteren som “den eldste”, men det er også i 3 Johannes nok likheter med de andre skriftene av Johannes til å anta at han skrev dette brevet også. Den historiske bakgrunnen er den samme som for 2 Johannes, Som i 2 Johannes introduseres forfatteren som “den eldste”, men det er også i 3 Johannes nok likheter med de andre skriftene av Johannes til å anta at han skrev dette brevet også. Den historiske bakgrunnen er den samme som for 2 Johannes, men dette brevet er skrevet til Gajus for å oppmuntre ham til å fortsette å ønske de kristne omreisende evangelistene velkommen, selv om Diotrefes motarbeider Gajus og resten av menigheten. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 3:37
1. Johannes på 5 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=716 http://bibelnerden.no/blog/?p=716#comments Mon, 27 Jun 2016 13:57:32 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=716

1-john-600x600-free-bible-iconForfatteren sier ikke hvem han er, men både kirkefedre og skrivestil peker i retning av apostelen Johannes. Bakgrunnen for brevet ser ut til å være en menighetssplittelse, hvor noen som har gått ut av menigheten (2,19) nå fornekter at Jesus er Messias (2,22-23), skaper forvirring og fører vill (2,26) og fornekter at Jesus kom som et menneske (4,2-3). De fjernet dermed forsoningen (2,2; 4,10). De hevdet at det var frelse et annet sted enn i Jesu død på korset, og det var alvorlig.

Johannes ønsker med dette brevet å bevare menigheten og få dem til å holde seg til budskapet de hørte i begynnelsen (2,24). Han vil også forsikre dem om at de har evig liv (5,13), og han gir dem tre tester som kan å hjelpe dem til å identifisere ekte troende blant de som vil villede dem. De må ha: 1) rett lære (f.eks. 2,18-25; 4,1-6), 2) rett livsstil (f.eks. 2,3-6; 3,24) og 3) kjærlighet (f. eks. 4,20-21; 5,1-2).

Alle skriftene til Johannes dateres vanligvis til 90-tallet.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=716 0 Forfatteren sier ikke hvem han er, men både kirkefedre og skrivestil peker i retning av apostelen Johannes. Bakgrunnen for brevet ser ut til å være en menighetssplittelse, hvor noen som har gått ut av menigheten (2, 1 JOHANNES: BLI I JESUS SÅ HAR DU EVIG LIV Forfatteren sier ikke hvem han er, men både kirkefedre og skrivestil peker i retning av apostelen Johannes. Bakgrunnen for brevet ser ut til å være en menighetssplittelse, hvor noen som har gått ut av menigheten (2,19) nå fornekter at Jesus er Messias (2,22-23), skaper forvirring og fører vill (2,26) og fornekter at Jesus kom som et menneske (4,2-3). De fjernet dermed forsoningen (2,2; 4,10). De hevdet at det var frelse et annet sted enn i Jesu død på korset, og det var alvorlig. Johannes ønsker med dette brevet å bevare menigheten og få dem til å holde seg til budskapet de hørte i begynnelsen (2,24). Han vil også forsikre dem om at de har evig liv (5,13), og han gir dem tre tester som kan å hjelpe dem til å identifisere ekte troende blant de som vil villede dem. De må ha: 1) rett lære (f.eks. 2,18-25; 4,1-6), 2) rett livsstil (f.eks. 2,3-6; 3,24) og 3) kjærlighet (f. eks. 4,20-21; 5,1-2). Alle skriftene til Johannes dateres vanligvis til 90-tallet. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 4:46
2. Peter på 2 min http://bibelnerden.no/blog/?p=702 http://bibelnerden.no/blog/?p=702#comments Wed, 22 Jun 2016 10:04:26 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=702 2-peter-600x600-free-bible-iconPeter skriver for å advare mot falske lærere og for å oppmuntre til å leve hellige liv inntil Jesus kommer igjen.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=702 0 Peter skriver for å advare mot falske lærere og for å oppmuntre til å leve hellige liv inntil Jesus kommer igjen. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Peter skriver for å advare mot falske lærere og for å oppmuntre til å leve hellige liv inntil Jesus kommer igjen. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 4:43
Hebreerne (del 4): Kap 10-13 http://bibelnerden.no/blog/?p=695 http://bibelnerden.no/blog/?p=695#comments Mon, 20 Jun 2016 08:15:36 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=695 hebrews-600x600-free-bible-iconSiste del fortsetter fra 10,19 og inneholder den andre advarselen mot frafall, litt om tro i kap 11, de siste oppfordringene i kap 12-13, og til slutt noen punkter til anvendelse.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=695 0 Siste del fortsetter fra 10,19 og inneholder den andre advarselen mot frafall, litt om tro i kap 11, de siste oppfordringene i kap 12-13, og til slutt noen punkter til anvendelse. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Siste del fortsetter fra 10,19 og inneholder den andre advarselen mot frafall, litt om tro i kap 11, de siste oppfordringene i kap 12-13, og til slutt noen punkter til anvendelse. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 31:41
Hebreerne (del 3): Kap 7-10 http://bibelnerden.no/blog/?p=693 http://bibelnerden.no/blog/?p=693#comments Sat, 18 Jun 2016 09:53:40 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=693 hebrews-600x600-free-bible-iconArgumentet går videre med at Jesus er større enn Abraham, øverstepresten og ofringene i den gamle pakt. Og var Melkisedek en vanlig historisk person eller en Kristusåpenbaring?

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=693 0 Argumentet går videre med at Jesus er større enn Abraham, øverstepresten og ofringene i den gamle pakt. Og var Melkisedek en vanlig historisk person eller en Kristusåpenbaring? Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Argumentet går videre med at Jesus er større enn Abraham, øverstepresten og ofringene i den gamle pakt. Og var Melkisedek en vanlig historisk person eller en Kristusåpenbaring? Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 39:43
Hebreerne (del 2): Kap 1-6 http://bibelnerden.no/blog/?p=691 http://bibelnerden.no/blog/?p=691#comments Fri, 17 Jun 2016 10:27:52 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=691 hebrews-600x600-free-bible-iconI disse kapitlene viser forfatteren at Jesus er større enn profetene i GT, større enn englene, større enn Moses og større enn «hvilen» ved å komme inn i landet. Han kommer også med sin første alvorlige advarsel mot frafall.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=691 0 I disse kapitlene viser forfatteren at Jesus er større enn profetene i GT, større enn englene, større enn Moses og større enn «hvilen» ved å komme inn i landet. Han kommer også med sin første alvorlige advarsel mot frafall. Ikon fra overviewbible.com, I disse kapitlene viser forfatteren at Jesus er større enn profetene i GT, større enn englene, større enn Moses og større enn "hvilen" ved å komme inn i landet. Han kommer også med sin første alvorlige advarsel mot frafall. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 32:14
Hebreerne (del 1): Innledende spørsmål http://bibelnerden.no/blog/?p=689 http://bibelnerden.no/blog/?p=689#comments Thu, 16 Jun 2016 12:17:33 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=689 hebrews-600x600-free-bible-iconHvem kan forfatteren ha vært? Hvem skrev han til? Hva var hensikten? Når ble det skrevet? Presentasjonen finner du på nettsida.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=689 0 Hvem kan forfatteren ha vært? Hvem skrev han til? Hva var hensikten? Når ble det skrevet? Presentasjonen finner du på nettsida. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Hvem kan forfatteren ha vært? Hvem skrev han til? Hva var hensikten? Når ble det skrevet? Presentasjonen finner du på nettsida. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 23:59
Hebreerne på 7 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=686 http://bibelnerden.no/blog/?p=686#comments Wed, 15 Jun 2016 07:52:39 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=686 hebrews-600x600-free-bible-iconForfatteren av Hebreerbrevet ville fått mye heder og ære for dette brevet, om vi hadde visst hvem han var. Her trekkes det viktige linjer fra GT til NT for å vise hvordan Jesus er større enn den gamle pakt på alle måter. Dette kan han ha gjort for å forhindre at leserne gikk tilbake til jødedommen for å unngå forfølgelse.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=686 0 Forfatteren av Hebreerbrevet ville fått mye heder og ære for dette brevet, om vi hadde visst hvem han var. Her trekkes det viktige linjer fra GT til NT for å vise hvordan Jesus er større enn den gamle pakt på alle måter. Forfatteren av Hebreerbrevet ville fått mye heder og ære for dette brevet, om vi hadde visst hvem han var. Her trekkes det viktige linjer fra GT til NT for å vise hvordan Jesus er større enn den gamle pakt på alle måter. Dette kan han ha gjort for å forhindre at leserne gikk tilbake til jødedommen for å unngå forfølgelse. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 6:43
1. Peter på 6 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=683 http://bibelnerden.no/blog/?p=683#comments Tue, 14 Jun 2016 11:46:44 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=683 1-peter-600x600-free-bible-iconPeter oppmuntrer sine lesere til å drive «hverdagsevangelisering» ved å leve rett i en fiendtlig innstilt verden.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=683 0 Peter oppmuntrer sine lesere til å drive «hverdagsevangelisering» ved å leve rett i en fiendtlig innstilt verden. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Peter oppmuntrer sine lesere til å drive "hverdagsevangelisering" ved å leve rett i en fiendtlig innstilt verden. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 6:07
Markus på 3 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=678 http://bibelnerden.no/blog/?p=678#comments Thu, 09 Jun 2016 05:27:58 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=678 mark-600x600-free-bible-iconMarkusevangeliet er blitt kalt et sammendrag av Peters forkynnelse om Jesus, og tradisjonen sier at det ble skrevet for å oppmuntre hedningekristne i Roma som ble forfulgt av keiser Nero etter at Roma brant i år 64 e.Kr.

En kort gjennomgang av evangeliet finnes som tidligere episoder og på nettsida.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production, født av jomfru Maria, pint under Pontius Pilatus…

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=678 0 Markusevangeliet er blitt kalt et sammendrag av Peters forkynnelse om Jesus, og tradisjonen sier at det ble skrevet for å oppmuntre hedningekristne i Roma som ble forfulgt av keiser Nero etter at Roma brant i år 64 e.Kr. Markusevangeliet er blitt kalt et sammendrag av Peters forkynnelse om Jesus, og tradisjonen sier at det ble skrevet for å oppmuntre hedningekristne i Roma som ble forfulgt av keiser Nero etter at Roma brant i år 64 e.Kr. En kort gjennomgang av evangeliet finnes som tidligere episoder. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production, født av jomfru Maria, pint under Pontius Pilatus... Lars Olav Gjøra clean 2:59
Titus på 3 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=675 http://bibelnerden.no/blog/?p=675#comments Wed, 08 Jun 2016 07:47:03 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=675 titus-600x600-free-bible-iconTitus ble sendt til Korint for å ordne opp i problemene der, og nå har Paulus latt ham bli igjen på Kreta for å “ordne det som fremdeles var ugjort”. I tillegg skulle han innsette eldste i hver by der.

En gjennomgang av brevet finnes som tidligere episoder.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=675 0 Titus ble sendt til Korint for å ordne opp i problemene der, og nå har Paulus latt ham bli igjen på Kreta for å “ordne det som fremdeles var ugjort”. I tillegg skulle han innsette eldste i hver by der. En gjennomgang av brevet finnes som tidligere epis... Titus ble sendt til Korint for å ordne opp i problemene der, og nå har Paulus latt ham bli igjen på Kreta for å “ordne det som fremdeles var ugjort”. I tillegg skulle han innsette eldste i hver by der. En gjennomgang av brevet finnes som tidligere episoder. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 3:24
1 Tim på 3 min http://bibelnerden.no/blog/?p=671 http://bibelnerden.no/blog/?p=671#comments Tue, 07 Jun 2016 06:02:52 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=671 wolf-in-sheeps-clothing1Paulus har satt igjen Timoteus i Efesus for å stoppe vranglærere. Han gir også retningslinjer for utnevning av menighetsledere.

Skriftlig versjon på nettsida. En gjennomgang av kap 1-2 finnes som tidligere episoder.

Jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=671 0 Paulus har satt igjen Timoteus i Efesus for å stoppe vranglærere. Han gir også retningslinjer for utnevning av menighetsledere. Skriftlig versjon på nettsida. En gjennomgang av kap 1-2 finnes som tidligere episoder. Jingle fra Starbreather Production. Paulus har satt igjen Timoteus i Efesus for å stoppe vranglærere. Han gir også retningslinjer for utnevning av menighetsledere. Skriftlig versjon på nettsida. En gjennomgang av kap 1-2 finnes som tidligere episoder. Jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 3:46
Efeserne på 5 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=668 http://bibelnerden.no/blog/?p=668#comments Mon, 06 Jun 2016 04:55:58 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=668 ephesians-600x600-free-bible-iconDe kristne i Efesus var redde for åndeverdenen, og Paulus minner dem derfor om Jesu posisjon i universet og hva Gud har gjort for dem i Jesus.

Skriftlig versjon: http://bibelnerden.no/onewebmedia/Intro_Ef.pdf
Studiehefte på Efeserne: http://www.nkss.no/produkt/se-tenk-lev.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=668 0 De kristne i Efesus var redde for åndeverdenen, og Paulus minner dem derfor om Jesu posisjon i universet og hva Gud har gjort for dem i Jesus. Skriftlig versjon: http://bibelnerden.no/onewebmedia/Intro_Ef.pdf Studiehefte på Efeserne: http://www.nkss. De kristne i Efesus var redde for åndeverdenen, og Paulus minner dem derfor om Jesu posisjon i universet og hva Gud har gjort for dem i Jesus. Skriftlig versjon: http://bibelnerden.no/onewebmedia/Intro_Ef.pdf Studiehefte på Efeserne: http://www.nkss.no/produkt/se-tenk-lev. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 4:58
Filemon på 3 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=664 http://bibelnerden.no/blog/?p=664#comments Sun, 05 Jun 2016 08:42:53 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=664 philemon-600x600-free-bible-iconEr alle egentlig like i Kristus? Til og med en rømt slave som etter loven fortjente dødsstraff? I dette lille brevet står faktisk hele evangeliet på spill: Fungerer det i praksis?

Skriftlig versjon på nettsida. Der finner du også en gjennomgang av brevet som tidligere podcaster.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=664 0 Er alle egentlig like i Kristus? Til og med en rømt slave som etter loven fortjente dødsstraff? I dette lille brevet står faktisk hele evangeliet på spill: Fungerer det i praksis? Skriftlig versjon på nettsida. Er alle egentlig like i Kristus? Til og med en rømt slave som etter loven fortjente dødsstraff? I dette lille brevet står faktisk hele evangeliet på spill: Fungerer det i praksis? Du finner en gjennomgang av brevet som tidligere podcaster og på nettsida. Skriftlig versjon her: http://bibelnerden.no/onewebmedia/Intro_Flm.pdf Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 3:08
Kolosserne på 2 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=661 http://bibelnerden.no/blog/?p=661#comments Sun, 05 Jun 2016 08:22:52 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=661 colossians-600x600-free-bible-iconKolosserne hadde blandet troen sin med jødedom, hedenske mysteriekulter og filosofi. Paulus sier at Jesus er alt de trenger.

Du finner en pdf med en gjennomgang av brevet og en skriftlig versjon av denne introen på nettsida.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=661 0 Kolosserne hadde blandet troen sin med jødedom, hedenske mysteriekulter og filosofi. Paulus sier at Jesus er alt de trenger. Du finner en pdf med en gjennomgang av brevet og en skriftlig versjon av denne introen på nettsida. Ikon fra overviewbible. Kolosserne hadde blandet troen sin med jødedom, hedenske mysteriekulter og filosofi. Paulus sier at Jesus er alt de trenger. Du finner en pdf med en gjennomgang av brevet og en skriftlig versjon av denne introen på nettsida. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 2:12
Filipperne på 4 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=658 http://bibelnerden.no/blog/?p=658#comments Sat, 04 Jun 2016 05:09:09 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=658 philippians-600x600-free-bible-iconPaulus er i fengsel, men skriver mye om glede. Hovedhensikten med brevet er nok likevel å oppfordre til enhet. For å hjelpe enheten legger han vekt på at ydmykhet er veldig viktig.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=658 0 Paulus er i fengsel, men skriver mye om glede. Hovedhensikten med brevet er nok likevel å oppfordre til enhet. For å hjelpe enheten legger han vekt på at ydmykhet er veldig viktig. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, Paulus er i fengsel, men skriver mye om glede. Hovedhensikten med brevet er nok likevel å oppfordre til enhet. For å hjelpe enheten legger han vekt på at ydmykhet er veldig viktig. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 3:55
Romerbrevet (del 5): Ta imot hverandre slik Kristus har tatt imot dere http://bibelnerden.no/blog/?p=655 http://bibelnerden.no/blog/?p=655#comments Fri, 03 Jun 2016 05:10:29 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=655 romans-600x600-free-bible-iconHvis alle er like Kristus, hva har det å si i praksis?

Del 5 går gjennom kap 12-16.

På samme måte som at synd har konsekvenser for hvordan vi tenker (kap 1), betyr det å bli frelst også en ny måte å tenke på. Derfor må vi la sinnet fornyes så vi kan kjenne Guds vilje og leve til glede for Gud. I disse siste kapitlene kommer Paulus med mange konkrete anvendelser av kap 1-11. Spesielt legger han vekt på at de må legge bort uviktige ting som skiller dem og leve i enhet – nettopp på grunn av det kap 1-11 har vist: At det ikke er noen forskjell på dem i Kristus.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=655 0 Hvis alle er like Kristus, hva har det å si i praksis? Del 5 går gjennom kap 12-16. På samme måte som at synd har konsekvenser for hvordan vi tenker (kap 1), betyr det å bli frelst også en ny måte å tenke på. Hvis alle er like Kristus, hva har det å si i praksis? Del 5 går gjennom kap 12-16. På samme måte som at synd har konsekvenser for hvordan vi tenker (kap 1), betyr det å bli frelst også en ny måte å tenke på. Derfor må vi la sinnet fornyes så vi kan kjenne Guds vilje og leve til glede for Gud. I disse siste kapitlene kommer Paulus med mange konkrete anvendelser av kap 1-11. Spesielt legger han vekt på at de må legge bort uviktige ting som skiller dem og leve i enhet – nettopp på grunn av det kap 1-11 har vist: At det ikke er noen forskjell på dem i Kristus. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 56:36
Romerbrevet (del 4): Hva med Israel? http://bibelnerden.no/blog/?p=653 http://bibelnerden.no/blog/?p=653#comments Thu, 02 Jun 2016 05:11:08 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=653 romans-600x600-free-bible-iconHar Gud forkastet Israel? Eller slo planen hans feil siden jødene ikke trodde på Jesus? Skal hele Israel bli frelst?

Del 4 tar for seg kap 9-11.

Det er ikke tilfeldig at det er akkurat i Romerbrevet dette spørsmålet tas opp. I disse kapitlene snakker Paulus om Guds forhold til jøder og hedninger, deres forhold til hverandre og hvem som er Guds folk i den nye pakt.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=653 0 Har Gud forkastet Israel? Eller slo planen hans feil siden jødene ikke trodde på Jesus? Skal hele Israel bli frelst? Del 4 tar for seg kap 9-11. Det er ikke tilfeldig at det er akkurat i Romerbrevet dette spørsmålet tas opp. Har Gud forkastet Israel? Eller slo planen hans feil siden jødene ikke trodde på Jesus? Skal hele Israel bli frelst? Del 4 tar for seg kap 9-11. Det er ikke tilfeldig at det er akkurat i Romerbrevet dette spørsmålet tas opp. I disse kapitlene snakker Paulus om Guds forhold til jøder og hedninger, deres forhold til hverandre og hvem som er Guds folk i den nye pakt. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 1:02:59
Romerbrevet (del 3): Skal vi fortsette å synde? http://bibelnerden.no/blog/?p=650 http://bibelnerden.no/blog/?p=650#comments Wed, 01 Jun 2016 06:20:18 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=650 romans-600x600-free-bible-iconHvis Guds nåde er så stor, kan vi da ikke da bare leve som vi vil og alltid bli tilgitt?

Del 3 går gjennom kap 6-8.

Helliggjørelse er egentlig bare det å vokse som kristen, og dette er det naturlige neste skrittet etter rettferdiggjørelsen. Heller ikke her er det forskjell på jøder og hedninger, alle får hjelp av Den hellige ånd til dette. Jesu død blir ikke bare vår frelse men også mønsteret for helliggjørelsen ved at vi dør til synden.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=650 0 Hvis Guds nåde er så stor, kan vi da ikke da bare leve som vi vil og alltid bli tilgitt? Del 3 går gjennom kap 6-8. Helliggjørelse er egentlig bare det å vokse som kristen, og dette er det naturlige neste skrittet etter rettferdiggjørelsen. Hvis Guds nåde er så stor, kan vi da ikke da bare leve som vi vil og alltid bli tilgitt? Helliggjørelse er egentlig bare det å vokse som kristen, og dette er det naturlige neste skrittet etter rettferdiggjørelsen. Heller ikke her er det forskjell på jøder og hedninger, alle får hjelp av Den hellige ånd til dette. Jesu død blir ikke bare vår frelse men også mønsteret for helliggjørelsen ved at vi dør til synden. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 1:01:59
Romerbrevet (del 2): Guds rettferdighet gis til alle som tror http://bibelnerden.no/blog/?p=647 http://bibelnerden.no/blog/?p=647#comments Tue, 31 May 2016 04:29:02 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=647 romans-600x600-free-bible-iconDel 2 går gjennom 3:21 – 5:21.

Ting blir litt lysere når vi nå skal se på hvordan vi kan reddes ut av situasjonen som beskrives i de første kapitlene. Det ikke er noen forskjell mellom jøder og hedninger når det kommer til hvordan man blir frelst heller. Helt siden Abraham har alle blitt frelst av tro – ikke gjerninger, og han forklarer hvordan Jesus rettet opp igjen det som Adam ødela.

Andre relevante spørsmål:
– Hvem er Abrahams barn?
– Tror Paulus på arvesynd?
– Hvorfor dør vi?

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=647 0 Del 2 går gjennom 3:21 – 5:21. Ting blir litt lysere når vi nå skal se på hvordan vi kan reddes ut av situasjonen som beskrives i de første kapitlene. Det ikke er noen forskjell mellom jøder og hedninger når det kommer til hvordan man blir frelst helle... Del 2 går gjennom 3:21 - 5:21. Ting blir litt lysere når vi nå skal se på hvordan vi kan reddes ut av situasjonen som beskrives i de første kapitlene. Det ikke er noen forskjell mellom jøder og hedninger når det kommer til hvordan man blir frelst heller. Helt siden Abraham har alle blitt frelst av tro – ikke gjerninger, og han forklarer hvordan Jesus rettet opp igjen det som Adam ødela. Andre relevante spørsmål: - Hvem er Abrahams barn? - Tror Paulus på arvesynd? - Hvorfor dør vi? Lars Olav Gjøra clean 1:02:54
Romerbrevet (del 1): Hele verden står skyldig for Gud http://bibelnerden.no/blog/?p=643 http://bibelnerden.no/blog/?p=643#comments Mon, 30 May 2016 13:27:56 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=643 romans-600x600-free-bible-iconRomerbrevet har hatt stor betydning for kristen teologi og er et av de viktigste kristne skriftene noensinne, fordi Paulus her forklarer grundigere enn noe annet sted hva evangeliet går ut på. Derfor er Romerbrevet noe alle kristne burde sette seg godt inn i, uavhengig av hvor langt man har kommet i troen.

Del 1 tar for seg den historiske situasjonen i menigheten og går gjennom 1:1 – 3:20 hvor bl.a. følgende spørsmål dukker opp:

 • På hvilken måte har Gud åpenbart seg for alle mennesker?
 • Hvordan har synd konsekvenser for hvordan vi tenker?
 • Og hva skjer med de som aldri har hørt evangeliet?

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=643 0 Romerbrevet har hatt stor betydning for kristen teologi og er et av de viktigste kristne skriftene noensinne, fordi Paulus her forklarer grundigere enn noe annet sted hva evangeliet går ut på. Derfor er Romerbrevet noe alle kristne burde sette seg godt... Romerbrevet har hatt stor betydning for kristen teologi og er et av de viktigste kristne skriftene noensinne, fordi Paulus her forklarer grundigere enn noe annet sted hva evangeliet går ut på. Derfor er Romerbrevet noe alle kristne burde sette seg godt inn i, uavhengig av hvor langt man har kommet i troen. Del 1 tar for seg den historiske situasjonen i menigheten og går gjennom 1:1 - 3:20 hvor bl.a. følgende spørsmål dukker opp: - På hvilken måte har Gud åpenbart seg for alle mennesker? - Hvordan har synd konsekvenser for hvordan vi tenker? - Og hva skjer med de som aldri har hørt evangeliet? Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean
Romerne på 6 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=640 http://bibelnerden.no/blog/?p=640#comments Mon, 30 May 2016 05:26:18 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=640 romans-600x600-free-bible-iconPaulus forklarer de kristne i Roma at det ikke er noen forskjell på jøder og hedninger i Kristus, og at de derfor må akseptere hverandres ulike tradisjoner og vaner og leve i enhet.

Denne uka kommer en grundig gjennomgang i 5 deler av dette viktige brevet.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=640 0 Paulus forklarer de kristne i Roma at det ikke er noen forskjell på jøder og hedninger i Kristus, og at de derfor må akseptere hverandres ulike tradisjoner og vaner og leve i enhet. Denne uka kommer en grundig gjennomgang i 5 deler av dette viktige bre... Paulus forklarer de kristne i Roma at det ikke er noen forskjell på jøder og hedninger i Kristus, og at de derfor må akseptere hverandres ulike tradisjoner og vaner og leve i enhet. Denne uka kommer en grundig gjennomgang i 5 deler av dette viktige brevet. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather […] Lars Olav Gjøra clean 5:47
2. Korinter på 5 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=636 http://bibelnerden.no/blog/?p=636#comments Fri, 27 May 2016 07:32:33 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=636 2-corinthians-600x600-free-bible-icon2. Korinterbrev er veldig annerledes enn det første og også Paulus sitt mest personlige brev. Det har kommet noen falske apostler til Korint som rakker ned på Paulus, men han svarer med at Guds kraft blir fullkommen gjennom menneskelig svakhet, og derfor innrømmer han mer enn gjerne sine svakheter.

En gjennomgang av brevet finnes som gamle episoder og på nettsida. Der finner du også en skriftlig versjon av denne introduksjonen.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=636 0 2. Korinterbrev er veldig annerledes enn det første og også Paulus sitt mest personlige brev. Det har kommet noen falske apostler til Korint som rakker ned på Paulus, men han svarer med at Guds kraft blir fullkommen gjennom menneskelig svakhet, 2. Korinterbrev er veldig annerledes enn det første og også Paulus sitt mest personlige brev. Det har kommet noen falske apostler til Korint som rakker ned på Paulus, men han svarer med at Guds kraft blir fullkommen gjennom menneskelig svakhet, og derfor innrømmer han mer enn gjerne sine svakheter. En gjennomgang av brevet finnes som […] Lars Olav Gjøra clean 5:07
1. Korinter på 6 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=632 http://bibelnerden.no/blog/?p=632#comments Wed, 25 May 2016 05:25:26 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=632 1-corinthians600x600Vi tror kanskje at de første menighetene alltid var på rett spor og fungerte mye bedre enn våre menigheter i dag, men 1 Korinterbrev viser at det absolutt ikke var tilfelle. Her er det mange ting å ta tak i for Paulus, og derfor blir det mye å hente for oss også. En skriftlig versjon med vershenvisninger finnes på nettsida, og du finner også en gjennomgang av kap 7-15 i tidligere episoder.

Ikon fra overviewbible, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=632 0 Vi tror kanskje at de første menighetene alltid var på rett spor og fungerte mye bedre enn våre menigheter i dag, men 1 Korinterbrev viser at det absolutt ikke var tilfelle. Her er det mange ting å ta tak i for Paulus, Vi tror kanskje at de første menighetene alltid var på rett spor og fungerte mye bedre enn våre menigheter i dag, men 1 Korinterbrev viser at det absolutt ikke var tilfelle. Her er det mange ting å ta tak i for Paulus, og derfor blir det mye å hente for oss også. En skriftlig versjon […] Lars Olav Gjøra clean 6:38
2. Tessaloniker på 4 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=629 http://bibelnerden.no/blog/?p=629#comments Tue, 24 May 2016 12:06:18 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=629 2-thessalonians-600x600-free-bible-iconPaulus skriver sitt andre brev til tessalonikerne kort tid etter det første. De blir fortsatt forfulgt, og de tenker ennå på Jesu gjenkomst. Nå er de engstelige for at Jesus allerede har kommet igjen, men at de gikk glipp av det.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=629 0 Paulus skriver sitt andre brev til tessalonikerne kort tid etter det første. De blir fortsatt forfulgt, og de tenker ennå på Jesu gjenkomst. Nå er de engstelige for at Jesus allerede har kommet igjen, men at de gikk glipp av det. Paulus skriver sitt andre brev til tessalonikerne kort tid etter det første. De blir fortsatt forfulgt, og de tenker ennå på Jesu gjenkomst. Nå er de engstelige for at Jesus allerede har kommet igjen, men at de gikk glipp av det. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 4:19
1. Tessaloniker på 2 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=626 http://bibelnerden.no/blog/?p=626#comments Mon, 23 May 2016 08:44:57 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=626 1-thessalonians-600x600-free-bible-iconPaulus oppmuntrer de kristne i Tessalonika som blir forfulgt og er redde for hva som skjer med dem som har dødd før Jesu gjenkomst.

En gjennomgang av brevet finnes som gamle episoder og på nettsida. Der finner du også en skriftlig versjon av denne introduksjonen.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=626 0 Paulus oppmuntrer de kristne i Tessalonika som blir forfulgt og er redde for hva som skjer med dem som har dødd før Jesu gjenkomst. En gjennomgang av brevet finnes som gamle episoder og på nettsida. Der finner du også en skriftlig versjon av denne intr... Paulus oppmuntrer de kristne i Tessalonika som blir forfulgt og er redde for hva som skjer med dem som har dødd før Jesu gjenkomst. En gjennomgang av brevet finnes som gamle episoder og på nettsida. Der finner du også en skriftlig versjon av denne introduksjonen. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 2:21
Galaterne på 5 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=623 http://bibelnerden.no/blog/?p=623#comments Thu, 19 May 2016 15:47:24 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=623 galatians-600x600-free-bible-iconPaulus har det travelt med å korrigere galaterne som trodde de måtte holde Moseloven for å være kristne.

En gjennomgang av hele brevet i 6 deler finnes på nettsida.

Skriftlig versjon av introen her, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=623 0 Paulus har det travelt med å korrigere galaterne som trodde de måtte holde Moseloven for å være kristne. En gjennomgang av hele brevet i 6 deler finnes på nettsida. Skriftlig versjon av introen her, ikon fra overviewbible.com, Paulus har det travelt med å korrigere galaterne som trodde de måtte holde Moseloven for å være kristne. En gjennomgang av hele brevet i 6 deler finnes på nettsida. Skriftlig versjon av introen her, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather productions. Lars Olav Gjøra clean 4:44
Jakob på 4 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=616 http://bibelnerden.no/blog/?p=616#comments Mon, 16 May 2016 05:47:44 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=616 wordcloud (1)Jakob skriver til jødekristne mottagere og er innom flere temaer som tro og gjerninger, rikdom, tungen og visdom.

Skriftlig versjon på nettsida, jingle av Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=616 0 Jakob skriver til jødekristne mottagere og er innom flere temaer som tro og gjerninger, rikdom, tungen og visdom. Skriftlig versjon på nettsida, jingle av Starbreather Productions. Jakob skriver til jødekristne mottagere og er innom flere temaer som tro og gjerninger, rikdom, tungen og visdom. Skriftlig versjon på nettsida, jingle av Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 4:31
Malaki på 5 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=603 http://bibelnerden.no/blog/?p=603#comments Thu, 28 Apr 2016 08:48:25 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=603 malachi-600x600-free-bible-iconMalaki levde sannsynligvis på 400-tallet og regnes som den siste profeten i GT. Budskapet hans har form som en dialog mellom Gud og folket, og folket må igjen korrigeres så de holder sin del av pakten. Boka, og dermed hele GT, ender med å peke fram mot profeten Elia, som skulle komme før Gud selv kom.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=603 0 Malaki levde sannsynligvis på 400-tallet og regnes som den siste profeten i GT. Budskapet hans har form som en dialog mellom Gud og folket, og folket må igjen korrigeres så de holder sin del av pakten. Boka, og dermed hele GT, Malaki levde sannsynligvis på 400-tallet og regnes som den siste profeten i GT. Budskapet hans har form som en dialog mellom Gud og folket, og folket må igjen korrigeres så de holder sin del av pakten. Boka, og dermed hele GT, ender med å peke fram mot profeten Elia, som skulle komme før Gud selv kom. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 4:53
Høysangen på 7 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=600 http://bibelnerden.no/blog/?p=600#comments Tue, 26 Apr 2016 09:05:54 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=600 song-of-solomon-600x600-free-bible-iconDet er flere tolkninger av Høysangen. En av dem er at den handler om Guds syn på kjærligheten mellom mann og kvinne. Gå til presentasjonen på nettsida for å se bildene.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=600 0 Det er flere tolkninger av Høysangen. En av dem er at den handler om Guds syn på kjærligheten mellom mann og kvinne. Gå til presentasjonen på nettsida for å se bildene. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Det er flere tolkninger av Høysangen. En av dem er at den handler om Guds syn på kjærligheten mellom mann og kvinne. Gå til presentasjonen på nettsida for å se bildene. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 6:43
Ordspråkene på 9 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=589 http://bibelnerden.no/blog/?p=589#comments Fri, 15 Apr 2016 08:04:50 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=589 proverbs-600x600-free-bible-iconOpptil 3000 år gamle visdomsord skrevet av forskjellige vise menn, samlet over flere hundre år.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=589 0 Opptil 3000 år gamle visdomsord skrevet av forskjellige vise menn, samlet over flere hundre år. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Opptil 3000 år gamle visdomsord skrevet av forskjellige vise menn, samlet over flere hundre år. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 9:25
Ester på 7 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=576 http://bibelnerden.no/blog/?p=576#comments Tue, 05 Apr 2016 16:54:32 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=576 esther-600x600-free-bible-iconEster er en artig bok med ironi og komiske twister, og den forteller historien om hvordan jødiske Ester ble dronning av Persia og forhindret at alle jøder i hele Perserriket ble drept på 400-tallet f.Kr.

En knøttliten presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=576 0 Ester er en artig bok med ironi og komiske twister, og den forteller historien om hvordan jødiske Ester ble dronning av Persia og forhindret at alle jøder i hele Perserriket ble drept på 400-tallet f.Kr. En knøttliten presentasjon på nettsida, Ester er en artig bok med ironi og komiske twister, og den forteller historien om hvordan jødiske Ester ble dronning av Persia og forhindret at alle jøder i hele Perserriket ble drept på 400-tallet f.Kr. En knøttliten presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 7:13
Nehemja: Lederskap og Guds ledelse (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=573 http://bibelnerden.no/blog/?p=573#comments Fri, 01 Apr 2016 04:44:10 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=573 nehemiah-600x600-free-bible-iconDel 2 går gjennom kap 7-13.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=573 0 Del 2 går gjennom kap 7-13. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Del 2 går gjennom kap 7-13. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 26:23
Nehemja: Lederskap og Guds ledelse (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=570 http://bibelnerden.no/blog/?p=570#comments Thu, 31 Mar 2016 09:51:42 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=570 nehemiah-600x600-free-bible-iconNehemja bygger opp igjen muren rundt Jerusalem imponerende raskt selv med motstand fra nabofolkene. Her er det mange prinsipper å finne om lederskap, planlegging og strategi, men også om Guds ledelse oppi det hele. Del 1 går gjennom kap 1-6.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=570 0 Nehemja bygger opp igjen muren rundt Jerusalem imponerende raskt selv med motstand fra nabofolkene. Her er det mange prinsipper å finne om lederskap, planlegging og strategi, men også om Guds ledelse oppi det hele. Del 1 går gjennom kap 1-6. Nehemja bygger opp igjen muren rundt Jerusalem imponerende raskt selv med motstand fra nabofolkene. Her er det mange prinsipper å finne om lederskap, planlegging og strategi, men også om Guds ledelse oppi det hele. Del 1 går gjennom kap 1-6. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 45:46
Nehemja på 4 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=567 http://bibelnerden.no/blog/?p=567#comments Wed, 30 Mar 2016 06:58:41 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=567 nehemiah-600x600-free-bible-iconNehemja blir guvernør i Judea i 445-433 f.Kr. og bygger opp igjen bymuren. Han og Esra «bygger opp igjen» folket også, og eksilet er endelig over.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=567 0 Nehemja blir guvernør i Judea i 445-433 f.Kr. og bygger opp igjen bymuren. Han og Esra «bygger opp igjen» folket også, og eksilet er endelig over. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Nehemja blir guvernør i Judea i 445-433 f.Kr. og bygger opp igjen bymuren. Han og Esra "bygger opp igjen" folket også, og eksilet er endelig over. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 4:14
Sakarja (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=565 http://bibelnerden.no/blog/?p=565#comments Tue, 29 Mar 2016 07:54:54 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=565 zechariah-600x600-free-bible-iconDel 2 går gjennom kapittel 7-14.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=565 0 Del 2 går gjennom kapittel 7-14. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Del 2 går gjennom kapittel 7-14. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 35:26
Sakarja (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=563 http://bibelnerden.no/blog/?p=563#comments Mon, 28 Mar 2016 07:47:03 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=563 zechariah-600x600-free-bible-iconSakarja er kanskje Bibelens vanskeligste bok, men fra Esra 5-6 vet vi i alle fall at disse merkelige synene fungerte som oppmuntringer til å gjenoppbygge templet etter eksilet, med mange hint om at Messias er det egentlige målet med dette.

Del 1 går gjennom de 8 «nattvisjonene» til Sakarja og dekker kapittel 1-6.

Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions.

]]>
http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=563 0 Sakarja er kanskje Bibelens vanskeligste bok, men fra Esra 5-6 vet vi i alle fall at disse merkelige synene fungerte som oppmuntringer til å gjenoppbygge templet etter eksilet, med mange hint om at Messias er det egentlige målet med dette. Sakarja er kanskje Bibelens vanskeligste bok, men fra Esra 5-6 vet vi i alle fall at disse merkelige synene fungerte som oppmuntringer til å gjenoppbygge templet etter eksilet, med mange hint om at Messias er det egentlige målet med dette. Del 1 går gjennom de 8 "nattvisjonene" til Sakarja og dekker kapittel 1-6. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Productions. Lars Olav Gjøra clean 49:12
Sakarja på 8 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=559 http://bibelnerden.no/blog/?p=559#comments Sun, 27 Mar 2016 05:47:04 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=559
 • zechariah-600x600-free-bible-icon«Se, din konge kommer til deg, ydmyk er han og rir på et esel og på trekkdyrets fole.» (Matt 21,5)
 • «De tok tretti sølvstykker, den pris han ble verdsatt til, han som Israels barn lot verdsette…» (Matt 27,9)
 • «Jeg skal slå gjeteren, og sauene skal bli spredt.» (Mark 14,27)
 • «De skal se på ham som de har gjennomboret.» (Joh 19,37)
 • Alle disse påskeversene er faktisk hentet fra Sakarja, en vanskelig bok med mange visjoner og apokalyptiske bilder. Men hovedbudskapet er en oppmuntring om å fortsette gjenoppbyggingen av templet slik at Messias kan komme.

  Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=559 0 «Se, din konge kommer til deg, ydmyk er han og rir på et esel og på trekkdyrets fole.» (Matt 21,5) «De tok tretti sølvstykker, den pris han ble verdsatt til, han som Israels barn lot verdsette…» (Matt 27,9) «Jeg skal slå gjeteren, "Se, din konge kommer til deg, ydmyk er han og rir på et esel og på trekkdyrets fole." (Matt 21,5) "De tok tretti sølvstykker, den pris han ble verdsatt til, han som Israels barn lot verdsette..." (Matt 27,9) "Jeg skal slå gjeteren, og sauene skal bli spredt." (Mark 14,27) "De skal se på ham som de har gjennomboret." (Joh 19,37) Alle disse påskeversene er faktisk hentet fra Sakarja, en vanskelig bok med mange visjoner og apokalyptiske bilder. Men hovedbudskapet er en oppmuntring om å fortsette gjenoppbyggingen av templet slik at Messias kan komme. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 7:58
  Haggai på 6 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=555 http://bibelnerden.no/blog/?p=555#comments Sat, 26 Mar 2016 14:42:50 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=555 haggai-600x600-free-bible-iconProfeten Haggai oppmuntrer de som kom tilbake fra Babylon til å fortsette gjenoppbyggingen av templet. Selv om det kanskje ser lite og ubetydelig ut, skal det bli mer fantastisk enn Salomos tempel fordi det peker fram mot Jesus.

  Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=555 0 Profeten Haggai oppmuntrer de som kom tilbake fra Babylon til å fortsette gjenoppbyggingen av templet. Selv om det kanskje ser lite og ubetydelig ut, skal det bli mer fantastisk enn Salomos tempel fordi det peker fram mot Jesus. Profeten Haggai oppmuntrer de som kom tilbake fra Babylon til å fortsette gjenoppbyggingen av templet. Selv om det kanskje ser lite og ubetydelig ut, skal det bli mer fantastisk enn Salomos tempel fordi det peker fram mot Jesus. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 5:47
  Krønikebøkene på 9 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=544 http://bibelnerden.no/blog/?p=544#comments Mon, 07 Mar 2016 20:37:23 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=544 chronicles-600x600-free-bible-iconHvordan er Krønikebøkene annerledes enn Samuels- og Kongebøkene? Og hvorfor begynne med en så lang slektstavle?

  Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=544 0 Hvordan er Krønikebøkene annerledes enn Samuels- og Kongebøkene? Og hvorfor begynne med en så lang slektstavle? Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Hvordan er Krønikebøkene annerledes enn Samuels- og Kongebøkene? Og hvorfor begynne med en så lang slektstavle? Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 9:11
  Daniel på 11 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=532 http://bibelnerden.no/blog/?p=532#comments Wed, 24 Feb 2016 12:08:10 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=532 daniel-600x600-free-bible-iconDaniel levde nesten hele sitt liv i Babylon og viser hvordan det er mulig å ha en «verdslig» jobb men likevel utføre den for Gud. Han hadde også en rekke detaljerte visjoner av århundrene etter hans egen tid fram til Jesus.

  Presentasjonen og en gjennomgang av denne fascinerende boka finner du på nettsida og som tidligere podcastepisoder. Ikon av overviewbible.com, jingle av Starbreather Production.

   

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=532 0 Daniel levde nesten hele sitt liv i Babylon og viser hvordan det er mulig å ha en «verdslig» jobb men likevel utføre den for Gud. Han hadde også en rekke detaljerte visjoner av århundrene etter hans egen tid fram til Jesus. Daniel levde nesten hele sitt liv i Babylon og viser hvordan det er mulig å ha en "verdslig" jobb men likevel utføre den for Gud. Han hadde også en rekke detaljerte visjoner av århundrene etter hans egen tid fram til Jesus. Presentasjonen og en gjennomgang av denne fascinerende boka finner du på nettsida og som tidligere podcastepisoder. Ikon av overviewbible.com, jingle av Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 10:50
  Esekiel på 7 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=526 http://bibelnerden.no/blog/?p=526#comments Fri, 12 Feb 2016 08:38:16 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=526 ezekiel-600x600-free-bible-iconEsekiel ser mye rart og gjør mye rart i årene før og etter ødeleggelsen av Jerusalem.

  Skriftlig versjon på bibelnerden.no med også en oversikt over strukturen. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=526 0 Esekiel ser mye rart og gjør mye rart i årene før og etter ødeleggelsen av Jerusalem. Skriftlig versjon på bibelnerden.no med også en oversikt over strukturen. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Esekiel ser mye rart og gjør mye rart i årene før og etter ødeleggelsen av Jerusalem. Skriftlig versjon på bibelnerden.no med også en oversikt over strukturen. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 7:09
  Obadja på 5 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=521 http://bibelnerden.no/blog/?p=521#comments Thu, 11 Feb 2016 08:37:02 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=521 obadiah-600x600-free-bible-iconKorteste bok i GT og enda en ukjent profet. Gjennom Obadja sier Gud hva han mener om edomittenes behandling av Israel da babylonerne kom.

  Skriftlig versjon på bibelnerden.no. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=521 0 Korteste bok i GT og enda en ukjent profet. Gjennom Obadja sier Gud hva han mener om edomittenes behandling av Israel da babylonerne kom. Skriftlig versjon på bibelnerden.no. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Korteste bok i GT og enda en ukjent profet. Gjennom Obadja sier Gud hva han mener om edomittenes behandling av Israel da babylonerne kom. Skriftlig versjon på bibelnerden.no. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 4:36
  Klagesangene på 5 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=518 http://bibelnerden.no/blog/?p=518#comments Wed, 10 Feb 2016 08:36:13 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=518 lamentations-600x600-free-bible-iconKlagesangene er en liten bok man lett glemmer der den står klemt mellom de store bøkene Jeremia og Esekiel. Hva klages det egentlig over? Og hvor i huleste er Jesus i denne boka?

  Se den skriftlige versjonen på nettsida for fullstendige bibelhenvisninger. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=518 0 Klagesangene er en liten bok man lett glemmer der den står klemt mellom de store bøkene Jeremia og Esekiel. Hva klages det egentlig over? Og hvor i huleste er Jesus i denne boka? Se den skriftlige versjonen på nettsida for fullstendige bibelhenvisninge... Klagesangene er en liten bok man lett glemmer der den står klemt mellom de store bøkene Jeremia og Esekiel. Hva klages det egentlig over? Og hvor i huleste er Jesus i denne boka? Se den skriftlige versjonen på nettsida for fullstendige bibelhenvisninger. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 5:40
  Jeremia på 9 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=509 http://bibelnerden.no/blog/?p=509#comments Fri, 29 Jan 2016 07:32:56 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=509 jeremiah-600x600-free-bible-iconLivet som profet var som regel ikke noe lett liv, og Jeremia prøvde i 40 år med motgang å få folket til å omvende seg.

  Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=509 0 Livet som profet var som regel ikke noe lett liv, og Jeremia prøvde i 40 år med motgang å få folket til å omvende seg. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Livet som profet var som regel ikke noe lett liv, og Jeremia prøvde i 40 år med motgang å få folket til å omvende seg. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 9:29
  Joel på 8 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=506 http://bibelnerden.no/blog/?p=506#comments Thu, 28 Jan 2016 09:11:39 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=506 joel-600x600-free-bible-iconJoel forutsa at Gud skulle gi Den hellige ånd til alle som tror (som Peter siterer på pinsedag i Apg 2), og at hver den som påkaller Herrens navn skal bli frelst (som Paulus siterer i Rom 10,13). Men han hadde også et viktig budskap til sin egen generasjon.

  Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=506 0 Joel forutsa at Gud skulle gi Den hellige ånd til alle som tror (som Peter siterer på pinsedag i Apg 2), og at hver den som påkaller Herrens navn skal bli frelst (som Paulus siterer i Rom 10,13). Men han hadde også et viktig budskap til sin egen genera... Joel forutsa at Gud skulle gi Den hellige ånd til alle som tror (som Peter siterer på pinsedag i Apg 2), og at hver den som påkaller Herrens navn skal bli frelst (som Paulus siterer i Rom 10,13). Men han hadde også et viktig budskap til sin egen generasjon. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 8:48
  Habakkuk på 5 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=503 http://bibelnerden.no/blog/?p=503#comments Wed, 27 Jan 2016 08:28:31 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=503 habakkuk-600x600-free-bible-iconHva har Habakkuk å si om «det ondes problem»?

  Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=503 0 Hva har Habakkuk å si om «det ondes problem»? Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Hva har Habakkuk å si om "det ondes problem"? Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 4:49
  Sefanja på 6 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=494 http://bibelnerden.no/blog/?p=494#comments Mon, 25 Jan 2016 08:09:32 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=494 judgment2Sefanja er en av de minst leste bøkene i Bibelen, foruten det kjente verset 3,17 som faktisk er en stor kontrast til resten av boka som handler om ‘Herrens dag’. Men denne dagen betyr både dom og frelse.

  Skriftlig versjon finner du på bibelnerden.no.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=494 0 Sefanja er en av de minst leste bøkene i Bibelen, foruten det kjente verset 3,17 som faktisk er en stor kontrast til resten av boka som handler om ‘Herrens dag’. Men denne dagen betyr både dom og frelse. Skriftlig versjon finner du på bibelnerden.no. Sefanja er en av de minst leste bøkene i Bibelen, foruten det kjente verset 3,17 som faktisk er en stor kontrast til resten av boka som handler om ‘Herrens dag’. Men denne dagen betyr både dom og frelse. Skriftlig versjon finner du på bibelnerden.no. Lars Olav Gjøra clean 5:42
  Mika på 4 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=488 http://bibelnerden.no/blog/?p=488#comments Fri, 22 Jan 2016 09:24:20 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=488 4d5fa5ff2508a5afbdc5b5574c914508Profeten Mika er mest kjent for å ha forutsagt at Jesus skulle bli født i Betlehem, men hva handler egentlig boka hans om? Denne introen finner du også i skriftlig form på bibelnerden.no.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=488 0 Profeten Mika er mest kjent for å ha forutsagt at Jesus skulle bli født i Betlehem, men hva handler egentlig boka hans om? Denne introen finner du også i skriftlig form på bibelnerden.no. Profeten Mika er mest kjent for å ha forutsagt at Jesus skulle bli født i Betlehem, men hva handler egentlig boka hans om? Denne introen finner du også i skriftlig form på bibelnerden.no. Lars Olav Gjøra clean 3:56
  Hosea på 7 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=467 http://bibelnerden.no/blog/?p=467#comments Sat, 02 Jan 2016 15:11:13 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=467 hosea-600x600-free-bible-iconIsrael er «utro» mot Gud, og Hosea blir bedt om å gifte seg med en prostituert for å symbolisere Guds trofasthet og Israels utroskap. Israel må vende tilbake til Gud og holde pakten for å unngå dommen som kommer.

  Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=467 0 Israel er «utro» mot Gud, og Hosea blir bedt om å gifte seg med en prostituert for å symbolisere Guds trofasthet og Israels utroskap. Israel må vende tilbake til Gud og holde pakten for å unngå dommen som kommer. Presentasjon på nettsida, Israel er "utro" mot Gud, og Hosea blir bedt om å gifte seg med en prostituert for å symbolisere Guds trofasthet og Israels utroskap. Israel må vende tilbake til Gud og holde pakten for å unngå dommen som kommer. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 7:10
  Amos: Gud brøler mot sosial urettferdighet (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=463 http://bibelnerden.no/blog/?p=463#comments Fri, 01 Jan 2016 10:28:39 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=463 lion-roar

  Del 2 går fra 5,18 og ut boka. Vi får se hva Gud mener om hyklersk lovsang, og vi får et lite innblikk i hva han har drevet med utenfor GT. Vi bruker også litt tid på de siste “gjenopprettelse”-versene i 9,11-15. Hva er oppfyllelsen av dette?

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=463 0 Del 2 går fra 5,18 og ut boka. Vi får se hva Gud mener om hyklersk lovsang, og vi får et lite innblikk i hva han har drevet med utenfor GT. Vi bruker også litt tid på de siste “gjenopprettelse”-versene i 9,11-15. Hva er oppfyllelsen av dette? Del 2 går fra 5,18 og ut boka. Vi får se hva Gud mener om hyklersk lovsang, og vi får et lite innblikk i hva han har drevet med utenfor GT. Vi bruker også litt tid på de siste “gjenopprettelse”-versene i 9,11-15. Hva er oppfyllelsen av dette? Lars Olav Gjøra clean 42:36
  Amos: Gud brøler mot sosial urettferdighet (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=458 http://bibelnerden.no/blog/?p=458#comments Thu, 31 Dec 2015 12:54:08 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=458 lion-roar

  På 700-tallet f.Kr. var det velstand og gode tider i Israel, noe de så på som Guds velsignelse og som et tegn på at han var med dem. Men Gud brøler mot sosial urettferdighet, korrupsjon og tom religion. I Amos blir det tydelig at Gud bryr seg til de grader om de fattige og hvordan vi behandler dem.

  Del 1 tar for seg den historiske situasjonen og går fram til 5:17. Det er litt dårlig lyd i begynnelsen, men hold ut.

  Presentasjonen finner du som vanlig på bibelnerden.no.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=458 0 På 700-tallet f.Kr. var det velstand og gode tider i Israel, noe de så på som Guds velsignelse og som et tegn på at han var med dem. Men Gud brøler mot sosial urettferdighet, korrupsjon og tom religion. I Amos blir det tydelig at Gud bryr seg til de gr... På 700-tallet f.Kr. var det velstand og gode tider i Israel, noe de så på som Guds velsignelse og som et tegn på at han var med dem. Men Gud brøler mot sosial urettferdighet, korrupsjon og tom religion. I Amos blir det tydelig at Gud bryr seg til de grader om de fattige og hvordan vi behandler dem. Del 1 tar for seg den historiske situasjonen og går fram til 5:17. Det er litt dårlig lyd i begynnelsen, men hold ut. Presentasjonen finner du som vanlig på bibelnerden.no. Lars Olav Gjøra clean 39:48
  Jona på 6 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=450 http://bibelnerden.no/blog/?p=450#comments Tue, 29 Dec 2015 11:00:45 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=450 jonah-600x600-free-bible-iconNasjonalisten Jona liker ikke at Gud bryr seg om onde hedninger, Israels fiender. Han vet at Gud kommer til å spare dem hvis de omvender seg. Historien går ut på at Jona prøver å stikke av, men poenget i boka er Guds kjærlighet og nåde.

  Jona levde rundt år 800 f.Kr. og nevnes i 2 Kong 14,25.

  Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=450 0 Nasjonalisten Jona liker ikke at Gud bryr seg om onde hedninger, Israels fiender. Han vet at Gud kommer til å spare dem hvis de omvender seg. Historien går ut på at Jona prøver å stikke av, men poenget i boka er Guds kjærlighet og nåde. Nasjonalisten Jona liker ikke at Gud bryr seg om onde hedninger, Israels fiender. Han vet at Gud kommer til å spare dem hvis de omvender seg. Historien går ut på at Jona prøver å stikke av, men poenget i boka er Guds kjærlighet og nåde. Jona levde rundt år 800 f.Kr. og nevnes i 2 Kong 14,25. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 5:46
  Intro til profetene (7 min) http://bibelnerden.no/blog/?p=447 http://bibelnerden.no/blog/?p=447#comments Mon, 28 Dec 2015 12:17:14 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=447 major-prophets-notextProfetene er en sprek del av GT som ofte blir litt oversett, så her er det mye å hente! De kan virke uforståelige, men punktene som nevnes i denne episoden er en god start.

  • Profetenes hovedbudskap var «kom tilbake til loven!»
  • De veksler mellom å snakke om synd, dom og gjenopprettelse («profetsyklusen»)
  • De viktigste årstallene er 722 f.Kr., da nordriket Israel ble tatt av assyrerne, og 586 f.Kr. da sørriket Juda ble tatt av babylonerne.

  Eksemplet er hentet fra Jer 16,10-15. Se ellers presentasjon på bibelnerden.no. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=447 0 Profetene er en sprek del av GT som ofte blir litt oversett, så her er det mye å hente! De kan virke uforståelige, men punktene som nevnes i denne episoden er en god start. Profetenes hovedbudskap var «kom tilbake til loven! Profetene er en sprek del av GT som ofte blir litt oversett, så her er det mye å hente! De kan virke uforståelige, men punktene som nevnes i denne episoden er en god start. Profetenes hovedbudskap var "kom tilbake til loven!" De veksler mellom å snakke om synd, dom og gjenopprettelse ("profetsyklusen") De viktigste årstallene er 722 f.Kr., da nordriket Israel ble tatt av assyrerne, og 586 f.Kr. da sørriket Juda ble tatt av babylonerne. Eksemplet er hentet fra Jer 16,10-15. Se ellers presentasjon på bibelnerden.no. Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 7:44
  Kongebøkene på 8 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=442 http://bibelnerden.no/blog/?p=442#comments Mon, 14 Dec 2015 07:40:56 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=442 kings-600x600-free-bible-iconKongebøkene dekker 400 år og forteller om hvordan kongedømmet til slutt gikk under.

  1 Kong 1-11 handler om Salomo som bygde templet, 1 Kong 12 – 2 Kong 17 om det delte riket Israel og Juda, og 2 Kong 18-25 om Juda og at templet til slutt ødelegges.

  Kongene sammenlignes med David, men ingen når opp. Når kommer egentlig den perfekte Kongen?

  Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=442 0 Kongebøkene dekker 400 år og forteller om hvordan kongedømmet til slutt gikk under. 1 Kong 1-11 handler om Salomo som bygde templet, 1 Kong 12 – 2 Kong 17 om det delte riket Israel og Juda, og 2 Kong 18-25 om Juda og at templet til slutt ødelegges. Kongebøkene dekker 400 år og forteller om hvordan kongedømmet til slutt gikk under. 1 Kong 1-11 handler om Salomo som bygde templet, 1 Kong 12 - 2 Kong 17 om det delte riket Israel og Juda, og 2 Kong 18-25 om Juda og at templet til slutt ødelegges. Kongene sammenlignes med David, men ingen når opp. Når kommer egentlig den perfekte Kongen? Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 7:44
  Salmene på 10 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=437 http://bibelnerden.no/blog/?p=437#comments Fri, 20 Nov 2015 10:26:15 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=437 psalms-600x600-free-bible-icon

  Israelittene skrev salmer fra Moses til etter eksilet, selv om David skrev ca. halvparten av dem. Det er spesielt nyttig å kjenne til bruken av «parallellismer» når man leser poetiske tekster i Bibelen.

  Presentasjon på nettsiden, ikon fra overviewbible.com, jingle av Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=437 0 Israelittene skrev salmer fra Moses til etter eksilet, selv om David skrev ca. halvparten av dem. Det er spesielt nyttig å kjenne til bruken av «parallellismer» når man leser poetiske tekster i Bibelen. Presentasjon på nettsiden, Israelittene skrev salmer fra Moses til etter eksilet, selv om David skrev ca. halvparten av dem. Det er spesielt nyttig å kjenne til bruken av "parallellismer" når man leser poetiske tekster i Bibelen. Presentasjon på nettsiden, ikon fra overviewbible.com, jingle av Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 10:00
  Samuelsbøkene på 10 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=434 http://bibelnerden.no/blog/?p=434#comments Tue, 17 Nov 2015 14:19:12 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=434 Guercino_Saul_Davide

  Dommertiden ender og kongedømmet opprettes. Samuelsbøkene handler om de to første kongene, Saul og David, og ønsker å vise 1) hvordan Israels kongedømme bør fungere, og 2) hvem kongen bør ligne på.

  En gjennomgang av 1-2 Samuel finner du i tidligere podcastepisoder.

  Struktur (fra presentasjonen på bibelnerden.no):

  1 Sam 1-8: Israel under Samuel
  1 Sam 9-12: Sauls vei til tronen
  1 Sam 13-15: Sauls regjeringstid
  1 Sam 16 – 2 Sam 4: Davids vei til tronen
  2 Sam 5-20: Davids regjeringstid
  2 Sam 21-24: Episoder fra Davids regjeringstid

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=434 0 Dommertiden ender og kongedømmet opprettes. Samuelsbøkene handler om de to første kongene, Saul og David, og ønsker å vise 1) hvordan Israels kongedømme bør fungere, og 2) hvem kongen bør ligne på. En gjennomgang av 1-2 Samuel finner du i tidligere pod... Dommertiden ender og kongedømmet opprettes. Samuelsbøkene handler om de to første kongene, Saul og David, og ønsker å vise 1) hvordan Israels kongedømme bør fungere, og 2) hvem kongen bør ligne på. En gjennomgang av 1-2 Samuel finner du i tidligere podcastepisoder. Struktur (fra presentasjonen på bibelnerden.no): 1 Sam 1-8: Israel under Samuel 1 Sam […] Lars Olav Gjøra clean 7:32
  Rut på 7 minutt http://bibelnerden.no/blog/?p=430 http://bibelnerden.no/blog/?p=430#comments Mon, 16 Nov 2015 09:38:12 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=430 Rut

  En tragedie får en happy ending i Ruts bok, et lyspunkt i den mørke dommertiden. Moabitten Rut ‘forløses’ av Boas og blir stammor til David – og dermed også til Jesus, den store Forløseren.

  De relevante lovene finner du i 3. Mos 25,23-25 og 5. Mos 25,5-6.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=430 0 En tragedie får en happy ending i Ruts bok, et lyspunkt i den mørke dommertiden. Moabitten Rut ‘forløses’ av Boas og blir stammor til David – og dermed også til Jesus, den store Forløseren. De relevante lovene finner du i 3. Mos 25,23-25 og 5. Mos 25,5-6. En tragedie får en happy ending i Ruts bok, et lyspunkt i den mørke dommertiden. Moabitten Rut ‘forløses’ av Boas og blir stammor til David – og dermed også til Jesus, den store Forløseren. De relevante lovene finner du i 3. Mos 25,23-25 og 5. Mos 25,5-6. Lars Olav Gjøra clean 4:14
  Dommerne på 6 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=424 http://bibelnerden.no/blog/?p=424#comments Mon, 09 Nov 2015 09:07:47 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=424 judges-600x600-free-bible-iconI Bibelens mørkeste bok viser Gud sin trofasthet mot et ulydig folk som blir verre og verre.

  Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

   

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=424 0 I Bibelens mørkeste bok viser Gud sin trofasthet mot et ulydig folk som blir verre og verre. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.   I Bibelens mørkeste bok viser Gud sin trofasthet mot et ulydig folk som blir verre og verre. Presentasjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 5:55
  Josva på 4 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=415 http://bibelnerden.no/blog/?p=415#comments Sun, 01 Nov 2015 14:17:35 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=415 joshua-free-bible-iconHistorien fra Mosebøkene fortsetter med Josva, og løftet om land fra 1 Mos 12:3 oppfylles.

  Hele landet inntas allerede i første halvdel (kap 1-12) ved at de får et generelt overtak. I del 2 (kap 13-21) fordeles landet mellom stammene, og hver stamme skal så drive ut folkene fra sine områder. Kapittel 22-24 er en slags «epilog» hvor Josva holder en tale og pakten fornyes igjen.

  Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=415 0 Historien fra Mosebøkene fortsetter med Josva, og løftet om land fra 1 Mos 12:3 oppfylles. Hele landet inntas allerede i første halvdel (kap 1-12) ved at de får et generelt overtak. I del 2 (kap 13-21) fordeles landet mellom stammene, Historien fra Mosebøkene fortsetter med Josva, og løftet om land fra 1 Mos 12:3 oppfylles. Hele landet inntas allerede i første halvdel (kap 1-12) ved at de får et generelt overtak. I del 2 (kap 13-21) fordeles landet mellom stammene, og hver stamme skal så drive ut folkene fra sine områder. Kapittel 22-24 er en slags "epilog" hvor Josva holder en tale og pakten fornyes igjen. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 4:19
  Intro til 5. Mosebok (11 min) http://bibelnerden.no/blog/?p=407 http://bibelnerden.no/blog/?p=407#comments Mon, 26 Oct 2015 11:51:17 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=407 deuteronomy-600x600-free-bible-iconMoses holder en lang tale hvor han gjentar mye av loven og fornyer pakten med generasjonen som har vokst opp i ørkenen. Gud viser mer av sitt hjerte bak loven i denne boka.

  Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=407 0 Moses holder en lang tale hvor han gjentar mye av loven og fornyer pakten med generasjonen som har vokst opp i ørkenen. Gud viser mer av sitt hjerte bak loven i denne boka. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, Moses holder en lang tale hvor han gjentar mye av loven og fornyer pakten med generasjonen som har vokst opp i ørkenen. Gud viser mer av sitt hjerte bak loven i denne boka. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 11:18
  Kan Gud angre? (2. Mos 32,14) http://bibelnerden.no/blog/?p=401 http://bibelnerden.no/blog/?p=401#comments Wed, 21 Oct 2015 19:34:43 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=401 Crossing out Plan A and writing Plan B on a blackboard.

  Historien om gullkalven i 2. Mosebok 32 er alvorlig. Israelittene har akkurat inngått en pakt med Gud (2. Mos 24,1-11), og Moses går så opp på fjellet for å motta instruksjonene for hvordan telthelligdommen skal bygges, slik at Gud kan bo midt i blant dem. (25,8) Moses er der oppe på fjellet i 40 dager, og folket tror etter hvert at han ikke kommer tilbake. De tar da saken i egne hender og lager gullkalven og erklærer at “dette er guden din, Israel, som førte deg opp fra Egypt!” (32,1-4)

  Gud kaller det folket har gjort “noe forferdelig”. De har brutt pakten, og Gud er klar til å ta livet av dem alle: Bland deg nå ikke inn, for min vrede skal flamme opp mot dem og fortære dem. Men deg vil jeg gjøre til et stort folk.” (32,7-10) Men så virker det som om Moses klarer å få Gud til å angre seg og endre planer, og det er dette som er det merkelige.

  Da ba Moses om velvilje for Herren sin Guds ansikt. Han sa: « Herre, hvorfor skal din vrede flamme opp mot folket ditt, som du har ført ut av Egypt med stor kraft og sterk hånd?  Hvorfor skal egypterne kunne si: Det var med onde hensikter han førte dem ut, for å drepe dem i fjellene og utrydde dem fra jorden. Vend om fra din brennende vrede, og la være å gjøre ondt mot folket ditt! Husk på dine tjenere Abraham, Isak og Israel, og det du sa til dem da du sverget ved deg selv: Jeg vil gjøre dere til en ætt så tallrik som stjernene på himmelen, og hele dette landet som jeg har talt om, vil jeg gi deres ætt. De skal eie det for alltid.» Da angret Herren det onde han hadde sagt han ville gjøre mot folket. (2. Mos 32,11-14)

  Kan Gud angre? Kan et menneske få ham til å endre planer? Her er noen punkter som jeg mener viser at Gud ikke “angrer” seg i den forstand at Moses visste bedre enn Gud i dette tilfellet.

  1. Andre skriftssteder sier at Gud ikke angrer.

  I 4. Mos 23,19 sier Bileam (som her legger fram Guds ord ifølge v. 16): “Gud er ikke et menneske, så han lyver, et menneskebarn, så han skifter sinn. Gjør han ikke det han sier, holder han ikke det han lover?” I denne sammenhengen betyr dette at Gud ikke kommer til å snu om når det gjelder Israel. Bileam ble hyret inn av moabittkongen Balak til å forbanne Israel, men Guds ord til Bileam og Balak er at Gud ikke kommer til å endre mening og gå fra å velsigne til å forbanne Israel.

  Forskjellen mellom Gud og mennesker på dette området nevnes også i 1. Sam 15,29: “Han som er Israels ære, lyver ikke og angrer ikke. For han er ikke et menneske, en som angrer.” Her er det Saul som prøver å få Gud til å forandre mening og ikke forkaste ham som konge likevel, men Gud har allerede bestemt seg. Og han ombestemmer seg ikke slik som et menneske kanskje ville gjort.

  Disse versene er det første som bør få oss til å ta det litt rolig i svingene her. [1]

  2. Hva med løftet til Juda?

  Gud kunne ha begynt på nytt med Moses og likevel oppfylt løftet til Abraham om et stort folk, siden Moses også var en etterkommer av Abraham. Men det messianske løftet til Juda kunne ikke da bli oppfylt, ettersom Moses ikke var etterkommer av Juda men av Levi:

  “Septer skal ikke vike fra Juda eller herskerstav fra hans føtter til han som eier den, kommer, han som folkene skal lyde.” (1 Mos 49,10)

  4. Mos 23,19 og 1. Sam 15,29 sier begge at Gud heller ikke lyver. Altså kunne han ikke la være å oppfylle dette løftet til Juda om at det skulle komme en konge fra hans stamme.

  Så vi kan jo spørre hvor mye “alvor” som egentlig lå i denne trusselen fra Gud om å utslette folket i 2. Mos 32…

  3. Gud “endrer planer” ofte.

  Israels hus, kan ikke jeg gjøre med dere slik denne pottemakeren gjør med leiren? sier Herren. Se, som leiren i pottemakerens hånd, slik er dere i min hånd, Israels hus. Snart truer jeg et folkeslag eller et rike med å rykke opp og rive ned og ødelegge. Men dersom det folket jeg har truet, vender om fra ondskapen sin, da angrer jeg på det onde som jeg hadde tenkt å gjøre mot det. Snart lover jeg et folkeslag eller et rike å bygge og plante. Men dersom de gjør det som er ondt i mine øyne, og ikke hører på min røst, da angrer jeg på det gode jeg hadde tenkt å gjøre mot dem. (Jer 18,6-10)

  Dette er faktisk ikke noe uvanlig. Her sier Gud at han ofte “angrer” planene sine, og at dette kommer an på folkets respons til denne trusselen om dom. Dette var jo en viktig del av profetenes oppgave. De skulle ikke bare fortelle folk om dommen på forhånd, slik at man skulle bli imponert over at Gud visste framtiden. Det Gud var opptatt av var å varsle om dommen slik at de skulle vende om, nettopp for at dommen da kunne unngås.

  Et annet eksempel er Jona 3,10: “Gud så hva de gjorde, at de vendte om fra sin onde vei. Da angret Gud på det onde han hadde sagt at han ville gjøre mot dem, og han gjorde det ikke.” Legg merke til hvor likt dette er 2. Mos 32,14: “Da angret Herren det onde han hadde sagt han ville gjøre mot folket.” Når Gud her “angrer”, blir Jona sint og sier at det var akkurat det han visste kom til å skje: “For jeg vet at du er en nådig og barmhjertig Gud. Du er sen til vrede og rik på miskunn, så du angrer ulykken.” (Jona 4,1-2) Og i det siste verset i Jona bekrefter Gud at han “angrer” fordi han er god – og altså ikke fordi han er lettpåvirkelig.

  Så tilbake til 2. Mosebok 32… Selv om v. 14 har “angret det onde”, så oversettes samme ord i v. 12 som “la være å gjøre ondt” (NO11). Også her dreier altså Guds “angring” seg om å endre planer basert på menneskenes reaksjon på dommen som er varslet.

  4. Moses’ og soningens rolle i avvergelsen av dommen

  Moses “gikk i forbønn” for folket i 2. Mos 32,11-13 og klarer å avverge den fullstendige utslettelsen som egentlig var straffen for å ha brutt pakten og syndet. Likevel skjer det en delvis dom (v. 28), og det var ikke helt tilastrekkelig det Moses gjorde i v. 11-13. Soning for synd mot den hellige Gud var fortsatt nødvendig.

   Dagen etter sa Moses til folket: “Dere har gjort en stor synd. Men nå vil jeg gå opp til Herren; kanskje kan jeg skaffe soning for synden deres.” (2. Mos 32,30)

  Moses tilbyr sitt eget liv som soning for folket, men Gud avslår dette (2. Mos 32,32-34). Ikke fordi han syntes det var en dårlig ide, noe Det nye testamente viser, men trolig fordi Moses ikke var syndfri og dermed ikke et godt nok offer. Eller fordi tiden ikke var inne for et slikt offer. Poenget er uansett at soning alltid trengs, og dette ser ut til å skje i v. 35. [2] En lignende situasjon inntreffer i 4. Mos 16,41-50. Også der er det soning som avverger straffen.

  Konklusjon 

  Det som hender i 2. Mos 32 ser altså ut til å være en beskrivelse av den hellige Guds vrede over synd, og at det trengs soning for å avverge dette. Så Gud angrer seg ikke i den forstand at han innser at han har gjort en feil, han blir heller ikke overtalt av Moses til å forandre mening, men konsekvensene endres fordi Moses går i forbønn for folket, angrer på vegne av dem og det skjer en form for soning.

  Høres dette kjent ut? Gud er fortsatt hellig, synd er fortsatt synd, og det trengs fortsatt soning for å avverge dommen. Gud er fortsatt den samme. Men hvis han fortsatt er den samme, hvorfor oppfører han seg ikke lenger på denne måten?

  Fordi Jesus har i den nye pakt gjort soning for oss en gang for alle med et evig offer. Uten Jesus kunne det samme ha skjedd igjen. Men Jesus går konstant “i forbønn” for oss (Heb 7,25). Det som Moses gjør her i 2. Mosebok 32, gjør Jesus hele tiden. Han avverger “hele tiden” dommen over synd. Han dukker alltid opp i rett tid som vår talsmann. Vi er skjermet fra Guds dom over synd fordi vi har satt vår lit til Jesus, og fordi han har gjort soningen som er nødvendig.

  “Om noen synder, har vi en talsmann hos Far, Jesus Kristus, den rettferdige. Han er en soning for våre synder, ja, ikke bare for våre, men for hele verdens.” (1. Joh 2,1-2)

  Hva betyr 2. Mos 32 for oss i dag? Evangeliet er faktisk at dette ikke gjelder oss i dag. Gud har ikke forandret seg, men forandringen er at Jesus har kommet. Guds dom over synd kommer enten ved historiens slutt eller på korset.

   

   

  Fotnoter:
  [1] Det samme hebraiske ordet brukes også i 1. Sam 15,11 og 35 om at “Herren angret at han hadde gjort Saul til konge”. Hvordan kan Gud angre hvis han ikke angrer som et menneske? Det ligger tydeligvis nyanser i dette ordet, og derfor har NIV “grieved” i disse versene, og i Dom 2,18 oversettes samme ord med “fikk medlidenhet” i NO11. Altså trenger ikke 1. Sam 15,11 og 35 bety at Gud angret i den forstand at han innså at han hadde gjort en feil. Det er mer sannsynlig en beskrivelse av Guds emosjonelle reaksjon.

  [2] Den hebraiske teksten er uklar og sier bare “og Herren slo folket”. BGO97 har “så slo Herren folket med plager”, og flere engelske oversettelser forstår også denne straffen som en plage.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=401 0
  4. Mosebok på 6 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=398 http://bibelnerden.no/blog/?p=398#comments Thu, 15 Oct 2015 08:03:40 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=398 numbers-600x600-free-bible-icon4. Mosebok handler om Israel i ørkenen på vei til det lovede land. Dette utvikler seg til å ta ca. 40 år pga opprør og vantro, og det er en ny generasjon på slutten av boka som gjøres klar til å innta landet.

  Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=398 0 4. Mosebok handler om Israel i ørkenen på vei til det lovede land. Dette utvikler seg til å ta ca. 40 år pga opprør og vantro, og det er en ny generasjon på slutten av boka som gjøres klar til å innta landet. Skriftlig versjon på nettsida, 4. Mosebok handler om Israel i ørkenen på vei til det lovede land. Dette utvikler seg til å ta ca. 40 år pga opprør og vantro, og det er en ny generasjon på slutten av boka som gjøres klar til å innta landet. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 6:36
  3. Mosebok på 8 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=392 http://bibelnerden.no/blog/?p=392#comments Thu, 08 Oct 2015 06:38:31 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=392 leviticus-600x600-free-bible-iconSå snart Gud har tatt bolig i telthelligdommen i 2 Mosebok, forteller han hvordan de kan nærme seg ham i hans hellighet når de er syndige mennesker. Det er det 3. Mosebok handler om.

  Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=392 0 Så snart Gud har tatt bolig i telthelligdommen i 2 Mosebok, forteller han hvordan de kan nærme seg ham i hans hellighet når de er syndige mennesker. Det er det 3. Mosebok handler om. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, Så snart Gud har tatt bolig i telthelligdommen i 2 Mosebok, forteller han hvordan de kan nærme seg ham i hans hellighet når de er syndige mennesker. Det er det 3. Mosebok handler om. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 7:41
  2. Mosebok (del 5) http://bibelnerden.no/blog/?p=389 http://bibelnerden.no/blog/?p=389#comments Wed, 07 Oct 2015 08:36:04 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=389 Kapittel 33-40.

  • Hvordan pekte til og med diademet til øverstepresten fram mot Jesus?
  • Hvordan henger telthelligdommen sammen med skapelsesberetningen?
  • Hvordan oppfyller Jesus telthelligdommen?
  • Og hvordan skal vi anvende dette??
  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=389 0 Kapittel 33-40. Hvordan pekte til og med diademet til øverstepresten fram mot Jesus? Hvordan henger telthelligdommen sammen med skapelsesberetningen? Hvordan oppfyller Jesus telthelligdommen? Og hvordan skal vi anvende dette?? Kapittel 33-40. Hvordan pekte til og med diademet til øverstepresten fram mot Jesus? Hvordan henger telthelligdommen sammen med skapelsesberetningen? Hvordan oppfyller Jesus telthelligdommen? Og hvordan skal vi anvende dette?? Lars Olav Gjøra clean 28:42
  2. Mosebok (del 4) http://bibelnerden.no/blog/?p=387 http://bibelnerden.no/blog/?p=387#comments Tue, 06 Oct 2015 07:50:39 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=387 Kapittel 25-32.

  Kan Gud angre seg og forandre mening, slik det høres ut i 2 Mos 32,14? Og hvorfor oppfører han seg så annerledes i Det gamle testamente?

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=387 0 Kapittel 25-32. Kan Gud angre seg og forandre mening, slik det høres ut i 2 Mos 32,14? Og hvorfor oppfører han seg så annerledes i Det gamle testamente? Kapittel 25-32. Kan Gud angre seg og forandre mening, slik det høres ut i 2 Mos 32,14? Og hvorfor oppfører han seg så annerledes i Det gamle testamente? Lars Olav Gjøra clean 29:01
  2. Mosebok (del 3) http://bibelnerden.no/blog/?p=382 http://bibelnerden.no/blog/?p=382#comments Mon, 05 Oct 2015 14:42:22 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=382 Kap 15-24.

  • Hvordan var vannet fra klippen et bilde på Jesus?
  • Hvordan henger Sinaipakten sammen med pakten med Abraham?
  • Gjelder De 10 bud i dag?
  • Hvorfor godkjente Gud slaveri?

   

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=382 0 Kap 15-24. Hvordan var vannet fra klippen et bilde på Jesus? Hvordan henger Sinaipakten sammen med pakten med Abraham? Gjelder De 10 bud i dag? Hvorfor godkjente Gud slaveri?   Kap 15-24. Hvordan var vannet fra klippen et bilde på Jesus? Hvordan henger Sinaipakten sammen med pakten med Abraham? Gjelder De 10 bud i dag? Hvorfor godkjente Gud slaveri?   Lars Olav Gjøra clean 30:29
  2. Mosebok (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=380 http://bibelnerden.no/blog/?p=380#comments Fri, 02 Oct 2015 09:21:27 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=380 Kap 5-14.

  • Hva er greia med forherdelsen av farao? Ville Gud at han skulle la dem dra eller ikke?
  • Hvorfor sendte Gud alle plagene? Hvilke grunner hadde han for å gjøre det på denne måten?
  • Var de virkelig så mange som 2 millioner mennesker?
  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=380 0 Kap 5-14. Hva er greia med forherdelsen av farao? Ville Gud at han skulle la dem dra eller ikke? Hvorfor sendte Gud alle plagene? Hvilke grunner hadde han for å gjøre det på denne måten? Var de virkelig så mange som 2 millioner mennesker? Kap 5-14. Hva er greia med forherdelsen av farao? Ville Gud at han skulle la dem dra eller ikke? Hvorfor sendte Gud alle plagene? Hvilke grunner hadde han for å gjøre det på denne måten? Var de virkelig så mange som 2 millioner mennesker? Lars Olav Gjøra clean 36:26
  2. Mosebok (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=377 http://bibelnerden.no/blog/?p=377#comments Wed, 30 Sep 2015 09:09:47 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=377 Introduksjon (inkl. bl.a.: Når skjedde utgangen fra Egypt? Hvorfor nevnes ikke dette i egyptiske kilder?) + kapittel 1-4.

  Se tilhørende presentasjon ‘2. Mosebok’.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=377 0 Introduksjon (inkl. bl.a.: Når skjedde utgangen fra Egypt? Hvorfor nevnes ikke dette i egyptiske kilder?) + kapittel 1-4. Se tilhørende presentasjon ‘2. Mosebok’. Introduksjon (inkl. bl.a.: Når skjedde utgangen fra Egypt? Hvorfor nevnes ikke dette i egyptiske kilder?) + kapittel 1-4. Se tilhørende presentasjon ‘2. Mosebok’. Lars Olav Gjøra clean 49:11
  2. Mosebok på 6 minutter http://bibelnerden.no/blog/?p=371 http://bibelnerden.no/blog/?p=371#comments Mon, 28 Sep 2015 10:02:13 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=371 exodus-600x600-free-bible-iconHistorien fortsetter fra 1. Mosebok med et hopp fram til 1400-tallet, men er vi sporet litt av? De har blitt et stort folk, men hva med løftene om land og velsignelse til hele verden nå når de er slaver i Egypt?

  2. Mosebok handler om hvordan Israel blir kjent med Gud, og hvordan de ledes mot del 2 av løftet til Abraham: Et eget land.

  Kap 1-18 handler om utfrielsen fra Egypt og at Gud oppretter en relasjon med dem. Kap 19 er sentrum hvor Gud åpenbarer seg på Sinai. I kap 20-40 får de loven, inngår pakten og bygger møteteltet for å gjøre en varig relasjon med Gud mulig.

  Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=371 0 Historien fortsetter fra 1. Mosebok med et hopp fram til 1400-tallet, men er vi sporet litt av? De har blitt et stort folk, men hva med løftene om land og velsignelse til hele verden nå når de er slaver i Egypt? 2. Historien fortsetter fra 1. Mosebok med et hopp fram til 1400-tallet, men er vi sporet litt av? De har blitt et stort folk, men hva med løftene om land og velsignelse til hele verden nå når de er slaver i Egypt? 2. Mosebok handler om hvordan Israel blir kjent med Gud, og hvordan de ledes mot del 2 av løftet til Abraham: Et eget land. Kap 1-18 handler om utfrielsen fra Egypt og at Gud oppretter en relasjon med dem. Kap 19 er sentrum hvor Gud åpenbarer seg på Sinai. I kap 20-40 får de loven, inngår pakten og bygger møteteltet for å gjøre en varig relasjon med Gud mulig. Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 5:51
  7 min om fortellingene i GT http://bibelnerden.no/blog/?p=350 http://bibelnerden.no/blog/?p=350#comments Wed, 02 Sep 2015 08:05:30 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=350  

  cloud of words related to story, legend and myth on an old slate blackboard with scratches and white chalk smudges

  Denne podcastepisoden går raskt gjennom noen karakteristiske trekk for GTs fortellinger:

  1. De er korte og med få detaljer
  2. De presenteres som sanne historier
  3. Repetisjoner brukes for viktig stoff
  4. De er ærligere enn annen litteratur fra samme tid og sted
  5. Det gis få «moralske» kommentarer og leseren må derfor bedømme handlingene selv.

  Av Lars Olav Gjøra. Fra Lederskolen i Salem menighet Trondheim.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=350 0   Denne podcastepisoden går raskt gjennom noen karakteristiske trekk for GTs fortellinger: 1. De er korte og med få detaljer 2. De presenteres som sanne historier 3. Repetisjoner brukes for viktig stoff 4. De er ærligere enn annen litteratur fra samme ...   Denne podcastepisoden går raskt gjennom noen karakteristiske trekk for GTs fortellinger: 1. De er korte og med få detaljer 2. De presenteres som sanne historier 3. Repetisjoner brukes for viktig stoff 4. De er ærligere enn annen litteratur fra samme tid og sted 5. Det gis få «moralske» kommentarer og leseren må derfor bedømme […] Lars Olav Gjøra clean 7:16
  Hvorfor lese GT? (4 min) http://bibelnerden.no/blog/?p=344 http://bibelnerden.no/blog/?p=344#comments Mon, 31 Aug 2015 08:25:46 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=344 Old-Testament-5En liten pep-talk om hvorfor vi bør lese GT.

  1. GT og NT henger sammen: NT er oppfyllelsen av løftene i GT.
  2. NT henviser masse til GT
  3. Det var Bibelen til Jesus og de første kristne, og de kalte det “Guds ord”.
  4. Vi får en rikere forståelse av hvem Gud er, hvorfor han ønsket å få skrevet ned akkurat dette, og vi forstår mer av NT.

  Presentasjon på nettsiden, jingle av Starbreather Production.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=344 0 En liten pep-talk om hvorfor vi bør lese GT. 1. GT og NT henger sammen: NT er oppfyllelsen av løftene i GT. 2. NT henviser masse til GT 3. Det var Bibelen til Jesus og de første kristne, og de kalte det “Guds ord”. 4. En liten pep-talk om hvorfor vi bør lese GT. 1. GT og NT henger sammen: NT er oppfyllelsen av løftene i GT. 2. NT henviser masse til GT 3. Det var Bibelen til Jesus og de første kristne, og de kalte det “Guds ord”. 4. Vi får en rikere forståelse av hvem Gud er, hvorfor han ønsket å få skrevet ned akkurat dette, og vi forstår mer av NT. Presentasjon på nettsiden, jingle av Starbreather Production. Lars Olav Gjøra clean 4:24
  Misjonsbefalingene (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=339 http://bibelnerden.no/blog/?p=339#comments Sat, 27 Jun 2015 17:50:55 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=339 keepcalm25

  Del 2 inneholder misjonsbefalingene i Lukas og Markus, hvor det også blir nødvendig å snakke litt om tekstkritikk og det at Markus 16,9-20 ikke er med i de eldste håndskriftene. Til slutt anvendelse av disse misjonsbefalingene i vår situasjon, vi som allerede er “der ute” og en del av “alle folkeslag”.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=339 0 Del 2 inneholder misjonsbefalingene i Lukas og Markus, hvor det også blir nødvendig å snakke litt om tekstkritikk og det at Markus 16,9-20 ikke er med i de eldste håndskriftene. Til slutt anvendelse av disse misjonsbefalingene i vår situasjon, Del 2 inneholder misjonsbefalingene i Lukas og Markus, hvor det også blir nødvendig å snakke litt om tekstkritikk og det at Markus 16,9-20 ikke er med i de eldste håndskriftene. Til slutt anvendelse av disse misjonsbefalingene i vår situasjon, vi som allerede er “der ute” og en del av “alle folkeslag”. Lars Olav Gjøra clean 48:38
  Misjonsbefalingene (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=330 http://bibelnerden.no/blog/?p=330#comments Thu, 25 Jun 2015 20:21:52 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=330 keepcalm25
  Matteus har den mest kjente misjonsbefalingen, men faktisk har de tre andre evangeliene også misjonsbefalinger, gitt på ulike tidspunkt og steder mellom Jesu oppstandelse og himmelfart. Før vi kikker på detaljene i disse befalingene, ser vi først på hvordan GT peker fram mot at evangeliet skulle ut til alle folkeslag. Og til slutt: Hvordan kan vi være med og utføre dette oppdraget vi alle har fått?
  Del 1 inneholder misjon i GT og misjonsbefalingene i Johannes og Matteus.
  Se også presentasjonen ‘Misjonsbefalingene’. Fra Utforsk i Salem menighet Trondheim.
  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=330 0 Matteus har den mest kjente misjonsbefalingen, men faktisk har de tre andre evangeliene også misjonsbefalinger, gitt på ulike tidspunkt og steder mellom Jesu oppstandelse og himmelfart. Før vi kikker på detaljene i disse befalingene, Matteus har den mest kjente misjonsbefalingen, men faktisk har de tre andre evangeliene også misjonsbefalinger, gitt på ulike tidspunkt og steder mellom Jesu oppstandelse og himmelfart. Før vi kikker på detaljene i disse befalingene, ser vi først på hvordan GT peker fram mot at evangeliet skulle ut til alle folkeslag. Og til slutt: Hvordan kan vi være med og utføre […] Lars Olav Gjøra clean 40:15
  Daniel kap 2 og 7-12: Gud har kontroll på historiens gang http://bibelnerden.no/blog/?p=325 http://bibelnerden.no/blog/?p=325#comments Wed, 17 Jun 2015 10:24:11 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=325 Daniel 2

  «Mens du så på, ble en stein revet løs, uten at noen hånd rørte ved den, og den traff statuen på føttene som var av jern og leire, og knuste dem.» (Dan 2,34)

  Denne episoden går gjennom kap 2 og kap 7-12, hvor de neste århundrene etter Daniel blir forutsagt – og det med forbløffende nøyaktighet. Riker skulle komme og gå, men Guds rike er sterkere og varer evig. Og det er dette riket vi tilhører.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=325 0 Denne episoden går gjennom kap 2 og kap 7-12, hvor de neste århundrene etter Daniel blir forutsagt – og det med forbløffende nøyaktighet. Riker skulle komme og gå, men Guds rike er sterkere og varer evig. Og det er dette riket vi tilhører. Denne episoden går gjennom kap 2 og kap 7-12, hvor de neste århundrene etter Daniel blir forutsagt – og det med forbløffende nøyaktighet. Riker skulle komme og gå, men Guds rike er sterkere og varer evig. Og det er dette riket vi tilhører. Lars Olav Gjøra clean 54:44
  Daniel kap 1, 3 og 6: I verden men ikke av verden http://bibelnerden.no/blog/?p=321 http://bibelnerden.no/blog/?p=321#comments Thu, 11 Jun 2015 08:23:54 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=321 Daniel hadde en ledende stilling i den tids mest ‘hedenske’ nasjon, men klarte likevel å leve ut troen sin på en måte som gjorde ham godt likt uten å gå på kompromiss. Og dette er høyaktuelt for oss og hvordan vi kan leve ut troen vår i vår avkristnede verden.

  Denne episoden tar for seg kap 1, 3 og 6. Kapittel 4-5 (fra 2009) ligger på bibelnerden.no, mens neste episode blir kap 2, 7-12. Se også tilhørende presentasjon ‘Daniel‘.

  Fra ‘Utforsk’ i Salem menighet Trondheim.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=321 0 Daniel hadde en ledende stilling i den tids mest ‘hedenske’ nasjon, men klarte likevel å leve ut troen sin på en måte som gjorde ham godt likt uten å gå på kompromiss. Og dette er høyaktuelt for oss og hvordan vi kan leve ut troen vår i vår avkristnede... Daniel hadde en ledende stilling i den tids mest ‘hedenske’ nasjon, men klarte likevel å leve ut troen sin på en måte som gjorde ham godt likt uten å gå på kompromiss. Og dette er høyaktuelt for oss og hvordan vi kan leve ut troen vår i vår avkristnede verden. Denne episoden tar for seg […] Lars Olav Gjøra clean 42:03
  2. Korinterbrev: Hva er en «vellykket» leder? (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=318 http://bibelnerden.no/blog/?p=318#comments Tue, 02 Jun 2015 09:46:59 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=318 Del 2 går gjennom Paulus sin «kollekt-tale» i kapittel 8-9 og hans siste retoriske krumspring for å overtale korinterne i kapittel 10-13.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=318 0 Del 2 går gjennom Paulus sin «kollekt-tale» i kapittel 8-9 og hans siste retoriske krumspring for å overtale korinterne i kapittel 10-13. Del 2 går gjennom Paulus sin «kollekt-tale» i kapittel 8-9 og hans siste retoriske krumspring for å overtale korinterne i kapittel 10-13. Lars Olav Gjøra clean 32:09
  2. Korinterbrev: Hva er en «vellykket» leder? (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=316 http://bibelnerden.no/blog/?p=316#comments Thu, 28 May 2015 07:59:12 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=316 2 Korinterbrev er nok Paulus sitt mest personlige brev, ganske annerledes enn 1 Korinterbrev. Noen fancy filosofer i Korint mente Paulus ikke var en ekte apostel siden han bl.a. ikke var utdannet retoriker eller hadde hatt noen åndelige opplevelser. Dette er derfor også brevet hvor han forsvarer tjenesten sin mest, og han sier at han faktisk vil rose seg av sine svakheter, for da blir Gud større. Et brev om motgang, svakheter, identitet og Guds kraft.

  Del 1 går gjennom kap 1-7. Se tilhørende presentasjon ‘2 Korinter‘. Fra Bibelkveld med YWAM Oslo.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=316 0 2 Korinterbrev er nok Paulus sitt mest personlige brev, ganske annerledes enn 1 Korinterbrev. Noen fancy filosofer i Korint mente Paulus ikke var en ekte apostel siden han bl.a. ikke var utdannet retoriker eller hadde hatt noen åndelige opplevelser. 2 Korinterbrev er nok Paulus sitt mest personlige brev, ganske annerledes enn 1 Korinterbrev. Noen fancy filosofer i Korint mente Paulus ikke var en ekte apostel siden han bl.a. ikke var utdannet retoriker eller hadde hatt noen åndelige opplevelser. Dette er derfor også brevet hvor han forsvarer tjenesten sin mest, og han sier at han faktisk vil rose […] Lars Olav Gjøra clean 46:51
  Forkynneren: Når livet er frustrerende (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=313 http://bibelnerden.no/blog/?p=313#comments Mon, 11 May 2015 09:12:11 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=313 http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=313 0 Lars Olav Gjøra clean 36:47 Forkynneren: Når livet er frustrerende (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=311 http://bibelnerden.no/blog/?p=311#comments Fri, 08 May 2015 10:55:52 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=311 Forkynneren er en annerledes bok, en “reality-check” som de fleste kan kjenne seg igjen i. Den kan virke pessimistisk, men kan overraskende nok oppmuntre oss til å leve rett uansett hvordan livet behandler oss og til å bygge livene våre på det som har evig verdi.

  Se tilhørende presentasjon ‘Forkynneren‘. Fra YWAM Oslo Bibelkveld.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=311 0 Forkynneren er en annerledes bok, en “reality-check” som de fleste kan kjenne seg igjen i. Den kan virke pessimistisk, men kan overraskende nok oppmuntre oss til å leve rett uansett hvordan livet behandler oss og til å bygge livene våre på det som har ... Forkynneren er en annerledes bok, en “reality-check” som de fleste kan kjenne seg igjen i. Den kan virke pessimistisk, men kan overraskende nok oppmuntre oss til å leve rett uansett hvordan livet behandler oss og til å bygge livene våre på det som har evig verdi. Se tilhørende presentasjon ‘Forkynneren‘. Fra YWAM Oslo Bibelkveld. Lars Olav Gjøra clean 49:14
  Forløsningen http://bibelnerden.no/blog/?p=307 http://bibelnerden.no/blog/?p=307#comments Sat, 04 Apr 2015 21:51:37 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=307 Hva betyr det egentlig at Jesus er vår ‘forløser’? Hva er vi forløst fra, og hva er vi forløst til?

  Et ordstudium av ordet ‘forløsning’ i Bibelen.

   

  Se tilhørende presentasjon ‘Forløsningen‘. Fra Trondheim Kristelige Studentlag.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=307 0 Hva betyr det egentlig at Jesus er vår ‘forløser’? Hva er vi forløst fra, og hva er vi forløst til? Et ordstudium av ordet ‘forløsning’ i Bibelen.   Se tilhørende presentasjon ‘Forløsningen‘. Fra Trondheim Kristelige Studentlag. Hva betyr det egentlig at Jesus er vår ‘forløser’? Hva er vi forløst fra, og hva er vi forløst til? Et ordstudium av ordet ‘forløsning’ i Bibelen.   Se tilhørende presentasjon ‘Forløsningen‘. Fra Trondheim Kristelige Studentlag. Lars Olav Gjøra clean 32:44
  Troverdige tilfeldigheter http://bibelnerden.no/blog/?p=295 http://bibelnerden.no/blog/?p=295#comments Wed, 25 Mar 2015 16:20:18 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=295 (Fra kommende Credo 02/2015)

  Mange av oss har lest de fire evangeliene mange ganger og kjenner derfor historien godt. Det ironiske er at vi da kan gå glipp av små detaljer som underbygger historiens troverdighet. Av og til kjenner vi nok til disse detaljene, men vi har kanskje ikke tenkt på hvilket evangelium som har med hvilke detaljer. En som har tenkt på dette er Tim McGrew, professor i filosofi ved Western Michigan University i USA. Her er noen av hans eksempler på slike tilfeldigheter.

   

  Lukas 9,28-36

  Omkring åtte dager etter at han hadde sagt dette, tok han med seg Peter, Johannes og Jakob og gikk opp i fjellet for å be. Og mens han ba, fikk ansiktet hans et annet utseende, og klærne ble blendende hvite. Med ett sto det to menn og snakket med ham; det var Moses og Elia. De viste seg i herlighet og talte om den utgangen livet hans skulle få, om det han skulle fullføre i Jerusalem […] Det lød en røst fra skyen: «Dette er min Sønn, den utvalgte. Hør ham!»  Disiplene tidde med dette. På den tiden fortalte de ikke til noen hva de hadde sett. 

  Etter å ha opplevd noe så uvanlig, ville ikke den naturlige reaksjonen være å fortelle det til noen? Hvorfor gjorde de ikke det?

  Lukas forklarer ikke hvorfor, men det gjør Markus i sin beskrivelse av den samme episoden. Han har nemlig med den detaljen at “på veien ned fra fjellet påla han dem at de ikke skulle fortelle noen hva de hadde sett, før Menneskesønnen var stått opp fra de døde.” (Mark 9,9) Og interessant nok sier ikke Markus at disiplene adlød Jesus, men dette leser vi i stedet i Lukas.

  Matteus 26,65-68

  Da flerret øverstepresten klærne sine og sa: «Han har spottet Gud! Hva skal vi med flere vitner? Nå har dere jo hørt gudsbespottelsen. Hva mener dere?» De svarte: «Han er skyldig til å dø.» Så spyttet de ham i ansiktet og slo ham med knyttnevene. Noen slo ham i ansiktet og sa: «Nå kan du være profet for oss, Messias. Hvem var det som slo deg?» 

  Hvorfor skulle det være vanskelig for Jesus å si hvem som slo ham? Hva har dette å gjøre med å være profet? For å forstå hvordan dette henger sammen må vi gå til Lukas. Han gir oss den lille opplysningen at “de dekket til ansiktet hans» (Luk 22,64), og da blir det jo straks mye vanskeligere å vite hvem som slår en. Vi vet ikke sikkert hvorfor Matteus utelater dette, men kanskje var det fordi denne historien var så godt kjent.

  Lukas 23,1-4

  Hele forsamlingen brøt nå opp og førte ham til Pilatus. Der begynte de å anklage ham. De sa: «Vi har funnet at denne mannen fører folket vårt på avveier: Han vil hindre at vi betaler skatt til keiseren, og han gir seg ut for å være Messias, altså konge.» Pilatus spurte ham: «Er du jødenes konge?» «Du sier det», svarte Jesus. Da sa Pilatus til overprestene og folkemengden: «Jeg finner ingen skyld hos denne mannen.»  

  Å utgi seg for å være en konge ville bli oppfattet som en trussel mot keiseren og romersk styre. Pilatus ser ut til å tolke det slik når han spør Jesus om han er jødenes konge. Men hvordan kan han ta så lett på dette når Jesus ser ut til å innrømme at han faktisk er en konge? Dette burde da Pilatus i høyeste grad bry seg om. Han ville jo ikke ha noe opprør i sitt område.

  Joh 18,29-38 fyller inn hullene ved å gi flere opplysninger om hva samtalen mellom Jesus og Pilatus dreide seg om.

  Pilatus gikk da ut til dem og sa: «Hva er anklagen som dere fremfører mot dette mennesket?» De svarte: «Var han ikke en forbryter, hadde vi ikke overgitt ham til deg.» […] Pilatus gikk da inn i borgen igjen, kalte Jesus til seg og sa: «Er du jødenes konge?» Jesus svarte ham: «Sier du dette av deg selv, eller har andre sagt det om meg?» «Er vel jeg jøde?» sa Pilatus. «Ditt eget folk og overprestene har overgitt deg til meg. Hva er det du har gjort?» Jesus svarte: «Min kongsmakt er ikke av denne verden. Var min kongsmakt av denne verden, hadde mine menn kjempet for at jeg ikke skulle bli overgitt til jødene. Men min kongsmakt er ikke herfra.» «Du er altså konge?» sa Pilatus. «Du sier at jeg er konge», svarte Jesus. «For å vitne om sannheten er jeg født, og derfor er jeg kommet til verden. Hver den som er av sannheten, hører min røst.» «Hva er sannhet?» sa Pilatus. Deretter gikk han igjen ut til jødene og sa til dem: «Jeg finner ingen skyld hos denne mannen.»

  Når Pilatus undersøker nærmere, virker ikke dette som noen trussel mot romersk styre likevel. I dette eksemplet faller det også noen biter på plass andre veien. Johannes har nemlig ikke med anklagen om å være konge, bare at han er en forbryter. Hvorfor skulle da Pilatus spørre om Jesus var konge?

  Johannes 6,2-6

  I opptakten til at Jesus metter fem tusen i Johannesevangeliet leser vi: Jesus løftet blikket og så at en stor folkemengde kom til ham. Han sa da til Filip: «Hvor skal vi kjøpe brød så alle disse kan få noe å spise?» Det som er interessant er hvorfor Jesus stiller dette spørsmålet til akkurat Filip? Fordi han tilfeldigvis var den som stod nærmest?

  Hvis vi går til Lukas, så nevnes ikke Filip. Derimot forteller Lukas at de befinner seg i nærheten av Betsaida (Luk 10,9). Muligens vil en observant leser huske at da Filip ble introdusert i Johannesevangeliet, ble det nevnt at han var fra nettopp Betsaida (Joh 1,44). Dette nevnes også igjen senere i Johannes (Joh 12,21), men her i kapittel 6 nevnes det ikke, selv om det ville vært relevant. I dette siste eksemplet må vi altså gå til tre tekster for å se hele bildet.

  Mange mener at evangeliene er oppdiktede historier, men slike eksempler, og det finnes mange flere, peker i retning av at historiene er sanne. Om historiene var fabrikert, ville forfatterne trolig ha vært påpasselige med å forklare alle detaljer for å virke overbevisende. Dette er ikke like viktig hvis de bare rapporterer det som faktisk skjedde.

  “Det er lett å finne på en løgn, men du kan ikke få andre med på løgnen din,” sier McGrew. En konspirasjonsteori mellom de fire evangelistene virker mindre sannsynlig enn at det som rapporteres rett og slett er sannheten, men at de fire forfatterne ikke alltid vektlegger det samme. Da er det bare en fordel at vi har fire evangelier som på denne måten kan utfylle og bekrefte hverandre.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=295 0
  Disippelskap telt på én hånd http://bibelnerden.no/blog/?p=272 http://bibelnerden.no/blog/?p=272#comments Sat, 15 Nov 2014 15:21:21 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=272 (Fra Credo 4/2014)

  Ordet ‘disippel’ brukes mange ganger i evangeliene, men faktisk ikke så mange ganger av Jesus selv. Vi kan faktisk telle på én hånd de gangene han spesifikt sier noe om hva som skal kjennetegne hans disipler. Her følger de fem viktigste punktene om disippelskap ifølge Jesus.

  1. En disippel blir mer lik Jesus

  En disippel av Jesus er mer enn en etterfølger av Jesus. Ordet betyr ‘elev’ eller ‘lærling’, altså en som blir opplært til å bli som sin læremester. Der nynorske bibler har ‘læresvein’ brukes nesten alltid ‘disippel’ på bokmål. Bibelselskapet gjør et unntak i Lukas 6,40: “En lærling står ikke over sin mester, men når han er utlært, blir han som sin mester.” Som disipler har vi et daglig mål: Å bli mer og mer lik Jesus, helt til vi til slutt til og med skal få en kropp “lik den kroppen han selv har i herligheten”.[1] Det vil si at vi alltid er lærlinger og aldri ferdig utlært mens vi lever her på jorda, samtidig som vi alltid skal ha som mål å bli mer lik Jesus.

  2. En disippel blir opplært i Jesu ord og blir i dem

  I Matteus 28,19-20 ber Jesus apostlene om å lære nye disipler “alt det jeg har befalt dere”. De nye lærlingene skulle ikke ha apostlene som læremestre, men Jesus. Det var hans ord som alltid skulle tas videre til nye generasjoner. Jesus snakker også om sine egne ord med noen jøder “som var kommet til tro på ham” [2] i Johannes 8. Det blir fort tydelig at disse jødene ikke hadde en ekte, tilstrekkelig eller “frelsende” tro.[3] De trodde til en viss grad og så kanskje på seg selv som disipler. Derfor understreker Jesus: “Hvis dere blir i mitt ord, er dere virkelig mine disipler.”

  Hva betyr det å “bli” i Jesu ord? Andre steder brukes samme uttrykk om å bo i et hus,[4] men også ofte om å oppholde seg på et bestemt sted og ikke forlate dette.[5] Så vi kan si at virkelige disipler av Jesus forlater ikke Jesu ord, men de oppholder seg konstant der så man nesten kan si at de “bor” i hans ord. Bibellesning og bibelstudier står derfor sentralt i et disippelliv.

  3. En disippel setter Jesus høyere enn alt annet

  En gang Jesus hadde en stor folkemengde følgende etter seg, benytter han faktisk anledningen til å gjøre det klart hva det egentlig vil si å være en disippel: Jesus må komme foran eget liv, familie og eiendeler.

  “Om noen kommer til meg og ikke setter dette høyere enn far og mor, kone og barn, brødre og søstre, ja, høyere enn sitt eget liv, kan han ikke være min disippel. Den som ikke bærer sitt kors og følger etter meg, kan ikke være min disippel… Ingen av dere kan være min disippel uten å gi avkall på alt han eier. [6]

  Jesus sier at det ikke er nok bare å tro på ham. Man må sette ham høyest i livet sitt. Han illustrerer poenget med to korte lignelser: Én om å beregne kostnadene før man begynner å bygge et tårn slik at man har råd til å gjøre det ferdig, og én om en konge som overveier om han har nok menn til å dra i krig.[7] Det er altså en avgjørelse verdt en overveielse om man skal bli en disippel, det er ikke noe man tar lett på. Jesus ville tydeligvis ha overgitte disipler framfor en stor flokk med etterfølgere. Vi må være klare til å fullføre det vi har påbegynt, og vi må være klar over at disippelskap koster.

  4. En disippel elsker andre disipler til et vitnesbyrd for verden 

  “Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre. Ved dette skal alle forstå at dere er mine disipler: at dere har kjærlighet til hverandre.” [8]

  Dette dreier seg ikke om at verden skal forstå at vi er ‘kristne’ gjennom at vi elsker hverandre. Dette får ikke mennesker automatisk nærmere Jesus, ettersom kristne ikke alltid er attraktive for verden. I stedet ser vekten ut til å ligge på ‘mine’: Alle skal forstå at dere er mine disipler.[9] Altså skal denne observasjonen føre til at mennesker skal se at vi er disipler av selveste Jesus. Da er det han som kommer i sentrum, og han er attraktiv. Hans kjærlighet til oss gir oss også en modell for hvordan vi skal elske hverandre.

  5. En disippel bærer frukt

  Senere i samme tale til disiplene sier Jesus at han er “det sanne vintre” og at disiplene er greinene.

  “Bli i meg, så blir jeg i dere. Slik som greinen ikke kan bære frukt av seg selv, men bare hvis den blir på vintreet, slik kan heller ikke dere bære frukt hvis dere ikke blir i meg…. Den som blir i meg og jeg i ham, bærer mye frukt. For uten meg kan dere ingen ting gjøre… Når dere bærer mye frukt, blir min Far forherliget, og da er dere mine disipler.” [10]

  I Det gamle testamente brukes ofte vintreet som et bilde på Israel,[11] og de fleste gangene er faktisk poenget at Israel ikke har båret den frukten som Gud forventet av dem. Jesus er derimot det sanne vintre, oppfyllelsen av Israel, og det er bare i ham at noen kan bære den frukten som Gud forventer. Jesus definerer ikke hva slags frukt han snakker om, fordi det uansett ikke er det vi skal fokusere på. Det eneste budet han gir er “bli i meg.” Og enhver som blir i ham, er en del av det trofaste og fruktbare vintreet som Gud så etter i Israel [12] og dermed en sann disippel.

   

  Fotnoter:

  [1] Fil 3,21

  [2] Joh 8,31

  [3]  I Johannes brukes også vanligvis en annen grammatisk konstruksjon om en frelsende tro enn den som brukes her. Interessant nok er det snakk om en slik “ekte” tro i vers 30.

  [4] Luk 8,27

  [5]  Samme grammatiske konstruksjon i f.eks. Luk 10,7; Joh 7,9; Joh 11,6; Apg 27,31.

  [6]  Luk 14,26-27.33

  [7]  Luk 14,28-32

  [8]  Joh 13,34-35

  [9]  På gresk kommer ‘mine’ først i setningen, noe som ofte antyder hvor trykket ligger.

  [10]  Joh 15,1-8

  [11]  F.eks. Sal 80; Jer 2,21; 8,13; Esek 15,1-8; 17,6-8; 19,10-14; Hos 10,1; 14,7.

  [12]  Whitacre, R. A., “Vine, Fruit of the Vine” i: Green, J. B. et al, Dictionary of Jesus and the Gospels (Downers Grove: InterVarsity Press, 1992), s. 867-868.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=272 0
  «Guds mysterium» og vår enhet http://bibelnerden.no/blog/?p=267 http://bibelnerden.no/blog/?p=267#comments Fri, 03 Oct 2014 13:33:00 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=267 (fra Credo 3/2014)

  En av de største sannhetene å oppdage i Efeserbrevet er hvordan «Guds mysterium» er blitt åpenbart i menigheten [1] og peker fram mot det Gud tenker å gjøre i fremtiden. 

   

  Å sammenfatte alt i Kristus

  I Ef 1,9-10 skriver Paulus om “[Guds] viljes mysterium, det han gjerne ville gjøre i [Jesus]. Han ville fullføre sin frelsesplan i tidens fylde: å sammenfatte alt i Kristus, alt i himmel og på jord i ham.” Guds frelsesplan er altså til tider et mysterium, eller var i alle fall det inntil Jesus kom. Nå har Gud åpenbart for oss at han tenker å “sammenfatte alt i Kristus”. Men hva betyr dette?

  Selve ordet som oversettes ‘sammenfatte’ betyr som regel ‘å oppsummere hovedpunkter’, men det kan også mer bokstavelig bety ‘å samle i/under ett hode igjen’.[2] Ellers i NT brukes dette ordet bare i Rom 13,9. Der sier Paulus at “hvilket bud det så er, sammenfattes i dette: Du skal elske din neste som deg selv.” Han sier altså at alle budene kan ‘samles i ett hoved’-bud og at dette budet ‘oppsummerer’ alle disse andre budene.[3]

  Denne betydningen ser ikke ut til å passe like bra i Ef 1,10 hvor det ikke er snakk om noen oppsummering. I stedet kan det godt hende at Paulus spiller på den bokstavelige meningen av ordet og vil få fram at Jesus skal være «hode for alt i himmel og på jord igjen». Dette støttes av at han litt senere, i vers 22, kaller Jesus for «hodet over alle ting». Guds frelsesplan og mysterium er å gjøre Jesus til hode over universet og dermed bringe hele skaperverket inn under Guds kontroll igjen.[4]

   

  Hedningene har del i evangeliet

  Når Paulus kommer inn på dette “mysteriet” i kapittel 3, ser det ved første øyekast ut til at han definerer det litt annerledes enn i kapittel 1: “at hedningene har del i samme arv, samme kropp og samme løfte i Kristus Jesus ved evangeliet.» (Ef 3,6) Hvordan kan Guds mysterium, hans frelsesplan,[5] sies å være både at Jesus igjen skal være hode for alle ting og at hedningene har del i evangeliet? Hvordan henger disse to sammen?

   

  De kristnes enhet

  La oss se litt på et avsnitt som står mellom disse to «definisjonene», Ef 2,11-22. Her bruker Paulus mange uttrykk til å understreke enheten jøder og hedninger har i Jesus. Han skriver at Jesus er “vår fred”, han «gjorde de to til ett», han «rev ned muren som skilte, fiendskapet», han «stiftet fred», han «skapte ett nytt menneske i seg» av jøder og hedninger, han «forsonte dem begge med Gud» og han «drepte fiendskapet». I v. 18 sier han til slutt at gjennom Jesus har både jøder og hedninger “adgang til Far i én Ånd”, før han beskriver Guds bolig, det åndelige tempelet som utgjøres av alle kristne.

  At hedningene skulle få del i Guds rike på lik linje med jødene var overraskende, nærmest utenkelig. Nettopp derfor kaller Paulus det for et mysterium. Og det ser ut til at det er på denne måten disse to aspektene av «mysteriet» henger sammen: Det å forene troende jøder og hedninger var første skritt i Guds store plan om å forene hele skaperverket med seg selv i Jesus.  Menighetens samling i Jesus peker fram mot Guds ultimate mål: Å samle alle ting i himmel og på jord i Jesus. Menighetens enhet er altså en viktig del av Guds plan med universet. I Ef 3,10 skriver Paulus at  “slik skulle hans mangfoldige visdom bli kunngjort gjennom kirken for maktene og åndskreftene i himmelrommet”. Det kan virke som om kirken vitner om denne planen bare ved å eksistere.[6]

   

  Vår relasjon til andre mennesker

  Vår enhet er altså en sentral del av Guds plan for universet, og det burde være mye lettere for oss i dag å komme overens enn hva det var for jøder og hedninger i antikken. Og Jesus sa faktisk at enheten vår er vår beste evangeliseringsmetode:

  “Den herligheten du har gitt meg, har jeg gitt dem, for at de skal være ett, slik vi er ett: jeg i dem og du i meg, så de helt og fullt kan være ett. Da skal verden skjønne at du har sendt meg, og at du elsker dem slik du har elsket meg.”[7]

  Hvis vi jobber for enhet blant kristne, er vi medarbeidere i Guds plan. Men da må det også være sant at dersom vi motarbeider enhet blant kristne, så arbeider vi faktisk mot Guds plan. Og vi motarbeider denne enheten hver gang vi gjør eller sier noe som ikke styrker enheten, som for eksempel hver gang vi rister på hodet av de som uttrykker troen sin annerledes enn oss eller hever oss over “rare” kristne. Eller enda verre: Hver gang vi latterliggjør, baktaler eller i det hele tatt snakker negativt om en annen kristen. Hvis menigheten er «juvelen i Guds evige plan”,[8] hvor ille er det ikke da å skitne den til?

  I Jesus har vi fred med Gud og med hverandre. I løpet av rettssaken til Jesus ble selv fiendene Pilatus og Herodes venner.[9] Hvor mye mer bør ikke da vi ha enhet, vi som Bibelen sier har “fått Jesu herlighet” og som utgjør “ett nytt menneske” og “en bolig for Gud”? [10]

  “La ikke et eneste råttent ord komme over leppene. Si bare det som er godt, og som bygger opp der det trengs, så det kan bli til velsignelse for dem som hører på.” [11]

   

  Fotnoter:

  [1] Både ‘menighet’ og ‘kirke’ kommer av samme ord på gresk (ekklēsia) og beskriver kun menneskene som utgjør denne forsamlingen (både lokalt og globalt), ikke en bygning.

  [2]  Ordet ‘anakefalaioō’ består av forstavelsen ‘ana’, som kan bety ‘opp’ eller ‘igjen’, og verbformen av ‘kefalē’ som betyr ‘hode’. I den første betydningen kommer ‘opp’ av ‘ana», mens ‘kefalē’ gir ‘hoved’, som jo kommer fra det samme norrøne ordet som ‘hode’: ‘hǫfuð’. I den andre betydningen kommer ‘igjen’ av ‘ana’, mens ‘kefalē’ betyr som vanlig ‘hode’.

  [3]  Paulus visste selvsagt at Jesus hadde oppsummert hele loven i både det å elske Gud og det å elske sin neste, men i Rom 13 snakker Paulus om de budene som omhandler kristen etikk. Det er nok derfor han fokuserer på nestekjærlighet her.

  [4]  Denne tolkningen støttes av bl.a. Arnold, Clinton E., Exegetical Commentary on the New Testament. Ephesians. Volume 10 (Grand Rapids: Zondervan, 2010) og Witherington, Ben III, The Letters to Philemon, the Colossians, and the Ephesians. A Socio-Rhetorical Commentary on the Captivity Epistles (Grand Rapids: Wm. B. Eerdmans Publishing Co., 2007).

  [5]  Også i Ef 3,9 forklarer Paulus “mysteriet” som Guds frelsesplan, som i 1,10.

  [6]  Det nevnes ingen spesiell aktivitet av kirken, og det ser ut til at det er Gud som utfører “kunngjøringen” ettersom det er relativt vanlig i NT at verb i passiv har Gud som subjekt.

  [7]  Joh 17,22-23

  [8]  Lewis, Daniel J., The Church Catholic. The Book of Ephesians. (Troy: Diakonos, 1999) s. 31.

  [9]  Luk 23,12

  [10]  Joh 17,22; Ef 2,15; Ef 2,22

  [11] Ef 4,29

   

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=267 0
  Forkynneren: Er livet kort, tomt eller meningsløst? http://bibelnerden.no/blog/?p=262 http://bibelnerden.no/blog/?p=262#comments Mon, 22 Sep 2014 07:17:48 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=262 Jeg har jobbet en del med Forkynneren i det siste og innser hvordan ulike oversettelser gir helt forskjellige inntrykk av denne boka. 

  F.eks 9,9: 

  NO11: «Nyt livet med kvinnen du elsker, alle dine flyktige levedager, de som Gud gir deg under solen, ja, alle dine flyktige dager.»

  NB88: «Nyt livet med en hustru som du elsker, alle dager i ditt tomme liv, som Herren har gitt deg under solen – alle dine tomme dager!»

  NIV: «Enjoy life with your wife, whom you love, all the days of this meaningless life that God has given you under the sun– all your meaningless days.»

  Skal vi nyte livet mens vi kan fordi livet er kort, eller er han sarkastisk om å prøve å nyte et tomt og meningsløst liv?


  Eller 11,10:

  NO11: «For barndom og ungdom er som et pust.»
  NB88: «For ungdom og morgenrøde er tomhet.»
  NIV: «For youth and vigor are meaningless.»

  Er barndom og ungdom borte før du vet av det, eller er denne perioden av livet tomt og meningløst?

  Store forskjeller, og en veldig interessant og uvanlig bok. Også mange forskjellige meninger om den. Stay tuned for podcaster hvis du vil vite mer :)

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=262 0
  Flau over skapelsesberetningen? http://bibelnerden.no/blog/?p=252 http://bibelnerden.no/blog/?p=252#comments Sat, 02 Aug 2014 09:31:54 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=252 1 Mosebok 1 er en grunn til at mange tror at Bibelen er fullstendig irrelevant. Er det mulig å fortsatt tro på skapelsesberetningen i lys av alle vitenskapelige oppdagelser? Hovedproblemet med 1 Mos 1 (egentlig til 2,3) er at vi ikke er sikre på hva slags sjanger denne teksten er og dermed hvordan den skal tolkes. Den er poetisk, men ikke poesi som ellers i Bibelen. Den har typiske trekk av en fortelling, men har for eksempel gjentatte uttrykk og en struktur som er uvanlig for fortellingene i Bibelen. Noen vil derfor kalle det «høytidelig, halvpoetisk språk» [1] eller i det minste en uvanlig fortelling [2] eller en sammensatt sjanger.[3] Mange mener at skapelsesberetningen ligger nærmest ‘teologi’ – framfor myte, vitenskap eller historie – selv om det heller ikke er teologi slik vi vanligvis forstår det.[4] På grunn av dette er det ulike syn på hvordan dette kapitlet skal tolkes.

   

  Vanlige tolkninger i dag

  Den tradisjonelle tolkningen i kirkens historie (selv om vi skal se at det fantes unntak) har vært å forstå de sju dagene som 24-timers døgn i en bokstavelig uke. Dette synet får vanskeligheter med hva naturvitenskapen ser ut til å si om universets opprinnelse.

  Andre prøver å få 1 Mos 1 til å samsvare med vitenskapen og tolker derfor dagene som lange perioder i jordens historie, eller som kronologiske bokstavelige dager med lange perioder mellom hver dag. Den største utfordringen i dette tilfellet er at sola blir skapt på den fjerde dagen, selv etter trærne.

  Et tredje syn, som det hevdes går tilbake til middelalderen og tidligere,[5] er det såkalte «rammeverksynet». Her legges mer vekt på logisk enn kronologisk rekkefølge og på strukturen i teksten. Man tror at den ikke er ment å bli tolket bokstavelig, men at to og to dager korresponderer med hverandre (1 med 4, 2 med 5, 3 med 6). Kronologien settes til side for å i stedet vektlegge teologiske punkter. For eksempel blir sola introdusert senere for å vise at det er Gud som er den ultimate kilden til lys. Utfordringen for dette synet er å overbevise om at teksten ikke er ment kronologisk.[6]

  En fortsettelse av den forrige tolkningen er at 1 Mos 1 handler om en innvielse av et «kosmisk tempel».[7] Dette synet hevder at vi er mer opphengt i det materielle i vår tid og kultur enn det skapelsesberetningen er. Man tror at israelittene ville lest denne teksten “funksjonelt” og ikke “materielt”, altså at verden ble “skapt” da alle komponentene hadde fått sin funksjon i universet og ble til nytte for menneskeheten. Det pekes på at også andre «skapelsesberetninger» fra samme tid og kultur handler mer om organisering av det som allerede eksisterte enn om skapelse fra intet. Hvilen på den sjuende dagen knyttes til tempelet, hvor gudene hvilte. Siden templer også ble sett på som symboler på universet, kunne også universet bli sett på som et tempel. Poenget med 1 Mos 1 blir da at universet er et sted for Guds nærvær. En utfordring for denne tolkningen er å forklare at for eksempel Kol 1,16-17 og Heb 11,3 ikke tolker 1 Mos 1 materielt.

   

  Eldre tolkninger

  Hvordan tolket man så dette i oldtiden, lenge før dagens vitenskapelige oppdagelser? Mange tolket dagene bokstavelig, men det var allerede andre som ikke gjorde det. Den jødiske filosofen Filon (10 f.Kr. – 50 e.Kr.) trodde at skapelsen skjedde på et øyeblikk, og at 1 Mos 1 har mer å gjøre med ordning og arrangering. På 100-tallet foreslo Justin Martyr og Ireneus at dagene kan ha vært lange tidsperioder ut fra Sal 90,4 og 2 Pet 3,8, [8] hvor det står at «for Herren er én dag som tusen år og tusen år som én dag». Klement av Aleksandria (150-215 e.Kr.) trodde at skapelsen ikke kunne finne sted i tid i det hele tatt,[9] og allerede på 200-tallet spurte Origenes: «Hvilket intelligent menneske kan tro at den første, den andre og den tredje dagen […] eksisterte uten sola, månen og stjernene?»[10] Nettopp dette fikk også Augustin i år 415 til å konkludere med at det ikke kan være snakk om en vanlig «dag», siden vår dag er basert på sola.[11] Han trodde også at skapelsen skjedde på et øyeblikk.

   

  Så hvordan skal vi da forstå 1 Mos 1? Vi ser i alle fall at det ikke er moderne vitenskap som har ført til de mindre bokstavelige tolkningene. Vi bør heller ikke være engstelige for at vitenskapen skal motsi Bibelen. «Den generelle åpenbaring i skaperverket, så vel som den spesielle åpenbaring i Skriften, er også Guds stemme. Vi lever i et ‘univers’ [12], og all sannhet taler med én stemme.»[13] Det var nettopp dette som motiverte de første moderne vitenskapsmennene på 1500- og 1600-tallet. Men selv om «både naturen og Skriften er ufeilbarlige informasjonskilder fra Gud», har begge «feilbarlige menneskelige fortolkere.»[14] Gud taler både i Bibelen og i naturen, men på grunn av både dette sjangerspørsmålet og vitenskapens stadige utvikling kan vi på det nåværende tidspunkt ikke være sikre på den fullstendige tolkningen av Guds tale. Det viktigste er uansett at alt er skapt av Gud og at mennesket er unikt i et univers som ikke er tilfeldig.

   

  Fotnoter:

  [1] Edward J. Young, sitert i Lennox, J.C., Seven Days that Divide the World (Grand Rapids: Zondervan, 2011) s. 120.

  [2] Collins, C. J., sitert i Lennox s. 120.

  [3] Blocher, H., In the Beginning (Downers Grove: Inter-Varsity Press, 1984) s. 32.

  [4] Waltke, B.K., Genesis: A Commentary (Grand Rapids: Zondervan, 2001) s. 78.

  [5] Blocher, ibid, s. 49-50, nevner Augustin og middelaldersk tradisjon.

  [6] Uttrykk som «og Gud sa…», «og det ble…», «og Gud kalte…» brukes 55 ganger og er typisk for bibelske narrativer. Den naturlige lesemåten er derfor kronologisk.

  [7] Se f.eks. Walton, J.H., The Lost World of Genesis One (Downers Grove: InterVarsity Press, 2009).

  [8] Lennox, Seven Days that Divide the World, s. 40-41.

  [9] Lennox, ibid, s. 41.

  [10] Lennox, ibid, s. 41-42.

  [11] Augustin, The Literal Meaning of Genesis, 4.43.

  [12] Det latinske ‘universus’ betyr ‘altomfattende’.

  [13] Waltke, Genesis: A Commentary, s. 77.

  [14] Newman, R.C., «Evangelicals and Modern Science» i: Kantzer, K.S. og Henry C.F.H (red.:) Evangelical Affirmations (Grand Rapids: Zondervan, 1990) s. 412.

   

  (Av Lars Olav Gjøra. Trykket i Credo 2/14 – oppdatert versjon.)

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=252 0
  3. Mosebok (del 4): Lovens hjerte, dødsstraff og liv mot strømmen http://bibelnerden.no/blog/?p=211 http://bibelnerden.no/blog/?p=211#comments Fri, 16 May 2014 15:12:20 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=211 Kap 20-27. Et forsøk på å kategorisere lovene og finne de tidløse prinsippene bak. Hva med dødsstraff (kap 20)? Hvordan blir dette tolket i NT? En kikk på paktvelsignelsene og -forbannelsene (kap 26) som er viktige for å forstå profetbøkene, før vi prøver å anvende kap 16-27.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=211 0 Kap 20-27. Et forsøk på å kategorisere lovene og finne de tidløse prinsippene bak. Hva med dødsstraff (kap 20)? Hvordan blir dette tolket i NT? En kikk på paktvelsignelsene og -forbannelsene (kap 26) som er viktige for å forstå profetbøkene, Kap 20-27. Et forsøk på å kategorisere lovene og finne de tidløse prinsippene bak. Hva med dødsstraff (kap 20)? Hvordan blir dette tolket i NT? En kikk på paktvelsignelsene og -forbannelsene (kap 26) som er viktige for å forstå profetbøkene, før vi prøver å anvende kap 16-27. Lars Olav Gjøra clean 30:50
  3. Mosebok (del 3): Forsoningen, Molok og rare lover http://bibelnerden.no/blog/?p=207 http://bibelnerden.no/blog/?p=207#comments Thu, 08 May 2014 15:52:15 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=207 Kap 16-19. En nærmere kikk på den store forsoningsdagen (kap 16) og hvordan denne peker fram mot Jesus. Hvordan skulle israelittene være annerledes enn egypterne som de kom fra og kanaaneerne som de var på vei til (kap 18)? Hva slags gud var Molok? Hva betyr de «rare» lovene? Hvorfor skulle de f.eks. ikke ha på seg klær av to slags stoff (19:19) eller rake skjegget i kantene (19:27)?​

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=207 0 Kap 16-19. En nærmere kikk på den store forsoningsdagen (kap 16) og hvordan denne peker fram mot Jesus. Hvordan skulle israelittene være annerledes enn egypterne som de kom fra og kanaaneerne som de var på vei til (kap 18)? Hva slags gud var Molok? Kap 16-19. En nærmere kikk på den store forsoningsdagen (kap 16) og hvordan denne peker fram mot Jesus. Hvordan skulle israelittene være annerledes enn egypterne som de kom fra og kanaaneerne som de var på vei til (kap 18)? Hva slags gud var Molok? Hva betyr de «rare» lovene? Hvorfor skulle de f.eks. ikke ha […] Lars Olav Gjøra clean 29:11
  Kona til Jesus? http://bibelnerden.no/blog/?p=199 http://bibelnerden.no/blog/?p=199#comments Mon, 05 May 2014 12:12:31 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=199 JesusWife1Det har vært en del snakk på diverse blogger i det siste om et fragment funnet i 2012 hvor «Jesu kone» nevnes. Nå viser det seg at selv om selve manuskriptet teksten er skrevet på er gammelt, er teksten relativt ny. Uansett motiv man måtte ha for å lage denne forfalskningen, ville det ikke bevist at Jesus hadde noen kone, kun at noen senere i oldtiden mente at han hadde det. Men nå  viser det seg at ikke det heller var tilfelle denne gangen.

  For de som er interessert, her er en link til det som ser ut til å være det avgjørende beviset.

   

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=199 0
  3. Mosebok (del 2): Frampek mot Jesus, syndens alvor og en annerledes livsstil http://bibelnerden.no/blog/?p=192 http://bibelnerden.no/blog/?p=192#comments Sat, 03 May 2014 08:54:44 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=192 Kap 1-15. Hva ligger bak framgangsmåten for brennofferet i kap 1, og hvordan peker dette offeret fram mot Jesus? Hva lærer vi om synd fra syndofferet i kap 4-5, og hvordan peker dette fram mot Jesus? Hva gjorde Nadab og Abihu som var galt? Hva er den beste forklaringen på inndelingen av rene og urene dyr? Og hvordan kan vi anvende disse første 15 kapitlene i dag?

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=192 0 Kap 1-15. Hva ligger bak framgangsmåten for brennofferet i kap 1, og hvordan peker dette offeret fram mot Jesus? Hva lærer vi om synd fra syndofferet i kap 4-5, og hvordan peker dette fram mot Jesus? Hva gjorde Nadab og Abihu som var galt? Kap 1-15. Hva ligger bak framgangsmåten for brennofferet i kap 1, og hvordan peker dette offeret fram mot Jesus? Hva lærer vi om synd fra syndofferet i kap 4-5, og hvordan peker dette fram mot Jesus? Hva gjorde Nadab og Abihu som var galt? Hva er den beste forklaringen på inndelingen av rene og urene […] Lars Olav Gjøra clean 28:09
  3. Mosebok (del 1): Hellighet, renhet og kompliserte offersystemer? http://bibelnerden.no/blog/?p=189 http://bibelnerden.no/blog/?p=189#comments Mon, 28 Apr 2014 10:45:08 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=189 3. Mosebok har rykte på seg for å være en av de kjedeligste bøkene i Bibelen fordi den for det meste inneholder lover som ikke virker spesielt relevante for oss i dag. Men denne boka er overraskende relevant også i den nye pakt, og spesielt i dag når pendelen etter forrige generasjoners loviskhet ser ut til å ha svingt såpass langt tilbake at vi kanskje ikke tar synd alvorlig nok. Ved å se nærmere på disse lovene som Gud gir, forstår vi mer av hvem Gud er, spesielt hans hellighet og hvor alvorlig han ser på synd. 3. Mosebok hjelper oss også til å forstå hvordan Jesus sitt offer frelser oss, og det er jo veldig sentralt for Det nye testamente.

  Denne første delen er en introduksjon til boka og tar for seg bl.a. temaene hellig/ikke hellig, rent/urent, og om det var Gud som fant opp dette kompliserte offersystemet.

  Se tilhørende presentasjon 3 Mosebok. Fra Bibelkveld med YWAM Oslo.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=189 0 3. Mosebok har rykte på seg for å være en av de kjedeligste bøkene i Bibelen fordi den for det meste inneholder lover som ikke virker spesielt relevante for oss i dag. Men denne boka er overraskende relevant også i den nye pakt, 3. Mosebok har rykte på seg for å være en av de kjedeligste bøkene i Bibelen fordi den for det meste inneholder lover som ikke virker spesielt relevante for oss i dag. Men denne boka er overraskende relevant også i den nye pakt, og spesielt i dag når pendelen etter forrige generasjoners loviskhet ser ut […] Lars Olav Gjøra clean 26:50
  Påske og papyrus 52 http://bibelnerden.no/blog/?p=179 http://bibelnerden.no/blog/?p=179#comments Sat, 19 Apr 2014 07:59:20 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=179 p52

  For en stund siden hørte jeg en podcast av James White med tittelen «The Significance of P52», og da jeg leste Johannes 18 i går i forbindelse med påsken, tenkte jeg at dette er et bra tidspunkt å komme med denne infoen om P52s betydning. Papyrus 52 er altså det eldste fragmentet vi har av NT og består av Joh 18:31-33 på den ene siden og 18:37-38 på den andre. Det er blitt datert til 120-140 e.Kr., altså bare 30-50 år etter at Johannes skrev det. Dette er utrolig tidlig i forhold til alle andre skrifter fra oldtiden, og dette er da med på å gjøre NT til det best bevitnede dokumentet fra denne tidsperioden. Men før dette fragmentet ble oppdaget på 1930-tallet, hadde mange bibelforskere avskrevet Johannesevangeliet som altfor sent skrevet til å ha noen særlig historisk verdi, selv om kirken selvfølgelig alltid trodde på Johannesevangeliet som Guds ord. Så det var en stor overraskelse for mange da P52 ble funnet og datert mye tidligere enn til da antatt.

  Versene som er skrevet på dette fragmentet er fra dialogen mellom Jesus og Pilatus, og det er jo dette som setter det i forbindelse med påsken.  Joh 18:37-38 sier: «Du er altså konge?» sa Pilatus. «Du sier at jeg er konge», svarte Jesus. «For å vitne om sannheten er jeg født, og derfor er jeg kommet til verden. Hver den som er av sannheten, hører min røst.»

  Det som gjør dette funnet enda større enn en tidligere datering av Johannesevangeliet, er akkurat denne siste setningen av Jesus: «Hver den som er av sannheten, hører min røst.» Disse ordene er visstnok ekstra tydelige på fragmentet. De som faktisk var av sannheten hørte stemmen til Jesus gjennom Johannesevangeliet hele tiden, slik kirken alltid hadde gjort. Og vi har flere eksempler på at bibelforskere har kommet tilbake til «lekmannssynet» igjen etter noen år i sirkeldans ute på jordet.

  God påske til alle som er av sannheten! 

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=179 0
  God påskehelg, folkens! http://bibelnerden.no/blog/?p=171 http://bibelnerden.no/blog/?p=171#comments Fri, 18 Apr 2014 18:49:15 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=171 Kjernen i det vi tror på :D

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=171 0
  Hellig (av)spenning http://bibelnerden.no/blog/?p=156 http://bibelnerden.no/blog/?p=156#comments Tue, 25 Mar 2014 07:18:53 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=156 Noe så uvanlig som en talepodcast denne gangen.

  Som Israel under den gamle pakt er vi kalt til å leve hellige liv i spenning med omgivelsene rundt oss. I den gamle pakt var det også en del av dette hellige livet å holde hviledagen hellig. Men hvordan gjør vi det i den nye pakt når NT har et annet syn på sabbaten, og de kristne også pleide å samles på søndag i stedet? Hva er teologien bak søndagen?

  God stemning på Lagets StudentForum 2014.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=156 0 Noe så uvanlig som en talepodcast denne gangen. Som Israel under den gamle pakt er vi kalt til å leve hellige liv i spenning med omgivelsene rundt oss. I den gamle pakt var det også en del av dette hellige livet å holde hviledagen hellig. Noe så uvanlig som en talepodcast denne gangen. Som Israel under den gamle pakt er vi kalt til å leve hellige liv i spenning med omgivelsene rundt oss. I den gamle pakt var det også en del av dette hellige livet å holde hviledagen hellig. Men hvordan gjør vi det i den nye pakt når […] Lars Olav Gjøra clean 25:57
  «Problemer» i Samuelsbøkene #3-6 http://bibelnerden.no/blog/?p=154 http://bibelnerden.no/blog/?p=154#comments Thu, 20 Mar 2014 18:00:10 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=154 Jeg er visst ikke helt ferdig med disse «problemene» som mange ser ut til å finne i 1-2 Samuel, så her kommer de siste. Denne gangen blir det korte svar.

  #3: Hvilket bud er det Saul bryter i 13:8 som gjør at han mister dynastiet?

  Dette tas opp i opptak nr 2 av Samuelsbøkene, så derfor nøyer jeg meg med konklusjonen her. Den helt klart beste løsningen er at det er budet i 10:8 som Saul bryter. Dette verset har langt i fra blitt feilplassert, slik mange mener. Det peker i stedet fremover et par kapitler, og da gir det fullstendig mening når vi kommer til kap. 13 og Saul drar til Gilgal.

  #4: Hvorfor ser ikke Saul ut til å kjenne David i kap 17, etter at han ble kjent med ham i kap 16? 

  Dette tas også opp i del 2, så igjen blir svaret kort: 1 Sam 17:15 refererer tydelig tilbake til kap 16. Saul spør heller ikke hvem David er, men hvem han er sønn av, forståelig nok ettersom den som vant over Goliat skulle bli svigersønnen til Saul.

  #5: Hvordan kunne David ta Goliats hode til Jerusalem i 1 Sam 17:54, når han ikke erobret Jerusalem før i 2 Sam 5?

  Løsningen kommer i v. 57, der David fortsatt har hodet til Goliat med seg. 1 Sam 17:54 skjer tydeligvis ikke der og da, men trolig etter at David hadde inntatt Jerusalem.

  #6: Er 1 Sam 24 og 26 så like fordi det egentlig er to versjoner av samme historie?

  Dette tas opp i del 3, så mitt korte svar er at nei, det er ikke to tradisjoner av samme historie. I stedet er denne strukturen, med kap 25 i midten, med på å vise en karakterutvikling hos David.

  Sånn. Da har vi forsvart Samuelsbøkenes troverdighet litt.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=154 0
  bibelnerden.no på mobilen http://bibelnerden.no/blog/?p=145 http://bibelnerden.no/blog/?p=145#comments Wed, 19 Mar 2014 09:06:02 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=145 Du visste kanskje ikke at bibelnerden.no har sin egen mobilversjon? Jo men klart den har det! Så hvis du skulle få et plutselig innfall når du sitter på bussen, trenger du for all del ikke vente til du har kommet helt hjem før du kan finne ut noe om Paulus og damenes hodeplagg, hvorfor 3. Mosebok er rå (podcaster kommer snart), eller om Kvirinius var landshøvding eller ikke da Jesus ble født :)

  #kunnskaperlettåbære

  mobilversjon3

  mobilversjon4

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=145 0
  1-2 Samuel (del 4): Helgardering og integritet http://bibelnerden.no/blog/?p=139 http://bibelnerden.no/blog/?p=139#comments Tue, 25 Feb 2014 13:31:07 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=139 Fjerde og siste del går gjennom 2 Sam 11-24. Hva kan Batseba-episoden lære oss om å helgardere oss mot synd? Hvordan kan David selv etter dette være «en mann etter Guds hjerte»? Hvordan lar David seg lede av Gud, og hvordan kan vi la oss lede? Hvordan kan Davids personlige relasjon med Gud være et forbilde for oss?

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=139 0 Fjerde og siste del går gjennom 2 Sam 11-24. Hva kan Batseba-episoden lære oss om å helgardere oss mot synd? Hvordan kan David selv etter dette være «en mann etter Guds hjerte»? Hvordan lar David seg lede av Gud, og hvordan kan vi la oss lede? Fjerde og siste del går gjennom 2 Sam 11-24. Hva kan Batseba-episoden lære oss om å helgardere oss mot synd? Hvordan kan David selv etter dette være «en mann etter Guds hjerte»? Hvordan lar David seg lede av Gud, og hvordan kan vi la oss lede? Hvordan kan Davids personlige relasjon med Gud være et forbilde […] Lars Olav Gjøra clean 26:32
  «Problemer» i Samuelsbøkene #2: Tre tradisjoner om hvordan Saul ble konge? http://bibelnerden.no/blog/?p=133 http://bibelnerden.no/blog/?p=133#comments Sat, 22 Feb 2014 12:08:43 +0000 http://bibelnerden.no/blog/?p=133 Det kan hende disse «problemene» ikke er problemer for de fleste av oss (derfor legger jeg ut dette på en lørdag :)), men jeg har likevel lyst til å legge ut et kontrasyn på disse punktene, ettersom dette er mer eller mindre «vanlig» å hevde i akademisk bibelforskning. Min største motivasjon er å vise for at forfatterene i Bibelen visste hva de drev med, og håper det også blir en påminnelse om at våre forutinntatte holdninger fort kan ta overhånd når det kommer til tolkningen av bibeltekster.

  Steven L. McKenzie er et eksempel på en som mener at 1 Sam 10-11 inneholder tre tradisjoner om hvordan Saul ble konge: Én hvor Samuel salver ham til konge (10:1-16), én hvor Saul velges ut ved lodd (10:17-27), og én hvor han blir valgt til konge pga sine ferdigheter i krig (11:1-13). Et argument som brukes for dette er f.eks. at sendebudene fra Jabesj drar gjennom hele landet i stedet for direkte til Saul, og at det viser at Saul ikke allerede er konge i denne tredje historien. Han pløyer åkeren sin i stedet for å styre landet (11:4-5).

  For det første er det noen forskjeller mellom disse tre historiene som støtter at de er tre kronologiske historier, og ikke parallelle. Salvingen i kap 10 skjer i Rama i hemmelighet, ikke engang tjenestegutten til Saul visste om dette (9:27), og Saul forteller det ikke til onkelen sin heller (10:16). Saul blir deretter utvalgt ved lodd i Mispa, slik at folket skal se at Gud står bak valget av Saul (10:18-19). Men selv etter dette hadde han ikke full støtte i folket, som vi ser i 10:27. Etter seieren over amonittene i kap 11, sier Samuel at de skal dra til Gilgal for å stadfeste kongsmakten der (11:14), trolig fordi han nå hadde bredere støtte hos folket (11:15). Det ville derfor ikke være unaturlig med en slik stadfestelse.

  Så det er altså snakk om tre forskjellige steder (Rama, Mispa og Gilgal), og historiene har ingen spor av å være parallellhistorier. Det ser i stedet ut til å være snakk om én hemmelig salvelse, én mer «politisk» utnevnelse av Gud, og én mer «religiøs» stadfestelse av folket.

  Når det gjelder 11:4-5 og hvorfor Saul holdt på med å pløye etter at han var blitt konge, så kan vi ikke gå ut fra at overgangen til monarki betydde at Saul straks flyttet inn i et palass med et hoff eller skattkammer klart til bruk. Vi kan ikke overføre våre forestillinger om en «konge» direkte på Saul her, rett etter at han var blitt utnevnt til den første kongen i Israel. Arkeologien tyder også på at huset hans i Gibea ble omgjort til et slags fort eller palass etter hvert, men trolig ikke så tidlig som dette. Så det er ikke så veldig merkelig at Saul pløyer åkeren sin her, ettersom det ville ta tid å opprette alt som hørte til et kongedømme.

  Men hvorfor dro ikke sendebudene fra Jabesj rett til Saul, hvis de visste at han var blitt valgt til konge? Hvorfor dro de rundt i hele landet og kom etter hvert til Gibea? Vel, gjorde de egentlig det? De sier riktignok til amonittkongen Nahasj at de skal sende bud rundt om i hele Israel (11:3), men de ville vel ikke røpe for Nahasj at de også hadde en konge? Spesielt ettersom nettopp Nahasj var en av grunnene til at de ba Samuel om en konge (12:12). Trolig dro budbærerne rett til Saul i Gibea, selv om de selvfølgelig ville ha nevnt det for folk de traff underveis. Ingen andre steder nevnes, og Saul sender uansett bud til hele landet slik de eldste i Jabesj hadde tenkt. Og om de sender bud rundt om i hele landet i tillegg til å komme til Saul, så var det nok fordi de visste at de måtte få med seg flere uansett.

  Disse argumentene er enda en grunn til at jeg velger å la tvilen komme forfatteren til gode i slike tilfeller, og at denne forskningen på «kilder» bak teksten har en tendens til å gå altfor langt.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=133 0
  1-2 Samuel (del 3): Om tålmodighet og å stole på Gud http://bibelnerden.no/blog/?p=125 http://bibelnerden.no/blog/?p=125#comments Fri, 21 Feb 2014 20:10:58 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=125 Del 3 fortsetter fram til 2 Sam 7 og omhandler bl.a. dette: Er det mulig å finne en grunn til at Gud sendte «en ond ånd» for å plage Saul? Hvordan viser likhetene mellom 1 Sam 24 og 26 en karakterutvikling hos David? Hvorfor står ikke 1 Sam 28-30 i kronologisk rekkefølge? Er det virkelig Samuels gjenferd som blir manet frem i 1 Sam 28? Og hvorfor er 2 Sam 7 et av de viktigste kapitlene i GT?

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=125 0 Del 3 fortsetter fram til 2 Sam 7 og omhandler bl.a. dette: Er det mulig å finne en grunn til at Gud sendte «en ond ånd» for å plage Saul? Hvordan viser likhetene mellom 1 Sam 24 og 26 en karakterutvikling hos David? Del 3 fortsetter fram til 2 Sam 7 og omhandler bl.a. dette: Er det mulig å finne en grunn til at Gud sendte «en ond ånd» for å plage Saul? Hvordan viser likhetene mellom 1 Sam 24 og 26 en karakterutvikling hos David? Hvorfor står ikke 1 Sam 28-30 i kronologisk rekkefølge? Er det virkelig […] Lars Olav Gjøra clean 38:05
  Oppdateringer på e-mail http://bibelnerden.no/blog/?p=123 http://bibelnerden.no/blog/?p=123#comments Fri, 21 Feb 2014 20:09:41 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=123 Det skjer stadig nye teknologiske framskritt her på bibelnerden.no. Det siste nå er at du kan få disse blogpostene på email også, eller i stedet for på Facebook om du vil. Bare skriv inn adressen din i boksen nede til høyre og bekreft på mailen du får fra Feedburner. Og om du har forslag til interessante ting som burde sees nærmere på, er det bare å rope.

  Ha en god dag! :)

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=123 0
  1-2 Samuel (del 2): Om å ta Guds ord seriøst http://bibelnerden.no/blog/?p=121 http://bibelnerden.no/blog/?p=121#comments Fri, 21 Feb 2014 20:09:19 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=121 I del 2 går vi gjennom 1 Sam 13-17 og ser på disse spørsmålene: Hvorfor har ulike bibeloversettelser forskjellige tall på Sauls regjeringstid i 13:1? Hvilke feil gjør Saul som fører til at han mister dynastiet og kongedømmet? Angrer Gud seg eller ikke i kapittel 15? Hvorfor ser det ut til at Saul ikke kjenner David når han dreper Goliat i kapittel 17, når kapittel 16 sier at Saul «ble meget glad i ham og gjorde ham til sin våpenbærer»?1-2 Samuel

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=121 0 I del 2 går vi gjennom 1 Sam 13-17 og ser på disse spørsmålene: Hvorfor har ulike bibeloversettelser forskjellige tall på Sauls regjeringstid i 13:1? Hvilke feil gjør Saul som fører til at han mister dynastiet og kongedømmet? I del 2 går vi gjennom 1 Sam 13-17 og ser på disse spørsmålene: Hvorfor har ulike bibeloversettelser forskjellige tall på Sauls regjeringstid i 13:1? Hvilke feil gjør Saul som fører til at han mister dynastiet og kongedømmet? Angrer Gud seg eller ikke i kapittel 15? Hvorfor ser det ut til at Saul ikke kjenner David når han dreper Goliat […] Lars Olav Gjøra clean 31:07
  «Problemer» i Samuelsbøkene #1: Handlet 1 Sam 9 opprinnelig om en annen profet enn Samuel? http://bibelnerden.no/blog/?p=119 http://bibelnerden.no/blog/?p=119#comments Fri, 21 Feb 2014 20:08:51 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=119 I GT-forskningen kan man støte på denne påstanden, nemlig at 1 Sam 9 egentlig var en historie om en anonym «seer» som forfatteren fletter inn i sin fortelling og bruker om Samuel. Argumentene er at Sauls tjenestegutt ville ha kjent til Samuel, ettersom han ble kjent over hele landet i 1 Sam 3:20, og dermed brukt navnet hans i stedet for å si «gudsmann». Navnet på byen der denne seeren bor nevnes heller ikke, og tidligere i 1 Samuel er det ingen hemmelighet at Samuel er fra Rama og fortsetter å bo i Rama.

  For å ta byen først, som selv om den er navnløs ikke er helt anonym. Opplysningen i vers 5 om at de kom inn i “Suf-traktene” ringer en bjelle for en oppvakt leser som kanskje hadde fått med seg at Samuels forfar nemlig het Suf, og at det fulle navnet på Samuels Rama var Ramatajim-Sufim (1:1). Byen her i kapittel 9 har også to bakketopper, noe som passer med at ‘Ramatajim’ betyr ‘bakker’. Så det kan godt være det er Rama de har kommet til.

  Vi får ikke forklart tydelig at gudsmannen faktisk er Samuel selv når Samuel introduseres i v. 14. Saul leter etter «seeren» når Samuel kommer gående mot ham. Vi kan fortsatt finne på å tro at Samuel ikke har noe å gjøre med denne seeren i denne anonyme byen, men at han tilfeldigvis er på samme sted ettersom de jo nå er i Samuels område. Ikke før Saul spør Samuel hvor seeren bor, blir denne identifisert med Samuel i v. 19: «Jeg er seeren.»

  Den naturlige forklaringen ser rett og slett ut til å være fortellerteknikk. Forfatteren vil gjøre historien mer spennende for leseren (jf. Arnold), og ønsker kanskje også å illustrere Sauls uvitenhet om fremtiden sin (jf. Baldwin). Om vi kanskje i dag ville ha skrevet historien på en annen måte, så er ikke det nok grunn til å konkludere med flere kilder her og en noe uærlig bruk av disse.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=119 0
  1-2 Samuel (del 1): Fra å stole på Gud til verdslig sikkerhet og være som alle andre http://bibelnerden.no/blog/?p=117 http://bibelnerden.no/blog/?p=117#comments Fri, 21 Feb 2014 20:08:08 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=117 Innledende stoff og 1 Sam 1-12, som dekker Samuel som dommer (kap 1-7), folkets krav om en konge (kap 8, 12) og Sauls vei til tronen (kap 9-11).

  Se tilhørende presentasjon 1-2 Samuel. Fra Bibelkveld med YWAM Oslo.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=117 0 Innledende stoff og 1 Sam 1-12, som dekker Samuel som dommer (kap 1-7), folkets krav om en konge (kap 8, 12) og Sauls vei til tronen (kap 9-11). Se tilhørende presentasjon 1-2 Samuel. Fra Bibelkveld med YWAM Oslo. Innledende stoff og 1 Sam 1-12, som dekker Samuel som dommer (kap 1-7), folkets krav om en konge (kap 8, 12) og Sauls vei til tronen (kap 9-11). Se tilhørende presentasjon 1-2 Samuel. Fra Bibelkveld med YWAM Oslo. Lars Olav Gjøra clean 45:26
  Litt podcastkrøll http://bibelnerden.no/blog/?p=115 http://bibelnerden.no/blog/?p=115#comments Fri, 21 Feb 2014 20:07:05 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=115 Pga av endring av podcast-feeden (heter dette «podkastingsfôret» på norsk?) kan det hende noen av dere opplever at noen av de gamle episodene dukker opp igjen. Dette skyldes altså at alle episodene ble lastet opp en gang til et nytt sted. Håper det ikke blir mer krøll enn dette. Si fra om andre rare ting skjer.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=115 0
  Kan kvinner undervise i følge 1. Tim 2:11-15? (1-2 Timoteus del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=113 http://bibelnerden.no/blog/?p=113#comments Fri, 21 Feb 2014 19:06:39 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=113 Pga mye diskusjon og mange spørsmål kom vi ikke lengre enn til versene om kvinnene i 1 Tim 2:11-15 denne gangen. Det meste av diskusjonen er utelatt. Du finner mer om begge brevene i presentasjonen 1-2 Timoteus. På bibelnerden.no finner du også et eget essay om disse versene.

  Fra Bibelkveld med YWAM Oslo.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=113 0 Pga mye diskusjon og mange spørsmål kom vi ikke lengre enn til versene om kvinnene i 1 Tim 2:11-15 denne gangen. Det meste av diskusjonen er utelatt. Du finner mer om begge brevene i presentasjonen 1-2 Timoteus. På bibelnerden. Pga mye diskusjon og mange spørsmål kom vi ikke lengre enn til versene om kvinnene i 1 Tim 2:11-15 denne gangen. Det meste av diskusjonen er utelatt. Du finner mer om begge brevene i presentasjonen 1-2 Timoteus. På bibelnerden.no finner du også et eget essay om disse versene. Fra Bibelkveld med YWAM Oslo. Lars Olav Gjøra clean 19:45
  1-2 Timoteus (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=111 http://bibelnerden.no/blog/?p=111#comments Fri, 21 Feb 2014 20:05:52 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=111 Introduksjon til 1 og 2 Timoteus og en nærmere kikk på viktigheten av å ha en god samvittighet (1 Tim 1:19-20) og motivasjonen for å kle seg opp på søndag (2:9-10).

  Se tilhørende presentasjon 1-2 Timoteus.pdf. Fra Bibelkveld med YWAM Oslo.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=111 0 Introduksjon til 1 og 2 Timoteus og en nærmere kikk på viktigheten av å ha en god samvittighet (1 Tim 1:19-20) og motivasjonen for å kle seg opp på søndag (2:9-10). Se tilhørende presentasjon 1-2 Timoteus.pdf. Fra Bibelkveld med YWAM Oslo. Introduksjon til 1 og 2 Timoteus og en nærmere kikk på viktigheten av å ha en god samvittighet (1 Tim 1:19-20) og motivasjonen for å kle seg opp på søndag (2:9-10). Se tilhørende presentasjon 1-2 Timoteus.pdf. Fra Bibelkveld med YWAM Oslo. Lars Olav Gjøra clean 38:17
  1. Tessaloniker (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=109 http://bibelnerden.no/blog/?p=109#comments Fri, 21 Feb 2014 19:05:22 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=109 1 Tess handler om Jesu gjenkomst og hvordan vi skal leve mens vi venter på dette. Del 1 er bakgrunnsstoff, del 2 er en gjennomgang av brevet. Se tilhørende presentasjon 1-2 Tessaloniker.pdf. Fra Salem Menighet Trondheim.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=109 0 1 Tess handler om Jesu gjenkomst og hvordan vi skal leve mens vi venter på dette. Del 1 er bakgrunnsstoff, del 2 er en gjennomgang av brevet. Se tilhørende presentasjon 1-2 Tessaloniker.pdf. Fra Salem Menighet Trondheim. 1 Tess handler om Jesu gjenkomst og hvordan vi skal leve mens vi venter på dette. Del 1 er bakgrunnsstoff, del 2 er en gjennomgang av brevet. Se tilhørende presentasjon 1-2 Tessaloniker.pdf. Fra Salem Menighet Trondheim. Lars Olav Gjøra clean 13:34
  1. Tessaloniker (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=107 http://bibelnerden.no/blog/?p=107#comments Fri, 21 Feb 2014 19:04:41 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=107 1 Tess handler om Jesu gjenkomst og hvordan vi skal leve mens vi venter på dette. Del 1 er bakgrunnsstoff, del 2 er en gjennomgang av brevet. Se tilhørende presentasjon 1-2 Tessaloniker.pdf. Fra Salem Menighet Trondheim.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=107 0 1 Tess handler om Jesu gjenkomst og hvordan vi skal leve mens vi venter på dette. Del 1 er bakgrunnsstoff, del 2 er en gjennomgang av brevet. Se tilhørende presentasjon 1-2 Tessaloniker.pdf. Fra Salem Menighet Trondheim. 1 Tess handler om Jesu gjenkomst og hvordan vi skal leve mens vi venter på dette. Del 1 er bakgrunnsstoff, del 2 er en gjennomgang av brevet. Se tilhørende presentasjon 1-2 Tessaloniker.pdf. Fra Salem Menighet Trondheim. Lars Olav Gjøra clean 25:06
  Intro til evangeliene http://bibelnerden.no/blog/?p=100 http://bibelnerden.no/blog/?p=100#comments Fri, 21 Feb 2014 20:02:11 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=100 Om evangeliene som oldtidsbiografier, historisk kontekst og hvordan vi skal takle ulikheter mellom evangeliene.

  Presentasjonen er en del av Markus.pdf. Fra Bibelkveld med YWAM Oslo.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=100 0 Om evangeliene som oldtidsbiografier, historisk kontekst og hvordan vi skal takle ulikheter mellom evangeliene. Presentasjonen er en del av Markus.pdf. Fra Bibelkveld med YWAM Oslo. Om evangeliene som oldtidsbiografier, historisk kontekst og hvordan vi skal takle ulikheter mellom evangeliene. Presentasjonen er en del av Markus.pdf. Fra Bibelkveld med YWAM Oslo. Lars Olav Gjøra clean 27:34
  Bergprekenen (del 3) http://bibelnerden.no/blog/?p=83 http://bibelnerden.no/blog/?p=83#comments Fri, 21 Feb 2014 19:54:06 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=83 http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=83 0 Lars Olav Gjøra clean 40:18 Bergprekenen (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=81 http://bibelnerden.no/blog/?p=81#comments Fri, 21 Feb 2014 19:53:45 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=81 http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=81 0 Lars Olav Gjøra clean 40:54 Bergprekenen (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=79 http://bibelnerden.no/blog/?p=79#comments Fri, 21 Feb 2014 19:53:19 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=79 Se tilhørende presentasjon Matteus.pdf. Fra Salem Menighet Trondheim.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=79 0 Se tilhørende presentasjon Matteus.pdf. Fra Salem Menighet Trondheim. Se tilhørende presentasjon Matteus.pdf. Fra Salem Menighet Trondheim. Lars Olav Gjøra clean 38:57
  Johannes’ åpenbaring (del 5) http://bibelnerden.no/blog/?p=69 http://bibelnerden.no/blog/?p=69#comments Fri, 21 Feb 2014 19:49:39 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=69 De sju skålene, dommen over Babylon, Jesu gjenkomst, Tusenårsriket, den nye himmel og den nye jord (kap 14-22).

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=69 0 De sju skålene, dommen over Babylon, Jesu gjenkomst, Tusenårsriket, den nye himmel og den nye jord (kap 14-22). De sju skålene, dommen over Babylon, Jesu gjenkomst, Tusenårsriket, den nye himmel og den nye jord (kap 14-22). Lars Olav Gjøra clean 1:10:50
  Johannes’ åpenbaring (del 4) http://bibelnerden.no/blog/?p=67 http://bibelnerden.no/blog/?p=67#comments Fri, 21 Feb 2014 19:49:06 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=67 De siste basunene, de to vitnene, kvinnen, dragen og dyrets merke (9:13 – 13:18).

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=67 0 De siste basunene, de to vitnene, kvinnen, dragen og dyrets merke (9:13 – 13:18). De siste basunene, de to vitnene, kvinnen, dragen og dyrets merke (9:13 – 13:18). Lars Olav Gjøra clean 59:22
  Johannes’ åpenbaring (del 3) http://bibelnerden.no/blog/?p=65 http://bibelnerden.no/blog/?p=65#comments Fri, 21 Feb 2014 19:48:11 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=65 De 7 seglene og de 5 første basunene (5:1 – 9:12).

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=65 0 De 7 seglene og de 5 første basunene (5:1 – 9:12). De 7 seglene og de 5 første basunene (5:1 – 9:12). Lars Olav Gjøra clean 1:02:19
  Johannes’ åpenbaring (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=63 http://bibelnerden.no/blog/?p=63#comments Fri, 21 Feb 2014 19:47:20 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=63 Kapittel 1-4.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=63 0 Kapittel 1-4. Kapittel 1-4. Lars Olav Gjøra clean 48:30
  Johannes’ åpenbaring (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=61 http://bibelnerden.no/blog/?p=61#comments Fri, 21 Feb 2014 19:37:58 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=61 Johannes’ Åpenbaring er trolig Bibelens mest misforståtte og misbrukte bok. Hovedgrunnen til dette er at sjangeren er ukjent for oss og at det tar tid å sette seg inn i de første lesernes situasjon, slik at vi kan lese teksten gjennom deres øyne og tolke den slik de gjorde det.

  I denne første delen ser vi på bokas tolkningshistorie og ulike tolkninger i dag, hva som kjennetegner sjangeren og hvordan situasjonen i Romerriket var da den ble skrevet. Ved å bruke en del tid på dette, har vi et bedre utgangspunkt for å få tak i bokens oppmuntrende budskap.

  Se tilhørende presentasjon Johannes’ åpenbaring.pdf. Fra Trondheim Kristelige Studentlag.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=61 0 Johannes’ Åpenbaring er trolig Bibelens mest misforståtte og misbrukte bok. Hovedgrunnen til dette er at sjangeren er ukjent for oss og at det tar tid å sette seg inn i de første lesernes situasjon, slik at vi kan lese teksten gjennom deres øyne og tol... Johannes’ Åpenbaring er trolig Bibelens mest misforståtte og misbrukte bok. Hovedgrunnen til dette er at sjangeren er ukjent for oss og at det tar tid å sette seg inn i de første lesernes situasjon, slik at vi kan lese teksten gjennom deres øyne og tolke den slik de gjorde det. I denne første delen ser […] Lars Olav Gjøra clean 58:35
  Galaterne (del 6) http://bibelnerden.no/blog/?p=51 http://bibelnerden.no/blog/?p=51#comments Fri, 21 Feb 2014 19:34:50 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=51 Kapittel 6 og hvordan anvende brevets sannheter i dag.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=51 0 Kapittel 6 og hvordan anvende brevets sannheter i dag. Kapittel 6 og hvordan anvende brevets sannheter i dag. Lars Olav Gjøra clean 34:50
  Galaterne (del 5) http://bibelnerden.no/blog/?p=49 http://bibelnerden.no/blog/?p=49#comments Fri, 21 Feb 2014 19:34:14 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=49 Kapittel 4 og 5.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=49 0 Kapittel 4 og 5. Kapittel 4 og 5. Lars Olav Gjøra clean 40:55
  Galaterne (del 4) http://bibelnerden.no/blog/?p=47 http://bibelnerden.no/blog/?p=47#comments Fri, 21 Feb 2014 19:33:21 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=47 Fra 3:5 og ut kapittelet.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=47 0 Fra 3:5 og ut kapittelet. Fra 3:5 og ut kapittelet. Lars Olav Gjøra clean 35:24
  Galaterne (del 3) http://bibelnerden.no/blog/?p=45 http://bibelnerden.no/blog/?p=45#comments Fri, 21 Feb 2014 19:32:46 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=45 Fra konfrontasjonen med Peter til 3:5.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=45 0 Fra konfrontasjonen med Peter til 3:5. Fra konfrontasjonen med Peter til 3:5. Lars Olav Gjøra clean 39:40
  Galaterne (del 2) http://bibelnerden.no/blog/?p=43 http://bibelnerden.no/blog/?p=43#comments Fri, 21 Feb 2014 19:31:59 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=43 Fra 1:1 til konfrontasjonen med Peter.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=43 0 Fra 1:1 til konfrontasjonen med Peter. Fra 1:1 til konfrontasjonen med Peter. Lars Olav Gjøra clean 30:14
  Galaterne (del 1) http://bibelnerden.no/blog/?p=41 http://bibelnerden.no/blog/?p=41#comments Fri, 21 Feb 2014 19:31:20 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=41 En innledende oversikt over brevets innhold og struktur.

  Se tilhørende presentasjon Galaterne.pdf. Fra Trondheim Kristelige Studentlag.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=41 0 En innledende oversikt over brevets innhold og struktur. Se tilhørende presentasjon Galaterne.pdf. Fra Trondheim Kristelige Studentlag. En innledende oversikt over brevets innhold og struktur. Se tilhørende presentasjon Galaterne.pdf. Fra Trondheim Kristelige Studentlag. Lars Olav Gjøra clean 30:17
  Den gnostiske Jesus http://bibelnerden.no/blog/?p=39 http://bibelnerden.no/blog/?p=39#comments Fri, 21 Feb 2014 19:30:16 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=39 En kikk på de gnostiske skriftene Thomas-, Judas-, Maria- og Filipevangeliet. Hvordan er den gnostiske Jesus? Hva går evangeliet ut på i følge disse skriftene, og hvordan skiller det seg fra evangeliet i følge Bibelen?

  Se tilhørende presentasjon Den gnostiske Jesus. Fra NTNU Trondheim.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=39 0 En kikk på de gnostiske skriftene Thomas-, Judas-, Maria- og Filipevangeliet. Hvordan er den gnostiske Jesus? Hva går evangeliet ut på i følge disse skriftene, og hvordan skiller det seg fra evangeliet i følge Bibelen? En kikk på de gnostiske skriftene Thomas-, Judas-, Maria- og Filipevangeliet. Hvordan er den gnostiske Jesus? Hva går evangeliet ut på i følge disse skriftene, og hvordan skiller det seg fra evangeliet i følge Bibelen? Se tilhørende presentasjon Den gnostiske Jesus. Fra NTNU Trondheim. Lars Olav Gjøra clean 35:22
  Kan vi vite hva NT opprinnelig sa? http://bibelnerden.no/blog/?p=17 http://bibelnerden.no/blog/?p=17#comments Fri, 21 Feb 2014 19:19:06 +0000 http://blogg.bibelnerden.no/?p=17 Hvordan kan vi være sikre på hva som stod i de originale manuskriptene av Det nye testamente når vi ikke har noen av originalene, men bare mange kopier? Har tekstene blitt endret gjennom historien? Hvordan arbeider en «tekstkritiker»?

  Se tilhørende presentasjon Kan vi vite hva NT opprinnelig sa? Fra NTNU Trondheim.

  ]]>
  http://bibelnerden.no/blog/?feed=rss2&p=17 0 Hvordan kan vi være sikre på hva som stod i de originale manuskriptene av Det nye testamente når vi ikke har noen av originalene, men bare mange kopier? Har tekstene blitt endret gjennom historien? Hvordan arbeider en «tekstkritiker»? Hvordan kan vi være sikre på hva som stod i de originale manuskriptene av Det nye testamente når vi ikke har noen av originalene, men bare mange kopier? Har tekstene blitt endret gjennom historien? Hvordan arbeider en «tekstkritiker»? Se tilhørende presentasjon Kan vi vite hva NT opprinnelig sa? Fra NTNU Trondheim. Lars Olav Gjøra clean 43:44