Knuff.se
Bloggportalen som gav dig en knuff i rätt riktning

Knuff.se öppnade sommaren 2005 och var en populär bloggportal som tog hjälp av tusentals svenska bloggar som blixtsnabba och outtröttliga redaktörer för att ta reda på vad som just nu var aktuellt i bloggosfären.

Knuff erbjöd en vanlig genomsökning av svenska bloggars inlägg, men det intressanta var egentligen de avancerade automatiska analyserna som bland annat sammanställde vilka nyheter, blogginlägg, ord/fraser, böcker, trender, videoklipp, filmer/tv-serier samt wikipedia-artiklar som svenska bloggare valde att uppmärksamma. Knuff var under en lång tid ett oöverträffligt sätt att ta pulsen på och att hänga med i vad som hände i den svenska bloggosfären och sociala medier i allmänhet. Utöver vad som syntes när man besökte sajten så erbjöds även möjligheten att själv visa upp samma information gratis och i realtid på sin egen sajt genom att klistra in lite JavaScript. Detta var något som otroligt många svenska bloggare samt flera av Sveriges största mediesajter och e-handelssajter gjorde för att hålla nätdiskussionen öppen och vid liv.

"Jag brukar också gå ut på knuff.se ibland och söka på mitt namn. Då får jag upp en massa bloggar så jag kan se alla elakheter som skrivs om mig. Det är ganska spännande."

Göran Hägglund, socialminister (2005)

Knuff.se var unik, banbrytande och en uppskattad sajt som bland annat hamnade på listor över Sveriges 100 bästa sajter flera år i rad. Knuff var mittpunkten i ett nätverk av bloggportaler då data och metadata från Knuff användes för att möjliggöra andra specialiserade bloggportaler som t.ex. bloggar.se samt bloggkartan.se. Information från nyligen.se gjorde det möjligt för Knuff att hämta blogginlägg sekunder efter att de hade publicerats på en svensk blogg.

Jag som byggde allt heter Johan Larsson. Jag gjorde det för att jag såg den roliga utmaningen i att analysera den stora öppna mängden data och för att det gav mig en praktisk anledning till att lära mig mer om många olika teknologier. Grunden var open-source i formen av LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) som jag sedan använde för att bygga egna unika lösningar för att effektivt analysera gigabyte av data med mycket små resurser. När knuff.se var som mest populär hanterades otroliga mängder förfrågningar samt analyser enbart av som mest två enkla servrar med en egen cachningsarkitektur som jämkade effektivitet med omedelbarhet. Jag hade otroligt kul under utvecklingen och det gav mig många erfarenheter som jag har haft stor nytta av sedan dess.

I maj 2018, nästan 13 år efter sajten släpptes, så valde jag att låta den somna in. Det alltjämt minskande analysunderlaget, behovet av teknisk modernisering samt bland annat oklarheter kring den nya dataskyddsförordningen GDPR gjorde det svåra beslutet oundvikligt. Det går helt enkelt inte att motivera den tid och insats som jag skulle behöva lägga ner på att försöka återskapa något som egentligen inte längre finns. När knuff.se ursprungligen byggdes så var en stor del av sociala medier koncentrerat till bloggar, nu för tiden så finns det en otrolig mängd olika plattformar och det är näst intill omöjligt att få en någorlunda rättvisande helhetsbild på samma sätt som det gick då.