14/1/09

Γιλμάζ: Το «Σουσουρλούκ» είναι γεγονός, η «Εργκενεκόν» έννοια

Ο Μεσούτ Γιλμάζ σε επίσκεψη στην ιδαιίτερη πατρίδα του, στο Ρίζαιο του Πόντου
Μηχανισμός που δημιουργήθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 στο πλαίσιο της Γενικής Ασφάλειας για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της αρμενικής οργάνωσης ΑΣΑΛΑ, είναι αυτός που χρησιμοποιήθηκε και κατά τη δεκαετία του '90 και εναντίον του ΡΚΚ και εξελίχθηκε στη μορφή που έγινε γνωστή με το σκάνδαλο «Σουσουρλούκ» την περίοδο 1996-97, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Μεσούτ Γιλμάζ.
Σε δηλώσεις που έκανε σε...χθεσινοβραδινή εκπομπή στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Γιλμάζ είπε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτα, με βάση το οποίο μπορεί να συσχετιστεί ο αναφερόμενος ως μηχανισμός «Σουσουρλούκ», με τη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου που συστάθηκε επισήμως στην Τουρκία, στο πλαίσιο της στρατηγικής ειδικού πολέμου του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Γιλμάζ, αρχικά, η ομάδα που δημιουργήθηκε μετά το πραξικόπημα, αριθμούσε 40-50 άτομα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε, την περίοδο 1993-1995 εναντίον του ΡΚΚ. Ο Γιλμάζ έκανε λόγο για παράνομες δραστηριότητες για την τελευταία αυτή περίοδο, υπονοώντας ότι η τότε εξουσία -πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ- γνώριζε.
Αναφερόμενος στη σύνδεση του «Σουσουρλούκ» με την υπό εξέλιξη υπόθεση «Εργκενεκόν», ο Γιλμάζ είπε πως «το Σουσουρλούκ είναι γεγονός, ενώ το Εργκενεκόν παραμένει αδιευκρίνιστη έννοια».
Μετά τη σύλληψη του πρώην υποδιοικητή της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της ασφάλειας Ιμπραχίμ Σαχίν στις 7 Ιανουαρίου, η υπόθεση Εργκενεκόν συνδέθηκε με το Σουσουρλούκ. Κι αυτό επειδή ο Σαχίν ήταν από τους κατηγορούμενος στην υπόθεση Σουσουρλούκ.
Ο Γιλμάζ αναφέρθηκε και στις ομαδοποιήσεις στο πλαίσιο της Γενικής Ασφάλειας, υπονοώντας τη μεγάλη ισχύ του τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, στην ασφάλεια. «Εάν ευσταθούν όλα όσα ακούγονται σχετικά με την ομαδοποίηση αυτή», είπε ο Γιλμάζ, «η κατάσταση είναι πιο τραγική ακόμη και από αυτήν που επικρατούσε πριν από το πραξικόπημα του 1980». Πριν από το 80, ήταν χαρακτηριστικός ο διχασμός ακόμη και στην αστυνομία, η οποία είχε διχαστεί μεταξύ των αριστερών και των δεξιών αστυνομικών, οι οποίοι διέθεταν και αντίστοιχες οργανώσεις.
Τέλος, ο Γιλμάζ αναφέρθηκε και στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ), τονίζοντας ότι «η κατάσταση το εσωτερικό της ΜΙΤ είναι χαώδης, όπως παρατήρησα και την εποχή που ήμουν πρωθυπουργός» και συνέχισε: «Διάφοροι που έχουν αναλάβει καθήκοντα στις σημαντικότερες θέσεις της ΜΙΤ, αργότερα γράφουν τις αναμνήσεις τους. Κι όταν διαβάζει κανείς τις αναμνήσεις αυτές, βλέπει κατάπληκτος, το βαθμό του εκφυλισμού. Από αυτές τις αναμνήσεις, εγώ προσωπικά, έχω μάθει πράγματα που δεν γνώριζα όταν ήμουν πρωθυπουργός».

Αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους παρακρατικούς μηχανισμούς
Σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην εθνοσυνέλευση σχετικά με τους παρακρατικούς μηχανισμούς ζήτησε σήμερα Τετάρτη στην Τουρκία το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι παράνομοι σχηματισμοί, είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά στις 6-7 Σεπτεμβρίου του 1955, με τα επεισόδια εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα, ο Ακίν Μπιρντάλ, βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος, παρατήρησε ότι πρόκειται για τους παράνομους μηχανισμούς που είχαν συσταθεί σε κάθε-χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, οι οποίοι ωστόσο εξαρθρώθηκαν σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση την Τουρκία.
«Παράνομος σχηματισμός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, με τις επιθέσεις εναντίον των μη μουσουλμάνων πολιτών της Τουρκίας που εκδηλώθηκαν μετά τον ισχυρισμό ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στην κατοικία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη», είπε ο Ακίν Μπιρντάλ και τόνισε πως οι παρακρατικοί αυτοί σχηματισμοί «είχαν πάντα για λόγο ύπαρξης, τον εχθρό, ο οποίος ήταν κατά περιόδους οι μειονότητες, οι Αρμένιοι και όσοι είχαν διαφορετική ταυτότητα».

Σύμφωνα με τον Ακίν Μπιρντάλ, «ο εχθρός του υφιστάμενου σχηματισμού, είναι οι Κούρδοι».
Ο στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, σε συνέντευξή του προς τον Τούρκο δημοσιογράφο Φατίχ Γκιουλάπογλου, είχε πει ότι «και τα επεισόδια της 6-7ης Σεπτεμβρίου ήταν έργο της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου που είχε στεφθεί με επιτυχία». Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του δημοσιογράφου που εκδόθηκε το 1991 με τίτλο «Επιχείρηση δίχως τανκς». Έκτοτε, η δήλωση αυτή του Γιρμιμπέσογλου είναι σημείο αναφοράς για τη σύνδεση του επεισοδίων του 1955, με το παρακράτος. Ο Γιρμιμπέσογλου, την εποχή των επεισοδίων, εκτελούσε καθήκοντα στη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου, ως υπαξιωματικός. Η συγκεκριμένη Διεύθυνση, ήταν καθ' όλα νόμιμη υπηρεσία, στο πλαίσιο του γενικού επιτελείου τότε, και θεωρείται στην Τουρκία, ως η παρακρατική οργάνωση που είχε συσταθεί στην Τουρκία κατά τη δεκαετία του 1950.
Έκτοτε, λειτούργησε με διάφορες επωνυμίες και με διάφορες δομές οργάνωσης, για να εξελιχθεί στο σκοτεινό και πολύπλοκο πλέγμα, το οποίο, θεωρητικά, είναι αντικείμενο της υπό εξέλιξη δίκης για την υπόθεση «Εργκενεκόν».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. ΦΙΛΕ ΣΑΒΒΑ

    ΠΡΟ ΚΑΙΡΟΥ ΕΙΧΕΣ ΓΡΑΨΕΙ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ERGENEKON. ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ ΑΞΙΖΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΚΟΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.... ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΨΑΞΕΙ ΛΙΓΑΚΙ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΗΣ ERGENEKON ΚΑΙ ΤΩΝ GOKTURKS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ERGENEKON ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΙΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ:

    Ο Τύπος συνεχίζει και σήμερα να δίνει ευρεία δημοσιότητα στην υπόθεση Εργκενεκόν, προβάλλοντας τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως δε τις χθεσινές ανακοινώσεις του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου και της ΜΙΤ όσον αφορά την κατάθεση του σημαντικότερου μέχρι στιγμής κατηγορούμενου, πρώην επικεφαλής της Δ/νσης Ειδικών Επιχειρήσεων, Ιμπραχήμ Σαχίν.
    Στο μεταξύ, η Hurriyet στην πρώτη της σελίδα προβάλλει το θέμα των DVD, που βρέθηκαν στο Γραφείο του συνταγματάρχη εν αποστρατεία Μουσταφά Λεβέντ Γκιοκτάς, και τονίζει ότι το 51ο DVD περιέχει φωτογραφίες δικαστών και εισαγγελέων με γυναίκες, αλλά, πέραν αυτού, και μυστικά έγγραφα. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει ιδέα για το συγκεκριμένο DVD και ότι δεν γνωρίζει καν πώς βρέθηκε στο Γραφείο του.
    Η Sabah προβάλλει το ίδιο θέμα στην πρώτη της σελίδα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Βαθύ φακέλωμα», τονίζοντας ότι στο Γραφείο του Γκιοκτάς βρέθηκαν πληροφορίες σχετικά με χρήσιμα ονόματα, καθώς επίσης και πολλά βίντεο.
    Στον Τύπο γίνεται αναφορά και στην κατάθεση του καθηγητή Γιαλτσίν Κιουτσούκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι, πριν το 1995, η τότε Π/Θ Τσιλέρ έδωσε στην εντός της ΜΙΤ ομάδα του Μεχμέτ Εϊμούρ την οδηγία να συλλάβει τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, έχοντας σκοπό να βάλει τον ηγέτη του ΡΚΚ σε κλουβί και να τον χρησιμοποιήσει για πολιτική προπαγάνδα προεκλογικά. Κρατικοί παράγοντες, όμως, δεν συμφωνούσαν με αυτό.
    Ο Τύπος αναφέρει ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γκιονούλ είπε ότι τα όπλα και οι βόμβες, που βρέθηκαν στην περιοχή Γενίκεντ της Άγκυρας κατά τις ανασκαφές που έγιναν εκεί, προέρχονται από το Ίδρυμα Βιομηχανίας Χημικών και Μηχανημάτων και θα εξεταστούν στην εν λόγω βιομηχανία. Ακόμη, επανέλαβε ότι στις βόμβες, που είχαν βρεθεί στο Γκιόλμπασι, οι αριθμοί σειράς είχαν διαγραφεί. Όμως, σε αυτές του Γενίκεντ υπάρχουν τα νούμερά τους.
    Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, σε χθεσινή του δήλωση, τόνισε ότι όσο εξετάζονται τα στοιχεία που βρίσκονται, δεν αποκλείεται να γίνουν και νέες ανασκαφές. Εάν διαπιστωθούν νέες μακέτες, θα απαιτηθεί να γίνουν και οι ανάλογες ανασκαφές.
    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN T?rk και στο σημερινό γραπτό Τύπο, κατατέθηκε μήνυση εναντίον του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ομέρ Φαρούκ Αγάογλου για τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχθές, με την κατηγορία ότι με την ομιλία του προσπάθησε να επηρεάσει τη δικαιοσύνη και να οδηγήσει το λαό σε μίσος και διάσπαση.
    Η μήνυση ασκήθηκε από τον Γραμματέα Τύπου και Εξωτερικών Σχέσεων του Συνδικάτου «AGITIM-SEN», κ. Ουφούκ Τζοσκούν .
    Η Radikal στην πρώτη της σελίδα και με τον ολοσέλιδο τίτλο «Ερωτήσεις στο Γενικό Επιτελείο» γράφει ότι, ενώ ανακαλύπτονται παντού πολεμοφόδια, το Γενικό Επιτελείο παραμένει σιωπηλό. Από τη μια πλευρά επιβεβαιώνεται ότι διενεργείται ανάκριση σχετικά με τους στρατιωτικούς, οι οποίοι λέγεται πως ελάμβαναν μέρος σε συσκέψεις στα αποκαλούμενα «σπίτια-στρατηγεία», και από την άλλη τηρείται πλήρης σιωπή. Ακόμη, τονίζεται πως η ΜΙΤ διαπίστωσε τις συσκέψεις αυτές το 2005 και πως το ίδιο το Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι διεξάγεται ανάκριση, αλλά δεν υπήρξε καμία συνέχεια. Όλα τα ερωτηματικά για την περίπτωση αυτή παραμένουν ως έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ «ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ» ΜΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ / ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τ/Κ ΤΥΠΟΥ

    Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, με τη σύλληψη και άλλων ατόμων που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην παρακρατική οργάνωση «Εργκένεκον», καθώς και την αποκάλυψη κρυψώνων με οπλισμό, εμφανίστηκαν στον τ/κ Τύπο άρθρα γνώμης σχετικά με τις διασυνδέσεις της οργάνωσης με τα κατεχόμενα, τόσο στο παρόν, όσο και κατά το παρελθόν. Σταχυολογούμε δύο από αυτά που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.


    1. «Ευρισκόμενοι στον τόπο των τσανάκ στην Τουρκία»
    (Χασάν Χάστουρερ, «ΚΙΜΠΡΙΣ», 10/1/2009)

    // Η είδηση μεταδόθηκε προχθές το βράδυ από τις τουρκικές τηλεοράσεις. Στην οικία του πρώην υπαρχηγού του Γραφείου Ειδικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Σαχίν, βρέθηκε ένα σχεδιάγραμμα και από έρευνα της αστυνομίας στην περιοχή Γκιόλμπασι της Άγκυρας ανακαλύφθηκε μεγάλος αριθμός όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών. Όταν ξύπνησα το πρωί και άνοιξα την τηλεόραση, η είδηση για την ανακάλυψη συνεχίζονταν με φιλοξενούμενους δημοσιογράφους και άλλους να τη σχολιάζουν.
    Πάντοτε οι της Τουρκίας σχολιάζουν τα δικά μας, τώρα όμως είναι η σειρά μας να σχολιάσουμε και εμείς τον θαμμένο οπλισμό στην υπόθεση Εργκενεκόν.
    Κατ’ αρχάς, τα τουρκικά ΜΜΕ δυσκολεύονται να δώσουν μια κοινή ονομασία στο τόπο που βρέθηκε θαμμένος ο οπλισμός και τα εκρηκτικά. Αν μας ρωτούσανε, θα τους δίναμε αμέσως την απάντηση. Ο χώρος όπου ήταν θαμμένα τα όπλα και οι εκρηκτικές ύλες ονομάζεται ΤΣΑΝΑΚ.
    Επί εποχής ψυχρού πολέμου, με απόφαση του ΝΑΤΟ, ιδρύθηκε το Συμβούλιο Εποπτείας Επιστράτευσης που υπάγονταν στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Το Συμβούλιο αυτό στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Γραφείο Ειδικού Πολέμου. Όσους εκτελούσαν τις αποφάσεις του Γραφείου αυτού τους ονόμασαν Κοντργκερίλλα (δρώντες εναντίον των ανταρτών).
    Στόχος της οργάνωσης αυτής ήταν να αναλάβει την διεξαγωγή απελευθερωτικού πολέμου σε περίπτωση κατοχής της χώρας και όταν οι νόμιμες ένοπλες δυνάμεις έβγαιναν εκτός παιγνιδιού. Εφ’ όσον υπήρχε κάθε είδους στρατιωτικό υλικό για έναν απελευθερωτικό αγώνα, έπρεπε να δημιουργηθούν ειδικά οπλοστάσια, εκτός των γνωστών. Αυτά θα ήταν μυστικά και κυρίως ο οπλισμός θα θαβόταν στο έδαφος.
    Δεν τίθεται πλέον θέμα να κρατείται μυστικό το γεγονός ότι την Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης (ΤΜΤ) την ίδρυσε το Γραφείο Ειδικού Πολέμου. Τα πάντα καταγράφονται στο βιβλίο του εκ των ιδρυτών του Γραφείου Ειδικού Πολέμου, συνταγματάρχη ε.α. Ισμαήλ Τανσού, στο βιβλίο του «Στην πραγματικότητα κανείς δεν κοιμόταν».
    Η ΤΜΤ επανδρώθηκε από στελέχη του Γραφείου Ειδικού Πολέμου. Τα στελέχη της ΤΜΤ ονομάζονταν ‘μέλισσες’, την δε εκπαίδευσή τους είχαν αναλάβει στελέχη του Γραφείου Ειδικού Πολέμου, με πιο γνωστό στρατόπεδο εκπαίδευσης το στρατόπεδο Ζir που βρίσκεται κοντά στην Άγκυρα.
    Σε έναν μικρό μέρος σαν την Κύπρο, σχεδόν κάθε χωριό είχε, έστω και σε περιορισμένο αριθμό, οπλισμό, χειροβομβίδες και βλήματα. Αυτά, αφού τα λάδωναν με γράσο, τα τύλιγαν και τα ενταφίαζαν. Οι χώροι αυτοί είχαν την κωδική ονομασία «Τσανάκ».
    Όπως μας διηγούνται αυτοί που έζησαν εκείνες τις ημέρες, κατά διαστήματα τα τσανάκ ανοίγονταν, γινόταν ο καθαρισμός και η συντήρηση του περιεχομένου τους και έπειτα κλείνονταν και πάλι. Το σημείο των τσανάκ το γνώριζαν πολύ λίγα υπεύθυνα άτομα. Όπως μας εξηγούν, τα σημεία των τσανάκ ήταν από τα πλέον απόρρητα ζητήματα της οργάνωσης.
    Σε κάποιο χωρίο, ο υπεύθυνος του Τσανάκ είχε ξεχάσει το σημείο ταφής. Με την βοήθεια αιχμηρών πασάλων καταβλήθηκε προσπάθεια εντοπισμού του οπλισμού, χωρίς αποτέλεσμα. Ο υπεύθυνος γνώριζε ότι αν δεν βρεθεί, τον περίμενε ο θάνατος. Ευτυχώς στο τέλος βρέθηκε και γλίτωσε την ζωή του.
    Μέχρι τις ε/κ επιθέσεις του 1963, η ΤΜΤ κινούταν υπόγεια. Τον Δεκέμβριο του 1963 τα τσανάκ ανοίχτηκαν και έκτοτε δεν ξανάκλεισαν ποτέ. Με τα γεγονότα του 1963 η ΤΜΤ βγήκε στο φως της ημέρας. Τα ανώτατα στελέχη της, με επικεφαλής τον λεγόμενο Μπαϊρακτάρ, ήλθαν από την Τουρκία. Όλοι είχαν κωδικές ονομασίες, πολλοί μάλιστα στην συνέχεια ανελίχτηκαν στους ανώτατους βαθμούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
    Τέτοιου είδους οργανώσεις προσφέρονται για εκμετάλλευση πέραν του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκαν. Θα ήταν καλύτερα να έλεγα ότι ο έλεγχός τους είναι δύσκολος, ίσως και αδύνατος. Υπάρχουν παραδείγματα τόσο στην Κύπρο, όσο και στην τ/κ κοινότητα.
    Η ανάληψη ατομικών πρωτοβουλιών με άνεση και χωρίς περιορισμούς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ξεφύγει κάποιος από το σκοπό του. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ιδιαίτερα έξυπνος για να αντιληφθεί ότι σε μια χώρα ασταθή και προσφερόμενη για εκμετάλλευση όπως η Τουρκία, θα δημιουργήσει πρόβλημα μία δύναμη όπως το Γραφείο Ειδικού Πολέμου, το οποίο είναι μεν ενταγμένο στη δομή του στρατού, αλλά την οποία ο στρατός δεν είναι μπορεί να ελέγξει.
    Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι, σαν τα τσανάκ που ανακαλύφθηκαν χθες στην Άγκυρα, υπάρχουν χιλιάδες διάσπαρτα σε όλη την Τουρκία. Τα άλλα κράτη του ΝΑΤΟ πέτυχαν να απαλλαγούν, με λιγότερο ή περισσότερο κόπο, από παρόμοιες οργανώσεις. Θα δούμε πόσο εύκολα αυτό θα ξεπεράσει η Τουρκία αυτή τη διαδικασία. Θα είναι δυνατόν να δοθεί ένα τέλος στην επιχείρηση αυτή, με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να παραμείνουν εκτός;
    Αν συνεχιστεί μέχρι τέλους η επιχείρηση αυτή ενώπιον της κοινής γνώμης και αποκαλυφθούν οι πραγματικότητες, ποιοι άραγε θα βρεθούν στην μπούκα του κανονιού από τις πραγματικότητες που θα αποκαλυφθούν; Πόσο θα διακινδυνεύσουν κάτι τέτοιο οι αποφασίζοντες
    Αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα ζούσε κάτι τέτοιο. Έπρεπε να το ζήσει?Είναι σίγουρο ότι η Τουρκική Δημοκρατία εισήλθε στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της? //


    2. «Η ΤΔΒΚ από την Εργκένεκον στον Αϋγκιούν»
    (της Αϋσού Μπασρί Ακτέρ, «ΚΙΜΠΡΙΣ», 10/1/2009)
    // Μετά τις νέες συλλήψεις και τις τελευταίες εξελίξεις, η υπόθεση Εργκένεκον βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα. Ακολουθώντας σχεδιάγραμμα που βρέθηκε στο σπίτι του πρώην υποδιοικητή του Γραφείου Ειδικού Πολέμου, Ιμπραχίμ Σαχίν, διενεργήθηκαν εκσκαφές σε διάφορα σημεία της Άγκυρας όπου ανακαλύφθηκαν εκρηκτικά, όπλα και πυρομαχικά. Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται σημαντική καμπή και φαίνεται ότι θα οδηγήσουν στις ανεξιχνίαστες δολοφονίες που σχετίζονται και με το [σκάνδαλο του] Σούσουρλουκ.
    Με βάση αυτά, χθεσινή ανακοίνωση Τύπου του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, εφιστά την προσοχή στην ανάγκη να προστεθεί στον φάκελο Εργκένεκον και το σκέλος της Βόρειας Κύπρου, επικεντρώνοντας την προσοχή σε συγκεκριμένα άτομα. Προχωρώντας παρά πέρα, ανακοίνωσε ότι θα έχει συναντήσεις με πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, προκειμένου να φέρει το θέμα ενώπιον της γενικής Εισαγγελίας.
    Δυστυχώς, το θέμα αυτό δεν προχώρησε αν και στην Βόρεια Κύπρο σημειώθηκαν τόσες ανεξιχνίαστες δολοφονίες, εντοπίστηκαν αδιευκρίνιστης προέλευσης αποθήκες πυρομαχικών και αποκαλύφτηκαν ύποπτες σχέσεις. Απεναντίας, το αίτημα για να προχωρήσει η υπόθεση παρουσιάστηκε ως ρητορείες των περιθωριακών.
    Χθες σε εκπομπή της «Κίμπρις Τv» και στο πρόγραμμα «Όσα φέρνει η μέρα», συμμετείχε τηλεφωνικά ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Σταρ», καθηγητής Μεχμέτ Αλτάν, ο οποίος είπε μισοσοβαρά μισοαστεία «σκάψτε και εσείς μπροστά στο σπίτι σας και μπορεί να βγει κάτι σημαντικό».
    Η υπόθεση αυτή θα πρέπει να προχωρήσει τόσο από απόψεως δημοκρατίας, όσο και ποιότητας ζωής. Πρέπει να το σκέλος της Κύπρου να συμπεριληφθεί στον φάκελο Εργκενεκόν. Διαφορετικά η υπόθεση θα παραμείνει ημιτελής.
    Οι χθεσινές δηλώσεις του Ιζζέτ Ιζτζάν είναι σημαντικές, πέραν της υπόθεσης Εργκενεκόν, και από απόψεως ενεργειών της κυβέρνησης και υπενθύμισης του πόσο ρηχός πολιτικά είναι ο βίος εδώ.
    Ας δούμε το ονόματα που υπογραμμίζει το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος:
    Λοχαγός Μουζαφέρ Τεκίν, ο οποίος δικάστηκε ως ηθικός αυτουργός στην επίθεση κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας.
    Σεμιχ Τουφάν Γκιουλαλτάυ, εκτελεστής στη δολοφονική επίθεση εναντίον του Ακίν Μπιρντάλ.
    Πρόκειται για άτομα στα οποία παραχωρήθηκε η ιθαγένεια στην περίοδο διακυβέρνησης των κομμάτων Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικό. Τους τίμησαν με την παραχώρηση ιθαγένειας με την δικαιολογία ότι συνέβαλαν στη υπόθεση της Κύπρου. Σήμερα είναι αναμεμιγμένα στις ανακρίσεις για την υπόθεση Εργκένεκον, και θεωρείται ότι εμπλέκονται σε αιματηρά επεισόδια και εγκλήματα.
    Σήμερα το ΚΕΕ ανακοινώνει ότι θα παραχωρήσει εκ νέου την αφαιρεθείσα εξαιτίας παρατυπιών ιθαγένεια της ΤΔΒΚ στον Σιναν Αϋγκούν, σε μια περίοδο μάλιστα που στην επικαιρότητα βρίσκεται η υπόθεση Εργκένεκον.
    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άγκυρας Αϋγκούν, το 2003 είχε δηλώσει ανεμίζοντας την ταυτότητα της ΤΔΒΚ ότι «την πήρα σε μισή ώρα», γεγονός που τότε είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Το θέμα συζητήθηκε τότε για μέρες και αργότερα το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του ακύρωσε την ιθαγένεια, όπως έπραξε και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις.
    Σήμερα το υποψήφιο για την εξουσία Κόμμα Εθνικής Ενότητας ανακοινώνει ότι θα του την παραχωρήσει εκ νέου, χωρίς να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου του και παρά την δίκη της Εργκένεκον, προβάλλοντας ως αιτιολογία τη συμβολή του στο Κυπριακό.
    Για ποια υπόθεση και για ποια συμβολή μιλάμε; Μήπως η νέα κυβέρνηση σκέπτεται να παρέμβει αμέσως σε περίπτωση επίτευξης λύσης με τα άτομα που πρωτοστάτησαν στο Κυπριακό; Καθ’ ότι είναι γνωστό πώς αντιμετωπίζει το Κυπριακό ο Αϋγκούν [?]». //

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.